13 Håndheving og sanksjoner
13.1 Opplysningsplikt
Kredittilsynets forslag
Kredittilsynet foreslår at tilsynet gis kompetanse til å pålegge enhver opplysningsplikt der det er mistanke om brudd på reglene om ansattes egenhandel. Det vises til bestemmelsen i vphl. § 12-2 femte ledd som innen visse rammer gir Kredittilsynet adgang til å pålegge enhver opplysningsplikt ved mistanke om overtredelse av reglene om innsidehandel og kursmanipulasjon. Kredittilsynet uttaler videre (høringsnotatet s. 59):
«Kontroll med etterlevelsen av forbudet mot urimelige forretningsmetoder, kursmanipulasjon og innsidehandel er avhengig av at Kredittilsynet får nødvendige faktiske opplysninger. Dette er bestemmelser som alle er sentrale for å kunne skape den nødvendige tillit til at aktørene i verdipapirmarkedet handler innenfor de spilleregler som følger av lov og forskrifter.
I lys av den senere tids hendelser må det kunne legges til grunn at spørsmål knyttet til den ansattes egenhandel er av stor betydning. Også i disse tilfeller vil man kunne stå overfor store bevismessige problemer, som kan tenkes å svekke effekten av bestemmelsene som foreslås om ansattes egenhandel.»
Høringsinstansenes merknader
Oslo Børs går i mot forslaget om at opplysningsplikten skal utvides til å omfatte mulige brudd på egenhandelsbestemmelsene. Det uttales bl.a.:
«Ut i fra et generelt rettsikkerhetsperspektiv mener vi behovet og berettigelsen for en slik regel må dokumenteres og utredes nærmere. Reglene om egenhandel bør muligens få tid til å gjelde en viss tid før man eventuelt på bakgrunn av den erfaring man da høster, kan komme tilbake til spørsmålet. Forøvrig antar vi at myndighetene her i betydelig grad vil være hjulpet av reglene i kap. 12 som gir innsyn i de ledd av verdipapirhandelen som i denne forbindelse er sentrale.»
Norges Fondsmeglerforbund gir uttrykk for tilsvarende synspunkter.
Ingen andre høringsinstanser har merknader til Kredittilsynets forslag.
Departementets vurdering
Det følger av vphl. § 12-2 femte ledd at Kredittilsynet kan pålegge enhver opplysningsplikt ved mistanke om overtredelse av reglene om forbud mot innsidehandel, taushetsplikt i forbindelse med presise og fortrolige opplysninger og forbud mot kursmanipulering. Bestemmelsen er ny i den nye verdipapirhandelloven som ble vedtatt 5. juni 1997. Mistanke om overtredelse av reglene om egenhandel for ansatte i verdipapirforetak er ikke blant de forhold som gir adgang til å pålegge slik opplysningsplikt.
Etter departementets syn er overtredelse av reglene om innsidehandel og markedsmanipulasjon i en særklasse når det gjelder bevisproblemer. Departementet kan ikke se at brudd på egenhandelsbestemmelsene kan sies å falle inn under samme kategori. Det vises i denne sammenheng til de rapporteringsregler som foreslås, samt Kredittilsynets innsyn i VPS-systemet.
Departementet legger til grunn at en særskilt adgang til å pålegge enhver opplysningsplikt, bør forbeholdes den type lovbrudd som tradisjonelt har vært forbundet med store bevisproblemer, dvs. typisk innsidehandel. I saker som gjelder brudd på egenhandelsbestemmelsene vil Kredittilsynet på lik linje med andre saker kunne kreve bevisopptak ved domstolene etter tilsynsloven § 5, jf. domstolloven § 44.
