12 Samarbeid om frakt- og leveringsbetingelser
12.1 Bakgrunn
Som vedlegg til gjeldende Bokavtale er det fastsatt frakt- og leveringsbetingelser for medlemsforlag og –bokhandler. Fellesbestemmelser for frakt, betaling og levering av bøker ligger til grunn for et smidig samarbeid mellom forlag og bokhandler. I dette avtaleverket inngår for eksempel bestemmelser som at bestilling primært skal skje elektronisk, som betalingsbetingelser gjelder fakturaforfall 30 dager etter leveringsterminens utløp og returbetingelser som innebærer at bøker som inngår i generell avtale om returrett skal returneres innen 31. mars året etter utgivelsen. Disse vilkårene tilrettelegger for optimalisert logistikk. Hensikten er å holde forlagenes og bokhandlenes omkostninger til logistikk nede.
12.2 Gjeldende rett
I henhold til forskriften § 7 kan betingelser for betaling, frakt og levering harmoniseres. Det spesifiseres at det for eksempel er lovlig å inngå en avtale om fri frakt ved levering av bøker til bokhandlene.
12.3 Høringsforslaget
Departementet foreslo i høringsnotatet en videreføring av anledning til samarbeid om frakt- og leveringsbestemmelser i loven.
12.4 Høringsinstansenes syn
19 av 22 av høringsinstansene som har uttalt seg om dette spørsmålet støtter forslaget om at det videreføres en hjemmel for slikt samarbeid, som en viktig hjørnestein i det norske bokmarkedet. Tre påpeker at slike bestemmelser bør gjelde alle aktørene i bokbransjen.
Bokhandlerforeningen skriver:
Standardbetingelser for frakt og levering vil sikre mest mulig like vilkår i hele landet og er således av stor distriktspolitisk betydning. (…) En kostnadseffektiv og god boklogistikk vil komme bransjen og den enkelte bokkjøper til gode.
Forleggerforeningen støtter at forslaget om en hjemmel for samarbeid om frakt- og leveringsbestemmelser kan videreføres.
Konkurransetilsynet mener at frakt- og leveringsbetingelsene må gjelde alle og skriver:
For å sikre innovasjon og utvikling er det viktig at også andre aktører enn partene i en avtale kan ta del i bransjens frakt- og leveringsordninger. Tilsynet er av den oppfatning at en slik ordning ikke kun skal være tilgjengelig for partene i en samarbeidsavtale, og at slike rettigheter på ikke-diskriminerende grunnlag må sikres direkte i en eventuell boklov.
Juritzen-forlagene skriver:
Vi mener dagens ordning bør videreføres, men betalingsbetingelsene fra bokhandel til forlag bør justeres fra dagens 90 til 60 dager. Dette er spesielt viktig for små forlag med begrenset likviditet. Igjen må mangfoldet sikres.
Boklageret AS skriver:
All den tid at distributørene ( FS og SD ) er eid av de tre største forlagene, bør det presiseres at prisingen og betingelsene på frakt og levering må være likt for alle aktører. (…) Skal man regulere avansen, må man også regulere prisen på frakt og levering. Hvis ikke så kan eierforlagene hente ut «tapt» rabatt på innkjøp ved å øke prisene eller egne rabatter i distribusjonsleddet.
Bastion forlag skriver:
Så lenge distributørene (Forlagssentralen og Sentraldistribusjon) er eid av de tre største forlagene, bør det presiseres at prisingen og betingelsene på frakt og levering må være like for alle aktører. Slik er det ikke i dag.
Bazar Forlag AS motsetter seg departementets forslag og mener det bør utredes grundigere, og skriver blant annet:
Det er forlagene som i dag betaler alle kostnader til ekspedisjon og i all hovedsak også til retur. (…) Det må utarbeides nye fellesbestemmelser som pålegger bokhandelen å dekke returkostnader, slik at det på bokhandelsiden kan inntre en bevissthet om ukritiske krav om og bruk av retur.
12.5 Departementets vurderinger
Fellesbestemmelser for frakt, betaling og levering av bøker ligger til grunn for et smidig samarbeid mellom leverandører og forhandlere ved omsetning av bøker. I dette avtaleverket inngår bestemmelser om returrett og bestillingsrutiner som tilrettelegger for optimalisert logistikk. Slike standardbetingelser kan omfatte bestillingsrutiner, frakt- og levering, betaling og retur. Hensikten er å holde forlagenes og bokhandlenes omkostninger til slik logistikk nede, noe som også vil komme bokkjøpere til gode. Felles standardbetingelser vil sikre likere konkurransevilkår, også for bokhandler i distriktene.
Konkurransetilsynet påpeker at det er viktig at også andre aktører enn Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningens medlemmer kan ta del i bransjens frakt- og leveringsbetingelser. Det er deres begrunnelse at dette vil sikre innovasjon og utvikling i bransjen.
Departementet foreslår å lovfeste en forskriftshjemmel, slik at det kan fastsettes felles frakt- og leveringsbetingelser for alle aktørene i bransjen og at disse ikke kan forbeholdes medlemmene i Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen.
Lovbestemmelsen gir alle leverandører og forhandlere rett til å følge standardbetingelser for betaling, frakt og levering ved bokomsetning. Departementet vil fastsette de nærmere bestemmelsene i forskrift, men det bør legges til grunn at de vil følge de internasjonale leveringsbetingelsene Incoterms 2000.