11 En sammenligning av de tre alternativene

11.1 Innledning

Utvalget foretar i dette kapitlet en sammenligning av de tre alternativene til en framtidig pensjonsordning for sjømenn. Sammenligningen bygger på de ulike alternativene slik de er framstilt i kapitlene 8, 9 og 10. For mer detaljer vises det til framstillingen i de nevnte kapitlene. I punkt 11.7 er det tatt inn en tabell der noen viktige kjennetegn ved de tre alternativene sammenlignes.

Utvalget forutsetter at alle alternativene skal ha den samme personkretsen som i dagens pensjonstrygd for sjømenn.

11.2 Vilkår for å få pensjon

11.2.1 Pensjonsalder

Pensjonsalderen vil i alle de tre framlagte alternativene være 60 år. Ved en fortsettelse av dagens ordning vil imidlertid pensjonsalderen være glidende mellom 60 og 65 år, avhengig av hvor lang tjenestetid som er opptjent etter fylte 40 år (se nærmere kapittel 3, punkt 3.3.1). At pensjonsalderen er 60 år betyr at det er en adgang, men ingen plikt, til å gå av ved dette tidspunktet.

I den private ordningen og i AFP-alternativet vil det ikke være adgang til å få utbetalt pensjon før fylte 60 år. Ved en fortsettelse av dagens ordning kan det være anledning til å ta ut pensjon tidligst ved fylte 55 år, mot at pensjonen blir varig redusert med 0,7 prosent for hver måned som mangler på pensjonsalderen når pensjonen tas ut.

11.2.2 Krav til tidligere yrkesaktivitet/opptjening

De tre alternativene har ulike krav til tidligere yrkesaktivitet. Ved en fortsettelse av dagens pensjonsordning for sjømenn vil minstekravet for å få rett til pensjon være 150 pensjonsgivende fartsmåneder (12,5 år). Det vil som hovedregel kunne utbetales et engangsbeløp (tilbakebetaling av avgift) for dem som har opptjent 36 – 149 pensjonsgivende fartsmåneder.

I den private ordningen vil medlemsskap som hovedregel inntre fra første arbeidsdag i en virksomhet som er omfattet av pensjonsordningen. Minstekravet for å få pensjon vil være 12 måneder. 1

I AFP-alternativet vil det ikke være noen opptjening av pensjon i yrket. Det må imidlertid stilles visse minstekrav til tidligere yrkesaktivitet. Pensjonsordningen må stille krav om at vedkommende har minst 10 år med poengopptjening i folketrygden fra og med det året vedkommende fylte 48 år til og med året før pensjonen tas ut. Vedkommende må også ha en gjennomsnittlig pensjonsgivende inntekt på minst to ganger grunnbeløpet i de 10 beste inntektsårene etter 1966.

11.2.3 Krav til yrkesaktivitet på uttakstidspunktet. Rettigheter ved fratredelse

I dagens ordning kreves det ikke at man er omfattet av pensjonsordningen på uttakstidspunktet. Dersom man oppfyller minstekravene til tidligere opptjening (normalt 150 pensjonsgivende fartsmåneder), har man en ubetinget rett til pensjon ved nådd pensjonsalder (kan variere mellom 60-65 år). Slutter man i pensjonsgivende tjeneste tidligere, og har opptjent 36 – 149 pensjonsgivende fartsmåneder, har man rett til et engangsbeløp (tilbakebetaling av pensjonsavgift), men først når man når pensjonsalderen.

Også i en privat tjenestepensjonsordning vil man ha en ubetinget rett til tidligere opptjent pensjon uavhengig av om man seiler fram til uttakstidspunktet. Ved fratredelse før pensjonsalderen i en ytelsesbasert ordning etableres det en individuell fripolise i pensjonskassen ved fratredelsen. I en innskuddsbasert ordning vil medlemmet ved fratredelse før pensjonsalderen fortsatt ha rett til midlene på sin pensjonskonto. Midlene på kontoen skal imidlertid anvendes til pensjonsformål og kommer ikke til utbetaling før pensjonsalderen.

Det er bare i den AFP-lignende pensjonsordningen at det stilles krav om at man er ansatt i en annens tjeneste når man skal ta ut pensjon. Det vil si at en AFP-lignende pensjonsordning for sjømenn bare kan yte pensjon til dem som er i sjømannsyrket ved pensjonsalderen. Om vedkommende tidligere har vært omfattet av pensjonsordningen er uten betydning for retten til pensjon.

Om lag to tredeler av dem som mottar pensjon fra dagens ordning sluttet i pensjonsgivende tjeneste før fylte 60 år. Disse personene ville dermed ikke hatt rett til pensjon fra en AFP-lignende pensjonsordning. Om lag en tredel av dem som mottar pensjon fra dagens ordning ville fått pensjon fra en AFP-lignende ordning fordi de er i pensjonsgivende tjeneste ved eller etter fylte 60 år. Ved overgang til en AFP-ordning vil nok flere enn i dag velge å fortsette i sjømannsyrket fram til pensjonsalderen, fordi retten til pensjon da vil avhenge av dette, i motsetning til i den nåværende ordning.

Det er også grunn til å peke på at en del av dem som ville falt utenfor en AFP-lignende pensjonsordning for sjømenn, kan ha rett til pensjon fra fylte 62 år fra en av de eksisterende AFP-ordningene, se nærmere om AFP i kapittel 5, punkt 5.6. I dag er om lag 60 prosent av den yrkesaktive befolkningen omfattet av en slik AFP-ordning.

Det kan også være mulig å redusere effekten av at personer som forlater sjømannsyrket før pensjonsalderen ikke vil få rett til pensjon fra AFP-ordningen. En måte å gjøre dette på er f eks at partene gjennom avtale etablerer et innskuddsbasert AFP-tillegg ved siden av pensjonen, se nærmere om dette i kapittel 10, punkt 10.6. I en lang overgangstid vil dessuten sjømenn som har fratrådt yrket før pensjonsalderen ha rett til den pensjon som de har opptjent i dagens ordning, se nærmere om overgangsordningen i punkt 11.5.

11.3 Pensjonsytelsen

11.3.1 Opptjening og beregning

Medregning av inntekt i pensjonsgrunnlaget

I dagens pensjonsordning for sjømenn har ikke inntekten noen direkte betydning for pensjonsgrunnlaget. Pensjonen beregnes ut fra antall fartsmåneder, med ulike satser for overordnede og underordnede.

I en privat tjenestepensjonsordning for sjømenn kan inntekter opptil tolv ganger grunnbeløpet i folketrygden medregnes fullt ut i pensjonsgrunnlaget. 2 I det ytelsesbaserte alternativet skjer opptjeningen av pensjonsrettigheter lineært. Dette innebærer at pensjonsrettigheter skal opptjenes forholdsmessig etter tjenestetid ut fra den til enhver tid gjeldende pensjonsgivende lønn. I en innskuddsbasert ordning skjer opptjeningen i tråd med innskuddene og avkastningen av disse.

AFP-alternativet bygger på folketrygdens pensjonssystem, som innebærer følgende regler for medregning av tidligere inntekt i pensjonsgrunnlaget:

  • Inntekt inntil seks ganger folketrygden grunnbeløp medregnes fullt ut.

