8 Konklusjon og tilråding
Avtalen om Det europeiske økonomiske samarbeidsområde er den mest omfattende avtalen Norge noen gang har inngått. Det er Regjeringens syn at en vellykket utvidelse av EU og EØS er av stor betydning for Norge. Avtalen er grunnlaget for et bredt samarbeid med Den europeiske union, og sikrer norsk næringsliv adgang til det indre marked på linje med EUs medlemsland. Utvidelsen til å gjelde Bulgaria og Romania innebærer at de fleste landene som sto på den andre siden av Muren under Den kalde krigen nå er en del et samlet, fredelig og samarbeidende Europa innenfor EU/EØS. Det innebærer også nye muligheter at flere land blir med i samarbeidet, og Norge blir gjennom EØS-utvidelsesavtalene fra 2004 og 2007 en del av et større indre marked med omlag 500 millioner mennesker. Gjennom økt handel og økte investeringer vil EØS-utvidelsen også bidra til utjevning av velferdsforskjeller, stabilitet og økonomisk vekst. For fullt ut å kunne dra fordelene av utvidelsen av det indre marked er det også i norsk interesse at Bulgaria og Romania så raskt som mulig settes i stand til effektivt å gjennomføre EUs regelverk. Dette gjelder innenfor det indre marked, som er viktig for vekst og velstandsøkning, men det gjelder også for øvrige områder som er av stor betydning både for samarbeidet og fordi de har potensiell grenseoverskridende virkning: bedre miljø, mer effektiv ytre grensekontroll og styrking av rettsapparatet. Gjennom finansielle bidrag til økonomisk og sosial utjevning, vil Norge bidra til dette.
I proposisjonen er det gjort rede for avtalen som nå fremlegges. Når Regjeringen tilrår norsk ratifikasjon, vil den samtidig fremheve følgende punkter:
Det var tidlig klart at også denne EU-utvidelsen, som berører to av de fattigste landene i Europa, ville medføre betydelige kostnader for EU-landene. Gjennom EØS-finansieringsordningen og den norske finansieringsordningen etablert ved utvidelsen 1. mai 2004, bidrar Norge betydelig til sosial og økonomisk utjevning i de nye EU-landene. Norge var innstilt på å bidra finansielt også i forbindelse med Bulgarias og Romanias tiltredelse til EØS. EU, Bulgaria og Romania, var særlig opptatt av likebehandling i forhold til den støtten EØS/EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein ga til de 10 nye landene ved forrige utvidelse. Samtidig måtte norske interesser, ikke minst markedsadgangen for norsk sjømat, ivaretas. Forhandlingsresultatet på det finansielle området gir et viktig og vesentlig bidrag til økonomisk og sosial utvikling i Bulgaria og Romania. Samtidig blir de bilaterale programmene innrettet mot samarbeidsprosjekt hvor norske aktører er involvert. I tillegg har Norge fått et godt resultat for markedsadgangskravene for norsk fisk og fiskeprodukter til EU som går utover kompensasjon for tradisjonell handel. Det har også vært vesentlig å fjerne enkelte tekniske vilkår som har hatt handelsbegrensende virkning.
Regjeringen legger også vekt på at EØS-utvidelsesavtalen vil føre til at det økonomiske og politiske samarbeidet med de nye medlemslandene blir tettere. Etter Regjeringens syn ivaretar forhandlingsresultatet grunnleggende norske interesser.