13 Merknader til de enkelte bestemmelser
Til § 8 Bevillingsplikt
Bestemmelsen er ny, jf. nærmere omtale i punkt 4.6.1 og 4.6.2. Første ledd fastsetter at produksjon, import og eksport bare kan skje med bevilling. Uttrykket «juridisk enhet» omfatter juridiske personer og enkeltpersonforetak, og utelukker fysiske personer uten enkeltpersonforetak (privatpersoner) fra å få utstedt bevilling. Bevillingen kan bare gis til en juridisk person som er gyldig stiftet eller enkeltpersonforetak. I de tilfellene hvor virksomheten er en del av et konsern e.l., skal bevillingen gis til det driftsansvarlige selskap.
Hver virksomhet må ha en bevilling, men loven er ikke til hinder for at en bevillingshaver kan ha flere bevillinger.
Lovbestemmelsen regulerer næringsvirksomhet, og privatimport til personlig bruk er unntatt fra bevillingsplikt i annet ledd.
Tredje ledd gir departementet hjemmel til å kunne gi utfyllende bestemmelser om innførsel, utførsel og produksjon av tobakksvarer og produksjonsutstyr.
Til § 9 Krav til bevillingssøknaden
Bestemmelsen er ny, jf. nærmere omtale i punkt 4.6.3. Første ledd fastsetter at det sammen med søknaden skal fremlegges uttømmende og utvidet politiattest for bevillingsmyndigheten, jf. politiregisterloven § 41. Søkeren selv er ansvarlig for å innhente politiattest i samsvar med politiregisterloven § 36 nr. 1. Attesten skal begrenses til straffereaksjoner for visse typer av lovovertredelser, jf. første ledd annet punktum. Det vises for øvrig til omtalen i kapittel 4.6.5.
I annet ledd er det inntatt hjemmel til å gi utfyllende forskrifter om hvilke krav som skal stilles til søknaden og hvilken dokumentasjon som skal fremlegges av søkeren.
Til § 10 Saksbehandlingsregler
Bestemmelsen er ny, jf. nærmere omtale i punkt 4.6.4. Første ledd fastsetter at Helsedirektoratet er bevillingsmyndighet for bevillinger etter § 8.
Annet ledd fastsetter saksbehandlingsfrister som begynner å løpe når all nødvendig dokumentasjon er innlevert fra søkeren. Fristen kan forlenges én gang ved kompliserte saker eller ved forsinkende forhold utenfor Helsedirektoratets kontroll. Dersom direktoratet ikke når å behandle søknaden innen fristen, betyr det ikke at bevillingen anses innvilget. Dette har sammenheng med vandelskravet i § 11 som er et vilkår for bevilling.
Tredje ledd fastsetter at søker kan pålegges å dokumentere opplysninger som er nødvendige for å ta stilling til vandelskravet. Søkeren kan bare pålegges dette så langt det er mulig å fremskaffe slik informasjon. Som eksempel på dokumentasjon kan nevnes utskrift fra Regnskapsregisteret som viser at årsoppgjør og revisjonsberetning er levert, firma-attest som viser hvem som har de vesentlige økonomiske interessene i virksomheten, og bekreftelser fra skatte- og avgiftsmyndighetene om at det ikke foreligger forfalte utestående krav på skatter eller avgifter og finansieringsplan, driftsbudsjett og likviditetsbudsjett for virksomheten.
Er søker en person eller et selskap med virksomhet i annet land enn Norge, må det kunne kreves attester som gir samme type informasjon og som er like notoriske som de norske attestene som er nevnt i foregående avsnitt.
I forbindelse med behandling av bevillingssøknaden er det obligatorisk å innhente uttalelse fra toll- og skattemyndighetene, jf. fjerde ledd. Det skal fremgå om den som søker bevilling har brutt toll-, skatte-, avgifts- eller regnskapslovgivningen, eller om de på søknadstidspunktet har skatte- eller avgiftsrestanser. Det er først og fremst overtredelse i forbindelse med utøvelse av næringsvirksomhet som er relevant, men også lovovertredelser i privatøkonomien bør opplyses, slik at Helsedirektoratet har mulighet til å vurdere om disse likevel kan være relevante for utøvelse av næringsvirksomhet. I den grad det er mulig, bør toll- og skattemyndighetene også opplyse om personene har vært involvert i tidligere selskaper som f.eks. har blitt slått konkurs pga manglende betaling av skatter og avgifter.
