3 Utredning vedrørende en privat fondsoppbygget pensjonsordning for sjømenn

En rapport utarbeidet i 1998 av Storebrand Livsforsikring AS ved Tove Roulund, Thorbjørn Michelsen og Geir Holmgren

3.1 Innledning

3.1.1 Bakgrunn

Storebrand Livsforsikring AS er bedt om å foreta en vurdering av problemstillinger knyttet til en privatisert pensjonstrygd for sjømenn. Ordningen skal være fondsoppbygget og som langt mulig være basert på et fremtidig regelverk for tjenestepensjoner (ny lov om TPES). Som et alternativ til tradisjonelle ytelsesordninger, har Storebrand redegjort for effektene av innskuddsbaserte pensjonsordninger. I henhold til gjeldende skatteregler kan ikke tilskudd til innskuddsordninger gis inntektsfradrag. Det antas likevel at fremtidens skatteregelverk vil også omfatte innskuddsordninger. I denne utredningen er det derfor ikke lagt vekt på de eksisterende skatteregler, men antatt at foreslått privatisert ordning vil kunne etableres innenfor et fremtidig regelverk med mindre justeringer.

3.1.2 Oppsummering av rapporten

Som det vil fremgå av rapporten, anbefales det at en privatisert og fondsbygget sjømannspensjon etableres som en innskuddsordning. Av den grunn vil rapporten beskrive slike løsninger nærmere, mens de detaljerte beskrivelser av ytelsesordninger legges i vedlegg.

I kapittel 2 oppsummeres de anbefalinger som Storebrand gir i forbindelse med privatisering av sjømannstrygden.

I kapittel 3 drøftes fordelingsvirkningene mellom et system med faste pensjoner finansiert 'over-drift' til lønns- og fondsbaserte systemer med alternativt innskudds- eller ytelsesbaserte pensjonsytelser.

I kapittel 4 beskrives hvordan en innskuddsordning virker for de ansatte og bedriften, mens kapittel 5 gir en kortfattet oppsummering av hva en ytelsesordning er og hvilke fordeler og ulemper en slik ordning har.

Effektene for de ansatte og rederiene av innskuddsordninger er vist i kapittel 6, og i kapittel 7 gis et forslag til pensjonsavtale basert på innskuddsordning.

I vedlegg 1 gis beskrivelse av alternative 'juridiske' strukturer en fremtidig pensjonstrygd kan ha. Her beskrives forholdet mellom den ansatte, rederi og forsikringsselskaper/pensjonskasse.

I vedlegg 2 beskrives hvordan en ytelsesordning generelt virker og hvilke særlige problemstillinger en ytelsesordning må ivareta. I dette kapittelet er det foretatt beregninger av kostnader ved en ytelsesordning. I vedlegg 3 gis et forslag til pensjonsavtale basert på ytelsesordning.

3.1.3 Begreper

Innskuddsordning

I en innskuddsordning består bedriftens forpliktelse overfor de ansatte i å yte innskudd av en nærmere angitt størrelse (en viss prosent av lønn eller et fast kronebeløp) til den enkeltes pensjonssparing. I prinsippet kan man tenke seg at pensjonssparingen forvaltes i egne pensjonskonti for hver enkelt ansatt. Avkastningen av pensjonssparingen tilføres pensjonskontoen.

Ytelsesordning

I en ytelsesordning forplikter bedriften seg til å yte pensjoner av en nærmere angitt størrelse. Normalt vil lønnen ved eller like før pensjonering og tjenestetid, være med å bestemme pensjonens størrelse.

Pensjonskasse

Arbeidsgiver oppretter en egen juridisk enhet adskilt fra virksomheten med formål å forvalte en inngått pensjonsavtale mellom de ansatte og arbeidsgiverne. Pensjonsavtalen sikres ved at arbeidsgiver innbetaler premie til kassens fond. Pensjonskassen hefter ikke for arbeidsgiverens øvrige forpliktelser.

Overskudd

I en ytelsesordning oppstår et overskudd fordi de forutsetninger om rente, dødelighet/uførhet og administrasjon som benyttes for beregning av premien legges til den 'sikre siden'. Innbetalingene er normalt større enn det som er nødvendig for å avsette til fremtidige pensjonsutbetalinger og det oppstår et overskudd som tilbakeføres kunden.

Adm.reserve

Kredittilsynet har pålagt forsikringsselskapene å avsette kontantverdien av alle fremtidige administrative kostnader for de ansatte som slutter i bedriften (fripolisene). I tillegg avsettes kostnadene i forbindelse med pensjonsutbetaling for de personer som når pensjonsalderen når de er i bedriftens tjeneste.

Tilleggsavsetning

Forsikringsselskaper og pensjonskasser er pålagt å sette av deler av kundens overskudd for å sikre at minimum grunnlagsrente tilføres kundens forsikringsfond. Tilleggsavsetningene er kundens eiendom og tildeles i forbindelse med den årlige kontoføring, men er betinget i den forstand at dersom selskapets avkastning faller under grunnlagsrenten kan kundens tilleggsavsetning benyttes.

Fripoliser

Forsikringer utgått fra en kollektiv pensjonsordning. Den ansatte har ved fratredelse rett til den pensjon som er opparbeidet/oppjent på fratredelsestidspunktet.

3.1.4 Om ytelsesordninger

I vedlegg 2 beskrives ytelsesordninger og effektene av regelverket for ytelsesordninger nærmere. Storebrands konklusjon er at ytelsesordningen ikke anbefales som alternativ privatisert ordning for pensjonstrygden for sjømenn. Dette bygger på følgende forhold

  • Fratredelseshyppigheten for sjømenn er høy, og forventes å forbli høy, i forhold til landbaserte yrker. Ved fratredelse vil sjømannen da tape pensjonsrettigheter i en ytelsesordning i forhold til en innskuddsordning.

  • Kostnadene ved en ytelsesordning er voksende jo nærmere pensjonsalderen den enkelte kommer. Kostnadene er uforutsigbare på grunn av at lønnsveksten er usikker. Ordningens totale kostnader vil på sikt bli høyere dersom medlemmens gjennomsnittsalder øker.

  • Det stilles krav til oppbygging av administrasjonsreserver, bufferkapital og egenkapital i ytelsesordninger. Administrasjonsreserven og deler av bufferkapitalen vil bygges opp av tilbakeholdt overskudd. Dersom ordningen etableres som pensjonskasse vil det kreves ekstrainnbetalinger for å bygge opp bufferkapital utover tilbakeholdt overskudd. Det er ikke foretatt nøyaktige beregninger av behovet for ekstrainnbetalinger, men behovet kan anslås til 5 til 10 prosent av premien de første 10 årene.

Samlet tilsier dette at ytelsesordninger – for pensjonstrygden for sjømenn – ikke anbefales fremfor innskuddsordninger.

3.2 Anbefaling

3.2.1 Innskuddsordning

Storebrand anbefaler at privatiseringen skjer ved at det etableres en innskuddsbasert pensjonsordning. Dette begrunnes med at innskuddsbaserte ordninger er bedre tilpasset ansatte som ofte skifter arbeidsgivere i løpet av karrieren. Varierende lønnsforhold og høye fratredelses – og gjeninntredelseshypppighet taler også for en slik ordning. Innskuddsordningen definerer det til enhver tid totale kostnadsnivå – i forhold til lønn – som reder og sjøfolkene kan forholde seg til.

Selv om ytelsesordninger i dag er den vanligste formen for pensjonsordninger, skyldes det ikke ytelsesordningens velegnethet for alle kunder, men det faktum at innskuddsordninger til nå ikke har vært tilgodesett med den samme – historiske gunstige- skattefavorisering som ytelsesordningen.

Likevel er ytelsesordninger godt tilpasset yrkesaktive med jevn og stabil lønnsutvikling og livslang ansettelsestid uten jobbskifter. Ytelsesordninger gir under disse forholdene en garanti for ytelsen, og hva den enkelte har å leve for som pensjonist er godt kommunisert. Dette forutsetter selvfølgelig at pensjonsordningen opprettholdes.

De samlede fordeler og ulemper med de to typer pensjonsordninger, har ledet Storebrand til å anbefale at det etableres en innskuddsbasert pensjonsordning, forutsatt at denne faller innenfor et fremtidig regelverk for inntektsfradrag for innbetalt premie.

Spesielt begrunnes anbefalingen med at innskuddsordninger gir:

  • Kostnadskontroll

  • Enkelhet

  • Bedre muligheter for langsiktighet i investeringspolicy

  • Bedre ytelser for den enkelte ved fratredelse

3.2.2 Kontobaserte løsninger

Ved etablering av innskuddsordninger oppnås muligheter for større grad av individuell tilpasning av investeringenes risikoprofil. Dette vil si at den ansatte selv kan velge sin egen andel av aksjer, obligasjoner og pengemarkedsfond. På denne måten vil investeringene være best tilpasset den enkeltes risikoaversjon og ønsket om høy avkastning. Denne form for innskuddsordning anbefales generelt.

I dag antas kunnskapen om og engasjementet i pensjons- og finanssparing å være relativt liten. Av den grunn anbefales at denne innskuddsordningen blir vurdert etablert som en rent kontobasert løsning. Dette betyr at ved innmelding i sjømannstrygden etableres en pensjonskonto for den ansatte, som rederen og den ansatte innbetaler et definert innskudd til. Midlene forvaltes i fellesskap for alle ansatte, og den årlige avkastningen tilføres den enkelte konto. Kostnadene med en slik løsning vil være lavere enn i en løsning med individuelle fond.

En slik løsning kan over tid imidlertid redusere mulighetene for meravkastning for den enkelte i forhold til individuell tilpasning. Selv om innskuddsordningen etableres som en kontoløsning, bør det allikevel vurderes om ordningen på sikt skal forbedres mot individuelle verdipapirfond. Analyser viser at en individuelt tilpasset investeringsprofil med høy andel aksjer kan gi en meravkastning som tilsvarer 20 års ansettelse i forhold til en investeringspolicy med middels andel av aksjer.

3.2.3 Felles forvaltning

Dersom ordningen etableres med konto for den ansatte, anbefales at ordningen etableres med felles forvaltning og administrasjon av ordningens midler. På denne måten vil pensjonsordningen oppnå stordriftsfordeler. Administrasjonen vil ha større grad av kontroll med ordningen, samtidig som det vil være mindre kostnader i forbindelse med bytte av rederi ved at det ikke blir behov for overføring av rettigheter/sparekapital.

