NOU 2006: 18

Et klimavennlig Norge

Til innholdsfortegnelse

7 Utvalgets Lavutslippsbane: En helhetsløsning

Forrige kapittel gikk igjennom det tekniske potensialet for utslippsreduksjoner knyttet til ulike kilder. Når utvalget skal sette sammen sin «helhetsløsning» for hvordan utslippene kan reduseres til et nivå ca. to tredjedeler under dagens nivå, så må imidlertid flere forhold enn bare det tekniske potensialet for utslippsreduksjoner vurderes.

7.1 Kriterier for valg av tiltak

Det er mange ulike kriterier som kan legges til grunn for valg av utslippsreduserende tiltak. Utvalget har i sitt valg av tiltak for å oppnå utslippsmålet i 2050 lagt vekt på at disse i størst mulig grad skal være:

  • Få og store. Utvalget har valgt ut et fåtall store tiltak i stedet for mange små, slik at beslutningsinnsatsen kan fokuseres.

  • Basert på relativt kjent teknologi. I dette ligger det at utvalget har valgt tiltak som i stor grad bygger på kjent eller gjenkjennbar teknologi. Vi har med hensikt ikke valgt hva man kan kalle «visjonær» teknologi, dvs. løsninger som i dag bare er på idé-stadiet, siden det synes fullt mulig å få til nødvendige reduksjoner med relativt kjent teknologi. Vi vil imidlertid understreke at vi også ser det som viktig at «visjonær» teknologi utvikles.

  • Politisk realiserbare. Utvalget har fokusert på tiltak som bedømmes å være lettere å få politisk aksept for. En rekke tiltak som krever store holdningsendringer er derfor utelatt.

  • Gi bidrag til internasjonal teknologiutvikling. Tiltakene skal gi Norge muligheter til å yte bidrag til en ønsket internasjonal teknologiutvikling og samtidig gi grunnlag for ny næringsutvikling i Norge.

  • Kostnadseffektive. Utvalget har lagt vekt på at tiltakene ikke skal være urimelig dyre sett i forhold til de utslippsreduksjoner de kan levere, samt andre positive eller negative samfunnsmessige effekter de kan ha.

  • Robuste. Det vil si at de forslåtte tiltakene i størst mulig grad skal være fornuftige under ulike antakelser om framtidig utvikling av ­økonomi, handel, energipriser, klimaavtaler, og lignende.

Valg av disse kriteriene betyr imidlertid ikke at utvalget mener at andre kriterier er uviktige, men at dette har vært de kriteriene utvalget har tillagt størst vekt i sitt arbeid.

7.2 Helhetsløsningen: Et klimavennlig Norge

Hvilke teknologiske og atferdsmessige tiltak som inngår i helhetsløsningen er i stor grad styrt av hvilke utslippskilder man har og forventer å få framover i tillegg til kriteriene beskrevet ovenfor. Helhetsløsningen utgjør etter utvalgets syn en robust tiltakspakke for å sikre at Norge utvikler seg til et mer klimavennlig samfunn på lang sikt. Mer spesifikt vil tiltakene resultere i en Lavutslippsbane som vil redusere utslippene med om lag to tredjedeler i forhold til utslippsnivået spesifisert i Kyoto-protokollen innen 2050.

Tiltakene i helhetsløsningen er vist i tabell 7.1. De to første tiltakene er av generell karakter og omhandler henholdsvis informasjonstiltak og generell teknologiutvikling. De øvrige tiltakene er innrettet mot spesifikke utslippskilder som angitt i tabellen.

Tabell 7.1 Utvalgets helhetsløsning.