Femte ledd regulerer fornyet vandelskontroll, og sjette ledd er en forskriftshjemmel for nærmere saksbehandlingsregler og dokumentasjonskrav.
Til § 11 Krav til vandel
Bestemmelsen er ny, men basert på tilsvarende bestemmelse i alkoholloven, jf. nærmere omtale i punkt 4.6.5. I første ledd stilles vandelskrav til bevillingshaver og andre sentrale personer i virksomheten. Disse må ha uklanderlig vandel i forhold til tobakksskadeloven eller bestemmelser i annen lovgiving som har sammenheng med denne lovs formål. Lovgivning som anses å ha sammenheng med lovens formål er listet opp i § 9 første ledd. Som eksempler på slike regler kan nevnes opplysningsplikt etter skatteforvaltningsloven ved levering av skattemelding og skattebetalingslovens krav om arbeidsgivers forskuddstrekk, regnskapslovens krav om at det føres regnskap og utarbeides årsoppgjør o.l.
Kravene gjelder også for tilsvarende utenlandsk lovgivning.
Det er i henhold til annet ledd bevillingshaver, de med vesentlige økonomiske interesser i eller innflytelse over virksomheten, som må oppfylle kravene. Ved vurderingen av hvem som har innflytelse over eller økonomisk interesse i virksomheten, er det de underliggende forhold som er avgjørende, ikke hvordan f.eks. selskapets eierstruktur og ledelse fremstår i det ytre. I vurderingen av om en person har vesentlig innflytelse over virksomheten kan det også være aktuelt å vurdere innflytelsen til nærmere definerte nærstående til den aktuelle personen, jf. tredje ledd.
Bevillingsmyndigheten kan pålegge bevillingssøker å redegjøre for hvem det er relevant å vurdere i forhold til vandel i søknaden. Det kan også kreves at dette bekreftes i den grad det er mulig f.eks. ved utskrift fra Brønnøysundregistrene. Bevillingsmyndigheten kan be om at bevillingssøkeren dokumenterer hver persons vandel i den grad det er mulig, f.eks. ved fremleggelse av skatteattester. Det er bevillingssøker som må dokumentere at vandelskravet er oppfylt.
Nærmere regulering av dokumentasjons- og vandelskravet vil gjøres i forskrift, jf. forskriftshjemmel inntatt i fjerde ledd.
Til § 12 Overdragelse, død og konkurs
Bestemmelsen er ny, men basert på tilsvarende bestemmelse i alkoholloven, jf. nærmere omtale i punkt 4.6.7. Første ledd inneholder en overgangsregel for den situasjon at en bevillingspliktig virksomhet overdras. Den som får seg overdratt en bevillingspliktig virksomhet kan fortsette virksomheten inntil søknad om ny bevilling er behandlet av bevillingsmyndigheten, men ikke utover tre måneder. Helsedirektoratet kan utvide overgangsperioden med ytterligere én måned. Manglende oppfyllelse av søkers aktivitetsplikt etter første ledd innebærer at retten til fortsatt drift i overgangsperioden bortfaller.
Ifølge første ledd annet punktum faller bevillingen bort ved overdragelse av virksomheten eller av andeler i selskap som eier slik virksomhet. Bevillinger gis til bestemte juridiske personer eller enkeltpersonforetak, jf. § 8 første ledd. Når de som har de opprinnelige eierinteressene ikke lenger driver virksomheten, faller bevillingen bort. Overdragelse kan være salg av virksomheten til nye eiere, f.eks. til et nytt selskap. Dersom det er en juridisk person som har bevillingen, vil et skifte av selskapsform føre til at bevillingen faller bort. Det er ikke lenger det selskapet som fikk bevillingen som driver virksomheten, selv om de faktiske eierinteressene er de samme. Tilsvarende gjelder dersom virksomheten går over fra et enkeltpersonforetak til et aksjeselskap, selv om den fysiske personen som kan knyttes til enkeltpersonforetaket er identisk med eneaksjonæren.
