2 Dokument om en OSSE-strategi for den økonomiske og miljømessige dimensjon
OSSEs ministerråd,
som stadfester at den økonomiske og miljømessige dimensjon er av vesentlig betydning for OSSEs utvidede samarbeids- og sikkerhetsbegrep og også er viktig med hensyn til tidlig varsling, konfliktforebygging, krisehåndtering og gjenoppbygging etter konflikt,
som minner om prinsippene om økonomisk, vitenskapelig, teknisk og miljømessig samarbeid nedfelt i Sluttakten av 1975 fra Helsingfors,
som erkjenner den betydning Sluttdokumentet fra KSSEs konferanse om økonomisk samarbeid i Europa (Bonn 1990) har hatt for at det er opprettet en rekke sentrale forpliktelser på det økonomiske og miljømessige området, og stadfester disse forpliktelsene samt de forpliktelser som er nedfelt i OSSEs øvrige dokumenter og beslutninger om samarbeid og tiltak på disse områdene, særlig Sikkerhetspakten for Europa, som ble vedtatt på OSSE-toppmøtet i Istanbul i 1999,
som legger til grunn beslutning nr. 5 vedtatt på Ministerrådets tiende møte i Porto, der Det faste råd oppfordres til å utarbeide et nytt dokument om en OSSE-strategi innenfor den økonomiske og miljømessige dimensjon,
som tar i betraktning de store endringene og den betydelige utviklingen som har funnet sted økonomisk og miljømessig i OSSE-området de ti siste årene, og som ikke bare har gitt framgang og gevinster, men som også har ført til at det er oppstått nye trusler og utfordringer av økonomisk og miljømessig art,
som understreker at deltakerstatene er fast bestemt på å svare på disse økonomiske og miljømessige truslene og utfordringene ved å utarbeide en strategi som har klare prioriteringer, og som utnytter OSSEs kapasitet og komparative fortrinn fullt ut,
som er overbevist om at dersom alle deltakerstatene i OSSE samarbeider mer effektivt og på likeverdig, gjensidig fordelaktig og ikke-diskriminerende grunnlag i den hensikt å bekjempe trusler og utfordringer som følger av økonomiske og miljømessige forhold, kan de gi et avgjørende bidrag til sikkerhet og stabilitet, demokrati og velferd i OSSE-regionen,
som gjentar at alle deltakerstatene for dette formål er fast bestemt på ytterligere å styrke samarbeidet med andre internasjonale og regionale institusjoner og organisasjoner, blant annet med FNs økonomiske kommisjon for Europa (UNECE), i samsvar med Plattform for kooperativ sikkerhet, er kommet fram til følgende konklusjoner:
1. Utfordringer og trusler innenfor den økonomiske og miljømessige dimensjon
1.1 I løpet av det siste tiåret har flere av våre medlemsstater i betydelig grad lykkes med å nå de felles mål som ble fastsatt i Bonn-dokumentet fra 1990, som en bærekraftig økonomisk vekst og utvikling, høyere levestandard, bedre livskvalitet, en effektiv utnyttelse av de økonomiske ressurser samt vern av miljøet. Disse siktemålene vil også være aktuelle i årene videre framover.
1.2 Vår felles forpliktelse til å innføre markedsøkonomiske prinsipper har bidratt til bedre resultater og større effektivitet i økonomien. I en rekke land har omstillings- og reformprosessen, som til tider har vært smertefull og vanskelig, resultert i mer stabile betingelser for utvikling. Den har også bidratt til å fremme økonomisk samarbeid og integrasjon mellom våre land.
1.3 Men disse betydelige gevinstene har ikke alltid inntruffet til samme tid, og har vært ledsaget av nye og foruroligende tendenser samt økonomiske og miljømessige trusler mot sikkerheten og stabiliteten.
1.4 Med globalisering, liberalisering og teknologisk utvikling følger det nye utsikter til handel, vekst og utvikling, men ikke alle deltakerstatene har kunnet dra like stor nytte av dette, noe som i enkelte tilfeller har bidratt til å øke den økonomiske ulikheten ikke bare mellom, men også innad i våre land. I betraktning av den økende åpenheten i de nasjonale økonomier, som er blitt mer utsatt for økonomiske rystelser og finansiell uro i andre land, blir det en utfordring for oss å styre globaliseringen slik at godene kommer alle til del og bidrar til vår felles sikkerhet.
1.5 Til tross for den framgang som er oppnådd i arbeidet med å innføre markedsøkonomi i OSSE-området, har enkelte deltakerstater fortsatt behov for hjelp med omstilling, reformer og en rettferdig og effektiv integrering av egen økonomi i verdensøkonomien.
1.6 Stadig større økonomisk og sosial ulikhet, manglende rettssikkerhet, svakt styresett, korrupsjon, utstrakt fattigdom og høy arbeidsledighet er noen av flere faktorer som bidrar til det globale trusselbildet med blant annet terrorisme, voldelig ekstremisme og grenseoverskridende organisert kriminalitet, samt til illegal økonomisk virksomhet, herunder hvitvasking av penger, ulovlig handel av enhver art og ulovlig innvandring. Mellomstatlige og indre konflikter er i sin tur til hinder for økonomisk samarbeid og utvikling på regionalt plan, og undergraver sikkerheten ved blant annet samferdsel og energioverføringsruter.
