NOU 1997: 8

Om finansiering av kommunesektoren

Til innholdsfortegnelse

4 Dagens finansieringssystem for kommuner og fylkeskommuner

4.1 Innledning

Kommunesektoren har ansvaret for vesentlige oppgaver innen tjenestetyting og samfunnsutbygging. For å løse frivillige og lovpålagte oppgaver legger sektoren beslag på en betydelig del av landets ressurser. I 1995 var kommuneforvaltningens inntekter 167 milliarder kroner, noe som utgjorde 18 prosent av bruttonasjonalprodukt.

Tabell 4.1 Anslag på kommuneforvaltningens inntekter. Millioner kroner og prosent. 1995.

  Millioner kronerAndel (pst.)
Skatteinntekter75 71145,3
Statlige overføringer67 06040,1
Rammeoverføringer42 45325,4
Øremerkede overføringer1)24 60714,7
Brukerbetaling2)19 77111,8
Renter og andre inntekter4 6992,8
Sum167 241100,0

Kilde: Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi, juni 1996

Skatteinntektene er kommuneforvaltningens viktigste inntektskilde. I 1995 var skatteinntektene nærmere 76 milliarder kroner og utgjorde 45 prosent av kommuneforvaltningens inntekter, jf. tabell 4.1. Om lag 40 prosent av inntektene kommer i form av statlige overføringer. Av dette er 63 prosent rammeoverføringer. Inntekter fra brukerbetaling som har fått økende betydning de siste 15 årene, utgjorde nærmere 20 milliarder kroner eller 12 prosent av de samlede inntektene i 1995. Renter og andre inntekter utgjorde nærmere 3 prosent av inntektene.

Skatteinntekter og rammeoverføringer kan disponeres fritt innenfor gjeldene lov- og regelverk. De er ikke øremerket bestemte formål og omtales ofte som kommuneforvaltningens frie inntekter. I 1995 var de frie inntektene 118 milliarder kroner og utgjorde da om lag 70 prosent av kommunesektorens samlede inntekter.

I dette kapitlet gir utvalget en beskrivelse av dagens finansieringssystem. Kap. 4.2- 4.4 omtaler de tre hovedinntektskildene lokale skatter, statlige overføringer og brukerbetaling. Både regelverket og forskjeller i skatteinntekter, statlige overføringer og brukerbetaling mellom kommuner og mellom fylkeskommuner behandles. Kap 4.5 gjør rede for forskjellene i inntektssammensetning og inntektsnivå. Kraftkommunene står ofte sentralt i debatter om kommunaløkonomiske forhold. Kraftproduksjonens betydning for kommuneøkonomien behandles nærmere i kap. 4.6. Kap. 4.7 gjør rede for andre finansieringskilder som låneopptak og overskudd fra kommunal og fylkeskommunal forretningsdrift. Brukerbetalingsordninger innen teknisk sektor, barnehager og pleie- og omsorgstjenesten behandles i kap. 4.8. Her diskuteres både regelverket og forskjeller i betalingssatser kommunene imellom. Kap. 4.9 gir en kort oppsummering over de viktigste trekkene ved dagens finansieringssystem for kommuner og fylkeskommuner.

Forholdet mellom nasjonalregnskap og kommuneregnskap

I denne utredningen benyttes både nasjonalregnskapstall og tall fra kommuneregnskapene for å belyse de økonomiske forholdene i kommunesektoren. Som hovedregel er tall som omfatter kommunesektoren samlet basert på nasjonalregnskapets definisjoner, mens tall for den enkelte (fylkes)kommune eller grupper av (fylkes)kommuner er basert på kommuneregnskapets definisjoner.

Forskjellene mellom nasjonalregnskapet og kommuneregnskapet er ikke så omfattende at de to tabellsett ikke kan sees i sammenheng. Forskjellene er først og fremst knyttet til behandlingen av kommunal forretningsdrift og felleskommunale sammenslutninger. Kommunal næringsvirksomhet som utleie av boliger, kinoer og samferdselsbedrifter regnes ikke som en del av kommuneforvaltningen i nasjonalregnskapet. Det samme gjelder salg av konsesjonskraft.

I nasjonalregnskapet regnes felleskommunale sammenslutninger som f.eks. avløpsanlegg, som en del av kommuneforvaltningen. Det betyr f.eks. at tallene for brutto driftsutgifter også inneholder utgiftene i felleskommunale sammenslutninger. I kommuneregnskapene er felleskommunal virksomhet bare med i form av de tilskudd som blir bokført i kommunekassens regnskap. Det vises til rapporter fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi for en nærmere omtale av nasjonalregnskapets og kommuneregnskapets definisjoner. Refusjoner for poliklinisk behandling regnes i nasjonalregnskapet som statlige overføringer og i kommuneregnskapet som brukerbetaling. De kommuneregnskapstallene som presenteres i det følgende er korrigert slik at poliklinikkrefusjonene behandles på samme måte som i nasjonalregnskapet.

4.2 Lokale skatteinntekter

4.2.1 Lov- og regelverk for kommunal og fylkeskommunal beskatning

4.2.1.1 Skatt på inntekt og formue

Kommuneneforvaltningens skatteinntekter består i hovedsak av skatt på inntekt. Inntektsskatten er obligatorisk både for kommuner og fylkeskommuner. Kommunene har i tillegg obligatorisk formuesskatt. Både personlige skattytere og etterskuddspliktige skattytere (selskaper) betaler kommune- og fylkesskatt.

Beregningen av skattbar inntekt og formue følger av nasjonale skatteregler og kan i liten grad påvirkes av kommuner og fylkeskommuner. Tidligere var det imidlertid en utbredt praksis at ligningsmyndighetene la de kommunale eiendomsskattetakstene til grunn ved formuesbeskatningen og ved inntektsbeskatningen av fordelen ved å bo i egen bolig, spesielt de første årene etter hver ny omtaksering. Fra og med inntektsåret 1983 til og med inntektsåret 1991 har ligningsverdiene som legges til grunn ved formuesbeskatningen og inntektsbeskatningen av fordelen ved å bo i egen bolig økt med 10 prosent pr. år. For inntektsåret 1995 ble også ligningsverdiene økt med 10 prosent. Kommunene har fra og med 1995 også hatt anledning til å øke eiendomsskattetakstene med 10 prosent pr. år dersom det er gått mer enn 10 år siden siste taksering. Men likevel kan en si at ligningstakstene i stor grad er fastsatt uavhengig av de kommunale eiendomsskattetakstene de senere årene.

Stortinget fastsetter hvert år maksimalskattører for inntekts- og formuesskatten. Skattørene varierer ikke med størrelsen på inntekt eller formue, dvs. at utlignet skatt er proporsjonal med skattegrunnlaget. I beregningsgrunnlaget er det imidlertid et bunnfradrag, slik at kommune- og fylkesskattene likevel er svakt progressive. Det er staten som i hovedsak krever inn progressiv skatt på inntekt og formue.

Formelt kan kommuner og fylkeskommuner velge skattesatser innenfor et intervall, men siden 1979 har alle landets kommuner og fylkeskommuner brukt maksimalskattesatsene. Når alle kommuner og fylkeskommuner benytter maksimalskattesatsene, vil skatteinntektene bare avhenge av skattegrunnlaget. Inntektene påvirkes av endringer i innbyggernes inntekt og formue og endringer i bedriftenes inntekt og formue. Kommuner og fylkeskommuner kan bare påvirke skatteinntektene indirekte gjennom ulike tiltak som påvirker skattegrunnlaget.

Etter skattereformen i 1992 har den samlede skatten på alminnelig inntekt vært 28 prosent for personlige skattytere, etterskuddspliktige skattytere og offentlig eide elektrisitetsverk. For personer bosatt i Nord-Troms og Finnmark er skatten på alminnelig inntekt 24,5 prosent. Skatten på alminnelig inntekt deles mellom kommuner, fylkeskommuner og skattefordelingsfondet (t.o.m. 1996). Fra skattefordelingsfondet bevilges inntektsutjevnende tilskudd, Nord-Norge-tilskudd og skjønnstilskudd til kommuner og fylkeskommuner. Overskuddet fra fondet inntektsføres på statsbudsjettet.

Tidligere var det en kobling mellom innbetalingene til skattefordelingsfondet, fellesskatten, og omfanget av skatteutjevning mellom kommuner og mellom fylkeskommuner. Denne koblingen er etter hvert forsvunnet, og det er i dag ingen sammenheng mellom fellesskatten og omfanget av inntektsutjevnende tilskudd eller andre overføringer fra staten til kommunesektoren. En kan derfor si at skattefordelingsfondet ikke lenger har noen reell betydning og at innbetalingene til fondet i realiteten er ordinær inntektsskatt til staten. Som et ledd i en teknisk forenkling av overføringssystemet har Regjeringen foreslått å avvikle skattefordelingsfondet med virkning f.o.m. 1. januar 1997. Tabell 4.2 gir en oversikt over skattørene til de tre skattekreditorene kommune, fylkeskommune og stat i 1996. For Oslo som både er kommune og fylkeskommune, er maksimalskattesatsene lik summen av maksimalskattesatsene for kommuner og fylkeskommuner.

Tabell 4.2 Maksimalskattører på alminnelig inntekt. Kommuner, fylkeskommuner og staten. Prosent. Inntektsåret 1996.

SkattytereKommunerFylkes-kommunerStaten1)Sum
Personlige11,757,009,252)28,003)
Etterskuddspliktige4)4,752,5020,7528,00
Offentlige e-verk13,507,507,0028,00

 

For personlige skattytere, etterskuddspliktige skattytere og offentlig eide kraftforetak er den kommunale skattøren på alminnelig inntekt hhv. 11,75 prosent, 4,75 prosent (forslag) og 13,5 prosent. Selv om alle kommuner benytter lovens maksimale skattesatser, kan de formelt velge skattesats innenfor et intervall. For inntektsåret 1996 er minimumskattesatsene for personer, selskaper og offentlig eide elektrisitetsverk hhv. 11,5 prosent, 3,25 prosent (forslag) og 12 prosent.

Kommunene mottar også formuesskatt fra personlige skattytere. Formelt kan kommunene velge en skattesats mellom 0,4 og 1 prosent, men alle kommuner benytter lovens maksimum. Blant etterskuddspliktige skattytere er det i hovedsak offentlig eide kraftforetak som betaler formuesskatt. Formuen i aksjeselskaper beskattes på aksjonærenes hender. Formuesskatten for offentlig eide kraftforetak faller bort når det de nye reglene for beskatning av kraftforetak trer i kraft f.o.m. inntektsåret 1997, jf. kap. 4.6.

De fylkeskommunale maksimalskattesatsene på alminnelig inntekt er for inntektsåret 1996 7 prosent, 2,5 prosent (forslag) og 7,5 prosent for hhv. personer, bedrifter og offentlig eide kraftforetak. Alle fylkeskommuner benytter lovens maksimale skattesatser, men i prinsippet kan fylkeskommunene velge skattesats innenfor et intervall. I 1996 er minimumsskattesatsene for personer, selskaper og offentlig eide elektrisitetsverk hhv. 5,5 prosent, 2,25 prosent (forslag) og 6 prosent.

I perioden 1979-1991 ble det ikke foretatt endringer i de kommunale og fylkeskommunale maksimalskattesatsene. Inntektsskattesatsen til kommuner og fylkeskommuner var hhv. 13,5 og 7,5 prosent og var de samme for personlige skattytere, etterskuddspliktige skattytere og offentlig eide kraftforetak. På 1990-tallet har det vært betydelige endringer i maksimalskattesatsene.

For det første medførte skattereformen i 1992 en utvidelse av skattegrunnlaget. Dette gjaldt særlig inntektsskattegrunnlaget for etterskuddspliktige skattytere. For å hindre en utilsiktet skattevekst, ble skattesatsene redusert. For kommunene ble maksimalskattesatsen på alminnelig inntekt for etterskuddspliktige skattytere redusert fra 13,5 prosent i inntektsåret 1991 til 7 prosent i inntektsåret 1992, mens maksimalskattesatsen for fylkeskommunene ble redusert fra 7,5 til 4 prosent. Da skattereformen ikke omfattet offentlig eide elektrisitetsverk, ble ikke skattesatsene endret for disse.

For det andre har det i de økonomiske oppleggene for kommunesektoren de senere årene vært lagt opp til om lag lik vekst i skatt og rammetilskudd. Det har sammenheng med at noen kommuner og fylkeskommuner har hoveddelen av sine inntekter fra skatt, mens andre har hoveddelen av sine inntekter fra rammeoverføringer. Den sterke veksten i kommunesektorens skattegrunnlag på 1990-tallet har gjort det nødvendig å redusere skattørene for å sikre lik vekst i skatt og rammetilskudd. Gitt de makroøkonomiske rammene for utviklingen i kommunesektorens inntekter, ville skatteinntektene vokst betydelig raskere enn rammeoverføringene med uendrede kommunale og fylkeskommunale skattesatser. Fra inntektsåret 1993 til inntektsåret 1996 er maksimalskattesatsene redusert som følger:

  • For personlige skattytere er maksimalskattesatsen på alminnelig inntekt redusert fra 13,5 til 11,75 prosent i kommuneskatteligningen og fra 7,5 til 7 prosent i fylkesskatteligningen.

  • For etterskuddspliktige skattytere er maksimalskattesatsen på alminnelig inntekt redusert fra 7 til 4,75 prosent (forslag) i kommuneskatteligningen og fra 4 til 2,50 prosent (forslag) i fylkesskatteligningen.

Til tross for reduksjonen i skattesatsene har kommuneforvaltningens skatteinntekter økt fra 68 milliarder kroner i 1993 til 76 milliarder kroner i 1995. I samme periode har skatteinntektene vært relativt stabile målt som andel av kommuneforvaltningens inntekter, jf. kap. 3.3.

Prinsipper for fordeling av skatteinntekter mellom kommuner

Hovedregelen i det norske skattesystemet er at personlige skattytere er skattepliktige til bostedskommunen og at aksjeselskap er skattepliktige til kontorkommunen. Selskap som har flere kontorer, er skattepliktige til hovedkontorkommunen.

Etter skatteloven er imidlertid viktige inntekts­poster undergitt stedbundet beskatning. Det gjelder inntekt av fast eiendom og anlegg samt inntekt fra næringsdrift knyttet til disse. Inntekten skal beskattes i den kommunen hvor eiendommen eller anlegget er lokalisert. For personlige skattytere innebærer dette at formue og inntekt knyttet til fritidseiendommer beskattes i den kommunen hvor eiendommen er lokalisert.

Reglene om stedbundet beskatning har særlig konsekvenser for aksjeselskaper med virksomhet i flere kommuner. I slike selskaper kommer hele næringsoverskuddet til beskatning i den kommunen hvor produksjonen finner sted. Hovedkontorkommunen til­ordnes ikke noen andel av denne verdiskapningen, selv om også hovedkontoret bidrar til verdiskapningen ved tilrettelegging og administrasjon.

Inntekter og utgifter fordeles mellom selskapets virksomheter i ulike kommuner. Fordelingen skjer ved at det i hver kommune beregnes en nettoinntekt basert på de av selskapets inntekter, driftsutgifter og avskrivninger som er direkte henførbare til driften av eiendommen eller anlegget i vedkommende kommune.

Finansinntekter og finansutgifter står i en særstilling i forhold til dette. En kan ikke uten videre slå fast noen geografisk tilknytning for slike poster. Etter dagens system fordeles finanskostnader og finansinntekter etter to ulike prinsipper. Selskapets finansinntekter, f.eks. rente- og valutainntekter, tilordnes kommunen hvor hovedkontoret er lokalisert, og utgjør dermed nettoinntekten i denne kommunen dersom selskapet ikke har driftsinntekter der. Gjeldsrenter m.v. fordeles forholdsmessig etter størrelsen på den beregnede nettoinntekten i hver kommune.

Avkastningen av finanskapitalen vil ofte være langt større enn det som kan henføres til verdiskapning gjennom selve kapitalforvaltningen i hovedkontorkommunen. På den annen side vil verdiskapningen ved hovedkontoret i form av administrasjon, tilrettelegging og strategiske beslutninger, ikke beskattes i kontorkommunen, men bidra til inntekter i den lokale virksomheten i produksjonskommunene. En kan derfor se hovedkontorkommunens beskatningsrett for finansavkastning som en kompensasjon for manglende beskatningsrett for øvrig. En konsekvens av den asymmetriske behandlingen av finansinntekter og -utgifter er imidlertid at valg av finansieringsform ved investeringer påvirker fordelingen av skatteinntektene mellom kontorkommunen og produksjonskommunene. I St meld nr 2 (1995-96) «Revidert nasjonalbudsjett 1996» ( kap. 6) er reglene for stedbundet beskatning drøftet nærmere og virkningene av valg av finansieringsform er illustrert. Her diskuteres også alternative modeller for fordeling av finansinntekter og finansutgifter. Finansdepartementet tar sikte på å foreta en endelig vurdering i Revidert nasjonalbudsjett 1997.

Etter skatteloven kan et underskudd som er oppstått i en virksomhet komme til fradrag i inntekt fra annen virksomhet. Underskuddet kommer i første omgang til fradrag i den kommunen hvor det er oppstått. Dersom det etter dette er et udekket underskudd, og skattyteren har inntekt i flere kommuner, blir dette å fordele etter skattyterens nettoinntekt i hver kommune. For selskaper som inngår i et konsern gir konsernbidragsreglene i selskapsskatteloven adgang til tilsvarende resultatutjevning på konsernnivå. Etter disse reglene kan et selskap i et konsern overføre skattemessig overskudd for helt eller delvis å dekke underskudd i et annet selskap i samme konsern. Konsernbidraget er skattepliktig for mottakerselskapet og fradragsberettiget for giverselskapet. Formålet med konsernbidragsreglene er å oppnå skattemessig likebehandling av virksomheter som drives i et konsern og virksomhet som drives i et stort selskap med filialer. For å hindre at adgangen til resultatutjevning og skattemessig samordning uthuler prinsippet om stedbunden beskatning, er det innført visse begrensninger i konsernbidragsordningen. Når giver- og mottakerselskapet er hjemmehørende i forskjellige kommuner, gir konsernbidraget fradragsrett for giverselskapet i den utstrekning bidraget ligger innenfor ligningsmessig underskudd i mottakerselskapet. Hensikten med denne begrensningen er at skattepliktig inntekt bare skal kunne overføres mellom kommuner i den grad dette er nødvendig for å oppnå skattemessig samordning i konsernet.

I St meld nr 2 (1995-96) «Revidert nasjonalbudsjett 1996» ( kap. 5) er det gitt en nærmere omtale av reglene for konsernbidrag. Finansdepartementet mener det er et behov for å vurdere endringer i konsernbeskatningsreglene. På den ene siden har endringene av skattesystemet i forbindelse med skattereformen medført en utilsiktet innstramming av adgangen til å foreta skattemessig samordning mellom konsernselskaper. En årsak til det er at det er blitt større forskjeller i periodiseringsreglene i skattelovgivningen og regnskapslovgivningen. Det er derfor behov for å endre konsernbeskatningsreglene slik at det oppnås større skattemessig likebehandling av virksomheter som inngår i et konsern og virksomhet som drives i et stort selskap med filialer. På den annen side er det med dagens regler mulig for konsernene å flytte skattegrunnlag fra en kommune til en annen utover det som er nødvendig for å oppnå skattemessig samordning. Dette har sammenheng med at konsernbidrag gir ubegrenset fradragsrett når selskapene har hovedkontor i samme kommune, selv om giverselskapet har virksomhet (filial) som er undergitt stedbundet beskatning i andre kommuner. Finansdepartementet antar at konkrete forslag til endringer i konsernbeskatningsreglene vil kunne sendes ut på høring i 1997.

Tilførsel av skatteinntekter til kommunesektoren

Kommunenes og fylkeskommunenes bokførte skatteinntekter for et budsjettår kan inndeles i to komponenter. For det første et foreløpig innbetalt beløp fra personlige og etterskuddspliktige skattytere. Størrelsen på disse innbetalingene er ukjent i forkant av budsjettåret, og fordeles til kommuner og andre skattekreditorer ved hjelp av foreløpige fordelingsprosenter. Den andre komponenten er en endelig avregning knyttet til ligningsoppgjøret for tidligere inntektsår.

Den måten kommuner og fylkeskommuner tilføres skatteinntekter på innebærer at det er en nær sammenheng mellom den generelle lønns- og sysselsettingsutviklingen og den løpende utviklingen i skatteinntektene. Dette kan skape problemer for den makroøkonomiske styringen av kommunesektorens skatteinntekter, samtidig som skatteinntektene i den enkelte kommune blir usikre og lite forutsigbare.

I januar 1995 oppnevnte Finansdepartementet en arbeidsgruppe for å vurdere alternative måter å tilføre kommunesektoren skatteinntekter på. Arbeidsgruppen leverte sin rapport 31. mai 1995. Her gjøres det rede for et alternativ til dagens modell. Den alternative modellen innebærer at skattene tilføres kommuner og fylkeskommuner forskuddsvis basert på anslag over skatteinntektene, og med påfølgende avregning når ligningsresultatet foreligger. På denne måten vil skatteinntektene for neste budsjettår bli like forutsigbare som rammeoverføringer. Arbeidsgruppen har ikke sett det som sin oppgave å ta stilling til i hvilken grad det er ønskelig å forlate dagens system til fordel for en alternativ modell. Representantene fra kommunesektoren valgte likevel gjennom en særuttalelse å markere at de ikke vil tilrå den alternative ordningen gjennomført til fordel for dagens system. Rapporten fra arbeidsgruppen ble sendt ut på høring i juni 1995 med svarfrist 1. oktober samme år. Høringsrunden viser at det i kommunesektoren er markert motstand mot den alternative modellen. Bare 3 av 70 kommuner og 2 av 14 fylkeskommuner gir klar støtte til modellen. Det vises til kap. 7.4 for en nærmere beskrivelse av den alternative modellen for tilførsel av skatteinntekter.

