8 Helse- og miljøfarlige kjemikalier
Utslipp og bruk av farlige kjemikalier er en av de største miljøtruslene vi står overfor. I dag finnes trolig om lag 50 000 kjemikalier på det europeiske markedet, og kjemikaliene inngår i alle slags produkter og produksjonsprosesser. For flertallet av disse kjemikaliene har vi liten eller ingen kunnskap om hvordan de virker på helse og miljø.
Kjemikalier finnes i alle produkter og inngår i de fleste industriprosesser, og utslipp av kjemikalier til miljøet kan skje i alle stadiene av produktenes livsløp. Utslippene stammer fra gruvedrift, fra produksjon av råstoff og ferdigvarer i industrien, fra bruk av produkter i husholdningene, industri og arbeidsliv og fra avfallsbehandlingen av produktene. I tillegg mottar Norge langtransporterte tilførsler via luft- og havstrømmer.
En del miljøfarlige stoffer forekommer også naturlig i berggrunnen og kan slippe ut i miljøet ved ulike industriaktiviteter som gruvedrift (tungmetaller i gruveavrenning) og petroleumsvirksomhet (alkylfenoler, PAH, tungmetaller m.m. i produsert vann).
Kjemikalier er nyttige i mange sammenhenger for eksempel i form av at de kan gi bedre produkter, lettere arbeidsprosesser mv. Kjemikalier kan også brukes for å tjene helse og miljø, for eksempel ved å forlenge levetiden eller holdbarheten til ulike produkter. På den annen side kan mange kjemikalier skade vår helse eller miljøet. Flere kjemikalier (miljøgiftene) brytes svært langsomt ned i naturen og kan hope seg opp i næringskjedene, noe som representerer en alvorlig trussel mot det biologiske mangfoldet, matforsyningen og helsen for kommende generasjoner. De farligste kjemikaliene, miljøgifter som f.eks. PCB og dioksiner, kan forårsake skader selv i små konsentrasjoner. Helse- og miljøfarlige kjemikalier kan framkalle sykdommer som kreft og allergier og skade forplantningsevnen og arvestoffet. Begrepet miljøgifter er nærmere beskrevet i boks 8.2.
8.1 Mål
Mål på området redusert påvirkning fra helse- og miljøfarlige kjemikalier framgår av boks 8.1.
Boks 8.17 Mål for redusert påvirkning fra helse- og miljøfarlige kjemikalier
Strategisk mål
Utslipp og bruk av helse- og miljøfarlige kjemikalier skal ikke føre til helseskader eller skader på naturens evne til produksjon og selvfornyelse. Konsentrasjonene av de farligste kjemikaliene i miljøet skal bringes ned mot bakgrunnsnivået for naturlig forekommende stoffer, og tilnærmet null for menneskeskapte forbindelser.
Nasjonale resultatmål
Utslipp av enkelte miljøgifter (jf. prioritetslisten og kriteriene i tabell 8.1) skal stanses eller reduseres vesentlig innen 2000, 2005 og 2010.
Utslipp og bruk av kjemikalier som utgjør en alvorlig trussel mot helse og miljø skal kontinuerlig reduseres i den hensikt å stanse utslippene innen en generasjon (dvs. innen 2020).
Risiko for at utslipp og bruk av kjemikalier forårsaker skade på helse og miljø skal reduseres vesentlig.
Forurensning av grunn, vann og sedimenter forårsaket av tidligere tiders virksomhet, feildisponering av avfall o.l., skal ikke medføre fare for alvorlige forurensningsproblemer.
Tabell 8.1 Prioriterte kjemikalier som er omfattet av det nasjonale resultatmål 1 (Prioritetslisten)
Reduseres vesentlig innen 2000 og blir forsøkt stanset innen 2005: | Reduseres vesentlig, senest innen 2010: | Reduseres vesentlig innen 2010 også dersom stoffene oppfyller et av kriteriene under: |
---|---|---|
Høyklorerte, kortkjedede parafiner PCB Pentaklorfenol Nonylfenol og nonylfenoletoksilater* Oktylfenol og oktylfenoletoksilater* Enkelte tensider | Bromerte flammehemmere 1,2 Dikloretan (EDC) Dioksiner og furaner Heksaklorbenzen Klorerte alkyl benzener (KAB) Muskxylener Tetrakloreten (PER) Triklorbenzen Trikloreten (TRI) PAH Tributyltinnforbindelser Trifenyltinnforbindelser Bly Kadmium Kobber Kvikksølv Krom | 1. Lite nedbrytbare stoffer, hoper seg opp i levende organismer og som a. har alvorlige langtidsvirkninger for helse, eller b. er svært giftige i miljøet. |
2. Svært lite nedbrytbare stoffer som svært lett hoper seg opp i levende organismer (uten krav til kjente giftigvirkninger) | ||
3. Stoffer som a. gjenfinnes i næringskjeden (f.eks. i morsmelk) i nivåer som kan repre- sentere en helse- eller miljørisiko, eller b. gir tilsvarende grunn til bekymring slik som hormonforstyrrende stoffer og tungmetaller |
* stanses innen 2000
Utvidelse av resultatmål 1
Resultatmål 1 har hittil omfattet de tjuetalls navngitte kjemikaliene i tabell 8.1. Målet omfatter alle typer utslipp til miljøet, også utilsiktede utslipp av biprodukter og utslipp av naturlige forekommende kjemiske stoffer i for eksempel gruver og oljereservoarer. Kjemikaliene ble valgt ut i forbindelse med St.meld. nr. 58 (1996–97) Miljøvernpolitikk for en bærekraftig utvikling , delvis på grunn av sine farlige egenskaper og delvis fordi de er omfattet av internasjonale avtaler.
Resultatmål 1 kan betraktes som en første milepæl på vei mot målet om å stanse utslipp av miljøgifter innen 2020, det såkalte generasjonsmålet som er formulert i resultatmål 2. Det kommer stadig ny kunnskap om hvilke egenskaper ulike kjemikalier har. For at resultatmål 1 skal utgjøre et mer fornuftig skritt mot generasjonsmålet, bør det derfor ikke bare omfatte en gitt liste over stoffer, men også omfatte kriterier for hvilke egenskaper ved stoffer som representerer de største truslene for miljø og helse. Ved å også knytte målet til et sett kriterier for helse- og miljøfare blir målet mer fleksibelt ved at ny kunnskap om at et stoff er å anse for en miljøgift, kan medføre at stoffet blir omfattet av målet. Arbeidet med å redusere utslipp vesentlig innen 2010 vil derfor på en bedre måte kunne rette seg mot de farligste stoffene.
Regjeringen foreslår derfor å utvide dagens resultatmål 1 til å omfatte alle stoffer som oppfyller kriteriene for helse- og miljøfare som er angitt i tabell 8.1. Kriteriene bygger på kriterier som det har vært internasjonal enighet om i rammen av OSPAR-konvensjonen for det nordøstlige Atlanterhav, forslag i EU i forbindelse med den nye kjemikaliepolitikken og vannrammedirektivet og kriterier nedfelt i Stockholm-konvensjonen om organiske miljøgifter (POPs). Sverige har allerede vedtatt nasjonale mål på kjemikalieområdet som direkte knytter seg til lignende kriterier for kjemikalienes iboende egenskaper.