1.7 De senere årene har miljøet gitt grunn til stadig større bekymring. Miljøforringelse, uforsvarlig bruk av naturressursene og dårlig forvaltning når det gjelder behandling og deponering av avfall, påvirker i betydelig grad befolkningens helse og velferd, stabiliteten og sikkerheten i våre land, og kan forstyrre den økologiske balansen. Disse faktorene kan, i tillegg til problemer med tilgang på ressurser og uheldige utslag av forurensning utenfra, føre til at det oppstår et spent forhold landene imellom. Økologiske katastrofer som skyldes naturgitte forhold, økonomisk virksomhet eller terrorhandlinger kan også innebære en alvorlig trussel mot stabiliteten og sikkerheten.
1.8 Styringsproblemer, for eksempel i form av lite effektive institusjoner og et svakt fundert sivilsamfunn, mangel på innsyn, åpenhet og ansvarlighet i offentlig og privat sektor, mangelfullt lovverk samt manglende gjennomføring av lover, regler og bestemmelser på områder som økonomi og miljøvern, mangel på nasjonal sikkerhet og sikkerhet for enkeltindividet, mangelfull behandling av utsatte grupper, dårlig offentlig forvaltning og uforsvarlig bruk av naturressursene, korrupsjon og manglende respekt for foretaksetikk og foretaksledelse, fratar deltakerstatene muligheten til å sikre en bærekraftig økonomisk, sosial og miljømessig utvikling og til å møte økonomiske og miljømessige utfordringer og trusler knyttet til sikkerheten og stabiliteten på en effektiv måte, og må tas opp til behandling i hele sin bredde. Godt styresett både på internasjonalt og nasjonalt plan er avgjørende for velferden, sikkerheten og stabiliteten i OSSE-området.
1.9 Resultatet av globaliseringen avhenger av den politikk våre styresmakter og internasjonale institusjoner velger å føre, og av eventuelle mottiltak fra privat sektor og det sivile samfunn. Godt styresett, med en politikk som muliggjør vekst i privat sektor, effektive markeder og en konsekvent internasjonal ramme er vesentlig for å sikre at godene som følger av økonomisk vekst og globalisering, blir størst mulig og mest mulig rettferdig fordelt, og for at omstillingsprosessen skal lykkes.
2. OSSEs mottiltak
Vårt felles mottrekk til de økonomiske og miljømessige utfordringene og truslene knyttet til sikkerheten vil bestå blant annet i å videreutvikle samarbeidet mellom deltakerstatene på ulike områder, i tiltak og strategier som tar sikte på å styrke godt styresett på alle plan, sikre en i alle henseender bærekraftig utvikling og verne miljøet. OSSE vil i den forbindelse, og i samsvar med Plattform for kooperativ sikkerhet, ta fullt ut hensyn til andre internasjonale organisasjoners og institusjoners virksomhet med sikte på å gi et verdifullt tilskudd og oppnå synergigevinster.
2.1 Styrke utviklingen, sikkerheten og stabiliteten gjennom samarbeid
2.1.1 Økonomisk samarbeid er og blir et sentralt element i OSSE. Vi er overbevist om at økt samarbeid mellom deltakerstatene i betydelig grad kan bidra til å håndtere nye økonomiske og miljømessige utfordringer og trusler knyttet til sikkerheten. Samarbeid mellom deltakerstatene og de internasjonale og regionale institusjonene og organisasjonene de er medlem av, er viktig for å kunne styrke sikkerheten og stabiliteten og for å forebygge eventuelle konflikter i OSSE-området. Det er nødvendig å fremme økonomisk og miljømessig samarbeid innenfor OSSE for å hindre at det oppstår nye skillelinjer, minske ulikhetene mellom og innad i våre land samt oppnå bærekraftige resultater.
2.1.2 Vårt samarbeid må være tuftet på solidaritet, åpenhet, et likeverdig og ikke-diskriminerende partnerskap, gjensidig ansvarlighet og full respekt for samtlige deltakerstaters interesser. Dersom økonomiske tiltak får uheldige konsekvenser for andre deltakerstater, vil vi forsøke i størst mulig grad å begrense dette, i tråd med våre internasjonale forpliktelser.
2.1.3 Vi skal fortsatt samarbeide nært med hverandre og med aktuelle regionale og internasjonale institusjoner og organisasjoner ved å utveksle informasjon, statistikk, ekspertise, kunnskaper og beste praksis, fremme utvikling av informasjons- og næringsnettverk, inngå avtaler og ordninger, gjennomføre omforent standardiserings- og harmoniseringspolitikk, gi teknisk bistand og råd samt der det er hensiktsmessig, å fremme felles prosjekter og programmer mellom offentlig og privat sektor.
2.1.4 Vi vil særlig bestrebe oss på å styrke samarbeidet mellom offentlig og privat sektor på områder som handel, transport, energi, miljøvern, kommunikasjon, finansvirksomhet, investeringsvirksomhet, utdanning, vitenskap og teknologi, og å fremme næringssamarbeid i alle deler av OSSE-området.
