1 Sammendrag
1.1 Universitetsmuseene som samfunnsinstitusjoner
Kapittel 3 inneholder utvalgets vurdering av universitetsmuseenes forpliktelser og ansvar som samfunnsinstitusjoner, en oversikt over universitetsmuseenes historie og over det norske museumslandskapet, samt en analyse av universitetsmuseenes utfordringer.
Universitetsmuseene skal tjene samfunnet og samfunnsutviklingen. Utvalget vil peke på tre områder der museene har særlige forutsetninger for å bidra:
I utviklingen av et demokratisk og bærekraftig samfunn er det viktig at alle har tilgang til kunnskap.
I utviklingen av et flerkulturelt samfunn er det viktig at hvert enkelt menneske får kunnskap om og forståelse av egen og av andre gruppers bakgrunn og kultur.
I en tid med stort press på miljø og naturresurser er det en sentral utfordring å utvikle forståelse for biologisk og geologisk mangfold og for samspillet mellom menneskelig aktivitet og endringer i naturen.
For å kunne løse sine oppgaver bør universitetsmuseene:
ligge i front med hensyn til samlingsforvaltningen
drive en profesjonell og allmennrettet kunnskapsformidling
å bidra aktivt til forskning og utviklingsarbeid med utgangspunkt i ansvaret innenfor kulturminne- og naturforvaltning, samlingsforvaltning og formidling
En forutsetning for å oppnå dette er etter utvalgets mening at universitetsmuseene inngår i aktivt samarbeid med andre museer og institusjoner; både regionalt, nasjonalt og internasjonalt.
1.2 Samlinger og samlingsforvaltning
Kapittel 4 gir en oversikt over universitetsmuseenes samlinger og samlingsutvikling og vektlegger behovet for en samlingspolitikk ved museene. Kapitlet inneholder en gjennomgang av Riksrevisjonens undersøkelse av bevaring og sikring ved fem statlige museer, deriblant tre universitetsmuseer. Deretter følger en gjennomgang og vurdering av universitetsmuseenes arbeid med digitalisering og dokumentasjon.
Grunnlaget for museumsvirksomhet ligger i forvaltningen av samlingene. Samlingene danner utgangspunktet for både formidling og forskning.
Å formidle kunnskap om kulturarv og om biologisk og geologisk mangfold til både publikum og offentlig forvaltning er en sentral del av museenes samfunnsoppdrag. Museene bør derfor legge større vekt på en gjennomarbeidet samlingspolitikk som er forankret i helhetlige planer.
Klimatiske forhold, fysisk tilstand, brannsikring, tyverisikring og bygningers tilstand er en viktig del av den totale samlingsforvaltningen. Riksrevisjonen gjennomførte i 2002–2003 en undersøkelse av bevarings- og magasinforholdene ved blant annet tre av universitetsmuseene. Undersøkelsen avdekket kritikkverdige forhold.
Det er utvalgets oppfatning at samlingsarbeidet bør opprioriteres og gis høyere status.
En moderne samlingsforvaltning hviler på digitalisert informasjon. Digitaliseringen av universitetsmuseenes samlinger har fått et omfattende løft gjennom innsatsen i Museumsprosjektet (MusPro). Store mengder data er overført fra analog til digital form. Imidlertid har man hittil ikke fått ut full gevinst av denne innsatsen på grunn av mangel på en helhetlig strategi for anvendelse.
Utvalget anbefaler:
Universitetsmuseene må ha en helhetlig samlingspolitikk som er knyttet til museenes prioriterte områder for formidling og forskning.
De kritikkverdige bevaringsforholdene som er avdekket av Riksrevisjonen, må bedres gjennom tydeligere styringssignaler, en oppgradering av bygningsmessige forhold, herunder magasiner, og konservering.
Museene må prioritere utvikling av kapasitet og kompetanse innenfor konservering.
ABM-utvikling bør gjennom tilrettelegging av museumsfaglige nettverk og samordning av programvareutviking arbeide for en enhetlig og koordinert samlingsforvaltning.
Det digitaliserte materialet må tilrettelegges for formidling, forvaltning og forskning.
1.3 Formidling
Kapittel 5 inneholder en gjennomgang og vurdering av universitetsmuseenes besøkstall, formidlingsvirksomhet og målbare formidlingsresultater. Videre inneholder kapitlet en presentasjon og vurdering av hvordan formidlingsarbeidet er organisert og styrt, med vekt på samarbeid, resultatindikatorer og formidlingskompetanse. Kapitlet gjennomgår også sentrale utfordringer for universitetsmuseene i forhold til formidlingens tilgjengelighet og målgrupper.
