6 Regelverksforenkling
6.1 Arbeids- og sosialdepartementet
Alkoholloven
Forslag til endringer i lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk mv. (alkoholloven) ble lagt fram for Stortinget i Ot.prp. nr. 86 (2003-2004). Et bredt flertall sluttet seg til forslagene, se endringslov 17. desember 2004 nr. 86. Det tas sikte på at endringene skal tre i kraft sammen med de endringer som en tilsvarende forskriftsrevisjon vil resultere i. Arbeids- og sosialdepartementet sendte forslag til forskriftsendringer på høring 1. mars 2005. Det tas sikte på at endringene kan tre i kraft fra 1. juli 2005.
Flere av endringene vil bidra til å gi kommunene større frihet til å organisere sitt alkoholpolitiske arbeid ut fra en vurdering av lokale forhold og behov. Det er også foretatt endringer som vil legge bedre til rette for interkommunalt samarbeid i forvaltningen av alkoholloven. En rekke av endringene vil kunne bedre kommunenes mulighet for å føre effektiv kontroll med at salg og skjenking av alkoholholdig drikk skjer i samsvar med alkohollovens krav. Det pekes spesielt på at det er vedtatt å oppheve delegeringsbegrensningene som følger av alkoholloven § 1-12.
6.2 Barne- og familiedepartementet
Barnehageloven
Barne- og familiedepartementet har lagt fram Ot. prp. nr. 72 (2004-2005) Om lov om barnehager . Det vises til kapittel 15.2 for nærmere omtale av dette forslaget.
6.3 Helse- og omsorgsdepartementet
Harmonisering av den kommunale helse- og sosialtjenesten - Bernt-utvalget
Bernt-utvalget la i oktober 2004 fram sin innstilling NOU 2004:18 Helhet og plan i sosial- og helsetjenestene.
Det vises til nærmere omtale i kapittel 14.
6.4 Utdannings- og forskningsdepartementet
Opplæringsloven og friskoleloven
Ot. prp. nr. 57 (2004-2005) om endringer i opplæringsloven og friskoleloven ble lagt fram 18. mars 2005. Proposisjonen inneholder blant annet forslag om forenklinger i saksbehandlingsreglene for spesialundervisning. Utdannings- og forskningsdepartementet foreslår en endring som innebærer at et enkeltvedtak om spesialundervisning skal sees på som en individuell opplæringsplan. Den særskilte reguleringen av den individuelle opplæringsplanen etter gjeldende lov oppheves. Departementet foreslår også at gjeldende krav om at det alltid skal foreligge en sakkyndig vurdering før det blir gjort enkeltvedtak om spesialundervisning blir erstattet med et krav om at det skal være sakkyndig vurdering når det er nødvendig for å opplyse saken. Det skal etter forslaget også utarbeides en sakkyndig vurdering når eleven eller foreldrene ber om det. Forslagene har ingen betydning for selve retten til spesialundervisning.