8 Utvalgets lovforslag
Utkast til lov om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlige stoffer, og om brannvesenets redningsoppgaver (brann- og eksplosjonsvernloven )
Kap. I Innledende bestemmelser
§ 1 Formål
Loven skal verne liv, helse, miljø og materielle verdier gjennom:
krav til forebyggende tiltak
mot brann og eksplosjon,
mot ulykker med brannfarlige, eksplosjonsfarlige og tilstandsfarlige stoffer,
ved transport av farlig gods på veg og jernbane
krav til beredskap og innsats overfor
brann og eksplosjon,
ulykker med brannfarlige, eksplosjonsfarlige og tilstandsfarlige stoffer,
andre akutte ulykkessituasjoner der brannvesenet har innsatsplikt.
§ 2 Hva loven gjelder
Loven regulerer:
den enkeltes plikt til å forebygge og begrense skadevirkningene ved brann, eksplosjon og ulykker
kommuners plikt til å sørge for et brannvesen
virksomheters plikt til å forebygge og begrense skade ved brann, eksplosjon og ulykker
arbeidstakers plikt til å forebygge og begrense skade i virksomhet ved brann, eksplosjon og ulykker
produsents, leverandørs, importørs og markedsførers plikt til å sikre at produkter som er omfattet av loven, er formålstjenlige og betryggende utført.
For tilstandsfarlige stoffer kan Kongen fastsette den nærmere avgrensningen i forhold til annen lovgivning.
§ 3 Hvor loven gjelder
Loven gjelder for hele landet. For Svalbard, Jan Mayen og bilandene gjelder loven i det omfang Kongen bestemmer.
Kongen kan gi nærmere bestemmelser om lovens anvendelse på brannvesenets innsats i sjøområder innenfor eller utenfor den norske territorialgrensen, og om bistand til eller fra fremmed stat.
Loven gjelder ikke for virksomhet som foregår i sjøområder i forbindelse med undersøkelse etter og utnyttelse av naturforekomster på havbunnen eller i dens undergrunn, i indre norske farvann, norsk sjøterritorium og den del av kontinentalsokkelen som er undergitt norsk statshøyhet.
§ 4 Fullmakter vedrørende lovens gjennomføring
Departementet fastsetter forskrifter til gjennomføring og utfylling av loven, herunder krav om samtykker og godkjenninger og bestemmelser om nasjonal gjennomføring av internasjonalt regelverk om transport av farlig gods. For Forsvaret kan Kongen fastsette forskrifter som avviker fra loven.
Departementet kan ved enkeltvedtak fravike loven dersom særlige forhold eller spesielle grunner tilsier det.
Kommunen kan fastsette lokale forskrifter på områder hvor loven eller forskrift åpner for det. Lokal forskrift fastsettes av kommunestyret selv.
Departementet kan pålegge en kommune å gi, endre eller oppheve lokale forskrifter. Blir pålegget ikke etterkommet, kan departementet fastsette de nødvendige lokale forskrifter.
§ 5 Definisjoner
Eksplosjonsfarlig stoff:
Fast, flytende eller gassformig stoff, stoffblanding eller støv som i kraft av sine iboende kjemiske egenskaper vil kunne forårsake eksplosjon ved støt, gnidning, ild, gnist eller kontakt med andre tennkilder.
Brannfarlig stoff:
Gass, væske eller fast stoff som i kraft av sitt flammepunkt eller andre iboende kjemiske egenskaper som enten av seg selv eller i kontakt med en tennkilde representerer en særlig fare for eller understøttelse av brann.
Tilstandsfarlig stoff:
Ethvert fast, flytende eller gassformig stoff eller stoffblanding som i kraft av sin temperatur, sitt trykk eller lignende kan medføre skade ved ukontrollert utslipp.
Farlig gods:
Varer som er definert som farlig gods i henhold til FNs rekommandasjoner om transport av farlig gods.
Virksomhet:
Ethvert offentlig eller privat foretak uansett om foretaket er etablert med henblikk på forretningsmessig fortjeneste eller ikke.