Prioritetslisten består i dag av to deler med ulikt ambisjonsnivå. Utslippene av stoffene på den første delen av listen søkes stanset innen 2005, mens utslippene av stoffene på den andre delen skal reduseres vesentlig innen 2010. Kriteriene som Regjeringen foreslår er tenkt å gjelde stoffer som skal reduseres vesentlig innen 2010. Kriteriene er oppsummert i tabell 8.1, for en mer teknisk presisering av kriteriene vises det til vedlegg 2. Samfunnsøkonomiske kriterier vil også bli lagt til grunn ved utforming av konkrete virkemidler for å nå målet.
Basert på dagens informasjon har SFT identifisert følgende stoffer som tilfredsstiller kriteriene i tabell 8.1 og som ikke allerede er oppført i prioritetslisten:
Arsen og arsenforbindelser. Arsen er et tungmetall som kan gi alvorlige langtidvirkninger for helse og miljø. Brukes hovedsaklig i treimpregneringsmidler, store mengder finnes i tidligere impregnert trevirke i eksisterende bygningsmasse.
Høyklorerte mellomkjedete parafiner, C14–17. Stoffene er lite nedbrytbare, hoper seg opp i levende organismer og kan gi alvorlige langtidsvirkninger både for helse og miljø. Brukes i ulike sammenhenger innen blant annet produksjon av plastprodukter, skipsbygging, bygg- og anlegg og kjemikalieproduksjon.
Dietylheksylftalat (DEHP). Gjenfinnes i morsmelk, kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader. Brukes særlig som mykner i plast, gummi, maling og lim.
Enkelte PFAS/PFOS-forbindelser. PFOS (Perfluoroktanylsulfonat) brytes ikke ned i naturen, og de er påvist i dyr og mennesker over store deler av verden. Enkelte PFAS-forbindelser (perfluoralkylsulfonat) kan brytes ned til PFOS. Stoffene brukes i en rekke produkter, blant annet i impregneringsmidler for tekstiler og lær og brannslukningsmidler, men totalbruk i Norge må kartlegges bedre.
Alle de foreslåtte stoffene står allerede på miljøvernmyndighetenes liste over stoffer man skal være spesielt oppmerksom på (obs-listen).
Bisfenol A har også vært en aktuell kandidat, men her er det ønskelig å avvente undersøkelser m.h.p. på hormonforstyrrende lavdose-effekter før stoffet eventuelt kan sies å omfattes av kriteriene.
Generelt sett vil ny vitenskapelig informasjon og testresultater for kjemikalier fremskaffes over tid, samt at endrede bruksmønstre kan aktualisere nye stoffer i Norge eller gjør andre mindre aktuelle. Det kan ut fra ny kunnskap være aktuelt både å legge til eller ta bort stoffer fra prioritetslisten. Regjeringen ønsker derfor å komme tilbake til utformingen av prioritetslisten.
8.2 Tilstand og måloppnåelse
Strategisk mål
I følge det strategiske målet skal konsentrasjonene av de alvorligste miljøgiftene i miljøet reduseres over tid, og på sikt bringes ned mot bakgrunnsnivået for naturlig forekommende stoffer og tilnærmet null for menneskeskapte forbindelser. Det finnes ikke en enkelt indikator som kan beskrive konsentrasjonen av miljøgifter i miljøet. Miljøgiftinnholdet i blåskjell gir en indikasjon på hvor høye konsentrasjonene av miljøgifter er i de frie vannmassene og illustrerer derfor utviklingen i forhold til dette målet. Som det fremgår av figur 8.1 er konsentrasjonene av miljøgifter i blåskjell generelt redusert i perioden 1990 til 2001. Trenden de senere årene viser at konsentrasjonen av miljøgifter reduseres, selv om tilstanden i en rekke områder fortsatt ikke er tilfredsstillende.
Norge mottar miljøgifter fra andre land via luft- og havstrømmer, og hvor store mengder som mottas har derfor stor betydning for utviklingen i forhold til det strategiske målet. Mose tar opp slike langtransporterte tungmetaller. Størrelsen på det samlede området i Norge hvor mosen inneholder mer tungmetaller enn det naturlige bakgrunnsnivået, er derfor en indikasjon på hvor mye av disse miljøgiftene Norge mottar fra andre land. Arealene med blykonsentrasjoner over antatt bakgrunnsnivå er vesentlig redusert fra 1985 – 2000. Arealene med kadmium over antatt bakgrunnsnivå er også redusert, selv om verdiene varier mer enn for bly, jf. figur 8.2.
Resultatmål 1
Resultatmål 1 omfatter miljøgifter som medfører særlige helse- og miljøproblemer i Norge, eller som det er inngått internasjonale avtaler om. Disse stoffene inngår i en stor mengde produkter og produksjonsprosesser, og det foreligger ikke eksakte utslippsdata for alle kilder til utslipp.
Samlet påvirkning fra stoffene på prioritetslisten
Om usikkerhet ved indeksen knyttet til utslipp av prioritetslistestoffer
Miljøgiftene på prioritetslisten kan alle hver for seg forårsake skade på helse og miljø. Men for miljøet er det likevel den samlede påvirkning av stoffene som er av betydning. For å kunne vurdere utviklingen i påvirkningen fra de totale utslippene av miljøgiftene på listen, er det nødvendig å ta hensyn til at de ulike stoffene har ulikt skadepotensiale. F.eks. vurderes ett gram dioksin til å ha ca. samme skadepotensiale som 10 kilo kvikksølv, dvs 10 000 ganger så farlig pr. gram. For å vurdere endringer i den samlede belastningen av utslipp av miljøgiftene på listen beregnes derfor en indeks basert på alle kjente utslipp av stoffene, der hvert enkelt stoff er veid etter stoffets farlighet for helse og miljø. Denne indeksen er usikker, både fordi det hefter usikkerhet ved anslag for stoffenes farlighet og fordi myndighetene ikke har fullstendig oversikt over bruk og utslipp av stoffene, særlig forbundet med bruk av stoffene i de mange faste bearbeidede produktene på markedet. Fordi stoffenes farlighet er avhengig av om de slippes ut til luft, jord eller vann, og i hvilken form de slippes ut, er det ikke mulig å fastsette helt korrekte vekter for hvor farlige stoffene er. Indeksen er derfor skjønnsmessig og kun beregnet for å gi en grov oversikt over utviklingen i den totale risikoen knyttet til utslippene av alle stoffene på prioritetslisten.
Med forbehold om den usikkerhet som ligger i indeksen, viser figur 8.3 at den totale belastningen ved utslipp av stoffer på prioritetslisten er vesentlig redusert de siste 15 årene. Dette skyldes i stor grad at man mot slutten av 80-årene innførte strenge bruksbegrensninger og konsesjonskrav, og en stor del av reduksjonen av utslippene skjedde før 1995. Selv om utslippene er kraftig redusert før 1995, innebærer resultatmål 1 at utslippene ytterligere skal reduseres vesentlig fra 1995-nivå. Figur 8.3 viser at totalindeksen er redusert med 15 prosent fra 1995 til 2000, og ytterligere utslippsreduksjoner er derfor nødvendig for at resultatmål 1 skal nås.