Universitetsmuseene forvalter sentrale deler av kultur- og naturarven. Museenes legitimitet som samfunnsinstitusjoner hviler på at kunnskap og samlinger aktualiseres og gjøres tilgjengelige for et bredt publikum.
Universitetsmuseene har en særlig viktig oppgave i formidling overfor barn og unge, blant annet gjennom samarbeid med skoleverket. Gjennom god formidling i museene kan kunnskap om egne og andres kulturer, om naturmiljø og naturressurser, bli visualisert og levendegjort. Museene kan spille en viktig rolle i å synliggjøre realfagenes betydning, bedre rekrutteringen til realfagstudier og stimulere til interesse for forskning. Dette kan gjøres gjennom interaktiv formidling, flere undervisningstilbud og tilrettelegging av læringsressurser.
Utvalget foreslår at det avsettes egne prosjektmidler som øremerkes utvikling av digitale læringsressurser knyttet til natur- og realfag.
En bedre tilgjengeliggjøring av samlingene og kunnskapen knyttet til disse forutsetter en oppgradering av formidlingskapasitet og -kompetanse, og det er behov for mer forskning på formidling.
Utvalget mener at det er særlig to områder hvor formidlingen må bli bedre: basisutstillinger og digital formidling.
Utvalget anbefaler:
Universitetsmusenes formidling bør styrkes gjennom:
oppgradering av basisutstillingene
prioritering av digital og nettbasert formidling
øremerkede midler til utvikling av digitale læringsressurser knyttet til natur- og realfag.
tydeliggjøring og profesjonalisering av egen pedagogisk kompetanse gjennom flere formidlingsstillinger
aktiv bruk av publikumsundersøkelser
innføring av gratis entré for alle
bruk av resultatindikatorer
Universitetsmuseene bør inngå økt samarbeid med:
vitensentrene, for felles utstillingsprosjekter og utvikling av egen pedagogisk kompetanse
skolen, om utvikling av pedagogiske tilbud i tråd med skolens læreplaner
skolelaboratoriene, om utvikling av digitale læringsressurser og en felles nettportal for disse tilbudene
andre museer, for utvikling av formidling og samlingsforvaltning
1.4 Forskning og utviklingsarbeid
Kapittel 6 inneholder en gjennomgang av universitetsmuseenes forskning og utviklingsarbeid (FoU) og de prinsippene utvalget mener må ligger til grunn for dette arbeidet. Med utgangspunkt i en kartlegging av målbare forskningsresultater fra universitetsmuseene vurderer utvalget hvilke særlige utfordringer museene står overfor med hensyn til strategier og prioriteringer for FoU-arbeidet.
Museene har et særlig ansvar for å produsere kunnskap og innsikt på basis av materielle levninger. Dette er sentralt kildemateriale. Å oppdage, beskrive, tolke og formidle slikt materiale er grunnleggende aktiviteter for å skape forståelse for sammenhenger og mangfold i de natur- og menneskeskapte omgivelsene.
FoU-arbeidet ligger til grunn for den systematiske utviklingen av de vitenskapelige samlingene, for museenes rolle som kunnskapsprodusenter i kulturminne- og naturforvaltningen, og for den allmennrettede forskningsformidlingen. FoU ved museene må stå i vekselvirkning med museenes øvrige funksjoner.
En viktig målestokk for museenes FoU-arbeid må være hvordan det bidrar til å fylle rollen som samfunnsnyttige og samfunnskritiske institusjoner. I en tid med økende krav til forskningens kvalitet og relevans er det en betydelig utfordring for museumssektoren å opprettholde legitimitet som kunnskapsutviklende institusjoner. For universitetsmuseene er det også en særlig utfordring å krysse grensene mellom natur- og kulturhistorien.
En kartlegging av publiseringsvirksomheten viser tydelige innbyrdes forskjeller i forsknings- og publiseringsprofilen ved de kulturhistoriske og de naturhistoriske fagmiljøene ved universitetsmuseene. Kartleggingen peker også i retning av en annen publiseringsprofil enn i fakultetsmiljøene. Sentrale deler av museenes kunnskapsproduksjon publiseres i kanaler som ikke gir uttelling i universitetenes resultatbaserte finansieringsmodell.
Universitetsmuseenes FoU-virksomhet skal utgå fra samfunnets behov for kunnskap. Det bør få konsekvenser for hvordan forskningen ved universitetsmuseene organiseres, styres og vektlegges. Universitetsmuseene må utvikle en tydelig forskningsprofil som er basert på samlings- og forvaltningsrelaterte problemstillinger.
Utvalget anbefaler:
Universitetsmuseene må styrke forskningsledelsen og utvikle klare prioriteringer og planer for FoU-arbeidet.
