2 Bakgrunnen for lovforslaget
2.1 Vergemålsutvalget - oppnevning og mandat
Ved kongelig resolusjon 6. april 2001 ble det oppnevnt et utvalg (Vergemålsutvalget) for å revidere lov 28. november 1898 om umyndiggjørelse og lov 22. april 1927 nr. 3 om vergemål for umyndige. Vergemålsutvalget fikk følgende sammensetning:
Professor dr. juris Peter Lødrup, Universitetet i Oslo (leder)
Lagdommer Regine Ramm Bjerke, Borgarting lagmannsrett
Avdelingsdirektør Eirik Bunæs, Kredittilsynet
Forbundsleder Sidsel Grasli, Norsk Forbund for Utviklingshemmede
Juridisk spesialrådgiver Anne Margrete Grøsland, Redd Barna
Overformynder Marianne Lianes, Molde overformynderi
Tidligere overformynder Odd J, Pettersen
Professor dr. med. Bjarne A. Waaler, Universitetet i Oslo
Ved brev 25. juni 2002 fra Justis- og politidepartementet ble utvalget utvidet med to nye medlemmer, rådgiver Randi Kleven, Utlendingsdirektoratet, og underdirektør Bjørg Unstad, Kommunal- og regionaldepartementet. For disse medlemmene har deltakelsen i utvalget vært begrenset til arbeidet med forslaget til lov om representasjon for enslige, mindreårige asylsøkere. Våren 2004 gikk Marianne Lianes ut av utvalget, og som nytt medlem ble oppnevnt Hildur Strømhaug, sekretær for Nettverk for Overformynderiene i Norge.
Sekretærer for utvalget var rådgiver i Justisdepartementet Trine Eli Linge i perioden 2001-2002 og i 2004 og førstekonsulent i Justisdepartementet Vibeke Gjøslien i perioden 2002-2004. I tillegg var rådgiver hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Eldbjørg Kluften, sekretær for utvalget i perioden 2001-2004.
I henhold til den kongelige resolusjonen ble utvalget blant annet gitt følgende mandat:
«1. Lov 28. november 1898 om umyndiggjørelse og lov 22. april 1927 nr. 3 om vergemål for umyndige er gamle, og har bare i begrenset grad vært gjenstand for revisjon. Det er nødvendig med en grunnleggende gjennomgåelse og modernisering av denne lovgivningen for å bedre rettssikkerheten for dem som disse lovene tar sikte på å beskytte, og for å få mer hensiktsmessige og tidsmessige ordninger.
2. De andre nordiske land har i de senere år gjennomført en revisjon av lovgivningen om vergemål. I Sverige avskaffet man i 1989 umyndiggjøringsinstituttet til fordel for en ordning med økonomisk forvalterskap. I Danmark trådte ny vergemålslov i kraft i 1997. I Finland trådte ny lovgivning på området, Lag om formyndarverksamhet, i kraft 1.12.1999.
3. Spørsmålet om en gjennomgåelse og revisjon av vergemålslovgivningen har stått på dagsordenen i lang tid.
I NOU 1979: 57 om lov om innskrenkninger i persons råderett ble det lagt frem ulike forslag til endringer i vergemålslovgivningen. De viktigste reglene om særlige innskrenkninger i den personlige råderett ble foreslått samlet i en lov og det ble foreslått en del endringer i reglene, men uten at det ble foreslått vesentlige materielle endringer i umyndiggjøringsreglene. Utredningen ble kritisert for ikke å foreta noen gjennomgripende revisjon og rettspolitisk vurdering av hovedprinsipper og enkeltheter ved gjeldende regler, herunder spørsmålet om rettssikkerhet. (Jf. Helge Olav Bugge i Lov og Rett 1981 side 99-102). Det ble aldri fremmet noen proposisjon direkte med bakgrunn i forslagene i NOU 1979: 57. I stedet ble det fremmet forslag om utvidelse av hjelpevergeordningen og endringer i reglene om denne ordningen, jf. Ot.prp. nr. 45 (1989-90). I proposisjonen kapittel 2.8 ble det redegjort nærmere for videre revisjon av umyndiggjørings- og vergemålslovgivningen, og det ble antydet at det kan være behov for en prinsipiell vurdering av umyndiggjøringsordningen, såvel som en generell revisjon av vergemålslovgivningen. Proposisjonen konkluderte med at man bør gå videre med alle disse spørsmålene etter at det har vært avholdt nordiske drøftelser om spørsmålene og etter at man har vunnet erfaringer med den utvidede hjelpevergeordningen.