  • Det regnes bare med en tredel av inntekt mellom seks og tolv ganger grunnbeløpet.

  • Det ses bort fra inntekter over tolv ganger grunnbeløpet.

  • Pensjonsgrunnlaget fastsettes ut fra de 20 beste inntektsårene.

Krav til opptjeningstid/yrkesaktivitet for rett til full pensjon

Ved en fortsettelse av dagens pensjonsordning for sjømenn kreves det en opptjeningstid på 360 måneder (30 år) for rett til full pensjon.

I de beregninger utvalget har fått utført er det private alternativet i utgangspunktet utredet under forutsetning av at det skal kreves 35 års tjenestetid for å få rett til full pensjon. Utvalget legger imidlertid til grunn at det bør være tilstrekkelig å kreve 30 års tjenestetid for å få rett til full pensjon, særlig når det skal ytes pensjon allerede fra fylte 60 år. Det gis derfor anslag for nødvendig premie også med 30 års opptjeningstid.

I AFP-alternativet er det ingen pensjonsopp­tjening utenom folketrygden. Dersom en person først får rett til pensjon fra ordningen, blir pensjonen beregnet uavhengig av hvor lenge vedkommende har vært omfattet av ordningen. Det stilles imidlertid krav til tidligere yrkesaktivitet for å få rett til pensjon, og pensjonens størrelse avhenger som nevnt av poengopptjeningen i folketrygden.

Beregning og utbetaling av pensjonen

Ved en fortsettelse av dagens pensjonsordning vil ytelsene bli beregnet i prosent av folketrygdens grunnbeløp, og reguleres derfor automatisk i tråd med den årlige endringen av grunnbeløpet. Pensjonen beregnes ut fra pensjonsgivende fartstid, med ulike satser for henholdsvis underordnede og overordnede. Pensjonen utbetales normalt fra 60-67 år. Engangsbeløpet for pensjonsgivende fartstid på 36 – 149 måneder utmåles som en forholdsmessig del av ett års pensjon.

Pensjonen i en privat ordning beregnes under hensyn til pensjonsgrunnlag og tjenestetid (ytelsesordning), eller ut fra samlede innskudd og avkastningen av disse (innskuddsordning). Ytelsen blir utbetalt fra arbeidstakeren når pensjonsalderen og fram til vedkommende fyller 67 år. Pensjonsutbetalingene opphører dersom pensjonisten dør før fylte 67 år.

Pensjonen i AFP-alternativet må bestå av grunnpensjon og tilleggspensjon/særtillegg beregnet etter folketrygdens regler. Ved beregning av pensjonen regnes det med antatt framtidig trygdetid og antatte framtidige pensjonspoeng til og med det året vedkommende fyller 66 år etter de regler som gjelder for uførepensjon fra folketrygden. Pensjonen følger den årlige reguleringen av grunnbeløpet i folketrygden, og utbetales fra uttaket av pensjonen og fram til fylte 67 år.

Muligheter for å yte forsørgingstillegg og andre tillegg til pensjonen

Ved en fortsettelse av dagens pensjonsordning gis det et barnetillegg på 10 prosent av pensjonen for hvert barn under 18 år som forsørges av pensjon­isten. Innenfor en privat tjenestepensjonsordning etter skatteloven kan det ikke ytes forsørgingstillegg dersom ordningen skal få skattefradrag. I AFP-alternativet kan det gis et inntektsprøvd tillegg for forsørget ektefelle som er 60 år eller eldre, men ikke barnetillegg, dersom ordningen skal få statstilskudd. Et slikt tillegg må beregnes etter reglene i folketrygden.

Det såkalte AFP-tillegget er et (fast) kronetillegg som er basert på en avtale mellom partene. Også i en AFP-lignende pensjonsordning for sjømenn vil det være adgang til å avtale hvorvidt og i hvilken utstrekning det skal gis et slikt tillegg. Et alternativ til at ordningen yter et slikt ordinært kronetillegg ved siden av pensjonen, er å etablere AFP-tillegget som en opptjent innskuddspensjon. Denne muligheten er framstilt nærmere i kapittel 10, punkt 10.6. Fordelen med denne konstruksjonen er at innskuddet også kan utbetales til dem som ikke seiler ved pensjonsalderen (og dermed ikke har rett til AFP).

11.3.2 Pensjonens størrelse og kompensasjonsnivå i forhold til tidligere inntekt

I tabell 11.1 og figur 11.1 gis det en oversikt over hva pensjonen utgjør ved de forskjellige inntektsnivåer. Eksemplene viser pensjonens størrelse ved full opptjening av pensjonsrettigheter i en helt utbygd pensjonsordning. Hva pensjonen blir for dem som ikke har opptjent rett til full pensjon, og pensjonens sammensetning i en overgangsperiode ved skifte av pensjonsordning, er vist i noen typeeksempler i punkt 11.3.3 nedenfor.

I eksemplene nedenfor forutsettes det at:

  • AFP-pensjonen er beregnet for en person som er født i 1940 og går av med pensjon i år 2000 (i diagrammet vises bare AFP for en gift/samboende pensjonist). Eksemplene viser også hva pensjonen blir med et AFP-tillegg på 20 400 kroner i året. Grunnbeløpet i folketrygden er 45 370 kroner per 1. mai 1998.

  • En privat tjenestepensjon (både ytelses- og innskuddsbasert) er forutsatt å utgjøre 60 prosent av sluttlønnen ved full opptjening. I en innskuddsordning vil pensjonens størrelse avhenge av når i livsløpet innskuddene er foretatt.

  • I dagens ordning gjelder det en sats som underordnet for fartstid før 1.5.93 og en etter dette tidspunkt. Eksemplene viser pensjon for en som er født i 1940 og tar ut pensjon i år 2000.

  • Alternativet dagens ordning med et 60 prosent-tillegg er ment å omfatte dem som fort­setter i sjømannsyrket fram til pensjonsalderen. Tillegget inntektsprøves etter folketrygdens regler.

  • Pensjonene er beregnet før skatt. Kompensasjonsnivået blir noe høyere etter skatt. Beregningene tar heller ikke hensyn til eventuelle forsørgingstillegg.

Tabell 11.1 Pensjonens størrelse ved full opptjening i de ulike alternativer

InntektAFP for ensligm/AFP-tilleggAFP for
gifte
m/AFP-tilleggPrivat ordningDagens ordning u.ordnet /o.ordnetMed et 60%-tillegg
150 00091 353 105 000*80 010100 41090 000110 160 / 148 632110 160 / 148 632
200 000113 250133 650101 907122 307120 000110 160 / 148 632120 000 / 148 632
250 000135 146155 546123 803144 203150 000110 160 / 148 632150 000
300 000157 043177 443145 700166 100180 000110 160 / 148 632168 888
350 000178 940199 340167 597187 997210 000110 160 / 148 632178 788
400 000190 087210 487178 744199 144240 000110 160 / 148 632188 688
450 000197 453217 853186 110206 510270 000110 160 / 148 632198 588
500 000204 818225 218193 475213 875300 000110 160 / 148 632208 488

* Vedkommende vil ikke få full uttelling for pensjonen og AFP-tillegget, p g a regelen om at pensjonen og eventuelt vedtektsfestede tillegg ikke må utgjøre mer enn 70 prosent av den tidligere inntekten.