Kilde til utslipp     Tiltak
Grunnleggende ­tiltak1:Iverksetting av en langsiktig nasjonal innsats for klimainformasjon - en ­vedvarende Klimavettkampanje. God og saklig faktainformasjon om klimaproblemet og hva som kan gjøres.
2:Satsing på utvikling av klimavennlige teknologier gjennom langsiktig og stabil støtte til Lavutslippsutvalgets teknologipakke. Denne teknologipakken har hovedvekt på teknologier for CO2 -fangst og -lagring, vindkraft ­(spesielt til havs), pellets- og rentbrennende ovner, biodrivstoff, solceller, hydrogen teknologier, varmepumper og lavutslippsfartøy.
Transport3:Innfasing av lav- og nullutslippskjøretøy som hybridbiler, lette dieselbiler, elbiler og brenselcellebiler.
4:Innfasing av CO2 -nøytralt drivstoff som bioetanol, biodiesel, biogass og hydrogen.
5:Reduksjon av transportbehovet gjennom bedre logistikk og byplanlegging.
6:Utvikling og innfasing av lavutslippsfartøy.
Oppvarming7:Energieffektivisering i bygg gjennom strengere bygningsstandarder, miljømerking og støtteordninger.
8:Overgang til CO2 -nøytral oppvarming ved økt bruk av biomasse, bedre utnyttelse av solvarme, varmepumper, o.l.
Jordbruk og ­avfallsdeponier9:Innsamling av metangass fra gjødselkjellere og avfallsdeponier og utnyttelse av dette til energiformål.
Prosessindustri10:Iverksetting av CO2 -fangst og -lagring fra industri med store punktutslipp.
11:Gjennomføring av prosessforbedringer i kraftkrevende industri.
Petroleumsvirksomhet12:Elektrifisering av sokkelen og en økt andel av anleggene plassert på land.
Elektrisitetsproduksjon13:Utbygging av mer «ny fornybar» kraft gjennom utbygging av vind- og småkraft.
14:Iverksetting av CO2 -fangst og -lagring fra gass- og kullkraftverk.
15:Opprusting og effektivisering av elnettet for å redusere tap i nettet og gi mindre kraftverk lettere tilgang.

Kilde: Lavutslippsutvalget.

Den valgte helhetsløsning kan være urealistisk med hensyn på dosering av de ulike tiltakene, men skisserer etter utvalgets syn likevel en fornuftig retning for den videre utvikling, og kan derfor brukes til å avlede fornuftige mål for norsk klimapolitikk på kortere sikt. Målene, tiltakene og virkemidlene vil selvfølgelig måtte vurderes etter som tiden går, men bør samtidig ikke endres for ofte. Dette siste følger av at langsiktige og stabile rammebetingelser er helt nødvendig om man skal ha håp om å få til den nødvendige teknologiske utviklingen. En tidsperiode på 10-15 år bør derfor gå før målsettingene vurderes endret i vesentlig grad.

Virkningen på utslipp av utvalgets helhetsløsningen er illustrert i figur 7.1 og nærmere tallfestet i tabell 7.2.

Figur 7.1 Illustrasjon av helhetsløsningen. Årlige utslipp
 av klimagasser historisk og i Referansebanen og i Lavutslippsbanen
 1990-2050.

Figur 7.1 Illustrasjon av helhetsløsningen. Årlige utslipp av klimagasser historisk og i Referansebanen og i Lavutslippsbanen 1990-2050.

Kilde: Lavutslippsutvalget.

Utvalgets tiltak representerer et konkret eksempel på «kilebegrepet» slik det ble introdusert av Pacala og Socolow (Pacala og Socolow, 2004). Der skisserte de i grove trekk hvordan hovedklasser av tiltak basert på kjent og tilgjengelig teknologi kunne introdusere «kiler» i en tenkt utslippsbane slik at klimagassutslippene ble stabilisert på global skala innen midten av århundret.

Det går fram av figur 7.1 at det er særlig to tiltak som vil føre til store utslippsreduksjoner: CO2-fangst og -lagring fra gasskraftverk og andre store industrikilder, og forslagene om endringer i transportsektoren. Av disse er det sannsynligvis transportutslippene som kan være mest krevende å få redusert mye.

Det er derfor avgjørende at det satses på flere tiltak samtidig: Satsing på biodrivstoff vil redusere utslippene umiddelbart, her er mye teknologi allerede tilgjengelig. Men biodrivstoff vil neppe være den globale løsningen for hele transportsektoren. Derfor må det også satses på nullutslippsteknologi – blant annet med hydrogen som energibærer. Den teknologiske utviklingen av hydrogendrevne transportmidler er avhengig av utvikling i utlandet, mens når det gjelder utvikling av hydrogen som drivstoff er Norge langt fremme på noen områder, og bør fortsatt være det, ikke minst gjennom demonstrasjonsprosjekter.

Når det gjelder CO2-fangst og -lagring, eksisterer teknologien som trengs. Videre utvikling og demonstrasjon av fullskala implementering er derfor fullt ut mulig, men krever statlig engasjement.

