5 Lovendringer
Det er allerede vedtatt endringer i utlendingsloven og utlendingsforskriften for å legge til rette for norsk tilknytning til Dublin-konvensjonen, jf. Ot.prp. nr. 56 (1998-99) punktene 4.2. og 4.7. Disse var foranlediget av Schengen-samarbeidsavtalens artikkel 7.
I utlendingsloven er det tilføyet en bokstav e) i § 17, 1. ledd. Denne gir adgang til å returnere asylsøkere i medhold av Dublin-konvensjonen. Videre er § 17, 2 ledd endret i samsvar med 1. ledd. Dette medfører at adgangen til å returnere flyktning til en annen stat i medhold av blant annet første ledd bokstav e) ikke skal benyttes dersom flyktningen har en tilknytning til Norge som gjør at Norge er nærmest til å behandle søknaden om asyl.
Utlendingsforskriften § 54 er endret som følge av endringen i § 17 bokstav e. Det gjøres her unntak fra kravet om kartlegging av medfølgende barns totale livssituasjon inntil det er tatt stilling til om det skal foretas en overføring i medhold av Dublin-konvensjonen.
For øvrig er det inntatt en ny bestemmelse i utlendingsloven § 34 a og utlendingsforskriften § 127 a om oversendelse av opplysninger i forbindelse med Dublin-konvensjonen artiklene 14 og 15.
Utlendingsloven § 34 a omfatter oversendelse av opplysninger til myndighetene i de stater vi samarbeider med, men ikke oversendelse av fingeravtrykk til en sentralenhet i Europa. Å delta i Eurodac-samarbeidet vil medføre at fingeravtrykk som tas av norsk politi i utlendingssaker vil bli sendt elektronisk til den sentrale Eurodac-databasen og lagret der. Regjeringen vil også vurdere om det vil være behov for å gi særlige regler i utlendingsloven for behandling av personopplysninger som følge av tilknytning til Eurodac. Det vil bli lagt frem en Odelstingsproposisjon for å sikre et tilstrekkelig lovgrunnlag for å ta del i Eurodac-samarbeidet.
Eurodac-forordningen inneholder en bestemmelse om at forordningen skal tre i kraft umiddelbart. For Norges del vil ikrafttredelsen av Eurodac-forordningen medføre administrative og økonomiske konsekvenser fra det tidspunkt tilknytningsavtalen trer i kraft. Eurodac-forordningen skal imidlertid først anvendes mellom EU-statene når EU-statene og Kommisjonen har gjort de nødvendige praktiske forberedelser knyttet til opprettelse av Eurodac-systemet, noe som antas tidligst å skje i 2002.
For Norge aktualiseres behovet for lovendringer først på det tidspunkt hvor Eurodac-forordningen anvendes. En Odelstingsproposisjon fra Kommunal- og regionaldepartementet med de nødvendige lovendringer vil bli fremmet i 2001. Norges folkerettslige forpliktelser vil være ivaretatt ved at de nødvendige lovendringer er gjennomført innen forordningen anvendes.