Det må vurderes konkret hva som er en overdragelse av en vesentlig andel aksjer eller andeler i selskapet som driver virksomheten. Salg av mindre andeler eller aksjer som det er naturlig å se i sammenheng, skal summeres.
Annet ledd regulerer situasjonen ved bevillingshavers død. Dødsboet kan da velge om det vil fortsette den eksisterende virksomheten i en overgangsperiode på inntil 3 måneder, eller om det vil selge varene.
Ifølge tredje ledd faller bevillingen bort ved konkurs. Det avgjørende tidspunktet er konkursåpning. Konkursboet gis imidlertid en rett til å overdra gjenværende tobakksvarer etter konkursen. Overdragelsen må skje innen endelig avslutning av bobehandlingen.
Fjerde ledd gir forskriftshjemmel for nærmere bestemmelser om bortfall av bevilling.
Til § 13 Opplysnings- og meldeplikt
Bestemmelsen er ny og er nærmere omtalt i punkt 4.6.8. Første ledd pålegger toll- og skattemyndighetene en opplysningsplikt til Helsedirektoratet. Det er bare adgang til å kreve opplysninger som er relevante for den konkrete saksbehandlingen, dvs. opplysninger som er nødvendige for behandling av bevillingssakene. På forespørsel fra bevillingsmyndigheten må opplysningene gis uten hinder av den taushetsplikten etatene er pålagt i forvaltningsloven eller særlover.
Etter at bevilling er gitt, vil det kunne være behov for å innhente opplysninger i forbindelse med kontroll med bevillingene, endringer, vurdering av inndragning av bevillingen o.l.
Annet ledd pålegger toll- og skattemyndighetene meldeplikt overfor Helsedirektoratet dersom de avdekker forhold som kan antas å ha vesentlig betydning for bevillingsspørsmålet, f.eks. brudd på tobakksskadeloven eller skatte-, avgifts- eller regnskapslovgivningen. Politiets meldeplikt følger av politiregisterloven § 10-7 og er derfor ikke regulert i tobakksskadeloven.
Tredje ledd gir forskriftshjemmel for nærmere bestemmelser om opplysnings- og meldeplikten.
Til § 14 Bevillingshavers varslingsplikt
Bestemmelsen er ny og nærmere omtalt i punkt 4.6.9. Varslingsplikten i første ledd bokstav a skal sikre at bevillingsmyndigheten har oversikt over virksomhetens stedlige plassering og andre vesentlig opplysninger for bevillingsmyndighetens tilsynsarbeid. I vurderingen av hva som er vesentlige opplysninger må det sees hen til hvilke opplysninger som skal oppgis eller dokumenteres ved søknad om bevilling. Dette vil fremgå av forskrift. Første ledd bokstav b pålegger bevillingshaver varslingsplikt ved kjøp eller avhending av produksjonsutstyr.
Annet ledd inneholder en forskriftshjemmel for nærmere bestemmelser om varslingsplikten og ev. unntak fra den.
Til § 15 Gebyr og avgifter
Bestemmelsen er ny og nærmere omtalt i kapittel 10. Den fastsetter i første ledd at det må betales et søknadsgebyr før en bevillingssøknad tas under behandling. Søknadsgebyrets størrelse fastsettes i forskrift. Gebyret skal dekke utgiftene til behandling av søknaden, herunder innledende kontakt med søker, registrering av søknaden og vedlagt dokumentasjon, innhenting av opplysninger, vurdering, vedtak og klagebehandling. Gebyret skal tilsvare de faktiske kostnadene til Helsedirektoratets saksbehandling og skal jevnlig justeres deretter.