Status for stoffer på første del av prioritetslisten
Målet om vesentlig reduksjon innen 2000 av miljøgiftene på den første delen av listen kan anses som oppnådd for listen sett som helhet. Utslippene av enkelte av stoffene på listen er likevel ikke redusert tilstrekkelig og det vil være behov for ytterligere tiltak overfor enkeltstoffer for å nå målet om å stanse utslippene innen 2005. Det vises til kapittel 8.3 for nye tiltak og virkemidler overfor prioritetslistestoffene.
Regjeringen innførte fra 2001 en forskrift med et nasjonalt forbud mot høyklorerte kortkjedete parafiner. Fra 2002 er all omsetning og bruk forbudt.
Bruken av pentaklorfenol i norsk produksjon er helt stanset, men mindre mengder gjenstår fremdeles i importerte produkter. Fra 1. januar 2003 er det også forbudt å innføre og omsette tekstiler og lær som inneholder pentaklorfenol. Mindre mengder kan fremdeles inngå i andre importerte produkter.
Forbruket av enkelte tensider var i 1993 mer enn 300 tonn, men fokus på OSPARs vedtak om utfasing av stoffene medvirket til at mengden sank til 7 tonn i 2001. Det gjenstår fremdeles noe bruk av stoffene.
For PCB gjelder resultatmål 1 utslipp til miljøet fra gamle produkter som fremdeles er i bruk. I anmodningsvedtak nr. 492, 7. juni 2001 ba Stortinget Regjeringen om å utarbeide en handlingsplan for å bekjempe miljøgiften PCB. Status og handlingsplan for det videre arbeidet med å redusere tilførslene til miljøet av PCB er beskrevet i kapittel 3.2. Handlingsplanen omfatter også arbeidet med forurenset grunn og forurensede sedimenter som omfattes av resultatmål 4.
For stoffgruppene nonylfenoler, nonylfenoletoksilater, oktylfenoler og oktylfenoletoksilater var det en nedgang i bruken på 65 prosent i perioden fra 1995 til 2001. Regjeringen mener at målet så langt som mulig er oppnådd. For disse stoffene er det satt et særskilt mål om at utslippene skulle være stanset innen 2000, jf. stjernemerkingen i tabell 8.1. Myndighetene ønsket i utgangspunktet å nå målet gjennom frivillige tiltak fra industriens side. Undersøkelser viste imidlertid at stoffene fortsatt var i omfattende bruk i 2000, selv om det hadde vært en vesentlig nedgang fra 1995 da målene ble fastsatt. Det ble fra 1. januar 2002 innført en nasjonal forskrift med forbud mot å produsere, importere, eksportere, omsette og bruke disse stoffene. Maling- og lakkprodukter og smøreoljer er likevel unntatt fra forbudet fordi det for disse bruksområdene ennå ikke er utviklet gode nok alternativer, og fordi bruken av slike produkter medfører små utslipp til miljøet.
Aktiv bruk av oktyl- og nonylfenoler og deres etoksilater er stanset i offshoresektoren, men de slippes fremdeles ut som naturlige komponenter i produsert vann fra offshoresektoren som en del av stoffgruppen alkylfenoler. Nyere forskning viser at stoffene kan ha en uønsket effekt på torskens gyteevne. Regjeringen vil stanse disse utslippene, og gjennom St.meld. nr. 12 (2001–2002) Rent og rikt hav ble det derfor presisert at utslipp av naturlige forekommende miljøfarlige stoffer fra produsert vann er omfattet av nullutslippsmålet for offshoresektoren som skal oppfylles innen 2005, jf. egen omtale av nullutslippsmålet i kapittel 7.3.
Status for stoffer på andre del av prioritetslisten
Utslippene av de fleste av disse stoffene er redusert. De største utslippsreduksjonene er oppnådd for de klorerte løsemidlene TRI og PER som et resultat av at det ble pålagt miljøavgifter fra 2000. For bromerte flammehemmere er det stor økning i utslippene fra produkter, og for PAH, kobber og bly er det bare små reduksjoner i utslippene. Ytterligere utslippsreduksjoner innen 2010 er derfor nødvendig for de fleste av stoffene på prioritetslistens andre del for at resultatmålet skal nås.
Tabell 8.2 Endring i nasjonale miljøgiftutslipp
Reduseres vesentlig senest innen 2010: | 1995* (tonn/år) | 2000 (tonn/år) | Reduksjon i perioden (%) |
---|---|---|---|
Brommerte flammehemmere | 0,02–0,15 | 0,2–1,5 | Stor økning |
1,2 Dikloretan (EDC) | 33 | 10 | 70 |
Dioksiner (g I-TEQ/år) | 73 | 36 | 51 |
Heksaklorbenzen | 0,09 | 0,05 | 46 |
Klorerte alkyl benzener (KAB) | 0,03 | 0,02 | 33 |
Muskxylener | 0,4 | 0,1 | 75 |
Tetrakloreten (PER) | 379 | 29 | 92 |
Triklorbenzen | Ingen utslipp er registrert i Norge | ||
Trikloreten (TRI) | 620 | 84 | 86 |
PAH | 212 | 209 | 1 |
TBT/TFT | 29 | 23 | 21 |
Bly | 441 | 428 | 3 |
Kadmium | 5 | 3 | 40 |
Kobber | 702 | 697 | 1 |
Kvikksølv | 3 | 2 | 33 |
Krom | 51 | 43 | 16 |
* Tallene for olje- og gassvirksomheten er for 1997
Kilde: Statens forurensningstilsyn
Utslipp av miljøgiftene på prioritetslisten skjer fra alle sektorer i samfunnet, fra bruk av produkter, fra prosessutslipp i industrien, fra samferdsel, avfallsforbrenning mv. For eksempel er også offshoresektoren en stor forbruker av helse- og miljøfarlige kjemikalier, og også av miljøgiftene på prioritetslisten. St.meld. nr. 12 (2001–2002) Rent og rikt hav satte fokus på utslipp fra ulike kilder, deriblant petroleumsvirksomheten på norsk kontinentalsokkel.
Figur 8.4 viser utslipp av kjemiske stoffer på prioritetslisten for offshoresektoren fra 1997 til 2001 1 . Det er skilt mellom stoffer som er tilsetninger i produkter og slike som forekommer naturlig i produsert vann eller som er forurensninger i produkter. De samlede utslippene av miljøgifter på prioritetslisten er redusert siden 1997, selv om man ser at utslipp av naturlig forekommende PAH har vært økende. Av stoffene på prioritetslistens første del, er deler av stoffgruppen alkylfenoler relevant for petroleumsindustrien. Disse stoffene er faset ut av alle produkter som brukes, men de finnes imidlertid som naturlig komponent i produsert vann. Det ble i 2001 sluppet ut 18 tonn alkylfenoler. Den økende vannproduksjon vil, uten at tiltak settes i verk, kunne innebære at disse utslippene øker. Petroleumsindustrien på norsk kontinentalsokkel har allerede og vil i fremtiden gjennomføre omfattende tiltak, slik at utslipp av disse stoffene reduseres i tråd med nullutslippsmålet, jf. kap. 7.3.