13.2 Vinningsavståelse
Kredittilsynets forslag
Kredittilsynet viser til at en ansatt gjennom uakseptabel adferd kan oppnå en økonomisk fordel. Kredittilsynet viser videre til at en i Ot.prp.nr 29 (1996-97) fremmet forslag om at den som har oppnådd vinning ved en uaktsom eller forsettelig overtredelse av blant annet reglene om ansattes egenhandel, skal kunne pålegges av Kredittilsynet helt eller delvis å avstå denne. Kredittilsynet foreslår at en tilsvarende regel om vinningsavståelse bør gjelde ved egenhandel foretatt av ansatte i foretak som ikke omfattes av gjeldende verdipapirhandellov.
Høringsinstansenes merknader
Ingen av høringsinstansene hadde merknader til Kredittilsynets forslag.
Departementets vurdering
På bakgrunn av det som gjelder ved brudd på reglene om egenhandel for ansatte i verdipapirforetak, slutter departementet seg til Kredittilsynets forslag om at vinningsavståelse skal kunne kan pålegges ved brudd på de foreslåtte bestemmelsene om egenhandel for ansatte i finansinstitusjoner mv.
13.3 Straff
Kredittilsynets forslag
Kredittilsynet foreslår at overtredelse av alle de foreslåtte reglene, herunder reglene om egenhandel, rapporteringsplikt og habilitetskrav mv. skal kunne medføre straff i form av bøter eller fengsel inntil ett år.
Kredittilsynet viser til at verdipapirfondloven § 8-3 gir hjemmel til å ilegge bøter eller fengsel inntil tre måneder ved overtredelser av loven eller dens forskrifter. Det uttales videre (høringsnotatet s. 60):
«Sanksjonsbestemmelsene fungerer som et ris bak speilet, og motiverer på denne måten markedets aktører til å innrette seg etter de fastsatte plikt- eller forbudsbestemmelser.
I dag foreligger det divergens mellom strafferammen for brudd på bestemmelser om egenhandel i verdipapirhandelloven og verdipapirfondloven. Forskjellen bør neppe videreføres, idet like overtredelser bør medføre lik straff. Kredittilsynet legger således til grunn at strafferammen bør være den samme. I det forslag til endrede regler for ansattes egenhandel Kredittilsynet herved fremmer for Finansdepartementet, vil også ansatte i finansinstitusjoner og ansatte i foretak som inngår i konsernforhold med finansinstitusjon omfattes av egenhandelsreglene. Kredittilsynet legger til grunn at det vil være verdipapirhandellovens straffebestemmelser som får anvendelse ved brudd på reglene om ansattes egenhandel selv om vedkommende har sitt ansettelsesforhold knyttet til et foretak som ikke er et verdipapirforetak.»
Høringsinstansenes merknader
Ingen av høringsinstansene hadde merknader til Kredittilsynets forslag.
Departementets vurdering
I likhet med Kredittilsynet mener departementet at overtredelse av egenhandelsbestemmelsene bør straffes likt, uavhengig hvilken type foretak vedkommende arbeider i. På bakgrunn av at strafferammen for overtredelse av gjeldende egenhandelsbestemmelser for ansatte i verdipapirforetak i vphl. § 14-3 annet ledd er bøter eller fengsel i inntil 1 år, foreslår departementet en tilsvarende strafferamme ved uaktsom eller forsettlig overtredelse av reglene om ansattes egenhandel som nå foreslås. Når det gjelder overtredelse av den generelle habilitetsbestemmelsen, finner departmentet det naturlig å sammenligne med gjeldende vphl. § 9-3 om krav til god forretningsskikk ved egenhandel. Overtredelse av vphl. § 9-3 straffes med bøter eller fengsel i inntil 1 år. Det samme bør etter departementets syn gjelde ved overtredelse av habilitetsbestemmelsen. Overtredelse av kravene som stilles til foretaket, bør etter departementets syn straffes likt med overtredelse av de plikter for foretaket som nevnt i vphl. §§ 9-4 til 9-8. Dette innebærer at også overtredelse av foretakets plikter vil kunne straffes med bøter eller fengsel i inntil 1 år.