Figur 11.1 Kompensasjonsnivå i forhold til tidligere inntekt

Figur 11.1 Kompensasjonsnivå i forhold til tidligere inntekt

Tabell 11.1 viser at pensjonens størrelse vil være konstant i dagens ordning, uavhengig av hva man har hatt som tidligere inntekt. Årsaken til dette er at pensjonen kun utmåles ut fra antall fartsmåneder som henholdsvis under- eller overordnet, og ikke ut fra inntektsforhold. F eks vil en underordnet med en inntekt på 400 000 kroner få den samme pensjonen som en underordnet med en inntekt på 200 000 kroner, forutsatt at begge har like mange pensjonsgivende fartsmåneder. Ordningen har således en stor utjevningseffekt. Av figur 11.1 kan man se at pensjonens størrelse kan variere fra ca 30 til 100 prosent for overordnede, og fra ca 20 og opp mot 70 prosent for underordnede, målt mot tidligere inntekt. Ved de mer gjennomsnittlige/normale inntektsnivåer er kompensasjonsnivået på ca 40-50 prosent i forhold til tidligere inntekt.

Dersom man innfører et 60 prosent-tillegg til dem som fortsetter i sjømannsyrket fram til pensjonsalderen, vil man få pensjoner som står i et visst forhold til tidligere inntekt. Dette gir et kompensasjonsnivå i forhold til tidligere inntekt på mellom 40 og 60 prosent. Årsaken til at et slikt tillegg ikke gir en 60 prosent ytelse ved høyere inntekter, er at bare en tredel av inntekt mellom seks og tolv ganger grunnbeløpet medregnes ved utmåling av pensjonen. Ved lave inntekter er pensjonen fra dagens ordning større enn det som et 60 prosent-tillegg gir, slik at det ikke blir gitt noe tillegg.

Eksemplene viser at den private ordningen er mest direkte knyttet opp mot inntekten. Pensjonen øker i dette alternativet proporsjonalt med økningen i inntekten, og utgjør 60 prosent av inntekten for inntektsnivåer opp til tolv ganger grunnbeløpet (kr 544 440). 3 Når det overveiende flertall får den samme andel av inntekten i pensjon, vil det være liten utjevningseffekt i ordningen.

Også i AFP-ordningen øker pensjonen desto høyere inntekt man har, men denne pensjonen står ikke i et så direkte forhold til inntekten som i den private tjenestepensjonen. Årsaken til dette er at man bare får begrenset pensjon for inntekter mellom seks og tolv ganger folketrygdens grunnbeløp (272 220-544 440 kroner). Som man kan se av figur 11.1 utgjør pensjonen derfor mellom ca 40 og 50 prosent av den tidligere inntekten. Når man tar med AFP-tillegget blir kompensasjonsnivået noe høyere. Fordi dette tillegget er et fast kronetillegg (likt for alle) vil det få størst betydning ved lavere inntekter, mens betydningen vil avta når inntekten øker. Utjevningseffekten i den AFP-lignende pensjonsordningen er mindre enn i dagens ordning, men større enn i det private alternativet.

11.3.3 Typeeksempler

Innledning

I tabell 11.1 og figur 11.1 er pensjonens størrelse i de ulike alternativene vist under forutsetning av at det er tjent opp rett til full pensjon. Det vil imidlertid være mange i pensjonsordningen som ikke har tjent opp rett til full pensjon. I framstillingen nedenfor er det derfor illustrert hva pensjonen blir ved ulike opptjeningstider.

Videre er eksemplene i forrige punkt vist i et fullt utbygd pensjonssystem. Ved en fortsettelse av dagens ordning og i AFP-ordningen vil pensjonens størrelse raskt øke til det angitte nivået. Ved overgang til en privat tjenestepensjonsordning vil imidlertid pensjonsnivået over en 30 års periode gradvis stige fra dagens nivå og opp mot det angitte nivå i en privat ordning. Eksemplene nedenfor illustrerer hvordan pensjonen vil bli i en overgangsperiode, og når en eventuell ny pensjonsordning får full virkning. Det forutsettes at overgangen til en ny ordning skjer per år 2000.

I eksemplene er det benyttet anslåtte gjennomsnittsinntekter i yrket, det vil si ca 312 000 kroner som overordnet og 227 000 kroner som underordnet 4 . Alle eksemplene viser pensjonens størrelse før skatt. Det er ikke tatt hensyn til at det nå bygges opp tariffavtalte tilleggspensjonsordninger i store deler av næringen. I det private alternativet vises kun eksempler på en innskuddsbasert ordning.

Pensjonens størrelse i de ulike alternativene for Per som har 40 års fartstid

Per har seilt fra han fylte 20 år til han fylte 60 år. Per har seilt i fem år (1970-75) som underordnet, og i 35 år (1975-2010) som overordnet.

Per har full opptjening (30 års fartstid) som overordnet i dagens pensjonsordning for sjømenn. Han vil da få en årlig pensjon på 148 632 kroner fra fylte 60 år. Dette utgjør ca 48 prosent av hans inntekt som overordnet. Dersom det innføres et 60-prosent-tillegg for fartstid før år 2000 5 til dem som fortsetter i sjømannsyrket fram til pensjonsalderen, vil samlet pensjon for Per bli på 163 736 kroner (ca 52 prosent av inntekten som overordnet).

Ved en overgang til en AFP-lignende pensjonsordning, vil Per når han fyller 60 år få en årlig pensjon på 161 222 kroner (som enslig pensjonist), det vil si ca 52 prosent av hans inntekt som overordnet. Per får også et AFP-tillegg på 20 400 kroner, slik at samlet ytelse blir på 181 622 kroner (58 prosent av inntekten).

Ved overgang til en privat innskuddsbasert ordning vil Per få en samlet pensjon på ca 149 000 kroner, det vil si ca 48 prosent av inntekten. Av dette vil ca 111 500 kroner komme fra pensjonstrygden, mens 37 500 kroner vil komme fra den nye private ordningen.

Per jr er født i 1980 og har nøyaktig det samme yrkesmønsteret som faren. Per jr vil når han som 60-åring i år 2040 tar ut pensjon, få samme pensjon fra dagens ordning som faren (148 632 kroner). Han har ingen fartstid før år 2000, og vil derfor ikke få noen ytelse fra en eventuell ordning med 60 prosent-tillegg. I en AFP-ordning ville Per jr fått 146 173 kroner i pensjon (47 prosent av inntekten), samt et eventuelt AFP-tillegg på 20 400 kroner. AFP-pensjonen blir altså noe mindre enn farens, noe som skyldes at tidligere endringer i folketrygdens beregningsregler nå får full virkning. Ved overgang til en privat innskuddsbasert ordning fra år 2000 vil Per jr ha alle 40 tjenesteårene opptjent i denne ordningen. Han vil da få 234 200 kroner i årlig pensjon, det vil si 75 prosent av inntekten.

