2 Utvalgets mandat, sammensetning og arbeid
2.1 Bakgrunn
Utvalget ble oppnevnt av Sosial- og helsedepartementet den 11. juli 1997. Bakgrunnen for oppnevningen var Stortingets behandling av Ot prp nr 59 (1995-96), der Sosial- og helsedepartementet la fram forslag om endringer i lov 3. desember 1948 nr 7 om pensjonstrygd for sjømenn. Forslagene var et samlet opplegg for å bedre økonomien i pensjonstrygden for sjømenn gjennom visse innstrammings- og forenklingstiltak, kombinert med økte tilskudd fra staten i noen år framover.
Forslagene i proposisjonen ble ikke vedtatt, jf Innst O nr 5 (1996-97). Stortinget gjorde den 15. november 1996 disse to vedtakene:
«Stortinget ber Regjeringen nedsette et utvalg der ansattes organisasjoner og arbeidsgiverorganisasjoner er representert for å foreta en nærmere utredning og fornyet vurdering av sjømannspensjonene både når det gjelder fortsatt offentlig pensjonsordning, en eventuell privat tjenestepensjonsordning eller en eventuell AFP-lignende ordning. En overgang til forsikringsmessig beregning av pensjonen må også vurderes.»
«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til lovendring som sikrer en automatisk G-regulering av sjømannspensjonene slik at dette kan tre i kraft fra 1. mai 1997.»
Stortingsvedtaket om G-regulering ble fulgt opp i Ot prp nr 31 (1996-97) der departementet foreslo å knytte de ordinære sjømannspensjonene og krigsfartstillegget til folketrygdens grunnbeløp. Departementets forslag ble ved lov 13. juni 1997 nr 58 innført med virkning fra 1. mai 1997.
2.2 Utvalgets mandat
Utvalget ble gitt følgende mandat:
«Utvalget skal foreta en nærmere utredning og vurdering av sjømannspensjonen både når det gjelder
fortsatt offentlig pensjonsordning,
en eventuell privat tjenestepensjonsordning eller
en eventuell AFP-lignende ordning.
En overgang til forsikringsmessig beregning av pensjonen må også vurderes.
De enkelte alternativene må være i samsvar med de forpliktelser som følger av internasjonale avtaler, spesielt ILO konvensjon nr 71 for 1946, som tilsier at det skal være en lovbestemt plikt for partene å ha en pensjonsordning som gir sjøfolk over 60 år adgang til en førtidspensjon. For øvrig kan det vurderes om utenlandske sjøfolk bør sikres særskilt.
Statens garanti for allerede opptjente rettigheter etter sjømannspensjonstrygdloven skal ivaretas innen rammen av dagens regelverk og samordningsbestemmelser. For øvrig skal det legges til grunn at videre opptjening framover skal være selvfinansierende og ikke gi fordeler utover hva som gis i AFP-ordninger med statstilskott. Statens garantiansvar skal ikke utvides.
Utvalget skal vurdere om framtidig finansiering bør legges om til helt eller delvis fondsbasering. Dette er bare aktuelt dersom ordningen ikke videreføres som en offentlig ordning.
De økonomiske og administrative konsekvenser av de enkelte alternativene utredes i samsvar med utredningsinstruksen.
Sosial- og helsedepartementet kan gjøre utdypninger og tillegg i mandat.
Utvalget skal legge fram sin utredning innen 1. oktober 1998.»
Sosial- og helsedepartementet har senere forlenget fristen for å legge fram utredningen.
I brev av 30. mars 1998 til sosialministeren tok representantene for sjømannsorganisasjonene i utvalget opp spørsmålet om å få endret mandatet, som etter sjømannsorganisasjonenes syn avviker fra Stortingets vedtak av 15. november 1996 der Regjeringen ble bedt om å nedsette et utvalg. Sjømannsorganisasjonene gav uttrykk for ønske om å få fjernet tredje ledd i mandatet (som omhandler statens garanti m v), samt andre setning i fjerde ledd (om at det ikke skal være fondsbasering dersom den offentlige ordningen videreføres).
I brev av 13. mai 1998 til sjømannsorganisasjonene uttalte sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa blant annet at
«det statlige garantiansvaret må gjelde både for de som i dag er pensjonsmottakere og de som står foran pensjonisttilværelsen med sjømannspensjon etter nåværende regler.»
Videre uttalte sosialministeren:
«Utvalget trenger ellers ikke å gi en samlet forståelse av mandatet, selv om dette selvsagt er å foretrekke. Er det tvil om mandatet på enkelte punkt, har utvalget mulighet til å fortolke det. Ulike oppfatninger kan dessuten uttrykkes gjennom særmerknad.
