16 Økonomiske og administrative konsekvenser
16.1 NOKUT– Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen
Departementet mener at å slå sammen og overføre arbeid knyttet til informasjon, vurdering og godkjenning av utenlandsk utdanning og opplæring fra NOKUT til HK-dir, vil ha samordningsfordeler. Overlappende kompetanse kan utnyttes bedre enn i dag.
Frem til nå har både NOKUT og tidligere Unit hatt ansvar for ulike spørsmål knyttet til utenlandsk utdanning. Den foreslåtte samordningen kan styrke kunnskapen om utenlandsk utdanning som til nå har vært delt mellom NOKUT og de tidligere organisasjonene som inngår i HK-dir: Diku, Kompetanse Norge og Unit (Samordna opptak). Alle disse organene har hatt kompetanse om utenlandsk universitets- og høyskoleutdanning, fagskoleutdanning og fag- og yrkesopplæring. I tillegg arbeides det med å få på plass en ordning for samordnet masteropptak. Det vil medføre behov for å bygge opp kompetanse i Samordna opptak om utenlandske bachelorutdanninger. Den foreslåtte samordningen av miljøene i HK-dir vil forhindre at det blir bygget opp to parallelle fagmiljøer på dette området, og her vil synergieffekten bli tydelig.
Departementet er i gang med en prosess sammen med NOKUT om tilrettelegging for endring av oppgaveportefølje. Videre vil det legges opp til et nært samarbeid mellom Kunnskapsdepartementet, HK-dir og NOKUT om overføring av oppgaver og ressurser knyttet til godkjenning av utenlandsk utdanning og opplæring.
Etablering av en ny klageordning vil kreve oppnevning av klagenemnd. Det er viktig at dette iverksettes samtidig med at oppgavene overføres til HK-dir. Dette vil departementet komme tilbake til senere.
Kostnader ved omorganiseringen dekkes innenfor Kunnskapsdepartementets budsjett.
16.2 Øvrige endringsforslag
Departementets oppfatning er at de foreslåtte presiseringene i lov 1. april 2005 nr. 15 om universiteter og høyskoler (universitets- og høyskoleloven) kapittel 4 om studentrettigheter ikke innebærer en økning i kostnader for institusjonene. Departementet antar at forslaget i lovens kapittel 5 om utvidet nemnd eller opprettelse av enda en nemnd kan få noen økonomiske konsekvenser for institusjonene. Kunnskapsdepartementet legger til grunn at dette dekkes innenfor institusjonenes gjeldende rammebevilgning.
Forslaget om å pålegge også private høyere utdanninginstitusjoner en plikt til å tilrettelegge for valgfri målform på eksamen vil medføre noen økte kostnader. Kunnskapsdepartementet legger til grunn også her at dette må dekkes innenfor institusjonenes egne rammer.