Pensjonens størrelse for Åge som har 20 års fartstid

Åge har seilt fra han fylte 20 år og fram til han ble 40 år. Fra 1970 til 1975 seilte Åge som underordnet, og fra 1975 til 1990 seilte han som overordnet.

Arbeidstakere som begynte i tjeneste etter 31. desember 1968, slik Åge gjorde, må mellom fylte 40 og 60 år ha tjent opp minst 10 år med pensjon for å kunne ta ut pensjonen ved fylte 60 år i dagens ordning. Hvis ikke blir pensjonsalderen forhøyet med en måned for hver to måneder som mangler i forhold til dette kravet. Åge har ikke tjent opp pensjon etter fylte 40 år, og vil derfor få forhøyet pensjonsalderen med fem år. Åge vil derfor få utbetalt en årlig pensjon på 92 016 kroner fra fylte 65 år i dagens ordning, det vil si ca 29 prosent av hans tidligere inntekt (som overordnet). Åge vil ikke ha rett til et eventuelt 60 prosent-tillegg, fordi dette bare gis til dem som er i sjømannsyrket ved pensjonsalderen.

Åge vil ikke få pensjon fra verken en privat tjenestepensjonsordning eller en AFP-ordning, fordi han har sluttet i sjømannsyrket før overgangstidspunktet (år 2000). Han vil imidlertid ved overgang til en annen pensjonsordning beholde sin opptjente pensjon på 92 016 kroner fra dagens pensjonsordning (etter overgangsregler).

Åge jr er født i 1980 og har nøyaktig det samme yrkesmønsteret som faren. Han vil som 65-åring i år 2045 få en noe høyere pensjon enn faren, 95 004 kroner, fra dagens ordning. Dette på grunn av en forhøyet sats for underordnet fra 1993. Heller ikke Åge jr vil ha rett til et 60 prosent-tillegg. Ved overgang til en AFP-ordning fra år 2000 vil han ikke få pensjon fordi han har sluttet i sjømannsyrket før pensjonsalderen. Han har på overgangstidspunktet heller ikke opptjent noen rett til pensjon fra dagens ordning. Ved overgang til en privat innskuddsbasert ordning vil han ha 20 år med fartstid (og dermed innskudd), og får en pensjon på ca 130 000 kroner (ca 42 prosent av inntekten).

Pensjonens størrelse for Nils som har 10 års fartstid

Nils reiste til sjøs da han fylte 20 år (1970), og seilte som underordnet fram til han ble 30 år (1980). Nils vil ikke få noen pensjon fra dagens pensjonsordning fordi det gjelder et minstekrav på 150 pensjonsgivende fartsmåneder (12,5 år) for å ha rett til pensjon. Nils vil imidlertid få tilbakebetalt avgift med 2/3 av ett års pensjon, dvs 27 586 kroner.

Nils vil ikke ha rett til pensjon dersom man innfører en AFP-ordning eller en privat tjenestepensjonsordning i år 2000, fordi han har all tjenestetid før dette tidspunktet. Han vil imidlertid få tilbakebetalt avgift etter overgangsregler.

Nils jr er født i 1980 og har nøyaktig det samme yrkesmønsteret som faren. Ved en fortsettelse av dagens ordning vil Nils jr i likhet med faren ikke få pensjon, men en viss tilbakebetaling av avgift. Nils jr vil ikke få pensjon dersom man går over til en AFP-ordning i år 2000, fordi han har sluttet i sjømannsyrket før fylte 60 år. Han vil heller ikke være omfattet av overgangsregler for dagens ordning. Ved overgang til en privat innskuddsbasert ordning fra år 2000 vil Nils jr ha 10 års fartstid (og dermed innskudd) i denne ordningen, og får ved fylte 60 år en pensjon på 68 800 kroner.

Oversikt over typeeksemplene

I tabell 11.2 gis det en oversikt over pensjonens størrelse for typeeksemplene i de ulike pensjonsordningene. Kompensasjonsnivået i prosent av tidligere inntekt står i parentes. Det er ikke tatt hensyn til at det i deler av næringen nå bygges opp tariffestede tilleggsordninger til dagens pensjonstrygd.

Tabell 11.2 Kompensasjonsnivå i de ulike alternativene

  Dagens ordningDagens ordning med et 60 % tilleggPrivat innskuddsordningAFPAFP med tillegg (20 400)
Per148 632 (48%)163 736 (52%)149 000 (48%)1161 222 (52%)181 622 (58%)
Per jr148 632 (48%)148 632 (48%)234 200 (75%)146 173 (47%)166 573 (53%)
Åge 92 016 (29%) 92 016 (29%) 92 016 (29%)2 92 016 (29%)2 92 016 (29%)2
Åge jr 95 004 (30%) 95 004 (30%)131 100 (42%)00
Nils0303030303
Nils jr0303 68 800 (30%)00

11.3.4 Kombinasjon av pensjon og arbeidsinntekt

Ved en fortsettelse av dagens pensjonsordning for sjømenn vil pensjonen ikke bli inntektsprøvd. Det er imidlertid et krav for å få pensjon før fylte 62 år at vedkommende har sluttet i tjenesten til sjøs. I praksis ses det bort fra kortvarige vikariater på inntil ca tre måneder per år uten at pensjonen stanses. Det forutsettes imidlertid at et eventuelt 60 prosent-tillegg vil bli inntektsprøvd, på samme måte som i AFP-ordningen (se nedenfor).

I det private tjenestepensjonsalternativet vil det ikke bli foretatt noen inntektsprøving av pensjonsytelsen. Dette gjelder både i en innskuddsbasert og i en ytelsesbasert ordning.

I AFP-alternativet må det foretas en inntektsprøving av pensjonsytelsen dersom ordningen skal få statstilskudd og den enkelte pensjonist skal få godskrevet pensjonspoeng i folketrygden. I korthet innebærer dette at pensjonisten kan ha en arbeidsinntekt tilsvarende folketrygdens grunnbeløp uten at pensjonen reduseres (fribeløp). Pensjonen reduseres med 50 prosent av inntekt over dette fribeløpet. Dessuten må ikke summen av pensjon og inntekt overstige den tidligere arbeidsinntekten.

11.3.5 Skatt og samordning

I alle tre alternativene betales det lav trygdeavgift (3 prosent) av pensjonsinntekten. AFP-pensjonister er i tillegg omfattet av en særskilt skattebegrensningsregel, se nærmere kapittel 5, punkt 5.6.2.

I dagens ordning og i en AFP-lignende pensjonsordning vil pensjonen bli tilpasset rehabiliteringspenger, attføringspenger, foreløpig uførestønad, uførepensjon eller etterlattepensjon fra folketrygden. Ved rett til offentlig tjenestepensjon, kommer samordningsloven til anvendelse. Sjømannspensjon fra dagens ordning vil også bli tilpasset en eventuell avtalefestet pensjon.

I en privat tjenestepensjonsordning for sjømenn forutsettes det at pensjonen skal samordnes med en eventuell uførepensjon fra folketrygden og med en eventuell avtalefestet pensjon.

11.4 Finansiering

11.4.1 Innledning

I dette punktet sammenlignes finansieringen av de tre alternativene. Finansiering av overgangsordninger dersom man går over til en privat fondsbasert tjenestepensjonsordning eller en AFP-lignende ordning, behandles nedenfor i punkt 11.5.