Jeg vil gjerne presisere at utvalgets oppgave primært er å utrede pensjonsløsninger som grunnlag for senere beslutninger. Utredningen vil bli sendt på høring før saken legges fram for Stortinget.
Sjømannsorganisasjonene vil dermed få anledning til å uttale seg og ta opp andre forhold i høringsrunden.
På denne bakgrunn kan jeg ikke se at det gitte mandatet er til hinder for at utvalget fullfører sitt arbeid slik stortingsflertallet forutsatte.
Jeg finner således ikke å kunne utelate mandatets tredje ledd, slik organisasjonene ber om. Staten har garantert pensjonen for den enkelte sjømann innen rammen av dagens regelverk.»
Når det gjaldt spørsmålet om å kunne fondsbasere en videreføring av en offentlig ordning, fant sosialministeren å kunne imøtekomme ønsket om å stryke siste setning i fjerde ledd i mandatet.
Brevene fra sosialministeren og sjømannsorganisasjonene er tatt inn som vedlegg 1 til utredningen.
2.3 Sammensetning
Ved avslutningen av arbeidet hadde utvalget følgende sammensetning:
Aktuar Sverre Bjørnstad, leder
LO-økonom Karl Seip, representant for Norsk Sjømannsforbund med advokat Birger Mordt som varamedlem
Organisasjonssekretær Egil Langseth, Norsk Sjøoffisersforbund med avdelingsleder Asbjørn Furnes som varamedlem
Forbundssekretær Arnljot Muren, Det norske maskinistforbund med generalsekretær Bjørn Degerud som varamedlem
Advokat Edith Midelfart, Norges Rederiforbund med forhandlingsleder Per Kure som varamedlem
Ass. direktør Rune Mjøs, Rederienes Landsforening med advokat Anne Chr. Lowzow som varamedlem
Direktør Karl A. Olsen, Fraktefartøyenes Rederiforening med reder Hans Martin Torkelsen som varamedlem
Avdelingsdirektør Erling Kristiansen, Pensjonstrygden for sjømenn med seksjonsleder Aasta Richter Eriksen som varamedlem
Rådgiver Jone Engh, Kredittilsynet med førstekonsulent Lise Ljungmann som varamedlem
Rådgiver Årstein Risan, Finansdepartementet med rådgiver Erling Berg som varamedlem
Byråsjef Lars S. Keim, Nærings- og handelsdepartementet med førstekonsulent Carsten Horn-Hanssen som varamedlem
Avdelingsdirektør Aase Rokvam, Sosial- og helsedepartementet med rådgiver Tomas Berg som varamedlem
Utvalgets medlemmer Perly Frostmann, Norsk Sjømannsforbund og Grete Øwre, Finansdepartementet gikk ut av utvalget ved årsskiftet 1997/1998, begge som følge av overgang til ny stilling.
Sekretærer for utvalget har vært prosjektleder Lars. R. Bærøe og førstekonsulent Magne Olsen, begge Sosial- og helsedepartementet.
2.4 Utvalgets arbeid
Utvalget har hatt 17 møter, hvorav 4 møter over 2 dager. Utvalgets leder har sammen med sekretariatet hatt et orienteringsmøte om utvalgets arbeid med representanter for Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund og Oljearbeidernes Fellessammenslutning.
Utvalget har fått bistand av Pensjonstrygden for sjømenn ved rådgiver Øystein Plesner og avdelingsdirektør Erling Kristiansen med beregninger m v.
Storebrand Livsforsikring AS ved Tove Roulund, Thorbjørn Michelsen og Geir Holmgren har utredet en privat fondsoppbygget pensjonsordning for sjømenn, se vedlegg 3. Utvalgets utredning av en privat pensjonsordning for sjømenn bygger for en stor del på denne utredningen.
Ass. direktør Thorbjørn Michelsen har bistått utvalget med ytterligere beregninger. Videre har sjefsaktuar Trond Nystad beregnet kostnadene ved en AFP-lignende pensjonsordning for sjømenn, se vedlegg 4. Flere av utvalgsmedlemmene har skrevet utkast til deler av utredningen.
Til hjelp for utvalget har Rikstrygdeverket i samarbeid med Pensjonstrygden for sjømenn foretatt flere undersøkelser i tilknytning til inntektsforhold for sjømenn og sjømannspensjonister, se vedlegg 2.