NOU 1994: 15

Kostnadene ved arbeidstidsavtalen og Reform ’94

Til innholdsfortegnelse

3 Minste lærertimetall for drift av videregående skoler.

DET KONGELIGE KIRKE- UTDANNINGS- OG FORSKNINGSDEPARTEMENTET

RUNDSKRIV F-60-94

30.06.94

Fylkeskommunene,

Oslo kommune

Styret for statlige videregående skoler

Styret for private videregående skoler

Minste lærertimetall for drift av videregående skoler.

Dette rundskriv omfatter retningslinjer for bruk av minste lærertimetall i videregående skole etter innføring av REFORM-94. Rundskrivet gjelder grunnkurs fra og med skoleåret 1994/95, Vk-I fra og med 1995/96 og Vk-II fra og med 1996/97.

For å sikre en forsvarlig standard innen videregående opplæring har departementet fastsatt retningslinjer for tildeling av lærertimeressurser til videregående skole. Hjemmel for fastsetting av retningslinjer er gitt i lov av 21. juni 1974 nr. 55 om videregående opplæring § 9 a. § 9 lyder som følger:

Ǥ 9 Ordningen for undervisningen og andre oppgaver.

  1. departementet kan på grunnlag av gjeldende læreplaner fastsette retningslinjer for bruk av lærertimer til undervisning og ressurs til andre pedagogiske oppgaver.

  2. departementet kan fastsette maksimalt elevtall i klasser/grupper.

c. skolen fastsetter selv ordningen for undervisningen for hvert år innenfor den rammen som er gitt av fylkeskommunen.»

Retningslinjene er en tildelingsnøkkel ved fastsetting av skolens budsjett. Skolen er selv ansvarlig for disponering innenfor ressursrammen ut fra sitt generelle faglig/pedagogiske ansvar for den samlede virksomheten innenfor rammer fastsatt av fylkeskommunen.

Med lærertimetallet for en klasse forstås summen av klassens obligatoriske undervisningstimetall pluss timer til gruppedeling, differensieringstiltak og andre faglig/pedagogiske oppgaver. Lærertimetallet omfatter også timer til deling av klassen dersom det fysiske arbeidsmiljøet og elevenes sikkerhet i undervisningssituasjonen krever det.

Minste lærertimetall pr klasse.

Retningslinjene gjelder for lærertimetall pr klasse. Ressurser til klassestyrer, rådgiver, særskilte spesialpedagogiske tiltak o.a som er fastsatt gjennom egne særavtaler, inngår ikke i minste lærertimetall.

Departementet har ut fra en samlet vurdering fastsatt følgende retningslinjer for minste lærertimetall pr klasse:

Tabell  

StudieretningElever iLærertimetall
  klassenÅrstimerGj.snitt time/uke
Allmenne og økonomiske/administrative faginntil 30Samlet pr klasse for grunnkurs og videregående kurs 1 og 2:
3990105
(gj. snitt: 1330 t eller 35 t/u pr klasse.)
Idrettsfaginntil 30Pr grunnkursklasse:
165343,5
Musikk, Dans og Dramainntil 30Pr grunnkursklasse:
197652
For valgfag instrumentalopplæring gis et tillegg på 25 lærertimer (0,66 t/u) pr elev som skal ha undervisning i hovedinstrument.
Naturbruk *inntil 30*Pr grunnkursklasse:
262069
Byggfag, Elektro, Formgivingsfag, Helse- og sosialfag, Hotell- og næringsmiddelfag, Kjemi-og prosessfag, Mekaniske fag, Tekniske byggfag og Trearbeidsfag.inntil 15Pr grunnkursklasse:
131034,5

* I klasser med inntil 15 elever, og i klasser hvor opplæringen i uvanlig stort omfang innebærer risikofylte undervisningssituasjoner, må fylkeskommunen vurdere ressursbruken særskilt.

Departementet vil senere komme tilbake med et minste lærertimetall pr klasse for videregående kurs i andre studieretninger enn allmenne og økonomiske/ administrative fag. Da vil departementet samtidig vurdere om det er behov for å gi særlige retningslinjer for bruk av lærertimer for de videregående kurs innen studieretning for allmenne og økonomiske og administrative fag som gir grunnlag for tegning av lærekontrakt.

I klasser med inntil 15 elever har departementet basert lærertimetallet på at klasser slås sammen i allmenne fag og valgfag, jf. rundskriv F-61-94. F. For å sikre en forsvarlig standard i opplæringen er det en overordnet målsetting å gi et kvalitativt godt undervisningstilbud til alle elever i den videregående skole, bl.a. ved at de pedagogiske ressursene utnyttes på en god måte Ved sammenslåing av klasser bør lærertimer som frigjøres, nyttes til faglige og pedagogiske differensieringstiltak utfra læreplanenes målsetting og elevenes sikkerhet i undervisningssituasjonen.

Departementet forutsetter at fylkeskommunen i tillegg til det som er sagt ovenfor vurderer små skolers særlige behov.

Ole Briseid

fung. ekspedisjonssjef

Odd Larsen

underdirektør

Kopi til orientering:

  • fylkeskommunale videregående skoler

  • de statlige utdanningskontorene

  • lærerorganisasjonene

  • elevorganisasjonene

Til forsiden