Tilsyn:
Tilsynsmyndighetenes kontroll av om lov, forskrifter og enkeltvedtak etterleves, og eventuell reaksjon ved overtredelser.
Risiko- og sårbarhetsanalyse:
En kartlegging og vurdering av aktuelle ulykkescenarier innen en kommune eller region med henblikk på fastsettelse av egnede forebyggende og beredskapsmessige tiltak.
Kap. II Tilsynsmyndigheter
§ 6 Sentral tilsynsmyndighet
Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern fører tilsyn med at bestemmelsene gitt i eller i medhold av loven blir overholdt.
Departementet kan i særlige tilfeller bestemme at andre offentlige organer skal føre tilsyn med deler av loven.
Direktoratet for brann og eksplosjonsvern kan i særlige tilfeller anta andre offentlige eller private sakkyndige til å føre tilsyn på sine vegne.
Kongen kan fastsette at en bestemt tilsynsmyndighet skal koordinere de offentlige tilsynsaktivitetene vedrørende helse, miljø og sikkerhet ved store industriutbyggingsprosjekter og eksisterende anlegg som omfattes av loven.
§ 7 Lokal tilsynsmyndighet
Kommunen fører lokalt tilsyn på de områder hvor dette følger av loven eller forskrifter fastsatt i medhold av denne.
Sentral tilsynsmyndighet kan bistå en kommune ved gjennomføringen av tilsynsoppgaver. Alle vedtak fattes i slike tilfeller av sentral tilsynsmyndighet.
§ 8 Tilsynsmyndighetens rett til å kreve opplysninger
Enhver som er underlagt tilsyn etter denne lov skal på tilsynsmyndighetenes forlangende og uten hinder av taushetsplikt fremlegge opplysninger som anses nødvendige for utøvelsen av tilsynet. Tilsynsmyndigheten kan bestemme i hvilken form opplysningene skal gis.
Opplysninger som nevnt i første ledd kan også kreves fra andre offentlige tilsynsmyndigheter innen helse-, miljø- og sikkerhetsområdet uten hinder av den taushetsplikt som ellers gjelder.
§ 9 Tilsynsmyndighetens rett til adgang m.m.
Tilsynsmyndigheten skal til enhver tid ha uhindret adgang til ethvert sted og til enhver innretning som den finner nødvendig for å føre tilsyn etter loven. Det samme gjelder sakkyndige som i medhold av § 6 fører tilsyn på tilsynsmyndighetenes vegne. Om nødvendig kan det kreves bistand fra politiet for å sikre slik adgang.
Tilsynspersonellet skal legitimere seg og sette seg i forbindelse med representant for eier eller bruker av tilsynsobjektet, og med representant for arbeidsgiver og hovedverneombud ved tilsyn i virksomhet. Representant for eier, bruker eller arbeidsgiver har rett til, og kan pålegges, å være til stede under tilsynet. Tilsynspersonellet kan likevel bestemme at retten ikke skal gjelde ved intervju av arbeidstaker eller dersom slik tilstedeværelse anses å kunne sette formålet med tilsynet i fare.
Tilsynet kan gjennomføres selv om det ikke har vært mulig å få satt seg i forbindelse med representant for eier eller bruker av tilsynsobjektet, eller med arbeidsgiver og hovedverneombud i virksomhet.
§ 10 Tilsynsmyndighetens rett til å innhente prøver
Tilsynsmyndigheten kan kreve at den som tilvirker, innfører eller markedsfører produkt fremlegger representativ prøve av produktet eller iverksetter de undersøkelser som finnes nødvendig for å vurdere produktets egenskaper og virkninger. Tilsynsmyndigheten kan også iverksette slike undersøkelser eller foreta nødvendig prøvetaking og kontroll av produktet.
Første ledd gjelder tilsvarende i forhold til avsender, mottager eller transportør av farlig gods.
Kostnadene ved slike prøver og undersøkelser bæres av den som vedtaket retter seg mot, med mindre Kongen bestemmer at disse helt eller delvis skal dekkes av det offentlige.