CO2-fangst og -lagring og transporttiltak er imidlertid i seg selv ikke nok til å levere den ønskede utslippsreduksjonen på lang sikt. Også tiltak rettet mot oppvarming, petroleumsvirksomhet, jordbruk og avfallsdeponier må implementeres for å nå målet om et lavutslippssamfunn. Den store bredden av tiltak gjør det på samme tid både mer krevende og lettere å gjennomføre helhetsløsningen. Mer krevende fordi det er mange tiltak som skal settes i verk, hver med sitt sett av virkemidler. Lettere, fordi «alle» må bidra til realiseringen av lavutslippssamfunnet. Som et sentralt eksempel er det ingen tvil om at man ved fokusert satsing kunne fase ut bruken av alle fossile brensler for oppvarming allerede innen 2020. I denne sammenheng understreker utvalget betydningen av at man ikke faser inn nye fossile brensler i tiden framover.

Tabell 7.2 kvantifiserer bidragene til utslippsreduksjoner, effekter på kraftforbruket og biomasseforbruket i utvalgets helhetsløsning. For hvert tiltak er først situasjonen i Referansebanen angitt, før endringer som følge av tiltakene angis. Summert gir dette til slutt situasjonen i Lavutslippsbanen.

Tabellen er basert på følgende forutsetninger: Forbrenning av 1 Mt fyringsolje skaper 11 TWh varme og leder til utslipp av 3,1 MtCO2. Produksjonen av 1 TWh strøm fra gasskraftverk leder til utslipp av 0,34 MtCO2. Produksjonen av 1 TWh varme med vedfyring krever 0,5 Mm3 trevirke. Produksjonen av 1 Mt biodrivstoff krever 4 Mn3 trevirke. Utslipp i 2005 er basert på modellsimuleringer og kan avvike noe fra faktiske utslipp.

Merk at effekter av de generelle tiltakene 1 og 2 ikke er kvantifisert.

Tabell 7.3 angir så hvordan oppdekningen av kraftforbruket i Referansebanen og Lavutslippsbanen vil være, og utslippskonsekvenser i de to banene. Til slutt i tabellen vises hvordan biomasseforbruket kan dekkes opp. Mulige virkemidler for implementering av tiltakene og tiltak i inneværende stortingsperiode omtales i kapittel 10.

Tabell 7.2 Forslag til tiltak for å redusere Norges klimagassutslipp. Effekt på utslipp, strøm- og biomasseforbruk.

  KlimagassutslippForbruk av nettstrømForbruk av biomasse
  MtCO2 -ekv./årTWh/årMm3 /år
  200520202035205020052020203520502005202020352050
Transport
Referansebanen1618181822220000
3 Lav- og nullutslippskjøretøy0-1-6-8017120000
4 CO2 -nøytralt drivstoff0-3-3-300000578
5 Transportreduksjon00-1-100000000
6 Lavutslippsfartøy0-1-1-200000000
Lavutslippsbanen161374239140578
Oppvarming
Referansebanen5667283438424455
7 Energieffektivisering i bygg0-1-2-30-4-6-150-1-2-3
8 CO2-nøytral oppvarming0-2-2-30-3-8-120246
Lavutslippsbanen5331282724154578
Jordbruk og avfall
Referansebanen644421110000
9 Metaninnsamling00-2-2000-10000
Lavutslippsbanen642221100000
Prosessindustri
Referansebanen131716154138363610111112
10 CO2-fangst og -lagring fra ­industri0-1-2-300000000
11 Prosessforbedringer0-1-2-20-1-1-200-1-2
Lavutslippsbanen131512104137353410111010
Petroleumsvirksomhet
Referansebanen15107510000000
12 Elektrifisering av sokkelen0-3-3-303690000
Lavutslippsbanen1574213690000
Elektrisitetsproduksjon
Referansebanen (fra tabell 7.3)051120
Lavutslippsbanen (fra tabell 7.3)0011
Kraftdistribusjon
Referansebanen111316200000
15 Opprusting av elnettet0-1-2-40000
Lavutslippsbanen111214160000
Øvrig aktivitet
Referansebanen0000445371960000
Lavutslippsbanen0000445059740000
Sammendrag for Norge
Sum referansebanen5459626912814216519714151617
Sum lavutslippsbanen5442281912813414816214212426

Noen summer stemmer ikke på grunn av avrundingsfeil.

Kilde: Lavutslippsutvalget.

Tabell 7.3 Inndekningsplan for elektrisitet og biomasse i Referanse- og Lavutslippsbanen, samt resulterende utslipp av klimagasser fra elektrisitetsproduksjon.