I tabell 11.3 er det gitt en oversikt over premienivået man kan forvente etter de tre alternativene. Premiene er beregnet som en andel av den samlede lønnsmassen. Premienivået og forutsetningene for de enkelte alternativene er kommentert nærmere nedenfor.

Tabell 11.3 Premienivå i de ulike alternativene

Fortsettelse av dagens ordningEn privat ordning på 60%En AFP-ordning
  Ytelses­basertInnskuddsbasertAlt 1Alt 2
5,2 %5,1 %4,5 %2,9 %4,0 %

11.4.2 Fortsettelse av dagens pensjonstrygd for sjømenn

Ved en fortsatt offentlig ordning med sjømannspensjon forutsettes det at pensjonene finansieres med avgifter fra rederier og arbeidstakere på samme samlede nivå som i dag, dvs gjennomsnittlig ca 5,2 prosent av inntektene. Rederiavgiften utgjør som hovedregel 3,3 prosent av arbeidstakerens inntekt om bord, mens arbeidstakeravgiften er faste beløp per måned (høyere satser for overordnede enn for underordnede sjømenn).

Statsgarantien beholdes, likeså en del lovfestede statstilskudd som i det alt vesentlige finansierer pensjoner som er under avvikling (bl a krigsfartstillegg). På grunn av pensjonstrygdens økonomiske situasjon vil staten måtte dekke store underskudd i årene framover.

11.4.3 En privat tjenestepensjonsordning

En privat fondsbasert tjenestepensjonsordning kan være ytelsesbasert eller innskuddsbasert. I begge tilfellene finansieres ordningen fullt ut av næringen. Nedenfor omtales samlede kostnader ved en slik ordning, enten premien fullt ut dekkes av rederiene eller fordeles mellom rederiene og arbeidstakere.

I en ytelsesbasert pensjonsordning skal premien sikre en pensjon som er definert på forhånd. Dette innebærer at kostnadene kan være vanskelig å forutsi. Premien er voksende jo nærmere pensjonsalderen man kommer, avhengig av lønnsutviklingen. Det legges til grunn at opptjeningen av rettigheter skal være lineær.

Det er foretatt beregninger over nødvendig premie. Beregningene bygger på at det fra fylte 60 til fylte 67 år skal ytes en pensjon som utgjør 60 prosent av sluttlønnen. I premieberegningen er det inkalkulert at oppspart kapital ved dødsfall skal tilfalle forsikringsfelleskapet (dødelighetsarv), og at pensjonsutbetalingen skal samordnes med en eventuell uførepensjon fra folketrygden. Det forutsettes at pensjonen også vil bli samordnet med en eventuell avtalefestet pensjon, noe som kan redusere premienivået ytterligere. Det er benyttet en grunnlagsrente på 3 prosent.

Beregningene utvalget har fått utført er basert på 35 års opptjening for rett til full pensjon. Beregningene viser at nødvendig premie da vil bli ca 4,8 prosent av den samlede lønnsmassen, det vil si 10 460 kroner i gjennomsnitt for hver ansatt. Utvalget legger imidlertid til grunn at 30 års opptjening bør være tilstrekkelig for å ha rett til full pensjon, noe som vil øke premienivået til om lag 5,0-5,1 prosent av lønnsmassen, avhengig av aldersfordelingen ved overgangen.

En ytelsesordning innebærer at kostnadene kan være vanskelig å forutsi. Som nevnt har lønns­veksten betydning for størrelsen av premien. Også framtidig renteavkastning får betydning. Dersom renteavkastningen blir større enn forutsatt, vil det over tid kunne bygges opp større overskudd enn det som trengs til bl a administrasjonsreserve og bufferkapital. Dette kan bl a gi redusert premie.

I en innskuddsbasert pensjonsordning er det selve innskuddet (premien) som defineres, ikke størrelsen på pensjonen (ytelsen). Det er foretatt beregninger som tar sikte på å gi en pensjon på ca 60 prosent av inntekten med fartstid fra fylte 25 til 60 år. Det er forutsatt en netto avkastning på pensjonsmidlene på 6,5 prosent, og en lønnsvekst på 3 prosent.

Utvalget har lagt til grunn at det også i en innskuddsbasert ordning bør være obligatorisk med dødelighetsarv. Det vil si at oppspart kapital ved dødsfall vil tilfalle de øvrige medlemmene i forsikringsbestanden gjennom en lavere premie. Videre finner utvalget at det ved en førtidspensjon som denne er rimelig å samordne pensjonsutbetalingen med uførepensjon fra folketrygden. Dette vil gi en premie på 4 prosent av lønnsmassen. Det forutsettes at pensjonsutbetalingen også skal samordnes med en eventuell avtalefestet pensjon, noe som vil redusere premienivået ytterligere.

Nødvendig premie er beregnet under forutsetning av at 35 års fartstid skal gi en ytelse på ca 60 prosent. Utvalget legger imidlertid til grunn at en 60 prosent ytelse bør baseres på 30 års fartstid/innskudd. Nødvendig premie kan da anslås til ca 4,5 prosent.

11.4.4 En AFP-lignende pensjonsordning

Finansieringen forutsettes dels å basere seg på premie fra arbeidsgiverne, dels på statstilskudd. Det forutsettes at ordningen mottar et statstilskudd på 40 prosent av utbetalte pensjoner, eksklusive et eventuelt AFP-tillegg, for pensjonister i alderen 64 til 67 år. Resten av finansieringen vil basere seg på premieinnbetalinger. Beregningene nedenfor gjelder total premie for næringen. Det forutsettes at arbeidsgiveren skal betale premien. I en AFP-ordning anses det lite aktuelt at arbeidstakere er med på finansieringen, fordi mange ikke vil få rett til noen pensjon fra ordningen.

Det er foretatt beregninger for to alternative måter å finansiere en AFP-lignende ordning på. De to alternativene vil i det lange løp koste det samme ettersom det er pensjon etter de samme regler som utbetales:

  1. Alle løpende pensjoner fullfinansieres ved start av pensjonen ved at det beregnes en engangspremie som fullt ut skal dekke nåverdien av de pensjonene som starter det året. Engangspremien utlignes over alle i stilling som en prosentandel av lønnsmassen.

  2. Et system med full fondsdekning: Man bygger opp fond i samsvar med løpende opptjening for alle i stilling, slik at det er tilstrekkelig reserve ved pensjonering (både fullfinansiering av allerede løpende pensjoner og foreløpig opptjening av de i stilling).

Forutsatt en realrente på 3 prosent vil premien for alternativ 1 bli 2,9 prosent, og premien for alternativ 2 blir 4 prosent. Dette forutsetter at en tredel av medlemmene fortsetter i pensjonsgivende tjeneste fram til pensjonsalderen. Dersom man forutsetter at 50 prosent av medlemmene fortsetter i pensjonsgivende tjeneste fram til pensjonsalderen, vil premie for alternativ 1 bli 3,9 prosent, og 6 prosent for alternativ 2. Et premiesystem etter alternativ 1 må totalt sett anses for å være best tilpasset en AFP-ordning for sjømenn.