Integrering av nasjonale økonomier i verdensøkonomien
2.1.5 For å kunne dra full nytte av globaliseringen og liberaliseringen av handelen må våre land lykkes i å integrere sin egen økonomi i verdensøkonomien. Vi vil bistå hverandre i arbeidet med å styrke integreringen av våre økonomier i det internasjonale økonomiske og finansielle systemet, i første rekke ved å tiltre Verdens handelsorganisasjon (WTO) så snart som mulig. Vi vil bestrebe oss på å etablere samarbeid mellom våre regjeringer og med finansinstitusjoner og andre organisasjoner som har den nødvendige ekspertise og de nødvendige ressurser til å gi deltakerstatene den faglige bistand de behøver for å nå disse mål.
Regional integrasjon
2.1.6 Prosesser og avtaler med sikte på å oppnå regional og subregional integrasjon kan innebære en betydelig stimulans for handelen og den økonomiske utviklingen i OSSE-området og i OSSEs deltakerstater.
2.1.7 Vi skal utnytte de muligheter som finnes for å oppnå økonomisk integrasjon og samarbeid regionalt og subregionalt, noe som vil være til gjensidig nytte. Vi er enige om å styrke vårt samarbeid med sikte på å bistå deltakerstatene med å kartlegge og følge opp slike muligheter.
2.1.8 For å sikre at integrasjonsprosessene er samordnet og utfyller hverandre, vil vi bestrebe oss på å sikre at de tar behørig hensyn til andre deltakerstaters økonomiske interesser og ikke bidrar til at det oppstår nye skillelinjer. Av den grunn vil vi oppmuntre til direkte dialog mellom interesserte deltakerstater. Opprettelse av felles økonomiske områder vil kunne bidra til integrasjonen. Regionale og subregionale handelsordninger må være i samsvar med WTOs regelverk og forpliktelser.
Handel og markedsadgang
2.1.9 Internasjonal handel og internasjonale investeringer er viktig med henblikk på å framskynde økonomisk vekst og fremme økonomisk utvikling. Etablering av åpne og integrerte markeder i OSSE-området basert på kompatible eller harmoniserte regler vil i tillegg til en ytterligere liberalisering kunne innebære betydelige økonomiske og andre fordeler for samtlige deltakerstater i OSSE. Slike markeder vil kunne bidra til å styrke økonomisk samarbeid og integrasjon i OSSE-området ytterligere.
2.1.10 Vi er også overbevist om at deltakerstatene vil være tjent med å innføre tiltak med sikte på å lette markedsadgangen, blant annet ved å senke tollsatsene og lette nyetablering, ved gradvis å oppheve eksisterende ikke-tollbaserte hindringer, ved å harmonisere lover innenfor tollregulering og utenrikshandel, harmonisere standarder eller gjøre dem likeverdige samt gjøre det lettere å få tilgang til økonomiske midler, herunder lån og investeringer. Vi vil bestrebe oss på å oppnå framdrift i disse spørmål i de rette fora.
Finansvirksomhet
2.1.11 Vi er tilhenger av et sterkt internasjonalt system for å avverge og løse finansielle kriser, og støtter Det internasjonale valutafond (IMF) i dets arbeid for å styrke Fondets overvåkingsfunksjon. Vi understreker behovet for finansiell stabilitet, og forplikter oss til å fremme og anvende regnskapsstandarder av høy kvalitet. Vi vil fortsatt utarbeide, gjennomføre og håndheve finanslovgivning og -forskrifter om bekjempelse av hvitvasking av penger og korrupsjon, og om kriminalisering av finansiering av terrorisme.
Energi
2.1.12 Vi er klar over at høy grad av energisikkerhet forutsetter at energiforsyningen er forutsigbar, pålitelig, økonomisk akseptabel, kommersielt forsvarlig og miljøvennlig, noe som kan oppnås ved hjelp av langsiktige kontrakter der det er hensiktsmessig. Vi vil oppmuntre til at det innledes en dialog og iverksettes tiltak for å diversifisere energiforsyningen, ivareta sikkerheten rundt forsyningsnettet og utnytte energiressursene mer effektivt. Vi vil også støtte tiltak for å videreutvikle og anvende nye og fornybare energikilder.
Investeringer i industri og infrastruktur
2.1.13 Vi er klar over at investeringer utenlands og innenlands, herunder investeringer i industri og i infrastruktur knyttet til energi, transport og kommunikasjoner, er en nødvendig forutsetning for å sikre en bærekraftig og miljømessig forsvarlig økonomisk vekst, økt sysselsetting, høyere levestandard og mindre fattigdom, og følgelig for å ivareta stabiliteten og sikkerheten i hele OSSE-området. Vi vil forsere utvekslingen av informasjon og erfaring med hensyn til hvordan vi best kan tiltrekke oss investeringer, særlig direkte investeringer fra utlandet (FDI), og fjerne eventuelle hindringer i den forbindelse.
