8 Plikt for faglig ansvarlig til å rådføre seg med annet kvalifisert helsepersonell
8.1 Gjeldende rett
Helsepersonelloven § 4 regulerer krav til forsvarlig yrkesutøvelse. I første ledd framgår det at helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp som kan forventes ut fra helsepersonellets kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen for øvrig. I andre ledd er det bestemt at helsepersonell skal innrette seg etter sine faglige kvalifikasjoner og innhente bistand eller henvise pasienter videre der dette er mulig. Videre framgår det at dersom pasientens behov tilsier det, skal yrkesutøvelsen skje ved samarbeid og samhandling med annet kvalifisert personell.
8.2 Forslag i NOU 2011: 9
Utvalgets flertall foreslo nye bestemmelser i psykisk helsevernloven om at faglig ansvarlig skal ha plikt til å rådføre seg med annet kvalifisert helsepersonell før det fattes vedtak om tvungen observasjon, tvungent psykisk helsevern eller behandling uten eget samtykke. Flertallet viste til at bruk av tvang er et alvorlig og inngripende tiltak overfor pasienten, og at det er viktig å sørge for at en beslutning om å bruke tvang er kvalitetssikret i størst mulig grad. Det ble også vist til at forslaget er en parallell til tilsvarende krav for tvangsvedtak etter pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4 A, jf. § 4 A-5 andre ledd.
8.3 Høringsinstansenes syn
Mange høringsinstanser unnlot å kommentere forslaget om nye bestemmelser om plikt for faglig ansvarlig til å rådføre seg med annet kvalifisert helsepersonell før det treffes vedtak. Halvparten av de som uttalte seg, støttet forslaget, mens den andre halvparten uttalte seg mot forslaget. Flere skilte ikke mellom plikt til å rådføre seg med annet helsepersonell før det fattes vedtak om tvungen observasjon eller tvungent psykisk helsevern og tilsvarende forslag knyttet til vedtak om behandling uten eget samtykke. Enkelte uttalte seg bare om forslaget knyttet til tvungen observasjon eller tvungent psykisk helsevern.
Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse (LPP) uttalte:
«Forskjellige leger kan komme frem til forskjellige diagnoser eller vurderinger. Når legens vurdering kan føre til bruk av tvang og pasientens tap av styring over deler av sitt liv, er det riktig å få frem flere begrunnede meninger om saken. LPP støtter innføring av plikt til å rådføre seg med annet kvalifisert personell ved alle legeundersøkelser som kan føre til tvungent vern. Vi vil her minne om at dette kan føre til et økt behov av kvalifisert personale i psykiatri.»
Helsedirektoratet uttalte:
«Helsedirektoratet støtter forslaget som vil medføre en kvalitetssikring av vedtaket. Spesielt vil det være viktig at en faglig ansvarlig som ikke kjenner pasienten fra tidligere kan få bistand fra helsepersonell som kjenner pasienten fra før. Man kan spørre seg om en slik konferering i denne situasjonen allerede vil ligge som et krav i kravet til faglig forsvarlig helsehjelp, men vi støtter likevel en slik lovfesting.»
Forslaget ble også støttet av Mental helse, Norsk Sykepleierforbund, Helse Vest RHF, Psykiatrisk klinikk ved Sykehuset Telemark HF, Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA), Norsk senter for menneskerettigheter og Høgskolen i Østfold.
Flere, herunder Statens helsetilsyn, Psykologforeningen og Legeforeningen viste til at helsepersonell allerede er forpliktet av forsvarlighetskravet i helsepersonelloven til å innhente råd hvis de er usikre eller for å sikre forsvarlige beslutninger, og at det er unødvendig å presisere dette ytterligere i lovs form. Legeforeningen viste også til at samråd med annet helsepersonell før det treffes vedtak er praksis ved de fleste behandlingsstedene, og at et eget krav om dette vil bidra til økt byråkratisering.
St. Olavs Hospital, Psykisk helsevern uttalte:
«Forslaget om plikt til å rådføre seg med annet kvalifisert personell før vedtak, vurderes som unødig byråkratisering, og pulverisering av ansvar. Ansvar må følge myndighet. Slik dette fungerer i dag, blir vedtak fattet i et klinisk miljø, der innspill fra andre yrkesgrupper er viktige premisser for vedtak.»
Psykiatrisk klinikk Helse Nord-Trøndelag uttalte:
«Kravet om at «ansvarlig for vedtak» skal rådføre seg med andre, er ulogisk både faglig og ansvarsmessig. Den som har vedtaksrett, må kunne ta denne beslutning alene. Slike vedtak skjer ofte utenfor vanlig arbeidstid. Da er tilgangen på personer med kompetanse i nærheten av det spesialisten har meget begrenset.»
8.4 Departementets vurderinger og forslag
Høringsinstansene hadde delte meninger om å ta inn nye regler i psykisk helsevernloven om plikt for faglig ansvarlig til å rådføre seg med annet kvalifisert helsepersonell før det treffes vedtak om tvungen observasjon, tvungent psykisk helsevern og behandling uten eget samtykke. Som enkelte viste til, er det en innvendig mot forslaget at det allerede følger av helsepersonelloven § 4 at helsepersonell har plikt til å innrette seg etter sine faglige kvalifikasjoner og innhente bistand eller henvise pasienter videre der dette er nødvendig og mulig. Det er også presisert i denne bestemmelsen at dersom pasientens behov tilsier det, skal yrkesutøvelsen skje ved samarbeid og samhandling med annet kvalifisert personell.
Etter en helhetsvurdering finner departementet likevel grunn til å følge opp forslaget i denne proposisjonen, avgrenset til å gjelde vedtak om behandling uten eget samtykke. Når det gjelder vedtak om tvungen observasjon og tvungent psykisk helsevern, er det i dagens regelverk allerede stilt krav om at pasienten har vært undersøkt av minst to kvalifiserte helsepersonell, jf. psykisk helsevernloven § 3-2 første ledd nr. 2 og § 3-3 første ledd nr. 2.
Det å lovfeste en plikt i psykisk helsevernloven til å rådføre seg med annet kvalifisert helsepersonell før det treffes vedtak om behandling uten eget samtykke, kan bidra til en kvalitetssikring av vedtaket, slik Helsedirektoratet har anført. En tydeliggjøring i psykisk helsevernloven kan også legge til rette for en bred vurdering utover det medisinskfaglige, og at flere begrunnede meninger om saken kan komme fram, jf. uttalelsen fra Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse. Plikt for faglig ansvarlig til å rådføre seg med annet helsepersonell er i helsepersonelloven begrenset til tilfeller det dette er nødvendig og mulig, eller dersom pasientens behov tilsier det. Etter forslaget til nye regler i psykisk helsevernloven vil plikten gjelde i alle tilfeller der faglig ansvarlig vurderer å fatte vedtak om behandling uten eget samtykke.
Departementet viser til lovforslaget § 4-4 a og merknadene til denne bestemmelsen i kapittel 14.