Dersom man ønsker å ha et AFP-tillegg (kronetillegg) i en AFP-lignende pensjonsordning for sjømenn, må det beregnes en tilleggspremie for dette. Total premie for den AFP-lignende pensjonsordningen med et AFP-tillegg på 20 400 kroner blir 3,5 prosent i alternativ 1 og 5 prosent i alternativ 2, forutsatt en realrente på 3 prosent og at en tredel av medlemmene får rett til AFP.

Det er også mulig å utforme AFP-tillegget som en innskuddsbasert pensjon, se nærmere i kapittel 10, punkt 10.6.

11.5 Reguleringen av overgangen til en AFP-lignende ordning eller en privat tjenestepensjonsordning

11.5.1 Innledning

Ved en eventuell overgang til en AFP-ordning eller en privat tjenestepensjonsordning, vil en rekke personer ha opptjent pensjonsgivende fartstid i dagens ordning. Disse rettighetene må sikres ved overgang til en annen pensjonsordning. Utvalget har nedenfor skissert hvordan pensjonsforpliktelsene kan fordeles på henholdsvis den nye og den gamle ordningen.

En overgang til en privat tjenestepensjonsordning betyr også et skifte av finansieringssystem. Man går over fra et utligningssystem til et kapitaldekningssystem. Det vil kort sagt si at istedenfor å dekke løpende forpliktelser gjennom løpende inntekter, skal man sette av penger til å dekke de framtidige forpliktelser. Også i AFP-ordningen må det bygge opp visse fond, i det minste til å dekke allerede løpende pensjoner.

Dette innebærer at kostnadene med å avvikle de rettighetene som er samlet opp i dagens pensjonsordning må dekkes inn, samtidig som det i den nye ordningen må bygges opp fond (helt eller delvis) til å dekke pensjoner for dagens yrkesaktive. Det er nedenfor gitt anslag for kontantverdien (nåverdien) av de totale framtidige forpliktelsene som i en overgangsperiode vil ligge i dagens pensjonstrygd for sjømenn, ved overgang til AFP eller en privat tjenestepensjonsordning. Det er også skissert hvordan man kan få dekket disse avviklingskostnadene.

11.5.2 Totale framtidige forpliktelser i dagens ordning ved overgang til AFP eller en privat tjenestepensjonsordning

Dersom man går over til en AFP-lignende pensjonsordning eller en privat tjenestepensjonsordning, vil det i en lengre overgangstid måtte ytes pensjoner etter regelverket i dagens pensjonstrygd for sjømenn. Nedenfor gis det et anslag over kontantverdien (nåverdien) per 1. januar 2000 av de totale framtidige forpliktelsene. Det er forutsatt 3 prosent grunnbeløpsøkning per år, og 3 prosent realrente.

  1. Pensjoner som løper på overgangstidspunktet. Disse fortsetter som før. Kontantverdien av de framtidige forpliktelsene er anslått til 3 606 mill kroner.

  2. Pensjon til personer som har sluttet i tjenesten ved overgangstidspunktet (og ikke gjenopptar tjenesten senere). Det vil her ikke kunne ytes pensjon fra den nye ordningen (uansett alternativ for pensjonsordning). Det ytes derfor pensjon, eventuelt tilbakebetaling av avgift, fra dagens pensjonstrygd for sjømenn. Kontantverdien av de framtidige forpliktelsene er anslått til 3 134 mill kroner.

  3. For personer som fortsetter i tjenesten etter overgangstidspunktet, blir situasjonen forskjellig avhengig av om man går over til en privat tjenestepensjonsordning eller til en AFP-lignende pensjonsordning.

    1. En privat tjenestepensjonsordning vil yte pensjon for antall opptjente tjenesteår. Det forutsettes at man kan legge sammen pensjonsgivende fartstid fra dagens ordning med tjenestetid i den nye ordningen. Hvis samlet tjenestetid overstiger 30 år, reduseres tjenestetiden i dagens ordning med det overskytende. Kontantverdien av de framtidige forpliktelsene er anslått til 3 387 mill kroner.

    2. Ved en AFP-lignende pensjonsordning vil det bare gis pensjon til personer som er i tjeneste fram til pensjoneringstidspunktet, uansett total tid til sjøs. Det foreslås at de som får rett til en AFP-pensjon ikke får ytelser etter dagens regler. De som ikke får rett til AFP-pensjon, får pensjon/engangsbeløp etter dagens regler (opptjent til overgangstidspunktet). Kontantverdien av de framtidige forpliktelsene er anslått til 864 mill kroner.

Kontantverdien av de totale framtidige forpliktelsene som oppstår i dagens ordning ved overgang til en AFP-lignende pensjonsordning kan etter dette anslås til 7 604 mill kroner. Kontantverdien av forpliktelsene ved overgang til en privat tjenestepensjonsordning kan anslås til 10 127 mill kroner.

11.5.3 Finansiering av de framtidige forpliktelsene i dagens pensjonsordning ved overgang til en AFP-ordning eller en privat tjenestepensjonsordning

Avviklingskostnader som forutsettes dekket av staten i henhold til gjeldende regelverk

En del av de totale framtidige forpliktelsene dekkes av det statstilskuddet (til krigsfartstillegg m v) som staten i henhold til gjeldende regelverk er forpliktet til å yte. Kontantverdien av statstilskuddet kan anslås til 1 361 mill kroner. Dessuten vil en del av de framtidige forpliktelsene også måtte dekkes under statsgarantien som er gitt i gjeldende lov. Kontantverdien av de akkumulerte underskuddene som må dekkes av statsgarantien kan anslås til 3 588 mill kroner.

Til sammen utgjør kontantverdien av det som må dekkes av statstilskuddet og statsgarantien 4 949 mill kroner. Dette er forpliktelser som staten vil ha ved å fortsette den nåværende pensjonsordningen. Utvalget har derfor forutsatt at staten i overgangsperioden dekker disse forpliktelsene.

Avviklingskostnader som det må finnes inndekning for

Kontantverdien av de framtidige forpliktelsene som det må finnes inndekning for blir da 5 178 mill kroner ved overgang til en privat ordning, og 2 655 mill kroner ved overgang til en AFP-lignende ordning. I tabell 11.4 vises det hva dette utgjør i årlige forpliktelser i årene 2000 – 2017.

Tabell 11.4 Beløp som må dekkes i årene 2000 – 2017 ved overgang til en privat ordning eller en AFP-lignende ordning (i mill kroner)

År200020012002200320042005200620072008200920102011201220132014201520162017
Privat428420427432434435435428416406396386368347327314278232
AFP40134329724518713710685747483101118134154179175152

I tabellen forutsettes det 27 000 betalende medlemmer. Det legges til grunn en grunnbeløpsøkning på 3 prosent og en realrente på 3 prosent.

