5 Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2021/1150 av 7.juli 2021 om endring av forordning (EU) 2018/1862 og (EU) 2019/818 med hensyn til fastsettelse av vilkårene for tilgang til andre EU-informasjonssystemer med henblikk på det europeiske systemet for reiseinformasjon og fremreisetillatelse
EUROPAPARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPEISKE UNION HAR
under henvisning til traktaten om Den europeiske unions virkemåte, særlig artikkel 87 nr. 2 bokstav a),
under henvisning til forslag fra Europakommisjonen,
etter oversending av utkast til regelverksakt til de nasjonale parlamentene,
etter den ordinære regelverksprosedyren1 og
ut fra følgende betraktninger:
1) Ved europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/12402 ble det opprettet et europeisk system for reiseinformasjon og fremreisetillatelse (ETIAS) for tredjestatsborgere som er unntatt fra kravet om å være i besittelse av visum når de krysser Unionens ytre grenser. Forordningen fastsatte vilkårene og prosedyrene for å utstede eller avslå en fremreisetillatelse i henhold til ETIAS.
2) ETIAS gjør det mulig å vurdere om disse tredjestatsborgernes tilstedeværelse på medlemsstatenes territorium vil utgjøre en risiko for sikkerheten og ulovlig innvandring eller om det foreligger en høy epidemirisiko.
3) For at det sentrale ETIAS-systemet skal kunne behandle søknadsmapper som omhandlet i forordning (EU) 2018/1240, er det nødvendig å sørge for interoperabilitet mellom ETIAS-informasjonssystemet på den ene siden og inn- og utreisesystemet («EES»), visuminformasjonssystemet («VIS»), Schengen informasjonssystem («SIS»), Eurodac og det europeiske systemet for opplysninger om strafferegistre for tredjestatsborgere («ECRIS-TCN») (samlet betegnet som «andre EU-informasjonssystemer») og Europol-opplysninger som definert i den nevnte forordningen («Europol-opplysninger») på den andre siden.
4) Denne forordningen fastsetter, sammen med europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2021/11513 og (EU) 2021/11524, regler som skal sørge for interoperabilitet mellom ETIAS-informasjonssystemet på den ene siden og andre EU-informasjonssystemer og Europol-opplysninger på den andre siden, og vilkår for når ETIAS kan søke i opplysninger lagret i andre EU-informasjonssystemer og Europol-opplysninger med henblikk på automatisk identifisering av treff. Som et resultat av dette er det nødvendig å endre europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/18625 og (EU) 2019/8186 for å koble det sentrale ETIAS-systemet til andre EU-informasjonssystemer og til Europol-opplysninger og å spesifisere opplysningene som vil bli sendt mellom disse EU-informasjonssystemene og Europol-opplysningene.
5) Når det gjelder gjennomføring av interoperabilitet med Eurodac i samsvar med forordning (EU) 2018/1240, vil de nødvendige endringene bli vedtatt når omarbeidingen av europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 603/20137 er vedtatt.
6) Den europeiske søkeportalen (ESP), opprettet ved europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/8178 og (EU) 2019/818, vil gjøre det mulig å foreta parallelle søk i opplysninger som er lagret i ETIAS og opplysninger som er lagret i de andre berørte EU-informasjonssystemene.
7) Det bør fastsettes tekniske ordninger for at ETIAS regelmessig og automatisk skal kunne kontrollere i andre EU-informasjonssystemer om vilkårene for oppbevaring av søknadsmapper, som fastsatt i forordning (EU) 2018/1240, fortsatt er oppfylt.
8) Det er mulig å inndra fremreisetillatelser i ETIAS etter at det er registrert nye meldinger i SIS om nektet innreise og opphold, eller nye meldinger om et reisedokument som er rapportert tapt, stjålet, urettmessig tilegnet eller ugyldiggjort. For at SIS automatisk skal informere det sentrale ETIAS-systemet om slike nye meldinger, bør det opprettes en automatisk prosess mellom SIS og ETIAS.
9) Vilkårene, herunder tilgangsrettigheter, for at den sentrale ETIAS-enheten og de nasjonale ETIAS-enhetene kan søke i opplysninger som er lagret i andre EU-informasjonssystemer med henblikk på ETIAS, bør sikres ved klare og presise regler om tilgang for den sentrale ETIAS-enheten og de nasjonale ETIAS-enhetene til opplysninger som er lagret i andre EU-informasjonssystemer, typene av søk og kategoriene av opplysninger, som alle bør begrenses til det som er strengt nødvendig for at de nente enhetene skal kunne utføre sine oppgaver. På samme måte bør opplysningene som er lagret i ETIAS-søknadsmappene, være synlige bare for de medlemsstatene som driver de underliggende informasjonssystemene i samsvar med ordningene for deres deltakelse.