I Innst. S. nr. 42 (1989-90) ga Stortingets justiskomité sin tilslutning til dette. Komiteen uttalte på side 3: 'Komiteen registrerer at lov om umyndiggjøring daterer seg fra 1898, mens lov om vergemål for umyndige skriver seg fra 1927. Komiteen er enig i at det kan være grunn til å gjennomgå begge disse lovene i sin helhet.
...
Komiteen er enig med departementet i at man på bakgrunn av utviklingen bl.a. i Sverige gjennomgår selve umyndiggjøringsordningen på mer prinsipielt grunnlag. Komiteen forventer at departementet kommer tilbake til dette.'
Komiteen uttalte videre at utviklingen i Sverige, der man har gått helt bort fra umyndiggjøring og over til oppnevning av en økonomisk forvalter, viser at man bør vurdere både umyndiggjøringsloven og vergemålsloven under ett. Komiteen sier på denne bakgrunn at 'det trengs en snarlig gjennomgang av umyndiggjøringsloven og vergemålsloven'.
4. Utvalget skal foreta en generell og prinsipiell vurdering av lovgivningen om umyndiggjøring og vergemål, og skal foreslå en ny lov til avløsning av lov 28. november 1898 om umyndiggjørelse og lov 22. april 1927 nr. 3 om vergemål for umyndige. Målet for endringene skal være at reglene på best mulig måte skal ivareta umyndiges og andre berørtes integritet, hensynet til rettssikkerhet og hensynet til å sikre en forsvarlig forvaltning av økonomiske forhold for den som ikke har forutsetninger for å gjøre det selv.
Dagens ordning er særlig innrettet for å ivareta personens økonomiske forhold. Det er i dag ofte like viktig å ivareta personens behov for representasjon overfor offentlig forvaltning. De nye reglene skal derfor også omfatte representasjon overfor det offentlige for å ivareta personens interesser, både økonomisk, i forhold til behovet for omsorgstjenester, og i forhold til andre typer offentlige tilbud og ytelser.
Utvalget bør i nødvendig utstrekning også vurdere reglene om verger i annen lovgivning.
Det bør vurderes om loven mer enn i dag bør legges opp slik at hovedprinsippene nedfelles i lovteksten, mens detaljreglene i større grad plasseres i forskrifter. Loven retter seg for en stor del til legfolk med liten trening i å lese lovtekster, så kravene til lettfattelighet bør stilles høyt.
Utvalget kan også foreslå lovgivning om individers rettslige handleevne ut over det som er lovregulert i dag.
Utvalget bes særlig om å vurdere følgende problemstillinger:
a) Umyndiggjøringsordningen:
Utvalget bes foreta en prinsipiell vurdering av umyndiggjøringsordningen i lys av de omlegginger som har vært foretatt i andre nordiske land. Samtidig bør man gjennomgå virkningen av umyndiggjøring i særlovgivningen.
Dersom man opprettholder umyndiggjøringsordningen, må lovreguleringen vurderes nærmere. For eksempel bør man vurdere om det er behov for å klargjøre umyndiggjøringsgrunnene og forenkle prosessreglene. Det bør vurderes om reglene bør plasseres i vergemålslovgivningen (de materielle) og/eller i tvistemålsloven (de prosessuelle), om nødvendig i samråd med Tvistemålsutvalget (som har frist til 1. juli 2002) med å avgi sin utredning.
Dersom man opprettholder umyndiggjøringsordningen, må man også vurdere behovet for å endre/justere de regler og retningslinjer som i dag gjelder for hjelpeverger. Dette bør gjøres bl.a. i lys av de erfaringer man nå har med den utvidede hjelpevergeordningen og anbefalingene i NOU 1991: 20 om rettssikkerhet for mennesker med psykisk utviklingshemming del VII (Røkke-utvalget).
Dersom utvalget foreslår å avskaffe ordningen med umyndiggjøring, må det vurdere reglene om hjelpeverge på denne bakgrunn og overveie om det er behov for regler om andre alternativer til umyndiggjøring.