Kostnadene er tvangsgrunnlag for utlegg.
§ 11 Tilsynsmyndighetens plikt til å avgi rapport etter tilsyn
Tilsynsmyndigheten skal normalt gi rapport om resultatet av tilsynet til den som er ansvarlig for tilsynsobjektet. Etter tilsyn i virksomhet skal hovedverneombud ha kopi av rapporten.
Kap. III Alminnelige plikter
§ 12 Den enkeltes plikt til å forebygge og begrense skadevirkningene ved brann, eksplosjon og ulykker
Enhver plikter å utvise alminnelig aktsomhet og opptre på en slik måte at brann, eksplosjon og ulykker forebygges.
Enhver plikter ved brann, eksplosjon eller ulykke straks å underrette de som er utsatt for fare og ved behov varsle nødalarmeringssentral. Det samme gjelder ved overhengende fare for slik hendelse.
Enhver som oppholder seg nær en brann, eksplosjon eller ulykke plikter etter evne å gjøre det som er mulig for å begrense skadevirkningene.
Enhver plikter på forlangende av den som leder innsatsen å delta i brannvesenets rednings- og slokkearbeid, samt stille eiendom, bygninger, materiell og eventuelt personell til disposisjon for slik innsats. På forlangende kan det også gjøres inngrep i den enkeltes materielle verdier dersom dette er nødvendig for å gjennomføre redningsinnsats eller begrense skade.
§ 13 Forebyggende sikringstiltak og vedlikehold
Eier av virksomhet, bygning, område, transportmiddel, produksjonsutstyr eller annen innretning, plikter å sørge for nødvendige sikringstiltak slik at brann, eksplosjon eller ulykker forebygges og begrenses.
Eier og bruker av bygning, område, transportmiddel, produksjonsutstyr, annen innretning eller produkt plikter å føre tilsyn med og holde bygningstekniske konstruksjoner, sikkerhetsinnretninger og øvrige sikringstiltak i forsvarlig stand samt å påse at disse til enhver tid virker etter sin hensikt.
§ 14 Utvidet aktsomhetsplikt for eier og bruker av bygning eller annen eiendom
Eier eller bruker av bygning eller annen eiendom som er truet av brann, eksplosjon, eller annen ulykke plikter å gjøre det som er mulig for å hindre antennelse eller ulykke fra å inntre.
Eier eller bruker av bygning eller annen eiendom som har vært utsatt for brann, eksplosjon eller annen ulykke skal på forlangende av den som har ledet brannvesenets innsats sørge for vakthold og andre nødvendige sikringstiltak.
§ 15 Meldeplikt ved store arrangementer o.l.
Den ansvarlige for store arrangementer, utstillinger, forestillinger, møter og andre tilstelninger i forsamlingslokale, telt o.l. skal i god tid før arrangementet avholdes sende melding til lokal tilsynsmyndighet.
Lokal tilsynsmyndighet kan gjøre unntak fra meldeplikten når det gjelder permanente forsamlingslokaler som er i stadig bruk.
§ 16 Systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid
Den som er ansvarlig for virksomhet som omfattes av loven plikter å gjennomføre et systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid (internkontroll). Tilsynsmyndigheten kan bestemme at også andre skal gjennomføre slikt systematisk helse-, miljø og sikkerhetsarbeid. Etterlevelse av loven, forskrifter og enkeltvedtak skal kunne dokumenteres overfor tilsynsmyndighetene.
Kap. IV Kommuners plikter og fullmakter
§ 17 Etablering og drift av brannvesen
Kommunen har plikt til å sørge for etablering og drift av et brannvesen som til enhver tid tilfredsstiller de krav som følger av loven, og som skal ivareta de forebyggende og beredskapsmessige oppgavene som følger av loven.
Det skal være en kvalifisert leder av brannvesenet, som etter behov kan inngå i kommunens ledelsesapparat ved større kriser- og katastrofesituasjoner.