10) I henhold til forordning (EU) 2018/1240 skal Den europeiske unions byrå for operativ forvaltning av store informasjonssystemer på området frihet, sikkerhet og rettferdighet (eu-LISA), opprettet ved europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/17269, være ansvarlig for utformings- og utviklingsfasen av ETIAS-informasjonssystemet.
11) Denne forordningen berører ikke europaparlaments- og rådsdirektiv 2004/38/EF10.
12) I samsvar med artikkel 1 og 2 i protokoll nr. 22 om Danmarks stilling, som er vedlagt traktaten om Den europeiske union (TEU) og traktaten om Den europeiske unions virkemåte (TEUV), deltar Danmark ikke i vedtakelsen av denne forordningen, og er ikke bundet av den eller underlagt anvendelsen. Ettersom denne forordningen bygger på Schengen-regelverket, skal Danmark, i samsvar med artikkel 4 i protokollen, innen en frist på seks måneder etter at Rådet har truffet avgjørelse om denne forordningen, gjøre vedtak om hvorvidt den skal gjennomføres i landets nasjonale lovgivning.
13) I den grad denne forordningen berører SIS som fastsatt i forordning (EU) 2018/1862, deltar Irland i denne forordningen i samsvar med artikkel 5 nr. 1 i protokoll nr. 19 om Schengen-regelverket innlemmet i Den europeiske union, vedlagt TEU og TEUV, og artikkel 6 nr. 2 i rådsbeslutning 2002/192/EF11. I den grad denne forordningens bestemmelser berører Europol, Eurodac og ECRIS-TCN følger det videre av artikkel 1 og 2 i protokoll nr. 21 om Det forente kongerikes og Irlands stilling med hensyn til området for frihet, sikkerhet og rettferdighet, vedlagt TEU og TEUV, og uten at det berører artikkel 4 i den nevnte protokollen, at Irland ikke deltar i vedtakelsen av denne forordningen, og ikke er bundet av den eller underlagt anvendelsen.
14) Når det gjelder Kypros og Kroatia utgjør denne forordningen en rettsakt som bygger på eller har tilknytning til Schengen-regelverket som definert i henholdsvis artikkel 3 nr. 2 i tiltredelsesakten av 2003 og artikkel 4 nr. 2 i tiltredelsesakten av 2011. Når det gjelder Kroatia, må denne forordningen leses i sammenheng med rådsbeslutning (EU) 2017/73312.
15) Når det gjelder Island og Norge, utgjør denne forordningen, i henhold til avtalen inngått av Rådet for Den europeiske union og Republikken Island og Kongeriket Norge om sistnevntes tilknytning til gjennomføringen, anvendelsen og utviklingen av Schengen-regelverket13, en utvikling av bestemmelsene i Schengen-regelverket som faller inn under området nevnt i artikkel 1 bokstav G i rådsbeslutning 1999/437/EF14.
16) Når det gjelder Sveits, utgjør denne forordningen, i henhold til avtalen mellom Den europeiske union, Det europeiske fellesskap og Det sveitsiske edsforbund om Det sveitsiske edsforbunds tilknytning til gjennomføringen, anvendelsen og utviklingen av Schengen-regelverket15, en utvikling av bestemmelsene i Schengen-regelverket som faller inn under området nevnt i artikkel 1 bokstav G i beslutning 1999/437/EF, sammenholdt med artikkel 3 i rådsbeslutning 2008/149/JIS16.
17) Når det gjelder Liechtenstein, utgjør denne forordningen, i henhold til protokollen undertegnet mellom Den europeiske union, Det europeiske fellesskap, Det sveitsiske edsforbund og Fyrstedømmet Liechtenstein om Fyrstedømmet Liechtensteins tiltredelse til avtalen mellom Den europeiske union, Det europeiske fellesskap og Det sveitsiske edsforbund om Det sveitsiske edsforbunds tilknytning til gjennomføringen, anvendelsen og utviklingen av Schengen-regelverket17, en utvikling av bestemmelsene i Schengen-regelverket som faller inn under området nevnt i artikkel 1 bokstav G i beslutning 1999/437/EF, sammenholdt med artikkel 3 i rådsbeslutning 2011/349/EU18.