4.2.1.2 Eiendomsskatt

Det er bare kommunene som har anledning til å skrive ut eiendomsskatt. Selv om eiendomsskatten reguleres av et nasjonalt regelverk, er den kommunale beskatningsfriheten betydelig større for eiendommer enn for inntekt og formue. Kommunene kan bare skrive ut eiendomsskatt i områder som helt eller delvis er utbygd på byvis. I tillegg kan diverse næringsvirksomhet (verk og bruk) pålegges eiendomsskatt også i andre områder.

Eiendomsskatten er frivillig, dvs. at kommuner som kan skrive ut eiendomsskatt ikke behøver å gjøre det. Men gitt at kommunen skriver ut eiendomsskatt, må skattesatsen være mellom 2 og 7 promille. For gårds- og skogbruk er maksimalskattesatsen 4 promille. Satsøkninger fra år til år er begrenset til 2 promilleenheter. Ved beregning av eiendomsskatten har kommunene anledning til å innføre et bunnfradrag slik at den effektive skattesatsen blir noe høyere for boligeiendommer med høy verdi enn for boligeiendommer med lavere verdi.

Eiendomsskatteloven gir retningslinjer for hvordan takstverdiene skal fastsettes. Etter loven skal grunnlaget for beregning av eiendomsskatt være eiendommens takstverdi ved ligningen i året forut for skatteåret. Denne bestemmelsen vil imidlertid først tre i kraft når det er innført et nytt takseringssystem for bolig- og fritidseiendommer. Det har sammenheng med at dagens ligningstakster ikke ivaretar behovet for et enhetlig takstgrunnlag og likhet i beskatningen. Forholdet mellom omsetningsverdi og ligningstakst varierer betydelig, både mellom kommuner og innen den enkelte kommune. I St. meld. nr. 45 (1995-96) «Boligtaksering og prinsipper for boligbeskatning» la Regjeringen fram et forslag til nytt takseringssystem for bolig- og fritidseiendommer. Det legges til grunn at eiendommens samlede takst skal utgjøre summen av omsetningsverdi for tomt og produksjonsverdi for bygning (med aldersfradrag).

Inntil et nytt takseringssystem er innført, gjelder bestemmelsene i byskatteloven. Lovens utgangspunkt er at taksering skal finne sted hvert tiende år etter en fysisk besiktigelse av eiendommen. Eiendommene skal i prinsippet verdsettes etter omsetningsverdi på takseringstidspunktet. Det er imidlertid langvarig praksis for at kommunene kan sette taksten til en viss andel av antatt omsetningsverdi. Fra 1985 har kommunene, forutsatt at det er gått mer enn 10 år siden siste taksering, hatt anledning til å øke takstene med 10 prosent hvert år uten å foreta omtaksering med fysisk besiktigelse. Denne bestemmelsen gjelder i påvente av et nytt takseringssystem.

Kommunenes eiendomsskatteinntekter påvirkes altså av følgende forhold:

  • Om kommunen kan skrive ut eiendomsskatt eller ikke

  • Om kommunen velger å skrive ut eiendomsskatt eller ikke

  • Hvor høy takstverdien er i forhold til markedsverdien

  • Markedsverdien på eiendommene i kommunen

  • Skattesats og bunnfradrag (boligeiendommer)

Eiendomsskatteutvalgets utredning

Den 19. januar 1995 oppnevnte Finansdepartementet et utvalg for å foreta en bred gjennomgang av eiendomsskatteloven, heretter kalt Eiendomsskatteutvalget. I mandatet ble Eiendomsskatteutvalget bedt om å vurdere det prinsipielle grunnlaget for eiendomsskatten og om skatten bør være en kommunal skatt eller en statlig skatt. Under forutsetning av at eiendomsskatten fortsatt skal være kommunal, ble utvalget videre bedt om å vurdere om skatten skal være obligatorisk eller frivillig for kommunene, samt hvilken betydning eiendomsskatten bør ha ved fordeling av tilskudd fra staten. Videre ble utvalget bedt om å vurdere hvilke eiendommer som skal være skattepliktige og taksering av fast eiendom i lys av endringene i kraftverksbeskatningen og arbeidet med nytt takseringssystem for bolig- og fritidseiendommer.

Eiendomsskatteutvalget overleverte utredningen NOU 1996: 20 «Ny lov om eiendomsskatt» i september 1996. Et flertall i utvalget går inn for at eiendomsskatten videreføres som en del av skattesystemet. Bakgrunnen for forslaget er at den økende økonomiske integrasjonen over landegrensene gjør lite mobile skattegrunnlag særlig verdifulle. Det legges også vekt på at eiendomsskatten kan bidra til større nøytralitet i den samlede formuesbeskatningen. Det har sammenheng med at verdsettelsesnivået for fast eiendom er lavt og at verdistigningen på fast eiendom først beskattes ved salg av eiendommen. Det kan følgelig ilegges eiendomsskatt uten at den effektive beskatningen av eiendom blir hardere enn f.eks. av bankinnskudd.

Et flertall i Eiendomsskatteutvalget foreslår videre at eiendomsskatten fortsatt bør være en frivillig kommunal skatt hvor kommunene fritt kan velge skattesats innenfor visse rammer. Forslaget begrunnes med at kommunene er bedre i stand til å velge et optimalt omfang av kommunal tjenesteyting enn det staten er, samt at beskatningsfrihet antas å ha betydning for innbyggernes engasjement i lokalpolitikken.

Eiendomsskatteutvalget foreslår at eiendomsskatten i utgangspunktet bør omfatte alle faste eiendommer i en kommune, og ikke være begrenset til eiendommer i tettbygde strøk og verk og bruk. Utvalget går inn for en samordning av takstgrunnlaget for eiendomsskatt og ligningsverdiene. Et flertall i utvalget mener videre at hensynet til likhet og effektivitet i beskatningen tilsier at takstene gjenspeiler de reelle verdiene. Sett i sammenheng med nye regler om kraftverksbeskatning (se kap. 4.6) og regjeringens forslag til boligtaksering, innebærer dette at verdsettelsen av andre eiendommer også må legges opp mot markedsverdien.

Et flertall i utvalget foreslår at ordningen med bunnfradrag ved beregning av eiendomsskatt for boligeiendommer avvikles. Begrunnelsen er at dette ikke anses å være et effektivt fordelingspolitisk virkemiddel. Ved valg av satsstruktur har Eiendomsskatteutvalget lagt til grunn at skatteprovenyet fra de eiendommer som i dag er undergitt eiendomsskatt, samlet sett skal være uendret. På meget usikkert grunnlag, bl.a. fordi man ikke vet hvordan nye takseringsregler vil slå ut, er utvalget kommet fram til at høyeste skattesats bør være 3 promille. Provenyet vil likevel kunne øke fordi flere eiendommer vil kunne ilegges eiendomsskatt.

Omfanget av eiendomsskatten har i dag ingen direkte betydning for fordelingen av statlige overføringer mellom kommuner. Eiendomsskatteutvalget diskuterer mulige modeller for hvordan eiendomsskatten kan inngå i overføringssystemet, men tar ikke noe standpunkt til disse spørsmålene. Det vises til at Inntektssystemutvalget skal behandle problemstillingen i en bredere vurdering av kommunenes finansieringssystem. Det vises til kap. 9.5 og kap. 11.9 for en nærmere diskusjon av disse spørsmålene.

4.2.2 Forskjeller i skatteinntekter mellom kommuner og mellom fylkeskommuner

4.2.2.1 Kommunene

I 1994 utgjorde skatteinntekter fra inntekt, eiendom og formue i gjennomsnitt 10 914 kroner pr. innbygger i kommunene utenom Oslo. Dette utgjorde 41,4 prosent av de samlede driftsinntektene. Det er stor variasjon i skatteinntekter og skatteandel mellom kommunene. Skatteinntektene varierer fra 6 000 kroner pr. innbygger i Bø i Nordland til 86 728 kroner pr. innbygger i Bykle. Skatteandelen varierer fra 11 prosent i Hasvik til 75 prosent i Sirdal.

Tabell 4.3 Skatteinntekter, brukerbetaling, rammeoverføringer og øremerkede overføringer. Kommunene unntatt Oslo gruppert etter fylke. 1994.

    SkattBrukerbetalingRammeoverf.Øremerkede tilsk.
FylkeDriftsinnt. i kr. pr. innb.Kroner pr. innb.Andel i pst.Kroner pr. innb.Andel i pst.Kroner pr. innb.Andel i pst.Kroner pr. innb.Andel i pst.
Østfold24 0759 85640,93 71015,44 81220,03 50014,5
Akershus24 88712 96852,13 66314,72 63210,63 24813,1
Hedmark25 5909 18035,93 93415,46 43225,13 83915,0
Oppland26 40610 00337,93 82114,56 09323,14 09715,5
Buskerud24 76011 76647,53 59514,53 87515,73 26413,2
Vestfold22 59010 01844,33 66316,23 83317,03 31814,7
Telemark25 60811 16543,63 50313,75 04719,73 63414,2
Aust-Agder26 36210 02538,03 63413,86 22623,63 94615,0
Vest-Agder25 36211 14844,03 37613,34 56618,04 00015,8
Rogaland25 69512 86950,13 42813,33 76314,63 37713,1
Hordaland26 31611 67944,43 63413,85 00119,03 94715,0
Sogn og Fjordane31 43911 94538,03 98612,77 42123,64 61914,7
Møre og Romsdal25 6419 94638,83 52013,76 64025,93 38713,2
Sør-Trøndelag26 89510 43038,84 05015,15 36019,94 02515,0
Nord-Trøndelag27 7028 63331,23 89214,07 50027,14 70517,0
Nordland29 7319 83533,03 95513,38 55328,84 87216,4
Troms30 3559 48731,33 95313,09 13530,14 89116,1
Finnmark37 0279 14724,74 29611,613 45536,37 38820,0
Landet26 34610 91441,43 71514,15 45020,73 88414,7

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Tabell 4.3 dokumenterer klare forskjeller også når kommunene er gruppert etter fylke. Skatteinntektene er høyest blant kommunene i Akershus og Rogaland. I disse fylkene utgjør skatteinntektene nærmere 13 000 kroner pr. innbygger i gjennomsnitt, noe som er om lag 18 prosent over landsgjennomsnittet. Blant kommunene i Akershus og Rogaland utgjør skatteinntektene noe mer enn halvparten av de samlede driftsinntektene.

Skatteinntektene er lavest blant kommunene i Nord-Trøndelag, Finnmark og Hedmark. I disse fylkene ligger skatteinntektene pr. innbygger 15-20 prosent under landsgjennomsnittet, og skatteinntektene utgjør en relativt liten andel av de samlede inntektene. Blant kommunene i Finnmark utgjør skatteinntektene knappe 25 prosent av de samlede driftsinntektene.

Tabell 4.4 Skatteinntekter, brukerbetaling, rammeoverføringer og øremerkede overføringer. Kommunene unntatt Oslo gruppert etter antall innbyggere. 1994.

    SkattBrukerbetalingRammeoverf.Øremerkede tilsk.
Antall innbyggereDriftsinnt. i kr pr. innb.Kr pr. innb.Andel i pst.Kr pr. innb.Andel i pst.Kr pr. innb.Andel i pst.Kr pr. innb.Andel i pst.
0 – 1 00054 32418 54834,15 1979,615 86329,26 75912,4
1 000 – 2 00040 13311 80929,44 11310,214 29935,66 25215,6
2 000 – 3 00031 85110 14032,13 62811,510 28432,64 95815,7
3 000 – 4 00029 1639 21931,63 50612,09 70833,34 46915,3
4 000 – 5 00029 19710 98237,63 53612,17 28725,04 67616,0
5 000 – 10 00026 6169 91237,23 51013,26 83625,73 99215,0
10 000 – 20 00023 55110 07142,83 34814,24 79420,43 46814,7
20 000 – 50 00023 96211 11146,43 70915,53 69415,43 36214,0
50 000 -27 17212 63046,54 29715,83 38012,43 94314,5
Landet26 34610 91441,43 71514,15 45020,73 88414,7

Kilde: Statistisk sentralbyrå

I kommunene med færre enn 1 000 innbyggere utgjør skatteinntektene om lag 18 500 kroner pr. innbygger, jf. tabell 4.4. Skatteinntektene ligger med andre ord 70 prosent over landsgjennomsnittet. Dette har sammenheng med at vi i denne gruppen finner mange kommuner med høye skatteinntekter fra kraftverk. Lokale skatteinntekter utgjør likevel en relativt liten del av de samlede inntektene for de minste kommunene. Det skyldes at de også mottar betydelige statlige overføringer, jf. kap. 4.3.2.1.

De største kommunene har også relativt høye skatteinntekter. Skatteinntektene er utgjør 12 600 kroner pr. innbygger i kommunene med over 50 000 innbyggere, noe som er 16 prosent over landsgjennomsnittet. I disse kommunene har også skatteinntektene relativt stor betydning for finansieringen av tjenestetilbudet.

Når kommunene er gruppert etter antall innbyggere, er det kommunene med mellom 3 000 og 4 000 innbyggere som har de laveste skatteinntektene, om lag 15 prosent under landsgjennomsnittet. I disse kommunene utgjør ikke skatteinntektene mer enn 31,6 prosent av de samlede inntektene.

Forholdet mellom eiendomsskatt og skatt på inntekt og formue

I 1994 var det 204 av kommunene unntatt Oslo som skrev ut eiendomsskatt. I disse kommunene var eiendomsskatten i gjennomsnitt 1 042 kroner pr. innbygger. Dette utgjorde 9 prosent av de samlede skatteinntektene. I alle kommuner unntatt Oslo utgjorde eiendomsskatten 573 kroner pr. innbygger eller vel 5 prosent av de samlede skatteinntektene. I Oslo utgjorde eiendomsskatten 1 232 kroner pr. innbygger i 1994.

Selv om eiendomsskatten har relativt liten betydning i nasjonal sammenheng, har den relativt stor betydning for enkelte kommuner. Eiendomsskatteinntektene er høyest i Bykle med vel 30 000 kroner pr. innbygger. 19 kommuner har eiendomsskatteinntekter over 5 000 kroner pr. innbygger, og i 27 kommuner utgjør eiendomsskatten mer enn 25 prosent av de samlede skatteinntektene. Det er særlig i kraftkommuner med færre enn 5 000 innbyggere at eiendomsskatten er en viktig inntektskilde. I tillegg til kraftkommunene, er det først og fremst bykommuner som har innført eiendomsskatt.

Det er sterk samvariasjon mellom eiendomsskatteinntekter og skatt på inntekt og formue. Korrelasjonskoeffisienten mellom eiendomsskatteinntekter pr. innbygger og inntekts- og formuesskatt pr. innbygger er så høy som 0,85. Det betyr at kommuner med høye inntekter fra ordinær skatt på inntekt og formue gjennomgående også har høye eiendomsskatteinntekter. Det er kraftkommunene og de største byene som i stor grad er årsaken til denne samvariasjonen. Kraftverkene bidrar til at kommunene både får høye ordinære skatteinntekter på inntekt og formue og mulighet til å kreve inn betydelig eiendomsskatt. De største byene har relativt høye inntekter fra skatt på inntekt og formue, samtidig som de i stor utstrekning benytter muligheten til å kreve inn eiendomsskatt.

Tabell 4.5 Eiendomsskattens betydning. Kommunene unntatt Oslo gruppert etter fylke. 1994.

FylkeAndel komm. med eiendoms­skatt (pst.)Eiendoms­skatt i kr pr. innb.Skatt på inntekt og formue i kr pr. innb.Eiendoms­skatt i pst. av samlede skatteinnt.
Østfold224439 4134,5
Akershus0012 9680,0
Hedmark502578 9232,8
Oppland694759 5284,7
Buskerud6762011 1465,3
Vestfold131210 0060,1
Telemark1001 4439 72212,9
Aust-Agder535299 4965,3
Vest-Agder5399810 1509,0
Rogaland5479012 0796,1
Hordaland5687610 8027,5
Sogn og Fjordane421 27810 66710,7
Møre og Romsdal264599 4874,6
Sør-Trøndelag405229 9085,0
Nord-Trøndelag542508 3842,9
Nordland569068 9299,2
Troms485428 9455,7
Finnmark373448 8033,8
Landet4757310 3415,3

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Tabell 4.5 viser at det er betydelige regionale variasjoner mht. utskriving av eiendomsskatt. Blant kommunene i Akershus og Vestfold er eiendomsskatten uten praktisk betydning for finansieringen av det kommunale tjenestetilbudet. Ingen av kommunene i Akershus og bare 2 av 15 kommuner i Vestfold skriver ut eiendomsskatt. Til sammenlikning skriver samtlige kommuner i Telemark ut eiendomsskatt.

Eiendomsskatten er en viktig finansieringskilde blant kommunene i Telemark og Sogn og Fjordane. I disse to fylkene utgjør eiendomsskatten i gjennomsnitt mer enn 10 prosent av de samlede skatteinntektene. Men også kommunene i Vest-Agder og Nordland har betydelige eiendomsskatteinntekter. Tallene reflekterer det relativt store innslaget av kraftkommuner i disse fylkene.

Tabell 4.6 Eiendomsskattens betydning. Kommunene unntatt Oslo gruppert etter antall innbyggere. 1994.

FylkeAndel komm. med eiendoms­skatt (pst.)Eiendomsskatt i kr pr. innb.Skatt på inntekt og formue i kr pr. innb.Eiendomsskatt i pst. av samlede skatteinnt.
0 – 1 000444 64813 90025,1
1 000 – 2 000481 9279 88316,3
2 000 – 3 000511 0579 08310,4
3 000 – 4 000424048 8144,4
4 000 – 5 000531 0989 88410,0
5 000 – 10 000465949 3186,0
10 000 – 20 000322799 7922,8
20 000 – 50 0006043910 6724,0
50 000 -8858412 0464,6
Landet4757310 3415,3

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Tabell 4.6 dokumenterer at eiendomsskatten er mest utbredt i byene. Nærmere to tredeler av kommunene med over 20 000 innbyggere skriver ut eiendomsskatt. Men samlet sett har disse kommunene likevel eiendomsskatteinntekter under landsgjennomsnittet.

Det er de minste kommunene som har de høyeste eiendomsskatteinntektene. Det skyldes at mange av disse kommunene har høye eiendomsskatteinntekter fra kraftverk. Blant kommunene med færre enn 1 000 innbyggere er eiendomsskatteinntektene 8 ganger høyere enn landsgjennomsnittet, og i gjennomsnitt utgjør eiendomsskatten 25 prosent av de samlede skatteinntektene i disse kommunene.

4.2.2.2 Fylkeskommunene

I 1994 utgjorde skatteinntektene i gjennomsnitt 5 223 kroner pr. innbygger i fylkeskommunene utenom Oslo. Dette var nærmere 40 prosent av driftsinntektene. Det er mindre variasjon i skatteinntekter og skatteandel mellom fylkeskommune enn mellom kommunene. Skatteinntektene varierer fra vel 4 200 kroner pr. innbygger i Nord-Trøndelag til nærmere 6 700 kroner pr. innbygger i Akershus, jf. tabell 4.7. Skatteandelen varierer fra 25 prosent i Finnmark til 63 prosent i Akershus

Det er i Akershus og Rogaland at skatteinntektene har størst betydning for finansieringen av det fylkeskommunale tjenestetilbudet. I disse to fylkeskommunene utgjør skatteinntektene hhv. 62,5 og 53,5 prosent av driftsinntektene. I den andre enden av skalaen finner vi de fire nordligste fylkeskommunene hvor skatteinntektene utgjør mindre enn 30 prosent av inntektene.

Tabell 4.7 Driftsinntekter, skatteinntekter, brukerbetaling, rammeoverføringer og øremerkede overføringer. Fylkeskommunene unntatt Oslo. 1994.

    SkattBrukerbetalingRammeoverf.Øremerkede tilsk.1)
FylkeDriftsinnt. i kr pr. innb.Kroner pr. innb.Andel i pst.Kroner pr. innb.Andel i pst.Kroner pr. innb.Andel i pst.Kroner pr. innb.Andel i pst.
Østfold11 3674 82142,43473,14 37838,51 29211,4
Akershus10 7186 69462,52712,52 15520,19749,1
Hedmark12 3704 38135,48016,55 63845,61 1439,2
Oppland13 3844 63934,76104,65 63942,11 48911,1
Buskerud11 4955 49747,84574,03 72432,41 28911,2
Vestfold10 7785 06046,93393,13 87936,01 0089,4
Telemark12 6264 82938,27846,24 89938,81 2469,9
Aust-Agder13 3144 61734,75193,95 38940,51 69612,7
Vest-Agder13 6664 99236,54763,54 94136,21 49110,9
Rogaland11 6576 23753,55704,93 11226,71 16910,0
Hordaland13 1935 51241,87735,94 34833,01 91414,5
Sogn og Fjordane14 9255 08434,17054,77 07447,41 50110,1
Møre og Romsdal13 2484 76235,99517,25 52341,71 55211,7
Sør-Trøndelag14 7695 04734,26154,24 74432,12 84019,2
Nord-Trøndelag14 4594 24129,36244,36 63145,91 71511,9
Nordland16 4504 49027,32 17813,26 78141,22 33914,2
Troms20 3324 60522,61 4577,27 67637,84 12920,3
Finnmark18 2574 51024,79795,49 74753,41 7509,6
Landet13 1835 22339,67195,54 76936,21 64012,4

Kilde: Statistisk sentralbyrå

4.3 Statlige overføringer

4.3.1 Beskrivelse av overføringssystemet

Etter innføringen av inntektssystemet i 1986 har det vært vanlig å skille mellom to hovedtyper av statlige overføringer - rammetilskudd og øremerkede tilskudd. Rammetilskuddene omfatter overføringene gjennom inntektssystemet. Dette er midler kommuner og fylkeskommuner kan disponere fritt innenfor gjeldende lov- og regelverk. Øremerkede tilskudd kan derimot bare benyttes til bestemte formål.