Spørsmålene må ses i sammenheng med hele den utvikling av regelverket for psykisk utviklingshemmede som har funnet sted.
b) Organiseringen av fylkesmannen:
Fra gammelt av har det vært et ønske fra kommunalt hold at overformynderiet skulle være et kommunalt organ, slik at kommunen kunne få fordelen av å disponere de umyndiges midler. I dag kan det derimot synes som om kommunene anser overformynderiet som en belastning. Utvalget bes vurdere om overformynderiene bør være statlige eller kommunale organer, og i tilfelle om de bør sentraliseres. Utvalget forutsettes i denne sammenheng å ta hensyn til de vurderinger og beslutninger som blir gjort på grunnlag av NOU 2000: 22 om oppgavefordelingen mellom stat, region og kommune. Dersom man ikke går inn for en sentralisert ordning, bør det vurderes om å innføre regler om at alle overformynderiene skal ha en fast formann. Det forutsettes at utvalget tar i betraktning det pågående arbeid med fornyelse av den offentlige forvaltning, herunder prinsippene for forenkling av statlig regelverk rettet mot kommunesektoren.
c) Vergenes og overformynderienes oppgaver:
Hvilket ansvar og oppgaver som tilligger vergene/hjelpevergene og overformynderiene, herunder overformynderienes instruksjonsmyndighet og spørsmål om rettslig representasjon overfor det offentlige, bør vurderes. Også overformynderiets oppgaver overfor institusjonsplasserte bør vurderes. Utvalget forutsettes også å vurdere spørsmål som anvendelse av forvaltningsloven på verger og overformyndere kan reise.
d) Særlige regler for særlige grupper:
Utvalget bør særlig vurdere om det bør gjelde særlige regler for ulike grupper umyndige, herunder om det bør gjelde særlige regler for personer i institusjon, og om det bør gjelde særlige regler for barn, eventuelt om regler om foreldres vergemål for barn hører hjemme i barnelovgivningen fremfor i vergemålslovgivningen. Det bør også vurderes om det er behov for særregler i forhold til enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger, herunder om verger for disse bør ha en nærmere definert omsorgsfunksjon. Utvalget bør også vurdere om det skal innføres et mer fleksibelt system med rom for flere ulike individuelle løsninger, for eksempel etter mønster av den modellen man har i Sverige.
Hvis man kommer til at vergebegrepet bør beholdes i forhold til mindreårige, kan det i så fall være grunn til å vurdere forenklinger og unntak fra en del kontroll- og saksbehandlingsregler der foreldrene er verge.
e) Vederlag for vergeoppdrag:
Vergemålsloven § 17 åpner for at det kan gis vederlag for vergeoppdraget. Dette er en skjønnsmessig avgjørelse som foretas av hvert enkelt overformynderi, og i praksis er det store ulikheter fra kommune til kommune. Mange kommuner har hatt problemer med å få rekruttert verger/hjelpeverger, noe som delvis kan ha sammenheng med at dette er ulønnet. Utvalget bør vurdere om det bør innføres en lovfestet rett til godtgjørelse for oppnevnte verger/hjelpeverger.
f) Opplysningsplikt om umyndiges midler:
Vergen har plikt til å melde fra til overformynderiet når den umyndige har midler over et visst beløp. Dette blir ikke alltid gjort. Det foreligger i dag ingen plikt for banker, forsikringsselskap eller andre institusjoner til å opplyse om umyndiges midler. Det bør vurderes om det skal innføres tiltak for å bedre overformynderienes mulighet til å få kjennskap til umyndiges økonomiske situasjon.
g) Forvaltningen av umyndiges midler:
Reglene om forvaltningen av umyndiges midler bør gjennomgås.
h) Vedvarende fullmakter:
Utvalget bør vurdere om det bør innføres særlige regler om såkalte «vedvarende fullmakter», som innebærer en privatrettslig adgang til ved fullmakt å arrangere representasjonsordninger på forhånd, med tanke på en situasjon der man selv ikke lenger er i stand til å ivareta sine interesser.
i) Internasjonale konvensjoner og nordisk lovsamarbeid:
Utvalget skal også vurdere tilpasning til internasjonale konvensjoner og rekommandasjoner som berører vergemålslovgivningen, herunder særlig Haagkonvensjonen 2. oktober 1999 om internasjonal beskyttelse av voksne, Haagkonvensjonen 19. oktober 1996 om jurisdiksjon, lovvalg, anerkjennelse, fullbyrding og samarbeid når det gjelder foreldres ansvar og tiltak for beskyttelse av barn, samt Europarådets rekommandasjon 12 (99) 4 om prinsipper vedrørende den rettslige beskyttelse av inkapable voksne. Utvalget skal orientere seg om lovgivningen og eventuelt revisjonsarbeid i andre nordiske land.