Transport
2.1.14 Vi vil oppmuntre til at det i OSSE-området utvikles effektive og integrerte transportnett, som er sikkerhetsmessig forsvarlige og tar hensyn til miljøet. Vi vil i denne forbindelse gi høy prioritet til å sikre at driften av eksisterende transportkorridorer kan skje uten avbrudd, og at det kan bygges nye transportkorridorer der det er økonomisk forsvarlig.
2.2 Styrke godt styresett
2.2.1 God styring i offentlig og privat sektor samt styringsdyktige institusjoner utgjør et viktig grunnlag for en sunn økonomi, og kan tiltrekke investeringer og derigjennom sette en stat i stand til å bekjempe fattigdom, redusere ulikhet, sikre økt sosial integrering og bedre muligheter for alle, samt verne miljøet. Godt styresett på alle nivåer bidrar til framgang, stabilitet og sikkerhet. Fred, gode internasjonale forbindelser, sikre og stabile forhold for staten og sikre og trygge forhold for enkeltindividet innenfor staten, grunnet på rettsstatens normer og respekt for menneskerettighetene, er av avgjørende betydning for å kunne skape en atmosfære av tillit, noe som er viktig for å sikre en gunstig økonomisk og sosial utvikling.
2.2.2 Godt styresett er av avgjørende betydning for alle deltakerstatene, og vi er enige om å arbeide på nasjonal basis, og med støtte fra aktuelle internasjonale institusjoner, for å styrke alle sider ved godt styresett og utvikle samarbeidsmetoder for å kunne hjelpe hverandre med å nå dette målet.
2.2.3 For å sikre godt styresett kreves det en helhetlig og langsiktig strategisk tilnærming, slik at de gode resultatene som oppnås på ett område, ikke motvirkes som følge av dårlige resultater på andre områder. Vi skal samarbeide om å utforme stategier for godt styresett, og skal utveksle erfaring med hensyn til beste praksis.
Fremme innsyn og bekjempe korrupsjon
2.2.4 Innsyn i offentlig forvaltning er en viktig forutsetning for at en stat skal kunne stilles til ansvar, og for at det sivile samfunn skal kunne ta aktivt del i de økonomiske prosesser. Innsyn fører til økt forutsigbarhet i, og styrker tilliten til, økonomien når denne er fundert på en forsvarlig lovgivning og respekterer rettsstatens normer fullt ut. Frie og pluralistiske medier, med størst mulig redaksjonell frihet til å motstå politisk og finansielt press, spiller en viktig rolle med hensyn til å sikre slikt innsyn.
2.2.5 Vi skal sørge for større åpenhet hos våre styresmakter ved å videreutvikle prosesser og institusjoner som kan skaffe mediene, næringslivet, det sivile samfunn og borgerne rettidig informasjon, herunder pålitelige statistiske data, om saker av offentlig interesse innenfor økonomi og miljøvern med sikte på å fremme dialog mellom godt opplyste og lydhøre deltakere. Dette er viktig for å kunne treffe beslutninger som tar hensyn til endring og til befolkningens ønsker og behov.
2.2.6. Innsyn er også viktig for å kunne avdekke og straffeforfølge all form for korrupsjon, som undergraver våre økonomier og våre samfunn. I tillegg til innsyn krever kampen mot korrupsjon at deltakerstatene vedtar en helhetlig og langsiktig strategi til bekjempelse av korrupsjon.
2.2.7 Vi er enige om å ha det som prioritert oppgave å avskaffe all form for korrupsjon. Vi vil vurdere å tiltre , oppmuntre til å ratifisere og støtte full gjennomføring av internasjonale konvensjoner og andre instrumenter til bekjempelse av korrupsjon, særlig konvensjoner og instrumenter utarbeidet av Europarådet og Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Vi ser med glede på vedtakelsen av FNs konvensjon mot korrupsjon, og uttrykker håp om at den snarest mulig blir undertegnet, ratifisert og trer i kraft.
Bedre forvaltning av offentlige midler
2.2.8 Godt styresett består også i effektiv forvaltning av offentlige midler gjennom styringsdyktige og velfungerende institusjoner, profesjonelle og handlekraftige offentlige tjenestemenn samt gode budsjettprosedyrer. God forvaltning av offentlige midler, herunder innkreving av skatter og avgifter, budsjettoppstilling og -gjennomføring samt offentlige innkjøp, er særdeles viktig for å kunne yte best mulige offentlige og sosiale tjenester. Vi vil bestrebe oss på at vårt offentlige forvaltningsapparat skal være solid økonomisk fundert og bli enda mer effektivt på alle nivåer.
Utvikle et bedriftsvennlig klima og fremme små og mellomstore bedrifter (SMB)
2.2.9 Godt styresett innebærer at det legges en ramme for økonomisk politikk, økonomiske institusjoner og økonomisk lovgivning som sørger for gunstige bedriftsøkonomiske betingelser og økt tillit blant investorer. Dette betyr at det må vedtas en bedriftsvennlig lovgivning, som også må håndheves, og som kan fremme og verne om privat eierskap, som fastsetter klare regler og bestemmelser for økonomisk virksomhet, og som kan effektivisere prosedyrer og formaliteter. Vi er fast bestemt på å etablere klare rettslige og institusjonelle rammer som bidrar til å fremme næringsvirksomhet, blant annet små og mellomstore bedrifter, samt investeringer.
