15 Administrative eller økonomiske virkninger av Schengen-regelverk vedtatt fra og med 19 desember 1996 til og med desember 1998
Gjennomføring av det Schengen-regelverket som Norge forpliktet seg til ved ratifikasjon av samarbeidsavtalen med Schengen-landene vil medføre administrative og økonomiske konsekvenser på flere områder. Dette er blant annet en følge av de endringer som er nødvendig å gjøre i regelverk og rutiner for kontroll av reisende til og fra Norge, etablering og drift av norsk tilknytning til Schengen informasjonssystemet SIS), endringer i rutinene vedrørende visumutstedelser osv. Det er i St prp nr 42 (1996-97) redegjort for økonomiske og administrative konsekvenser av norsk tilknytning til det Schengen-regelverket som forelå på tidspunktet for undertegning av samarbeidsavtalen. En nærmere redegjørelse for disse spørsmålene vil bli gitt i den odelstingsproposisjon Regjeringen fremlegger for å gjennomføre de forpliktelsene som følger av ratifikasjon av samarbeidsavtalen med Schengen-landene.
De økonomiske og administrative konsekvensene som følger av avtalen mellom Norge, Island og EU om de institusjonelle rammer for Norges og Islands tilknytning til gjennomføringen, anvendelsen og videreutviklingen av Schengen-regelverket er det redegjort for i St prp nr 50 (1998-99).
Denne meldingen redegjør for det sekundære Schengen-regelverket som er vedtatt fra og med 19 desember 1996 til og med desember 1998. Det gis også en oppsummering av Schengen-akter som kan forventes å bli vedtatt innen Schengen-samarbeidet blir integrert i EU. Gjennomføring av disse Schengen-aktene kan ikke ses å ville innebære særlige administrative eller økonomiske konsekvenser ut over de forutsetninger som ble lagt til grunn ved Stortingets behandling av samarbeidsavtalen 9 juni 1997.