FoU ved universitetsmuseene må konsentreres om kjerneområder ved museenes virksomhet (samlinger, taksonomi, konservering, formidling, kulturminne- og naturforvaltning).
Universitetsmuseene bør prioritere å bevare den kompetansen som er unik ved det enkelte museum og unngå unødvendig faglig overlapping med andre universitetsmuseer og universitetsmiljøer.
1.5 Kulturminneforvaltning og naturforvaltning
Kapittel 7 inneholder en gjennomgang av universitetsmuseenes rolle og ansvar i kulturminneforvaltningen og naturforvaltningen. Kapitlet beskriver ansvarsfordelingen og den praktiske gjennomføringen av museenes forpliktelser etter kulturminneloven, samt peker på enkelte utfordringer i dette arbeidet.
Universitetsmuseene er tillagt en formell rolle i forvaltningen av automatisk fredede kulturminner. Deres rolle og ansvarsområder er beskrevet i kulturminneloven og i forskrifter til denne loven. Universitetsmuseenes oppgaver på dette området er omfattende og legger premisser for viktige deler av deres virksomhet.
Universitetsmuseene har ingen lovpålagt rolle innenfor naturforvaltningen. Museene har likevel en sentral rolle som kunnskapsbanker for slik forvaltning. I tillegg påtar de seg oppdrag innenfor kartlegging og forskning som støtter opp under naturforvaltningen.
Museenes utgravningsvirksomhet skal sikre verdifullt kildemateriale som grunnlag for ny kunnskap og komme til uttrykk i museenes formidling. Utvalget ser arbeidet med faglige programmer som viktig, og anbefaler at den regionale kulturminneforvaltningen og de arkeologiske instituttene ved universitetene trekkes med i utviklingen av slike programmer. Det samme gjelder arbeidet med forskningsstrategier og prosjektplaner med stort potensial for FoU. Utvalget mener videre at formidling bør være en vesentlig og integrert del av planene for utgravningsprosjekter.
Utvalget anbefaler:
Museene bør legge økt vekt på forskningsledelse og høy kvalitet i FoU-virksomheten som basis for utvikling av gode prosjektplaner for forvaltningsgravninger.
I samarbeid med regional kulturminneforvaltning og universitetsinstituttene bør museene utvikle faglige programmer med bakgrunn i behovene for kunnskapsutvikling og utvikling av adekvate prosjekterings-, utgravnings- og dokumentasjonsmetoder.
Formidling bør synliggjøres i prosjektplanene og i vurderingene av hva som skal tas vare på fra utgravinger.
Ved større utgravninger bør museene vurdere hvordan det kan legges til rette for videre forskning på materialet.
Det bør etableres faglige kompetansenettverk mellom museene og øvrige institusjoner innenfor kulturminneforvaltningen for å få en effektiv utnytting av spisskompetanse.
Universitetsmuseene bør ha fokus på å sikre taksonomisk kompetanse og å videreutvikle de naturhistoriske samlingene.
Universitetsmuseene bør samarbeide om å tilrettelegge informasjon om Norges biologiske mangfold med utgangspunkt i de naturhistoriske samlingene. Informasjonen må være tilrettelagt slik at den støtter standard utvekslingsformater.
1.6 Organisering og økonomi
Kapittel 8 inneholder en gjennomgang av universitetsmuseenes organisering og økonomi, med vekt på intern organisering og ledelse, stillingsstruktur og inntekts- og utgiftsprofil. Videre inneholder kapitlet en beskrivelse og vurdering av museenes styring og rapportering. Den avsluttende delen av kapitlet analyserer hvilke utfordringer som følger av universitetsmuseenes tilknytning til universitetet.
Universitetsmuseene er organisert som egne enheter ved universitetene, direkte underlagt universitetsstyrene. Mellom museene er det mindre variasjoner i hvordan de er organisert, styrt og finansiert. Et viktig spørsmål som tas opp er universitetsmuseenes tilknytning til universitetene.
Etter utvalgets mening er det viktig at det sikres bred ekstern representasjon i universitetsmuseenes styrer, inkludert eksterne styreledere.
Universitetsmuseene mottar en grunnbevilgning fra Kunnskapsdepartementet som kanaliseres via tildelingen til universitetene som enheter. Utvalget mener det bør vurderes om en øremerking av deler av midlene kan være et aktuelt virkemiddel for å fremme viktige deler av museumsvirksomheten som samlingsforvaltning og formidling, med vekt på basisutstillinger, digital formidling og skolerettet virksomhet.
Riksrevisjonen har påpekt betydelige svakheter i styringen av universitetsmuseene, både i form av manglende styringssignaler fra Utdannings- og forskningsdepartementet / Kunnskapsdepartementet, og i form av manglende føringer fra universitetsledelsen til universitetsmuseene. Utvalget slutter seg til denne kritikken.