To eller flere kommuner kan avtale å ha felles brannvesen eller felles leder av brannvesenet. Kommunen kan gjennom avtale overlate brannvesenets oppgaver og ledelse helt eller delvis til en annen kommune, virksomhet e.l. Avtalen skal forelegges Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern, som kan kreve de endringer som anses nødvendige for å oppfylle lovens krav.
Kommunen må etablere administrative og avtalemessige ordninger som sikrer at all offentlig myndighetsutøvelse etter loven skjer under kommunens formelle ansvar dersom brannvesenets oppgaver helt eller delvis overlates til annen kommune, en virksomhet e.l.
§ 18 Brannordning
Kommunen skal fastsette en brannordning for å sikre og dokumentere at brannvesenet er bemannet, organisert, utstyrt, utdannet og øvet på en slik måte at de oppgaver som følger av loven til enhver tid kan gjennomføres på en tilfredsstillende måte.
Brannordningen skal omfatte og baseres på en risiko- og sårbarhetsanalyse, som skal inngå som en del av kommunens analyse av sitt totale risikobilde.
Brannordningen skal forelegges Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern, som kan kreve de endringer som anses nødvendige for å oppfylle lovens krav.
§ 19 Brannvesenets oppgaver
Brannvesenet skal:
gjennomføre informasjons- og motivasjonstiltak i kommunen om fare ved brann, om brannverntiltak og opptreden i tilfelle av brann og andre akutte ulykkessituasjoner
gjennomføre brannforebyggende kontrolloppgaver
gjennomføre ulykkesforebyggende oppgaver i forbindelse med håndtering av brannfarlige, eksplosjonsfarlige og tilstandsfarlige stoffer, og ved transport av farlig gods på veg og jernbane
utføre de forebyggende og beredskapsmessige oppgaver som tillegges brannvesenet i krigs- og krisesituasjoner
være innsatsstyrke i forbindelse med brann
være innsatsstyrke i forbindelse med andre akutte ulykkessituasjoner i samsvar med forutsetningene i brannordningen
etter anmodning fra ansvarlig innsatsleder eller myndighet, yte innsats i brann- og ulykkessituasjoner i sjøområder innenfor eller utenfor den norske territorialgrensen
sørge for feiing og kontroll av fyringsanlegg
utføre andre oppgaver som kommunen velger å legge til brannvesenet så langt disse ikke svekker brannvesenets gjennomføring av de ovenfor nevnte oppgaver.
§ 20 Fullmakter ved brann og andre ulykkessituasjoner
Lederen av brannvesenet
har ledelsen av brannbekjempelsen
har i andre ulykkessituasjoner skadestedsledelsen inntil denne overtas av politiet
har ordensmyndighet inntil politiet kommer til stede
kan rekvirere de ressurser og gjøre de inngrep i materielle verdier som er nødvendig for å gjennomføre nødvendig redningsinnsats eller for å begrense skade
kan pålegge eier eller bruker av eiendom som har vært utsatt for brann, eksplosjon eller annen ulykke å sørge for vakthold og andre nødvendige sikringstiltak.
Tilsvarende gjelder den som i lederens sted har innsatsledelsen på brann- eller ulykkesstedet.
§ 21 Særskilte brannobjekter
Kommunen skal identifisere og føre fortegnelse over bygninger, anlegg, opplag, områder, tunneler, virksomheter m.v. hvor brann kan medføre mer enn alminnelig risiko for tap av liv eller skader på helse, miljø eller materielle verdier.
Kommunen skal sørge for at det gjennomføres tilsyn i bygninger m.v. som nevnt i første ledd for å påse at disse er sikret mot brann etter gjeldende bestemmelser, og for å føre kontroll med forhold som har betydning for brannsikkerheten, brannbekjempelse og øvrig redningsinnsats.
Kommunen kan gjennom lokal forskrift eller enkeltvedtak fastsette at det skal utføres brannteknisk tilsyn i andre bygninger, områder m.v. enn de som er omfattet av første ledd.
