1 Om politiet
Politiet er en virksomhet underlagt Justis- og beredskapsdepartementet (JD), og er sammensatt av særorgan, nasjonale enheter og politidistrikt, jf. figur 1.1 på neste side.
Politiets samfunnsoppdrag er forankret i politiloven:
«Politiet skal gjennom forebyggende, håndhevende og hjelpende virksomhet være et ledd i samfunnets samlede innsats for å fremme og befeste borgernes rettssikkerhet, trygghet og alminnelige velferd for øvrig.»
Politiloven § 1, annet ledd.2
I henhold til politiets hovedinstruks er politiets hovedoppgaver å opprettholde alminnelig orden, forebygge og forhindre straffbare handlinger, beskytte borgerne og deres lovlydige virksomhet, samt å etterforske og forfølge straffbare lovbrudd. I tillegg har politiet øvrige oppgaver, blant annet knyttet til rednings- og leteaksjoner, utstedelse av pass, utlendingsforvaltning, trafikksikkerhetsarbeid, kontroll av våpensalg og sivil rettspleie. Politiet har i sin virksomhetsstrategi3, satt opp tre strategiske mål for etaten: tilgjengelige polititjenester, beredskap mot alvorlige samfunnstrusler og trygghet i det digitale rom. For å få til endring i politiet, samt endring i samarbeid med andre aktører, har de definert viktige virkemidler for å få til effektene de ønsker. Virkemidlene er forebygging, digitalisering for å sikre et mer datadrevet politi som er mer brukerorientert, dialog og samarbeid med innbyggere og andre samarbeidsaktører for å skape tjenester som treffer, samt kompetanse og kunnskap i egen virksomhet.
For å ivareta samfunnsoppdraget er det viktig at politiet forholder seg til kriminalitetsbildet i samfunnet. Trygghet for innbyggerne er kjernen i politiets oppdrag og endringer i kriminaliteten endrer hvordan trygghet ivaretas. Kriminalitetsbildet er under kontinuerlig endring. I virksomhetsstrategien redegjøres det for noen særskilte utviklingstrekk som vil påvirke samfunnet og kriminaliteten fremover, herunder den sikkerhetspolitiske situasjonen, klimaendringer, digitalisering som driver opp endringstakten ved at nye former for kriminalitet kommer til, og nye verktøy som kan bidra i forebygging og bekjempelse av kriminalitet. Videre trekkes det frem økt digital kriminalitet, og at innbyggere forventer tilgjengelige tjenester både digitalt og fysisk. Det er også større forventning til at brukerbehovet er i sentrum ved utvikling av tjenester, samt at man fremover får strammere offentlige budsjetter. Dette samsvarer med budskapet i Perspektivmeldingen 2021, hvor det står at offentlige tjenester må effektiviseres og utvikles i takt med at samfunnet endrer seg.