Etablering av en felles administrasjon og forvaltning av sjømannstrygden reduserer konkurransen mellom ulike potensielle leverandører. En relevant sammenligning kan være de kommunale/offentlige pensjonsordninger, der konkurransen mellom leverandøren har økt de seneste årene, til fordel for kundene. Imidlertid tilsier størrelsen på det enkelte rederi i forhold til de kommunale/offentlige bedriftene at en fellesordning er mer hensiktsmessig. En fellesordning er heller ikke til hinder for at deler av virksomheten med jevne mellomrom kan gå ut på anbud.

3.2.4 Stiftelse

Storebrand anbefaler fortrinnsvis at pensjonstrygden administreres og forvaltes som en stiftelse. Dette begrunnes med at kompetanse i pensjonstrygden videreføres, og styrkes dersom det etableres avtaler om delleveranse fra aktuelle aktører i markedet. I forhold til f eks etablering av avtalen i et forsikringsselskap, vil kassen være noe mer sårbar med hensyn til nøkkelpersoner. Dette kan løses ved at større deler av virksomheten 'outsources', f.eks kapitalforvaltning, ansvarshavende aktuar, IT mv.

3.2.5 Finansiering

De årlige kostnadene ved en innskuddsbasert ordning beregnes til 340 millioner kroner, tilsvarende 5,35% av lønnsmassen. Dette gir en pensjonsytelse for en person med 35 års fartstid fra 25 til 60 år på omlag 60% forutsatt 3,0% årlig lønnsvekst og 6,5% netto avkastning på pensjonsmidlene.

Ved dette ytelsesnivået bortfaller behovet for en tilleggsordning (ASO-ordningen) som dekker differansen mellom 60% av lønn og dagens pensjonstrygd for sjømenn.

Tabell 3.1  

  Tilskudd
  Sum pr.månedSum pr. år
100.0004465.350
150.0006698.025
200.00089210.700
250.0001.11513.375
300.0001.33816.050
400.0001.78321.400

Det kan etableres avtale om delfinansiering mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Anvendes dagens fordelingsnøkkel blir fordelingen 1,78% av lønn for den ansatte og 3,57% av lønn for arbeidsgiver.

3.3 Fordelingsvirkninger

3.3.1 Innledning

Sjømannspensjonen gir idag faste pensjonsbeløp for hver opptjent fartsmåned. Det er ulike pensjonssatser for fartstid som overordnet og underordnet. En sjømann som har opptjent 360 fartsmåneder som overordnet vil i dag få en årlig pensjon på kr 139 230, mens en underordnet som har all fartstid etter 1.5.93 vil få kr 116 280 i pensjon.

Pensjonen står ikke i forhold til den enkeltes lønn eller den premie/bidrag som er innbetalt for vedkommende.

Så lenge pensjonen er et fast beløp, vil medlemmer som har og har hatt lav lønn i sin yrkeskarriere, få en relativt stor pensjon i forhold til sin lønn, men den for økende lønninger vil få en synkende pensjonsprosent.

Figur 3.1 Sjømannspensjon i forhold til lønn

Figur 3.1 Sjømannspensjon i forhold til lønn

Dersom pensjonsordningen blir endret slik at den utgjør en fast prosent av lønn, vil det styrke pensjonen for de høyere lønnede arbeidstakerne, mens den for lavtlønnede, kan føre til en reduksjon i pensjonen. I en innskuddsbasert ordning der premie til pensjonsordningen utgjør en fast prosent av lønn, vil resultatet være det samme. I figur 3.2 vises dette gjennom illustrasjon. Arbeidstakerne med lavest lønn kan komme til å få en noe lavere pensjonsprosent, mens for de høyere lønte arbeidstakerne vil pensjonsprosenten bli høyere.

Figur 3.2 Tradisjonell pensjonsordning sammenlignet med pensjonstrygden for
 sjømenn

Figur 3.2 Tradisjonell pensjonsordning sammenlignet med pensjonstrygden for sjømenn

3.3.2 Finansieringsfordeling

Idag betaler arbeidstakerne en avgift til pensjonstrygden som kun avhenger av om de er underordnet eller overordnet. Arbeidsgiver betaler i tillegg 3,3% av all lønnsutbetaling til pensjonstrygden. Det betyr at avgifter betalt av de høytlønnedes lønn i sterk grad bidrar til finansiering av de lavtlønnedes pensjon. Så lenge pensjonene er faste størrelser, må dette betraktes som en omfordeling av grupper innen for samme system. I et tradisjonelt pensjonssystem (ytelsesbasert ordning) eller en innskuddsbasert ordning, vil premie/innskudd tilfalle den enkelte arbeidstaker og kan derfor ses på som mer rettferdig.

3.3.3 Forholdet til tariffestet pensjon

Etter tariffavtale har alle sjøfolk på NIS-skip og Nor-skip i utenriksfart samt ansatte på flyttbare installasjoner i Nordsjøen, en pensjonsordning som sikrer 60% av lønn i pensjon mellom 60 og 67 år. Den er i sin helhet betalt av arbeidsgiver. Denne ordningen bør ses i sammenheng med endring av Pensjonsordningen for Sjøfolk. Dersom den enkelte sjømann får en høyere ytelse fra den lovmessige pensjonsordningen, vil pensjonen i den tariffestede kunne være lavere og arbeidsgivers utgifter til den tariffestede pensjonsordningen blir følgelig redusert.

3.4 Innskuddsbasert pensjonsordning

3.4.1 Innledning

I en innskuddsordning består bedriftens forpliktelse overfor de ansatte i å yte innskudd av en nærmere angitt størrelse (en viss prosent av lønn eller et fast kronebeløp) til den enkeltes pensjonssparing. I prinsippet kan man tenke seg at pensjonssparingen forvaltes i egne pensjonskonti for hver enkelt ansatt. Avkastningen av pensjonssparingen tilføres pensjonskontoen.

Den fremtidige pensjonen vil variere med innskuddenes størrelse og avkastningen underveis. I en slik ordning vil den ansatte bære den økonomiske risikoen ved forvaltning av pensjons-sparingen, samtidig som bedriftens ansvar begrenses til å yte definerte innskudd i henhold til avtale.

De juridiske konstellasjonene diskutert i vedlegget, vil være tilrettelagt for innskuddsbasert pensjonsordning. Denne pensjonsordningen vil kunne ivareta individuelle behov og ønsker når det opprettes en direkte forbindelse mellom et forsikringsselskap og medlemmet. Faktorer som hyppig bytte av arbeidsgiver og lengre fravær fra ordningen tilsier best av en innskuddsordning.

3.4.2 Noen fordeler og ulemper ved innskuddsordninger

I en innskuddsordning spares et årlig og definert beløp for den ansatte. Normalt vil sparingen stå i forhold til den enkeltes lønn og være lik for alle ansatte 1 . Siden sparebeløpet som hovedregel er avhengig av lønn, vil kapitaloppbyggingen være raskere enn i ytelsesbaserte ordninger. Den ansatte kan da oppnå en høyere pensjonsytelse enn i ytelsesbaserte ordninger dersom han/hun fratrer i bedriften før pensjonsalderen. Siden pensjonsytelsen ikke er avhengig av sluttlønnen, men lønnsutviklingen underveis (livslønn), gir innskuddsordninger en bedre pensjonsytelse når lønnsveksten er sterkere i ung alder enn nærmere pensjonsalderen.

En innskuddsordning er derfor godt tilpasset til arbeidstakere som skifter arbeidsplass (oftere) og som har en høyere lønnsvekst tidligere i karrieren. I tillegg er innskuddsordninger bedre tilpasset til en situasjon der arbeidstakere tar ut permisjon eller på annen måte reduserer arbeidsinnsatsen i perioder.

Bedriftens kostnad ved innskuddsordninger er definert i forhold til lønnsutgiftene og på den måten unngås en kraftig og ukontrollert vekst i pensjonskostnadene nær pensjonsalder.

I motsetning til ytelsesordninger, er pensjonsytelsene avhengig av kapitalavkastningen under-veis. Det er derfor en større usikkerhet knyttet til hva faktisk pensjon vil bli. Usikkerheten reduseres jo kortere tid til pensjonsalderen en kommer. Fokus på pensjonsytelsene er mindre for de unge.

3.4.3 Hovedelementer

I en innskuddsordning etableres en konto for hvert enkelt medlem. Innskuddene på denne konto skjer i forbindelse med den månedlige lønnsutbetalingen. Rederienes rolle er i prinsippet å sørge for at innbetalingen til kontoen skjer i rett tid.

Avkastningen i sin helhet tilføres den enkeltes pensjonskonto. Midlene anvendes ved pensjonsalderen til månedlig pensjonsutbetaling. Dersom den ansatte velger å stå i tjeneste utover pensjonsalderen, kan pensjonsutbetalingen utsettes.

Midlene kan plasseres på kontoen og midlene forvaltes av en stiftelse. Alternativt kan det opprettes verdipapirfond for den enkelte. Den enkelte har da mulighet for å styre investeringene i henhold til egen risikovillighet og etter hvor lang tid det er til midlene skal utbetales. Generelt anbefales det at en større del av midlene plasseres i aksjer enn det som til nå har vært vanlig i pensjonsforsikring. Andelen aksjer bør samtidig reduseres nærmere pensjonsalderen.

Når det etableres en stiftelse vil aktivafordelingen, dvs. investering i ulike aktivaklasser bestemmes av stiftelsens styre. Andelen aksjer er avgjørende for hvor høy den langsiktige avkastningen blir. Andelen bør settes betydelig over den aksjeandel livsselskapene i dag har, siden stiftelsen eller fondet ikke har noen rentegaranti.

Det bør være anledning til frivillige spareinnskudd til kontoen. Dersom kontoen ved pensjonsalder er stor nok til å dekke mer enn 60% pensjonsnivå ift lønn, kan pensjonsutbetalingen f. eks fore­gå utover fylte 67 år.

3.4.4 Anvendelse av oppspart kapital ved pensjonsalderen

Ved pensjonsalderen starter utbetaling av pensjonsytelsene. I en innskuddsordning kan utbetalingen skje på 4 måter

  • Engangsutbetaling

  • Livrente utbetalt fra 60 til 67 år

  • Annuitet utbetalt fra 60 til 67 år

  • Kombinasjon av ovenstående

Ved dødsfall vil en livrente opphøre og kapitalen vil tilfalle 'fellesskapet'. Avkastning utover rentegarantien og kostnader anvendes i sin helhet til å øke pensjonsutbetalingen.