Bedre foretaksledelse i praksis
2.2.10 God foretaksledelse basert på effektiv styring, forsvarlig revisjon og ansvarlighet samt på overholdelse av og respekt for lover, regler og bestemmelser, foretaksetikk og atferdsnormer fastsatt i nært samråd med næringslivet, er viktig for å opprettholde en sunn økonomi. Det kan, slik det er påvist i en rekke tilfeller, oppstå alvorlige problemer som følge av sviktende foretaksledelse, noe som igjen kan føre til krise i deltakerstatenes økonomier, som henger nært sammen.
2.2.11 Vi vil gjøre vårt beste for å ivareta god foretaksledelse ved å opprettholde nær kontakt med det private næringsliv og det sivile samfunn, blant annet gjennom handelskamre, bransjeorganisasjoner og andre fora. Vi oppfordrer deltakerstatene til på frivillig basis å innføre hensiktsmessige prinsipper, for eksempel OECDs prinsipper for foretaksledelse og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper, og å fremme FNs «Global Compact»-initiativ. Vi vil også oppfordre næringslivet til å ta hensyn til deltakerstatenes sosiale og miljømessige, humanitære og sikkerhetsmessige behov i sin virksomhet.
Utvikle den menneskelige kapital
2.2.12 De menneskelige ressursene er viktige for å sikre økonomisk vekst og utvikling, noe som krever kunnskaper og ferdigheter, blant annet innenfor økonomi, forretningsdrift, administrasjon, juss og vitenskap. Vi vil treffe hensiktsmessige tiltak med sikte på å fremme utdanning og opplæring, og vil styrke samarbeidet med blant annet internasjonale spesialiserte institusjoner og særorganisasjoner om for eksempel å lette og utvide adgangen til utdannings-, forsknings- og opplæringsinstitusjoner ved å utbygge stipendordningene og praksisprogrammene.
Sosiale kår
2.2.13 Godt styresett og bærekraftig utvikling forutsetter en politikk og ordninger som fremmer sosialt partnerskap og sosial utjevning. Vi vil arbeide for at alle skal få bedre tilgang til grunnleggende sosiale goder, som helsetjenester, pensjon og utdanning som er økonomisk overkommelig, for at sosialt utsatte grupper skal være tilstrekkelig beskyttet, og for å hindre sosial utstøting.
2.2.14 Vi er fast bestemt på å treffe tiltak med sikte på å bedre de sosiale kår, blant annet ved å kartlegge og sette inn egne tiltak overfor utsatte grupper i samfunnet, sørge for at det finnes tilstrekkelige og effektive sikkerhetsnett, styrke helsevesenet, bedre sysselsettingsmulighetene samt iverksette rehabiliteringsprogrammer.
2.3 Sikre bærekraftig utvikling
2.3.1 OSSE har forpliktet seg til å sikre en bærekraftig utvikling, som tar sikte på økonomisk vekst og bekjempelse av fattigdom, og som tar fullt ut hensyn til virkningen av menneskelig virksomhet på miljøet. Vi støtter det globalet tiltaket som forutsettes i Rio-erklæringen om miljø og utvikling, Agenda 21, konsensusdokumentet fra Monterrey og internasjonalt avtalte utviklingsmål, blant annet de mål som er nedfelt i FNs tusenårserklæring, samt gjennomføringsplanen vedtatt på verdenstoppmøtet om bærekraftig utvikling i Johannesburg i 2002.
2.3.2 For dette formål, og for å sikre økonomisk og sosial utvikling samt verne miljøet, vil vi videreføre våre tiltak og vårt samarbeid ved eventuelt å:
fremme en samordnet tilnærming til institusjonelle rammer for bærekraftig utvikling, der det er hensiktsmessig blant annet ved å styrke myndigheter og ordninger som er nødvendige for å utforme politikk og håndheve lover,
utforme og utarbeide nasjonale strategier/programmer for bærekraftig utvikling som omfatter næringslivet og det sivile samfunn, og å igangsette gjennomføringen av dem innen 2005,
arbeide for at allmennheten skal kunne medvirke ved utformingen og gjennomføringen av strategier for å sikre bærekraftig utvikling,
styrke lokale myndigheters og interessegruppers rolle i arbeidet med å gjennomføre Agenda 21 og følge opp erklæringene fra verdenstoppmøtet i Johannesburg,
sikre en mer effektiv utnyttelse av naturressursene og hindre at det naturlige miljøet forringes, og
sørge for at forholdene ligger til rette for og at det finnes mekanismer for å mobilisere ressurser for utvikling i eget og andre land, samt sikre tilfredsstillende sosiale kår.
2.3.3 Vi støtter deltakerstatenes innsats for å gjennomføre strategier for fattigdomsbekjempelse og bærekraftig utvikling, herunder nasjonale programmer for fattigdomsbekjempelse i land med overgangsøkonomi. Vi vil oppmuntre internasjonale organisasjoner og institusjoner som har relevant ekspertise og ressurser, til å yte nødvendig råd og bistand.
