9 Oppsummering av utvalgets vurderinger og forslag
Vedlagte utkast til regelverk for eksternt finansiert virksomhet legges til grunn for organisering av eksternt finansiert virksomhet.
Utvalget mener at følgende prinsipper bør legges til grunn for organisering av oppdragsvirksomhet i egne enheter:
Institusjonenes interesser skal ivaretas og være skjermet fra virksomheten.
All virksomhet i institusjonene, så vel som i enheter for oppdragsvirksomhet, skal ha relevans for institusjonenes oppgaver eller forpliktelser, og støtte opp under disse.
Institusjonene vurderer selv når det er mest hensiktsmessig å legge ansvaret for eksternt finansiert virksomhet til frittstående enheter. Institusjonenes virksomhet finansiert av grunnbevilgning over statsbudsjettet skal ikke utskilles på denne måten.
Utvalget mener at følgende forhold er viktige ved valg av organisasjonsform:
Det er nødvendig at enheter for oppdragsvirksomhet er organisert slik at man oppnår nærhet og helhetlig styring mellom disse og moderinstitusjoner når det gjelder strategisk planlegging og operativ virksomhet.
Institusjonene må ikke subsidiere virksomhet i enhetene for oppdragsvirksomhet og på den måten påvirke konkurransen mellom oppdragsenheter og øvrige kunnskapsbedrifter og eksterne institutter i samfunnet.
Det må benyttes organisasjonsformer som sikrer at institusjonenes faglige og økonomiske interesser blir ivaretatt, også ved at institusjonene kan nyte godt av økonomisk overskudd fra enhetene for oppdragsvirksomhet.
For å oppnå den nødvendige fleksibilitet og handlingsdyktighet bør institusjonene innenfor høgre utdanning selv kunne bestemme om de vil opprette egne enheter for oppdragsvirksomhet.
Utvalget foreslår i tråd med ovennevnte at enheter for oppdragsvirksomhet organiseres som aksjeselskap eller statsforetak. Utvalget foreslår at det legges til rette for at enheter for oppdragsvirksomhet som er organisert som stiftelser omdannes til aksjeselskap eller statsforetak.
Utvalget foreslår at det klargjøres hvilket ansvar statsråden har for institusjonenes utvikling. Målet er at institusjonene skal kunne få større grad av ansvar for egen utvikling i tråd med de mål som er fastsatt for sektoren. Utvalget foreslår at dette gjøres gjennom forslag om tillegg til § 4 i lov om universiteter og høgskoler. En slik lovendring skal gjøre det klart at statsråden kan gi institusjonene adgang til selv å forvalte eierinteresser på vegne av staten i selskaper de oppretter alene eller i samarbeid med andre. I så fall er det klart at statsråden har ansvar for virksomheten bare så langt det er nødvendig etter Grunnlovens § 19. Det vises for øvrig til vedlegg 2 når det gjelder dette.
Utvalget foreslår at det tas inn en bestemmelse i nytt regelverk som sier at institusjonene normalt skal kreve dekning av indirekte utgifter, også ved bidragsfinansierte prosjekter. Unntak kan bare gjøres hvis institusjonene ser seg i stand til å dekke de indirekte utgiftene ved slike oppdrag. I slike tilfeller skal det gjøres rede for de reelle kostnadene som er knyttet til prosjektene.
Utvalget foreslår at merinntektskravet fjernes, og at institusjonene får anledning til å disponere hele inntekten fra eksternt finansiert virksomhet. Utvalget foreslår videre at bestemmelser knyttet til detaljering av regnskapsføring og kontroll, ikke fastsettes i et særlig reglement om eksternt finansiert virksomhet, men at regnskapsføring og kontroll av slik virksomhet følger generelle bestemmelser om økonomiforvaltning i staten.
Utvalget foreslår at institusjonene etablerer ordninger som innebærer at de vitenskapelig ansatte har opplysningsplikt om både sine bistillinger og eksternt finansierte oppdrag i egen regi.
Utvalget foreslår at det ikke lages særskilte regler for ekstern finansiering og organisering av oppdragsutdanning. Reglene for ekstern finansiering og organisering av oppdragsutdanning skal derfor være lik det som gjelder for annen eksternt finansiert virksomhet. For en kort omtale av disse spørsmålene vises det til egen delutredning om dokumentasjon av realkompetanse