Ved en annuitet utbetales innestående på konto i rater fra pensjonsalder frem til opphørsalderen. Ved dødsfall tilfaller saldo på konto arvingene/dødsboet.

3.4.5 Overskudd i innskuddsordninger

Overskuddsbegrepet har ingen mening i innskuddsordninger. Renteavkastningen i en innskuddsordning behandles forskjellig i forhold til en ytelsesordning. Innskuddsordning defineres ved at arbeidsgiver forpliktelser seg til å innbetale ett definert innskudd. Innskuddet forvaltes etter gitte bestemmelser, og pensjonsytelsen til den enkelte avhenger av avkastningen i spareperioden. Reduseres avkastningen ved at deler av denne tilfaller arbeidsgiveren, reduseres ytelsen og vice versa. Siden arbeidstakeren bærer risiko for negativ avkastning, er det unaturlig at deler av avkastningen skal tilfalle arbeidsgiver. I en innskuddsordning bør derfor avkastningen i sin helhet tilfalle den ansatte.

3.4.6 Livsgevinst eller dødelighetsarv

I kollektiv pensjonsforsikring har det vært vanlig at oppsamlede fondsmidler har vært å betrakte som en reserve avsatt til fremtidige pensjonsutbetalinger. Ved dødsfall har denne reserven ikke tilfalt de etterlatte/dødsbo, men forsikringsfelleskapet og fordelt videre tilbake til de gjenlevende i fellesskapet. Dette kalles livsgevinst, de som overlever får en gevinst eller bonus fra de som døde.

Effekten av livsgevinst i forhold til et system der oppspart kapital tilfaller etterlatte/dødsbo, er lavere premieinnbetaling for å oppnå samme pensjonsytelse. Reduksjonen varierer i forhold til når premiebetalingen starter. Ved 30 års sparetid an­slås gevinsten til 11%. I ytelsesbaserte pensjonssystemer vil 'sparingen' normalt være med livsgevinst, og følgelig reduseres premien i forhold til sparing uten livsgevinst. Dette forutsetter at dødeligheten for sjøfolk følger dødeligheten for yrkesaktive på land. Er den faktisk dødeligheten høyere, reduseres premien ytterligere når ordningen er en egen juridisk enhet.

I innskuddsbaserte ordninger, er det mest naturlig at sparingen skjer uten livsgevinst. Dette vil si at den oppsparte kapitalen tilfaller de etterlatte ved dødsfall. Dersom sparingen har som mål å gi den enkelte sjømann omlag 60% av lønn i pensjonsytelse fra 60 til 67 år, vil sparekapitalen ved pensjonsalder være omlag 4 ganger årslønn.

Tabell 3.2 Kapitalutvikling ved oppsparing

AlderOppspart kapital i % av lønn
3036%
40115%
50225%
60379%

Forutsetning: Årlig sparing: 5,35%, avkastning 6,50%, lønns­vekst 3,0%

Sparing uten livsgevinst gir altså en betydelig dødsfallserstatning/arv i forhold til en ytelsesordning, og et utligningssystem, som må betraktes som et tilleggsgode for den enkelte. Det er imidlertid mulig at sparingen skjer med livsgevinst også i innskuddsordningen. En slik mulighet kan lettere gjennomføres dersom sparingen skjer på konto med felles forvaltning, og ikke sparing med forvaltning i individuelle verdipapirfond. Konsekvensene av en slik ordning er ett redusert innskudd på ca 10% for å oppnå samme ytelse for en 25 åring som arbeider i rederiet frem til pensjonsalderen.

3.5 Kort om ytelsesordninger

3.5.1 Definisjon

I en ytelsesordning forplikter bedriften seg til å yte pensjoner av en nærmere angitt størrelse. Normalt vil lønnen ved eller like før pensjonering og tjenestetid, være med å bestemme pensjonens størrelse.

Premieinnbetalingen til en fondsbasert pensjonsordning har som formål å sikre de definerte ytelser og baseres på forutsetninger om rente, dødelighet/uførhet og administrative kostnader. Premien øker dersom det antas en lav rente (grunnlagsrente)

3.5.2 Fordel og ulempe med ytelsesordninger

Ytelsesordninger kjennetegnes ved at ytelsen i forhold til sluttlønn er fastsatt og definert så lenge ansettelsesforholdet mellom den ansatte og bedriften opprettholdes og så lenge bedriften betaler premien til forsikringsselskapet. Dette gir den ansatte en mulighet til å planlegge privatøkonomien som pensjonist. For de ansatte som forventer å forbli i bedriften frem til pensjonsalderen, gir ytelsesbaserte ordninger en god trygghet for pensjonisttilværelsen.

Ved fratredelse eller premieopphør etableres individuelle kontrakter. Overskuddet på disse tilfaller den enkelte og benyttes til å regulere pensjonsytelsene. Imidlertid må avkastningen i selskapet overstige grunnlagsrenten og administrasjonskostnadene for at ytelsene kan reguleres. Det gis ingen garanti for at reguleringen på sikt kan sikre realverdien av fripoliser.

Kostnadene med ytelsesordninger uforutsigbare. Premien er voksende jo nærmere pensjonsalderen man kommer. Dette kan gi bedriften overraskelser dersom lønnsveksten er sterk, men dette har vært mindre aktuelt i de siste årene, med relativ høy avkastning og lav lønnsvekst/inflasjon. På 70- og 80 tallet, var dette imidlertid er større problem.

Virkninger og konsekvenser av å etablere en ytelsesordning er:

  • Oppspart kapital tilfaller fellesskapet, ikke de etterlatte.

  • Det må bygges opp administrasjonsreserver for de medlemmene som fratrer.

  • Ytelsesordninger er lite tilpasset det arbeidsmønsteret sjøfolk har med hyppige fra- og gjeninntredelser.

  • Færre står i tjeneste til pensjonsalder enn mange landbaserte yrkesgrupper.

  • Det må lages en særskilt bestemmelse om at reservene ved fripolisene overføres kollektivordning ved gjeninntreden.

  • Kostnadene for arbeidsgiverne, og arbeidstakerne når disse delfinansiering premiebetalingen, er uforutsigbare og voksende mot pensjonsalderen.

3.6 Konsekvensberegninger

3.6.1 Forutsetninger

I alle beregningene benyttes følgende grunnleggende forutsetninger

  • Lønnsvekst 3,0%

  • Inflasjon 2,5%

  • Risikofri rente 4,0%

  • Meravkastning aksjer 5,5%

  • Meravkastning obligasjoner 2,0%

  • Kostnader aksjefond 0,8% (individuell profil)

  • Kostnader obligasjon/pengemarkedsfond 0,5% (individuell profil)

3.6.2 Plassering av pensjonsmidlene

Arbeidsgiver betaler innskudd inn på arbeidstakers konto i pensjonsordningen. Midlene forvaltes felles for alle medlemmene i ordningen. Det foretas ikke individuell plassering og tilpasning av investeringspolicy i forhold til den enkeltes alder.

Avkastningen på midlene er avhengig av andelen av kapitalen som plasseres i aksjer. En høyere andel i aksjer vil gi en høyere forventet avkastning på sikt. Til gjengjeld vil avkastningen variere over tid.

Livsselskapet er i dag underlagt spesielle begrensinger på andelen av balansen som kan plasseres i aksjer. Det er i tillegg pålagt særlige krav om tilleggsavsetning mv. for å sikre at avkastningen til kundenes midler ikke faller under den garanterte minsterenten. Denne type begrensing er ikke aktuell dersom det opprettes en innskuddsordning. Pensjonskassen eller stiftelsens styre står friere til å velge aktivaallokering. Siktemålet må være en høyest mulig avkastning, men der variasjonen i avkastningen hvert år bør være minst mulig. Allokeringen bør følgelig styres slik at sannsynligheten for negativ avkastning er minimal.

Tabell 3.3  

Risikofri rente 4%AvkastningUlik risikoprofil – felles forvaltning1Individuelt tilpasset
Aktivaklasse   LavMiddelsNedtrapping siste 5 år
Aksjer9,5%20%40%100%-0%
Pengemarked4,0%10%10%0-100%
Obligasjoner5,0%70%50%0%
Kostnader0,2%0,2%0,5% -0,8%
Netto avkastning p.a5,60%6,50%8,7%-3,5%

1) Eksempler på ulike risikoprofiler med ulik andel av aksjer og obligasjoner, her kalt lav og middels risikoprofil. Med grunnlagsrente på 3% og en andel i aksjer på 40% kreves en betydelig bufferkapital.

Med ulike investeringsalternativer, får vi følgende prognoser av ytelsene når sparingen starter ved alder 25 år og lønnsvekst lik 3,0%

Tabell 3.4  

    Fratredelse
InnskuddInvesteringsprofil35 år45 år55 år60 år
5,35 %Lav aksjeandel20 %35 %46 %50 %
Middels aksjeandel26 %43 %55 %60 %
Individuell offensiv profil39 %59 %71 %75 %

Den årlige nettoavkastningen for de tre investeringsalternativene er henholdsvis 5,6%, 6,5% og nedtappende fra 8,7% til 3,5%.

Tabell 3.4 viser betydningen av en riktig tilpasset investeringspolicy. En individuell – og offensiv – investeringsprofil vil gi en merytelse i forhold en profil med 40% aksjeandel som tilsvarer 15 års ansettelse

3.6.3 Sammenligning av pensjon i ytelsesordning og innskuddsordning

Ved ansettelse som 25-åring og sparing i 35 år vil et innskudd på 5,35% av lønn gi en ytelse over 7 år fra fylte 60 år på omlag 60% av stipulert lønn ved pensjonsalder.

I tabell 3.5 ser vi en oversikt over antatt årlig ytelse i prosent av antatt sluttlønn under ulike scenarier for fartstid (tjenestetid). Årlige innskudd er 5,35 % av lønn i alle tilfellene for innskuddsordningene, mens de årlige premiene for de enkelte medlemmene i en ytelsesordning vil variere fra 3% til 20%.

Tabell 3.5  

Scenarium A inntredelse ved 25 årFratredelsesår
  405060
Pensjon i innskuddsordning36%50%60%
Pensjon i ytelseordning23%41%60%
Scenarium B inntredelse ved 35 årFratredelsesår
405060
Pensjon i innskuddsordning11%25%36%
Pensjon i ytelseordning8%25%43%
Scenarium C inntredelse ved 45 årFratredelsesår
-5060
Pensjon i innskuddsordning8%18%
Pensjon i ytelseordning8%26%

Tabell 3.5 viser at under rimelige antakelser om inntreden og fartstid (fratredelse) vil en innskuddsordning gi bedre ytelser for den ansatte enn ytelsesordninger. Imidlertid vil man i de tilfeller sparetiden er kort frem til pensjonsalder ha en høyere pensjonsytelse i ytelsesordningene. Dette skyldes at premien i ytelsesordningene øker kraftig nær pensjonsalderen.