§ 22 Ytterligere sikringstiltak og beredskap
Kommunen kan for enhver bygning, grupper av bygninger, områder, tunneler m.v. i det enkelte tilfelle fastsette de forebyggende sikringstiltak som finnes påkrevd til vern mot brann, og gi pålegg om utførelse av disse.
Sentral tilsynsmyndighet kan også bestemme at eier av bygninger, områder, tunneler m.v. som anses å utgjøre en ekstraordinær risiko innen kommunen, skal etablere en egen brann- og ulykkesberedskap eller bekoste og vedlikeholde en nødvendig oppgradering av det kommunale brannvesen.
Ved melding om arrangementer o.l. som nevnt i § 15 kan kommunen kreve de opplysninger som er nødvendige for å vurdere brannfaren, og fastsette de nødvendige brannsikringstiltak og begrensninger, herunder krav til ansvarshavende arrangør.
§ 23 Særskilte brannobjekter hvor kommunen er eier eller bruker
Kommunen skal kunne dokumentere overfor sentral tilsynsmyndighet hvordan tilsyn med objekter som omfattes av §§ 21 og 22 og hvor kommunen selv er eier eller bruker er gjennomført i kommunen, samt hvordan kommunen har fulgt opp eventuelle pålegg. Sentral tilsynsmyndighet kan gi pålegg med grunnlag i sin gjennomgang av dokumentasjonen.
§ 24 Samarbeid mellom kommuner
Kommunene skal samarbeide om lokale og regionale løsninger av forebyggende og beredskapsmessige oppgaver med sikte på best mulig utnyttelse av samlede ressurser.
Departementet kan gi pålegg om samarbeid mellom to eller flere kommuner, for gjennomføring av krav fastsatt i eller i medhold av loven.
Brannvesenet i enhver kommune, skal etter anmodning fra innsatsleder på skadestedet så langt det er mulig under hensyn til egen beredskap, yte hjelpeinnsats i brann- og andre ulykkessituasjoner i andre kommuner.
§ 25 Nødalarmeringssentral
Sentral tilsynsmyndighet kan pålegge en kommune å etablere en nødalarmeringssentral for mottak av meldinger om branner og andre ulykker innen en fastsatt region som kan omfatte flere kommuner. De kommuner som omfattes av den fastsatte regionen plikter å knytte seg til nødalarmeringssentralen og med grunnlag i avtale bære sin andel av kostnadene ved etablering og drift av sentralen.
Nødalarmeringssentralen skal bemannes, utrustes og opereres slik at den til enhver tid fyller behovet for mottak og registrering av nødmeldinger, alarmering av mannskaper og kommunikasjon med innsatsstyrkene og den som melder ulykken. Etablering og drift skal samordnes med øvrige nødalarmeringssentraler for helse og politi.
§ 26 Tjenesteplikt i brannvesenet
Kommunen kan pålegge enhver myndig person bosatt i kommunen tjenesteplikt i brannvesenet, dersom dette er nødvendig for å sikre at brannvesenet til enhver tid skal kunne gjennomføre de oppgaver som følger av loven.
§ 27 Politiattest
Det kan kreves politiattest både ved vanlig tilsetting og ved pålegg om tjenesteplikt i brannvesenet. Det samme gjelder for personell i virksomhet e.l. som etter avtale helt eller delvis utfører brannvesenets oppgaver.
Kap. V Virksomheters plikter
§ 28 Ledelsens overordnede ansvar for sikkerhet
Ledelsen i virksomhet har ansvaret for at sikkerhet i forhold til brann og eksplosjon, håndtering av farlige stoffer og transport av farlig gods blir ivaretatt. Ansvaret gjelder ved planlegging, etablering, drift og avvikling av virksomheten.
I virksomhet med brann-, eksplosjons- og tilstandsfarlige stoffer og farlig gods har ledelsen en særlig plikt til å sørge for at risikoen for skade på arbeidstakere, tredjeperson, miljøet eller omgivelsene for øvrig blir så lav som mulig.