Resultatmål 2
Generasjonsmålet innebærer at utslipp og bruk av kjemikalier som utgjør en alvorlig trussel mot helse og miljø skal stanses innen en generasjon (25 år fra 1995 da målet ble vedtatt, dvs. innen 2020). Norge har tatt inn det internasjonalt vedtatte generasjonsmålet som et nasjonalt resultatmål. Stoffene som omfattes av generasjonsmålet er giftige, lite nedbrytbare og kan hope seg opp i levende organismer (bioakkumulere), kan ha hormonhermende effekter m.v. Disse stoffene kalles miljøgifter, og målet er å stanse utslipp av alle miljøgifter innen 2020, se også boks 8.2 Miljøgifter). Målet er utviklet gjennom nordsjøerklæringene og er vedtatt i OSPARs miljøgiftsstrategi (1998) og internasjonalt samarbeid er nødvendig for å konkretisere målet ytterligere. Et mål lignende generasjonsmålet har også blitt vedtatt i det nye vannressurs-direktivet i EU, og generasjonsmålet er dermed nå en del av EØS-regelverket. Rapportering til den 5. nordsjøkonferansen konkluderte med at nordsjølandenes arbeid for å redusere utslippene av 37 konkrete miljøfarlige stoffer har vært et viktig bidrag til å bevege seg mot generasjonsmålet.
Boks 8.18 Miljøgifter – hva omfattes av generasjonsmålet?
Miljøgifter er kjemikalier som i tillegg til å være giftige, er lite nedbrytbare og kan hope seg opp i levende organismer (bioakkumulere). Det er spesielt viktig at miljøgifter ikke slipper ut i naturen da de kan føre til irreversible skader både på miljø og helse, og det er ikke mulig å fastsette trygge nivåer i naturen for disse stoffene. Svært lite nedbrytbare stoffer kan spres over store avstander, også til andre deler av jordkloden, og kan på den måten ende opp i sårbare områder som f.eks. Arktis.
Det er grunn til å tro at flere stoffer vi i dag ikke kjenner giftvirkninger av, i fremtiden vil kunne vise seg å ha slike virkninger. Føre-var-prinsippet tilsier derfor at man bør stanse bruk og utslipp av kjemikalier som er svært lite nedbrytbare og som svært lett bioakkumulerer, selv om vi i dag ikke kan kjenner til sikre farlige egenskaper eller skadevirkninger.
Flere tungmetaller er også bioakkumulerbare og giftige og utgjør en tilsvarende risiko som organiske miljøgifter. Hormonforstyrrende stoffer kan forstyrre hormonbalansen hos mennesker og dyr, og bl.a svekke deres evne til å formere seg. Enkelte hormonforstyrrende stoffer kan gi effekter ved svært lave konsentrasjoner og gir derfor tilsvarende grunn til bekymring. Tungmetaller og hormonforstyrrende stoffer karakteriseres derfor også som miljøgifter.
OSPAR har utarbeidet kriterier for å velge ut aktuelle kjemikalier som skal omfattes av generasjonsmålet. Norge har hatt en sentral rolle i arbeidet med å identifisere aktuelle kjemiske stoffer. Stoffene er valgt ut på grunnlag av tilgjengelige data om stoffenes nedbrytbarhet, evne til å hope seg opp i næringskjedene og giftighet, samt effekter som medfører tilsvarende bekymring, for eksempel hormonforstyrrende effekter. Aktuell bruk av stoffene blir også vurdert. Til nå er 31 kjemikalier som bør prioriteres med tanke på tiltak for å stanse utslippene, valgt ut. I tillegg er 13 kjemikalier som per i dag ikke regnes som aktuelle i brukssammenheng, identifisert for å hindre at de eventuelt tas i bruk på et senere tidspunkt. Norge har tatt på seg ledeland ansvar for to viktige prioriterte kjemikalier; PAH og bly. Under EUs vannressursdirektiv er det foreslått 11 stoffer som skal omfattes av målet om utfasing.
Den globale Stockholm-konvensjonen om persistente organiske forbindelser (POPs) ble undertegnet i 2001. Konvensjonen innebærer streng regulering eller direkte forbud mot de 12 farligste miljøgiftene. Det er tidligere vedtatt en tilsvarende protokoll og en tungemetall-protokoll under ECE-konvensjonen om langtransportert grenseoverskridende luftforurensning. Norge ratifiserte sommeren 2002 Stockholm-konvensjonen og har med dette ratifisert alle de tre miljøgiftavtalene.
Resultatmål 3
Resultatmålet innebærer at stadig mindre helse- og miljøfarlige kjemikalier skal inngå i produksjon, produkter og avfall, og at kjemikalier skal benyttes på en måte som minimerer risikoen for helse- og miljøskade.
Antallet produkter med helse- og miljøfarlige kjemikalier som er registrert i Produktregisteret er ikke vesentlig endret fra 1999 til 2001, jf. figur 8.5.
Det er ikke mulig å beregne ett samlet tall som angir hvilken risiko helse- og miljøfarlige kjemikalier medfører for mennesker og miljø. Mengden av kjente farlige kjemikalier som inngår i kjemiske produkter gir en viss indikasjon på hvor store mengder farlige kjemikalier som brukes i samfunnet. Produsenter og importører skal sende opplysninger til Produktregisteret for kjemiske produkter som er klassifisert som helse- eller miljøfarlige, og som omsettes over en viss volummengde.
Risikoen for at kjemikalier forårsaker skade på helse og miljø bestemmes både av hvor farlige kjemikalier som brukes og i hvilken grad man eksponeres for kjemikaliene. I dag finnes trolig om lag 50 000 kjemikalier på det europeiske markedet og rundt halvparten av kjemikaliene i bruk antas å ha farlige egenskaper. Kjemikaliene inngår i en lang rekke forskjellige produkter og produksjonsprosesser, og hvordan kjemikaliene brukes påvirker i hvilken grad mennesker og miljø eksponeres for kjemikaliet. Bruk av et farlig stoff i en helt lukket prosess i industrien innebærer for eksempel langt mindre risiko for folks helse enn om det samme stoffet inngår i et produkt som i bruk medfører nær kroppskontakt, og langt mindre risiko for miljøet enn om samme stoff slippes direkte ut i miljøet.
Resultatmål 4
Resultatmålet innebærer at forurensning av grunn, vann og sedimenter forårsaket av tidligere tiders virksomhet, feildisponering av avfall o.l., ikke skal medføre fare for alvorlige forurensningsproblemer. Det ble i St.prp. nr. 1 (1999–2000) og St.meld. nr. 8 (1999–2000) gitt en utfyllende redegjørelse for de resultater som var oppnådd i forhold til resultatmålet, og samtidig trukket opp en strategi for å forsterke og målrette arbeidet på dette området. I følge strategien skal de om lag 100 mest alvorlige sakene med forurenset grunn avsluttes i løpet av 2005. Målet med de krav SFT stiller i slike saker, for at en sak skal kunne avsluttes og miljøproblemet registreres som løst, er at forurensningen er fjernet, renset eller sikret slik at det ikke lenger er fare for spredning av alvorlig forurensning og at forurensningen ikke er i konflikt med dagens arealbruk. Med alvorlig forurensning menes særlig forekomst av og fare for spredning av miljøgifter. Ved restforurensning etter at tiltak er gjennomført kan SFT kreve tinglysning for å sikre at forurensningen er kjent før eventuell omregulering eller framtidig bygge- og anleggsvirksomhet. En sak regnes som avsluttet og miljøproblemet løst når dette er innfridd. Videre skal miljøtilstanden på de om lag 500 stedene med behov for undersøkelser avklares i løpet av 2005.