Den årlig avgiften i annet ledd skal tilsvare de faktiske kostnadene til utvikling og drift av bevillingsregistret, bevillingsordningen og systemet for sporing og sikkerhetsmerking. Avgiften skal således ikke innebære en ekstra inntektskilde for tilsynsmyndighetene.
Systemet og satsene for innbetaling av gebyr og avgift vil bli fastsatt i forskrift, jf. forskriftshjemmelsen i tredje ledd.
Til § 16 Destruksjon av produksjonsutstyr
Bestemmelsen er ny og skal sikre at myndighetene til enhver tid har oversikt over produksjonsutstyr på norsk jord, jf. nærmere omtale i punkt 4.6.9. Produsentene plikter etter første ledd å sikre at all destruksjon skjer under bevillingsmyndighetens overvåkning. Annet ledd gir departementet forskriftshjemmel til å gi nærmere bestemmelser om slik destruksjon.
Til § 16 a Internkontroll
Bestemmelsen er ny, jf. nærmere omtale i punkt 4.6.11. Den fastsetter i første ledd en plikt for bevillingshavere til å etablere internkontroll som skal sørge for at tobakksskadelovens regler som knytter seg til produksjon, import og eksport overholdes. Internkontrollen skal sørge for at bestemmelsene i kapittel 3 og 3A etterleves. Internkontrollsystemet skal kunne dokumenteres ovenfor tilsynsmyndighetene. Dette innebærer at internkontrollkravet blir gjenstand for tilsyn.
Annet ledd fastsetter at departementet kan gi nærmere bestemmelser om innholdet i internkontrollkravet. Slike bestemmelser kan blant annet omfatte krav om at internkontrollen skal tilpasses virksomhetens størrelse, egenart, aktiviteter og risikoforhold, at den skal sørge for at ansatte i virksomheten har tilstrekkelige kunnskaper og kompetanse til å overholde kravene til virksomheten, herunder kravene til internkontroll, og at de ansatte skal ha oversikt over hvordan virksomheten er organisert og hvordan oppgaver og ansvar er fordelt. Videre kan det gis bestemmelser om at de ansvarlige skal ha rutiner for å forebygge, avdekke og rette opp avvik.
Til § 16 b Kundekontroll, markedsovervåkning og rapportering
Bestemmelsen er ny, jf. nærmere omtale i punkt 4.6.10. Kundekontrollen innebærer at bevillingshavere må forvisse seg om at næringsdrivende man har et kundeforhold til driver virksomheten på lovlig vis, herunder at den aktuelle kunden har bevilling eller er registrert, dersom det foreligger bevillings- eller registreringsplikt etter tobakksskadeloven, jf. første ledd bokstav a. Bevillingshaver plikter også å holde oversikt over at levert mengde tobakksvarer tilsvarer etterspørselen i det aktuelle markedet, jf. første ledd bosktav b. Plikten til markedsovervåkning innebærer ikke kun å ha oversikt over egne salgstall fra året før, men også å estimere etterspørselen etter tobakksvarene fremover i tid basert på utviklingen av salget over tid og trender i markedet. Bevillingshavere har ansvar for å sikre at markedet kun forsynes med tobakksvarer i samsvar med det som til enhver tid er etterspørselen.
Dersom kundekontrollen gir mistanke om at en kunde har overtrådt bestemmelsene i tobakksskadeloven, følger det en plikt til å rapportere dette til Helsedirektoratet, jf. første ledd bokstav c. Kundekontrollen kan også innebære innsyn i dokumenter, som regnskapsdokumenter, selvangivelse mv.
Nærmere bestemmelser om kundekontroll kan gis i forskrift, jf. annet ledd.
Til § 16 c Krav til bokføring
Bestemmelsen er ny, jf. nærmere omtale i punkt 4.6.12. Første ledd skal sikre myndighetenes tilgang til en oversikt over transaksjoner som er bokført i medhold av bokføringsloven.
Etter annet ledd gjelder det et særskilt bokføringskrav for produsenter, som skal gjøre det mulig å etterprøve at ingen av ingrediensene i tobakksvarene kommer fra ulovlig handel.
