15 Merknader til bestemmelsene
15.1 Politiloven
Til § 12
Nytt sjette ledd første punktum åpner for at politiet kan oppta biometriske opplysninger i forbindelse med en naturkatastrofe, en ulykke eller et terrorangrep. Adgangen gjelder bare biometriske opplysninger fra ukjente personer som er ute av stand til å legitimere seg og fra uidentifiserte menneskelige levninger. Dette kan for eksempel være skadde personer som ikke har med seg identitetsdokumenter, og døde etter en slik hendelse.
De biometriske opplysningene kan bare brukes til søk i det felles identitetsregisteret (CIR) etter interoperabilitetsforordningene artikkel 20 nr. 4 og foto- og fingeravtrykkregisteret for å fastslå vedkommendes identitet, jf. annet punktum. Søk i foto- og fingeravtrykkregisteret er begrenset til foto og fingeravtrykk innhentet med hjemmel i straffeprosessloven § 160 og påtaleinstruksen, og det åpnes ikke for søk i sporregisteret. Hjemmelen for søk i CIR vil reguleres i forskrift med hjemmel i grenseloven § 25 ny nr. 13. Etter tredje punktum skal opplysningene slettes straks søket er gjennomført. De biometriske opplysningene vil dermed ikke lagres verken i CIR eller noen av politiets registre.
15.2 SIS-loven
Til § 1
Endringene i nr. 1, 2 og 3 er en følge av at SIS-forordningene er endret ved flere senere forordninger, herunder de to interoperabilitetsforordningene og VIS-endringsforordningene. Endringen innebærer at også endringene i SIS-forordningene som er gjort i senere rettsakter gjelder som norsk lov.
15.3 Utlendingsloven
Til § 9 a (ikke iverksatt bestemmelse)
Endringen i første ledd er en følge av at ETIAS-forordningen er endret ved flere senere forordninger, herunder interoperabilitetsforordningene og endringsforordningene for VIS. Endringen innebærer at også endringene i ETIAS-forordningen som er gjort i senere rettsakter gjelder som norsk lov.
Til § 100
I første ledd bokstav a presiseres det at det kan opptas biometrisk informasjon i form av ansiktsfoto og fingeravtrykk av utlendinger som ikke medvirker til å klarlegge sin identitet i forbindelse med alminnelig utlendingskontroll etter § 21, eller som ikke oppfyller den alminnelige opplysningsplikten etter § 83. Endringen er kun en tydeliggjøring av gjeldende rett og innebærer ikke realitetsendringer.
I femte ledd nytt annet punktum tilføyes at biometrisk personinformasjon som er opptatt i medhold av første ledd kan brukes til behandling etter EES-forordningen. Dette omfatter behandling til verifisering av identitet etter artikkel 26 og til identifisering etter artikkel 27, samt for å sikre at slettefristen etter artikkel 35 nr. 6 etterleves.
Til § 100 b
I overskriften og første ledd er det tilføyd at biometrisk personinformasjon som opptas i utlendingskontroll og grensekontroll mv., kan kontrolleres med søk mot utlendingsregisteret i tillegg til kontroll mot oppholdskort mv. Referansen i overskriften til §§ 64 a og 100 a (om Schengen-standardisert oppholdskort) tas bort, for å reflektere at bestemmelsen får et videre innhold. Tredje ledd om sletting av biometriske opplysninger opptatt i utlendingskontroll mv. er justert tilsvarende. I annet ledd er «fotografi» endret til «ansiktsfoto». Dette er en terminologisk presisering som ikke innebærer realitetsendringer. Det vises til de generelle merknadene i proposisjonen punkt 13.3.
Til § 101
Endringen innebærer at endringer i Eurodac II-forordningen, jf. endringsforordning for VIS (EU) 2021/1133, gjelder som norsk lov.
Til § 102
Første ledd første punktum gir VIS-forordningen, med senere endringer, status som norsk lov. Annet punktum gir en kortfattet beskrivelse av forordningens hovedinnhold. I annet ledd beskrives nærmere hvilke forhold angående VIS som kan reguleres i forskrift. Dette omfatter blant annet forholdene som hittil har vært dekket i utlendingsloven §§ 102 a til 102 f. Lovens §§ 102 a til 102 f oppheves.
15.4 Grenseloven
Til § 8
Endringene i første ledd nr. 1 og 2 inkorporerer senere endringer i grenseforordningen og EES-forordningen i norsk rett. Både grenseforordningen og EES-forordningen med senere endringer vil gjelde som norsk lov.
Første ledd nytt nr. 4 og 5 gjennomfører interoperabilitetsforordningene med senere endringer i norsk rett ved inkorporasjon.
Til § 12
Nytt nr. 13 åpner for at det kan gis forskrifter om gjennomføring av interoperabilitetsforordningene artikkel 20, som åpner for at politimyndigheter kan søke i felles identitetsregister (CIR) for identifiseringsformål i nærmere bestemte tilfeller. Det vises til de generelle merknadene i proposisjonen punkt 9.3.