Kilde: Pensjonstrygden for sjømenn

Mulighetene for å finansiere avviklingskostnadene ved overgang til en privat ordning

Beregningene ovenfor viser altså at det ved overgang til en privat tjenestepensjonsordning oppstår netto avviklingskostnader i dagens ordning på ca 5,2 mrd kroner i kontantverdi. Ved en eventuell overgang til en privat tjenestepensjonsordning for sjømenn må det finnes en dekning for disse kostnadene. Nedenfor følger enkelte momenter det i så fall kan være naturlig å se nærmere på:

  • For ca to tredeler av medlemmene i dagens pensjonstrygd for sjømenn er det ved avtaler etablert tilleggsordninger som kan ses i sammenheng med en omlegging av pensjonstrygden for sjømenn. Til sammen betales det ca 7,8 prosent av lønnsgrunnlaget til pensjonsformål for disse. Dette utgjør 3,3 prosentenheter mer enn det som er nødvendig for å sikre de framtidige rettigheter i en innskuddsordning. Om en tenkte seg at en kunne disponere 3,3 prosent av lønnsgrunnlaget til å dekke avviklingskostnadene, ville dette innbetalt over 20 år utgjøre ca 4,2 mrd kroner i kontantverdi.

  • Det er mulig å benytte noen av de omfordelingsforslagene som er utredet og beskrevet i kapittel 8 (en fortsatt offentlig ordning).

  • Staten vil ved en eventuell overgang til en privat tjenestepensjonsordning for sjømenn bli avlastet for sitt garantiansvar for dagens ordning. Dessuten vil staten heller ikke bli påført kostnader i forbindelse med tilskudd til eventuell AFP-pensjon mellom 64-67 år, samt kostnadene ved å gi poengopptjening i folketrygden mens pensjonen løper. Dette burde kunne betinge at staten bidrar til å gjøre overgangsløsningen mulig gjennom å dekke en del av avviklingskostandene.

Muligheter for å finansiere avviklingskostnadene ved overgang til AFP

Som nevnt vil det ved overgang til en AFP-lignende pensjonsordning for sjømenn oppstå avviklingskostnader på ca 2,7 mrd kroner i kontantverdi. Det må finnes dekning for disse kostnadene dersom man ønsker å gå over til en AFP-ordning. Nedenfor følger enkelte momenter det i så fall kan være naturlig å se nærmere på:

  • Ytelsene i en AFP-ordning må inntektsprøves, dersom ordningen skal få statstilskudd m m. Dette er ikke inkalkulert i nødvendig premie, slik at kostnadene vil bli ca 20 prosent lavere enn beregnet. Kontantverdien av dette kan anslås til ca 1,2 mrd kroner.

  • En annen mulighet kan være at sjømenn fort­setter å betale inn premie i noen år til, fordi sjømenn som fratrer uten rett til AFP fremdeles vil motta pensjon fra dagens ordning (overgangsordningen) i en del år framover. Kontantverdien av 10 års premieinnbetaling kan anslås til ca 1,3 mrd kroner.

  • Det er mulig å benytte noen av de omfordelingsforslagene for dagens ordning som er utredet og beskrevet nærmere i punkt 8.3.3.

  • Staten vil ved overgang til en AFP-lignende ordning bli avlastet for sitt garantiansvar i dagens ordning, og bør derfor kunne bidra til en overgangsløsning.

11.6 Rettslig regulering. Administrasjon m v

Rettslig regulering

Den rettslige reguleringen må skje i samsvar med de konvensjonsforpliktelsene som Norge har påtatt seg. Se nærmere om de internasjonale forpliktelsene i kapittel 7, punkt 7.1.

Det synes som om man står relativt fritt med hensyn til hvordan man vil etablere en AFP-lignende pensjonsordning eller en privat tjenestepensjonsordning for sjømenn, sett i forhold til internasjonale forpliktelser. Man må imidlertid sørge for at ordningen gis virkning for sjømenn som omfattes av ILO-konvensjon nr 71. Det vises for øvrig til framstillingen i punkt 9.7 foran om den rettslige reguleringen av en privat tjenestepensjonsordning for sjømenn, og punkt 10.8 foran om den rettslige reguleringen av en AFP-lignende pensjonsordning for sjømenn.

Administrasjon

Ved en fortsatt offentlig pensjonsordning er det naturlig at Pensjonstrygden for sjømenn administrerer ordningen slik som i dag. Kostnadene med å administrere dagens ordning var 22,9 mill kroner i 1997. Utgiftene vil imidlertid bli mindre på sikt på grunn av rasjonaliseringsgevinster.

En privat tjenestepensjonsordning for sjømenn kan administreres enten som en pensjonskasse eller gjennom avtaler med et eller flere forsikringsselskap. I sjøfartsnæringen der mannskapet relativt ofte skifter arbeidsgiver kan det være hensiktsmessig med en felles pensjonskasse, slik at all pensjonsopptjening skjer på ett sted.

I private tjenestepensjonsordninger er det normalt å regne med at administrasjonskostnadene utgjør omtrent 5 prosent av premien. I en privat tjenestepensjonsordning for sjømenn vil nok dette ligge noe lavere, fordi det i en slik ordning ikke vil påløpe vesentlige kostnader til salg og markedsføring (forutsatt at ordningen skal omfatte alle). Dersom man antar at administrasjonskostnadene vil utgjøre 3,5 prosent av premien, kan de årlige administrasjonsutgiftene anslås til ca 10 mill kroner.

Ved en overgang til AFP vil det være mest naturlig at partene etablerer et organ med eget styre til å administrere ordningen. Rikstrygdeverket bør beregne og utbetale pensjonene, slik som i de eksisterende AFP-ordningene.

De totale kostnadene ved å administrere en AFP-lignende ordning for sjømenn kan anslås å utgjøre 5-7 mill kroner i året. Av dette kan næringens kostnader anslås til 2-3 mill kroner i året, mens Rikstrygdeverkets kostnader kan anslås til 3-4 mill kroner i året.

Ved en eventuell overgang til en privat pensjonsordning eller en AFP-lignende ordning vil det være naturlig at Pensjonstrygden for sjømenn administrerer overgangsordningen.

11.7 En skjematisk sammenligning av de tre alternativene

I tabell 11.5 gis det en skjematisk oversikt over de tre alternativene. Sammenligningen bygger på opplysningene foran i kapitlet.