Tredje ledd inneholder en forskriftshjemmel.
Til § 16 d Krav til unikt identifikasjonsmerke
Bestemmelsen er ny, jf. nærmere omtale i punkt 5.2. Første ledd forbyr innførsel, salg og produksjon av tobakksvarer uten id-merke. Dette pålegger importører, og eventuelle norske produsenter, å sørge for at varene er merket før henholdsvis innførsel og forflytning fra produksjonslokalet. Merkekravet gjelder enkeltpakninger. Enkeltpakninger er gjerne pakket i større enheter ved forsendelse og en større enhet må merkes med et id-merke som kan gjøre rede for alle enkeltpakningene i enheten. Gjøres ikke det, må den større enheten åpnes for registrering av hver enkeltpakke.
Hvilken informasjon som skal knyttes til id-merket vil fremgå av forskrift, jf. annet ledd. Dette vil bl.a. være informasjon om produktet, produksjonsanlegget, produksjonstidspunkt, forespeilet reiserute, importør, forespeilet detaljmarked mv.
Til § 16 e Krav til datalagring hos uavhengig tredjepart
Bestemmelsen er ny, jf. nærmere omtale i punkt 5.4. Det skal knyttes informasjon til id-merket, jf. § 16 d. Informasjonen må lagres, og det er produsentene, importørene og eksportørene som er ansvarlige for lagring av data. For å sikre at disse aktørene ikke kan manipulere systemet, skal de ikke ha mulighet til å slette eller endre data som allerede er lagret.
Første ledd pålegger derfor aktørene å inngå avtale om lagring med tredjepart som er økonomisk og juridisk uavhengig av tobakksindustrien. Annet ledd fastsetter at datalagringsfasiliteten fysisk må befinne seg i EØS-området. For å sikre tredjepartens uavhengighet og for øvrig føre kontroll med tredjeparten, pålegges produsentene i tredje ledd å foreslå uavhengig revisor som skal overvåke tredjepartens aktiviteter. Både datalagringsansvarlig tredjepart og revisor må godkjennes av ESA, jf. første ledd annet punktum og tredje ledd annet punktum. Kravene til uavhengighet og nærmere detaljer om datalagringsfasilitetene vil fremgå av forskrift, jf. fjerde ledd.
Til § 16 f Tilgang til opplysninger i datalagringsfasiliteter
Bestemmelsen er ny, jf. nærmere omtale i punkt 5.6. Det er kun uavhengig revisor og de myndighetsorganer som er nevnt i første ledd som skal ha tilgang til opplysningene i datalagringsfasilitetene. Produsenter og importører kan ifølge tobakksdirektivet gis tilgang på visse vilkår. Dette vil fremgå av forskrift, jf. annet ledd.
Til § 16 g Krav til registrering av enkeltpakninger
Bestemmelsen er ny, jf. nærmere omtale i punkt 5.3. Kravet til registrering i første ledd skal sikre at reiseveien til hver enkeltpakning med tobakk skal kunne følges aktivt eller spores i etterkant, fra produsent til siste ledd i omsetningskjeden før detaljistleddet. Også intern forflytning hos samme aktør skal registreres, f.eks. mellom to ulike lagerfasiliteter.
Annet ledd pålegger produsenter å stille nødvendig utstyr for registrering til rådighet for alle registreringspliktige aktører.
Hvilke aktører som skal pålegges registreringsplikt og nærmere bestemmelser om registreringskravet vil gis i forskrift, jf. tredje ledd.
Til § 16 h Krav til sikkerhetsmerke
Bestemmelsen er ny, jf. nærmere omtale i kapittel 6. Første ledd første punktum oppstiller et forbud mot å innføre, selge eller produsere tobakksvarer uten sikkerhetsmerke. Dette pålegger importører, og eventuelle norske produsenter, å sørge for at varene er merket før henholdsvis innførsel og forflytning fra produksjonslokalet. Merkekravet gjelder kun enkeltpakninger og ikke større enheter som inneholder enkeltpakninger, som kartonger, kasser osv. Privatimport er unntatt fra forbudet, jf. første ledd annet punktum.
