17 Merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget
17.1 Merknader til endringer i barnevernloven (Barne- og familiedepartementet)
Til § 2-1 andre ledd
Endringen innebærer at reguleringen av kommunens plikt til internkontroll på barnevernområdet i dagens § 2-1 andre ledd med forskrift, erstattes av en henvisning til den nye bestemmelsen om kommunens plikt til internkontroll i kommuneloven § 25-1. I henhold til kommuneloven § 25-1 andre ledd skal internkontrollen være systematisk og tilpasses virksomhetens størrelse, egenart, aktiviteter og risikoforhold. Dette innebærer at både innholdet i og omfanget av internkontrollen må tilpasses risikoen på barnevernområdet. Det vises til nærmere omtale i kapittel 7
Til § 2-3 b andre ledd
Endringen innebærer at hjemmelen for statlig tilsyn med kommunens internkontroll på barnevernområdet eksplisitt henviser til kommuneloven § 25-1. Endringen er en konsekvens av at § 2-1 andre ledd er endret til en bestemmelse som henviser til kommunelovens bestemmelse om internkontroll, og tydeliggjør hjemmelen for statlig tilsyn med kommunens oppfyllelse av denne. Se nærmere omtale i kapittel 7.
17.2 Merknader til endringer i opplæringsloven (Kunnskapsdepartementet)
Se nærmere omtale av endringsforslagene i opplæringsloven foran i kapittel 12.
Til § 2-12 tredje ledd
Endringen innebærer at henvisningen til § 13-10 erstattes av en henvisning til lovforslagets § 12-2a, jf. departementets forslag om å flytte bestemmelsene om ansvar og internkontroll for private grunnskoler fra § 13-10 første og andre ledd til en ny § 2-12a. Videre innebærer endringen at det innføres en ny henvisning til lovforslagets § 13-3e om plikt til å arbeide med kvalitetsutvikling, jf. departementets forslag om å samle kravene til å gjennomføre en skolebasert vurdering, følge opp resultatene fra nasjonale kvalitetsvurderinger og utarbeide en årlig tilstandsrapport i en ny lovbestemmelse. Det er således ingen innholdsmessige endringer.
Til § 2-12a
Første ledd innebærer at regelen i § 13-10 første ledd om at skoleeieren for private grunnskoler etter § 2-12 har ansvaret for at kravene i opplæringsloven og forskriften til loven blir oppfylt, herunder å stille til disposisjon de ressursene som er nødvendige for at kravene skal kunne oppfylles, flyttes fra § 13-10 første ledd til den nye bestemmelsen i § 2-12a første ledd. Endringen innebærer videre en presisering av ordlyden ved at det går fram at det er den øverste ledelsen ved de private grunnskolene etter § 2-12 som har dette ansvaret. Bestemmelsen i første ledd innebærer ingen innholdsmessige endringer i forhold til det som har vært gjeldende rett.
I andre ledd lovfestes det at ledelsen ved private grunnskoler etter § 2-12 skal ha internkontroll i tråd med reglene i kommuneloven § 25-1 for å sikre at kravene opplistet i § 2-12 andre til fjerde ledd blir oppfylt. Endringen innebærer at kravet om internkontroll for de private grunnskolene etter § 2-12 tilsvarer den nye internkontrollbestemmelsen i kommuneloven § 25-1 for kommuner og fylkeskommuner. Internkontrollen skal være systematisk og tilpasset skolens størrelse, egenart, aktiviteter og risikoforhold. Ledelsen ved private grunnskoler etter § 2-12 skal kunne tilpasse internkontrollen til egen skolevirksomhet.
Til § 9 A-3 andre ledd
Endringen innebærer at det er presisert at skolen skal forebygge brudd på retten til et trygt og godt skolemiljø ved å arbeide kontinuerlig for å fremme helsen, trivselen og læringen til elevene. Elevene skal få delta i arbeidet. Bestemmelsen viderefører det som har vært gjeldende rett, samtidig som det kommer tydeligere fram hva som forventes av skolen på dette området. Krav om internkontroll er tatt ut av denne delen av bestemmelsen fordi kommuneloven § 25-1 regulerer kravene til internkontroll.
Til § 10-8 første ledd andre punktum
Endringen innebærer at skoleeieren skal sørge for at lærere, rektorer og andre ansatte i skolen får anledning til å utvikle seg faglig og pedagogisk så de kan være på høyde med utviklingen i skolen og samfunnet. Tidligere skulle skoleeier ha et system som gir disse personene høve til slik kompetanseutvikling. Internkontrollelementet er således tatt ut. At kommunen og fylkeskommunen skal ha internkontroll for å sikre at kravene i opplæringsloven § 10-8 følges, følger nå av kommuneloven § 25-1. Forslaget endrer ikke gjeldende rett når det gjelder kravene til hvilken kompetanseutvikling kommunen og fylkeskommunen skal tilby og omfang.
