Ot.prp. nr. 23 (2003-2004)

Om lov om endringer i lov 8. juni 1984 nr. 58 om gjeldsforhandling og konkurs og i enkelte andre lover

Til innholdsfortegnelse

13 Innsending av sluttmelding til Konkursregisteret etter konkursloven § 138 første ledd

I departementets høringsnotat heter det:

«Ved lov 3. september 1999 nr. 72 ble konkursloven § 128 første ledd endret slik at det er bostyreren som skal foreta sluttutlodning, og ikke som tidligere skifteretten. Bostyrerens sluttutlodning kan påklages til skifteretten, jf. konkursloven § 130.

Konkursloven § 138 første ledd bestemmer at når konkursen er endelig avsluttet, skal skifteretten sørge for at dette anmerkes i Konkursregisteret. Det følger av forskrift 23. august 1993 nr. 824 om konkursregisteret § 5 annet ledd at skifteretten snarest etter avsluttet bobehandling skal sende Konkursregisteret avsluttende kjennelse eller utlodning. Etter konkursloven § 137 anses bobehandlingen som endelig avsluttet når kjennelse om innstilling av bobehandlingen etter konkursloven §§ 125, 135 eller 136 eller sluttutlodning etter § 128 er blitt rettskraftig. Sluttutlodningen må regnes som rettskraftig når klagefristen etter konkursloven § 130 første ledd er gått ut. Klagefristen er en måned regnet fra det tidspunkt meddelelsen om utlodningen ble gitt av bostyreren.

Konkursrådet har i sin uttalelse nr. 29, vedtatt 6. desember 2000, anbefalt at konkursloven § 138 første ledd og forskriften om Konkursregisteret § 5 annet ledd endres slik at meldingsplikten til Konkursregisteret overføres fra skifteretten til bostyreren. Konkursrådet legger til grunn at det var en inkurie at disse bestemmelsene ikke ble endret ved lov 3. september 1999 nr. 72. Konkursrådet viser til at mye av hensikten med lovendringene i 1999 var å forenkle bobehandlingen og avlaste skifteretten for unødvendige oppgaver, og at konkursloven § 138 første ledd også burde vært endret for å oppnå dette formålet.

Konkursloven § 138 bestemte opprinnelig at hvis skyldnerens firma var registrert i handelsregisteret ved avslutningen av konkursen, skulle bostyreren sende melding til handelsregisteret om at konkursen var endelig avsluttet. Ved lov 21. juni 1985 nr. 78 ble regelen endret slik at dersom skyldnerens virksomhet var registrert i Foretaksregisteret, skulle bostyreren sende melding til registeret om at konkursen er avsluttet. Konkursloven § 138 første ledd fikk sin nåværende utforming ved lov 19. mars 1993 nr. 34, samtidig med opprettelsen av Konkursregisteret. Bestemmelsen ble endret slik at det ble bestemt i første ledd at når konkursen er endelig avsluttet, skal skifteretten sørge for at dette anmerkes i Konkursregisteret. I forarbeidene til lovendringen heter det (Ot.prp. nr. 22 (1992-93) s. 7-8):

«Departementet anser at det bør være samme instans som har ansvaret for å melde konkursåpningen, som får ansvaret for å melde at konkursbehandlingen er avsluttet. Dette innebærer at skifteretten sørger for melding til Konkursregisteret og eventuelt grunnboken/andre realregistre. Slettingen av konkursen i grunnboken/andre realregistre kan imidlertid etter en hensiktsmessighetsvurdering overlates til bobestyrer.»

Etter konkursloven § 79 første ledd er det skifteretten som skal sørge for at melding om at konkurs er åpnet i skyldnerens bo, registreres i Konkursregisteret. Konkursåpning skjer ved kjennelse av skifteretten, jf. konkursloven § 72 første ledd.

Når ansvaret for sluttutlodningen nå er lagt til bostyreren, er departementet enig med Konkursrådet i at det virker mest hensiktsmessig at bostyreren sørger for at konkursens avslutning anmerkes i Konkursregisteret i tilfeller der bobehandlingen avsluttes ved at sluttutlodningen blir rettskraftig. Departementet legger vekt på at dette synes å være den praktisk enkleste løsningen, og mener at de praktiske hensynene veier tyngre enn at det skal være samme instans som melder konkursåpningen og konkursens avslutning til Konkursregisteret.

I de tilfellene hvor skifteretten foretar avslutningen ved kjennelse etter konkursloven §§ 125, 135 og 136, er det etter departementets syn mest hensiktsmessig å opprettholde regelen om at skifteretten selv sender kjennelsen til Konkursregisteret. Her har skifterettene selv hånd om det avsluttende arbeidet, og det representerer da ikke mye merarbeid å oversende en kopi til Konkursregisteret.»

På denne bakgrunn ble det foreslått endringer i konkursloven § 138 og i forskrift 23. august 1993 nr. 824 om konkursregisteret § 5.

Brønnøysundregistrene, Konkursrådet, Oslo skifterett og byskriverembete, Trondheim byfogdembeteog Næringslivets Hovedorganisasjonstøtter forslaget i høringsnotatet.

Brønnøysundregistreneuttaler:

«Vi støtter endringsforslaget som innebærer at meldeplikt til Konkursregisteret overføres fra skifteretten til bostyrer. Skifteretten skal i dag sørge for at avslutningen anmerkes i Konkursregisteret. Praksis er at slik melding i dag foretas av bostyrer, endringen vil bringe bestemmelsen i tråd med dagens praksis.»

Trondheim byfogdembeteuttaler:

«Trondheim skifterett slutter seg til forslaget om endring av ovennevnte bestemmelse og konkursregisterforskriften § 5. Forholdet er en naturlig videreføring-, og skulle for så vidt allerede vært en del av siste endring i konkursloven.»

Finansnæringens Hovedorganisasjon og Sparebankforeningenuttaler at de ikke har noen innvendinger mot forslaget.

De øvrige høringsinstansene kommenterer ikke forslaget.

Departementetfremmer etter dette forslag om å endre konkursloven § 138 første ledd i samsvar med forslaget i høringsnotatet.

Til forsiden