18 Overgangsregler og ikrafttredelsesbestemmelser
Departementet går inn for at loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.
For enkelte av de foreslåtte bestemmelsene må det fastsettes overgangsbestemmelser. Etter departementets vurdering bør utgangspunktet være at endringsloven kun skal gjelde i saker hvor åpning av gjeldsforhandlinger har skjedd etter ikrafttredelsestidspunktet. Endringslovens bestemmelser kan ikke uten videre gis anvendelse på løpende gjeldsordninger, jf. prinsippet i Grunnloven § 97. I de tilfeller hvor det er aktuelt, må det foretas en konkret vurdering av de enkelte bestemmelser opp mot Grunnloven. Departementet antar regler om tilbakevirkende kraft er minst betenkelig på områder hvor endringsloven representerer en kodifisering av allerede gjeldende praksis, og for regler som bare gjør mindre betydningsfulle inngrep i partenes rettigheter. Departementet har på denne bakgrunn kommet til at det er ubetenkelig å gi en rekke av de foreslåtte regler anvendelse på eldre saker.
For enkelte reglers vedkommende er tilbakevirkende kraft imidlertid uaktuelt. Dette gjelder f. eks. bestemmelsene som knytter seg til vurderinger ved åpning av gjeldsforhandling.
De foreslåtte overgangsreglene er systematisert etter hvilket stadium i gjeldsordningsprosessen virkningen skal inntre. Ytterpunktene for de grader av tilbakevirkning det er tale om, er på den ene siden gjeldsordninger som er utløpt mer enn to år før endringslovens ikrafttredelse. Her vil endringsloven ikke få noen betydning. På den annen side vil endringsloven etter hovedregelen gjelde fullt ut for gjeldsordningssaker hvor åpning skjer etter ikrafttredelsen.
Det har ikke vært gjennomført noen særskilt høring vedrørende disse forslagene.