Til § 13-3e
Endringen innebærer at kravene til å gjennomføre en skolebasert vurdering i forskrift til opplæringsloven § 2-1, og kravene til å følge opp resultatene fra nasjonale kvalitetsvurderinger og utarbeide en årlig tilstandsrapport i opplæringsloven § 13-10 andre ledd, blir samlet i en ny lovbestemmelse. Det er ikke gjort endringer i det materielle innholdet i kravene.
Til § 13-10
Endringen i første ledd innebærer at private grunnskoler etter § 2-12 ikke lenger er omfattet av bestemmelsen, jf. departementets forslag om å flytte bestemmelsen om ledelsen ved private grunnskoler sitt ansvar fra § 13-10 første ledd til nye § 2-12a.
Til § 14-1 første ledd
Endringen innebærer at fylkesmannen gis myndighet til å føre tilsyn med kommunens og fylkeskommunens internkontrollplikt etter kommuneloven § 25-1 ved tilsyn etter opplæringsloven.
17.3 Barnehageloven (Kunnskapsdepartementet)
Til § 9 første ledd
Endringen innebærer en utvidelse av fylkesmannens tilsynsmyndighet. Bestemmelsen gir fylkesmannen myndighet til å føre tilsyn med kommunens internkontroll etter kommuneloven § 25-1 ved tilsyn med kommunen som barnehagemyndighet. Det vil være kommunens oppfyllelse av internkontroll med kommuneplikter i egenskap av å være barnehagemyndighet som kan være gjenstand for tilsyn. Tilsyn med internkontroll er vanlig innenfor andre deler av kommunens virksomhet og dermed kjent for kommunene. Å utvide fylkesmannens tilsynshjemmel overfor kommunen som barnehagemyndighet vil kunne bidra til bedre og mer helhetlig samordning av fylkesmannens ulike tilsyn med en kommune. Hensikten med å utvide tilsynshjemmelen er å legge til rette for at tilsynene kan være mest mulig målrettede. Med en utvidet tilsynshjemmel kan fylkesmannen velge om han vil bruke tilsynet som et virkemiddel for å styrke kommunens systematiske arbeid for selv å kunne sørge for regeletterlevelse, eller om han vil gå inn i en bestemt sak eller praksis. Fylkesmannen vil kunne innrette tilsynene ut fra hva som vil gi best mulig effekt i det enkelte tilfellet. At fylkesmannen får en utvidet tilsynshjemmel er ikke ment å påvirke omfanget av tilsyn ut mot kommunene. Se for øvrig departementets vurderinger og forslag i kapittel 11.
17.4 Sosialtjenesteloven (Arbeids- og sosialdepartementet)
Til § 5
Endringen innebærer at dagens internkontrollplikt etter sosialtjenesteloven erstattes av den nye internkontrollbestemmelsen i kommuneloven § 25-1. Den nye bestemmelsen i sosialtjenesteloven er en henvisningsbestemmelse til kommuneloven, for å synliggjøre kommunelovens krav til internkontroll. Se nærmere omtale i kapittel 6.
17.5 Folkehelseloven (Helse- og omsorgsdepartementet)
Til § 9 andre ledd
Endringen innebærer en videreføring av bestemmelsen i folkehelseloven § 30 andre ledd om forsterket dokumentasjonskrav ved tilsyn. Bestemmelsen krever en særskilt dokumentasjon av tilsynet etter § 9 første ledd, herunder uavhengighet og likebehandling i tilsynet. At bestemmelsen er flyttet fra § 30 til § 9 har sammenheng med at § 30 skal oppheves, og dette er ikke ment å innebære noen innholdsmessig endring. Det særskilte dokumentasjonskravet etter folkehelseloven § 9 andre ledd gjelder i tillegg til internkontrollkravet etter kommuneloven kapittel 25.
Til § 30 første ledd
Endringen innebærer at dagens internkontrollplikt etter folkehelseloven erstattes av den nye internkontrollbestemmelsen i kommuneloven § 25-1. Også den gjeldende internkontrollbestemmelsen i folkehelseloven bygger på det generelle systemet for internkontroll etter kommuneloven. Den nye bestemmelsen er en henvisningsbestemmelse fra folkehelseloven til kommuneloven, for å tydeliggjøre at det er kommuneloven som fullt og helt regulerer kravet til internkontroll med kommuneplikter.
Til § 31 første ledd
Det er tatt inn en henvisning til internkontrollbestemmelsen i kommuneloven § 25-1 slik at det fortsatt kan føres tilsyn med internkontroll i tillegg til tilsynet med pliktene i folkehelseloven. Av pedagogiske hensyn står fortsatt også henvisningen til § 30 som igjen henviser til kommuneloven.