9 Utvidet adgang til å kreve godkjenning av virksomheter i spesialisthelsetjenesten
9.1 Høringsforslaget
I høringsnotatet foreslo departementet at departementets adgang til i forskrift å stille krav om godkjenning skulle bli utvidet, slik at krav om godkjenning skal kunne rette seg mot flere typer virksomheter eller helsetjenesteleverandører i spesialisthelsetjenesten – fra store helseinstitusjoner i spesialisthelsetjenesten til avtalespesialister og mindre enheter innenfor en større helseinstitusjon.
9.2 Høringsinstansenes syn
Det er bred støtte for departementets forslag. Norsk Sykepleierforbund uttaler bl.a. at:
«NSF mener det er viktig at departementet i forskrift kan kreve godkjenning også av virksomheter som ikke defineres som institusjoner og støtter derfor det fremlagte forslaget om endring av virkeområde i lovens § 4-1.»
Folkehelseinstituttet har i sin høringsuttalelse anført at forslaget representerer en klar forbedring. Folkehelseinstituttet har i den sammenheng trukket frem at en begrunnelse for forslaget er å gi mulighet for, i større grad enn med nåværende ordning, å vektlegge kvalitetsforbedring, pasientsikkerhet, samfunnssikkerhet og beredskap for alle deler av spesialisthelsetjenesten, ikke bare for helseinstitusjoner.
Legeforeningen stiller seg i utgangspunktet positiv til forslaget. Legeforeningen mener at forslaget blant annet bidrar til å sidestille for eksempel avtalepraksis med alle andre deler av spesialisthelsetjenesten. Legeforeningen påpeker imidlertid at avtalepraksiser er små enheter som drives med stor grad av egeninnsats og økonomisk investering og derfor er sårbare for raske omveltninger når det gjelder krav til drift og behandlingsprofil. På den bakgrunn mener Legeforeningen at det er viktig at departementet hensyntar dette, slik at departementet ikke vedtar forskrifter som på kort sikt gir store konsekvenser for driften av avtalepraksis.
Statistisk sentralbyrå (SSB) uttaler at det er usikkerhet knyttet til hvilket virkeområde ny forskrift om godkjenning vil dekke. SSB anfører at de er usikre på om begrepet «virksomhet» benyttes i samme betydning som det følger av statistikkloven, enhetsregisterloven og EØS-forordninger, og mener det er hensiktsmessig at dette gjøres tydelig i forskrift.
9.3 Departementets vurderinger og forslag
Departementet opprettholder forslaget om at departementet i forskrift skal kunne kreve godkjenning av flere virksomheter enn bare «helseinstitusjoner». Departementet mener at en godkjenningsordning skal kunne rette seg mot flere typer virksomheter eller helsetjenesteleverandører i spesialisthelsetjenesten – fra store helseinstitusjoner i spesialisthelsetjenesten til avtalespesialister og mindre enheter innenfor en større helseinstitusjon. Forslaget innebærer at hjemmelsbestemmelsen utvides slik at alle virksomheter i spesialisthelsetjenesten, ikke bare «helseinstitusjoner», i forskrift kan underlegges krav om godkjenning. Samtidig innebærer bestemmelsen om hvilke hensyn som kan begrunne etablering av nye godkjenningsordninger en innsnevring av adgangen for myndighetene til å etablere nye godkjenningsordninger.
Begrunnelsen for forslaget er at selv om dagens sykehusgodkjenningsordning avvikles, kan det etter departementets vurdering likevel være et behov for å beholde adgangen til å kunne kreve godkjenning når hensyn til tjenestetilbudets kvalitet, pasientsikkerhet, samfunnssikkerhet eller beredskap tilsier det. De fleste høringsinstansene deler departementets syn på dette. Departementet foreslår derfor at § 4-1 også i fremtiden skal inneholde en lovhjemmel som sikrer at departementet i forskrift kan stille krav om godkjenning for både virksomheter og tjenester i spesialisthelsetjenesten.
Når det gjelder spørsmålet om relasjonen mellom begrepet «virksomhet» i spesialisthelsetjenesteloven § 4-1 og virksomhetsbegrepet i statistikkloven, enhetsregisterloven og EØS-forordninger, så vil svaret på dette måtte bero på en konkret fortolkning av nevnte regelverk. Ved en eventuell fremtidig etablering av ny godkjenningsordning kan det være mulig å knytte regelverkene sammen. Dette kan f.eks. skje dersom det settes som vilkår for tildeling av godkjenning at virksomheten er registrert i enhetsregisteret, har et organisasjonsnummer e.l.