2.4 Verne miljøet
2.4.1 Vi er enige om at vern av miljøet skal være en høyt prioritert oppgave for alle OSSE-statene. Sett på bakgrunn av at miljøfaktorene i stadig større grad påvirker befolkningens helse samt velferden, stabiliteten og sikkerheten i våre land, oppmuntrer vi til dialog og utveksling av informasjon på frivillig basis om blant annet beste praksis når det gjelder miljøspørsmål som er av betydning for deltakerstatene, herunder miljøvennlig teknologi.
2.4.2 Vi vil styrke vårt samarbeid for i fellesskap å løse sentrale miljøspørsmål som forurensning, særlig når den får konsekvenser for andre land, samt uforsvarlig bruk av naturressursene, med sikte på å forebygge miljøfarer og hindre at de får varig skadelige virkninger på miljøet og helsen. En sterk nasjonal miljølovgivning og styringsdyktige nasjonale miljøinstitusjoner er sentrale elementer i arbeidet med å sikre en fornuftig og bærekraftig forvaltning av miljøet og naturressursene.
2.4.3 Vi vil jevnlig evaluere miljøtilstanden i våre land ved å ta utgangspunkt i det arbeidet som allerede er nedlagt av internasjonale organisasjoner i FN-systemet, som UNECE, UNEP, UNDP, WMO og FAO. I den forbindelse støtter vi en videreutvikling av UNEP, UNDP og OSSEs felles miljø- og sikkerhetsinitiativ. Vi støtter også et nærmere samarbeid med «Miljø for Europa"-prosessen, med utgangspunkt i resultatet fra den femte ministerkonferansen, som ble avholdt i Kiev i 2003.
2.4.4 Vi vil på frivillig basis dele og spre denne informasjonen om miljøtilstanden i våre land blant alle deltakerstatene, slik at alle parter som er eller kan bli rammet av miljøforringelse, er fullt ut orientert om den foreliggende situasjonen og om mulige farer. Miljøtrusler, herunder fare for naturkatastrofer og menneskeskapte katastrofer, må kartlegges i tide og håndteres ved felles innsats fra deltakerstatene.
2.4.5 Vi vil oppmuntre landene til å overveie å ratifisere eksisterende folkerettslige instrumenter om miljøvern , herunder aktuelle FN-konvensjoner, og vil støtte full gjennomføring av disse instrumentene i de stater som er part i dem. De deltakerstatene som har ratifisert Kyoto-protokollen, oppfordrer på det sterkeste de av deltakerstatene som ennå ikke har gjort det, til å ratifisere protokollen innen fristen.
2.4.6 Vi vil arbeide for at sentral-, regional- og lokalforvaltningen samt næringslivet får opplæring i miljøvern og sikkerhet, og vil, når det er hensiktsmessig, arbeide for at det bygges opp kapasitet og utarbeides forskningsprogrammer for å sikre et godt miljø og forsvarlig forvaltning av naturressursene.
3. Styrke OSSEs rolle
OSSEs rolle når det gjelder å fremme gjennomføringen av våre mål innenfor den økonomiske og miljømessige dimensjon, kan styrkes ytterligere ved å:
styrke dialogen mellom deltakerstatene i økonomiske og miljømessige spørsmål ved å utnytte OSSEs økonomiske forum, OSSEs faste råd og Det faste råds underkomité for økonomiske og miljømessige spørsmål bedre,
bedre gjennomgangen av gjennomføringen av forpliktelser,
gjøre OSSE bedre i stand til å gi deltakerstatene råd og bistand med hensyn til gjennomføringen av forpliktelser, blant annet ved å iverksette egnede programmer og prosjekter på områder der OSSE kan gi et verdifullt tilskudd og har den ekspertisen og de ressursene som kreves, eller der dette på en kostnadseffektiv måte kan skaffes til veie,
gjøre OSSE bedre i stand til på en effektiv måte å mobilisere og lette utplassering av eksperter og ressurser fra andre internasjonale organisasjoner.
3.1 Styrke dialogen
3.1.1 Møtet i Økonomisk forum er fortsatt den viktigste årlige begivenheten innenfor og utgjør det årlige fokus for den virksomhet som finner sted innenfor OSSEs økonomiske og miljømessige dimensjon. Forumet må gjøres mer effektivt ved i større grad å vinkle temaene inn mot spørsmål som særlig opptar deltakerstatene, ved å forbedre forberedelsesprosessen, og ved å innføre en effektiv prosedyre for å sikre at drøftingene følges opp.
3.1.2 Det faste råds underkomité for økonomiske og miljømessige spørsmål er viktig for å kunne føre en løpende dialog i spørsmål innenfor den økonomiske og miljømessige dimensjon, og som ledd i forberedelsene til og oppfølgingen av Økonomisk forum. Vi vil i større grad bestrebe oss på å få satt spørsmål om økonomi og miljø mer regelmessig på OSSEs dagsorden, blant annet på møter i Det faste råd, på grunnlag av de anbefalinger Underkomiteen for økonomiske og miljømessige spørsmål legger fram i tråd med sitt mandat. Kontoret til koordinatoren for økonomiske og miljømessige aktiviteter i OSSE skal gi praktisk støtte til disse drøftingene.