Annet ledd gir forskriftshjemmel til å fastsette nærmere krav til sikkerhetsmerket og påføringen av dette.
Til § 35 Tilsynsansvar
Tilsynsansvaret omtales nærmere i punkt 4.6.6. Første ledd er endret slik at Helsedirektoratet også pålegges tilsynsansvar for §§ 8, 11, 12, 14, 15, 16 til 16 c om bevillingsordningen og §§ 16 d til 16 h om aktørenes plikter etter systemet for sporing og sikkerhetsmerking. Tidligere første ledd siste punktum er flyttet inn i nytt femte ledd.
Tredje og fjerde ledd om tilsyn med registreringsordningen for detaljsalg tilsvarer tidligere § 7 første og annet ledd, som er flyttet for å oppnå bedre sammenheng i lovens bestemmelser. I sjette ledd er det kun foretatt en språklig oppdatering, og i syvende ledd om forskriftshjemmel er tidligere § 7 tredje ledd innlemmet.
Til § 35 a Tobakksregister
Bestemmelsen er endret slik at den i første ledd i tillegg til register over detaljister og grossister, skal omfatte register over bevillingshavere.
Tidligere forskriftshjemmel i § 35 a første ledd annet punktum er flyttet til et eget annet ledd.
Til § 36 Retting og tvangsmulkt
Bestemmelsen er kun oppdatert språklig, som følge av at tidligere § 8 om retting og tvangsmulkt i kapitlet om registreringsordningen for detaljister og grossister, nå er innlemmet i bestemmelsen.
Til § 36 a Overtredelsesbegyr
Bestemmelsen er ny og er en oppdatert versjon av tilsvarende forslag til § 35 a i Prop. 60 L (2017–2018) Endringer i alkoholloven, atomenergiloven, folkehelseloven, legemiddelloven, lov om medisinsk utstyr, strålevernloven og tobakksskadeloven mv. (overtredelsesgebyr mv.). Bestemmelsen er kun oppdatert som følge av nye paragrafnummereringer i denne lovproposisjonen. Det vil si at henvisningen til §§ 9 og 37 a er tatt ut og erstattet med §§ 36 b og 37.
Til § 36 b Salgsforbud
Bestemmelsen tilsvarer tidligere § 9 og er kun flyttet slik at alle lovens sanksjoner og reaksjoner er samlet i et kapittel.
Til § 36 c Inndragning av bevilling
Bestemmelsen er ny, jf. nærmere omtale i kapittel 7. Første ledd slår fast at en bevilling kan inndras dersom vandelskravet ikke lenger er oppfylt eller dersom forpliktelsene etter tobakksskadeloven ikke oppfylles.
Bevillingsmyndigheten må selv konkludere med at det foreligger slik overtredelse som loven omtaler. Dom eller vedtatt forelegg kan anses som bevis, men også politirapporter og vitneutsagn, herunder kontrollrapporter, vil etter omstendighetene kunne være tilstrekkelige bevis. Det kan ikke kreves at det foreligger klageavgjørelse eller rettskraftig dom før inndragning kan vedtas. I situasjoner der det står påstand mot påstand, må bevillingsmyndigheten foreta en vanlig bevisvurdering når den skal ta stilling til inndragningsspørsmålet. Beviskravene ved inndragning er alminnelig sannsynlighetsovervekt. Det er Helsedirektoratet som har ansvaret for å føre bevis for det faktiske grunnlaget for inndragningsvedtaket.
Hvilken regel som er overtrådt og overtredelsens grovhet vil være av betydning for om inndragning bør skje. Også enkeltstående overtredelser gir grunnlag for inndragning. Det kan også tenkes situasjoner som er så alvorlige at bevillingsmyndigheten bør reagere med inndragning også ved slike enkeltstående brudd. Det kan legges vekt på om det er flere samtidige overtredelser eller om det over tid har forekommet gjentatte brudd på alkoholloven, og på bestemmelser som har sammenheng med denne. Det er videre anledning til å legge vekt på hvordan bevillingshaver har praktisert bevillingen tidligere. Det er ikke noe krav at det foreligger subjektiv skyld eller klanderverdige forhold for at bevillingen kan inndras, men det kan legges vekt på dette hensynet i skjønnsvurderingen.