Ledelsen skal sørge for at arbeidstakere og andre som utfører oppgaver i eller på vegne av virksomheten, gjøres kjent med sitt ansvar og gis nødvendig opplæring for en sikker gjennomføring av arbeidsoppgavene samt om forholdsregler ved uhell- og ulykkessituasjoner.
§ 29 Sikringsfelt
Stasjonær virksomhet som håndterer eller oppbevarer brann-, eksplosjons- eller tilstandsfarlige stoffer som kan utgjøre en særlig risiko i forhold til omgivelsene skal redusere risikoen gjennom et særskilt sikringsfelt med konkrete rådighetsbegrensninger rundt virksomheten. Virksomheten må treffe nødvendige tiltak med sikte på å få sikringsfeltet etablert.
Sentral tilsynsmyndighet definerer sikringsfeltets utstrekning og tilhørende rådighetsbegrensninger med grunnlag i forslag fra virksomheten.
Sikringsfeltet etableres av kommunen gjennom innarbeidelse i kommuneplanens arealdel og i tilhørende reguleringsplan.
Sentral tilsynsmyndighet kan bestemme at tekniske og organisatoriske tiltak ved en virksomhet kan erstatte sikringsfelt helt eller delvis, og kan for øvrig fastsette nærmere kriterier for sikringsfelt, akseptabel risiko, tilhørende rådighetsbegrensninger og gjennomføringen av disse.
§ 30 Beredskapsplikt
Virksomhet som utgjør en særskilt brannrisiko, som håndterer eller oppbevarer brann-, eksplosjons- eller tilstandsfarlige stoffer, eller som transporterer farlig gods skal, når virksomheten omfattes av kriterier fastsatt av sentral tilsynsmyndighet, etablere en tilstrekkelig egenberedskap med tilhørende varslings- og innsatsplaner. Beredskap og planer skal tilpasses den foreliggende risiko, samordnes med den offentlige beredskapen og oppdateres ved behov. Personell som inngår i beredskapen skal ha relevant opplæring og øvelse for de innsatssituasjoner som kan være aktuelle.
Ved virksomhet med storulykkespotensiale skal beredskapen og tilhørende planer dekke virksomhetens eget område samt nærområdene rundt virksomheten i en utstrekning som fastsettes av sentral tilsynsmyndighet.
§ 31 Plikt til rapportering og oppfølging
Virksomhet som håndterer eller oppbevarer brann-, eksplosjons- og tilstandsfarlige stoffer, eller som transporterer farlig gods, skal etablere et system for registrering av ulykker, alvorlige uhell og tilløp til hendelser med ulykkespotensiale knyttet til de farlige stoffene og rapportere til sentral tilsynsmyndighet i samsvar med prosedyrer fastsatt av denne.
Virksomheten skal analysere årsakene til hendelsen og informere sentral tilsynsmyndighet om resultatet av analysen, og om hvilke tiltak som planlegges for å motvirke lignende hendelser i fremtiden.
§ 32 Særskilt informasjonsplikt for virksomhet med storulykkespotensiale
Virksomhet som håndterer eller oppbevarer brann-, eksplosjons- eller tilstandsfarlige stoffer med storulykkespotensiale skal, når virksomheten omfattes av kriterier fastsatt av sentral tilsynsmyndighet, uoppfordret informere befolkningen i områdene rundt virksomheten om de farlige stoffer som håndteres i virksomheten, samt om de risikofaktorer som knytter seg til denne. Det skal også informeres om forholdsregler ved en ulykke med slike stoffer. Informasjonen skal gis i en lettfattelig form og jevnlig oppdateres og gjentas.
§ 33 Uttalerett for befolkningen om virksomhet med storulykkespotensiale
Befolkningen i områdene rundt en planlagt virksomhet med storulykkespotensiale, skal gis anledning til å uttale seg om lokalisering og tiltak som tar sikte på å beskytte omgivelsene, herunder krav til offentlig og privat beredskap. Det samme gjelder i forhold til eksisterende virksomhet når det gjelder tiltak som tar sikte på å beskytte omgivelsene samt krav til offentlig og privat beredskap.