3.1.3 Med sikte på å styrke dialogen mellom deltakerstatene i sentrale spørsmål som angår den økonomiske og miljømessige dimensjon, skal Kontoret til koordinatoren for økonomiske og miljømessige aktiviteter definere områder der OSSE kan gi et verdifullt tilskudd til fremme av økonomisk og miljømessig samarbeid. Som et bidrag til OSSEs virksomhet med hensyn til tidlig varsling og konfliktforebygging skal Kontoret eventuelt også utarbeide en liste over og overvåke økonomiske og miljømessige utfordringer og trusler knyttet til sikkerheten og stabiliteten i OSSE-området, i samarbeid med aktuelle internasjonale organisasjoner. Kontoret skal utarbeide rapporter om økonomiske og miljømessige spørsmål, og gjennom Underkomiteen for økonomiske og miljømessige spørsmål legge fram disse rapportene og forslagene til videre drøfting i Det faste råd, som skal treffe beslutning om tiltak. Ved utførelsen av disse aktivitetene skal Kontoret samordne sin virksomhet med aktuelle organisasjoner og institusjoner med sikte på å utvikle synergier og unngå dobbeltarbeid.
3.2 Bedre gjennomgangen av gjennomføringen av forpliktelser
3.2.1 Vi erkjenner at det er viktig å gjennomgå gjennomføringen av OSSEs forpliktelser på en konsekvent måte, og å vurdere konkrete trusler mot sikkerheten innenfor den økonomiske og miljømessige dimensjon. Av den grunn vil vi styrke den årlige gjennomgangen av gjennomføringen av OSSEs forpliktelser innenfor den økonomiske og miljømessige dimensjon.
3.2.2 Vi forventer at FNs økonomiske kommisjon for Europa (UNECE) fortsatt vil tre støttende til ved gjennomgangen av OSSEs forpliktelser innenfor den økonomiske og miljømessige dimensjon. Vi ber OSSEs generalsekretær inngå en avtale med UNECE som et grunnlag for framtidig overvåking og gjennomgang av den økonomiske og miljømessige situasjonen i OSSE-området, etter å ha lagt forslaget fram for Underkomiteen for økonomiske og miljømessige spørsmål til behandling på forhånd. Ideer og bidrag kan også innhentes fra andre internasjonale organisasjoner.
3.2.3 I tillegg til den årlige utredningen som legges fram for Økonomisk forum, kan UNECE, når det er hensiktsmessig, avlegge rapport om resultatet av Kommisjonens overvåking i henhold til avtalen som skal inngås. Kommisjonen vil bli bedt om å delta i drøftingene i Underkomiteen for økonomiske og miljømessige spørsmål, som skal følge opp gjennomgangen av gjennomføringen av forpliktelser i Økonomisk forum og ved drøfting av andre UNECE-rapporter.
3.2.4 Vi pålegger Kontoret til koordinatoren for økonomiske og miljømessige aktiviteter å fortsette samarbeidet med UNECE og andre partnerorganisasjoner om å utarbeide mekanismer for tidlig varsling og indikatorer til evaluering av gjennomføringen av forpliktelser, og innen utgangen av 2004 å legge fram en rapport for Underkomiteen for økonomiske og miljømessige spørsmål om den framgang som er oppnådd.
3.2.5 Den årlige gjennomgangen i Økonomisk forum skal omfatte både en generell gjennomgang av gjennomføringen av forpliktelser sett i forhold til sentrale dokumenter innenfor den økonomiske og miljømessige dimensjon, og en gjennomgang der oppmerksomheten rettes mot et utvalgt aktuelt emne. Overvåking og gjennomgang bør finne sted ved drøfting mellom deltakerstatene, der det tas hensyn til alle de aktuelle aktørenes synspunkter, herunder aktører fra næringsliv, universiteter og høyskoler og det sivile samfunn. Gjennomgangen bør omfatte oppfølgingen av tidligere møter i Økonomisk forum.
3.2.6 Universiteter og høyskolers, næringslivets og det sivile samfunns bidrag til en gjennomgang som angitt ovenfor, bør styrkes med hjelp fra næringsorganisasjoner, blant annet næringslivsråd, handelskamre og nettverk av frivillige organisasjoner, i den hensikt å:
overvåke og evaluere gjennomføringen av lovgivning og politikk sett i forhold til OSSEs forpliktelser,
gi økt bevissthet om de faktorer som hindrer økonomisk vekst, herunder hindringer for nyetablering og for handel og investeringer, og om behovet for større innsyn for å fremme en bærekraftig økonomisk utvikling,
kartlegge muligheter og overvåke effekten av OSSEs programmer og prosjekter beregnet på å dekke lokale og nasjonale behov og å støtte gjennomføringen av OSSEs forpliktelser.