18) Forordning (EU) nr. 2018/1862 og (EU) 2019/818 bør derfor endres.
19) Ettersom målene for denne forordningen, som er å endre forordning (EU) 2018/1862 og (EU) 2019/818 for å kople det sentrale ETIAS-systemet med EUs øvrige informasjonssystemer og med Europol-opplysninger og å spesifisere hvilke opplysninger som skal utveksles mellom disse EU-informasjonssystemene og Europol-opplysninger, ikke i tilstrekkelig grad kan nås av medlemsstatene, men snarere, på grunn av tiltakenes omfang og virkninger bedre kan nås på unionsplan, kan Unionen treffe tiltak i samsvar med nærhetsprinsippet som fastsatt i artikkel 5 i TEU. I samsvar med forholdsmessighetsprinsippet fastsatt i nevnte artikkel går denne forordningen ikke lenger enn det som er nødvendig for å nå disse målene.
20) EUs datatilsyn er blitt rådspurt i samsvar med artikkel 41 nr. 2 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 2018/172519.
VEDTATT DENNE FORORDNINGEN:
Artikkel 1
Endring av forordning (EU) 2018/1862
I forordning (EU) 2018/1862 gjøres følgende endringer:
1) Ny artikkel skal lyde:
«Artikkel 18b
Føring av logger med henblikk på interoperabilitet med ETIAS
Hver behandling av opplysninger i SIS og det europeiske systemet for reiseinformasjon og fremreisetillatelse (ETIAS) i henhold til artikkel 50b i denne forordningen skal loggføres i samsvar med artikkel 18 i denne forordningen og artikkel 69 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 2018/1240.20».
2) I artikkel 44 nr. 1 skal ny bokstav lyde:
«h) den nasjonale ETIAS-enhetens manuelle behandling av ETIAS-søknader, i henhold til artikkel 8 i forordning (EU) 2018/1240.».
3) Ny artikkel skal lyde:
«Artikkel 49a
Tilgang til opplysninger i SIS for den sentrale ETIAS-enheten
1. Med sikte på å utføre de oppgavene den har fått tildelt ved forordning (EU) 2018/1240, skal den sentrale ETIAS-enheten opprettet innenfor Det europeiske grense- og kystvaktbyrået i henhold til artikkel 7 i nevnte forordning, ha rett til å få tilgang til og søke i opplysninger i SIS samsvar med artikkel 11 nr. 8 i nevnte forordning. Artikkel 50 nr. 4-8 i denne forordningen får anvendelse på slik tilgang og slike søk.
2. Dersom en verifisering foretatt av den sentrale ETIAS-enheten i samsvar med artikkel 22 og artikkel 23 nr. 2 i forordning (EU) 2018/1240 bekrefter samsvar mellom opplysninger som er registrert i ETIAS-søknadsmappen, og en melding i SIS, eller dersom det fortsatt er tvil etter en slik verifisering, får artikkel 23, 24 og 26 i nevnte forordning anvendelse.».
4) Ny artikkel skal lyde:
«Artikkel 50b
Interoperabilitet med ETIAS
1. Fra datoen ETIAS tas i bruk, som fastsatt i samsvar med artikkel 88 nr. 1 i forordning (EU) 2018/1240, skal det sentrale SIS kobles til ESP for å muliggjøre automatisk verifisering i henhold til artikkel 20, artikkel 23, artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii), artikkel 41 og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) i nevnte forordning, og de påfølgende verifiseringene i henhold til artikkel 22, 23 og 26 i nevnte forordning.
2. Med sikte på å gjennomføre verifiseringene omhandlet i artikkel 20 nr. 2 bokstav a), d) og m) i) og i artikkel 23 nr. 1 i forordning (EU) 2018/1240, skal det sentrale ETIAS-systemet, som definert i artikkel 3 nr. 1 punkt 25 i nevnte forordning, bruke ESP til å sammenligne opplysningene nevnt i artikkel 11 nr. 5 i nevnte forordning med opplysningene i SIS, i samsvar med artikkel 11 nr. 8 i nevnte forordning.