Inntektssystemet

Etter omleggingen i 1994, og fram til og med 1996, har inntektssystemet bestått av fire tilskudd:

  • Inntektsutjevnende tilskudd

  • Utgiftsutjevnende tilskudd

  • Skjønnstilskudd

  • Nord-Norge-tilskudd

Inntektssystemet primære oppgave er å utjevne de økonomiske forutsetningene for et likeverdig tjenestetilbud. Dette ivaretas først og fremst gjennom inntekts- og utgiftsutjevningen. Hovedprinsippene er at det foretas delvis inntektsutjevning og full utgiftsutjevning. Gjennom inntektsutjevningen, som omfatter ordinær skatt på inntekt og formue, sikres alle kommuner og fylkeskommuner en viss minsteinntekt pr. innbygger. For kommunene er minsteinntektsgarantien 96,2 prosent av gjennomsnittlig skatteinntekt pr. innbygger. I tillegg er det en trekkordning for kommuner med skatteinntekt pr. innbygger over 140 prosent av landsgjennomsnittet. Trekket utgjør 50 prosent av det overskytende beløpet. For fylkeskommunene er minsteinntektsgarantien 113,25 prosent av gjennomsnittlig skatteinntekt. Det er ingen trekkordning for fylkeskommuner med høye skatteinntekter. For kommuner og fylkeskommuner som omfattes av inntektsutjevningen vil ikke endringer i skatteinntektene få konsekvenser for de samlede inntektene.

Utgiftsutjevningen tar utgangspunkt i at kommuner og fylkeskommuner ikke nødvendigvis vil være i stand til å gi et likeverdig tjenestetilbud selv om de disponerer like store inntekter pr. innbygger. Det utgiftsutjevnende tilskuddet skal kompensere for ufrivillige kostnadsforhold og ulik befolkningssammensetning som skaper forskjeller i beregnet utgiftsbehov.

Skjønnstilskuddet skal kompensere for ekstraordinære utgifter og inntektsbortfall, og for forhold av permanent karakter som ikke fanges opp gjennom inntekts- og utgiftsutjevningen. Nord-Norge-tilskuddet, et særskilt tilskudd til kommuner og fylkeskommuner i Nord-Norge, er i hovedsak regionalpolitisk begrunnet.

I NOU 1996:1 «Et enklere og mer rettferdig inntektssystem for kommuner og fylkeskommuner» la Inntektssystemutvalget fram forslag til endringer i inntektssystemet. Utvalget foreslo to hovedendringer mht. utformingen av systemet. For det første foreslo utvalget en omlegging av inntektsutjevningen slik at finansieringen av kommuneforvaltningen får en sterkere lokal forankring. Dette innebærer at endringer i skattegrunnlaget får konsekvenser for inntektene i alle kommuner og fylkeskommuner, noe som vil styrke insentivene til skatteinnkreving og næringsutvikling. Utvalget foreslår at kommuner og fylkeskommuner med lave skatteinntekter gis 90 prosent kompensasjon i forhold til et bestemt referansenivå. For kommunene anbefaler utvalget et referansenivå på 110 prosent av gjennomsnittlig skatteinntekt pr. innbygger, og for fylkeskommunene et referansenivå på 120 prosent.

For det andre foreslår utvalget en omlegging av utgiftsutjevningen i inntektssystemet. Det foreslås at utgiftsutjevningen utformes som en ren omfordeling mellom kommuner og mellom fylkeskommuner avhengig av beregnet utgiftsbehov. Det tidligere utgiftsutjevnende tilskuddet omgjøres til et innbyggertilskudd som beregnes likt pr. innbygger. Fordelen med denne omleggingen er først og fremst at utjevningsambisjonene i større grad blir uavhengige av de makroøkonomiske rammene, jf. kap. 4.2.1.1.

Utvalget foreslår også endringer av kriterier og vekter i de såkalte kostnadsnøklene som legges til grunn ved beregning av utgiftsbehov. Det foreslås at det legges større vekt på alderskriterier og sosiale forhold, og mindre vekt på kommunestørrelse og bosettingsmønster. Dette gir en økning i beregnet utgiftsbehov for regionsenterkommuner og byer og en reduksjon i beregnet utgiftsbehov for små kommuner og utkantkommuner. For fylkeskommunene gir forslagene en økning i beregnet utgiftsbehov for fylkes­kommuner i det sentrale østlandsområdet, og en reduksjon i beregnet utgiftsbehov for typiske distriktsfylker.

I St. prp. nr. 55 (1995-96) «Om kommuneøkonomien 1997 m.v.» har regjeringen i hovedsak sluttet seg til utvalgets forslag både mht. utforming av systemet og mht. kriterier og vekter i kostnadsnøklene. Regjeringen foreslår imidlertid at det opprettes et eget regionaltilskudd for å sikre at små utkantkommuner fortsatt har muligheter for å opprettholde et bedre tjenestetilbud enn landets kommuner for øvrig. Stortinget har sluttet seg til Regjeringens forslag ved behandlingen av kommuneøkonomiproposisjonen for 1997.

Øremerkede tilskudd

Med øremerkede tilskudd menes her alle andre statlige overføringer til kommuner og fylkeskommuner enn rammeoverføringer gjennom inntektssystemet. Øremerkede tilskudd er tilskudd som skal benyttes til spesielle formål. Hovedhensikten med å opprette øremerkede tilskudd er at kommuner og fylkeskommuner skal produsere mer av de tjenester som omfattes av slike tilskudd enn de ville gjort dersom midlene ble gitt som en rammeoverføring. På statsbudsjettet for 1996 er det 95 øremerkede tilskuddsordninger innenfor det ordinære kommuneopplegget. I tillegg kommer 8 tilskuddsordninger som i hovedsak omfatter arbeidsmarkedstiltak og flyktninger.

Tabell 4.8 Øremerkede tilskudd i det ordinære kommuneopplegget1) . Millioner kroner og prosent. 1996.

DepartementMillioner kronerAndel (pst.)
Sosial- og helsedepartementet2)10 92655,1
Barne- og familiedepartementet4 37422,1
Kirke-, utdannings- og forskningsdep.1 2556,3
Administrasjonsdepartementet1 1465,8
Samferdselsdepartementet5492,8
Kommunal- og arbeidsdepartementet5422,7
Miljøverndepartementet4152,1
Landbruksdepartementet3491,8
Kulturdepartementet1970,9
Andre departementer800,4
Sum19 833100,0

Kilde: Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi, juni 1996

På Barne- og familiedepartementets budsjett utgjør øremerkede tilskudd til kommunesektoren nærmere 4,4 milliarder kroner. Dette er om lag 22 prosent av de samlede øremerkede overføringer. Driftstilskuddet til barnehager utgjør alene nærmere 4,2 milliarder kroner.

På Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets budsjett er det bevilget nærmere 1,3 milliarder kroner til øremerkede overføringer. I tillegg kommer om lag 1,1 milliarder kroner på Administrasjonsdepartementets budsjett som omfatter grunnskolen (tilskudd til statens pensjonskasse). Undervisningssektoren legger følgelig beslag på vel 12 prosent av de øremerkede overføringene.

I NOU 1996:1 «Et enklere og mer rettferdig inntektssystem for kommuner og fylkeskommuner» fore­slo Inntektssystemutvalget at øremerkede tilskudd på til sammen 8 milliarder kroner burde legges inn i inntektssystemet fra 1997. I St. prp. nr. 55 (1995-96) «Om kommuneøkonomien 1997 m.v.» har Regjeringen til dels sluttet seg til utvalgets forslag. Regjeringen foreslår å innlemme øremerkede tilskudd på til sammen 2,8 milliarder kroner i 1997 og 1998. De viktigste tilskuddene som foreslås innlemmet er tilskudd til innskudd i Statens Pensjonskasse for ansatte i grunnskolen, lønnstilskudd til omsorgstjenesten i kommunene, tilskudd til landbrukskontorer og tilskudd til miljøvern i kommunene. I motsetning til Inntektssystemutvalget, foreslår Regjeringen at barnehagetilskuddet, tilskudd til drift av somatiske sykehus og tilskudd til kommunale omsorgstjenester ikke bør innlemmes i inntektssystemet i 1997 eller 1998. Ved behandlingen av Kommuneøkonomiproposisjonen for 1997 har Stortinget sluttet seg til Regjeringens forslag.

Med bakgrunn i et ønske om å målrette innsatsen mot pasientbehandling og derigjennom å redusere ventetiden for behandling i offentlige sykehus, er det i St. meld. nr. 44 (1995-96) «Ventetidsgarantien – kriterier og finansiering» fremmet forslag om en innsatsstyrt finansiering for sykehus. Ordningen vil gjelde fra 1. juli 1997. Denne finansieringsordningen innebærer at staten refunderer 30 prosent av gjeldende DRG-priser (diagnose relaterte gruppe-priser). Refusjonen vil tilfalle den fylkeskommunen hvor pasienten er bosatt. Den nye finansieringsordningen finansieres ved reduksjon i eksisterende øremerkede tilskudd, ved reduksjon i rammetilskudd og ved tildeling av satsingsmidler.

4.3.2 Forskjeller i statlige overføringer mellom kommuner og mellom fylkeskommuner

4.3.2.1 Kommunene

De statlige overføringene til kommunene utenom Oslo var vel 9 300 kroner pr. innbygger i 1994 og utgjorde 35 prosent av driftsinntektene. Av dette var 58 prosent rammeoverføringer og 42 prosent øremerkede tilskudd (inklusive tilskudd til arbeidsmarkedstiltak og flyktninger).

Det er betydelige forskjeller i statlige overføringer kommunene imellom. I 1994 varierte rammetilskuddene gjennom inntektssystemet fra 374 kroner pr. innbygger i Bykle til 32 747 kroner pr. innbygger i Kvæfjord. De øremerkede midlene varierte fra 1 857 kroner pr. innbygger i Røyken til 17 441 kroner pr. innbygger i Forsand. Det er en klar samvariasjon mellom omfanget av rammeoverføringer og omfanget av øremerkede midler. Kommuner med store rammetilskudd pr. innbygger har også store øremerkede tilskudd pr. innbygger, korrelasjonskoeffisienten er om lag 0,6.

Tabell 4.3 viser at rammeoverføringene fra staten er høyest blant kommunene i Sogn og Fjordane og de fire nordligste fylkene. Det er ulike årsaker til dette. For det første har kommunene i disse fem fylkene et høyt beregnet utgiftsbehov, noe som gir uttelling i form av høye utgiftsutjevnende tilskudd. For det andre mottar de betydelige skjønnsmidler. For det tredje mottar kommunene i de fire nordligste fylkene betydelige inntektsutjevnende tilskudd fordi de har lave skatteinntekter. For det fjerde nyter kommunene i Nord-Norge godt av det særskilte Nord-Norge-tilskuddet. Rammeoverføringene er lavest blant kommunene i Akershus og Rogaland. Det skyldes at kommunene i disse fylkene gjennomgående har høye skatteinntekter og et lavt beregnet utgiftsbehov. I tillegg får kommunene i Rogaland relativt lite skjønnsmidler.

Den regionale fordelingen av de øremerkede midlene er nokså sammenfallende med fordelingen av rammeoverføringene. Omfanget av øremerkede midler er høyest blant kommunene i Sogn og Fjordane og de fire nordligste fylkene, og lavest blant kommunene i Akershus og Rogaland.

Tabell 4.4 viser at omfanget av rammeoverføringene gjennom inntektssystemet avtar med økende kommunestørrelse. Mens kommunene med færre enn 10 000 innbyggere gjennomgående har rammeoverføringer pr. innbygger over landsgjennomsnittet, ligger rammeoverføringene under landsgjennomsnittet i kommunene med over 10 000 innbyggere. I kommunene med færre enn 1 000 innbyggere er rammeoverføringene pr. innbygger nesten tre ganger høyere enn landsgjennomsnittet. Til sammenlikning er rammeoverføringene i de største kommunene nærmere 40 prosent under landsgjennomsnittet.

Det er tre årsaker til at kommuner med færre enn 10 000 innbyggere mottar relativt høye rammetilskudd. For det første har de et høyt beregnet utgiftsbehov som gir høye utgiftsutjevnende tilskudd. For det andre har de lave skatteinntekter som medfører betydelige inntektsutjevnende tilskudd. For det tredje mottar de betydelige skjønnsmidler. Det er også slik at omfanget av øremerkede tilskudd i hovedsak avtar med økende kommunestørrelse. I de største kommunene ligger imidlertid øremerkede overføringer pr. innbygger noe over landsgjennomsnittet. Vi observerer også at de øremerkede overføringene varierer mindre mellom kommuner av ulik størrelse enn rammeoverføringene.

4.3.2.2 Fylkeskommunene

I 1994 var de statlige overføringene til fylkeskommunene unntatt Oslo om lag 6 400 kroner pr. innbygger og utgjorde nærmere 49 prosent av driftsinntektene. Av dette var 74 prosent rammeoverføringer og 26 prosent øremerkede tilskudd. Dette innebærer at statlige overføringer er viktigere for finansieringen av det fylkeskommunale tjenestetilbudet enn for finansieringen av det kommunale tjenestetilbudet. Men samtidig er en mindre andel av fylkeskommunenes overføringer øremerket bestemte formål.

Rammeoverføringene er høyest i Finnmark, vel 100 prosent over landsgjennomsnittet, jf. tabell 4.7. Men også Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag, Nordland og Troms mottar betydelige rammeoverføringer. Årsaken til at disse fem fylkeskommunene har høye rammetilskudd er det for det første lave skatteinntekter og et høyt beregnet utgiftsbehov. For det andre mottar de betydelige skjønnsmidler. For det tredje nyter de tre fylkeskommunene i Nord-Norge godt av det særskilte Nord-Norge-tilskuddet.

Akershus og Rogaland har de laveste rammeoverføringene pr. innbygger, hhv. 55 og 35 prosent under landsgjennomsnittet. Årsakene til dette er i hovedsak høye skatteinntekter og et lavt beregnet utgiftsbehov. I tillegg mottar de to fylkeskommunene relativt lave skjønnstilskudd.

Det er gjennomgående slik at fylkeskommuner som mottar høye rammeoverføringer også mottar betydelige øremerkede tilskudd. Korrelasjonskoeffisienten mellom rammeoverføringer pr. innbygger og øremerkede tilskudd er nærmere 0,5. Samvariasjonen er altså noe svakere enn for kommunene. Tabell 4.7 bekrefter denne hovedregelen ved at øremerkede tilskudd pr. innbygger ligger under landsgjennomsnittet i Akershus og Rogaland, og over landsgjennomsnittet i de fire nordligste fylkeskommunene. Det er imidlertid klare unntak fra hovedregelen. Sør-Trøndelag har f.eks. rammeoverføringer om lag på landsgjennomsnittet og øremerkede tilskudd mer enn 60 prosent over landsgjennomsnittet.

4.4 Brukerbetaling

4.4.1 Innledning

Mens en kommunal skatt er en tvungen innbetaling som ikke innebærer krav om en bestemt motytelse, er brukerbetaling en tvungen eller frivillig innbetaling som medfører krav om en motytelse. Brukerbetaling innebærer altså at forbrukeren betaler en pris for å få tilgang på en bestemt tjeneste. Eksempler på brukerbetaling er avgifter innen teknisk sektor, foreldrebetaling i barnehager og egenandeler i helse- og omsorgssektoren. Kommunenes anledning til å kreve brukerbetaling er i stor grad regulert av et nasjonalt lov- og regelverk. For det første må kommunene ha lovhjemmel for å kreve betaling for tjenester som det er påbudt å benytte seg av eller som man ikke kan unnlate å forbruke uten å risikere å tape rettigheter. Dette innebærer f.eks. at kommunene ikke kan kreve brukerbetaling i grunnskolen uten lovhjemmel. For det andre kan ikke kommunene pålegge innbyggerne brukerbetaling med et klart fiskalt preg uten hjemmel i lov.

Kommunenes frihet til å fastsette omfanget av brukerbetalingen er også i stor grad regulert gjennom lov- og regelverk. Offentlighetsrettslige prinsipper tilsier at det ikke må forekomme usaklig eller urettferdig diskriminering, og at brukerbetalingen ikke må være vilkårlig eller grovt urimelig. For enkelte brukerbetalingsordninger er det fastsatt klare maksimumsgrenser, f.eks. at omfanget av brukerbetalingen ikke må overstige det tjenesten koster å produsere.

Tabell 4.9 Kommuneforvaltningens inntekter fra brukerbetaling etter formål1) . Millioner kroner og prosent. 1994.

  Mill. kr.Andel (pst.)
Administrasjon2)8854,8
Undervisning8464,6
Grunnskole1490,8
Videregående skole4472,4
Andre underv.formål2511,4
Barnehager1 90710,4
Skolefritidsordninger3081,7
Helse- og sosialtjenester4 74825,8
Kommunehelsetjeneste3832,1
Somatiske sykehus m.v.6623,6
Tannhelsetjenester2581,4
Psykisk helsevern3171,7
Pleie- og omsorg3 02316,4
Andre sosiale tjenester1050,6
Kultur- og idrettsformål6073,3
Tekniske tjenester m.v.9 10149,4
Avløp/kloakk2 93815,9
Renovasjon2 04311,1
Vannverk2 17211,8
Veier og gater8264,5
Andre teknisk/næringsøk. formål1 1216,1
Sum18 403100,0

Kilde: Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi, juni 1996

Tabell 4.9 viser kommuneforvaltningens brukerbetalingsinntekter fordelt på formål. Det er særlig på tre områder at inntektene fra brukerbetaling har et stort omfang, nemlig VAR-tjenester (vann, avløp og renovasjon), pleie- og omsorg og barnehager. Brukerbetaling på disse tre områdene utgjør vel 65 prosent av den samlede brukerfinansieringen. Betalingssatser for VAR-tjenester, pleie- og omsorg og barnehager behandles nærmere i kap. 4.8, hvor det også gis en omtale av regelverket for brukerbetaling på disse områdene.

Tabell 4.10 Brukerbetalingens andel av driftsutgiftene for utvalgte kommunale tjenester. Prosent. 1994.

TjenesteBrukerbetaling som andel av dr.utg. (pst.)
Avløp og rensing159,1
Vannforsyning158,0
Renovasjon106,7
Kinoer83,2
Skolefritidsordninger42,6
Barnehager29,4
Idrett og friluftsliv15,8
Kulturvern og museer15,1
Pleie og omsorg11,0
Diagnose og behandling10,4

Kilde: Gaasland og Steckmest (1996)

Tabell 4.10 gir en oversikt over kommunale tjenester hvor brukerbetalingen utgjorde en relativt høy andel av driftsutgiftene i 1994. Tallene er hentet fra Gaasland og Steckmest (1996) og er basert på kommuneregnskapene. Denne rapporten er utarbeidet på oppdrag fra utvalget og er i sin helhet trykt som vedlegg 3 til denne utredningen. For VAR-tjenestene er brukerbetalingen høyere enn kommunenes driftsutgifter. Dette er ikke nødvendigvis i konflikt med selvkostprinsippet, siden kapitalkostnader ikke er regnet med i utgiftsbegrepet. Spesielt innen vann- og av­løpssektorene utgjør kapitalkostnader en vesentlig del av utgiftene. Analyser som tar hensyn til kapitalkostnader indikerer at kostnadsdekningen i avløps­sektoren er i underkant av 90 prosent, jf. kap. 4.8.

Kommunale kinoer er annen tjeneste med relativt høy brukerbetaling. I 1994 utgjorde brukerfinansieringen mer enn 80 prosent av driftsutgiftene. Kinoer omfattes ikke av tabell 4.9, siden kinoer regnes som kommunal forretningsdrift i nasjonalregnskapet.

Barnehager og skolefritidsordninger er beslektede tjenester hvor foreldrebetaling utgjør en vesentlig del av driftsutgiftene, hhv. 43 og 29 prosent i 1994. Brukerbetaling er blitt stadig mer utbredt også i kultursektoren, og utgjør om lag 15 prosent av driftsutgiftene for både idrett og friluftsliv, og kulturvern og museer.

Selv om en stor del av brukerbetalingsinntektene kreves inn i helse- og sosialsektoren, utgjør brukerfinansieringen mindre enn 10 prosent av driftsutgiftene for sektoren sett under ett. Brukerbetaling innen pleie og omsorg dekker 11 prosent av driftsutgiftene.