For at den ansatte ikke skal tape med innskuddsordningen, er det mulig å innføre en viss aldersdifferensiering ved at innskuddet for ansatte over 50 år økes fra 5,35% til 7,85%. Slike differensieringer er vanlig i de land som har innført innskuddsordninger. I dette tilfellet vil dette gi 5% ekstra pensjonsytelser. Et annet alternativ er å øke innskuddene, men stoppe innbetalingen når 30 års innbetaling er foretatt. Dette vil på kort sikt øke de totale innbetalingene, men over tid vil dette bli utjevnet. En slik løsning vil kompensere for redusert ytelse for de som kommer inn i ordningen i høy alder.

3.6.4 Kostnader ved en innskuddsordning

Med 5,35% i innskudd, vil de årlige kostnadene beløpe seg til omtrent 350 millioner kroner for hele pensjonsordningen (ikke inkludert fiske og fangst). Dette anslaget sier ikke noe om fordelingen av kostnader mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

3.6.5 Følsomhetsanalyse

Beregningen av pensjonsytelsen i forhold til sluttlønn er avhengig av de forutsetningene som gjøres. Endringer i disse vil gi endret nivå på pensjonsutbetalingene.

Tabell 3.6  

ParameterForutsattPensjons-ytelseEffekt av 1% nedgangEffekt av 1% økning
Renteavkastning ved moderat risikoprofil6,5%60,0%-10,7%+13,7%
Lønnsvekst+3,0%60,0%+13,7%-10,8%
Redusert aksjeavkastning ift risikofri rente (ind.profil)+9,5%78,7%-12,8%+13,4%

Følsomheten av valg av parametre tilsier at innskuddsprosenten for å oppnå en gitt pensjons-utbetaling bør settes på bakgrunn av rimelig konservative parametre. Vi har i beregningene antatt at årlige innskudd er 5,35% av lønn.

3.6.6 Oppsummering

I dette kapitlet er det vist at ytelsene i en innskuddsbasert ordning vil bli høyere enn i en ytelsesordning dersom kostnadsnivået er det samme. Dette gjelder personer med normalt ansettelsesforløp (30 års ansettelse fra 20 år). For personer som ansettes i høy alder, vil ytelsene i innskuddsordningen kunne bli lavere. Dette kan kompenseres ved ekstrainnskudd for personer over 50 år.

Storebrand anbefaler på denne bakgrunn at innskuddsprosenten settes lik 5,35% av lønn inntil 12 ganger årslønn.

3.7 Utkast til pensjonsavtale i en innskuddsordning

3.7.1 Innledning

I en innskuddsbasert pensjonsordning er innskuddet den kjente størrelsen, mens pensjonsutbetalingen blir et resultat av betalte innskudd og den avkastning som er generert på den innskutte kapital.

Dersom medlemmet dør før pensjonsalder, vil den oppsparte kapital tilfalle dødsboet (arvingene) eller den kan tilbakeføres til de andre medlemmene i ordningen (dødelighetsarv/livsgevinst). Vi forutsetter i denne ordningen at kapitalen tilbakeføres til det avdøde medlemmets dødsbo.

Det foreslås videre at en slik innskuddsbasert ordning er felles for alle sjøfolk og rederier, slik at en medlemsoversikt er registrert på et sted og at sjøfolk og rederier kun har et sted å forholde seg til. Det vil igjen innebære at det enkelte medlem alltid vil ha samme pensjonskonto.

En egen pensjonskasse anses derfor som den mest hensiktsmessige formen for organisering av en slik ordning.

3.7.2 Omfang

Det ligger ikke i mandatet å endre omfangsbestemmelsen for hvem som skal være medlemmer av en pensjonsordning for sjøfolk. Derfor er det ikke gjort endringer i disse bestemmelsene.

3.7.3 Innskudd

3.7.3.1 Innskuddsgrunnlag

Inntektsgrunnlaget for fastsettelse av innskudd til pensjonsordningen er lønn inkludert faste tillegg. Variable tillegg, samt tillegg som ikke er skattepliktige, ses det bort fra.

Inntektsgrunnlaget maksimeres til 12 ganger folketrygdens grunnbeløp.

Det er naturlig å maksimere pensjonsgrunnlaget, slik at det er i tråd med pensjonsopptjening i folketrygden og andre tjenestepensjonsordninger.

3.7.3.2 Arbeidsgivers innskudd

Arbeidsgiver innbetaler innskudd til pensjonsordningen hver måned i forbindelse med lønnsutbetaling. Innskuddet skal utgjøre 5,35% av innskuddsgrunnlaget.

Det er viktig at midlene blir raskt innbetalt til den instansen som skal forvalte midlene, slik at de kommer raskt til forrentning. Det er derfor naturlig å overføre midlene samtidig som lønnen utbetales.

3.7.4 Arbeidstakers innskudd

Arbeidstaker innbetaler 1,78% av innskuddsgrunnnlaget til pensjonsordningen. Arbeidsgiver trekker innskuddet i arbeidstakers lønn som igjen overfører det til pensjonsordningen.

Vi har valgt å benytte det enkelte medlems lønn som grunnlag for å bestemme innskuddet til pensjonsordningen. Dette gjelder både arbeidstaker og arbeidsgivers innskudd.

Det er i for seg ikke noe i veien for å benytte andre kriterier for fastsettelse av innskudd: F.eks % av grunnbeløpet, skille mellom underordnet og overordnet slik det er i dag eller benytte andre faste satser.

Å skille mellom overordnet og underordnet, er ikke i tråd med tjenestepensjonsreglene i dag og vil neppe bli det i fremtiden heller. En fast prosent av lønn lett å forholde seg til både for arbeidsgiver og arbeidstaker og følger da også den enkeltes inntektsutvikling .

3.7.5 Frivillig innskudd

Arbeidsgiver eller arbeidstaker kan innbetale et tilleggsinnskudd til pensjonsordningen. Et slikt tilleggsinnskudd må ikke ses på som forskudd på innbetaling etter bestemmelsene ovenfor.

Det bør åpnes for mulighet til frivillige innskudd både fra arbeidsgiver og arbeidstaker som ønsker å sikre større pensjoner. Det kan være en fordel både for den ansatte og arbeidsgiver å kun ha en pensjonskonto å forholde seg til dersom det skal sikres tillegg til denne pensjonen.

3.7.6 Arbeidstakers konto

De innskutte midlene til pensjonsordningen blir avsatt på konto for den enkelte arbeidstaker. Arbeidstaker skal årlig ha en oversikt som viser den enkeltes saldo, innskudd og avkastning på pensjonsmidlene.

Arbeidsgiver eller arbeidstaker kan ikke kreve tilbakebetaling av obligatorisk innskudd til pensjonsordningen. Frivillig innskudd av arbeidstaker kan derimot tilbakeføres.

Det kan gis større individuell frihet med tanke på plassering av pensjonsmidlene, men vi har valgt å legge opp til felles forvaltning av pensjonsmidlene.

En kan tenke seg løsninger der den enkelte velger helt fritt velger investeringsportefølje, eller en kan tenke seg at den enkelte blir gitt ulike investeringsalternativer.

Av hensyn til sikkerhet for den enkeltes pensjonsstørrelse, bør midlene investeres felles der den enkelte har en relativ andel av fellesskapet. Medlemmet kan også gis alternativer å velge mellom. Full investeringsfrihet krever kompetanse. Ikke alle ønsker slik frihet. Ordningen bør av hensyn til trygghet for den enkelte ha retningslinjer for investeringsvalg, dersom valgmulighetene skal individualiseres. I en eventuell startfase bør ordningen investeres felles, mens en kan åpne for større frihet etter hvert.

3.7.7 Forvaltning av midler

Pensjonsordningen skal forvalte pensjonsmidlene i henhold til det regelverk som er gitt for livsforsikringsselskaper om forvaltning av pensjonsmidler.

Pensjonsordningens midler blir forvaltet under ett, mens det enkelte medlem har en pensjonskonto som er medlemmets andel av midlene.

Investeringsfriheten kan muligens være større i denne type ordning fordi det ikke ligger en garantert rente i ordningen. Den enkelte står selv risiko for lav avkastning på midlene.

3.7.8 Pensjonsutbetalinger

3.7.8.1 Pensjonsalder

Pensjonsalderen i pensjonsordningen er 60 år. Pensjonsalderen kan heves dersom den enkelte medlem ønsker det.

Pensjonen skal minst utbetales til og med den måned den enkelte sjømann fyller 67 år.

Det er intet i veien for at sjømannen kan velge å utsette pensjonsutbetaling til etter fylte 67 år. Dersom medlemmet ønsker en livsvarig pensjon, bør valget skje et visst antall år før uttak av pensjon. Dette er for å forhindre spekulasjoner rundt levetid som kan føre til uheldig risikoseleksjon for pensjonsordningen.

3.7.8.2 Utbetaling

Alternativ 1

Den oppsparte kapital blir ved pensjonsalder omregnet til en livrente som utbetales fra pensjonsalder til og med måneden etter fyllte 67 år. Utbetalingen skjer månedlig.

Pensjonen reguleres hvert års 1. mai med virkning fra 1. januar. Reguleringen tilsvarer avkastningen på pensjonsmidlene for året før.

Dersom alderspensjonisten dør før fyllte 67 år, vil gjenværende premiereserve for den enkelte bli tilbakeført til begunstigede (FAL Kapittel 15).

Alternativ 2

Den oppsparte kapital blir ved pensjonsalder omregnet til en annuitet som utbetales fra pensjonsalder til og med måneden etter fyllte 67 år. Utbetalingen skjer månedlig.

Pensjonen reguleres hvert års 1.mai med virkning fra 1. januar. Reguleringen tilsvarer avkastningen på pensjonsmidlene året før.

Dersom pensjonisten dør før fyllte 67 år, blir resterende beløp på saldoen overført til dødsboet som arv.

I en livrente vil forsikringsavtaleloven`s (FAL) bestemmelser om begunstigelse være gjeldende. Det enkelte medlem vil da være forsikringstaker og kan begunstige den de ønsker til å eventuelt motta tilbakebetalingen av oppspart pensjonskapital(premiereserve). Hvis den enkelte ikke har oppnevnt begunstiget vil FAL være gjeldende.

