14 Ikrafttreden og overgangsregler
14.1 Ikrafttreden
Forslagene til nye saksbehandlingsregler i barnefordelingssaker innebærer forholdsvis omfattende endringer, særlig i forhold til ny bruk av sakkyndige og høring av mindre barn. En vellykket gjennomføring av reformen forutsetter god informasjon og opplæring til de som skal praktisere reglene.
Etter departementets oppfatning er det nødvendig at Barne- og familiedepartementets veileder for barnefaglige sakkyndige og aktuelle retningslinjer revideres. Det bør i disse bl.a. innarbeides rollebeskrivelser, fagetiske problemstillinger, tydeliggjøring av taushetsplikt og habilitet, samt anbefalt mandatutforming i forhold til de ulike arbeidsmetodene for sakkyndige. Videre bør man i de samme retningslinjene klargjøre spørsmål knyttet til skriftlighet og muntlighet i sakkyndig arbeid og nødvendigheten av å vurdere beskyttelse versus konfliktløsning ved bruk av ulike arbeidsmetoder.
Det bør også igangsettes kurs i forhandlingsbaserte metoder innenfor domstolssystemet for sakkyndige, dommere og advokater i barnefordelingssaker. I tillegg bør dette innarbeides i eksisterende opplæringsprogram for sakkyndige.
Ovennevnte er også i tråd med arbeidsgruppens anbefalinger (notat av mai 2002). For å sikre nødvendig kvalitet, anbefaler gruppen at nye metoder ikke tas i bruk før metodene, deres bruksområder og konsekvenser er beskrevet i aktuelle dokumenter og det er avholdt kurs for advokater, dommere og sakkyndige.
For å sikre at barns synspunkter kommer fram på en måte som både er juridisk og barnefaglig forsvarlig, må det også vurderes å innhente/bygge opp kompetanse knyttet til å samtale med små barn, og vurderes om det bør utarbeides en veileder. Videre kan det være aktuelt å utgi en informasjonsbrosjyre om barns rett til å bli hørt.
De foreslåtte endringene i barneloven utgjør en helhet, og departementet tar sikte på at alle lovendringsforslagene trer i kraft fra samme tid.
Departementet foreslår at alle lovendringene trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer jf. lovutkastet XIV 1.
14.2 Overgangsregler
Forslagene til nytt regelverk kan innebære et behov for overgangsregler. Dette gjelder særlig i forhold til ev. opphør av fylkesmannsbehandlingen av barnefordelingssaker. Departementet anser det som mest hensiktsmessig at nærmere overgangsregler fastsettes i forskrift, og foreslår derfor at departementet gis myndighet til å fastsette overgangsregler i forskrift jf. lovutkastet XIV 2.