4.4.2 Forskjeller i inntekter fra brukerbetaling mellom kommuner og mellom fylkeskommuner

4.4.2.1 Kommunene

I kommunene utenom Oslo var inntektene fra brukerbetaling i gjennomsnitt 3 700 kroner pr. innbygger i 1994. Dette utgjorde vel 14 prosent av de samlede driftsinntektene. Det er imidlertid betydelige forskjeller i brukerbetalingsinntektene kommunene imellom. Brukerfinansieringen varierer fra 1 714 kroner pr. innbygger i Sigdal og Gulen til 9 703 kroner pr. innbygger i Bykle.

Når kommunene er gruppert etter fylke, er det relativt liten variasjon i inntektene fra brukerbetaling, jf. tabell 4.3. Kommunene i Rogaland og Vest-Agder har lavest brukerfinansiering, om lag 3 400 kroner pr. innbygger i gjennomsnitt. Inntektene fra brukerbetaling er høyest blant kommunene i Finnmark, og utgjør nærmere 4 300 kroner pr. innbygger. Men også kommunene i Sogn og Fjordane og Sør-Trøndelag har relativt høye brukerbetalingsinntekter. Det er noe større forskjeller i inntekter fra brukerbetaling når kommunene er gruppert etter antall innbyggere. Det er en klar tendens til at brukerbetalingens andel av driftsinntektene øker med økende kommunestørrelse. I kommunene med færre enn 1 000 innbyggere utgjør brukerbetalingen noe mindre enn 10 prosent av inntektene, mens den i de største byene utgjør over 15 prosent.

Vi får et noe annet bilde når vi betrakter brukerbetaling pr. innbygger. Kommunene med færre enn 2 000 innbyggere og kommunene med over 50 000 innbyggere skiller seg da ut med relativt høy brukerbetaling. Kommunene med mellom 10 000 og 20 000 innbyggere har de laveste brukerbetalingsinntektene.

Tabell 4.11 Inntekter fra brukerbetaling. Kroner pr. innbygger og prosent. Kommunene gruppert etter frie inntekter pr. innbygger. 1994.

Frie inntekter i kr pr. innb.Antall kommunerKroner pr. innb.Andel av dr.innt. (pst.)
12 000 – 14 000343 48515,3
14 000 – 16 0001223 75415,1
16 000 – 18 000963 61213,1
18 000 – 20 000593 92212,6
20 000 – 25 000793 98611,0
25 000 – 30 000284 2689,5
30 000 -165 4598,8
Landet4343 71514,1

Kilde: Statistisk sentralbyrå

I tabell 4.11 er kommunene gruppert etter frie inntekter pr. innbygger. Frie inntekter omfatter ordinær skatt på inntekt og formue samt rammeoverføringer gjennom inntektssystemet. Det er en klar sammenheng mellom brukerbetaling pr. innbygger og nivået på de frie inntektene. Kommuner med høye frie inntekter har høye inntekter fra brukerbetaling. Blant kommunene med frie inntekter over 30 000 kroner pr. innbygger er brukerbetalingen pr. innbygger 45 prosent høyere enn i kommunene med frie inntekter under 14 000 kroner pr. innbygger. Men samtidig er det slik at brukerbetalingens andel av driftsinntektene avtar med nivået på de frie inntektene. Det synes med andre ord å være slik at en økning i de frie inntektene medfører økte brukerbetalingsinntekter, men at økningen i brukerfinansiering er relativt mindre enn økningen i de frie inntektene.

De partielle sammenhengene i tabell 4.11 dokumenteres også i mer omfattende analyser. Borge (1995) har studert kommunenes inntekter fra brukerbetaling i perioden 1980-90. De empiriske analysene viser at høye frie inntekter bidrar til høye brukerbetalingsinntekter også når det kontrolleres for andre forhold som privat inntekt, kommunal gjeld, alderssammensetning, kommunestørrelse, bosettingsmønster og politiske forhold. Den kvantitative effekten av frie inntekter avhenger i noen grad av økonometrisk spesifikasjon, men det er likevel et robust funn at inntektene fra brukerbetaling øker mindre enn proporsjonalt med de frie inntektene.

Hanssen og Pettersen (1995) har studert sammenhengen mellom bl.a. kommunale inntekter og brukerbetaling for hjemmehjelp, barnehager og tekniske tjenester i perioden 1979-90. De finner at økte kommunale inntekter medfører økte inntekter fra brukerbetaling for barnehager og tekniske tjenester, mens det motsatte synes å være tilfelle for hjemmehjelp.

Hvordan skal den positive sammenhengen mellom frie inntekter og brukerbetalingsinntekter tolkes? Den ene siden vil økte frie inntekter bidra til økt produksjon av brukerbetalte tjenester, noe som isolert sett øker inntektene fra brukerbetaling. På den andre siden kan økte frie inntekter gi kommunene økonomisk handlefrihet til å redusere betalingssatsene, og dette bidrar isolert sett til lavere inntekter fra brukerbetaling. Den positive sammenhengen mellom frie inntekter og brukerfinansiering må altså skyldes at økningen i tjenesteproduksjonen er relativt sterkere enn den eventuelle reduksjonen i betalingssatsene. Denne tolkningen støttes av analysene i kap. 4.8 som studerer forskjeller i betalingssatser for tekniske tjenester, pleie- og omsorg og barnehager. Det framgår at kommuner med høye frie inntekter pr. innbygger gjennomgående har lave betalingssatser for tekniske tjenester og barnehager.

4.4.2.2 Fylkeskommunene

Fylkeskommunenes inntekter fra brukerbetaling var i gjennomsnitt vel 700 kroner pr. innbygger i 1994 og utgjorde 5,5 prosent av driftsinntektene. Brukerbetaling har altså mindre betydning for finansieringen av det fylkeskommunale tjenestetilbudet enn for finansieringen av det kommunale tjenestetilbudet, både målt ved kroner pr. innbygger og ved brukerfinansieringens andel av de samlede inntektene.

En vesentlig del av fylkeskommunenes inntekter fra brukerbetaling er knyttet til pasientbetaling for poliklinisk virksomhet. Det siktes her til de egenandeler som betales av pasientene, ikke til folketrygdens refusjon for poliklinisk virksomhet. Deler av brukerbetalingsinntektene vil følgelig være betalt av gjestepasienter som er bosatt i andre fylker. Det innebærer at fylkeskommunens inntekter ikke nødvendigvis gir et riktig bilde av omfanget av brukerbetaling for fylkeskommunale tjenester fra fylkets egne innbyggere.

Inntektene fra brukerbetaling er lavest i Akershus, Vestfold og Østfold, jf. tabell 4.7. I Akershus hvor brukerfinansieringen er lavest, ligger brukerbetalingen pr. innbygger mer enn 60 prosent under landsgjennomsnittet. Nordland og Troms har de høyeste brukerbetalingsinntektene. I Nordland utgjør brukerbetalingen nærmere 2 200 kroner pr. innbygger, noe som er tre ganger høyere enn landsgjennomsnittet.

4.5 Forskjeller i inntektssammensetning og inntektsnivå

4.5.1 Forskjeller i inntektssammensetning mellom kommuner og mellom fylkeskommuner

I det følgende oppsummerer utvalget forskjeller i inntektssammensetning mellom kommuner og mellom fylkeskommuner. I diskusjonen skilles det mellom statlige overføringer (rammeoverføringer og øremerkede overføringer) og «egne» inntekter i form av skatter (inntekts-, formues- og eiendomsskatt) og brukerbetaling. I tabellene er det i tillegg skilt mellom inntektsutjevnende tilskudd og andre statlige overføringer.

4.5.1.1 Kommunene

I kommunene utenom Oslo var egenfinansieringsandelen, dvs. skatter og brukerbetaling som andel av samlede inntekter, 55,5 prosent i 1994. Overføringsandelen var 35,4 prosent. Det er betydelig variasjon i inntektssammensetningen kommunene imellom. Egenfinansieringsandelen varierer fra 21,7 til 83,9 prosent, og overføringsandelen fra 5,5 til 72,5 prosent.

De to kommunene som skiller seg mest ut er Sirdal og Kvæfjord. Sirdal er en kraftkommune med høy egenfinansieringsandel. Driftsinntektene er nærmere 70 000 kroner pr. innbygger. Av dette er 8 prosent overføringer og 84 prosent skatter og brukerbetaling. Kvæfjord med driftsinntekter pr. innbygger på i overkant av 60 000 kroner pr. innbygger er et eksempel på en overføringsavhengig kommune. Statlige overføringer utgjør 73 prosent av inntektene, mens skatteinntektene utgjør 13 prosent. Kvæfjords høye overføringsandel skyldes høye overføringer gjennom inntektssystemet, men også at kommunen som tidligere vertskommune mottar betydelige PU tilskudd.

Tabell 4.12 viser egenfinansierings- og overføringsandel for kommunene gruppert etter fylke. Egenfinansieringsandelen er høyest blant kommunene i Akershus og Rogaland, hhv. 67 og 63 prosent. Også kommunene i Buskerud og Vestfold har en egenfinansieringsandel over 60 prosent. I den andre enden av skalaen finner vi kommunene i Finnmark hvor egenfinansieringsandelen er 36 prosent. Blant kommunene i Nord-Trøndelag, Nordland og Troms er egenfinansieringsandelen om lag 45 prosent.

De kommunene som har en relativt lav andel av sine inntekter fra skatter og brukerbetaling er naturlig nok mer avhengige av statlige overføringer. Overføringsavhengigheten er størst blant kommunene i de fire nordligste fylkene. Statlige overføringer utgjør om lag 45 prosent av inntektene for kommunene i Nord-Trøndelag, Nordland og Troms, og 56 prosent for kommunene i Finnmark. I Akershus og Rogaland hvor skatteinntekter og brukerbetaling har størst betydning, er overføringsandelen hhv. 24 og 28 prosent.

Tabell 4.12 Kommunenes inntekter fordelt på egne inntekter (skatt og brukerbetaling) og statlige overføringer. Kommunene unntatt Oslo gruppert etter fylke. Prosent. 1994.

FylkeSkatt og brukerbet. som andel av dr.innt. (pst.)Statlige overføringer som andel av dr.innt. (pst.)
  TotaltInnt.utjevnende tilskudd
Østfold56,334,53,8
Akershus66,823,70,2
Hedmark51,340,14,1
Oppland52,438,62,9
Buskerud62,028,90,3
Vestfold60,531,71,9
Telemark57,333,92,2
Aust-Agder51,838,64,8
Vest-Agder57,333,82,2
Rogaland63,427,70,5
Hordaland58,234,01,8
Sogn og Fjordane50,738,31,4
Møre og Romsdal52,539,14,1
Sør-Trøndelag53,934,92,7
Nord-Trøndelag45,244,16,0
Nordland46,345,24,2
Troms44,346,23,5
Finnmark36,356,32,9
Landet55,535,42,4

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Kommunal- og arbeidsdepartementet

Tabell 4.13 viser inntektssammensetningen for kommunene gruppert etter antall innbyggere. Når vi ser bort fra kommunene med færre enn 1 000 innbyggere, er det en klar sammenheng mellom inntektssammensetning og kommunestørrelse. Blant kommunene med mellom 1 000 og 2 000 innbyggere utgjør skatter og brukerbetaling 40 prosent av inntektene, mens overføringsandelen er over 50 prosent. Egenfinansieringsandelen øker og overføringsandelen avtar med kommunestørrelse. Blant kommunene med over 20 000 innbyggere er egenfinansieringsandelen over 60 prosent, mens overføringsandelen er under 30 prosent.

Det er først og fremst rammeoverføringene gjennom inntektssystemet som gir en tydelig sammenheng mellom overføringsavhengighet og kommune­størrelse. Rammeoverføringene avtar med kommune­størrelse både målt i kroner pr. innbygger og som andel av driftsinntektene, jf. tabell 4.4. Det er en tilsvarende sammenheng mellom kommunestørrelse og øremerkede tilskudd målt i kroner pr. innbygger. Sammenhengen mellom kommunestørrelse og øremerkede tilskudd som andel av driftsinntektene er imidlertid nokså svak.

Tabell 4.13 Kommunenes inntekter fordelt på egne inntekter (skatt og brukerbetaling) og statlige overføringer. Kommunene unntatt Oslo gruppert etter antall innbyggere. Prosent. 1994.

FylkeSkatt og brukerbet. som andel av dr.innt. (pst.)Statlige overføringer som andel av dr.innt. (pst.)
  TotaltInnt.utjevnende tilskudd
0 – 1 00043,741,60,0
1 000 – 2 00039,651,22,1
2 000 – 3 00043,648,34,0
3 000 – 4 00043,648,64,8
4 000 – 5 00049,741,03,4
5 000 – 10 00050,440,73,9
10 000 – 20 00057,035,13,3
20 000 – 50 00061,929,41,8
50 000 -62,326,90,2
Landet55,535,42,4

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Kommunal- og arbeidsdepartementet

Tabell 4.14 viser inntektssammensetningen for kommunene gruppert etter nivået på driftsinntekter pr. innbygger. I kommunene med driftsinntekter under 24 000 kroner pr. innbygger er egenfinansieringsandelen 60 prosent og overføringsandelen 32 prosent. Når vi ser bort fra de 20 kommunene med driftsinntekter pr. innbygger over 50 000 kroner, er det en klar sammenheng mellom inntektssammensetning og inntektsnivå. Betydningen av skatter og brukerbetaling avtar med økende inntektsnivå, mens overføringsavhengigheten øker. I kommunene med driftsinntekter mellom 40 000 og 50 000 kroner pr. innbygger er egenfinansieringssandelen 39 prosent og overføringsandelen 50 prosent.

Kommunene med driftsinntekter pr. innbygger over 60 000 kroner har i gjennomsnitt en inntektssammensetning som ikke er særlig forskjellig fra kommunene for øvrig. Bak disse gjennomsnittstallene er det imidlertid stor variasjon i inntektssammensetningen. I denne gruppen finner vi både små utkantkommuner som er svært overføringsavhengige og kraftkommuner med høye skatteinntekter. Vi finner f.eks. både Kvæfjord og Sirdal i denne gruppen.

Tabell 4.14 Kommunenes inntekter fordelt på egne inntekter (skatt og brukerbetaling) og statlige overføringer. Kommunene unntatt Oslo gruppert etter driftsinntekter pr. innbygger. 1994.

Driftsinntekter i kr pr. innbAntall kommunerSkatt og brukerbet. som andel av dr.innt. (pst.)Statlige overføringer som andel av dr.innt. (pst.)
    TotaltInnt.utj. tilskudd
19 500 – 22 0003560,932,53,0
22 000 – 24 0005860,232,42,9
24 000 – 26 0006556,434,73,2
26 000 – 28 0005556,733,61,7
28 000 – 30 0004454,636,02,6
30 000 – 35 0007949,739,42,2
35 000 – 40 0004441,448,52,7
40 000 – 50 0003439,349,72,2
50 000 – 60 0001248,737,8-3,2
60 000 -852,034,7-4,3
Landet43455,535,42,4

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Kommunal- og arbeidsdepartementet

4.5.1.2 Fylkeskommunene

I 1994 hadde fylkeskommunene utenom Oslo en egenfinansieringsandel på 45 prosent og en overføringsandel på nærmere 49 prosent. Samlet sett får altså fylkeskommunene en større andel av sine inntekter i form av statlige overføringer enn i form av lokale skatter og brukerbetaling. Det er bare i 5 av 18 fylkes­kommuner at egenfinansieringsandelen er høyere enn overføringsandelen, jf. tabell 4.15. Dette gjelder Akershus, Buskerud, Vestfold, Rogaland og Hordaland.

Egenfinansieringsandelen er høyest i Akershus og Rogaland, hhv. 65 og 58 prosent. Det er også disse to fylkeskommunene som er minst overføringsavhengige. Statlige overføringer utgjør 29 prosent av driftsinntektene i Akershus og 37 prosent i Rogaland. Det er Sogn og Fjordane og de fire nordligste fylkeskommunene som er mest overføringsavhengige. Statlige overføringer utgjør 63 prosent av driftsinntektene i Finnmark og 55-58 prosent av driftsinntektene i Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag, Nordland og Troms.

Tabell 4.15 Fylkeskommunenes inntekter fordelt på egne inntekter (skatt og brukerbetaling) og statlige overføringer. Fylkeskommunene unntatt Oslo. 1994.

FylkeSkatt og brukerbet. som andel av dr.innt. (pst.)Statlige overføringer1) som andel av dr.innt. (pst.)
  TotaltInnt.utjevnende tilskudd
Østfold45,649,910,9
Akershus65,029,2 0,0
Hedmark41,954,811,2
Oppland39,353,2 9,3
Buskerud51,843,6 4,2
Vestfold50,045,4 8,8
Telemark44,448,7 8,3
Aust-Agder38,653,210,3
Vest-Agder40,047,1 7,7
Rogaland58,436,7 1,5
Hordaland47,747,5 5,4
Sogn og Fjordane38,857,5 5,5
Møre og Romsdal43,153,4 9,9
Sør-Trøndelag38,451,3 7,3
Nord-Trøndelag33,657,810,9
Nordland40,555,4 8,9
Troms29,858,1 6,2
Finnmark30,163,0 6,1
Landet45,148,6 6,7

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Kommunal- og arbeidsdepartementet

Tabell 4.16 viser inntektssammensetningen for fylkeskommunene gruppert etter nivået på driftsinntekter pr. innbygger. I de 5 fylkeskommunene med driftsinntekter under 12 000 kroner pr. innbygger utgjør skatter og brukerbetaling 56 prosent av inntektene og statlige overføringer 39 prosent. Hovedtrenden er den samme som for kommunene, overføringsavhengigheten øker med inntektsnivå. I de 3 fylkeskommunene med de høyeste inntektene utgjør skatt og brukerbetaling 35 prosent av inntektene og overføringene 58 prosent.

Tabell 4.16 Inntektene fordelt på egne inntekter (skatt og brukerbetaling) og statlige overføringer. Fylkeskommunene unntatt Oslo gruppert etter driftsinntekter i kroner pr. innbygger. 1994.

Driftsinntekter i kr pr. innbAntall fylkesk.Skatt og brukerbet. som andel av dr.innt. (pst.)Statlige overføringer som andel av dr.innt. (pst.)
    TotaltInnt.utj. tilskudd
10 500 – 12 000555,939,14,1
12 000 – 13 500643,751,18,3
13 500 – 15 000437,852,77,8
15 000 –334,957,77,5
Landet1845,148,66,7

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Kommunal- og arbeidsdepartementet

4.5.1.3 Oslo

Til nå har vi analysert inntektssammensetningen i kommuner og fylkeskommuner utenom Oslo. Da Oslo både er kommune og fylkeskommune, kan ikke Oslos inntekter umiddelbart sammenliknes med andre kommuner eller fylkeskommuner. I tabell 4.17 er Oslo sammenliknet med summen av kommuner og fylkeskommuner i resten av landet.

Det framgår at egenfinansieringsandelen er betydelig høyere i Oslo enn i kommuner og fylkeskommuner i resten av landet, 66 prosent mot 52 prosent. Den høye egenfinansieringsandelen skyldes først og fremst at Oslo har høye skatteinntekter. Oslo har høye inntekter fra ordinær skatt på inntekt og formue og krever også inn betydelig eiendomsskatt. I 1994 utgjorde skatteinntektene 52 prosent av driftsinntektene. Statlige overføringer utgjør bare 25 prosent av Oslos inntekter, noe som i hovedsak skyldes relativt lave rammeoverføringer gjennom inntektssystemet.

Tabell 4.17 Driftsinntekter, skatteinntekter, brukerbetaling, rammeoverføringer og øremerkede overføringer. Oslo sammenliknet med kommuner og fylkeskommuner i landet for øvrig. 1994.

    SkattBrukerbetalingRammeoverf.Øremerkede tilsk.1)
FylkeDriftsinnt. i kr pr. innb.Kroner pr. innb.Andel i pst.Kroner pr. innb.Andel i pst.Kroner pr. innb.Andel i pst.Kroner pr. innb.Andel i pst.
Oslo50 18026 11152,07 25114,46 42912,86 26612,5
Resten av landet39 52916 13740,84 43411,210 21925,85 52414,0

Kilde: Statistisk sentralbyrå

4.5.2 Inntektsforskjeller mellom kommuner og mellom fylkeskommuner

I det følgende studeres inntektsforskjeller mellom kommuner og mellom fylkeskommuner. Det benyttes to ulike inntektsbegrep, frie inntekter pr. innbygger og korrigerte frie inntekter pr. innbygger. Disse inntektsbegrepene benyttes bl.a. ved inntektssammenligninger i de årlige kommuneøkonomiproposisjonene og i rapporter fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi.

Frie inntekter er summen av ordinær skatt på inntekt og formue og rammeoverføringer gjennom inntektssystemet. Ved sammenlikning av frie inntekter må en for det første være klar over inntektsnivået målt i kroner pr. innbygger ikke gir et direkte bilde av kommunens muligheter til å gi et tilfredsstillende tilbud til befolkningen. Variasjon i kostnadsforhold og befolkningssammensetning gjør at kommunene ikke får like mye ut av midlene. Dersom utgiftene ved å gi et likeverdig tjenestetilbud varierer mellom kommuner og mellom fylkeskommuner, vil inntektsforskjeller være nødvendig for å oppnå et like godt tjenestetilbud i alle deler av landet. For det andre omfatter ikke de frie inntektene viktige inntektskomponenter som øremerkede tilskudd, eiendomsskatt, konsesjonskraftinntekter og konsesjonsavgift.