Dersom pensjonsutbetalingen er en annuitet, vil kapitalen på kontoen tilfalle dødsboet som arv.

En kan også tenke seg at pensjonene skal reguleres etter gitte bestemmelser f. eks. G-regulering. Det vil bryte mot prinsippet i en innskuddsbasert ordning, fordi arbeidsgiver da forutsettes å skyte inn beløp etter pensjonsalder. Kostnadene vil da ikke være forutsigbare. Dette taler for at pensjonsreguleringen må skje i samsvar den avkastning som pensjonsmidlene har fått.

3.7.9 Fratreden

Dersom medlemmet slutter i tjeneste ombord på et skip som er omfattet av ordningen, har medlemmet fortsatt eiendomsrett til sin pensjonskonto. Midlene på kontoen skal anvendes til pensjonsformål og kommer ikke til utbetaling før pensjonsalderen etter denne avtalen.

Dersom medlemmet igjen blir ansatt ombord på et skip som omfattes av ordningen, fortsettes innbetaling av innskudd til medlemmets konto.

Den enkelte slipper da å ha flere ulike konti dersom han skifter arbeidsgivere i løpet av livet, men kan ha all sjømannspensjon samlet ett sted.

3.7.10 Kostnader

Kostnader for pensjonsordningen blir dekket av innskuddet til ordningen. Kostnader knyttet til forvaltning av midler dekkes av avkastningen på pensjonsmidlene.

I praksis betyr dette at kostnadene vedrørende vedlikehold av ordningen, inkasso, kontoføring blir fratrukket som en fast sats av innskuddet, mens kostnadene knyttet til forvaltning av midlene blir trukket av avkastningen det enkelte år, slik det er vanlig i verdipapirfond.

3.7.11 Bindingstid / pantsettelse

Bindingstid på innskutte midler antas å bli diskutert i forbindelse med vurdering av regulering av innskuddsordninger i forhold til skatteregler. Det samme gjelder pantsettelser. Disse spørsmål tas derfor ikke opp her.

3A Undervedlegg 1

1 Juridisk konstellasjon

1.1 Innledning

I dette kapitlet beskrives fire ulike juridiske konstellasjoner av en privatisert sjømannstrygd. Vi tenker oss at ordningen kan administreres gjennom et eller flere forsikringsselskap eller gjennom en pensjonskasse. I tillegg kan arbeidsgiverne (rederiene) ha ulike roller. En pensjonsordning med fondsoppbygning kan være ytelses- eller innskuddsbasert.

Når det inngås en pensjonsavtale mellom arbeidsgiver og ansatte, oppstår en pensjonsforpliktelse. Pensjonsforpliktelsen kan blant annet dekkes over drift (slik som pensjonstrygden for sjømenn i dag) uten fondsoppbygning. Midlene kan sikres fra øvrige driftsmidler ved å etablere en pensjonsordning med fondsoppbygning i et forsikringsselskap eller en pensjonskasse.

1.2 Pensjonsordningen forvaltes i et forsikringsselskap

  • Et forsikringsselskap kan administrere hele pensjonsordningen. Forsikringsselskapets opp­gaver vil omfatte beregning og innkreving av premier/innskudd, løpende oppdatering av medlemsbestanden, beregning og utbetaling av pensjoner samt forvaltning av pensjonsordningens midler.

  • En pensjonsordning i et forsikringsselskap vil normalt være fondsbasert. Kunden (bedriften) innbetaler premier/innskudd, og disse pensjonsmidlene forvaltes av forsikringsselskapet. I en ytelsesbasert ordning gis det en avkastningsgaranti på pensjonsmidlene. I dag er rentegarantien 3%, og avkastning utover dette vil blant annet tilbakeføres til bedriften.

1.3 Pensjonsordningen forvaltes i en pensjonskasse

  • En pensjonskasse er en egen regnskapsførende, juridisk enhet med de samme administrative oppgavene som et forsikringsselskap. Pensjonskassen kan betraktes som et eget pensjonsforsikringsselskap.

  • Pensjonskassen skal ha et eget styre, en daglig leder og ansvarshavende aktuar. I tillegg er det påkrevet med en administrasjon som ivaretar de sentrale oppgavene som innkreving av premier/innskudd, pensjonsutbetalinger, regnskap og investeringer. Det er vanlig at en pensjonskasse kjøper en eller flere tjenester hos ulike aktører i markedet.

  • De som er tilsluttet ordningen har fått en pensjonsrettighet (i form av et definert innskudd eller ytelse). Hvordan pensjonskapitalen forvaltes og hva slags avkastning som kommer medlemmene til gode, avhenger av investeringspolicy, hvilken avkastning de ulike aktivaklassene gir og hva slags pensjonsplan som er valgt (innskudds- eller ytelsesordning).

En pensjonsordning i en pensjonskasse vil være fondsbasert på samme måte som for et forsikringsselskap.

Det finnes alternative pensjonsavtaler der den ene parten er reder eller ansatte og den andre er forsikringsselskap eller pensjonskasse.

1.4 Pensjonsavtaler mellom rederier og forsikringsselskap

En tradisjonell løsning vil være å opprette pensjonsavtaler mellom forsikringsselskapene og rederiene på samme måte som de private tjenestepensjonsordningene i dag. Rederiene pålegges å opprette avtalene gjennom lovverket, og det stilles visse minimumskrav til ordningen.

Figur 3.3 

Figur 3.3

Arbeidsgiverne (rederiene) betaler avtalte innskudd/premier inn i ordningen. Deler av overskudd på rente, administrasjon og risiko fordeles tilbake til rederiene etter eksisterende delingsmodeller i de ulike selskapene. Dersom det foreligger garanterte krav om ytelser, vil arbeidsgiverne stå ansvarlig for dette.

Forsikringsselskapene oppretter en overføringsavtale for å sikre at de rederiansatte ikke taper på å bytte arbeidsgiver (og dermed muligens også forsikringsselskap).

Figur 3.4 

Figur 3.4

1.5 Pensjonsavtaler mellom ansatte og forsikringsselskap

De rederiansatte knytter seg hver og en til et forsikringsselskap og arbeidsgiverne plikter å betale innskudd/premie til det aktuelle selskapet. Dersom den ansatte bytter arbeidsgiver (rederi) beholder vedkommende likevel rettighetene gjennom innbetaling av premie/ innskudd til det samme forsikringsselskapet. Dette innebærer at rederiene gjennom sine ansatte vil knyttes til flere ulike forsikringsselskap.

Det er ikke påkrevet med en overføringsavtale mellom forsikringsselskapene siden de ansatte nå stort sett vil være knyttet til det samme forsikringsselskapet gjennom hele den yrkesaktive karrieren.

1.6 Pensjonsavtale mellom rederi og en pensjonskasse

Det opprettes en felles pensjonskasse med et styre og en administrasjon for alle rederiene. Styret kan for eksempel settes sammen av representanter for de ansatte, rederiene og det offentlige. Daglig ledelse, regnskap, forvaltning, pensjonsadministrasjon og aktuarberegninger er funksjoner og oppgaver som tilhører den administrative siden av pensjonskassen.

Figur 3.5 

Figur 3.5

Innskudd og premier beregnes forsikringsmessig i forhold til pensjonsavtalen. Pensjonskassens overskudd på rente, administrasjon og risiko vil tilbakeføres til rederiene. Dersom det foreligger garanterte krav om ytelser, vil arbeidsgiverne stå ansvarlig for dette.

1.7 Pensjonsavtale mellom ansatte og en pensjonskasse

Det opprettes individuelle avtaler mellom en felles pensjonskasse og hver av de ansatte.

Pensjonskassens overskudd på rente, administrasjon og risiko kommer de ansatte til gode. Med en ytelsesbasert pensjonsavtale vil de ansatte stå en større risiko innenfor denne organiseringen enn når arbeidsgiver knyttes direkte til en pensjonskasse. Rederiene er med på å finansiere ordningen gjennom innbetaling av avtalt premie/innskudd for de ansatte. Men arbeidsgiverne har forøvrig ingen forpliktelser eller garantiansvar når det gjelder nivå på trygdeytelsene.

Figur 3.6 

Figur 3.6

Den ansattes ytelse vil normalt variere i forhold til avkastning, men det kan også i en slik organisering også være en ytelsesgaranti i henhold til en pensjonsavtale, ved at det etableres en avtale som sikrer den ansatte en definert ytelse. Overskuddet tilfaller den ansatte, men bidrar til å redusere premieinnbetalingen fra rederiet. Uansett hvilken juridisk konstellasjon som velges, kan pensjonsavtalen baseres på en såkalt ytelses- eller innskuddsbasert pensjonsordning selv om alternativene 2 og 4 er mer tilpasset en innskuddsordning.

1.8 Sårbarhet

En egen organisasjon som har ansvaret for en pensjonsordning (pensjonskasse), vil ofte være sårbar fordi den er liten. Ved fravær (ferie, permisjon, sykdom) kan organisasjonen få vanskeligheter med å utføre de nødvendige arbeidsoppgaver fordi arbeidsoppgavene krever spesialister på fagområdet.

Pensjonsordningen/pensjonskassen kan hvis de ønsker det knytte seg til konsulentselskaper eller forsikringsselskaper og kjøpe sine tjenester der. Det innebærer at pensjonskassen/pensjonsordningen ikke blir så sårbar som når den alene har ansvaret for utførelse av alle arbeidsoppgaver. Dessuten vil pensjonsordningen da til en hver tid kunne kjøpe ekspertise uten å måtte bruke ressurser på å bygge den opp eller vedlikeholde den selv.

2. Ytelsesbasert pensjonsordninger

2.1 Hovedelementer

Dersom det velges en ytelsesbasert ordning, forutsettes at opptjeningen av pensjonsrettigheter skjer lineært, dvs. at pensjonsrettighetene er proporsjonal i forhold antatt tjenestetid frem til pensjonsalder og tjenestetid ved utmelding. Det antas også at det etableres en avtale mellom den enkelte reder (forsikringstaker) og pensjonskassens. Ved ansettelse i rederiet, eventuelt etter 6 eller 12 måneders ansettelse, har den ansatte rett til medlemsskap i ordning.

Ved fratredelse etableres en individuell fripolise i pensjonskassen. Ved senere rett til medlemskap på fortsatt fartstid, innordnes rettigheter og reserve i det nye arbeidsforholdet.