Inndekningsplan for nettstrøm (TWh pr. år)2005202020352050
Referansebanen
Forbruk128142165197
ProduksjonVannkraft118125127127
Gasskraft uten CO2 -håndtering0133259
Vindkraft13610
ImportImport av kraft (= forbruk - produksjon)9101
Lavutslippsbanen
Forbruk128134148162
ProduksjonVannkraft118125127127
Tiltak 14Gasskraft med CO2 -håndtering051015
Tiltak 13aVindkraft171015
Tiltak 13bSmåvannkraft0456
Tiltak 13cAnnen fornybar kraft0123
ImportImport av kraft (= forbruk - produksjon)9-8-6-4
Resulterende klimagassutslipp fra strømproduksjonen (MtCO2 pr. år)2005202020352050
Referansebanen
Gasskraft uten CO2 -håndtering (overføres til
tabell 7.2)051120
Lavutslippsbanen
Gasskraft med CO2-håndtering (overføres til
tabell 7.2)0011
Inndekningsplan for biomasse (Mm3 pr. år)2005202020352050
Referansebanen
Forbruk14151617
MemoTilvekst i norsk skog25303540
ProduksjonAvvirkning i norske skoger10111213
Energivekster0012
Anvendt avfall1222
ImportImport av virke (= forbruk - produksjon)3110
Lavutslippsbanen
Forbruk14212426
MemoTilvekst i norsk skog25303540
ProduksjonAvvirkning i norske skoger10131619
Energivekster0123
Anvendt avfall1222
ImportImport av virke (= forbruk - produksjon)3542

Kilde: Lavutslippsutvalget.

Boks 7.1 Hva du selv kan gjøre for å redusere dine klimagassutslipp

  • Kjøp lavutslippsbil når du skal skifte bil. Vurder om du kan fylle biodrivstoff på din bil. Bor du i by, vurder medlemskap i et bilkollektiv framfor å eie din egen bil – det er enkelt, billig og bra!

  • Gå eller sykle korte avstander framfor å kjøre bil. Det er bra for deg og bra for klimaet. Ta tog eller buss der det er tilgjengelig. Det gir tid til lesing og er behagelig– bare prøv!

  • Bygg Svanemerket hus, eller etterisoler huset/leiligheten du bor i og erstatt strøm, olje og gass med fornybar varme som overskudds-/avfallsenergi, ved og pellets. For en bygård kan det være lønnsomt å erstatte den gamle oljefyren med en sentralfyr for biobrensel.

  • Kjøp elektriske produkter i energiklasse A og/eller med et offisielt miljømerke.

  • Kjøp miljømerkede varer og tjenester - da gjør du ditt til at utslippene reduseres, og til at de miljøbevisste produsentene får et konkurransefortrinn.

  • Slå av lyset i tomme rom og slå av maskiner og apparater som ikke er i bruk.

  • Færre flyturer og kjøttmiddager reduserer klimagassutslipp – erstatt det med henholdsvis tog- og fjellturer og gode grønnsaker.

Boks 7.2 Lavutslippsfamilien anno 2050 – noen spørsmål og svar

Vil vi ha lavere levestandard i 2050 enn i dag?

Nei, levestandarden kan faktisk øke selv om man reduserer utslippet av klimagasser med 50-80 prosent. Det vi forbruker i 2050 vil imidlertid være mer utslipps- og miljøvennlig enn det vi forbruker i dag.

Vil lavutslippssamfunnet være preget av forbud og påbud?

Det er fullt mulig å oppnå en kraftig utslippsreduksjon uten innskrenkning av vår frihet. Det finnes i dag kjent teknologi på de fleste områder som kan bidra til å redusere utslippet av klimagasser uten at vi behøver å forsake mye. Valg av disse teknologiene kan fremmes ved hjelp av økonomiske virkemidler og økt kunnskap om de ulike valgmulighetene. Der atferdsendring er påkrevet kan dette også stimuleres ved å gjøre det dyrere å velge de miljøfiendtlige alternativene enn de miljøvennlige i tillegg til bruk av informasjon. Det må iverksettes en langsiktig nasjonal innsats for klimainformasjon som kan bidra til å øke bevisstheten om de miljøvennlige alternativene.

Kan jeg kjøre bil?

Ja, vi bruker bil i 2050. Store deler av bilparken er imidlertid erstattet med null- eller lavutslippskjøretøy. Nullutslippskjøretøyene kan være elektriske biler eller hydrogenbiler. Bruk av biodrivstoff eller hybridkjøretøy er en annen mulighet som gir betydelige lavere utslipp pr. kjørte kilometer enn dagens kjøretøy. Vi vil nok i tillegg ha noen kjøretøy som benytter fossile drivstoff, men denne type drivstoff er sannsynligvis betydelig dyrere enn andre mer miljøvennlige alternativer.