---
6. Det skal utredes økonomiske og administrative konsekvenser av eventuelle forslag. Minst ett forslag skal bygge på uendret ressursbruk.»
2.2 NOU 2004: 16 Vergemål. Høringen
Vergemålsutvalget la frem sin utredning 17. september 2004, med forslag til en ny lov om vergemål og en særskilt lov om representasjon for enslige mindreårige asylsøkere. Utvalgets utredning er trykt som NOU 2004: 16 Vergemål.
Den 22. november 2004 sendte Justis- og politidepartementet NOU 2004: 16 Vergemål på alminnelig høring. Utredningen inneholder to lovforslag. Høringsinstansene ble bedt om å komme med uttalelser om forslaget til lov om representasjon for enslige mindreårige asylsøkere innen 22. februar 2005 og uttalelser om forslaget til ny vergemålslov innen 15. august 2005.
NOU 2004: 16 Vergemål ble sendt på høring til følgende instanser:
Departementene
Fylkesmennene
Kommunene
Overformynderiene i kommunene
Domstolene
Barneombudet
Brønnøysundregistrene
Datatilsynet
Folkeregisteret
Forbrukerrådet
Kirkerådet
Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene
Longyearbyen lokalstyre
Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens
Norsk senter for menneskerettigheter
Politidirektoratet
Riksrevisjonen
Rikstrygdeverket
Rådet for psykisk helse
Sametinget
Senter mot etnisk diskriminering
Statens seniorråd
Statistisk sentralbyrå
Stortingets ombudsmann for forvaltningen
Sysselmannen på Svalbard
Universitetene i Bergen, Oslo og Tromsø
Utlendingsdirektoratet
Utlendingsnemnda
Økokrim
Forening for Overformynderier med Fast Formann
Nettverk for Overformynderiene i Norge
Akademikerne
Den Norske Advokatforening
Den norske Dommerforening
Den norske legeforening
Den norske Revisorforening
Finansnæringens Hovedorganisasjon
Folketrygdfondet
Handelshøyskolen BI
Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon
Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening
Norges Bank
Norges Fondsmeglerforbund
Norges Juristforbund
Norske Finansanalytikeres Forening
Norske Inkassobyråers Forening
Norske Siviløkonomers Forening
Norsk psykiatrisk forening
Norsk Psykologforening
Næringslivets Hovedorganisasjon
Kommunenes Sentralforbund
Kredittilsynet
Landsorganisasjonen i Norge (LO)
Rettspolitisk forening
Sparebankforeningen i Norge
Verdipapirfondenes forening
VPS ASA
Autismeforeningen i Norge
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon
Handikappede Barns Foreldreforening
Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatri
Landsforeningen Rettferd for Taperne
Landsforbundet for Utviklingshemmede og Pårørende (LUPE)
Mental Helse
Norges Handikapforbund
Norges Kvinne- og Familieforbund
Norsk Forbund for Utviklingshemmede
Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO)
ULOBA BA Andelslag for Borgerstyrt personlig assistanse
Antirasistisk Senter
Flyktningerådet
Innvandrernes Landsorganisasjon (INLO)
Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner, LNU
Norsk Folkehjelp
Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS)
Redd Barna
Norges Røde Kors
Selvhjelp for innvandrere og flyktninger
SOS-barnebyer
Juridisk Rådgivning for Kvinner
Juss-Buss
Jussformidlingen i Bergen
Jushjelpa i Midt-Norge
Jusshjelpa i Nord-Norge
Etter høringen ble ansvaret for oppfølgingen av forslaget om lov om representasjon for enslige, mindreårige asylsøkere overført til Kommunal- og regionaldepartementet. Som følge av en endret oppgavefordeling mellom departementene følges dette nå opp av Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Følgende instanser mv. har avgitt realitetsmerknader til forslaget om ny vergemålslov:
Arbeids- og sosialdepartementet
Barne- og familiedepartementet
Finansdepartementet
Kommunal- og regionaldepartementet
Moderniseringsdepartementet
Nærings- og handelsdepartementet
Utdannings- og forskningsdepartementet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Skattedirektoratet
Skattedirektoratet, Sentralkontoret for folkeregistrering
Sosial- og helsedirektoratet
Utlendingsdirektoratet
Barneombudet
Brønnøysundregistrene
Datatilsynet
Forbrukerombudet
Forbrukerrådet
Kredittilsynet
Senter mot etnisk diskriminering
Fylkesmannen i Aust-Agder
Fylkesmannen i Hedmark
Fylkesmannen i Hordaland
Fylkesmannen i Møre og Romsdal
Fylkesmannen i Nord-Trøndelag
Fylkesmannen i Oppland
Fylkesmannen i Oslo og Akershus
Fylkesmannen i Rogaland
Fylkesmannen i Sør-Trøndelag
Fylkesmannen i Troms
Fylkesmannen i Vest-Agder
Fylkesmannen i Vestfold
Fylkesmannen i Østfold
Sysselmannen på Svalbard
Elverum kommune
Enebakk kommune
Flora kommune
Gjesdal kommune
Gjøvik kommune
Haram kommune
Hjartdal kommune
Hobøl kommune
Hole kommune
Hå kommune
Klepp kommune
Kristiansand kommune
Larvik kommune
Lillesand kommune
Oslo kommune
Overhalla kommune
Rollag kommune
Sarpsborg kommune
Stavanger kommune
Time kommune
Tinn kommune
Vestre Toten kommune
Vestvågøy kommune
Vågå kommune
Arendal overformynderi
Askøy overformynderi
Bergen overformynderi
Bærum overformynderi
Drammen overformynderi
Overformynderiene i Drammen, Flesberg, Gol, Hol, Hurum, Krødsherad, Modum, Nedre Eiker, Nes, Sigdal og Ål
Fellessekretariatet for overformynderiene i kommunene Audnedal, Marnadal, Åseral, Hægebostad og Lindesnes
Froland overformynderi
Giske overformynderi
Hamar overformynderi
Herøy overformynderi
Kvam overformynderi
Larvik overformynderi
Lier overformynderi
Lillesand overformynderi
Lunner overformynderi
Lørenskog overformynderi
Marker overformynderi
Moss overformynderi
Nesodden overformynderi
Nord-Aurdal overformynderi
Oslo overformynderi
Randaberg overformynderi
Rissa overformynderi
Salangen overformynderi
Sandefjord overformynderi
Seljord overformynderi
Skedsmo overformynderi
Suldal overformynderi
Tinn overformynderi
Tromsø overformynderi
Verdal overformynderi
Vestre Toten overformynderi
Vinje overformynderi
Våler overformynderi
Østre Toten overformynderi
Forening for Overformynderier med Fast Formann
Nettverk for Overformynderiene i Norge
Fredrikstad tingrett
Oslo tingrett
Tønsberg tingrett
Den Norske Advokatforening
Dommerforeningens utvalg for familierett, arverett, skifte- og personrett
Finansnæringen Hovedorganisasjon og Sparebankforeningen (felles høringsuttalelse)
Finansnæringens Hovedorganisasjon og Verdipapirfondenes Forening (felles høringsuttalelse)
Folketrygdfondet
Landsorganisasjonen i Norge
Norges Kommunerevisorsforbund
Sparebankforeningen
Verdipapirsentralen ASA
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund
Autismeforeningen i Norge
Handikappede Barns Foreldreforening
Landsforbundet for Utviklingshemmede og Pårørende
Nasjonalforeningen for folkehelsen
Norges Røde Kors
Norsk Folkehjelp
Norsk Forbund for Utviklingshemmede
ULOBA BA Andelslag for Borgerstyrt personlig assistanse
Lars D. Myklevoll
Åse Wisløff Nilssen
Vergemålsutvalgets forslag om revisjon av umyndiggjørings- og vergemålslovgivningen har fått bred støtte under høringen. De konkrete synspunktene til høringsinstansene vil bli tatt opp i forbindelse med drøftingen av de enkelte spørsmålene som utredningen reiser.