Ytelsen kan knyttes til den enkeltes lønn. Dette gir en betydelig forbedring av behovstilpasningen av trygden for den enkelte. Samtidig vil ordningen bli noe mer komplisert. Nivået på ytelsen anbefales å være 60% av sluttlønn (lønn ved pensjonsalder). De underordnede har i dag en avtale som sikrer omlag 50%, mens de overordnede mottar etter dagens avtale langt lavere pensjonsytelser. Opptjeningstiden settes lik 35 år i henhold til den fremtidig Lov om TPES. Arbeidstakere som omfattes av ASO-ordningen har i dag et pensjonsnivå på omlag 60%.

2.2 Generelle problemstillinger knyttet til ytelsesordninger

I det skisserte opplegget vil rederiet ha den samme juridiske posisjon som en arbeidsgiver i tradisjonelle ordninger. I tillegg innebærer en ytelsesordning større krav til individuell premieberegning. Dette innebærer en klar utvidelse av det administrative og finansielle ansvar for rederiene i forhold til gjeldende ordning i dag, f.eks i forhold til

Tabell  

OverskuddstilbakeføringOverskuddet skal tilbakeføres til det enkelte rederi for anvendelse i pensjonsordningen
KontoføringDet stilles krav til kontoføring for den enkelte avtale
PremiefondDet bør etableres et premiefond for hver enkelt reder

Selv om disse elementene er standard i private landbaserte ordninger, kan det diskuteres hvorvidt andre alternative løsninger for sjømannstrygden er mere hensiktsmessig, for rederier.

2.3 Om lineære ordninger

Ved lineære ordninger vil den ansatte opptjene sine pensjonsrettigheter proporsjonalt i forhold til tjenestetiden og antatt tjenestetid frem til pensjonsalderen. Hvis f.eks den ansatte innmeldes i ordningen i alder 25 år, og pensjonsalderen er 60 år, vil den ansatte etter 10 års tjenestetid ha opptjent en pensjonsrettighet på 10/35 år av antatt full pensjon. Skjer ansettelsen ved 20 år, vil pensjonsrettigheten etter 10 år være 10/40 av full pensjon.

Tabell 3.7 Opptjent pensjon ift. full pensjon

  Alder
Ansatt år30405060
2010/4020/4030/4040/40
25 5/3515/3525/3535/35
3010/3520/3530/35
4010/3520/35
5010/35

Når kravet til fulle pensjonsrettigheter er 35 år, vil de som ansettes etter alder 25 år ikke opptjene full pensjon.

Premien i en lineær ordning vil bestå av to deler

  • Premie for inndekking av årets opptjening av pensjonsytelsene.

  • Engangspremie for inndekking av økning av historiske rettigheter.

Overskudd i ordningen anbefales anvendt til inndekking av engangspremien for økning av historiske pensjonsrettigheter.

2.4 Rettigheter ved fratredelse

Ved fratredelse vil den ansatte ha krav på en fripolise. I henhold til nye regler for TPES, vil retten til fripolise inntreffe etter 12 måneders ansettelse. Fripoliserettighetene er individuelle og de ansatte kan flytte fripolisene til det forsikringsselskapet de selv ønsker. Fripolisen vil normalt bli regulert i henhold til den avkastningen som oppnås utover grunnlagsrenten. De seneste årene er likevel ikke fripolisene regulert på grunn av oppbygging av administrasjonsreserver og tilleggsavsetninger.

2.5 Administrasjonsreserve krav i ytelsesordninger

2.5.1 Myndighetenes pålegg

Alle livsforsikringsselskaper er pålagt å ha en administrasjonsreserve. Administrasjonsreserven skal benyttes til å dekke selskapets kostnader til å administrere pensjonsordningen (i praksis vil dette si kostnader ved pensjonsutbetaling, kostnader ved vedlikehold av ordningen, fondsforvaltning m.m).

2.5.2 Krav til størrelsen på administrasjonsreserven

Kreditttilsynet har pålagt forsikringsselskapene å avsette en administrasjonsreserve som er stor nok til å dekke alle fremtidige kostnader for fripoliser i tillegg til kostnadene i forbindelse med pensjonsutbetaling på aktive forsikringskontrakter. Kostnader i forsikringen for aktive medlemmer belastes arbeidsgiver i forbindelse med premieinnbetaling etter fastsatte satser.

I praksis betyr dette at dersom en person meldes ut av pensjonsordningen, skal alle fremtidige kostnader ved vedlikehold av fripolisen være dekket av administrasjonsreserven. Desto yngre en person er, desto lengre tid skal fripolisen administreres – som igjen innebærer en relativt større avsetning til administrasjonsreserve.

Administrasjonskostnadene under pensjonsutbetalingstiden skal dekkes av den administrasjonsreserve som er avsatt for pensjonistene i ordningen.

2.6 Bufferkapital

Livsselskap og pensjonskasser er pålegges å ha bufferkapital for å sikre pensjonsrettigheter dersom finansmarkedene faller kraftig. Bufferkapitalen består av kursreserver, tilleggsavsetninger og egenkapital utover lovens minstekrav. Andelen som kan plasseres i aksjer vil være avhengig av bufferkapitalen størrelse. Bufferkapitalens størrelse vil bli beregnet utfra for stort fall i aksjer og renteøkning selskapet/pensjonskassen tåler før bufferkapitalen er brukt opp (stresstest). Det endelige regelverket for beregning av bufferkapitalen er ikke satt i kraft, men basert på foreløpige vurderinger kan dette anslås. Anta at selskapet/pensjonskassen skal tåle et fall i norske og utenlandske aksjer på hhv 30% og 20% og en renteøkning på norske og utenlandske obligasjoner på hhv 2% og 1% vil nødvendig bufferkapital utgjøre omlag 14% med 40% aksjeandel og ca 11% med 20% aksjeandel.

Tabell 3.8 Bufferkapital med ulik fordeling av aktivaklasser

AktivaklasseStresstest (verdifall)AndelKrav til bufferkapitalAndelKrav til bufferkapital
Aksjer Norge30 %20 %6,0 %10 %3,0 %
Aksjer Utlandet20 %20 %4,0 %10 %2,0 %
Pengemarkedet0 %10 %0,0 %10 %0,0 %
Obligasjoner Norge10 %25 %2,5 %35 %3,5 %
Obligasjoner Utlandet5 %25 %1,3 %35 %1,8 %
100 %13,8 %100 %10,8 %

Med stresstest menes hvor stort fall i verdiene på de ulike aktivaklassene som skal tåles før bufferkapitalen er brukt. Fallet i verdien på obligasjonene er beregnet tilnærmet, basert på en antatt durasjon (løpetid) på 5 år.

I henhold til lov om forsikringsvirksomhet stilles det krav om minste egenkapital. Egenkapitalen skal være 8% av vektet forsikringsfond, der vektingen varierer i forhold til plasseringen risiko. Aksjer vektes f.eks 100%, mens plassering i statssertfikater vektes 0%. Eksempelvis har Storebrand (pr. 31.12.96) en egenkapital som utgjør ca 5% av forsikringsfondene.

Samlet vil en overgang til ytelsesbaserte ordninger gi et kapitalkrav på omlag 15% til 20% i forhold til forsikringsfond, avhengig av investeringsprofilen. Ved årlige innbetalinger på 400 millioner kroner, vil fondet i løpet av 10 år vokse til omlag 6 milliarder kroner og bufferkapitalen bygges opp til omlag 900 til 1.200 milliarder. Denne bygges opp ved å tilbakeholde overskudd eller innbetalinger. De første årene vil hele overskuddet benyttes til å bygge opp bufferkapital. I tillegg vil det være nødvendig å foreta ekstra innbetalinger for å bygge opp tilstrekkelig kapital. Ekstrainnbetalingene anslås til omlag 5%-10% av den årlige premieinnbetalingen de første 10 årene.

2.7 Overskudd i ytelsesbaserte pensjonsordninger

Overskudd eller underskudd dannes når faktisk avkastning, dødelighet og administrasjonskostnader avviker fra de forutsetninger som er lagt til grunn i premieberegningen. Når pensjonsordningen er fondsbasert, vil avkastningen være av dominerende betydning for overskuddsdannelsen i pensjonstrygden for sjømenn.

I en fondsbasert og ytelsesbasert forsikringsordning antas en fremtidig renteavkastning som er til dels betydelig lavere enn det som faktisk kan forventes oppnådd på kort sikt. For å illustrere dette kan vi se på et eksempel.

Tabell 3.9 Premiereduksjon ved overskudd, 3% renteforutsetning

AvkastningFondets størrelse i forhold premie
  1 2 5 10
4%1%2%5%10%
5%2%4%10%20%
6%3%6%15%30%
7%4%8%20%40%
8%5%10%25%50%

Anta at fondet er 10 ganger den årlige innbetalingen (premien). Anta at fondet er bygget opp med 3% renteforutsetning og årets avkastning er 8%. Overskuddet i ordningen blir da (8%-3%)*fond = 5%*10*premien = 50% av premien. Den årlige innbetalingen kan derfor reduseres med 50%.

2.8 Anvendelse av overskudd i ytelsesordninger

2.8.1 Innledning

I de første årene vil hele overskuddet benyttes til å bygge opp egenkapital/bufferkapital. Når denne er bygget opp kan overskuddet anvendes innenfor 5 områder:

  • Tilbakeføring årlig i form av redusert innebetaling.

  • Tilbakeføring i form av styrket reserve som gir redusert fremtidig premie.

  • Forsterke premiefond.

  • Styrke soliditeten i ordningen(e).

  • Regulering av pensjonsutbetaling.

Tilbakeføringen må ta hensyn til fordeling av innskudd mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Overskudd som oppstår på arbeidstakerens egne innskudd bør tilføres arbeidstakeren, enten i form av styrking av reserve (redusert fremtidig premie), eller redusert premieinnbetaling. Det anbefales generelt ikke å bygge opp store felles premiefond, idet rettighetene til premiefond kommer fremtidige arbeidstakere til gode, ikke de arbeidstakere som bidro til oppbygging av premiefondet.

Overskuddet på midler knyttet til pensjonister bør i sin helhet anvendes til pensjonsregulering. Årlig pensjonsregulering bør sikres ved at overskudd utover pensjonsreguleringen avsettes i eget pensjonsreguleringsfond. Det kan avtales at deler av overskudd for aktive kan øremerkes til pensjonsregulering.

Overskuddet de første årene vil måtte benyttes til å bygge opp administrasjonsreserver og bufferkapital.