Tabell 11.5 Sammenligning av de tre alternativene for pensjonering av sjømenn

  Fortsettelse av dagens pensjonsordningEn privat tjenestepensjonsordningAFP-lignende pensjonsordning
Vilkår
Pensjonsalder60 år (glidende fra 60-65 år).En viss adgang til redusert pensjon fra 55 år60 år, men forutsetter at den pensjonsgivende tjeneste avsluttes60 år
Minstekrav til tidl. yrkesaktivitet / opptjeningNormalt 150 pensjonsgivende fartsmåneder (12,5 år)For å få rett til pensjon kreves minst 12 mnd tjenestetid med en viss lønn (forslag i NOU 1998:1).10 års opptjening i folketrygden etter fylte 48 år, og minst to G i snitt de 10 beste år etter 1966
Rettigheter ved fratredelseUbetinget rett til pensjon ved 150 mnd (12,5 år) fartstid. Tilbakebetaling av premie ved 36 – 149 mnd opptjening.En ubetinget rett til opptjent pensjon (visse minstekrav). Får fripolise i ytelsesordning, har eiendomsrett til konto i innskuddsordningMå være ansatt i en annens tjeneste ved uttak. Bedriften må være tilsluttet en AFP-ordning
Beregning
PensjonsgrunnlagSatser per fartsmåned som under- eller overordnetYtelsesordning: sluttlønnInnskuddsordning: Innskudd +avkastningSluttpoengtall i folketrygden (som for uførepensjon)
Inntekt som medregnes i pensjonsgrunnlagetPensjonen fastsettes ut fra antall fartsmnd. Tidligere inntekt har derfor ikke betydning for utmålingenInntekt mellom 0-12 G i yrket medregnes fullt ut. (Selvig-utv. foreslår 0-6 G = 100%, 6-9 G = 80%, 9-12 G = 50 %, over 12 G 0%).0-6 G all pensjonsgivende inntekt 6-12 G en tredel av inntekten Over 12 G medregnes ingenting
Krav til opptjening/tjenestetid for å få full pensjon360 fartsmåneder (30 år)Etter gjeldende rett 30 år. Selvig-utvalget foreslår 35 år. Utvalget mener 30 år bør være tilstrekkelig i en privat ordning for sjømenn40 år. Pga at antatte framtidige poeng medregnes, holder det med 33 år opptjening ved 60 år
Opptjening etter pensjonsalderJa, men ikke hvis vedkommende får pensjon for samme tidsromJa, dersom det ikke er opptjent maksimal tjenestetid (Selvig-utvalget åpner for dette)Fortsetter å tjene opp pensjonspoeng i folketrygden
Ytelsen mv
Ytelsens størrelse ved full opptjening (per 1. mai 1998)Underordnet før 1.5.93 kr 106 164 Underordnet etter 1.5.93 kr 124 140 Overordnet kr 148 632Forutsatt å utgjøre 60% av lønnen. I ytelsesordningen er arbeidstakeren sikret dette nivået, mens innskuddspensjonen avhenger av bl a avkastningFra ca 80 000 til 220 000 i pensjoner, avhengig av tidligere inntekt
Kompensasjonsnivå i forhold til tidligere inntektVarierer fra 30-70 % av inntekt. Mulig med et 60 %-tillegg til
livsvarige sjømenn
Pensjoner på 60% for inntekter opp til tolv ganger grunnbeløpet i folketrygden. Over dette nivået avtar kompensasjonen gradvisVarierer fra 40-60 % av tidligere inntekt. Opptil 70% med et AFP-tillegg (kronetillegg)
Fordelingsvirkning/utjevningseffektFullstendig utjevning. Alle får samme pensjon, uansett inntektUbetydelig. Alle opp til et visst nivå (12G) vil få den samme andelen av inntekt i pensjonGanske stor
Skatt av pensjonsytelsenLav trygdeavgift (3%)Lav trygdeavgift (3%)Lav trygdeavgift (3%) og skattebegrensningsregel
PensjonsreguleringVed G-regulering i folketrygdenÅrlig (ved overskudd)Årlig ved G-reguleringen
Godskriving av pensjonspoeng i folketrygdenNeiNeiJa, hvert år med godskriving gir i snitt ca 2000 kr mer i årlig pensjon fra folketrygden.
Avkorting mot arbeidsinntektNei, men får ikke pensjon ved fortsatt tjeneste før 62 årNeiJa. 50% av inntekt over G, og et øvre tak på 100% (samlet posisjon og inntekt)
Tillegg til pensjonenMulighet for et inntektsprøvet 60%- tillegg til dem som seiler til pensjonsalderenKan ikke gis (får ikke skattefradrag)Partene kan etablere et vanlig AFP-tillegg (kronetillegg), eller et innskuddsbasert tillegg
Finansiering
FinansieringssystemDelvis utligningKapitaldekning (fond)Kapitaldekning, helt eller delvis
Forutsetninger for beregningen av premie/kostnaderUendret regelverkDødelighetsarv, og samordning med uførepensjon. I ytelsesordning grunnlagsrente 3%, i innskuddsordning
realrente
3,5%
33% vil få rett til AFP, statstilskudd på 40% for utgifter til pensjonister i alderen 64-67 år. Realrente 3%
Premie i prosent av lønnsmassenRederavgift 3,3% av lønn Arbeidstakeravgift – månedssats Total premie ca 5,2%Ytelsesordning: Ca 5% av lønnsmassen med 30 års fartstid.Innskuddsordning: Ca 4,5 % med 30 års fartstidAlt1 – 2,9% av lønnsmasse. Alt2 – 4 % av lønnsmasse (uten evt AFP-tilllegg)
Fordeling av premieSom i dagSom i dag; fordeles på arbeidsgiver og arbeidstakerHele premie betales av arbeidsgiver
Fradrag for premieJaDet forutsettes at både ytelses- og innskuddsordning får skattefavoriseringJa
StatstilskuddNoe (bl a til krigsfartstillegg)NeiJa
SikkerhetStatgaranti (underskudd dekkes)FondsbasertHelt eller delvis fondsbasert
Overgang
Pensjonsforpliktelser i gammel og ny ordning- – - – -Opptjening i ny ordning fra år 2000. Rettigheter i gammel ordning opptjent da beholdes, og kan legges sammen med tjenestetid i ny ordning. Ved mer enn 30 års tjenestetid reduseres tiden i gammel ordningNy ordning har pensjonsansvaret fra år 2000. Dersom man ikke har rett til pensjon fra ny ordning, beholder man rettigheter i gammel
Avviklingskostnadene- – - – -Ny ordning finansieres fra år 2000. Fram tidige forpliktelser i gml ordning er da 10,1 mrd kr i kontantverdi. Staten dekker forpliktelser i dagens ordning på 4,9 mrd kr. Det må således finnes inndekning for ca 5,2 mrd kr.Ny ordning finansieres fra år 2000. Forpliktelser i gml ordning er 7,6 mrd Staten dekker 4,9 mrd. Det må således finnes inndekning for 2,6 mrd kr.
Muligheter for å finansiere overgangskostnadene- – - – -Med dagens ordning+avtalte tilleggsordninger oppstår det et premieoverskudd som kan anslås til 4,2 mrd i kontantverdi. Staten blir kvitt garantiansvaret og bør kunne bidra. Omfordelingsmuligheter i dagens ordning.Inntektsprøving utgjør ca 1,2 mrd. Innskudd fra arbeidstaker i 10 år til utgjør ca 1,3 mrd. Staten bør kunne bidra. Omfordelingsmuligheter

Fotnoter

1.

Bygger på forslaget til lov om foretakspensjon ( NOU 1998:1).

2.

Selvig-utvalget foreslår følgende regler for hvor høye inntekter som kan medregnes: Inntil 6 x G kan 100 prosent av lønn medregnes, mellom 6 og 9 G kan 80 prosent av lønn medregnes, mellom 9 og 12 G kan 50 prosent av lønn medregnes, over 12 G kan ingenting medregnes.

3.

Selvig-utvalget ( NOU 1998:1) foreslår å endre reglene slik at kompensasjonsnivået gradvis vil avta ved inntekter over seks ganger grunnbeløpet.

4.

Anslåtte gjennomsnittsinntekter for 1997

5.

Beregnet ut fra sjømannsinntekten de siste årene

Til forsiden