3. Med sikte på å gjennomføre verifiseringene omhandlet i artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii) og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) i forordning (EU) 2018/1240, skal det sentrale ETIAS-systemet bruke ESP til regelmessig å verifisere om en melding om offisielle blankodokumenter eller et identitetsdokument som er registrert i SIS, som nevnt i artikkel 38 nr. 2 bokstav k) og l) i denne forordning, som førte til avslag på, annullering eller tilbakekalling av en fremreisetillatelse, er slettet.
4. Dersom det blir registrert en ny melding i SIS om et reisedokument som er meldt tapt, stjålet, urettmessig tilegnet eller ugyldiggjort, skal det sentrale SIS, i samsvar med artikkel 41 nr. 3 i forordning (EU) 2018/1240, ved hjelp av en automatisert prosess og ESP oversende opplysningene om denne meldingen til det sentrale ETIAS-systemet for at dette systemet skal kunne verifisere om den nye meldingen samsvarer med en gyldig fremreisetillatelse.».
Artikkel 2
Endring av forordning (EU) 2019/818
I artikkel 68 i forordning (EU) 2019/818 skal nytt nummer lyde:
«1b. Uten at det berører nr. 1 i denne artikkelen, skal ESP, med henblikk på automatisk verifisering i henhold til artikkel 20, artikkel 23, artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii), artikkel 41 og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) i forordning (EU) 2018/1240, bare settes i drift når vilkårene fastsatt i artikkel 88 i nevnte forordning er oppfylt.».
Artikkel 3
Ikrafttredelse
Denne forordningen trer i kraft den 20. dagen etter at den er kunngjort i Den europeiske unions tidende.
Denne forordningen er bindende i alle deler og kommer direkte til anvendelse i medlemsstatene i samsvar med traktatene.
Utferdiget i Strasbourg 7. juli 2021.
For Europaparlamentet | For Rådet |
D. M. Sassoli | A. Logar |
President | President |
Fotnoter
Europaparlamentets holdning av 8. juni 2021 (ennå ikke offentliggjort i EUT) og rådsbeslutning av 28. juni 2021.
Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 2018/1240 av 12. september 2018 om etablering av et europeisk system for innreiseinformasjon og fremreisetillatelse (ETIAS) og om endring av forordning (EF) nr. 1077/2011, (EU) nr. 515/2014, (EU) 2016/399, (EU) 2016/1624 og (EU) 2017/2226 (EUT L 236 av 19.9.2018, s. 1).
Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2021/1151 av 7. juli 2021 om endring av forordning (EU) 2019/816 og (EU) 2019/818 med hensyn til fastsettelse av vilkårene for tilgang til andre EU-informasjonssystemer med henblikk på det europeiske systemet for reiseinformasjon og fremreisetillatelse (EUT L 249 av 14.7.2021, s. 7).
Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2021/1152 av 7. juli 2021 om endring av forordning (EU) nr. 767/2008, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240, (EU) 2018/1860, (EU) 2018/1861 og (EU) 2019/817 med hensyn til fastsettelse av vilkårene for tilgang til andre EU-informasjonssystemer med henblikk på det europeiske systemet for reiseinformasjon og fremreisetillatelse (EUT L 249 av 14.7.2021, s. 15).
Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/1862 av 28. november 2018 om opprettelse, drift og bruk av Schengen informasjonssystem (SIS) innenfor politisamarbeid og strafferettslig samarbeid, om endring og oppheving av rådsbeslutning 2007/533/JIS og om oppheving av europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1986/2006 og kommisjonsbeslutning 2010/261/EU (EUT L 312 av 7.12.2018, s. 56).
Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/818 av 20. mai 2019 om fastsettelse av en ramme for interoperabilitet mellom EUs informasjonssystemer på området politisamarbeid og samarbeid mellom rettshåndhevende myndigheter, asyl og migrasjon og om endring av forordning (EU) 2018/1726, (EU) 2018/1862 og (EU) 2019/816 (EUT L 135 av 22.5.2019, s. 85).
Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 603/2013 om opprettelse av «Eurodac» for sammenligning av fingeravtrykk med henblikk på effektiv anvendelse av forordning (EU) nr. 604/2013 om fastsettelse av kriterier og ordninger for å avgjøre hvilken medlemsstat som er ansvarlig for behandlingen av en søknad om internasjonal beskyttelse inngitt i en medlemsstat av en tredjestatsborger eller en statsløs, og om medlemsstatenes rettshåndhevende myndigheters og Europols adgang til å anmode om sammenligning med Eurodac-opplysninger med henblikk på rettshåndheving, og om endring av forordning (EU) nr. 1077/2011 om opprettelse av et europeisk byrå for operativ forvaltning av store IT-systemer på området for frihet, sikkerhet og rettferdighet (EUT L 180 av 29.6.2013, s. 1).
Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/817 av 20. mai 2019 om fastsettelse av en ramme for interoperabilitet mellom EUs informasjonssystemer på området grenser og visum og om endring av europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 767/2008, (EU) 2016/399, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240, (EU) 2018/1726 og (EU) 2018/1861, rådsvedtak 2004/512/EF og rådsbeslutning 2008/633/JIS (EUT L 135 av 22.5.2019, s. 27).
Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/1726 av 14. november 2018 om Den europeiske unions byrå for operativ forvaltning av store informasjonssystemer på området frihet, sikkerhet og rettferdighet (eu-LISA), om endring av forordning (EF) nr. 1987/2006 og rådsbeslutning 2007/533/JIS og om oppheving av forordning (EU) nr. 1077/2011 (EUT L 295 av 21.11.2018, p. 99).
Europaparlaments- og rådsdirektiv 2004/38/EF av 29. april 2004 om unionsborgeres og deres familiemedlemmers rett til å ferdes og oppholde seg fritt på medlemsstatenes territorium, om endring av forordning (EØF) nr. 1612/68 og om oppheving av direktiv 64/221/EØF, 68/360/EØF, 72/194/EØF, 73/148/EØF, 75/34/EØF, 75/35/EØF, 90/364/EØF, 90/365/EØF og 93/96/EØF (EUT L 158 av 30.4.2004, s.77).
Rådsbeslutning 2002/192/EF av 28. februar 2002 om begjæring fra Irland om å delta i noen av bestemmelsene i Schengen-regelverket (EFT L 64 av 7.3.2002, s. 20).
Rådsbeslutning (EU) 2017/733 av 25. april 2017 om iverksettelse i Republikken Kroatia av bestemmelsene i Schengen-regelverket knyttet til Schengen informasjonssystem (EUT L 108 av 26.4.2017, s. 31).
EFT L 176 av 10.7.1999, s. 36.
Rådsbeslutning 1999/437/EF av 17. mai 1999 om visse gjennomføringsbestemmelser til avtalen inngått mellom Rådet for Den europeiske union og Republikken Island og Kongeriket Norge om de sistnevnte statenes tilknytning til gjennomføringen, anvendelsen og videreutviklingen av Schengen-regelverket (EFT L 176 av 10.7.1999, s. 31).
EUT L 53 av 27.2.2008, s. 52.
Rådsbeslutning 2008/149/JIS av 28. januar 2008 om inngåelse på vegne av Den europeiske union av avtalen mellom Den europeiske union, Det europeiske fellesskap og Det sveitsiske edsforbund om Det sveitsiske edsforbunds tilknytning til gjennomføringen, anvendelsen og utviklingen av Schengen-regelverket (EUT L 53 av 27.2.2008, s. 50).
EUT L 160 av 18.6.2011, s. 21.
Rådsbeslutning 2011/349/EU av 7. mars 2011 om inngåelse på vegne av Den europeiske union av protokollen undertegnet mellom Den europeiske union, Det europeiske fellesskap, Det sveitsiske edsforbund og Fyrstedømmet Liechtenstein om Fyrstedømmet Liechtensteins tiltredelse til avtalen mellom Den europeiske union, Det europeiske fellesskap og Det sveitsiske edsforbund om Det sveitsiske edsforbunds tilknytning til gjennomføringen, anvendelsen og utviklingen av Schengen-regelverket, med henblikk på strafferettslig samarbeid og politisamarbeid (EUT L 160 av 18.6.2011, s. 1).
Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/1725 av 23. oktober 2018 om vern av fysiske personer i forbindelse med behandling av personopplysninger i Unionens institusjoner, organer, kontorer og byråer og om fri utveksling av slike opplysninger samt om oppheving av forordning (EF) nr. 45/2001 og beslutning nr. 1247/2002/EF (EUT L 295 av 21.11.2018, s. 39).
Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 2018/1240 av 12. september 2018 om etablering av et europeisk system for reiseinformasjon og fremreisetillatelse (ETIAS) og om endring av forordning (EF) nr. 1077/2011, (EU) nr. 515/2014, (EU) 2016/399, (EU) 2016/1624 og (EU) 2017/2226 (EUT L 236 av 19.9.2018, s. 1).