2 Utvalgets sammensetning, mandat og arbeid
2.1 Oppnevning og mandat
Utdannings- og forskningsdepartementet oppnevnte 15. september 2004 et offentlig utvalg for å utrede universitetsmuseenes rolle i den nasjonale museumspolitikken. Utvalget har hatt følgende sammensetning:
Bjarne Rogan (leder), professor og dekan, Oslo
Kristian Berg, museumsdirektør, Stockholm
Axel Christophersen, museumsdirektør, Trondheim
Ingvild Gilhus, professor, Bergen
Tonte Hegard, seniorrådgiver, Oslo
Siri Jansen, museumsdirektør, Bergen
Sissel Rønbeck, assisterende direktør, Oslo
Christina Smith-Erichsen, avdelingsdirektør, Oslo
Jens Ulltveit-Moe, konsernsjef, Oslo
Jon Birger Østby, direktør, Oslo
Sekretær for utvalget har vært rådgiver Ole Marius Hylland.
Rådgiver Gunhild Rønningen har vært Kunnskapsdepartementets observatør i utvalget.
Utvalget ble gitt følgende mandat:
«Utvalget skal:
gi en oversikt over samlingene ved universitetsmuseene
analysere mål og hovedoppgaver for universitetsmuseene og sammenlikne disse med hvordan tilsvarende mål og hovedoppgaver er ivaretatt i et utvalg andre land
Utvalget skal vurdere og foreslå tiltak i forhold til hvordan universitetsmuseene ivaretar forpliktelser innen
forvaltningen av samlingene
samlingsutvikling og strategier for dette
formidling, herunder digitalisering av samlingene
forskning knyttet til samlingene
Utvalget skal vurdere, utrede og foreslå tiltak i forhold til
universitetsmuseenes rolle og organisering i den samlede museumssektoren, blant annet sett i sammenheng med den pågående museumsreformen
universitetsmuseenes ansvar innenfor kulturminneforvaltning og ivaretakelse av Norges forpliktelser på det naturhistoriske området
kompetanse og behov for rekruttering på området
Utvalget skal utrede økonomiske og administrative konsekvenser av de forslag som blir fremmet. Minst ett forslag skal ligge innenfor dagens økonomiske ramme.
Utvalget skal avgi innstilling innen 1. november 2005.»
Utvalget ble i brev av 28. april gitt forlenget frist for innstillingen til 31. mars 2006.
I brev av 24. januar 2005 ble utvalget gitt følgende tillegg til mandatet:
«Regjeringen ønsker å styrke innsatsen innenfor realfag og teknologi. Dette forutsetter at flere rekrutteres til disse fagområdene og at det rekrutteres fra et langt bredere lag av ungdomskullene enn i dag. På bakgrunn av dette ber Utdannings- og forskningsdepartementet om at utvalget i forbindelse med drøfting av formidlingsvirksomheten, vurderer tiltak rettet direkte mot allmennheten, særlig mot barn og unge med sikte på å stimulere interessen mot forskning og særlig mot natur- og realfagene.»
2.2 Tolkning av mandatet
Utvalget har lagt til grunn at det meste av virksomheten ved universitetsmuseene er knyttet til universitetet som institusjon. Mandatet er derfor tolket dit hen at også universitetsmuseenes forhold til universitetene kunne vurderes i utredningen, selv om dette ikke er eksplisitt nevnt i mandatet.
2.3 Arbeidet i utvalget
Utvalget har i alt hatt 19 møter. Syv av disse har vært todagersmøter. Møtene har blitt lagt til de ulike universitetsbyene, og de fem universitetsmuseene har blitt besøkt i forbindelse med møtene. Utvalget la også et av møtene til Stavanger i forbindelse med et besøk ved Arkeologisk museum i Stavanger. Til et av møtene inviterte utvalget representanter fra Sverige og Danmark for å informere om situasjonen for universitetsmuseene i Norden for øvrig.
Utvalget har foretatt to studiereiser. 3.–8. mars dro deler av utvalget til England og Nederland, og 2.–8. mai dro en annen del av utvalget til Canada. I de tre landene har utvalgsmedlemmene besøkt universitetsmuseer og nasjonale museer og hatt samtaler med representanter for museumssektoren og relevante organisasjoner.
I forbindelse med møtene i de ulike universitetsbyene har ledelsen ved universitetene blitt intervjuet om forholdet til og planene for museene.
Utvalget har fått utført en evaluering av universitetsmuseenes felles arbeid med å digitalisere samlingene (Museumsprosjektet) og en kartlegging av universitetenes forsknings- og formidlingsprofil.