Korrigerte frie inntekter er et inntektsbegrep som tar hensyn til at variasjon i kostnadsforhold og befolkningssammensetning gjør at kommunene ikke får like mye ut av midlene. Kostnadsnøkkelen i inntektssystemet benyttes til å korrigere de frie inntektene for forskjeller i beregnet utgiftsbehov. Denne korrigeringen av de frie inntektene bidrar til å gi et riktigere bilde av inntektsforskjellene mellom kommuner og mellom fylkeskommuner, men korrigeringen har likevel klare begrensninger. For det første vil ikke kostnadsnøkkelen i inntektssystemet kunne fange opp alle relevante forskjeller i kostnadsforhold og befolkningssammensetning. For det andre gir kostnadsnøklene uttrykk for forskjeller i beregnet utgiftsbehov knyttet til driftsutgifter for nasjonale velferdstjenester. De fanger ikke opp forskjeller i beregnet utgiftsbehov knyttet til kapitalkostnader og lokale oppgaver i den grad disse finansieres av de frie inntektene. Ved beregning av korrigerte frie inntekter antas det at kostnadsnøkkelen er representativ også for kapitalkostnader og lokale oppgaver. For det tredje tar ikke kostnadsnøkkelen hensyn til at den regionale differensieringen av arbeidsgiveravgiften medfører betydelige variasjoner i lønnskostnader mellom kommuner og mellom fylkeskommuner.

Inntekts- og utgiftsutjevningen i inntektssystemet bidrar til å utjevne forskjeller i korrigerte frie inntekter, men også etter at inntektssystemet har virket vil det være betydelig variasjon i korrigerte frie inntekter mellom kommuner og mellom fylkeskommuner. Det har sammenheng med følgende forhold:

  • Forskjeller i skatteinntekter blir bare delvis utjevnet gjennom inntektsutjevningen i inntektssystemet.

  • Det gis et særskilt Nord-Norge-tilskudd til kommuner og fylkeskommuner i Nord-Norge. Dette tilskuddet er ikke direkte relatert til forskjeller i beregnet utgiftsbehov.

  • Det er store variasjoner i fordelingen av skjønnstilskudd mellom kommuner og mellom fylkeskommuner.

  • Overgangsordningen i inntektssystemet bidrar til at det tar tid før kostnadsnøkkelen får fullt gjennomslag ved fordeling av rammetilskudd.

De tallene som benyttes i det følgende er basert på rapporten fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi for november 1996. I denne rapporten er beregningen av korrigerte frie inntekter basert på frie inntekter for 1995 og de nye kostnadsnøklene som innføres i budsjettåret 1997, jf. kap. 4.3.1. Det innebærer at variasjonen i korrigerte frie inntekter mellom kommuner og mellom fylkeskommuner også har sammenheng med at det er benyttet ulike kostnadsnøkler ved hhv. fordeling av rammetilskudd og beregning av korrigerte frie inntekter. Denne effekten vil avta etter hvert som det nye inntektssystemet innføres og overgangsordningen trappes ned.

4.5.2.1 Kommunene

Tabell 4.18 viser frie inntekter pr. innbygger og korrigerte frie inntekter pr. innbygger for kommunene gruppert etter fylke. De høyeste frie inntektene finner vi i Oslo og blant kommunene i Sogn og Fjordane og de tre nordligste fylkene. Aller høyest ligger kommunene i Finnmark, 44 prosent over landsgjennomsnittet. Det høye inntektsnivået i Sogn og Fjordane og de tre nordligste fylkene skyldes høye rammeoverføringer, mens det høye inntektsnivået i Oslo har sammenheng med høye skatteinntekter. Dette illustrerer at forskjellene i frie inntekter pr. innbygger dels er et resultat av inntektssystemet og dels et resultat av forskjeller i skattegrunnlag. Det er kommunene i Østfold og Vestfold som i gjennomsnitt har de laveste frie inntektene pr. innbygger, hhv. 11 og 13 prosent under landsgjennomsnittet.

Tabell 4.18 Frie inntekter og korrigerte frie inntekter i kommunene gruppert etter fylke. Kroner pr. innbygger og indeks hvor landsgjennomsnittet er lik 1. 1995.

FylkeFrie inntekter pr. innbyggerKorrigerte frie innt. pr. innb. (indeks)1)
  KronerIndeks
Østfold14 2810,890,89
Akershus15 4110,961,08
Oslo18 7061,171,18
Hedmark15 3630,960,92
Oppland15 4780,970,94
Buskerud15 0130,940,93
Vestfold13 9570,870,87
Telemark15 2440,950,91
Aust-Agder15 6970,980,93
Vest-Agder14 9030,930,92
Rogaland15 3940,960,99
Hordaland15 3770,960,94
Sogn og Fjordane17 8901,121,01
Møre og Romsdal15 7500,980,95
Sør-Trøndelag15 0220,940,94
Nord-Trøndelag16 3271,020,96
Nordland17 4711,091,03
Troms18 0681,131,12
Finnmark22 7321,421,44
Landet16 0251,001,00

Kilde: Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi, november 1996

Fordelingsbildet er i stor grad det samme etter at det er korrigert for forskjeller i beregnet utgiftsbehov. Fylker med frie inntekter over landsgjennomsnittet har gjennomgående korrigerte frie inntekter over landsgjennomsnittet, mens fylker med frie inntekter under landsgjennomsnittet gjennomgående har korrigerte frie inntekter under landsgjennomsnittet. De eneste unntakene er Akershus og Nord-Trøndelag. Kommunene i Akershus har frie inntekter 4 prosent under landsgjennomsnittet, men fordi de har et lavt beregnet utgiftsbehov, ligger de korrigerte frie inntektene likevel 8 prosent over landsgjennomsnittet. Det motsatte er tilfelle for kommunene i Nord-Trøndelag som har frie inntekter 2 prosent over landsgjennomsnittet og korrigerte frie inntekter 4 prosent under landsgjennomsnittet. Ellers har korreksjonen for forskjeller i beregnet utgiftsbehov særlig stor betydning for kommunene i Sogn og Fjordane. Det er Oslo og kommunene i Akershus, Troms og Finnmark som skiller seg ut med høye korrigerte frie inntekter pr. innbygger. I den andre enden av skalaen finner vi kommunene i Østfold og Vestfold.

Tabell 4.19 Frie inntekter og korrigerte frie inntekter i kommunene gruppert etter antall innbyggere. Kroner pr. innbygger og indeks hvor landsgjennomsnittet er lik 1. 1995.

Antall innbyggereFrie inntekter pr. innbyggerKorrigerte frie innt. pr. innb. (indeks)
  KronerIndeks
0 – 1 00029 8231,861,31
1 000 – 2 00024 9121,551,23
2 000 – 3 00019 9481,241,07
3 000 – 4 00018 4581,151,05
4 000 – 5 00017 4891,091,01
5 000 – 10 00016 0061,000,97
10 000 – 20 00014 5990,910,94
20 000 – 50 00014 2670,890,94
50 000 -16 3621,021,06
Landet16 0251,001,00

Kilde: Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi, november 1996

Tabell 4.19 viser frie inntekter og korrigerte frie inntekter for kommunene gruppert etter antall innbyggere. Kommunene med færre enn 1 000 innbyggere har de høyeste frie inntektene pr. innbygger, 86 prosent over landsgjennomsnittet. De minste kommune har høye skatteinntekter samtidig som de mottar betydelige rammeoverføringer gjennom inntektssystemet. Hovedtendensen er at de frie inntektene avtar med økende innbyggertall. Inntektsnivået er lavest blant kommuner med mellom 10 000 og 50 000 innbyggere, om lag 10 prosent under landsgjennomsnittet. I kommunene med over 50 000 innbyggere ligger de frie inntektene noe over landsgjennomsnittet.

Etter at det er korrigert for forskjeller i beregnet utgiftsbehov er det fortsatt en klar tendens til at inntektsnivået avtar med økende innbyggertall. Men forskjellen mellom kommuner av ulik størrelse blir mindre fordi små kommuner har et høyere beregnet utgiftsbehov enn større kommuner.

4.5.2.2 Fylkeskommunene

Tabell 4.20 viser frie inntekter og korrigerte frie inntekter for fylkeskommunene. Det er særlig Sogn og Fjordane og de tre nordligste fylkeskommunene som har høye frie inntekter pr. innbygger. Akershus, Rogaland, Vestfold, Østfold og Buskerud har relativt lave frie inntekter pr. innbygger. Disse inntektsforskjellene har først og fremst sammenheng med utformingen av inntektssystemet.

Etter at det er korrigert for forskjeller i beregnet utgiftsbehov blir inntektsforskjellene noe mindre. Men fortsatt har de tre nordligste fylkeskommunene et relativt høyt inntektsnivå, og Akershus, Rogaland, Vestfold, Østfold og Buskerud et relativt lavt inntektsnivå. Korreksjonen for forskjeller i beregnet utgiftsbehov har særlig betydning for Oslo og Akershus som har et lavt beregnet utgiftsbehov pr. innbygger, og for Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag og Nordland som har et høyt beregnet utgiftsbehov.

Tabell 4.20 Frie inntekter og korrigerte frie inntekter i fylkeskommunene. Kroner pr. innbygger og indeks hvor landsgjennomsnittet er lik 1. 1995.

FylkeFrie inntekter pr. innbyggerKorrigerte frie innt. pr. innb. (indeks)
  KronerIndeks
Østfold9 6340,920,93
Akershus8 9740,860,95
Oslo10 6001,011,10
Hedmark10 8461,040,98
Oppland10 8921,041,01
Buskerud9 7210,930,95
Vestfold9 4180,900,93
Telemark10 4171,000,97
Aust-Agder10 5541,010,96
Vest-Agder10 1420,970,95
Rogaland9 3650,890,91
Hordaland10 0420,960,96
Sogn og Fjordane12 7471,221,03
Møre og Romsdal10 7151,020,98
Sør-Trøndelag10 1330,970,98
Nord-Trøndelag11 5471,101,02
Nordland13 0071,241,12
Troms12 7911,221,17
Finnmark15 0091,431,35
Landet10 4711,001,00

Kilde: Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi, november 1996

4.6 Nærmere om kraftutbygging og kommuneøkonomi

Kraftkommunene blir ofte trukket fram i debatter om kommunaløkonomiske forhold. Det har sammenheng med at en rekke kraftkommuner har svært høye inntekter og at en vesentlig del av disse inntektene ikke omfattes av inntektsutjevningen i inntektssystemet. Mange kraftkommuner kan derfor holde en høyere standard på tjenestetilbudet enn andre kommuner.

Uttrykket kraftkommune er imidlertid ikke et entydig begrep. Dette kan f.eks. illustreres ved at hele 380 kommuner i 1993 hadde inntekter fra prosentlignede kraftverk og/eller nettanlegg. En stor del av inntektene fra kraftvirksomheten tilfaller imidlertid relativt få kommuner. 40 prosent av inntektene tilfaller 20 kommuner med i alt 100 000 innbyggere. I NOU 1992:34 «Skatt på kraftselskap» ( kap. 11.3) stilles det opp en del kjennetegn ved de typiske kraftkommunene. I hovedsak er dette distriktskommuner med en ensidig næringsstruktur og relativt få innbyggere. Kraftutbygging gir få faste arbeidsplasser etter utbyggingsfasen og inntektene fra kraftverket utgjør hoveddelen av kommunens samlede inntekter.

I mange tilfeller er det også en nær sammenheng mellom industri og kraftutbygging. I noen av disse kommunene er kraftverket en integrert del av en kraftintensiv industri med samme eier. Kommuner med store kraftverk og stor industriproduksjon har gjennomgående høyere innbyggertall enn kommuner der kraftproduksjonen ikke benyttes til industrivirksomhet.

4.6.1 Om kraftkommunenes og eierkommunenes inntekter

Kraftvirksomheten påvirker kommunenes og fylkes­kommunenes økonomi på flere måter. For det første betaler offentlige og private kraftforetak ordinær inntektsskatt til kommuner og fylkeskommuner. I tillegg har offentlig eide kraftforetak t.o.m. inntektsåret 1996 betalt formuesskatt til kommunene. Private kraftforetak regnskapslignes på samme måte og etter samme satser som andre etterskuddspliktige skattytere. De betaler skatt på alminnelig inntekt til kommuner og fylkeskommuner, mens formuen beskattes på aksjonærenes hender.

Offentlig eide elektrisitetsverk har fram t.o.m 1996 vært underlagt prosentligning. Stortinget vedtok i juni 1996 en omlegging av beskatningen av kraftforetak. Det nye systemet som trer i kraft i 1997, er beskrevet nærmere i kap. 4.6.3. For det andre har kommunene anledning til å skrive ut eiendomsskatt på kraftverk, jf. kap. 4.2.1.2. Som fast eiendom regnes kraftstasjoner, reguleringsdammer, overføringsanlegg medregnet tunneler og verdien av reguleringsretter knyttet til vannfall. Eiendomsskatten skrives ut på grunnlag av kommunal takst over eiendommen.

For det tredje har utbyggingskommunene inntekter fra salg av konsesjonskraft. Bakgrunnen for reglene om konsesjonkraft er ønsket om å sikre utbyggingskommunene tilstrekkelig kraft til den alminnelige elektrisitetsforsyning til en rimelig pris. Kommunens uttak av konsesjonskraft er da også begrenset til behovet for kraft til alminnelig forsyning. Kraftintensiv industri og treforedling faller utenfor begrepet alminnelig forsyning. Ordningen er en del av den kompensasjon utbyggingskommunen får for å stille naturressurser til disposisjon for kraftutbyggingen. Inntil 10 prosent av kraftmengden kan kreves avstått som konsesjonskraft. Dersom konsesjonskvantumet på 10 prosent ikke i sin helhet kan uttas av de berørte kommuner, fordeles resten av konsesjonskraften midlertidig til fylkeskommunen. Den enkelte kommunes konsesjonskraftinntekter avhenger av konsesjnskraftprisen, markedsprisen på kraft og omfanget av konsesjonskraft. I tillegg påvirkes inntektene av om kommunene velger å selge konsesjonskraften til markedspris. En kommune kan f.eks. velge å selge kraft til egne innbyggere til selvkost.

For det fjerde mottar utbyggingskommunene konsesjonsavgifter i forbindelse med vassdragsprosjekter. Konsesjonsavgiften til kommunene ble innført av hovedsakelig to grunner, jf. Ot. prp. nr. 23 (1995-96) «Skattlegging av kraftforetak». For det første er den ment å kompensere for «allmenne interesser». I praksis vil dette være forringelse av natur og miljø som følge av inngrep i forbindelse med utbygginger. Slike skader er ikke gjenstand for erstatning etter de vanlige ekspropriasjonsrettslige regler. For det andre har avgiften til hensikt å gi utbyggingskommunene en andel av den verdiskapning som skjer som en følge av utnyttelsen av naturressursene. Ved fastsettelse av avgiftssatsene legges det vekt på hvor store miljøulemper utbyggingen medfører samt lønnsomheten av utbyggingen. Kommunenes inntekter fra konsesjonsavgift kan ikke disponeres fritt, men er bundet til kommunale næringsfond. Det kan også bli gitt særskilte næringsfond i forbindelse med vassdragsutbygginger. Næringsfond gis direkte til den enkelte kommune, vanligvis i form av et engangsbeløp.

For det femte står kommuner og fylkeskommuner som eiere av en vesentlig del av kraftforetakene. Kraftverk eid av kommuner og fylkeskommuner står for mer enn halvparten den samlede kraftproduksjonen. Det er særlig store bykommuner som eier betydelig produksjonskapasitet. Kraftverkene bør kunne gi eierkommunene normal kapitalavkastning. Dette er den avkastning eieren kunne oppnådd ved alternativ bruk av kapitalen. I tillegg kan grunnrenten i kraftproduksjon gi eierne større avkastning enn det som er vanlig i andre næringer. Deler av grunnrenten skattes imidlertid bort og tilfaller dels utbyggingskommunen og dels staten. Kraftforetak regnes som en del av den kommunale forretningsdriften. Inntekter fra forretningsdrift behandles nærmere i kap. 4.7.3.

Blant inntektene fra kraftforetak er det bare skatt på inntekt og formue som omfattes av inntektsutjevningen i inntektssystemet, jf. kap. 4.3.1. Hverken eiendomsskatt, konsesjonskraftinntekter, konsesjonsavgifter eller eierinntekter kommer i betraktning ved beregning av tilskudd eller trekk i inntektsutjevningen.

4.6.2 Kommunenes og fylkeskommunenes kraftinntekter

Kommunenes inntekter fra kraftverk er relativt beskjedne i makroøkonomisk sammenheng. Tabell 4.21 viser at kommunenes samlede inntekter i form av inntekts- og formuesskatt fra prosentlignede kraftverk, eiendomsskatt fra kraftverk, konsesjonsavgifter og netto konsesjonskraftinntekter utgjorde om lag 2,5 milliarder kroner i 1993. Dette var mindre enn 3 prosent av de løpende inntektene i kommunene utenom Oslo. I tillegg kommer inntektsskatt fra privat eide kraftforetak. Fordi overskudd fra privat eide kraftforetak samordnes med resultat fra eventuell annen virksomhet, vil skatteinntektene til kraftkommunene være påvirket av lønnsomheten i øvrig virksomhet og selskapenes samlede gjeldsgrad.

Det framgår at eiendomsskatten er den enkeltskatten på kraftproduksjon som gir det største provenyet til kommunene. Samlet sett har imidlertid skatt på inntekt og formue fra prosentlignede kraftforetak noe større omfang enn eiendomsskatten.

Fylkeskommunene har bare beskjedne skatteinntekter fra kraftverk. Inntektsskatt fra prosentlignede kraftforetak utgjorde 215 millioner kroner i 1993. Dette var om lag 0,5 prosent av de løpende inntektene i fylkeskommunene utenom Oslo.

Tabell 4.21 Kommuners og fylkeskommuners inntekter fra kraftforetak. Millioner kroner 1993.

  KommunerFylkes­kommuner
Inntektsskatt1)377215
Formuesskatt1)572-
Eiendomsskatt2)900-
Konesjonsavgift398-
Konsesjonskraft256-
Sum2 503215

Kilde: Ot prp nr 23 (1995-96) «Skattlegging av kraftforetak»

Selv om kraftinntektene har liten betydning i makroøkonomisk sammenheng, har de svært stor betydning for enkelte kommuner. Det skyldes at kraftinntektene er konsentrert om få kommuner. I tillegg har mange av disse kommunene et lavt innbyggertall slik at kraftinntektene utgjør store beløp pr. innbygger.

Tabell 4.22 viser inntekts- og formuesskatt fra prosentlignede kraftverk, eiendomsskatt fra kraftanlegg og konsesjonsavgifter i 20 utvalgte kraftkommuner i 1991. Den øverste halvdelen av tabellen viser kraftinntektene i de ti kommunene med de høyeste kraftinntektene pr. innbygger. Dette er kommuner med store kraftutbygginger som til sammen mottar 555 millioner kroner i kraftinntekter. Dette utgjør 25 prosent av kommunenes samlede kraftinntekter. Samtidig har de relativt få innbyggere slik at kraftinntektene pr. innbygger blir svært store. Det er betydelig variasjon i omfanget av kraftinntektene innad i denne gruppen. Bykle står i en særstilling med kraftinntekter på vel 108 000 kroner pr. innbygger. Når en ser bort fra Bykle, varierer kraftinntektene fra knappe 24 000 kroner pr. innbygger til nærmere 60 000 kroner pr. innbygger.

Tabell 4.22 Inntekter fra kraftverk i et utvalg av kommuner. 1991.

    Kraftinntekter (kr pr. innb.)
  Antall innbygg.Skatt på inntekt og formue1)Skatt på eiendomKonsesj. avg.Sum
De 10 kommunene med de høyeste inntektene fra kraftverk:
Bykle75653 27631 93923 098108 313
Eidfjord1 08129 49424 4235 58059 497
Modalen32827 50119 9705 04652 517
Sirdal1 70426 38418 7225 97351 079
Aurland1 86220 67913 0424 73238 453
Forsand1 01615 62215 8765 29136 789
Suldal4 13710 95513 5143 54228 011
Åseral81210 5459 9724 49025 007
Valle1 40710 10010 2494 59024 939
Tydal1 00716 7374 3012 83123 869
Gjennomsnitt18 81415 0375 46539 316
Kombinerte kraft- og industrikommuner:
Odda8 2834373 0581 9065 401
Høyanger4 8359761 8299463 751
Kvinnherad13 0901 7758663352 976
Narvik18 6391 3191 1162212 656
Årdal6 2227841 3624052 551
Sunndal7 5211 1081 1342522 494
Fauske10 0008818562451 982
Rana24 6413958772161 488
Sauda5 2862467424921 480
Vefsn13 41716015390403
Gjennomsnitt8161 0674012 284

Kilde: NOU 1992:34 «Skatt på kraftselskap»

Den nedre halvdelen av tabell 4.22 viser kraftinntektene i 10 utvalgte kombinerte kraft- og industrikommuner. I disse 10 kommunene utgjorde kraftinntektene til sammen 256 millioner kroner, noe som er mindre enn halvparten av kraftinntektene i de 10 kommunene i øvre halvdel av tabellen. Da de kombinerte kraft- og industrikommunene i tillegg har relativt høyere innbyggertall, blir skatteinntektene pr. innbygger betydelig lavere enn i de 10 kommunene med de høyeste kraftinntektene pr. innbygger.