Tabell 3.10 Eksempel på overskuddsdannelse i ­ytelsesordning

Eksempel 11993199419951996
Inngående balanse71.57571.87476.33882.331
Utgående balanse70.65276.33882.33186.613
Premie1.9047.8575.5104.529
Finansinntekter9.3314.0817.8408.113
Overskudd5.2694522.1531.400
Overskudd i % av premie277%6%39%31%
Eksempel 21993199419951996
Inngående balanse265.048346.208384.406411.668
Utgående balanse346.208384.406411.668435.976
Premie75.67046.46265.78536.313
Finansinntekter43.35520.37827.85124.762
Overskudd24.5214.63211.6998.630
Overskudd i % av premie32 %10 %18 %24 %

Som det fremgår av eksemplene som er vist i tabell 3.10, varierer overskuddet sterkt fra år til år, avhengig av avkastningen som oppnås på midlene.

2.8.2 Pensjonsregulering

For å sikre regulering av pensjoner uten ytterligere premieinnbetaling enn den premie som beregnes for opptjeningen av pensjonsrettigheter for de aktive, er det avgjørende at overskuddsdannelsen er tilstrekkelig for dette formålet. Samtidig bør ikke overskuddsdannelsen være så stor at det akkumuleres midler som den ansatte ikke får en andel i før pensjonsutbetalingene er opphørt.

Avgjørende for overskuddsdannelsen vil være grunnlagsrentens størrelse og avkastningen på pensjonsmidlene. Overskuddet kan enkelt defineres som

Avkastning – udekkede administrasjonskostnader – grunnlagsrente

Med udekkede administrasjonskostnader menes kostnader som ikke dekkes av administrasjonsreserven (overforbruk). Ved lav grunnlagsrente vil overskuddet øke, mens en høyere grunnlagsrente vil redusere overskuddet.

Basert på en moderat investeringspolicy, bør en kunne basere vurderingen av grunnlagsrenten på en forventet langsiktig avkastning på omlag 6,5-7%. Inflasjonsnivået under denne forutsetningen antas å være omlag 2,5%. For at overskuddet skal være tilstrekkelig til å opprettholde realverdien av pensjonsutbetalingene bør grunnlagsrenten være med dette scenariet maksimalt 4%.

Dersom en legger til grunn en mer passiv investeringspolicy, reduseres den forventede langsiktige avkastning til omlag 6%, og grunnlagsrenten bør da reduseres til 3-3,5%. Når andelen av pensjonutbetalinger øker i ordningen, bør investeringspolicyen legges om, slik at sannsynligheten for å oppnå minimumsrenten øker.

Imidlertid setter gjeldende regelverk fra Kredittilsynet grenser for grunnlagsrenten. I dag kan grunnlagsrenten for nye kontrakter settes maksimalt til 3%. Vår anbefaling er derfor å benytte grunnlagsrente er 3% både i pensjonsutbetalingstiden og oppsparingsperioden. De konsekvensberegningene som foretas vil baseres på dette.

2.8.3 Fripoliseregulering

Ved fratredelser opprettes en fripolise. Fripolisen sikrer den ansatte en pensjonsytelse tilsvarende opptjent pensjonsrettighet på fratredelsestidspunktet. Det antas at fripolisene sikres i fellesordningen. Regulering av de sikrede pensjonsytelser avtalefestes for å sikre realverdien av pensjonene. Det anbefales at fripolisene reguleres ved å benytte overskuddet.

2.9 Konsekvensberegninger

Premieutvikling

Figur 3.7 Premieutvikling i % av lønn, ved inntreden i ordningen i alder 25
 år og tjenestetid frem til pensjonsalder

Figur 3.7 Premieutvikling i % av lønn, ved inntreden i ordningen i alder 25 år og tjenestetid frem til pensjonsalder

Vi har lagt til grunn at opptjeningen skjer fra fylte 25 til 60 år. Premien vokser i ytelsesordning sterkt mot slutten av premiebetalingstiden. I figur 3.7 har vi foretatt beregninger for en ordning med 60% ytelse og antatt en årlig lønnsvekst på 3,5%. Endres lønnsforutsetning vil premieøkningen endres. En sterkere lønnsvekst, vil forsterke premieveksten nær pensjonsalderen.

Bildet er imidlertid noe mer nyansert når en tar hensyn til overskuddsdannelsen. Dersom en antar en netto avkastning på 6% i oppsparingstiden, oppstår et overskudd som kan benyttes til å redusere de årlige premiebetalingene.

Figur 3.8 illustrerer hvordan premien og innbetalingsbehovet utvikler seg over tid.

Figur 3.8 Figuren viser hvilket utslag renteoverskuddet gjør på
 premienivået. Her det antatt et renteoverskudd på 2,5% av
 pensjonsmidlene.

Figur 3.8 Figuren viser hvilket utslag renteoverskuddet gjør på premienivået. Her det antatt et renteoverskudd på 2,5% av pensjonsmidlene.

Premieberegning for ytelsesordninger

Oversikt over premie fordelt pr. lønnskategori, basert på materialet fra Sjømannstrygden pr. 1.1.98

  • Pensjonsytelse 60%

  • Pensjonsalder 60 år

  • Utbetalingstid 7 år

  • Grunnlagsrente 3,0%

Tabell 3.11  

LønnskategoriAntalllønn i 1.000Premie
0 -1000006.592461.35819.692
100000 – 1500002.333277.74513.562
150000 – 2000003.194527.81629.159
200000 – 2500005.3981.157.27569.216
250000 – 3000004.9231.289.08080.472
300000 – 3500003.2851.015.44264.488
350000 – 4000002.292822.65553.477
400000 – 4500001.147469.29630.925
> 4500001.074520.08934.413
Sum30.2386.540.755395.404

Termin 6/97 er ikke fullstendig registrert.

Inntektsopplysningene gjelder ikke for fiske/fangst. Disse antas å utgjøre omlag 8% av totalt antall som omfattes av sjømannstrygden.

Premien beregnes til omlag 13.000 pr. ansatt i gjennomsnitt, eller 6% av den samlede lønnsinntekt i gruppen.

2.9.3 NRSP

Ved etablering av en ytelsesordning, vil det bli stilt krav om beregning av kostnader i henhold til Norsk Regnskapstandard for Pensjonsforpliktelser. Disse innebærer at pensjonskostnadene skal beregnes under realistiske antakelser om fremtidig renteavkastning, inflasjon/lønnsvekst og hensynta pensjonsreguleringsavtalen. Beregningen skal også hensynta forpliktelsene som oppstår i forbindelse med fratredelse (fripoliser), og skal gi en bedre fordeling av kostnader overtid.

Vi har gjort en foreløpig vurdering av hvor mye forpliktelsene forventes å koste for ansatte i ulike aldre. På grunn av mangelfulle data knyttet til fratredelseshyppigheter, har vi i denne vurderingen ikke tatt hensyn til disse.

Figur 3.9 viser hvordan NRSP-kostnadene utvikler seg i løpet av ansettelsesperioden. De samme forutsetningene som i foregående kapittel er benyttet.

Figur 3.9 Beregningen av den netto NRSP-kostnaden er basert på en
 grunnlagsrente tilnærmet lik 5-3,5% =1,5% og i henhold til regelverk
 beskrevet i 
Implementerings-guide for regnskapsmessig behandling av
 pensjonskostnader.

Figur 3.9 Beregningen av den netto NRSP-kostnaden er basert på en grunnlagsrente tilnærmet lik 5-3,5% =1,5% og i henhold til regelverk beskrevet i Implementerings-guide for regnskapsmessig behandling av pensjonskostnader.

Tabell 3.12 viser kontantverdien av de forpliktelsene en arbeidsgiver har overfor en arbeidstaker utfra ulike ansettelsesaldre. For en 25-åring er kontantverdien av fripoliseforpliktelsene i underkant av 282.000 kroner. Etter tabellen står alle forutsetningen listet opp.

Tabell 3.12 Kontantverdi av fulle forpliktelser (alderspensjon)

InntredelsesalderKontantverdiNRSP-kostnad i% av lønn
20245.7474,9 %
25281.7926,1 %
30277.4876,5 %
35266.4267,0 %
40246.6837,6 %
45215.6858,2 %
50169.6319,0 %
55102.0499,9 %
Snitt6,6 %

Tabell  

Forutsetninger  
Lønn250.000
Inflasjon3,5 %
Ytelse60 %
Disk.rente5 %
Full opptjeningstid35 år

På bakgrunn av dette og de oppgitte lønnsdata beregnes pensjonskostnadene for årets opptjening av pensjonistforpliktelsene, fordelt på lønnskategorier som vist i tabell 3.13.

Tabell 3.13  

LønnskategoriAntalllønn i 1.000Kostnad
0 -1000006.592461.35830.309
100000 – 1500002.333277.74519.664
150000 – 2000003.194527.81640.067
200000 – 2500005.3981.157.27591.964
250000 – 3000004.9231.289.080104.911
300000 – 3500003.2851.015.44283.381
350000 – 4000002.292822.65568.458
400000 – 4500001.147469.29639.428
> 4500001.074520.08943.769
Sum30.2386.540.755521.951

Kostnaden beregnes til omlag 14.500 pr. ansatt i gjennomsnitt, eller 7,6% av den samlede lønnsinntekt i gruppen. Kostnadene vil reduseres over tid.

Valg av nivå på forutsetningene betyr veldig mye for resultatbildet, og med 6% og 7% diskonteringsrente, vil resultatbildet bli betraktelig annerledes:

Tabell 3.14  

DiskonteringsrenteÅrlig pensjonskostnadTotal pensjonsforpliktelse
6 %472.464 kr3.884.218
7 %402.741 kr3.191.130

Beløpene er i 1.000 kr.

Det er absolutt realistisk å ligge høyere enn 5% i diskonteringsrente, tatt i betraktning de andre forutsetningene vi har på avkastning i aksje- og pengemarkedet. Her er lønnsveksten justert ned til 3%. Den totale pensjonsforpliktelsen angir sjømannstrygdens totale pensjonsansvar hensyntatt at noen dør, blir uføre eller slutter.

3. Ytelsesbasert pensjonsordning

3.1 Innledning

En ytelsesbasert pensjonsordning er en pensjonsordning der ytelsene ved pensjonsalder er forutbestemte. Premien til pensjonsordningen er det nødvendige tilskudd hvert enkelt år for at det ved pensjonsalder er oppspart en premiereserve ( forsikringsmidler) stor nok til å dekke de fastsatte pensjonsutbetalinger.

En privatisert pensjonsordning for sjøfolk bør i så stor utstrekning som mulig være tilpasset de bestemmelser som gjelder for tjenestepensjonsordninger. Forslag til pensjonsordning er derfor – så langt det er mulig – tilpasset det forslag til nye rammebetingelser for tjenestepensjonsordninger som Selvig-utvalget arbeider med.