Riksrevisjonen har foretatt en forvaltningsrevisjon av arbeidet med forurenset grunn og forurensede sedimenter, jf. Dokument nr. 3:6 (2002–2003). Rapporten omhandler i hovedtrekk arbeidet med forurenset grunn. Riksrevisjonen stilte her spørsmål ved mulighetene for å holde tidsplanen som strategien legger opp til. Strategien for arbeidet med å rydde opp i forurenset grunn er svært ambisiøs. Mange av sakene med forurenset grunn kan være vanskelig å løse blant annet pga. uklare ansvarsforhold og svært kostbare tiltaksalternativer. Det er imidlertid satt av betydelige ressurser i miljøvernforvaltningen på dette feltet for å nå målene for forurenset grunn i løpet av 2005.
Riksrevisjonen påpekte videre en del svakheter i SFTs gamle deponidatabase og dermed SFTs rapportering av status for arbeidet med forurenset grunn. Denne databasen har inntil nylig vært ment som et internt saksbehandlingsverktøy for SFT, noe innholdet også har båret preg av. Det er nå laget et nytt og forbedret system for registrering av grunnforurensning. Våren 2002 ble den nye grunnforurensningsdatabasen gjort tilgjengelig for allmennheten ved at den ble lagt ut på Internett. Videre ble rutinene for når en sak kan registreres som avsluttet gjennomgått, og det ble på bakgrunn av denne gjennomgangen laget nye saksbehandlingsrutiner som blant annet gir mer presise vilkår for når en sak kan registreres som avsluttet og for når de respektive målene kan registreres som nådd.
De nye rutinene og vilkårene har medført at de om lag 100 sakene med behov for snarlige tiltak og de om lag 500 sakene der det skulle gjennomføres undersøkelser, måtte gjennomgås på nytt. Ved årsskiftet 2002/2003 var denne kvalitetssikringen gjennomført. På bakgrunn av denne gjennomgangen og kvalitetssikringen av dataene i grunnforurensningsdatabasen ble det funnet fem lokaliteter under hvert av de to målene som viste seg å ikke være grunnforurensingslokaliteter, men områder med forurensede marine sedimenter. Ved en feil var disse tatt inn i SFTs grunnforurensningsdatabase. Disse lokalitene er nå tatt ut av både SFTs grunnforurensningsdatabase og målene for opprydding av forurenset grunn, og vil i det videre være omfattet av arbeidet med forurensede sedimenter, jf. strategien for dette arbeidet som ble presentert i St.meld. nr. 12 (2001–2002) Rent og rikt hav. Det ble også funnet to dobbeltregistrerte lokaliteter blant de 500 grunnforurensningslokalitetene. Dette innebærer at de om lag 100 grunnforurensningslokalitetene i realiteten omfatter 93 lokaliteter og de om lag 500 lokalitetene omfatter 511 lokaliteter.
Kvalitetssikringen har også vist at for enkelte lokaliteter har strategiens målsetninger blitt registrert som nådd for tidlig i det gamle systemet. Dette innebærer en reduksjon i antall saker der strategiens målsetninger er registrert som nådd i forhold til tidligere rapportering (jf. St.prp. nr. 1 (2002–2003).
Dette innebærer at miljøproblemene pr. 1. april 2003 er løst på 21 av de 93 stedene med forurenset grunn som omfattes av strategiens målsetning, jf. St.meld. nr. 8 (1999–2000). Undersøkelser og tiltak foregår ved alle de resterende stedene, og miljøproblemene forventes å være løst i løpet av 2005. Av de 511 lokalitetene med behov for å undersøke om forurensningen er så alvorlig at det kreves tiltak, er miljøtilstanden pr. 1. april 2003 avklart på 161. Det er igangsatt saksbehandling på de fleste av de resterende stedene, og det forventes at miljøtilstanden vil være avklart på samtlige lokaliteter i løpet av 2005. Det er også en rekke lokaliteter med forurenset grunn som ikke representerer noe problem med dagens bruk av berørte arealer og resipienter. I 2003 er det registrert om lag 1 800 slike lokaliteter. I 1999 var dette antallet om lag 1 500. Økningen skyldes blant annet at nye saker er kommet til og at sakene på Svalbard nå er tatt med, samt at de sakene som avsluttes ved at det pålegges arealbruksrestriksjoner, flyttes til denne kategorien.
Rapporteringen ovenfor viser gjennomføringen av tiltak, men beskriver ikke i hvilken grad områder med forurenset grunn bidrar til spredning av miljøgifter. Antall lokaliteter med forurenset grunn som antas å kunne bidra til spredning av miljøgifter ved at forurensningen lekker til omgivelsene er en indikator på i hvilken grad forurenset grunn bidrar til nye miljøproblemer. Det er pr. 1. april 2003 registrert 566 slike lokaliteter, mens det i 2000 var registrert 522 slike lokaliteter. Dette er antall lokaliteter som vurderes å kunne være et miljøproblem med dagens arealbruk, og omfatter også de sakene som er omtalt ovenfor og som skal være avsluttet i løpet av 2005. Økningen skyldes både at nye lokaliteter er kartlagt og en ny gjennomgang av tidligere antatt avsluttede lokaliteter. Forsvarets lokaliteter er ikke inkludert, men det arbeides for å få også disse sakene inn i systemet slik at rapporteringen i framtiden vil vise det totale antallet slike lokaliteter.
Nedlagte gruver bidrar til miljøproblemer gjennom avrenning av blant annet kobber og sink til omkringliggende vassdrag. Avrenningen var i 2001 henholdsvis 47 tonn kobber og 119 tonn sink, noe som representerer en nedgang på henholdsvis 69 og 50 prosent i forhold til nivåene i 1985.
Det totale området med kostholdsråd i norske marine områder er økt fra 1 008 km2 i 1991 til 1 230 km2 i 2003. I en del fjorder og havner med forurensede sedimenter er miljøgiftinnholdet i marine organismer så høyt at det kan være helseskadelig å spise fisk eller skalldyr fra disse områdene. Næringsmiddelmyndighetene har derfor innført forbud mot omsetning av og/eller råd om øvre grense for inntak av fisk og skalldyr i totalt 28 områder langs hele kysten. Økningen i arealet av slike områder skyldes i hovedsak at det ble gitt kostholdsråd i to nye områder i 2002 som følge av undersøkelser i områder som tidligere ikke har vært undersøkt. I tillegg har det vært utvidelser av områder hvor det allerede var kostholdsråd.
Det ventes at antall områder med kostholdsråd vil øke ettersom flere områder undersøkes. Regjeringen vil i forbindelse med oppfølgingen av strategien for opprydding i forurensede sedimenter, blant annet vurdere dette nøkkeltallet og hvordan det er mest hensiktsmessig å rapportere på fremdriften i oppryddingsarbeidet.
Internasjonal status for arbeidet med helse- og miljøfarlige kjemikalier
Bruken av kjemikalier har økt enormt de siste 50 årene og vil i følge blant annet OECD fortsette å øke i årene fremover. Kjemikaliebruken vil øke mest i utviklingsland, der kapasiteten og kompetansen for å håndtere farlige kjemikalier er dårligere enn i OECD-landene. Viktige globale utfordringer er å skaffe mer kunnskap om kjemikalienes helse- og miljøegenskaper, å heve kompetansen i utviklingsland for kjemikaliehåndtering og å legge kraft i arbeidet med å stanse bruk og utslipp av de farligste kjemikaliene.