Sammenliknet med de 10 kommunene i øvre halvdel av tabell 4.22, har de kombinerte kraft- og industrikommunene en relativt mindre andel av sine kraftinntekter i form av inntekts- og formuesskatt fra prosentlignede kraftverk, og en relativt større andel av sine inntekter fra eiendomsskatt og konsesjonsavgift. Det henger sammen med at kraftverkene i noen av disse kommunene er en integrert del av en kraftintensiv industri med samme eier.

4.6.3 Endringer i beskatningen av kraftforetak fra 1997

Regjeringen la høsten 1995 fram et nytt forslag til skattlegging av kraftforetak, se Ot. prp. nr. 23 (1995-96) «Skattlegging av kraftforetak». Forslaget var i stor grad basert på forslaget i NOU 1992: 34 «Skatt på kraftselskap». Behovet for et nytt regelverk for skattlegging av kraftforetak har sammenheng med at offentlig eide kraftforetak ikke var omfattet av skattereformen 1992 og at energiloven fra 1991 legger opp til forretningsmessig drift av kraftforetak og til konkurranse innen produksjon og salg av kraft. For ­foretak som konkurrerer med hverandre er det problematisk å ha et skattesystem som i stor grad er uavhengig av lønnsomheten og at skatten er ulik for private og offentlig eide kraftforetak. Dette gir ulike konkurransevilkår.

Stortinget vedtok våren 1996 nye regler for skattlegging av kraftforetak med virkning f.o.m. 1997, se Innst. O. nr. 62 (1995-96). Stortingets vedtak inneholder følgende elementer i skattesystemet for kraftforetak:

  • Overskuddsskatt

  • Naturressursskatt

  • Grunnrenteskatt

  • Eiendomsskatt

Med det nye regelverket vil alle kraftforetak svare skatt av regnskapsmessig overskudd. Det innebærer at prosentligningen av inntekt og formue i offentlig eide kraftforetak opphører. Skattøren for kommuner, fylkeskommuner og staten skal fastsettes til samme sats som for andre etterskuddspliktige skattytere. Overgangen fra prosentligning til regnskapsligning av offentlig eide kraftforetak innebærer isolert sett at kraftkommunenes skatteinntekter blir mindre stabile. Det skyldes at skattegrunnlaget i større grad blir avhengig av pris- og kostnadsutviklingen i kraftsektoren. For å motvirke dette innføres det en naturressursskatt på 1 øre pr. kWh til kommunene og 0,2 øre pr kWh for fylkeskommunene. Naturressursskatten skal behandles på samme måte som ordinær skatt på inntekt og formue i inntektsutjevningen i inntektssystemet.

I kraftsektoren vil det kunne oppstå grunnrente fordi tilgangen på utbyggbare vassdrag er begrenset. Grunnrente er avkastning utover normalavkastning, dvs. den avkastning som kan oppnås i andre næringer. Det nye skattesystemet for kraftselskap inneholder en skatt på grunnrente til staten. Ved beregning av grunnrenteskatten blir det gjort fradrag for normalavkastning. I Innst. O. nr. 62 (1995-96) ble det lagt til grunn at naturressursskatten skal komme til fratrekk krone for krone i utliknet grunnrenteskatt. Av hensyn til investeringsinsentivene og av praktiske hensyn foreslo Finansdepartementet i St. meld. nr. 1 (1996-97) «Nasjonalbudsjettet 1997» at naturressursskatten heller burde samordnes mot fellesskatten. Et flertall i finanskomiteen sluttet seg til denne vurderingen i den foreløpige innstillingen om Nasjonalbudsjettet for 1997.

Stortinget vedtok også visse endringer i takseringsprinsippene for eiendomsskatt på kraftverk. Hensikten med dette var å sikre at takstene i størst mulig grad skal svare til markedsverdien. Endringene i skattleggingen av kraftforetak berører verken kommunenes konsesjonskraftinntekter eller konsesjonsavgifter.

Tabell 4.23 Anslag på skatteinntekter fra kraftverk. Kommuner og fylkeskommuner. Millioner 1995-­kroner

  KommunerFylkes­kommuner
Inntektsskatt1)290145
Naturressursskatt995200
Eiendomsskatt840
Sum2 125345
Endring i forhold til gjeldende system545135

Kilde: Innst. O. nr. 62 (1995-96)

Tabell 4.23 viser anslag på skatteendringer for kommuner og fylkeskommuner som følge av endringer i skattleggingen av kraftforetak. Beregningene er gjort med en prisforutsetning på 16,5 øre pr. kWh. Samlet sett anslås skatteinntektene fra kraftverk å øke med 34 og 64 prosent for hhv. kommuner og fylkeskommuner. Deler av den beregnede skatteøkningen for kommunene har sammenheng med at det ligger inne en forutsetning om at eiendomsskatten ville blitt redusert ved en videreføring av gjeldende regler. Økte skatteinntekter for kommuner og fylkeskommuner motsvares dels av økt skatt på kraftselskapene og dels av lavere skatteinntekter til staten.

4.7 Andre finansieringskilder

4.7.1 Lånefinansiering

Kommuners og fylkeskommuners mulighet til å ta opp lån er begrenset av kommuneloven. Som hovedregel er det anledning til å ta opp lån til følgende formål (Overå og Bernt 1993, s. 320):

  • Kapitalformål

  • Konvertering av eldre gjeld

  • Likviditetsformål (gjennom året)

  • Dekning av regnskapsmessig underskudd

Lån til kapitalformål kan bare tas opp til (fylkes)kommunalt eller inter(fylkes)kommunalt tiltak. Som hovedregel er det ikke anledning til å ta opp lån til videre utlån. Med kapitalformål menes investeringer i fast eiendom, maskiner, tekniske anlegg eller større teknisk utstyr m.v. Utgifter til aksjekjøp m.v. vil også kunne finansieres ved låneopptak. I praksis kan det være vanskelig å skille mellom driftsformål og kapitalformål. Den etablerte oppfatningen er at utgifter som kommer igjen år for år eller med ikke for store mellomrom, er alminnelig løpende utgifter. Avdrags­tiden for lån til kapitalformål skal stå i forhold til låneobjektets levetid, men med 40 år som maksimum.

Konverteringslån refererer til situasjoner hvor kommuner og fylkeskommuner tar opp lån for å innløse gamle lån og hvor det ikke skjer noen utvidelse av gjelden. Slike lån kan bare tas opp innenfor de avdragsbetingelser som kunne ha vært vedtatt ved første gangs låneopptak. Det innebærer bl.a. at man ikke kan foreta en konvertering som innebærer at avdragstiden blir lengre enn objektets levetid.

Investeringer og konvertering av eldre gjeld kan også dekkes ved bruk av midler fra lånefond. Ordningen med lånefond innebærer at det kan tas opp lån på et tidspunkt hvor lånevilkårene er gunstige. Dette gir mulighet for bedre rente- og avdragsbetingelser enn om kommunen eller fylkeskommunen var bundet til å ta opp lån samtidig med gjennomføringen av et investeringsprosjekt eller ved innløsning av gamle lån.

Kommuner og fylkeskommuner skal ved budsjetteringen sørge for at det til enhver tid er tilstrekkelige midler til å dekke de utbetalingene som påløper gjennom året. Erfaringsmessig kan det likevel være nødvendig med likviditetslån for å ta betalingstoppene. Kommuner og fylkeskommuner kan ta opp likviditetslån for å betale de utgifter som påløper i riktig tid. Hovedregelen er at slike lån må tilbakebetales i løpet av inneværende budsjettår. I situasjoner hvor en kommune eller fylkeskommune har et regnskapsmessig underskudd vil det imidlertid kunne være nødvendig å ha likviditetslånet stående i den tid og det omfang underskuddet ikke er dekket inn. Det er da anledning til å se tilbakebetalingen av likviditetslånet i sammenheng med den budsjettmessige inndekningen av underskuddet. Et regnskapsmessig underskudd skal normalt dekkes inn i løpet av to år. Under særlige forhold kan imidlertid kommunen eller fylkeskommunen vedta at underskuddet skal dekkes over inntil ytterligere to år.

Kommuneloven krever at låneopptak skal godkjennes av departementet. Dette gjelder også lån i statsbanker og offentlige fond (i praksis særlig Kommunalbanken og Husbanken). For kommunene er fylkesmannen gitt fullmakt til å godkjenne låneopptak. Lånegodkjenningsordningen utfyller statens styring av kommunesektoren gjennom fastsettelse av inntektsrammer.

Godkjenning forutsetter, i tillegg til et lovlig låneformål, at låneopptak er forsvarlig ut fra kommunens eller fylkeskommunens økonomi. Dette betyr f.eks. at låneopptak til investeringsformål kan bli nektet godkjenning dersom kommunens eller fylkeskommunens samlede gjeldsbyrde er større enn det som er forsvarlig ut fra balansen i årsbudsjett og økonomiplan.

Kravet om godkjenning gjelder ikke konverteringslån så lenge det nye lånet holder seg innenfor rammen for det lånet som innfris. Kommuner og fylkeskommuner behøver heller ikke godkjenning for å benytte midler fra lånefond. Bruken av midlene må imidlertid være knyttet til investeringer eller til konvertering av eldre gjeld, og kravene om avdragsvilkår m.v. må være fulgt.

4.7.2 Nærmere om finansiering av investeringer

Kommunesektorens brutto investeringsutgifter kom på vel 15 milliarder kroner i 1995 og utgjorde da 8,5 prosent av de samlede drifts- og investeringsutgifter, jf. tabell 4.24. Investeringsomfanget ble redusert fra 1991 til 1993, men i de to påfølgende årene har det vært en betydelig vekst. Kommunesektorens brutto investeringsutgifter økte med 8,9 prosent fra 1993 til 1994 og med 13,3 prosent fra 1994 til 1995. Den betydelige veksten i investeringene har i særlig grad sammenheng med fallet i rentenivået og med sterk vekst i kommunesektorens inntekter, spesielt fra 1993 til 1994.

Tabell 4.24 Investeringsutgifter og finansiering av investeringer. Kommuner og fylkeskommuner. 1991-1995.

ÅrBrutto investeringsutgifter1)Finansiering av investeringene (pst.)
  Mrd. kr.Andel av utg.2) (pst.)LånAnnetSum
199113,89,253,446,6100,0
199213,78,045,854,2100,0
199312,47,749,850,2100,0
199413,58,039,660,4100,0
1995*15,38,545,654,4100,0

Kilde: Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi, juni 1996, vedlegg 2

Kommuner og fylkeskommuner kan finansiere investeringsutgiftene på ulike måter, og det kan i prinsippet skilles mellom fire finansieringsformer. For det første kan et positivt netto driftsresultat benyttes til å finansiere investeringer. Netto driftsresultat framkommer som driftsinntekter fratrukket driftsutgifter og netto renter og avdrag på lån, og kan benyttes til egenkapital ved investeringer og til avsetninger. Avsetningene kan benyttes til å finansiere investeringer i påfølgende år eller til å finansiere framtidig regnskapsmessig underskudd (negativt netto driftsresultat).

For det andre kan inntekter fra salg av fast eiendom benyttes til å finansiere investeringer. Bruken av inntekter fra salg av fast eiendom er regulert gjennom kommuneloven som sier at slike inntekter ikke kan benyttes til å dekke løpende utgifter. Dette er begrunnet med et ønske om ikke å redusere kommunens eller fylkeskommunens samlede formue og med behovet for å hindre mer eller mindre panikkartede salg av kapitalgjenstander for å løse akutte likviditetsproblemer. I tillegg til å finansiere investeringer, kan inntekter fra salg av fast eiendom benyttes til å foreta ekstraordinære nedbetalinger på lånegjeld.

De øvrige finansieringsformene for investeringsutgifter er låneopptak som diskutert i kap. 4.7.1, og statlige tilskudd til investeringsformål.

Tabell 4.24 viser at vel 45 prosent av investeringsutgiftene ble finansiert ved bruk av lån i 1995. Dette gir et temmelig representativt bilde av låneandelen på første halvdel av 1990-tallet, men det er til dels store variasjoner fra år til år. Det synes å være en viss sammenheng mellom størrelsen på netto driftsresultat og andelen av investeringene som lånefinansieres. I 1991 da låneandelen var vel 53 prosent, utgjorde netto driftsresultat bare 2,4 prosent av driftsinntektene. I 1994 utgjorde netto driftsresultat 5,1 prosent av driftsinntektene samtidig som låneandelen var knapt 40 prosent. Dette indikerer at investeringsutgiftene er mer stabile over tid enn størrelsen på nettodriftsresultat, og at endringer i netto driftsresultat, ihvertfall på kort sikt, i større grad påvirker låneandelen enn omfanget av investeringene.

I gjennomsnitt lånefinansierer fylkeskommunene en større andel av investeringene enn kommunene. I 1995 var f.eks. fylkeskommunenes (ekskl. Oslo) låneandel 61 prosent, mens kommunene (ekskl. Oslo) lånefinansierte 47 prosent av investeringene. Oslo hadde i 1995 en låneandel på vel 6 prosent.

4.7.3 Overskudd fra forretningsdrift

Kommunal og fylkeskommunal forretningsdrift kan organiseres som forvaltningsbedrifter eller aksjeselskap. Forvaltningsbedriftene reguleres av kommuneloven, mens aksjeselskaper reguleres av aksjeloven. Før 1993 var det ulike regler mht. delegering av prisfastsettelse i hhv. forvaltningsbedrifter og aksjeselskap. Kommunestyret kunne ikke delegere prisfastsettelsen i kommunale forvaltningsbedrifter når disse hadde monopol. Dette delegasjonsforbudet er imidlertid opphevet i den nye kommuneloven som trådde i kraft 1. januar 1993.

Dersom forretningsdriften går med overskudd, kan dette være med på å finansiere annen tjenesteproduksjon, f.eks. innen undervisningssektoren og helse- og sosialsektoren. For kommunale og fylkeskommunale forvaltningsbedrifter finnes det ingen regler eller lover for uttak av overskudd eller andre kapitaloverføringer. Kommunen og fylkeskommunen hefter uansett for all gjeld og kan fritt overføre midler mellom forvaltning og bedrift. For aksjeselskaper inneholder aksjeloven regler for uttak av utbytte og andre overføringer fra selskapet til eierne.

Tabell 4.25 Netto tilskudd til kommunale foretak. Kommuneforvaltningen. Millioner kroner. 1993-1995.

  199319941995
Fylkeskommunene (ekskl. Oslo)474389403
Kommunene (ekskl. Oslo)-496-559-403
Oslo491610542
Sum469449542

Kilde: Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi, juni 1996

Tabell 4.25 gir en oversikt over netto tilskudd til kommunale og fylkeskommunale foretak. Oversikten er basert på nasjonalregnskapets definisjoner hvor forretningsdriften omfatter boliger til utleie, kinoer, samferdselsbedrifter, diverse kommunal næringsvirksomhet og salg av konsesjonskraft.

I 1995 utgjorde kommuneforvaltningens netto tilskudd til kommunale foretak vel 540 millioner kroner. Situasjonen er imidlertid svært forskjellig for hhv. kommuner og fylkeskommuner. Mens kommunene utenom Oslo fikk overført vel 400 millioner kroner fra foretakene, hadde fylkeskommunene netto tilskudd i samme størrelsesorden. For Oslo utgjør netto tilskudd til kommunale foretak vel 540 millioner kroner. Av dette er 90 prosent overføringer til Oslo Sporveier A/S.

Eierkommunenes inntekter fra kraftutbygging

Kommuner og fylkeskommuner har betydelige eierinteresser i kraftforetak. Mer enn halvparten av kraftproduksjonen er eid av kommuner og fylkeskommuner. Dersom det ikke er overinvestert, bør kraftverkene minst gi normal kapitalavkastning til eierne. Eierne av kraftforetak kan få avkastning i form av verdistigning på aksjer eller andeler og i form av utbytte fra foretakene. Verdiskapningen kan også tas ut ved f.eks. disponering av kraft til under markedspris. En fordel for eierne kan være at kraftproduksjon kan gi opphav til grunnrente, og dermed høyere avkastning enn i annen virksomhet. Bortsett fra eventuell grunnrente, er fordelene ved kraftproduksjon de samme som ved annen privat eller offentlig næringsvirksomhet.

De kommunene som eier kraftverk er i liten grad sammenfallende med de kommuner hvor kraftverkene ligger. De største kommunale kraftverkseierne er hovedsakelig bykommuner som ikke har kraftverk i egen kommune. Men også en rekke fylkeskommuner har betydelige eierinteresser.

Kraftforetakene har ulik praksis når det gjelder å disponere eventuelle overskudd. En del foretak bruker hele overskuddet til å styrke egenkapitalen, mens andre velger å avsette deler av overskuddet til utbytte for eierne. Hovedinntrykket fra NOU 1992: 34 «Skatt på kraftselskap» og Ot. prp. nr. 23 «Skattlegging av kraftforetak» er imidlertid at eierne tar ut relativt lite utbytte i forhold til de oppnådde resultatene. I 1994 var samlet overskudd (etter skatt) i kommunale, fylkeskommunale og felleskommunale kraftverk vel 2 milliarder kroner. Eiernes utbytte utgjorde 910 millioner kroner. Til sammenlikning var kommunesektorens skatteinntekter fra kraftforetak (inkl. konsesjonsavgift og konsesjonskraft) 2,7 milliarder kroner i 1993, jf. tabell 4.21.

I 1991 var verdien av realkapitalen i kraftforsyningen nærmere 200 milliarder kroner, noe som er nesten like mye som i industrien i Fastlands-Norge. Egenkapitalen i kraftselskapene er høy sammenliknet med annen næringsvirksomhet. Sett på bakgrunn av at energiloven legger opp til forretningsmessig drift av kraftforetak, skulle kommunesektorens eierinteresser i kraftforsyningen kunne utgjøre et betydelig inntektspotensiale.

4.8 Nærmere om brukerbetaling for enkelte kommunale tjenester

4.8.1 Tekniske tjenester

4.8.1.1 Lov- og regelverk for avgiftsfastsetting

Vann- og kloakkavgifter

Kommunene har lovhjemmel for å kreve inn vann- og kloakkavgifter. Lov og forskrifter bygger på det prinsipp at brukere av fast eiendom fullt ut skal dekke alle kostnader i forbindelse med alle offentlige vann- og kloakkanlegg. Brukerbetalingen skal utformes som en engangsavgift i tillegg til årlige avgifter.

Kommunenes frihet til å fastsette avgiftsnivået er begrenset av selvkostprinsippet. Bare kommunens faktiske utgifter på vann- og kloakksektoren kan kreves dekket gjennom avgiftene. Det er likevel anledning til å la avgiftsinntektene overstige utgiftene for et enkelt år dersom avgiftene innenfor en periode på 3-5 år holder seg innenfor rammen av de nødvendige utgifter. Kommunene er ikke forpliktet til å kreve inn vann- og kloakkavgifter. De kan velge helt eller delvis å finansiere vann- og kloakkavgiftene over det ordinære kommunebudsjettet.

Avgiftene skal i størst mulig grad fastsettes etter prinsippet om nytte-beskatning. Det innebærer at avgiftene bør gi uttrykk for hva det koster kommunen å betjene den enkelte eiendom med vann- og kloakkanlegg. Kommunene har derfor anledning til å differensiere avgiften mellom ulike brukere.

Renovasjonsavgiften

Forurensningsloven gir kommunene anledning til å ta betalt for innsamling, mottak, oppbevaring og behandling av avfall. Brukerbetalingen skal fastsettes slik at inntektene samlet sett ikke overstiger kommunens utgifter på avfallssektoren. Brukerbetalingen kan imidlertid overstige utgiftene enkelte år forutsatt at inntektene ikke overstiger utgiftene over en periode på inntil 5 år. I avfallssektoren er kommunene forpliktet til å følge selvkostprinsippet. De kan ikke subsidiere tjenesten over det ordinære kommunebudsjettet.

Nytte-beskatningsprinsippet gjelder også for renovasjonsavgiften. Betalingssatsene skal fastsettes i forhold til hva det koster å betjene den enkelte avfallsleverandør. Det gis altså adgang til en differensiering av avgiftene begrunnet i varierende kostnader ved å betjene ulike brukergrupper. Det er imidlertid ikke anledning til å differensiere avgiften etter sosiale kriterier, f.eks. inntekt.

Feieavgift

Brannvernloven bestemmer at kommunen kan innføre feieavgift til dekning av lovbestemt feiing. Det er ingen bestemmelser i lov eller forskrift om nivået på denne avgiften.

4.8.1.2 Forskjeller i avgiftsnivå mellom kommuner

Avgifter på vann, kloakk, renovasjon og feiing

Huseiernes Landsforbund har siden 1991 utarbeidet statistikk over kommunale avgifter på vann, kloakk, renovasjon og feiing. For å få sammenliknbare tall, er avgiftene beregnet for en standard bolig på 110 kvadratmeter med ett mål tomt, vannforbruk på 175 kubikkmeter, en årlig feiing av et pipeløp og ukentlig tømming av en 120 liters søppelkasse.

I årene 1991-1994 omfattet undersøkelsen 100 av de største kommunene i landet. Undersøkelsen for 1995 ble utført av Statistisk sentralbyrå på oppdrag fra Huseiernes Landsforbund. Samtidig ble 22 mindre kommuner inkludert i utvalget. Dette innebærer likevel at kommuner med over 10 000 innbyggere er betydelig overrepresentert i utvalget.