Kap. VI Arbeidstakeres plikter
§ 34 Arbeidstakere
Arbeidstakere skal gjennomføre sine arbeidsoppgaver i samsvar med gjeldende sikkerhetsbestemmelser i lover, forskrifter og interne prosedyrer for å forebygge brann, eksplosjon og annen ulykke.
Arbeidstakere skal i samarbeid med ledelsen aktivt bidra til å fremme sikkerheten i virksomheten.
Kap. VII Krav til produkter og merking
§ 35 Krav til produkter
Den som produserer, leverer, importerer eller markedsfører produkter som omfattes av loven plikter å sørge for at disse er formålstjenlige og betryggende.
§ 36 Merking
Emballasje som inneholder farlige stoffer samt øvrige produkter og innretninger som omfattes av loven, skal være merket i samsvar med forskrifter.
Kap. VIII Gebyr og kompensasjon m.m
§ 37 Gebyr
Departementet kan bestemme at det kan kreves gebyr til dekning av utgiftene forbundet med tilsyn etter loven både for lokal og sentral tilsynsmyndighet.
Kommunen kan gjennom lokal forskrift fastsette gebyr for gjennomføring av feiing.
Gebyret er tvangsgrunnlag for utlegg.
§ 38 Erstatning for deltakelse i brannvesenets rednings- og slokkearbeid
Kommunen skal erstatte tapt arbeidsfortjeneste til personer som etter forlangende av den som leder brannvesenets utrykning har deltatt i brannvesenets rednings- og slokkearbeid, samt erstatte skade på eiendom eller materielle verdier som følge av inngrep eller rekvisisjon etter loven.
Eier av den brannlidte eiendom, dennes husstand og andre som har fast tilknytning til eiendommen og som har særlige interesser i rednings- og slokkearbeidet kan ikke kreve slik erstatning.
§ 39 Kompensasjon og utgiftsfordeling mellom kommuner
Kommune som mottar bistand fra en annen kommunes brannvesen skal yte kompensasjon for bistanden med mindre det er inngått særskilt avtale om annet.
Omfatter en brann eller ulykke områder i to eller flere kommuner, skal de utgiftene som påløper dekkes av kommunene i fellesskap.
Fylkesmannen fastsetter kompensasjon og utgiftsfordeling mellom kommuner for ethvert mellomværende med grunnlag i loven, dersom kommunene ikke selv kommer til enighet.
Departementet fastsetter kompensasjonen eller utgiftsfordelingen dersom kommunene ligger i forskjellige fylker og fylkesmennene ikke kommer til enighet.
Kap. IX Reaksjonsmidler og klageadgang
§ 40 Pålegg og forbud mot bruk
Tilsynsmyndigheten gir de pålegg og treffer ellers de enkeltvedtak som er nødvendige for gjennomføringen av bestemmelsene gitt i eller i medhold av loven. Det skal settes en frist for når pålegget skal være utført.
Dersom et pålegg ikke oppfylles innen fristen kan tilsynsmyndigheten helt eller delvis stanse virksomheten eller forby videre bruk av vedkommende bygg, område m.v. inntil pålegget er utført.
Ved overhengende fare kan tilsynsmyndigheten kreve at nødvendige tiltak blir iverksatt straks, herunder stanse virksomhet eller forby videre bruk av vedkommende bygg, område, produkt m.v.
Om nødvendig kan tilsynsmyndigheten kreve bistand fra politiet for å sikre gjennomføring av vedtak etter annet og tredje ledd.
§ 41 Tilbakekall av produkt
Dersom det foreligger risiko for at et produkt medfører fare for brann, eksplosjon, helseskade eller miljøforstyrrelse eller for øvrig har andre manglende egenskaper kan tilsynsmyndigheten fatte vedtak om å tilbakekalle produktet fra brukere og/eller distributører.