På Toppmøtet i Johannesburg høsten 2002 vedtok man en handlingsplan som understreker betydningen av innsats i utviklingslandene for å redusere bruk og utslipp av helse- og miljøfarlige kjemikalier. Det ble vedtatt et mål som innebærer at alle land innen 2020 skal bruke kjemikalier på en måte som minimerer skade på helse og miljø, blant annet ved innføring av et globalt system for klassifisering og merking av kjemikalier innen 2008.
Gjennom EØS-avtalen er Norge knyttet til EUs kjemikalieregelverk. Dette regelverket er et omfattende system for forhåndsmelding, risikovurdering, klassifisering og merking og eventuelt bruksbegrensninger og forbud. Det nåværende regelverket har de siste årene vært utsatt for hard kritikk både fra næringslivet og miljøvernorganisasjonene. Den viktigste kritikken har vært den manglende framdriften med å vurdere risikoen for de titusenvis av kjemikalier som finnes på markedet. EUs miljøvernministre ba derfor i 1999 om en full revisjon av kjemikalieregelverket.
8.3 Virkemiddelbruk og tiltak
Regjeringen vil:
redusere vesentlig utslipp av kjemikalier som etter gitte kriterier er lite nedbrytbare, hoper seg opp i levende organismer og kan gi alvorlige langtidsvirkninger for helse eller miljø,
gjennomføre handlingsplan for bromerte flammehemmere og gjennomføre handlingsplan for PCB
arbeide for å hindre at forbrukerprodukter inneholder miljøgifter
bidra til bedre tilgang på informasjon om helse- og miljøfarlige kjemikalier for både myndigheter, bedrifter og forbrukere
forsterke arbeidet med forurensede fjorder og havner og arbeidet med forurenset grunn
bidra til innsamling av farlig avfall som inneholder helse- og miljøfarlige kjemikalier, jf. kapittel 9.
Regjeringen vil videreføre arbeidet med innføring av sterke virkemidler, slik som direkte reguleringer, strenge konsesjonskrav overfor industrien og kontroll overfor de høyest prioriterte miljøgiftene som omfattes av resultatmål 1. Regjeringen tar blant annet sikte på å innføre nye virkemidler overfor bromerte flammehemmere, i tillegg til virkemidler mot avfallsforbrenningsanlegg, som vil gi reduksjon i utslippene av en rekke av kjemikaliene på prioritetslisten, jf. kapittel 9.
Miljøverndepartementet har lagt frem en handlingsplan for det videre arbeidet med å redusere og stanse utslipp av bromerte flammehemmere, se omtale i kapittel 3.2. Handlingsplanen skal sikre at vi når det nasjonale målet om vesentlig reduksjon i utslippene av bromerte flammehemmere innen 2010.
Regjeringen vil legge en handlingsplan til grunn for det videre arbeidet med å redusere og stanse utslipp av PCB , se omtale i kapittel 3.2. Handlingsplanen skal sikre at vi når det nasjonale målet om stans av utslippene av PCB fra produkter innen 2005.
Andre tiltak mot prioritetslistestoffer
Dersom utslipp av miljøgifter skal stanses innen 2020, må det unngås at bruken av disse stoffene medfører utslipp. Dersom miljøgifter brukes i forbrukerprodukter er det svært vanskelig å unngå at de slippes ut til miljøet gjennom bruk eller når produktene blir avfall. For å bidra til å nå resultatmål 1 og resultatmål 2 bør de høyest prioriterte miljøgiftene derfor ikke brukes i forbrukerprodukter hvis det ikke er iverksatt tiltak som hindrer utslipp til miljøet under stoffets livsløp.
Som ledd i arbeidet med å forenkle regelverket på forurensningsområdet er det fastsatt en ny samlet forskrift som erstatter 14 forskrifter om bruk av farlige kjemikalier. Forskriften trådte i kraft 1. januar 2003.
Generasjonsmålet
Norge arbeider for en ambisiøs tolkning av generasjonsmålet både innen OSPAR og i rammen av vannressursdirektivet. Norge arbeider aktivt i OSPAR med å foreslå hvordan de prioriterte kjemikaliene kan følges opp i tiden framover med sikte på å sikre at de nødvendige utslippsreduksjonene kan oppnås. Et felles rapporteringssystem for å kunne følge utvikling i utslippene av farlige kjemikalier som omfattes av generasjonsmålet er under utarbeidelse. Norge deltar aktivt i dette arbeidet.
Norge ratifiserte tidlig protokollene om persistente organiske forbindelser (POPs) og tungmetaller under LRTAP-konvensjonen i ECE-området, og ratifiserte den globale Stockholm-konvensjonen om persistente organiske miljøgifter (POPs) våren 2002. Norge arbeider for å styrke protokollene under LRTAP-konvensjonen for at den skal omfatte flere miljøgifter og inneholde sterkere krav til de stoffene som ikke omfattes av et direkte forbud under konvensjonen. Dette vil gi et godt grunnlag for tilsvarende utvidelser i den globale Stockholm-konvensjonen. Norge vil arbeide for en forpliktende global innsats mot utslipp av tungmetaller, med spesiell fokus på kvikksølv.
Forskning og overvåkning på både kjente og «nye» miljøgifter er en viktig byggestein i det globale arbeidet for å redusere utslipp av miljøgifter, og Norge deltar blant annet i overvåkingsarbeid gjennom OSPAR, AMAP og under LRTAP-konvensjonen. Det er behov for økt kunnskap om forekomsten av miljøgifter i naturen og hvilke egenskaper de har i miljøet.
Informasjon
Bedre tilgang på informasjon om helse- og miljøfarlige kjemikalier er blant de mest sentrale virkemidlene for å redusere den samlede risikoen knyttet til utslipp og bruk av helse- og miljøfarlige kjemikalier. Mangelen på informasjon til brukere av kjemikalier gjør at brukere i for liten grad kan velge alternativer med mindre innhold av farlige kjemikalier. Mangel på informasjon bunner dels i mangel på kunnskap om kjemikalienes egenskaper for helse og miljø, men også i at tilgjengelig informasjon ikke blir tilgjengelig for brukerne. Miljøvern-myndighetene utvikler derfor en helhetlig Internett-basert informasjonstjeneste for kjemikalier, Produktinformasjonsbanken (PIB), der også tjenester knyttet til Produktregisteret og Giftinformasjonen skal inngå. GRIP Senter driver et pilotprosjekt, og myndighetene tar sikte på videre fullskaladrift fra 2003. En slik informasjonstjeneste vil bidra til bedre informasjon på kjemikalieområdet og til en stor grad av døgnåpen forvaltning på dette området.
Produktregisteret
Produktregisteret (PR) er et sentralt verktøy i myndighetenes forebyggende arbeid på kjemikalieområdet alle kjemikalier som inneholder helse- og miljøfarlige stoffer og som produseres i eller importeres til Norge i mengder over 100 kg. pr. år, skal deklareres til Produktregisteret. På denne måten får myndighetene kjennskap til hvilke kjemikalier og i hvor store mengder, miljøet og befolkningen i Norge utsettes for. I 2000 foretok Statskonsult en evaluering av Produktregisteret og foreslo en rekke tiltak for å videreutvikle dette. En interdepartemental arbeidsgruppe har vurdert Statskonsults forslag og foreslår at følgende forbedringer av registeret gjennomføres:
Betegnelsen på dagens styre i Produktregisteret endres til «råd» for bedre å samsvare med styrets faktiske rolle. Det bør vurderes om miljøvern- og forbrukerorganisasjonene skal inviteres til å delta i et slikt råd.