Universitetsmuseenes plassering og rolle i den norske museumssektoren byr etter utvalgets vurdering på flere sentrale utfordringer. Dagens ansvarsfordeling mellom museene gjør at formidlingen av kulturhistorie med historisk kontinuitet og kulturell bredde blir vanskelig. Videre er universitetsmuseene i liten grad blitt inkludert i Museumsreformen.
Utvalget anbefaler:
Det bør etableres et tettere og mer forpliktende samarbeid mellom departementer med museumsansvar. Kultur- og kirkedepartementet bør invitere de berørte departementene til et årlig møte på høyt politisk og administrativt nivå for koordinering og samordning av den statlige museumspolitikken.
Universitetsmuseene bør gis tydeligere styringssignaler og bedre rapporteringsverktøy.
Universitetsmuseene bør ha bred ekstern representasjon, inkludert styreleder.
Det bør vurderes å innføre en finansieringsmodell som synliggjør samlingsforvaltning og formidling, med vekt på bevaring, basisutstillinger og digital formidling.
Fem av utvalgets medlemmer, Berg, Gilhus, Rogan, Ulltveit-Moe og Østby, mener at ulempene med en tilknytning til universitetet veier tyngre enn fordelene. Dette tilsier etter disse medlemmenes mening at man bør vurdere en endring av universitetsmuseenes tilknytningsform. Disse medlemmene mener at muligheten for å organisere universitetsmuseene som randsonevirksomhet ved universitetene bør vurderes.
Universitetsmuseenes plassering og rolle i den norske museumssektoren byr etter disse medlemmenes vurdering på flere sentrale utfordringer. For det første bidrar dagens ansvarsfordeling mellom museene til at formidlingen av kulturhistorie med historisk kontinuitet og kulturell bredde blir vanskelig. For det andre har universitetsmuseene i stor grad ikke blitt inkludert i Museumsreformen. Disse medlemmene mener at universitetsmuseene også bør inngå i diskusjoner om mulig konsolidering med andre museer. Dette gjelder i første omgang museene i Oslo og Tromsø.
Disse medlemmene anbefaler:
Universitetsmuseene bør organiseres med en annen tilknytning til universitetene enn dagens. Universitetsmuseenes oppgaver og ansvar som samfunnsinstitusjoner er ikke avhengig av en tilknytning til universitetene. Man bør se på hvorvidt universitetsmuseene kan legges inn under universitetenes randsoneaktiviteter.
Universitetsmuseene bør i større grad inngå i Museumsreformens konsolideringsprosess.
Fire av utvalgets medlemmer, Christophersen, Hegard, Jansen og Rønbeck, ser flere fordeler enn ulemper ved museenes organisatoriske tilknytning til universitetene. Disse medlemmene er bekymret for at en eventuell endring av universitetsmuseenes tilknytning til universitetene kan svekke forskningen ved museene og forsinke arbeidet med å finne konstruktive løsninger på de utfordringene som er omtalt i utredningen. Det er viktig å ta raskt fatt i disse utfordringene, til beste for både universitetsmuseene og resten av museumslandskapet.
Disse medlemmene anbefaler:
Universitetsmuseene spiller en avgjørende rolle i dokumentasjonen av og forskning på natur- og kulturarven. Universitetsmuseene bør fortsette som aktive deltakere i det brede, tverrfaglige kunnskapsnettverket som finnes ved universitetene. Det må være en viktig utfordring for ABM-utvikling å aktivisere disse kunnskapsmiljøene til beste for museer med mindre vitenskapelig virksomhet.
Behovet for konsolidering synes på det nåværende tidspunkt mindre for de fleste av universitetsmuseene enn tilfellet er for store deler av museumslandskapet for øvrig. Universitetsmuseene bør inngå i nasjonale og regionale nettverk som utvikles i forbindelse med museumsreformen. ABM-utvikling bør tilføres mer midler for å stimulere kunnskapsutvikling og formidling på tvers av faglige og institusjonelle skiller i museumslandskapet.
Utvalgets medlem Smith-Erichsen tar ikke stilling til spørsmålet om universitetsmuseene bør organiseres med en annen tilknytning til universitetene enn i dag.
1.7 Administrative og økonomiske konsekvenser
Kapittel 9 inneholder en generell beskrivelse av administrative og økonomiske konsekvenser av utvalgets anbefalinger. Et flertall av anbefalingene beskriver prioriteringer, strategier og organisatoriske endringer der det er lite hensiktsmessig å utrede konsekvensene i detalj. For anbefalinger med åpenbare økonomiske konsekvenser skisserer kapitlet kostnadsanslag for disse tiltakene.