1 Proposisjonens hovedinnhold
1.1 Innledning
Arbeids- og sosialdepartementet legger i denne proposisjonen frem forslag til endringer i lov 17. juni 2005 nr. 62 om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven) og i lov 31. mai 1918 nr. 4 om avslutning av avtaler, om fuldmagt og om ugyldige viljeserklæringer (avtaleloven) om konkurransebegrensende avtaler i arbeidsforhold.
Konkurranse-, kunde- og rekrutteringsklausuler regnes som konkurransebegrensende avtaler i arbeidsforhold. Konkurranseklausuler er avtaler mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som begrenser arbeidstakers adgang til å tiltre stilling hos en annen arbeidsgiver eller starte, drive eller delta i annen virksomhet etter arbeidsforholdets opphør. Kundeklausuler er avtaler mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som begrenser arbeidstakers adgang til å kontakte arbeidsgivers kunder etter arbeidsforholdets opphør. Rekrutteringsklausuler kan deles i to hovedtyper: Avtaler som begrenser en fysisk persons adgang til å medvirke til at andre ansatte avslutter sitt ansettelsesforhold i en virksomhet, og avtaler mellom virksomheter om ikke å ansette eller forsøke å ansette hverandres arbeidstakere.
Konkurransebegrensende avtaler inngås gjerne ved ansettelsen eller senere i arbeidsforholdet i forbindelse med for eksempel en forfremmelse. Avtalene inntas stort sett i de individuelle arbeidsavtalene, men kan også inngå i tariffavtaler. Rekrutteringsklausuler kan også inngås mellom virksomheter.
Det er bare konkurranseklausuler som i dag reguleres særskilt i lovgivningen. Avtaleloven § 38 første ledd regulerer konkurranseklausuler generelt, mens andre og tredje ledd gjelder konkurranseklausuler i arbeidsforhold. En oversikt over gjeldende rett er gitt i kapittel 3.
I et samfunnsøkonomisk perspektiv er mobilitet i arbeidsmarkedet viktig for å fremme konkurranse, innovasjon og gi grunnlag for nye arbeidsplasser. Regjeringens mål er et trygt og fleksibelt arbeidsmarked som sikrer lav arbeidsledighet og høy sysselsetting, og hvor det lønner seg å jobbe. Sterk internasjonal konkurranse gjør at kravene til konkurransekraft og omstilling blir større. Det er viktig at arbeidsgivere gis mulighet til å beskytte sin konkurransesituasjon. Samtidig er det et mål å unngå unødvendige konkurransebegrensende avtaler, som kan hindre mobilitet i samfunnet og den enkelte arbeidstakers frihet til å skifte arbeid. Et velfungerende arbeidsmarked med høy sysselsetting er avgjørende for verdiskaping, bærekraft i offentlige finanser og våre muligheter til å utvikle velferdssamfunnet. Regjeringen vil derfor legge til rette for en best mulig anvendelse av arbeidskraften både i privat og offentlig sektor, prioritere å styrke arbeidslinjen og føre en økonomisk politikk som øker fremtidig verdiskaping. Forslagene som fremmes i denne proposisjonen vil bidra til å nå disse målene. Forslagene må ses i sammenheng med en generell politikk for økt konkurransekraft og et trygt arbeidsliv.
1.2 Oversikt over lovforslagene
Departementet foreslår å regulere de forskjellige konkurransebegrensende avtalene i et eget kapittel i arbeidsmiljøloven, nytt kapittel 14 A. Samtidig foreslås det at avtaleloven § 38 andre og tredje ledd oppheves. Forslaget om plassering av nye regler og justeringer i avtaleloven § 38 er omtalt i kapittel 5 og 6.
Det foreslås at konkurranseklausuler bare skal være gyldige i den grad arbeidsgiver har et særlig behov for vern mot konkurranse når klausulen gjøres gjeldende. I tillegg foreslås det at følgende vilkår må være oppfylt for at en konkurranseklausul skal være gyldig: Den må inngås skriftlig, gi arbeidstaker krav på kompensasjon, ikke vare lenger enn ett år etter arbeidsforholdets opphør og arbeidsgiver må ha gitt arbeidstaker en redegjørelse for om og i hvilken grad en klausul gjøres gjeldende. Konkurranseklausuler kan ikke gjøres gjeldende ved oppsigelse fra arbeidsgiver, med mindre oppsigelsen er saklig begrunnet i arbeidstakers forhold. Slike klausuler kan heller ikke gjøres gjeldende dersom arbeidsgivers mislighold har gitt arbeidstaker rimelig grunn til å avslutte arbeidsforholdet. Videre foreslås det at arbeidsgiver som hovedregel kan si opp en konkurranseklausul mens arbeidsforholdet består. Reglene for konkurranseklausuler er behandlet i kapittel 6.
Kapittel 7 omhandler regulering av kundeklausuler. En avtale om kundeklausul må inngås skriftlig, den kan ikke vare mer enn ett år og arbeidstaker har krav på skriftlig redegjørelse for om klausulen vil bli gjort gjeldende. En kundeklausul kan etter forslaget bare omfatte kunder som arbeidstaker har hatt kontakt med eller ansvar for det siste året før tidspunktet for redegjørelsen.
Det foreslås at virksomhetens øverste leder skal kunne unntas fra reglene om konkurranse- og kundeklausuler hvis vedkommende i en skriftlig avtale har sagt fra seg sine rettigheter mot avtale om etterlønn. Forslaget er behandlet i kapittel 8.
Det foreslås et forbud mot rekrutteringsklausuler som avtales mellom virksomheter, men med unntak for situasjoner der det forhandles om eller gjennomføres virksomhetsoverdragelse mellom to eller flere virksomheter. Forslaget er nærmere omtalt i kapittel 9. Det foreslås ikke å regulere avtaler om rekrutteringsklausuler mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.
Ikrafttredelse og overgangsbestemmelser behandles i kapittel 10.