Flyr vi like mye som før?

Lufttransport benyttes hyppig også i 2050, men veksten framover bør begrenses. Utvalget foreslår ikke tiltak med betydelige utslippsreduksjoner for lufttransport. Utvalget poengterer imidlertid at det bør arbeides for å redusere antall flykilometer og for å utvikle biodrivstoff for fly. I tråd med dette er det mulig det vil bli dyrere å reise med fly enn det er i dag, blant annet fordi verdenssamfunnet trolig vil kreve kjøp av «offsets» eller kvoter for flyreiser og at vi derfor vil ta færre ferieturer utenlands med fly enn det vi gjør i dag.

Vil det bli gratis kollektivtransport i byene?

Utvalget har transportreduksjon som et av sine tiltak. Utvalget har imidlertid i tråd med sitt mandat, i liten grad gitt anbefalinger når det gjelder virkemidler. «Gratis» kollektivtransport i byene, det vil si kollektivtransport betalt over skatteseddelen, kan være et tiltak for å oppnå en reduksjon i transporten sammen med bruk av avgifter for å redusere personbiltransport.

Kan jeg ha det like varmt og lyst inne som før?

Det er fullt mulig å oppnå betydelige reduksjoner i utslippet av klimagasser uten at innetemperaturen reduseres, og vi må gå omkring i tussmørket. Man kan bygge hus i dag hvor energibehovet er veldig lavt, for eksempel Svanemerket hus, og man kan basere den oppvarmingen man trenger på bioenergi og sol. Når det er sagt, er det selvsagt ønskelig at vi ikke bruker energi unødvendig. Det behøver ikke å bety at komforten vår reduseres om vi ikke har lys i rom vi ikke er i, og om vi senker temperaturen inne mens vi sover eller er ute av huset.

Kommer det forbud mot å bygge hus med bare elektrisk oppvarming?

Det er sannsynlig at framtidige bygningsstandarder vil gi tydeligere retningslinjer for nybygg både når det gjelder antall kWh pr. kvadratmeter, og når det gjelder valg av varmekilder. Disse vil da være betydelig skjerpet i forhold til dagens gjennomsnittsnivåer for nybygg og kanskje forby elektrisk oppvarming som eneste varmekilde. Vi vil i mye større grad varme husene våre ved hjelp av ulike former for bioenergi, solvarme og benytte varmepumper. Når nye hus bygges vil man også kunne bygge såkalte «nullenergihus» med tilnærmet null tilførsel av energi utenfra, eller i noen tilfeller også såkalte «plusshus» som kan levere energi. «Hemmeligheten» er svært god isolasjon, og utnyttelse av passiv og aktiv solvarme eventuelt sammen med bruk av jordvarme til vannbåren gulvvarme.

Vil vi kaste like mye som før?

Om vi kaster like mye som før i 2050, så utnyttes i alle fall avfallet som en ressurs. Vi vil gjenvinne mer, kompostere mer og produserer energi av avfallet. Utvalget foreslår innsamling av metan som et tiltak for å redusere utslipp fra avfalls­deponier. Dette vil også være aktuelt for jordbrukssektoren.

Kan jeg spise den samme maten som tidligere?

Man vil sannsynligvis kunne ha et like bredt tilbud av ulike typer mat som i dag. Maten vil imidlertid i mye større utstrekning være produsert og transport til oss på en miljøvennlig måte. Vi vil derfor sannsynligvis spise mer grønt, mer økologisk og mer kortreist mat. Dette kan man få til gjennom å gjøre denne type mat billigere enn annen mat og øke kunnskapen om miljøvennlige alternativer.

Vil våre naturopplevelser forringes av vann- og vindkraftutbygging?

Utvalget anbefaler at satsingen på fornybare energikilder intensiveres. Dette innebærer økt satsing på både vindkraft og småvannkraft. Det er imidlertid ikke behov for en storstilt utbygging av nye kraftkilder for å dekke Norges kraftbehov. Både energiøkonomisering og strukturendringer bidrar til av kraftbehovet bare får en moderat økning fram mot 2050. En del av den nye vindkraften vil også komme til havs. Norskekysten blir dermed ikke full av vindmøller, og alle elver vil ikke være regulert til kraftformål.

Til forsiden