I gjennomsnitt betaler eieren av en standard bolig 4 685 kroner i kommunale avgifter til vann, kloakk, renovasjon og feiing. Avgifts­nivået varierer fra 2 502 kroner i Kvinnherad til 8 055 kroner i Frogn. I 22 av de 122 kommunene er avgiftsnivået lavere enn 3 500 kroner. 15 kommuner har et avgiftsnivå over 6 000 kroner.

Tabell 4.26 Avgifter på vann, kloakk, renovasjon og feiing. Kroner pr. standard bolig. Kommunene gruppert etter fylke.1) 1995.

FylkeAntall komm.VannKloakkRenov.FeiingTotalt
Østfold71 2922 7789961595 225
Akershus172 1182 1691 0091575 454
Oslo15821 0641 355983 099
Hedmark71 9632 9689471896 067
Oppland71 7872 2611 0481805 276
Buskerud91 6282 7181 0951145 556
Vestfold58122 0761 0631434 094
Telemark61 1542 5641 1241504 993
Aust-Agder31 1482 2739201574 498
Vest-Agder48532 2171 1501454 364
Rogaland101 1221 3979831013 603
Hordaland81 2081 3821 0831973 869
Sogn og Fjordane21 1741 1901 0091703 542
Møre og Romsdal61 2021 2851 3291573 973
Sør-Trøndelag51 7022 1321 2281705 232
Nord-Trøndelag71 9792 1121 1492005 440
Nordland81 1131 1511 1941423 599
Troms51 2691 1451 4111914 017
Finnmark51 1969811 1831293 489
Samlet1221 4621 9701 0981564 685

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Tabell 4.26 viser avgiftene på vann, kloakk, renovasjon og feiing for kommunene gruppert etter fylke. De totale avgiftene på en standard bolig er lavest i Oslo, Finnmark, Sogn og Fjordane og Troms, mens avgiftsnivået er høyest i Hedmark, Buskerud og Akershus. I Oslo ligger avgiftene nærmere 34 prosent under landsgjennomsnittet, mens avgiftsnivået i Hedmark ligger nærmere 30 prosent over landsgjennomsnittet.

Tabell 4.27 viser avgifter på vann, kloakk, renovasjon og feiing for kommunene gruppert etter antall innbyggere. Det er ingen klar sammenheng mellom kommunestørrelse og avgiftsnivå. Forskjellen i avgiftsnivå mellom kommuner med under 5 000 innbyggere og kommuner med over 20 000 innbyggere er 1 prosent. De minste kommunene har noe høyere vannavgifter enn de største, men til gjengjeld lavere kloakkavgifter.

Tabell 4.27 Avgifter på vann, kloakk, renovasjon og feiing. Kroner pr. standard bolig. Kommunene gruppert etter antall innbyggere.1) 1995.

Antall innbyggereAntall komm.VannKloakkRenov.FeiingTotalt
0 – 3 00091 2991 5961 1541504 199
3 000 – 5 00081 7041 8841 0951974 880
5 000 – 10 00091 2851 3941 2521314 061
10 000 – 20 000561 6082 0671 0891584 922
20 000 – 50 000311 3412 1051 0511544 651
50 000 -91 1001 9261 1031424 271
Samlet1221 4621 9701 0981564 685

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Tabell 4.28 dokumenterer en klar sammenheng mellom avgiftsnivå og kommunenes inntektsnivå. I kommuner med frie inntekter under 16 000 kroner pr. innbygger betaler huseierne i gjennomsnitt mer enn 4 800 kroner i avgifter på vann, kloakk, renovasjon og feiing. I kommuner med frie inntekter over 20 000 kroner pr. innbygger er avgiftsnivået i underkant av 3 800 kroner. Det er i første rekke vann- og kloakkavgiftene som samvarierer med kommunenes inntektsnivå. Det er ingen klar sammenheng mellom frie inntekter og renovasjons- og feieavgifter.

Tabell 4.28 Avgifter på vann, kloakk, renovasjon og feiing. Kroner pr. standard bolig. Kommunene gruppert etter frie inntekter pr. innbygger1)2) . 1995.

Frie inntekter i kr. pr. innbyggerAntall komm.VannKloakkRenov.FeiingTotalt
12 000 – 14 000301 3602 2691 0611564 846
14 000 – 16 000591 5652 0671 1051634 899
16 000 – 18 000161 5111 7451 0771404 473
18 000 – 20 00081 4141 3651 1271464 052
20 000 – 30 00081 1521 2971 1621503 761
Samlet1211 4701 9771 0961564 699

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Nærmere om brukerbetaling i avløpssektoren

Essilfie (1996) har foretatt en omfattende undersøkelse av investeringer, utgifter og brukerbetaling i den kommunale avløpssektoren. I prosjektet beregnes årskostnad pr. abonnent i 1994 og brukerbetaling pr. abonnent i 1994. Undersøkelsen gir komplette data for 418 av landets 435 kommuner.

Årskostnaden omfatter påløpte driftsutgifter i 1994 og beregnet kapitalkostnad. Kapitalkostnaden er beregnet som en annuitet over investeringenes økonomiske levetid. Det er forutsatt en økonomisk levetid på 20 år og som rentesats benyttes gjeldende rente på lån med 20 års løpetid i Kommunalbanken pluss ett prosentpoeng. I beregningene er refusjoner og tilskudd til investeringer trukket fra. De beregnede årskostnadene reflekterer kommunenes faktiske ressursinnsats i avløpssektoren og gir følgelig ikke et direkte uttrykk for objektive kostnadsforhold. Brukerbetalingen omfatter både tilknytningsavgift og årsavgift. En abonnent er definert som tre personenheter.

I gjennomsnitt er årskostnaden pr. abonnent 2 161 kroner og brukerbetalingen 1 897 kroner pr. abonnent, noe som gir en gjennomsnittlig kostnadsdekning på 88 prosent. Det er betydelig variasjon mellom kommunene både i beregnet årskostnad og innkrevd gebyr. Beregnet årskostnad pr. abonnent varierer fra 285 kroner i Moskenes til 10 945 kroner i Engerdal. Brukerbetalingen varierer fra 63 kroner pr. abonnent i Flakstad til 11 020 kroner pr. abonnent i Stryn.

Det er gjennomgående slik at kommuner med høye årskostnader pr. abonnent også har høy brukerbetaling pr. abonnent. Men brukerbetalingen øker ikke i takt med kostnadene, slik at kostnadsdekningen reduseres når de beregnede årskostnadene øker. De 40 kommunene med beregnet årskostnad pr. abonnent under 1 000 kroner har en gjennomsnittlig kostnadsdekning på 116 prosent. Til sammenlikning har de 44 kommunene med årskostnad pr. abonnent over 5 000 kroner en kostnadsdekning på 40 prosent.

Tabell 4.29 viser beregnet årskostnad pr. abonnent, brukerbetaling pr. abonnent og kostnadsdekning for kommunene gruppert etter fylke. Årskostnaden pr. abonnent er høyest blant kommunene i Hedmark, Oppland, Buskerud og Agderfylkene, og lavest blant kommunene i Sør-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark. Vi ser også at de fylkene med høye kostnader gjennomgående har høy brukerbetaling pr. abonnent, men likevel lav kostnadsdekning.

Tabell 4.29 Kostnader og brukerbetaling i avløpssektoren. Kommunene gruppert etter fylke. 1994.

FylkeAntall kommunerÅrskostnad i kr pr. abonnentBrukerbet. i kr pr. abonnentKostnadsdekning (pst.)
Østfold182 5562 2430,88
Akershus222 3201 8260,79
Oslo12 4242 3760,98
Hedmark222 7832 1870,79
Oppland263 5252 3500,67
Buskerud192 9722 2720,76
Vestfold151 9532 1911,12
Telemark182 5121 6190,64
Aust-Agder153 3912 7180,80
Vest-Agder152 7962 1370,76
Rogaland231 9921 6740,84
Hordaland321 8492 1091,14
Sogn og Fjordane241 6891 4890,88
Møre og Romsdal331 7131 4420,84
Sør-Trøndelag251 2111 1660,96
Nord-Trøndelag242 0762 1051,01
Nordland451 1841 0630,90
Troms231 1721 3221,13
Finnmark181 0919700,89
Samlet4182 1611 8970,88

Kilde: Essilfie (1996)

Tabell 4.30 viser kostnader og brukerbetaling i avløpssektoren for kommunene gruppert etter antall innbyggere. En første observasjon er at de beregnede enhetskostandene avtar med økende kommunestørrelse. I gjennomsnitt har kommunene med færre enn 1 000 innbyggere en årskostnad mer enn 80 prosent over landsgjennomsnittet. Til tross for at de minste kommunene har høye kostnader pr. abonnent, ligger brukerbetalingen pr. abonnent betydelig under landsgjennomsnittet.

Når kostnadene pr. abonnent avtar med kommunestørrelse og brukerbetalingen pr. abonnent øker med kommunestørrelse, vil kostnadsdekningen øke med kommunestørrelse. Kostnadsdekningen er i gjennomsnitt under 40 prosent i kommunene med færre enn 2 000 innbyggere. Til sammenlikning er kostnadsdekningen over 90 prosent i kommunene med over 20 000 innbyggere.

Tabell 4.30 Kostnader og brukerbetaling i avløpssektoren. Kommunene gruppert etter antall innbyggere. 1994.

Antall innbyggereAntall kommunerÅrskostnad i kr pr. abonnentBrukerbet. i kr pr. abonnentKostnadsdekning (pst.)
0 – 1 000173 9841 3350,34
1 000 – 2 000673 2211 1480,36
2 000 – 3 000592 6081 3690,52
3 000 – 4 000482 4551 4440,59
4 000 – 5 000392 3311 4460,62
5 000 – 10 000912 2031 6870,77
10 000 – 20 000582 3092 0270,88
20 000 – 50 000302 0311 8940,93
50 000 -92 0652 0330,98
Samlet4182 1611 8970,88

Kilde: Essilfie (1996)

Tabell 4.31 viser kostnader og brukerbetaling i avløpssektoren for kommunene gruppert etter frie inntekter pr. innbygger. Hovedtendensen er at både brukerbetaling pr. abonnent og kostnadsdekning avtar med økende inntektsnivå. La oss for eksempel sammenlikne kommunene med frie inntekter pr. innbygger mellom 12 000 og 14 000 kroner pr. innbygger og kommunene med frie inntekter mellom 20 000 og 25 000 kroner pr. innbygger. Det er liten forskjell i årskostnad pr. abonnent mellom de to kommunegruppene, men i kommunene med frie inntekter pr. innbygger mellom 12 000 og 14 000 kroner ligger brukerbetalingen pr. abonnent 90 prosent høyere enn i kommunene med frie inntekter pr. innbygger mellom 20 000 og 25 000 kroner. Mens kommunene med frie inntekter pr. innbygger mellom 12 000 og 14 000 kroner pr. innbygger i gjennomsnitt har en kostnadsdekning på over 90 prosent, har kommunene med frie inntekter pr. innbygger mellom 20 000 og 25 000 kroner pr. innbygger en kostnadsdekning på under 50 prosent.

Kommunene med frie inntekter over 25 000 kroner pr. innbygger har relativt høye årskostnader, noe som har sammenheng med at vi i denne gruppen finner mange små kommuner. Brukerbetalingen pr. abonnent ligger likevel klart under landsgjennomsnittet og det er disse kommunene som har den laveste kostnadsdekningen i avløpssektoren.

Tabell 4.31 Kostnader og brukerbetaling i avløpssektoren. Kommunene gruppert etter frie inntekter pr. innbygger.1) 1994.

Frie inntekter pr. innbyggerAntall kommunerÅrskostnad i kr pr. abonnentBrukerbet. i kr pr. abonnentKostnadsdekning (pst.)
12 000 – 14 000342 2322 0830,93
14 000 – 16 0001202 0011 8810,94
16 000 – 18 000942 2621 5480,68
18 000 – 20 000572 1331 4780,69
20 000 – 25 000742 3191 0970,47
25 000 – 30 000242 6821 1940,45
30 000 -143 1071 3510,43
Samlet4172 1161 8150,86

Kilde: Essilfie (1996)

Det er gjennomgående slik at kommuner med høye årskostnader pr. abonnent også har høy brukerbetaling pr. abonnent. Det kan derfor virke paradoksalt at de minste kommunene, som har de høyeste kostnadene pr. abonnent, har lave avgifter pr. abonnent, jf. tabell 4.30. Tabell 4.31 gir en forklaring på det tilsynelatende paradokset. De minste kommunene har høye frie inntekter pr. innbygger. Den lave brukerbetalingen pr. abonnent kan følgelig forklares ved at brukerbetalingen i større grad påvirkes av inntekts­nivået enn av kostnadsnivået i disse kommunene.

4.8.2 Barnehager

4.8.2.1 Retningslinjer for fastsettelse av foreldrebetaling i barnehager

Barnehageloven gir ingen bestemmelser om kommunenes adgang til å kreve foreldrebetaling for opphold i barnehager. I St.meld. nr. 8 (1987-88) «Barnehager mot år 2000» er det gitt uttrykk for at staten bør dekke om lag 40 prosent av de samlede driftsutgiftene til barnehager, mens kommunene og foreldrene til sammen bør dekke 60 prosent av utgiftene. Ved full barnehagedekning bør fordelingen mellom foreldrene og kommunene være 30 prosent på hver.

Hverken lov eller forskrifter setter grenser for kommunenes frihet til å fastsette barnehagesatsene. Det er derfor tvilsomt om man kan fastslå at kommunene ved fastsetting av satsene maksimalt kan kreve at foreldrene betaler det som er kommunens selvkost siden dette prinsippet ikke er fastslått i lov eller forskrift. Det kan på den annen side hevdes at det betydelige statstilskuddet til barnehager er et moment som trekker i retning av at selvkostprinsippet bør legges til grunn også her.

I praksis er det betydelig kommunal subsidiering av barnehagetilbudet. Beregninger foretatt av Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi (juni 1996) tyder på at 30 prosent av utgiftene til kommunale barnehager ble finansiert av kommunenes frie inntekter i 1994. Statstilskuddet utgjorde 40 prosent av utgiftene og foreldrebetalingen 30 prosent.

I private barnehager som står for en stadig økende andel av barnehagetilbudet, har foreldrebetalingen større betydning enn i kommunale barnehager. I 1994 utgjorde foreldrebetalingen 44 prosent av inntektene. Om lag 40 prosent av utgiftene ble dekket gjennom statstilskudd, mens de resterende 16 prosent finansieres gjennom kommunale tilskudd og andre inntekter.

4.8.2.2 Forskjeller i barnehagesatser mellom kommuner

Statistisk sentralbyrå gjennomfører en utvalgsundersøkelse av foreldrebetalingen for heldagsopphold i barnehager to ganger hvert år. Undersøkelsen foretas på oppdrag fra Barne- og familiedepartementet og omfatter Oslo og 6 kommuner i hvert av de øvrige fylkene. I det følgende presenteres tall basert på utvalgsundersøkelsen i august/september 1995. Undersøkelsen gir bl.a. informasjon om betalingssats for heldagsplass i kommunale barnehager og private barnehager med kommunal støtte i august 1995. Årsbetalingen for ett barn er en beregnet størrelse som framkommer ved å multiplisere betalingssatsen for august måned med antall betalinger i løpet av året. Da mange kommuner har inntektsgraderte betalingssatser, er det i undersøkelsen beregnet betalingssatser for husholdninger på tre ulike inntektsnivåer. Det benyttes brutto årsinntekt i husholdningen på hhv. 100 000, 250 000 og 375 000 kroner. Undersøkelsen gir informasjon om eventuell søskenmoderasjon og det beregnes betalingssatser for både ett og to barn. I det følgende analyseres årsbetalingen for ett barn. Da 107 av de 109 kommunene i utvalget gir søskenmoderasjon, er det relativt sterk samvariasjon mellom betalingssatsene for hvv. ett og to barn. Analyse av årsbetalingen for to barn vil følgelig gi omtrent samme resultat.

For en husholdning med brutto årsinntekt på 250 000 kroner er gjennomsnittssatsen 24 638 kroner. Det er imidlertid betydelig variasjon i foreldrebetalingen. Betalingssatsen varierer fra 17 850 kroner i Sandnes til 34 540 kroner i Orkdal. 9 av de 109 kommunene har en betalingssats under 20 000 kroner, mens 4 har en betalingssats over 30 000 kroner. I 55 prosent av kommunene er foreldrebetalingen mellom 23 000 og 27 000 kroner. Nærmere halvparten av de 109 kommunene i utvalget hadde inntektsgraderte satser. Foreldrebetalingen for en husholdning med brutto årsinntekt på 100 000 kroner er i gjennomsnitt 30 prosent lavere enn for en husholdning med en inntekt på 250 000 kroner. Det er relativt liten forskjell i foreldrebetaling mellom husholdninger med årsinntekt på hhv. 250 000 og 375 000 kroner.

Tabell 4.32 viser foreldrebetalingen for kommunene gruppert etter fylke. For en husholdning med brutto årsinntekt på 250 000 kroner er foreldrebetalingen lavest blant kommunene i Finnmark, Rogaland og Sogn og Fjordane. Oslo og kommunene i Hordaland og Sør-Trøndelag har de høyeste betalingssatsene. I Oslo er betalingssatsen vel 25 prosent høyere enn landsgjennomsnittet. Foreldrebetalingen ligger 10 prosent under landsgjennomsnittet i Finnmark. Også når vi betrakter foreldrebetalingen for husholdninger med inntekt på 375 000 kroner representerer Oslo og Finnmark ytterpunktene.

Inntektsgraderingen kommer først og fremst til uttrykk når vi betrakter betalingssatsene for en husholdning med brutto årsinntekt på 100 000 kroner. Det synes å være en viss sammenheng mellom sentralitet og omfanget av inntektsgraderte betalingssatser. Mens inntektsgraderingen er sterk i Akershus, Oslo og Rogaland, benytter samtlige utvalgskommuner i Hedmark, Nord-Trøndelag og Troms flate satser.

Tabell 4.32 Foreldrebetaling i barnehager, kroner pr. heldagsplass pr. år. Kommunene gruppert etter fylke.1) 1995.

  Antall kommunerBrutto årsinntekt (kr)
Fylke100 000250 000375 000
Østfold617 28426 73626 736
Akershus65 42523 87930 490
Oslo16 71031 13033 165
Hedmark625 55725 55725 557
Oppland622 28324 28924 289
Buskerud612 80724 70026 893
Vestfold610 81525 69027 789
Telemark611 21324 60327 234
Aust-Agder614 20523 18326 558
Vest-Agder613 52324 23529 533
Rogaland68 24322 23326 710
Hordaland614 61427 40129 638
Sogn og Fjordane616 37822 50523 678
Møre og Romsdal623 92524 81424 814
Sør-Trøndelag626 01527 39027 390
Nord-Trøndelag625 81225 81225 812
Nordland623 28323 28324 541
Troms623 97923 97923 979
Finnmark617 79122 11223 382
Samlet10917 29724 63826 452

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Tabell 4.33 viser foreldrebetalingen i barnehager for kommunene gruppert etter antall innbyggere. For husholdninger med brutto årsinntekt på 375 000 kroner stiger foreldrebetalingen med kommunestørrelse. Blant kommunene med færre enn 3 000 innbyggere er betalingssatsene 11 prosent under landsgjennomsnittet. Til sammenlikning er foreldrebetalingen 14 prosent over landsgjennomsnittet i de største kommunene. Det er tilsvarende sammenheng mellom kommunestørrelse og foreldrebetaling for husholdninger med årsinntekt på 250 000 kroner.

Det er en klar sammenheng mellom inntektsgradering og urbaniseringsgrad. Omfanget av inntektsgradering er størst i de største kommunene, noe som resulterer i at betalingssatsene avtar med kommunestørrelse for husholdninger med en brutto årsinntekt på 100 000 kroner.

Tabell 4.33 Foreldrebetaling i barnehager, kroner pr. heldagsplass pr. år. Kommunene gruppert etter antall innbyggere.1) 1995.

  Antall kommunerBrutto årsinntekt (kr)
Antall innbyggere100 000250 000375 000
0 – 3 0001619 30722 72023 642
3 000 – 5 0001816 08723 70525 069
5 000 – 10 0002719 70324 24025 988
10 000 – 20 0001918 63025 73428 084
20 000 – 50 0001914 37624 94727 379
50 000 –912 59528 10730 103
Samlet10917 29724 63826 452

Kilde: Statistisk sentralbyrå

I tabell 4.34 er kommunene gruppert etter nivået på frie inntekter pr. innbygger. For husholdninger med hhv. 250 000 og 375 000 kroner i brutto årsinntekt er det en klar tendens til at foreldrebetalingen avtar med økende kommunalt inntektsnivå. I kommuner med frie inntekter pr. innbygger under 14 000 kroner pr. innbygger ligger f.eks. foreldrebetalingen 9 prosent over landsgjennomsnittet for en husholdning med brutto årsinntekt på 250 000 kroner. Til sammenlikning ligger foreldrebetalingen 11 prosent under landsgjennomsnittet i kommuner med frie inntekter over 20 000 kroner pr. innbygger. Forskjellen i betalingssatser mellom de to kommunegruppene er nærmere 5 000 kroner pr. år.

Tabell 4.34 Foreldrebetaling i barnehager, kroner pr. heldagsplass pr. år. Kommunene gruppert etter frie inntekter i kroner pr. innbygger.1)2) 1995.

