1 Om utvalget, utvalgets mandat og sammensetning
1.1 Innledning
Teknisk beregningssutvalg for spesialisthelsetjenestens økonomi (TBU-spesialisthelsetjenesten) ble opprettet i juni 2024. Utvalget ble oppnevnt i statsråd og blir nedsatt for tre år om gangen.
Ifølge mandatet skal utvalget gi en faglig vurdering av data som gjelder økonomien i spesialisthelsetjenesten. Utvalget skal skape en felles forståelse for den økonomiske situasjonen i spesialisthelsetjenesten. Utvalget er bedt om særlig å vurdere utviklingen i sykehusøkonomien, herunder realveksten i bevilgningene, og merkostnader som den demografiske utviklingen anslås å gi sektoren. Utvalgets mandat, sammensetning og sekretariat følger nedenfor.
Utvalget legger med dette fram sin rapport for høsten 2024. Rapporten beskriver utviklingen i sykehusøkonomien etter 2013 med særlig vekt på 2023 og 2024. I tillegg har utvalget utredet et enkeltoppdrag om inntektsmodellen til de regionale helseforetakene. Dette er utvalgets første rapport, og utvalget vil videreutvikle rapporten fram til neste utgivelse i juni 2025. Denne rapporten gir en nærmere beskrivelse av inntektsutviklingen og den økonomiske situasjonen i de regionale helseforetakene basert på eksisterende kunnskapsgrunnlag og metodikk.
Utvalgets rapport er lagt ut på utvalgets nettside Teknisk beregningsutvalg for spesialisthelsetjenestens økonomi (TBU-spesialisthelsetjenesten) – regjeringen.no
Eventuelle kommentarer eller spørsmål kan rettes til sekretariatet.
1.2 Mandat
Det tekniske beregningsutvalget for spesialisthelsetjenesten skal gi en faglig vurdering av data som gjelder økonomien i spesialisthelsetjenesten.
Utvalget skal skape felles forståelse for den økonomiske situasjonen i spesialisthelsetjenesten. Utvalget skal særlig vurdere utviklingen i sykehusøkonomien, herunder realveksten i bevilgningene, og merkostnader som den demografiske utviklingen anslås å gi sektoren.
Bakgrunnsmaterialet bør inneholde en oversikt over forhold som utvalget mener er viktig for vurdering av sykehusøkonomien, en vurdering av disse forholdene, og utsiktene for sykehusøkonomien framover. Vurderingene bør gjelde de regionale helseforetakene under ett, og gi oversikt over variasjoner mellom de regionale helseforetakene der dette er aktuelt. Det er videre ønskelig at utvalget vurderer aktivitet, ventetider og produktivitetsutvikling.
Så langt utvalget finner det hensiktsmessig, kan det selv ta opp særskilte problemstillinger.
Helse- og omsorgsdepartementet har fullmakt til å gi tilleggsoppdrag til utvalget.
Utredningen fra utvalget skal avgis til Helse- og omsorgsdepartementet i november. Det skal i tillegg avgis et notat i løpet av første halvår med oppdaterte demografianslag og andre forhold av betydning basert på oppdatert informasjon.
Utvalget skal være bredt sammensatt. Oppnevningen gjelder i 3 år. Helse- og omsorgsdepartementet har fullmakt til å løse medlemmer fra vervet og til å utnevne nye medlemmer. Helse- og omsorgsdepartementet leder sekretariatsarbeidet for utvalget.
Utvalget får et tilleggsoppdrag som skal inngå i arbeidet med statsbudsjettet 2026:
- Utvalget skal gi et tall- og analysegrunnlag som kan brukes for å vurdere om dagens modell i stor nok grad tar hensyn til ulikheter i demografi og bosettingsmønster mellom regionene og hvordan ev. skjevheter kan rettes opp, herunder om det er behov for å fremskynde nedsettelse av et nytt inntektsutvalg.
Tilleggsoppdraget skal leveres i november 2024.
1.3 Utvalgets sammensetning. Sekretariat
- Professor Jon Magnussen, Trondheim, leder
- Seksjonsleder Pål Sletten, Oslo, nestleder
- Økonomi- og finansdirektør Line Alfarrustad, Stange
- Økonomidirektør Anne-Marie Barane, Stjørdal
- Ekspedisjonssjef Målfrid Bjærum, Oslo
- Økonomidirektør Erik Arne Hansen, Bodø
- Postdoktor Ingrid Hjort, Oslo
- Økonomi- og finansdirektør Per Karlsen, Sandnes
- Seniorrådgiver Marit Pedersen, Trondheim
- Fagsjef Aase Seeberg, Oslo
Sekretariat
- Fagdirektør Stein Johnsen, Helse- og omsorgsdepartementet, leder
- Seniorrådgiver Håvard Andrè Dalheim, Helsedirektoratet
- Seniorrådgiver Paul Martin Gystad, Helse Midt-Norge RHF
- Underdirektør Tone Hobæk, Helse- og omsorgsdepartementet
- Fagsjef Brynjar Indahl, Finansdepartementet
- Seniorrådgiver Eirik Larsen Lindstrøm, Statistisk sentralbyrå
- Fagsjef økonomi Martin Sjuls, Helse Sør-Øst RHF
1.4 Utvalgets tolkning av mandatet
I sin første rapport har utvalget lagt vekt på å beskrive situasjonen basert på eksisterende kunnskapsgrunnlag og metodikk. I senere rapporter vil det være naturlig å vurdere hvilke inntektsbegreper og deflator som skal legges til grunn i beskrivelsen av inntektsutviklingen, hvordan den økonomiske kompensasjonen til de regionale helseforetakene som følge av den demografiske utviklingen skal beregnes og hvordan kostnadene utvikler seg over tid ved økt aktivitet.