3.3 Styrke OSSEs evne til å gi råd og bistand
3.3.1 Programmer og prosjekter er viktige redskaper OSSE kan benytte for å bistå deltakerstatene med å gjennomføre deres forpliktelser og å forebygge og møte økonomiske og miljømessige trusler mot sikkerheten. OSSE bør gjennomføre slike programmer og prosjekter direkte bare på områder der Organisasjonen kan gi et verdifullt tilskudd og har den nødvendige ekspertise, eventuelt kan skaffe slik ekspertise på en kostnadseffektiv måte.
3.3.2 For å kunne gi deltakerstatene råd og bistand med hensyn til gjennomføringen av deres forpliktelser, blant annet de forpliktelser som omfattes av dette strategidokument, bør OSSE dra nytte av den ekspertise og de ressurser som finnes i OSSEs sekretariat, særlig OCEEA, OSSEs institusjoner og feltrepresentasjoner, og i tråd med deres respektive mandater og i samarbeid med aktuelle internasjonale institusjoner og organisasjoner utarbeide og gjennomføre relevante programmer og prosjekter, som blant annet kan bestå i:
å fremme regionalt og grenseregionalt samarbeid mellom interesserte deltakerstater om økonomiske og miljømessige spørsmål, herunder, men ikke begrenset til arrangering av regionale seminarer og konferanser,
på anmodning å bistå deltakerstatene med å utarbeide hensiktsmessig lovgivning og opprette egnede institusjoner, herunder forsøks-/mønsterprogrammer for kapasitetsoppbygging,
å støtte rettidig ratifisering og gjennomføring av eksisterende folkerettslige instrumenter,
på anmodning fra deltakerstatene å utarbeide og arrangere forsøks- eller mønsterseminarer eller -opplæring for sentral-, regional- og lokalforvaltning, akademikere, næringsliv og frivillige organisasjoner,
å utarbeide og støtte forskningsprogrammer som bidrar til økt kunnskap og bevissthet om økonomiske og miljømessige utfordringer og trusler knyttet til sikkerheten og stabiliteten, og om eventuelle mottiltak.
3.3.3 OSSE-prosjekter og -programmer innenfor den økonomiske og miljømessige dimensjon må gjennomføres på en åpen, rasjonell og kostnadseffektiv måte og i streng overensstemmelse med de aktuelle dokumenter og prosedyrer, som eventuelt kan videreutvikles. De må inngå som ledd i en programmatisk tilnærming med nærmere angitte mål og tidsrammer, slik at det er mulig å evaluere virkningen av dem.
3.4 Styrke OSSEs evne til å innhente råd og bistand fra andre organisasjoner
3.4.1 Når det er påvist behov for programmer og prosjekter som krever stor innsats av ressurser eller ekspertise som ikke er umiddelbart tilgjengelig i OSSE, bør Organisasjonen forsøke å mobilisere og tilrettelegge for deltakelse fra andre organisasjoner og institusjoner, som FNs utviklingsprogram (UNDP) og Den europeiske bank for gjenreisning og utvikling (EBRD). På bakgrunn av OSSEs brede politiske rolle og erfaring på områder som konfliktforebygging og krisehåndtering, må Organisasjonen også være beredt til på anmodning å bistå deltakerstatene med å samordne aktiviteter som omfatter flere forskjellige organisasjoner, og som krever en helhetlig tilnærming.
3.4.2 Av denne grunn må OSSE utbygge sine operasjonelle forbindelser med internasjonale institusjoner og organisasjoner som er engasjert i økonomiske og miljømessige aktiviteter i OSSE-området, og samarbeide nært og samordne sin egen virksomhet med dem, når det er hensiktsmessig blant annet gjennom partnerskap, intensjonsavtaler og konkrete fellesprosjekter, med sikte på å unngå dobbeltarbeid, utnytte komplementaritet og utvikle synergier. Ved å utbygge disse forbindelsene vil OSSE i sterkere grad bli i stand til å skaffe deltakerstatene råd og hjelp de har behov for og ønsker, fra institusjoner og organisasjoner som har de nødvendige eksperter og ressurser, noe som i sin tur vil styrke OSSEs rolle som katalysator innenfor den økonomiske og miljømessige dimensjon.
3.4.3 For å kunne etablere et slikt samarbeid med andre organisasjoner og derigjennom styrke OSSEs evne til å gi deltakerstatene den hjelpen de trenger for å kunne gjennomføre denne strategi, vil OSSE måtte forsterke sitt arsenal av virkemidler, blant annet ved at nødvendig ekspertise stilles til rådighet. Det faste råd må treffe de beslutninger som kreves i den forbindelse.
4. Konklusjon
4.1 I og med at vi vedtar dette dokument om en OSSE-strategi for den økonomiske og miljømessige dimensjon, som et utfyllende supplement til våre tidligere forpliktelser, tar vi et betydelig skritt videre i arbeidet med å intensivere det økonomiske og miljømessige samarbeidet mellom deltakerstatene og dermed sikre full stabilitet og sikkerhet i OSSE-området. Vi er fast bestemt på å nå de målene og gjennomføre de oppgavene vi har prioritert og er blitt enige om. Vi vil jevnlig vurdere framdriften i arbeidet med å gjennomføre denne strategi og de forpliktelser som følger av den.