Det foreslås videre at det etableres en felles ordning for samtlige medlemmer, slik at den er enhetlig med tanke på premietariffer, pensjonsstørrelse ved fratreden før pensjonsalder.

Pensjonsordningen foreslås etablert som egen pensjonskasse med de juridiske og økonomiske krav som stilles for pensjonskasser for øvrig i dag. Fripolisene for medlemmer som slutter bør allikevel bli liggende i denne pensjonskassen for sjømenn. Ved gjenansettelse til sjøs bør fripolisen innarbeides i den nye pensjonsplanen og tillegg til tjenestetid medregnes, slik at samlet tid sjøs er bestemmende for hvor stor totalpensjonen blir ved pensjonsalder.

Dette er ikke i tråd med dagens regelverk, der det er den ansatte som må gi fullmakt til innarbeidelse. Dessuten skal det i dag ikke ta hensyn til eventuelt overskudd på fripoliser, men for en slik type ordning som her, bør all tjenestetid ses på under ett.

3.2 Omfang

Omfangsbestemmelsene er ikke vurdert i denne sammenheng.

3.3 Opptak

3.3.1 Opptak i pensjonsordningen

En arbeidstaker som ansettes på et skip som omfattes av pensjonsordningen, opptas som medlem fra den dag de ansettes på et slikt skip.

Arbeidstakere som etter å ha nådd pensjonsalderen fortsatt er ansatt på skip som omfattes av pensjonsordningen, beholder sitt medlemsskap i ordningen. Rett til utbetaling bortfaller så lenge som arbeidstakeren mottar lønn fra foretaket.

Opptjent pensjon som ikke skal utbetales ,kan enten godskrives ordningens premiefond, benyttes til økning av pensjon for de som ikke har full tjenestetid, eller benyttes til generell økning av pensjonen.

3.3.2 Medlemmer ved etablering

Ved etablering av pensjonsordningen skal alle som fyller vilkårene i kapittel 3.2. tas opp i ordningen.

Den enkelte arbeidstaker kan ikke reservere seg mot opptak i ordningen.

Dette forslaget innebærer at en ny pensjonsordning starter opp uten hensyntagen til dagens pensjonstrygd for sjømenn, og at en i den nye ordningen ser bort fra tidligere opptjening. Opptjente rettigheter fram til etablering av ny ordning blir da liggende i Pensjonstrygden for Sjømenn.

3.4 Pensjonsalder

Pensjonsalderen er 60 år.

3.5 Krav til tjenestetid

Det kreves 35 års tjenestetid for å få rett til full pensjon. Tjenestetiden regnes fra første arbeidsdag ombord på et skip som omfattes av pensjonsordningen. Det skal ses bort fra tjenestetid før pensjonsordningen ble opprettet.

Som tjenestetid i denne pensjonsordningen regnes fartstid som defineres i kapittel 3.2.

I pensjonstrygden for sjømenn er militærtjeneste pensjonsgivende dersom sjømannen begynner i militæret innen 6 måneder etter avmønstring og maskinist som arbeider i land ved mekanisk verksted som et ledd i utdanning så sant han betaler avgift.

Dette er en bestemmelser som det ikke er naturlig å videreføre fordi den nye ordningen er basert individuelt oppsparte midler til ordningen. Perioder uten full premieinnbetaling vil ikke la seg gjøre i et slikt pensjonsregime.

Dersom et medlem tidligere har vært medlem av denne pensjonsordningen skal tidligere medlemstid legges til mot at premiereserven for fripolisen innarbeides i ordningen.

3.6 Lineær opptjening

Et medlem har til enhver tid opptjent en så stor del av pensjonsplanens ytelser for medlemmet som den pensjonsgivende tjenestetid utgjør i forhold til den tjenestetid som medlemmet ville hatt ved nådd pensjonsalder.

3.7 Alderspensjon

Alderspensjonen skal ytes fra fylte 60 år eller eventuelt senere og skal løpe til og med den måned medlemmet fyller 67 år. Hvis en alderspensjonist dør, utbetales alderspensjonen til og med måneden etter dødsmåneden.

Dersom et medlem dør før pensjonsalder, vil premiereserven ( den oppsparte pensjonskapital) for vedkommende tilfalle fellesskapet ( de andre medlemmene) i pensjonsordningen. Dette er det tatt hensyn til ved premiefastsettelsen.

3.7.1 Alderspensjonens størrelse

Alderspensjonen utgjør 50% av medlemmets pensjonsgrunnlag.

3.7.2 Pensjonsgrunnlaget

Pensjonsgrunnlaget utgjør årlig lønn inkludert faste tillegg. Variable tillegg samt tillegg som ikke er skattepliktig skal det ses bort fra. Det høyeste pensjonsgrunnlaget som kan legges til grunn er 12 ganger folketrygdens grunnbeløp.

3.8 Premie og premiereserve

3.8.1 Premiereserve

Pensjonsordningen skal ved utgangen av hvert år ha en premiereserve som etter beregningsgrunnlaget er tilstrekkelig til å sikre den rett til pensjon som medlemmene har opptjent ved årets utgang.

3.8.2 Årets premie

Pensjonsordningen skal hvert år tilføres en premie som skal være tilstrekkelig til å sikre den rett til pensjon som medlemmene opptjener i løpet av året.

Premien til pensjonsordningen skal fastsettes etter retningslinjer som er meldt Kreditttilsynet. Grunnlagsrenten skal fastsettes etter regler fastsatt av Finansdepartementet. Ved etablering av pensjonsordningen utgjør grunnlagsrenten 3%.

I tillegg betaler arbeidsgiver omkostninger til pensjonsordningen som er i samsvar med de forventede kostnader for å administrere ordningen. Omkostningsstruktur skal meldes Kredittilsynet.

3.8.3 Arbeidstakers innskudd

Arbeidstakers tilskudd til pensjonsordningen skal utgjøre 2% av pensjonsgrunnlaget. Tilskuddet skal allikevel ikke utgjøre mer enn 50% av premien uten omkostningstilleggets som skal betales for arbeidstakeren.

Ved uførepensjonstilfeller forutsettes det at premiebetalingen til ordningen opphører, og at det blir utstedet fripolise til medlemmet. Det bør ikke være behov for ytterligere premiebetaling fordi folketrygdens uførepensjon bør gi en tilstrekkelig ytelse ved uførepensjonering.

Ordningen kan omfatte premiefritak (betaling av fortsatt premie ved uførepensjonering, der premien da blir dekket fra pensjonsordningen). Da bør man i tilfelle ta inn bestemmelser om samordning mellom pensjon fra denne pensjonsordningen og folketrygdens uførepensjon.

3.9 Regulering av forsikringsytelser

Regulering av forsikringsytelser skal skje 1. juli hvert år etter at endring av pensjonsgrunnlaget har funnet sted.

Arbeidsgiver sender melding til pensjonsordningen om nye pensjonsgrunnlag. Regulering av pensjonsgrunnlaget skal bare skje for helt arbeidsføre medlemmer. Dersom en person er arbeidsufør per 1. juli, vil regulering finne sted når vedkommende igjen er helt arbeidsfør.

Regulering av pensjoner under utbetaling

Regulering av pensjoner under utbetaling skal skje per 1. mai hvert år. Reguleringen skal være den samme prosentvise økning som økningen i folketrygdens grunnbeløp.

Den enkeltes pensjonist sin premiereserve oppskrives med en engangspremie som tilsvarer premiereserven for pensjonsøkningen. Reguleringen skal finansieres ved overskudd som er generert på grunnlag av pensjonistenes premiereserve. Hvis overskuddet på pensjonistreserven ikke er tilstrekkelig til å dekke den nødvendige engangspremie skal arbeidsgiver skyte til den nødvendige kapital.

Dette forslaget kan føre til en merkostnad for arbeidsgiver. Dersom det ikke er ønskelig, kan det bestemmes at pensjonen ikke skal reguleres med mer enn overskuddet på pensjonsordningen.

Samordning

Dersom ordningen omfatter premiefritak, bør pensjon fra denne ordningen samordes med uførepensjon fra folketrygden.

Dersom premiefritak droppes, kan vi også droppe samordning. Mye taler for at vi skal droppe premiefritak og samordning. Dette spesielt fordi den enkelte selv bidrar sterkt til finansiering av ordningen.

3.11 Regnskap

Ved utgangen av hvert regnskapsår fastsetter styret for pensjonsordningen årsregnskap. Revidert årsregnskap skal legges fram for arbeidsgiverne innen fem måneder etter regnskapsårets slutt.

Den enkelte arbeidsgiver skal tildeles sin andel av pensjonsordningens overskudd.

Hvis premiefondet får en størrelse som overstiger 10 ganger årets premie, skal det overskytende tilbakeføres til arbeidsgiveren mot beskatning.

Det som er vanlig i pensjonsordninger i dag er at det er arbeidsgiver som er forsikringstaker, og at overskuddet på pensjonsordningen tilfaller forsikringstakerens premiefond. Overskuddet kan anvendes etter gitte regler til premiebetaling og pensjonsformål. Bakgrunnen for å tildele overskuddet til medlemmene umiddelbart er at dette er en felles pensjonsordning for alle sjøfolk, og den enkelte reders/arbeidstakers innflytelse blir mindre enn ellers.

3.12 Utmelding

Dersom et medlem slutter i tjeneste på et skip som omfattes av pensjonsordningen, har han eller hun rett til fripolise.

Medlemmet har til enhver tid opptjent en så stor del av pensjonsplanens ytelser for medlemmet som den pensjonsgivende tjenestetid utgjør i forhold til den tjenestetid utgjør i forhold til den tjenestetid som medlemmet ville hatt ved nådd pensjonsalder.

Fripolisen skal innarbeidet i pensjonsordningen igjen dersom vedkommende får et arbeidsforhold som gjør at vedkommende igjen skal tas opp som medlem i denne pensjonsordningen.

Dette er ikke i tråd med dagens regelverk i private tjenestepensjonsordninger, der det er den ansatte som må gi fullmakt til innarbeidelse. Dessuten skal det i dag ikke ta hensyn til eventuelt overskudd på fripoliser, men jeg tror allikevel for en slik type ordning som her, bør all tjenestetid ses på under ett.

Fotnoter

1.

Innskuddsnivå kan differensieres i forhold til f.eks lønn, alder, tjenestetid og kjønn.

Til forsiden