Produktregisteret sikkerhetsregime endres i tråd med den gjeldende beskyttelsesinstruksen og særbestemmelsene om sikkerhet i Produktregisteret oppheves.
Det innarbeides rutiner som sikrer at offentlighetsloven og ev. ny lov om miljøinformasjon blir fulgt.
Det innføres en plikt for produsenter og importører til angi hvilke opplysninger i en deklarasjon som er forretningshemmeligheter.
Produktregisteret og Giftinformasjonen viderefører sitt samarbeid om utvikling av felles datasystemer med sikte på å samle alle sammensetningsopplysninger i Produktregisteret, mens Giftinformasjonen beholder informasjon om toksisitet, behandlingsmuligheter mv.
Deklarasjonsfritaket for mengder under 100 kilo fjernes. Krav om deklarering av 100 prosent sammensetning opprettholdes.
Arbeidet med elektronisk innmelding videreføres.
Arbeidsgruppen anbefaler at Produktregisteret bidrar til at allmennheten får bedre informasjon om helse- og miljøfarlige kjemikalier gjennom samarbeidet med Stiftelsen GRIP Senter og Giftinformasjonen om utvikling av en produktinformasjonsbank på Internett.
De nordiske landene har etablert en felles database (SPIN) over kjemiske stoffer som finnes i produkter på det nordiske markedet.
Kontroll og tilsyn med kjemikaliebruk
Kontroll med etterlevelse av regelverket er et sentralt virkemiddel på kjemikalieområdet, og bidrar til å beskytte miljøet og menneskers helse. Det skal også sikre likhet for loven og øke troverdigheten til reguleringer på miljøområdet. Det er en sammenheng mellom kontroll og etterlevelse – virksomheter som kontrolleres jevnlig har en bedre tilstand enn de som kontrolleres sjeldnere. Kontroller har også en forebyggende effekt ved at virksomhetene vet at de kan bli gjenstand for kontroller.
Kjemikaliekontrollen skal styrkes ytterligere. Planlegging av kjemikaliekontrollen vil ta utgangspunkt i de prioriterte kjemikaliene og kjemikaliene på OBS-listen, og ut fra dette vil det identifiseres produkttyper og bransjer som bør prioriteres for kontroll. Oppfølging av kravet til å vurdere substitusjon hos brukere av kjemikalier vil ha svært høy prioritet ved alle kontroller hvor dette er relevant.
En vesentlig andel av avvik som dekkes under kontroll er avvik knyttet til kjemikalie-dokumentasjon. Det vil derfor rettes en spesiell innsats mot omsetningsleddene, i første rekke importører og produsenter. SFT vil samarbeide med andre som Produktregisteret, Statistisk sentralbyrå og Tollvesenet for å finne fram til riktig prioritering av kontrollobjekter. Samlet vil dette gi miljøvernmyndighetene bedre kunnskaper og mulighet til å bedre risikobasert utvelgelse av virksomheter som prioriteres for kontroll.
For å øke den allmennpreventive virkningen av tilsynet skal miljøvernmyndighetene i større grad bruke varsel om og vedtak om tvangsmulkt. I tillegg skal miljøvernmyndighetene i økende grad anmelde alvorlige brudd på kjemikalieregelverket. For å forsterke den allmennpreventive effekten, vil det også bli vurdert tiltak for å bedre publisiteten rundt avdekkede brudd og straffereaksjoner.
Kjemikaliekontrollen i enda større grad innrettes slik at kontrollene foretas der sannsynligheten for og konsekvensen av, brudd på regelverket er størst. Dette bidrar til å målrette kontrollaktiviteten, og sørger for en effektiv utnyttelse av SFTs ressurser. For å drive et risikobasert tilsyn kreves det informasjon om kjemikaliebruk i virksomhetene og over innhold av kjemikalier i ulike produkter. Imidlertid er det fortsatt mangler når det gjelder helse- og miljøinformasjon om kjemikalier. Spesielt gjelder dette innholdet av helse- og miljøfarlige kjemikalier i faste bearbeidede produkter. Denne type informasjon er spesielt viktig for å fange opp produkter med innhold av miljøgifter som på sikt vil påvirke vårt miljø når de ender opp som avfall. Informasjonen som ligger til grunn for utvelgelse av kontrollobjekter skal derfor styrkes.
Det er god erfaring med flerårige kontrollprosjekter for prioriterte stoffer/bransjer, for eksempel innen treforedling og verftsindustrien. Når det gjelder produktkontroll, har kontroll av hormonforstyrrende stoffer i leketøy over tid gitt gode resultater. En slik strategi, med oppfølging av en spesifikk bransje/type produkter over flere år, vil videreføres for andre aktuelle prioriterte kjemikalier.
I det alt vesentligste er vårt kjemikalieregelverk harmonisert med EU. Et indre marked med «fri flyt» av kjemikalier gjør kontrollsamarbeid med EU-landene viktig, og deltagelse i felles kontrollprosjekter nordisk regi og i EU vil fortsatt bli prioritert.
Som en oppfølging av innstillingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Riksrevisjonens undersøkelser av myndighetenes kontroll med helse- og miljøfarlige kjemikalier (Innst. S. nr. 21 (2002–2003) har Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Landbruksdepartementet, Helsedepartementet og Miljøverndepartementet opprettet et samarbeidsforum for kjemikaliesaker.
Plantevernmidler
Bruk av plantevernmidler kan ha negative effekter på helse og miljø. Landbruksmyndighetene har i en årrekke arbeidet aktivt for å redusere risikoen for helse- og miljøeffekter knyttet til bruk og håndtering av plantevernmidler.
Substitusjonsprinsippet er nedfelt i det norske regelverket for plantevernmidler. Videre revurderes plantevernmidlene etter en periode på maksimalt fem år. Dette medfører at det norske godkjenningssystemet minimerer antall preparater på markedet og medfører at bare preparater med lavest mulig risiko godkjennes. En rekke tiltak er iverksatt i løpet av de seinere år, blant annet gjennom utarbeidelse og oppfølging av Handlingsplan for redusert risiko ved bruk av plantevernmidler (1998–2002). En av målsetningene i planen var å redusere risikoen for helse- og miljøskader med 25 prosent i løpet av planperioden. Tiltakene og måloppnåelse skal evalueres i løpet av våren 2003. Med utgangspunkt i tilrådingene i evalueringen tas det sikte på å utarbeide en ny handlingsplan.
Nytt kjemikalieregelverk i EU/EØS
Utkast til nytt kjemikalieregleverk i EU er ventet å foreligge i løpet av 2003. Norge vil bli berørt av et nytt regelverk på kjemikalieområdet gjennom EØS-avtalen. Norske synspunkter er tidligere oversendt EU-kommisjonen i juni 2001 og februar 2002 via EFTA-sekretariatet. I boks 8.3 utdypes Regjeringens 10 viktigste standpunkter. Punktene tar til orde for et økt ambisjonsnivå og økt fokus på miljøfarlige kjemikalier i det nye regleverket.
