2 Bakgrunnen for lovforslaget
2.1 Generelt
Bakgrunnen for lovforslaget er EØS-reglene som svarer til direktiv 2002/47/EF om avtaler om finansiell sikkerhetsstillelse (heretter kalt «direktivet»). Direktivet ble vedtatt i EU 6. juni 2002. Medlemsstatene i EU skal gjennomføre direktivet i nasjonal rett innen 27. desember 2003. Norge og Island har lagt til grunn at direktivet er EØS-relevant, og at det derfor bør innlemmes i EØS-avtalen. Spørsmålet er imidlertid fortsatt til vurdering i Liechtenstein, og direktivet er derfor ennå ikke innlemmet i EØSavtalen. Etter departementets vurdering bør imidlertid Norge gjennomføre direktivets forpliktelser nå, selv om direktivet formelt sett ikke er inntatt i EØS-avtalen. For det første regnes det som sannsynlig at direktivet om forholdsvis kort tid vil innlemmes i EØS-avtalen. For det andre er det viktig for norske foretak å ha sammenlignbare rammevilkår som foretak innenfor EU når det gjelder adgangen til grensekryssende sikkerhetsstillelse.
2.2 Arbeidsgruppen
Ved brev 25. oktober 2002 oppnevnte Finansdepartementet en arbeidsgruppe med mandat å utarbeide et høringsnotat med forslag til regelverksendringer som kan gjennomføre direktivet i norsk rett. I samråd med departementet ble mandatet tolket slik at dette også skulle innebære å ta stilling til ulike alternativer i den grad direktivet åpner for valgmuligheter. Arbeidsgruppen avga sin utredning 1. mars 2003.
Følgende personer ble oppnevnt som medlemmer i arbeidsgruppen:
Spesialrådgiver May Helle Lund, Norges Bank (leder),
Førstekonsulent Karl Rosén, Justisdepartementet,
Førstekonsulent Kjetil Wibe, Finansdepartementet, og
Spesialrådgiver Lisbeth Økland, Kredittilsynet.
2.3 Høringsuttalelsene
Arbeidsgruppens utredning ble sendt på høring ved departementets brev 3. mars 2003. Høringsfristen ble satt til 1. juni 2003. Følgende høringsinstanser har hatt merknader til utredningen:
Finansnæringens Hovedorganisasjon/Sparebankforeningen (felles uttalelse)
Kredittilsynet
Norges Bank
Norges Fondsmeglerforbund
Norsk Tillitsmann ASA
Justisdepartementet
Konkurransetilsynet
Skattedirektoratet
Følgende høringsinstanser har ikke hatt merknader til utredningen:
Arbeids- og administrasjonsdepartementet
Barne- og familiedepartementet
Bedriftsforbundet
Brønnøysundregistrene
Datatilsynet
Den norske revisorforening
De selvstendige kommunale pensjonskasser
Forbrukerrådet
Forsvarsdepartementet
Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon
Helsedepartementet
Kommunal- og regionaldepartementet
Landbruksdepartementet
Landsorganisasjonen i Norge
NOS Clearing ASA
Regjeringsadvokaten
Statistisk sentralbyrå
Utdannings- og forskningsdepartementet
Utenriksdepartementet
2.4 Arbeidet i de øvrige nordiske landene
Norge var tidlig ute med å forberede gjennomføringen av direktivet i norsk rett. I etterkant av arbeidsgruppens fremleggelse av sin rapport innkalte departementet til et fellesnordisk møte om direktivet 1. april 2003. På møtet deltok det representanter fra Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island. Ingen av de øvrige landene hadde ferdigstilt sine utredninger på dette tidspunktet, men det avstedkom likevel nyttige diskusjoner bl.a. på bakgrunn av Norges forslag. For departementets del var det nyttig å kunne høste av de erfaringer som EU-landene Sverige, Finland og Danmark hadde fra det innledende arbeidet før vedtakelsen av direktivet i EU.
Den 2. juni 2003, dagen etter utløpet av den norske høringsrunden, la Sverige frem sitt forslag til gjennomføring av direktivet i Ds 2003:38 Finansiella säkerheter. Den 12. juni 2003 la Finland frem sitt forslag i Utlåtanden och utredningar 2003:15.Utredningen er på finsk, med unntak av selve lovforslaget som også er utarbeidet på svensk. Danmarks forslag til gjennomføring ble sendt på høring 14. august 2003.