6 Bærekraftige posttjenester for fremtiden
Bærekraftige posttjenester for fremtiden handler, etter utvalgets oppfatning, om en løsning tilpasset samfunnets utvikling og endrede behov, samtidig som det sørger for best mulig utnyttelse av samfunnets ressurser. En fremtidig løsning skal sikre at alle innbyggere, uavhengig av geografi, funksjonsevne og digital kompetanse, fremdeles mottar likeverdige posttjenester.
Utvalget har gjennom sitt arbeid kommet frem til noen grunnleggende prinsipper som legges til grunn for en anbefaling om fremtidens posttjenester:
- Å sende og motta post er en rettighet.
- Norge skal ha et nasjonalt postnett som ivaretar beredskapen.
- Posttjenestene skal være tilpasset samfunnets utvikling og fremtidige behov.
6.1 Å sende og motta post er en rettighet
Alle fysiske og juridiske personer i Norge skal ha mulighet til å kommunisere med hverandre, uavhengig av om de er innbyggere, foretak eller myndigheter. Dette er en grunnleggende forutsetning i et sivilisert samfunn.
Mye av den tradisjonelle brevkommunikasjonen er erstattet av digital kommunikasjon, og rettigheten til å sende og motta brev oppfylles i dag i stor grad gjennom digitale kanaler.
Likevel anser utvalget det som vesentlig for samfunnet at det fortsatt finnes tilgang til en fysisk posttjeneste for innbyggere og virksomheter i hele landet.
Geografisk beliggenhet skal ikke være bestemmende for om man får oppfylt rettigheten til å sende og motta post. Videre er muligheten til å benytte posttjenester uten digitale hjelpemidler en forutsetning for at ikke-digitale og digitalt sårbare innbyggere, og andre sårbare brukergrupper, skal motta likeverdige posttjenester.
Utvalget legger derfor til grunn for vurderingen av fremtidens bærekraftige posttjeneste at alle skal ha likeverdig rett til å motta og sende brev, pakker og aviser, uavhengig av geografisk beliggenhet, funksjonsevne og digital kompetanse.
6.2 Norge skal ha et nasjonalt postnett som ivaretar beredskapen
I tillegg til å sørge for at innbyggere, foretak og myndigheter har tilgang til en fysisk kommunikasjonskanal i en normalsituasjon, kan staten av beredskapshensyn, ha behov for en fysisk distribusjonskanal i en ekstraordinær situasjon.
Totalberedskapskommisjonen 58 understreket alvoret i den sikkerhetspolitiske situasjonen og de globale trendene som utfordrer den nasjonale beredskapen, og fremhevet viktigheten av at samfunnets samlede beredskapsressurser blir utnyttet best mulig.
Kriser har ulik karakter og kan ramme på ulike måter. Det er noen typer beredskap posttilbyder og postnettet ikke kan eller skal være. I en del situasjoner er det naturlig at andre aktører overtar. Allikevel kan ressursene i postnettet være en del av en sammenhengende og robust beredskapsstruktur som i en ekstraordinær situasjon kan brukes til å sørge for at alle innbyggere, uavhengig av geografisk beliggenhet, funksjonsevne og digital kompetanse, mottar viktig informasjon. I tillegg kan postnettets infrastruktur ha betydning i en eventuell krise som rammer den digitale kommunikasjonen mellom innbyggere og myndighetene. I en krisesituasjon kan postnettet ved behov også benyttes til å frakte nødvendige fysiske sendinger, som medisiner eller medisinsk utstyr.
Utvalget legger derfor til grunn for vurderingen av fremtidens posttjeneste at staten er avhengig av et nasjonalt postnett som fungerer både i en normalsituasjon, og som tar høyde for å virke også i krisesituasjoner. Dette betyr at selve postnettet har en verdi i seg selv, som en forsikring for å kunne kontakte befolkningen i en rekke situasjoner.
6.3 Posttjenestene skal være tilpasset samfunnets utvikling og fremtidige behov
En fremtidsrettet posttjeneste må være økonomisk og sosialt bærekraftig. Trenden i postmarkedet er tydelig: Fallet i brevmengden fortsetter, og staten har de siste årene brukt stadig mer penger per brev. Dette er ikke bærekraftig på sikt.
Fellesskapet må prioritere mellom ressurser til gode formål, enten det er snakk om penger eller arbeidskraft, og det er viktig for utvalget at posttjenestene tilbys på en ressurseffektiv måte og til en rimelig pris.
Postdistribusjonsnettene er unike som fysisk distribusjonskanal til landets privat- og næringsadresser. En vurdering av den samlede samfunnsnytten av postinfrastrukturen bør derfor hensynta potensialet for utnyttelse av nettverket til andre samfunnsnyttige formål, som beredskap beskrevet ovenfor. Utvalget har også vurdert om dette kan ses i sammenheng med tiltak som iverksettes i møte med den demografiske utviklingen med en stadig større andel eldre. Utvalget er opptatt av å etterstrebe løsninger som gir høyest mulig samfunnsnytte for ressursene man har til rådighet, samtidig som det vurderes hvordan staten skal bruke ressursene på en mest mulig målrettet og hensiktsmessig måte.