Den nye kjemikaliepolitikken til EU har flere politiske mål, blant annet beskyttelse av helse og miljø, opprettholde og forbedre konkurranseevnen til EUs kjemiske industri og forhindre oppdeling av det indre marked. Mangelen på kunnskap om kjemikalienes helse- og miljøvirkninger er den sentrale utfordringen på kjemikalieområdet, og strategien legger stor vekt på dette. Det foreslås å innføre et felles system for alle kjemikalier kalt REACH ( R egistering, E valuering og A utorisering av CH emikalier).
REACH-systemet innebærer:
Registrering av alle stoffer som brukes i mengder over 1 tonn pr. produsent, noe som utgjør ca. 30 000 kjemiske stoffer. Registreringen utføres av næringslivet selv.
Evaluering av de stoffene som brukes i mengder over 100 tonn pr. produsent. Myndighetene skal bidra til evalueringen.
Autorisasjon for de farligste stoffene. Dette innebærer en godkjenningsordning hvor myndighetene må gi tillatelse før et stoff kan benyttes til et spesielt formål.
En akselerert risikohåndtering . Risikohåndtering skal skje raskere og mer effektivt enn i dag.
Det nye systemet vil innebære klart skjerpede krav til testing og dokumentasjon av de fleste kjemiske stoffer som finnes på markedet. REACH-systemet vil generelt pålegge industrien et større ansvar for risikovurdering og –håndtering av kjemikaliene enn i dagens system. Produsenter og importører av kjemikalier skal pålegges ansvaret for å skaffe den nødvendige informasjon om stoffenes egenskaper og bruksområder og gjøre en foreløpig risikovurdering av kjemikaliene. Senere ledd i omsetningskjeden skal bidra med informasjon om bruksområder. Det legges opp til etablering av en forholdsvis stor, sentral kjemikalieenhet som vil få en viktig rolle.
Boks 8.19 Norske standpunkter til den framtidige kjemikaliepolitikken i EU og EØS-området
Full norsk deltakelse i ekspertsamarbeidet I dag deltar Norge gjennom EUs ekspertsamarbeid i utviklingen av regelverk. Det må sikres at Norge og de andre EFTA-landene får tilsvarende god påvirkningsmulighet innenfor rammen av EØS-avtalen.
Politikken må bygge på generasjonsmålet om utfasing av miljøgifter, føre-var-prinsippet og substitusjonsprinsippet Bruk av de farligste stoffene bør stanses. Substitusjon er et viktig virkemiddel for å redusere risikoen. For å øke beskyttelsenivået er det avgjørende at føre-var-prinsippet legges til grunn og det nye regleverket bør sikre at næringslivet har ansvar for at et kjemisk stoff ikke har uakseptable virkninger for helse eller miljø.
Regelverket må ha entydige krav om relevante data for registrering og evaluering Kravene til testing av helse- og miljøegenskaper må være slik at det kan foretas en reell helse- og miljøvurdering og eventuelle unntak må begrenses.
Prioritering av både helse- og miljøegenskaper i en streng autorisasjonsordning I tillegg til de mest helsefarlige stoffene, må miljøgifter omfattes av autorisasjonsordningen. Norge ønsker samtidig at autorisasjonsordningen skal praktiseres strengt og omfatte stoffer der utslipp normalt vil være uakseptabelt.
En EU-harmonisert stoffliste må inneholde de farligste egenskapene for både helse og miljø. Alle farlige kjemikalier skal fortsatt klassifiseres og merkes Harmonisert klassifisering på EU-/EØS-nivå bør finne sted for stoffer med de alvorligste helse- og miljøskadelige egenskapene (kreft, reproduksjonsskade og arvestoffskade samt miljøfarlige stoffer. Alle farlige stoffer skal klassifiseres og merkes, uansett produksjonsvolum.
Ingen data – intet marked Regelverket må være kontrollerbart og sanksjoner må være tilgjengelige for myndighetene. Oppfyllelse av registreringsforpliktelser bør være en forutsetning for å markedsføre kjemikaliene.
Rask informasjonsflyt gjennom alle ledd i omsetningskjeden Sikker bruk er avhengig av at brukeren har nødvendig kunnskap. Produsenter og importører kan heller ikke utføre gode risikovurderinger uten kunnskap om bruksområder i senere ledd.
Større fokus på kjemikalier i bearbeidede produkter/varer Det må settes mer fokus på kjemikalier i bearbeidede varer gjennom hele livsløpet. Krav til bearbeidede produkter som importeres til EØS-området bør være tilsvarende høye som for produkter som produseres innenfor EØS.
Økte ressurser er nødvendig For å nå målene i politikken er det nødvendig å tilføre nye ressurser til den nye sentrale kjemikalieenheten og til medlemslandenes myndigheter.
Åpenhet og tilgang til informasjon en nødvendighet for å sikre kvaliteten på industriens arbeid Åpenhet er en viktig drivkraft for å sikre kvalitet og deltakelse. Det er spesielt viktig at forbrukerne og ulike organisasjoner gis mulighet for å etterprøve industriens arbeid. Nasjonale produktregistre må kunne opprettholdes.
Forurenset grunn og forurensede sedimenter
Gjennom pålegg om opprydding og gjennomføring av undersøkelser etter Forurensningsloven, legger Regjeringen opp til å løse miljøproblemene på de om lag 100 stedene med forurenset grunn med behov for snarlige tiltak i løpet av 2005, og å avklare miljøtilstanden på om lag 500 steder med behov for nærmere undersøkelser i løpet av 2005.
Det er viktig at kommunen som planmyndighet, problemeiere med ansvar for å unngå forurensing og allmennheten er kjent med hvor det ligger grunnforurensning. Et utkast til ny lov om eiendomsregistrering, som blant annet skal gjøre informasjon om forekomster av grunnforurensning tilgjengelig for berørte parter og allmennheten, har vært på høring. Lovutkastet tar opp etablering av et samlet eiendomsinformasjonssystem kalt matrikkelen. Dette vil avløse dagens GAB-register, samt ta vare på annen informasjon knyttet til den enkelte eiendom. Det vil fremgå av dette registeret dersom det er påviste forekomster av grunnforurensninger på en eiendom. I tillegg vil det i registeret bli gitt en henvisning til SFTs grunnforurensningsdatabase for mer utfyllende informasjon. Loven vil også inneholde regler og rutiner for hvordan ny grunnforurensning skal registreres og hvordan eventuelle endringer i allerede registrert grunnforurensning skal gjennomføres.
Det er i dag kartlagt ca. 1 800 områder med grunnforurensninger som antas å ikke representere et forurensningsproblem med dagens arealbruk, men som må vurderes i forbindelse med aktuelle bygge- og gravesaker. For slike saker er det utarbeidet et utkast til forskrift med selvbærende krav til tiltakshaver, blant annet krav til utarbeidelse av plan for å unngå spredning av forurensningen før og etter tiltaket. Kommunene, alternativt Fylkesmannen, foreslås som forurensingsmyndighet etter forskriften. Forskriften har vært på høring, og det tas sikte på at den vedtas i løpet av 2003.
Det ble i St.meld. nr. 12 (2001–2002) Rent og rikt hav (se også kapittel 3.3) presentert en helhetlig strategi for det videre arbeidet med opprydding i forurensede sedimenter.
Fotnoter
Tallene for PAH og alkylfenoler er spesielt usikre