14 Økonomiske og administrative konsekvenser
Etableringen av et eldreombud vil medføre oppstartskostnader og årlige kostnader til løpende drift, og vil medføre merkostnader for staten. Stortinget har derfor i 2020 bevilget 7 mill. kroner knyttet til arbeidet med etablering av eget eldreombud i andre halvdel av 2020, jf. Prop. 1 S (2019 – 2020) og Innst. 11 S (2019 – 2020).
Råd for eldre og funksjonshemma i Nesset forventer at Eldreombudets økonomiske ressurser ikke skal representere noen begrensninger i ombudets aktivitet. Pensjonistforbundet og Telemark fylkeskommunale eldreråd påpeker viktigheten av tilstrekkelige økonomiske og administrative ressurser for at Eldreombudet skal kunne fylle sitt formål og gjennomføre sine lovpålagte oppgaver. Videre forventer Pensjonistforbundet og Forskningsgruppen USN EldreForsk at Eldreombudets økonomiske ressurser i fremtiden økes tilsvarende det Barneombudet får.
Departementet er enig i at forvaltningsorganet Eldreombudet må være tilstrekkelig robust og ha faglig bredde i kompetansen for å sikre at ombudet skal kunne oppfylle formålet om å bidra til å ivareta eldres rettigheter på alle samfunnsområder. Samtidig må Eldreombudet organisere virksomheten utfra de økonomiske rammer som Stortinget til enhver tid stiller til disposisjon. Økonomiske konsekvenser utover 2020 vil en komme tilbake til i de ordinære budsjettprosessene.