§ 42 Tvangsmulkt
For å sikre at bestemmelsene etter denne lov eller vedtak i medhold av loven blir gjennomført, kan tilsynsmyndigheten fatte vedtak om tvangsmulkt.
Tvangsmulkten fastsettes når overtredelse av loven eller vedtak i medhold av loven er oppdaget. Mulkten begynner å løpe dersom den ansvarlige oversitter den frist for retting av forholdet som tilsynsmyndigheten har fastsatt. Tvangsmulkten kan også fastsettes på forhånd og løper da fra eventuell overtredelse tar til. Tvangsmulkt fastsettes som engangsmulkt eller løpende mulkt.
Tvangsmulktens størrelse fastsettes under hensyn til hvor viktig det er at det lovstridige forhold rettes og de kostnader rettingen antas å medføre.
Vedtak om tvangsmulkt er tvangsgrunnlag for utlegg.
Den myndighet som har fastsatt tvangsmulkten kan også frafalle påløpt tvangsmulkt.
§ 43 Tvangsfullbyrdelse
Blir pålegg ikke etterkommet innen utløpet av gitt frist eller andre særlige forhold gjør det påkrevet, kan tilsynsmyndigheten selv besørge eller få besørget nødvendige tiltak utført på eiers, brukers eller virksomhetens regning. Krav på refusjon av kostnader er tvangsgrunnlag for utlegg. Om nødvendig kan tilsynsmyndigheten kreve bistand fra politiet for å sikre at tiltakene blir utført.
Om fremgangsmåten ved tvangsfullbyrdelse gjennom namsmyndighetene gjelder tvangsfullbyrdelseslovens kapittel 13.
Dersom pålegget gjelder forhold som åpenbart kan lede til brann, eksplosjon eller annen ulykke med store konsekvenser, er tilsynsmyndighetens pålegg tvangskraftig tvangsgrunnlag uten dom.
§ 44 Klage
Departementet er klageinstans for vedtak truffet av eller på vegne av Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern eller av andre offentlige organer i medhold av § 6. Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern er klageinstans for vedtak truffet av kommunestyret eller fylkesmannen. For øvrige vedtak truffet av kommunen gjelder forvaltningslovens § 28 annet ledd.
§ 45 Straff
Den som forsettlig eller uaktsomt overtrer loven her, sentrale eller lokale forskrifter, eller enkeltavgjørelser fastsatt i medhold av loven, eller som medvirker til dette, straffes med bøter eller med fengsel inntil 3 måneder, for så vidt ikke forholdet rammes av et strengere straffebud.
Den som legger hindringer i veien for undersøkelser som offentlig myndighet iverksetter etter denne lov, eller unnlater å yte pliktig bistand eller å gi opplysninger som kreves for utførelsen av tilsynet, straffes med bøter såfremt forholdet ikke rammes av strengere straffebud.
Kap. X Overgangsbestemmelser og ikrafttredelse
§ 46 Overgangsbestemmelser
Forskrifter, vedtekter og andre bestemmelser gitt i medhold av lov av 21. mai 1971 om brannfarlige varer samt væsker og gasser under trykk, lov av 14. juni 1974 om eksplosive varer og lov av 5. juni 1987 om brannvern m.v. gjelder inntil videre i den utstrekning de ikke strider mot loven her eller bestemmelser gitt i medhold av den. Det samme gjelder tillatelser, godkjenninger, samtykker o.l. så langt tilsynsmyndigheten aksepterer dette.
§ 47 Ikrafttredelse
Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.
§ 48 Oppheving av/endring i andre lover m.v
Når loven trer i kraft, oppheves følgende lover:
lov av 21. mai 1971 om brannfarlige varer samt væsker og gasser under trykk
lov av 14. juni 1974 om eksplosive varer
lov av 5. juni 1987 om brannvern m.v.
Fra samme tid endres henvisningene til lov av 5. juni 1987 om brannvern m.v. i lov av 28. februar 1997 om folketrygd § 13-9 litra a) og b) og i lov av 8. februar 1980 om pant § 6-1 (2) litra b) til å gjelde denne lov.