Frie inntekter i kr pr. innbyggerAntall kommunerBrutto årsinntekt (kr)
    100 000250 000375 000
12 000 – 14 0001517 08026 76628 126
14 000 – 16 0004217 61925 47627 365
16 000 – 18 0002215 57723 67726 781
18 000 – 20 0001417 90123 82124 365
20 000 –1519 27221 90023 240
Samlet10817 39424 57826 390

Kilde: Statistisk sentralbyrå

4.8.3 Pleie- og omsorg

4.8.3.1 Retningslinjer for fastsettelse av betalingssatser

Betalingsordningene og nivået på brukerbetalingen varierer alt etter hvilken boform den enkelte har. Skillet går i hovedsak mellom alders- og sykehjem på den ene siden, og omsorgsboliger, boliger for funksjonshemmede og egne hjem på den andre siden. Kommunenes adgang til å kreve betaling for disse tjenestene er hjemlet i forskjellige lover og forskrifter.

Brukerbetaling i institusjon

Brukerbetaling i institusjon skal dekke alle oppholds- og pleieutgifter utenom rent personlige ting. Forskriftene skiller imidlertid ikke mellom de ulike tjenestene beboerne betaler for, f.eks. bofunksjonen kontra pleie- og omsorgsfunksjonen. Brukerbetalingen er utformet slik at kommunen kan kreve refusjon i brukernes samlede inntekter. Statlige forskrifter setter en øvre grense for beregning av betalingssatser. Av inntekter inntil folketrygdens grunnbeløp betales maksimalt 75 prosent minus et fribeløp på 6 000 kroner. Av inntekter utover folketrygdens grunnbeløp betales inntil 85 prosent. Inntektsgrunnlaget er all inntekt på grunnlag av pensjon, andre trygdeytelser, arbeids- og kapitalinntekter og fratrukket skatt og renteutgifter. Formue inngår ikke i beregningsgrunnlaget. Betalingen begrenses dersom brukeren forsørger hjemmeboende ektefelle og barn.

Brukerbetaling for hjemmebaserte tjenester

Det har vært en rekke endringer i regelverket for fastsettelse av betalingssatser for hjemmebaserte tjenester i løpet av 1990-tallet. Fram til oktober 1991 var det bare selvkostprinsippet som begrenset kommunenes fastsettelse av brukerbetaling for hjemmehjelp. Da kommunene fikk anledning til å ta betalt for hjemmesykepleie, ble det innført inntektsgraderte betalingssatser for samlet brukerbetaling til hjemmehjelp, hjemmesykepleie og korttidsopphold i institusjoner. Husstander med inntekt (nettoinntekt før særfradrag) under 2G ble helt fritatt for betaling.

Fra 1. januar 1994 ble de årlige utgiftstakene opphevet, men allerede høsten 1994 vedtok Stortinget å innføre et generelt utgiftstak for personer med lav inntekt. Brukere med inntekt under 2G skal etter dette ikke betale mer enn 50 kroner pr. måned.

4.8.3.2 Forskjeller i betalingsordninger og betalingssatser for hjemmebaserte tjenester

Brukerbetalingsordninger for hjemmetjenester kan deles i tre grupper (Otnes 1995):

  • Abonnementsordninger

  • Kombinasjonsordninger

  • Timesatsordninger

I en abonnementsordning betaler brukerne en fast pris pr. måned uavhengig av behov og mottatt hjelpevolum. Ordningen omfatter vanligvis både hjemmehjelp og hjemmesykepleie, men en del kommuner inkluderer også bl.a. vaktmestertjenester, matombringing og trygghetsalarm. Abonnementsordninger er særlig gunstig for personer som mottar mye hjelp, mens brukere som mottar mindre hjelp vil betale forholdsvis mer for de tjenestene de mottar. Prisen på et abonnement er i noen grad gjort avhengig av brukernes inntekt og av hjelpebehov.

Kombinasjonsordninger fungerer omtrent på samme måte som abonnementsordninger ved at brukerne betaler en fast abonnementssats pr. måned. Men i tillegg tilbys personer med et lavt hjelpebehov eller med behov for sporadisk hjelp ulike særordninger. En kan si at kombinasjonsordninger, i større grad enn rene abonnementsordninger, skjermer personer med et lavt forbruk av tjenestene.

Timesatsordninger er basert på at brukerne betaler pr. time eller pr. besøk for hjemmehjelp, hjemmesykepleie og eventuelle andre tjenester som tilbys. Timeprisen kan variere etter brukernes inntekt og kommuner som benytter timesatsordninger har ofte et utgiftstak eller et timetak som beskytter brukere med et stort hjelpebehov.

En undersøkelse fra mai 1995 blant et utvalg på 141 kommuner (Otnes 1995) viser at kombinasjonsordning er den vanligste brukerbetalingsordningen. 45 prosent av utvalgskommunene benyttet denne betalingsordningen. De resterende 55 prosent av kommunene fordeler seg likt på abonnementsordning og timesatsordning. Trenden er at stadig flere kommuner benytter abonnementsordning eller kombinasjonsordning og at stadig færre kommuner benytter timesatsordning.

Nærmere halvparten av utvalgskommunene hadde betalingsfritak for personer med lav inntekt, og betalingsfritak synes å være mest utbredt blant kommuner med timesatsordninger. Det er først og fremst brukere med inntekt under 2G som har betalingsfritak. Mens mer enn 95 prosent av brukerne med inntekt over 2G betaler egenandel, gjelder dette mindre enn halvparten av brukerne med inntekt under 2G.

Tabell 4.35 Betalingssatser i hjemmetjenesten for kommuner med abonnementsordninger. Kroner pr. måned. 1995.

InntektAndel brukere1)Laveste bet.satsGj.snittlig bet.satsHøyeste bet.sats
Under 2G56,503560
2-3G23,51003261 020
3-4G9,01845631 020
4-5G3,91847861 213
Over 5G4,11841 0131 560
100,0

Kilde: Otnes (1995)

Variasjonen i betalingssatser mellom kommuner synes å øke med brukernes inntektsnivå. Dette framgår av tabell 4.35 som viser variasjonen i betalingssatser for de 39 utvalgskommunene med abonnementsordning. Mer enn halvparten av brukerne har en inntekt under 2G, og disse omfattes av utgiftstaket på 50 kroner pr. måned. Betalingssatsene for denne gruppen varierer fra 0 til 60 kroner pr. måned. Det er altså en av utvalgskommunene som har en betalingssats som er høyere en de tillatte 50 kroner.

For de øvrige inntektsgruppene er det betydelige variasjoner i betalingssatsene kommunene imellom. For brukere med inntekt mellom 2 og 3G varierer abonnementsprisen fra 100 til vel 1 000 kroner pr. måned. For brukere med inntekt over 5G er laveste betalingssats under 200 kroner og høyeste betalingssats over 1 500 kroner. Da det er store variasjoner både i betalingsordninger og skjermingsordninger kommunene imellom, er det vanskelig å foreta ordinære grupperingsanalyser av betalingssatsene. Otnes analyserer imidlertid hvordan andelen av brukerne som betaler for tjenestene og brukerbetalingens andel av driftsutgiftene varierer mellom kommuner etter innbyggertall og inntektsnivå.

Det er en klar sammenheng mellom urbaniseringsgrad og andelen av brukerne som betaler for tjenestene. I kommuner med færre enn 5 000 innbyggere betaler 70 prosent av brukerne for tjenestene. Dette er betydelig høyere enn i kommuner med mer enn 10 000 innbyggere, hvor andelen betalende brukere er 40 prosent. Målt som andel av brutto driftsinntekter, er brukerfinansieringen høyest i de største og de minste kommunene. I kommunene med over 10 000 innbyggere og kommuner med færre enn 5 000 innbyggere er andelen om lag 4 prosent. I kommuner med mellom 5 000 og 10 000 innbyggere utgjør brukerbetalingen vel 3 prosent av utgiftene.

Når kommunene er gruppert etter nivået på frie inntekter pr. innbygger, framgår det at andelen betalende brukere øker med inntektsnivå. I kommunene med frie inntekter under 15 000 kroner pr. innbygger er det mindre enn 40 prosent av brukerne som betaler for tjenestene. Til sammenlikning er andelen betalende brukere over 70 prosent i kommunene med frie inntekter over 15 000 kroner pr. innbygger.

Til tross for at andelen betalende brukere øker med inntektsnivå, er det en klar tendens til at brukerbetalingens andel av utgiftene avtar med kommunens inntektsnivå. I kommunene med frie inntekter under 15 000 kroner pr. innbygger utgjør brukerbetalingen nærmere 4 prosent av utgiftene, mot vel 2 prosent i kommuner med frie inntekter over 20 000 kroner pr. innbygger.

At andelen betalende brukere øker med kommunens inntektsnivå samtidig som brukerbetalingens andel av utgiftene reduseres kan skyldes ulike forhold. For det første vil kommuner med høye inntekter gjennomgående ha høye utgifter, noe som isolert sett reduserer brukerfinansieringsandelen. For det andre kan kommune med lave inntekter ha høyere betalingssatser for brukere med høy inntekt. Vi vet f.eks. at dette er tilfelle for foreldrebetaling i barnehager. Dette kan gi betydelige inntekter fra brukerbetaling selv om det er relativt få betalende brukere.

4.8.3.3 Brukerbetalingsutvalget

I juni 1995 oppnevnte regjeringen et utvalg for å vurdere finansierings- og brukerbetalingsordninger i pleie- og omsorgstjenesten, heretter kalt Brukerbetalingsutvalget. Bakgrunnen for oppnevningen av utvalget er bl.a. at det fram til 2030 vil være en sterk vekst i antall eldre. Beregninger viser at utgiftene i pleie- og omsorgssektoren vil øke med 70 prosent fra i dag til 2030. Det er videre grunn til å anta at fremtidens eldre vil stille større krav til kvalitet og variasjon i tilbudet av pleie- og omsorgstjenester enn dagens eldre. De vil også ha et høyere inntektsnivå og større evne til å betale for tjenestene. I statsråds­fore­draget i forbindelse med oppnevningen av utvalget heter det bl.a. at framtidige finansieringsordninger bør bidra til at brukerbetaling kan finansiere en større andel av utgiftene i pleie- og omsorgssektoren enn i dag.

Oppnevningen av Brukerbetalingsutvalget har også sammenheng med at dagens betalingsordninger har åpenbare svakheter. Forskriftene for betaling for institusjonsopphold skiller ikke mellom de ulike tjenestene brukerne betaler for. Videre er det slik at de som bor i eget hjem vanligvis betaler fullt ut for sin egen bolig. Utgiftene til bofunksjonen i alders- og sykehjem blir derimot finansiert over institusjonens budsjett. Mange som bor i kommunale omsorgsboliger betaler heller ikke fullt ut for sin bolig siden kommunene ofte krever en husleie som ikke fullt ut reflekterer de faktiske kostnadene.

Finansieringen av helsetjenester til pleie- og omsorgstrengende er regulert etter hvor tjenesten mottas eller utføres. Personer som bor i omsorgsboliger eller egne hjem betaler for legehjelp, fysioterapi, medisiner m.m. på lik linje med befolkningen for øvrig. Beboerne i alders- og sykehjem får derimot disse tjenestene dekket av institusjonens sammensatte tilbud.

I mandatet er Brukerbetalingsutvalget bedt om å beskrive og vurdere dagens betalingsordninger. Det skal spesielt se på situasjonen med to forskjellige betalingsordninger for hhv. tjenester i og utenfor institusjon. Utvalget bes spesielt utrede en betalingsordning hvor det skilles mellom ulike kostnadselementer. Disse er betaling for selve bofunksjonen, for mat og andre daglige utgifter, for pleie- og omsorgstjenester og for legetjeneste, fysioterapi, medisiner, tekniske hjelpemidler m.v. Utvalget skal også vurdere behovet for skjermingsordninger for storforbrukere og for personer med lav inntekt eller formue.

4.9 oppsummering

Kommunesektoren har ansvaret for vesentlige oppgaver innen tjenesteyting og samfunnsutbygging. For å løse disse oppgavene legger sektoren beslag på en betydelig del av landets ressurser. Det kommer bl.a. til uttrykk ved at kommunesektorens inntekter utgjør om lag 18 prosent av bruttonasjonalprodukt. Kommunesektorens tre hovedinntektskilder er lokale skatteinntekter, statlige overføringer og brukerbetaling.

Lokale skatteinntekter

Lokale skatter utgjør 45 prosent av kommunesektorens inntekter. Både for kommuner og fylkeskommuner er skatt på alminnelig inntekt fra personlige skattytere den klart viktigste skatteformen. Men spesielt kommunenes skatteinntekter er spredt på relativt mange skatteformer. I tillegg til den personlige inntektsskatten, mottar kommunene formuesskatt fra personlige skattytere, inntektsskatt fra selskaper og f.o.m. inntektsåret 1997 naturressursskatt fra kraftforetak. Kommunene kan videre skrive ut eiendomsskatt i områder som helt eller delvis er utbygd på byvis og på verker og bruk i andre områder. Nærmere halvparten av kommunene har også valgt å skrive ut eiendomsskatt. Eiendomsskatteutvalget har i sin utredning NOU 1996: 20 «Ny lov om eiendomsskatt» fore­slått å endre eiendomsskatteloven slik at alle kommuner får anledning til å skrive ut eiendomsskatt. Fylkeskommunene kan verken kreve inn formuesskatt eller eiendomsskatt.

Formelt kan kommuner og fylkeskommuner fritt velge skattesatser innefor nasjonalt definerte rammer. Dette gjelder for alle lokale skatter unntatt naturressursskatten. Siden 1979 har imidlertid alle kommuner benyttet lovens maksimale skattesatser på inntekt og formue, og alle fylkeskommuner har benyttet de høy­este tillatte inntektsskattesatser etter innføringen av direkte fylkesskatt i 1977. Beskatningsfriheten synes å være mer reell for eiendomsskatten i den forstand at skattesatsene varierer mellom kommuner som kan skrive ut eiendomsskatt.

Statlige overføringer

Statlige overføringer til kommunesektoren utgjør 40 prosent av inntektene, og mer enn 60 prosent av dette er rammeoverføringer gjennom inntektssystemet. Dette er midler som fordeles etter objektive kriterier, og som kommuner og fylkeskommuner kan disponere fritt innenfor gjeldende lov- og regelverk. Fra 1997 tas det i bruk et nytt og revidert inntektssystem. Det nye systemet er i stor grad basert på Inntektssystemutvalgets anbefalinger i NOU 1996: 1 «Et enklere og mer rettferdig inntektssystem». Inntektssystemets primære oppgave er å utjevne de økonomiske forutsetningene for et likeverdig tjenestetilbud. Dette ivaretas først og fremst gjennom inntekts- og utgiftsutjevningen. Inntektssystemet består i tillegg av skjønnstilskudd og regionalpolitisk motiverte tilskudd.

Øremerkede tilskudd er tilskudd som skal benyttes til spesielle formål. Hovedhensikten med slike tilskudd er å vri den lokale ressursinnsatsen mot områder som er høyt prioritert av statlige myndigheter. Innenfor det ordinære kommuneopplegget for 1996 er det om lag 100 øremerkede ordninger. Det aller meste av midlene går til formål innen helse- og sosialsektoren, utdanningssektoren og barnehager. Ved behandlingen av kommuneøkonomiproposisjonen for 1997 har Stortinget vedtatt at nærmere 15 prosent av ordinære øremerkede midler skal legges inn i inntektssystemet i 1997 eller 1998. Tilskudd utenfor det ordinære kommuneopplegget omfatter tilskudd til arbeidsmarkedstiltak og flyktninger.

Brukerbetaling

Brukerbetaling har fått økende betydning for finansieringen av kommunesektoren de siste 15 årene og utgjør nå om lag 12 prosent av inntektene. Brukerbetaling har vesentlig større betydning for kommunene enn for fylkeskommunene. Nærmere to tredeler av kommunenes brukerbetalingsinntekter kommer i form avgifter på VAR-tjenester (vann, avløp og renovasjon), foreldrebetaling i barnehager og egenandeler i pleie- og omsorgstjenesten.

Kommunenes anledning til å kreve brukerbetaling er i stor grad regulert av et nasjonalt lov- og regelverk. Det samme gjelder friheten til å fastsette betalingssatser. For enkelte brukerbetalingsordninger er det fastsatt klare maksimumsgrenser, f.eks. at omfanget av brukerbetalingen ikke må overstige kostnadene ved å produsere tjenestene. Innefor disse rammene er det imidlertid stor variasjon i betalingssatser kommunene imellom. Forskjellene i betalingssatser skyldes i stor grad ulike økonomiske rammebetingelser. Kommuner med høye frie inntekter pr. innbygger har f.eks. lavere avgifter på VAR-tjenester og lavere foreldrebetaling i barnehager enn kommuner med lave frie inntekter pr. innbygger.

Låneopptak og finansiering av investeringer

Kommuners og fylkeskommuners mulighet til å ta opp lån er begrenset av kommuneloven og låneopptak skal godkjennes av hhv. fylkesmann og departement. Hovedregelen er at lånemidler bare kan benyttes til kapitalformål, mens driftsutgifter skal finansieres av de løpende inntektene. I tillegg er det anledning til å ta opp lån til likviditetsformål og til å dekke et eventuelt regnskapsmessig underskudd.

De senere årene har om lag 45 prosent av investeringsutgiftene vært finansiert ved låneopptak. De resterende 55 prosent finansieres ved overskudd på driften, ved statlige investeringstilskudd eller ved salg av fast eiendom.

Kraftutbygging og kommuneøkonomi

Kraftkommunene blir ofte trukket fram i debatter om kommunaløkonom­iske forhold. Det har sammenheng med at en rekke kraftkommuner har bedre økonomiske rammebetingelser og en høyere standard på tjenestetilbudet enn andre kommuner. Dels fordi kraftutbygginger kan gi utbyggingskommunene høye inntekter og dels fordi en vesentlig del av disse inntektene ikke omfattes av inntektsutjevningen i inntektssystemet.

Kraftvirksomhet påvirker kommunenes og fylkeskommunenes økonomi på flere måter. For det første betaler kraftforetakene inntektsskatt og (f.o.m. inntektsåret 1997) naturressursskatt til kommuner og fylkeskommuner. Dette er inntekter som omfattes av inntektsutjevningen i inntektssystemet. I tillegg kommer eiendomsskatt, konsesjonskraftinntekter og konsesjonsavgifter som ikke omfattes av inntektsutjevningen.

Kommuner og fylkeskommuner står også som eiere av en vesentlig del av kraftforetakene. Det er særlig de store byene som eier betydelig produksjonskapasitet. Kraftverkene bør minst kunne gi normal kapitalavkastning. I tillegg kan grunnrenten i kraftproduksjonen gi eierne større avkastning enn det som er vanlig i andre næringer. Med den nye energiloven som legger opp til forretningsmessig drift av kraftforetak, skulle kommunesektorens eierinteresser i kraftforsyningen kunne utgjøre et betydelig inntektspotensiale.

Forskjeller i inntektssammensetning

Det går et prinsipielt skille mellom lokale eller egne inntekter på den ene siden, og statlige overføringer på den andre. Skatteinntekter og brukerbetaling kan betraktes som lokale inntekter, og deres andel av de samlede inntektene gir uttrykk for graden av egenfinansiering. Kommuner og fylkeskommuner med lav egenfinansiering er relativt sett mer avhengige av statlige overføringer enn andre kommuner og fylkeskommuner.

Det er betydelig variasjon i egenfinansieringsandelen mellom kommuner og mellom fylkeskommuner. Blant kommunene varierer egenfinansieringsandelen fra 22 til 80 prosent, og blant fylkeskommunene fra 30 til 65 prosent. Det er først og fremst små kommuner og kommuner og fylkeskommuner i distriktene som har lav egenfinansieringsandel og høy overføringsandel. Unntaket fra denne regelen er små kraftutbyggingskommuner som kan ha svært høy egenfinansiering. I tillegg til kraftkommunene, er det større kommuner og kommuner og fylkeskommuner på det sentrale østlandsområdet, samt Rogaland, som har relativt høy egenfinansieringsandel.

Den lave egenfinansieringsandelen blant små kommuner og kommuner og fylkeskommuner i distriktene skyldes særlig tre forhold. For det første har de ofte et svakt næringsgrunnlag og dermed lave skatteinntekter. For det andre mottar de betydelige rammeoverføringer gjennom inntektssystemet, dels fordi de har lave skatteinntekter og dels fordi de har et høyt beregnet utgiftsbehov. For det tredje nyter de godt av tilskuddsordninger som har en regionalpolitisk begrunnelse.

Forskjeller i inntektsnivå

Det er betydelige forskjeller i inntektsnivå mellom kommuner og mellom fylkeskommuner. De frie inntektene som består av ordinær skatt på inntekt og formue og rammeoverføringer gjennom inntektssystemet, varierer i forholdet 4:1 mellom kommunene og nesten i forholdet 2:1 mellom fylkeskommunene.

Forskjellene i frie inntekter skyldes dels at variasjon i kostnadsforhold og befolkningssammensetning gjør at kommunene ikke får like mye ut av midlene. Men også etter at det er korrigert for forskjeller i beregnet utgiftsbehov, er det store inntektsforskjeller mellom kommuner og mellom fylkeskommuner. Det er særlig Oslo, små utkantkommuner, kommunene i Akershus og kommuner og fylkeskommuner i Nord-Norge som skiller seg ut med et høyt inntektsnivå etter at det er korrigert for forskjeller i beregnet utgiftsbehov.

Til forsiden