6 Målgrupper og mål for et senter
Kundene til et framtidig senter vil være aktører som er avhengige av et rent hav eller involvert i arbeid med oljevern og marin plastforsøpling på ulike nivåer. De viktigste målgruppene vil være de samme uavhengig av hvilket konsept som velges for en etablering.
6.1 Målgrupper
Mandatet for utredningen er å vurdere hvordan et framtidig senter kan bidra til utvikling i samspill med etablerte aktører. Mange av disse vil være både framtidige kunder og viktige ressurser for senteret, for eksempel i arbeid med kunnskapsdeling og implementering av resultater. Basert på behovene i forrige kapittel bør et framtidig senter tilby noen grunnleggende verdier til kundene sine:
- tilgang til tverrfaglige nettverk
- verktøy for problemløsing
- oversikt kunnskapsgrunnlag
- beste praksis innen oljevern og marin plastforsøpling
Senterets viktigste kunder vil være aktører innen offentlig forvaltning og privat næringsliv som jobber med:
- forebyggende tiltak og utvikling av regelverk
- operative oppgaver (rensing, gjenvinning, opprydding)
- produktutvikling
- forskning og utvikling
- planer/analyser/utredning
- næringsvirksomhet basert på marine ressurser
- formidling (kurs, opplæring, media, reiseliv)
Med stor variasjon i kundegruppen må senteret kunne spille på flere typer relasjoner og nå kundene gjennom:
- samarbeidsprosjekt
- dialog
- å utføre oppdrag
- selvbetjente digitale løsninger
6.2 Målstruktur og ønskede effekter
Samfunnsmålet uttrykker nytten eller verdiskapingen som tiltaket skal føre til for samfunnet. God utforming av et prosjekt forutsetter at det er samsvar mellom behov, mål og effekter (Finansdepartementet, 2010). Målene bør være tilstrekkelig ambisiøse for å fungere som motivasjonsfaktor for en etablering, samtidig som de må være realistiske.
Mål skal uttrykke en ønsket tilstand eller resultat, ikke aktiviteter eller arbeidsoppgaver. De skal fungere som verktøy for:
- planlegging og styring av etableringen; hva vil man oppnå?
- vurdering i etterkant; i hvilken grad klarte man det?
Denne utredningen er i en tidlig fase for etableringen av et senter, og derfor foreslås mål bare på samfunns- og effektnivå (Figur 6.1). Resultatmål må utarbeides i forbindelse med realisering av en satsing/valgt konsept.
Figur 6.1. Et senter trenger mål på ulike nivåer og der det er flere mål på samme nivå bør de prioriteres innbyrdes (Finansdepartementet, 2010).
- effektiv forvaltning (for samfunnet),
- grunnlag for å utvikle nye produkter og tjenester, som kan kommersialiseres (næringsutvikling)
- drivkraft for å implementere bedre/mer effektive løsninger (i forvaltningen og/eller i bedriftene)
6.3 Forslag til mål
Selv om oljeforurensning og marin plastforsøpling er to av mange faktorer som påvirker havet, mener vi det er riktig å ha rent hav som kontekst og visjon for en satsing.
Visjon:Rent hav
Sentrale behov er kunnskap og kompetanse, i grenseflaten nasjonalt/internasjonalt. Oljevern og marin plastforsøpling har tydelige internasjonale grenseflater, også når man arbeider i regional/nasjonal kontekst. Forslag til mål for et senter formuleres her som ønskede resultater av en satsing:
Samfunnsmål (resultat for samfunn): Ledende nasjonalt kompetansemiljø med et internasjonalt kunnskapsgrunnlag for arbeidet med oljevern og mot marin plastforsøpling
Effektmål (resultat for kunde):
- Oppdatert og relevant kunnskap og beste praksis innenfor oljevern og marin plastforsøpling
- Løsninger for effektivt oljevern
- Løsninger for mindre plast i havet
Basert på de kartlagte behovene er tilgang på kunnskap rangert høyest av effektmålene.
Føringer for utredningen tilsier at satsingen hverken skal være på nivået forskning, myndighetsutøvelse eller operativ oljevernberedskap. I målsammenheng velger vi derfor å bruke begrepet kompetansemiljø (Figur 6.2).Figur 6.2. Senteret må ha samarbeidsflater mot både forskning og operativt nivå, og ligger på kompetansesenternivået.