15 Økonomiske og administrative konsekvenser
Forslagene om rett til registrering og behovsvurdering bygger langt på vei på dagens arbeidsform ved Aetat lokal. Isolert sett vil forslagene innebære en viss økning av behovet for administrative ressurser i forhold til tidligere, fordi det etableres rettigheter som omfatter alle arbeidssøkere.
Det har vist seg vanskelig å gjøre sikre beregninger av det økte behovet for administrative ressurser som følger av lovforslaget. Usikkerheten skyldes blant annet at det er vanskelig å anslå antall arbeidssøkere som blir berørt og hvilken ekstra tidsbruk som behøves for å utføre de ekstra oppgavene. Ressursbehovet vil også henge sammen med hvilke rutiner og tekniske løsninger det legges opp til i arbeidet. For å sikre at brukerne gis de rettigheter og får den rettssikkerhet som forslaget legger opp til, vil departementet følge konsekvensene av iverksettingen av forslaget.
Det samlede behovet for administrative ressurser i Aetat vil være under stadig endring, avhengig av nivået på arbeidsledigheten og hvilken service som til enhver tid skal tilbys ulike grupper på ulike områder, samt av tekniske løsninger og rutiner. Lovforslaget innfører ikke rettigheter til tiltaksplasser eller andre arbeidsmarkedstjenester. Behovet for administrative ressurser vil fortsatt være avhengig av de nevnte faktorene uavhengig av lovforslaget.
Det legges opp til at personellressurser i Aetat skal frigjøres gjennom forenkling og effektivisering. Selv om behovsvurderingen kan kreve mer innsats og ressurser ved etablering av nye rutiner m.v., er ikke det av et slikt omfang at etaten må tilføres nye ressurser.
Det legges derfor til grunn at ny lov om arbeidsmarkedstjenester i seg selv ikke får budsjettmessige konsekvenser, men at ressursbehovet gradvis innpasses de eksisterende budsjettrammer. Eventuelle økninger på lengre sikt vil inngå i vurderingen av de årlige budsjettrammer.