Bestemmelsens annet ledd gir Helsedirektoratet anledning til å inndra en bevilling som ikke er benyttet i løpet av det siste året. Fristen starter på det tidspunktet virksomheten opphører, ev. kunne startet opp. Det er opp til Helsedirektoratets skjønnsmessige vurdering å ta stilling til om bevillingen skal inndras når fristen er utløpt.
Tredje ledd gir forskriftshjemmel for nærmere bestemmelser om inndragning.
Til § 37 Tilbakekall av registrering, godkjenning og omsetningsforbud
Bestemmelsen tilsvarer tidligere § 37 a og er kun flyttet for å oppnå bedre sammenheng i loven.
Til § 37 a Klage
Bestemmelsen tilsvarer tidligere § 37 og er kun flyttet for å oppnå bedre sammenheng i loven. Endringen i første ledd er kun av språklig art, som følge av at tidligere § 11 om klage på vedtak etter registreringsordningen for detaljister og grossister, nå er innlemmet i bestemmelsen.
Annet og tredje ledd er nye og er oppdaterte versjoner av tilsvarende forslag til § 37 annet og tredje ledd i Prop. 60 L (2017–2018) Endringer i alkoholloven, atomenergiloven, folkehelseloven, legemiddelloven, lov om medisinsk utstyr, strålevernloven og tobakksskadeloven mv. (overtredelsesgebyr mv.). Bestemmelsene er oppdatert slik at det er tatt inn henvisninger til §§ 36 og 36 b, som følge av ny paragrafnummerering i loven og innlemmelsen av tidligere § 11.
Til § 38 Opplysnings- og rapporteringsplikter mv.
Syvende ledd er endret slik at «avgifter» er lagt til i tillegg til dagens «gebyrer». Dette sikrer større fleksibilitet i hvordan finansieringsordningene etter tobakksskadeloven utformes.
Til § 40 a Utlevering av opplysninger
Bestemmelsen er endret med nye annet til fjerde ledd, jf. nærmere omtale i kapittel 8. Annet ledd gir hjemmel for ansvarlige nasjonale myndigheters utlevering av taushetsbelagte opplysninger fra bevillingsordningen og systemet for sporing og sikkerhetsmerking til protokollpartenes myndigheter og sekretariatet til tobakkskonvensjonen.
Tilsvarende er det foreslått nytt fjerde ledd som skal muliggjøre informasjonsflyt mellom Helsedirektoratet, politiet, tollmyndighetene og skattemyndighetene, for oppnå et effektivt kontroll- og sporingssystem.
Femte ledd gir forskriftshjemmel for nærmere bestemmelser om slik utlevering av opplysninger.
Til § 43 Beslag og destruksjon av ulovlige varer
Bestemmelsens overskrift og fjerde ledd er nye, jf. nærmere omtale i kapittel 11.
I nytt fjerde ledd er det tatt inn en hjemmel for at Kongen kan fastsette bestemmelser om at tobakksvarer, tobakkssurrogater og tobakksutstyr som er allerede er importert i strid med tobakksskadelovgivningen og som er i omløp i Norge, kan beslaglegges og destrueres. Dette i motsetning til bestemmelsens første ledd, som gir hjemmel for beslag og destruksjon på importtidspunktet. Det gis også hjemmel til å fastsette bestemmelser om hvem som skal kunne foreta beslag og destruksjon. Nåværende fjerde ledd blir femte ledd, og nåværende femte ledd blir nytt sjette ledd.
Til § 46 Ikrafttredelse
Bestemmelsen falt ved en feil ut ved en tidligere lovendring (lov av 24. mai 2013 nr. 17), og foreslås nå tatt inn igjen.