13 Erklæring om Sørøst-Europa som samarbeidsområde
Siden vi sist møttes i Porto, har landene i Sørøst-Europa ytterligere styrket sin sikkerhet, stabilitet og demokrati. Vi gleder oss over den framgangen de har gjort når det gjelder å etablere stabile og demokratiske institusjoner, og særlig bedringen i forholdene dem imellom for å omdanne Sørøst-Europa til et samarbeidsområde. OSSE har spilt og vil fortsette å spille en viktig rolle i denne retning, herunder ved å være til stede i felten. Vi erkjenner betydningen av Den europeiske unions stabiliserings- og assosieringsprosess og intensjonen som landene i regionen har erklært om integrering i de euroatlantiske strukturene.
Videreføringen av samarbeidet og konsultasjonene mellom de internasjonale aktørene som er aktive i regionen - blant annet FN, OSSE, Europarådet, EU, NATO, Stabilitetspakten for Sørøst-Europa og Sørøst-europeisk samarbeidsprosess - og mellom disse og regjeringene i regionen er avgjørende, også innenfor rammen av OSSEs platform for kooperativ sikkerhet. Sammen med OSSEs nærvær i regionen er SFOR, KFOR, videreføringen av EUs politioperasjon i Bosnia-Hercegovina og den kommende lanseringen av EUs politioperasjon «Proxima» ytterligere bevis på engasjementet for å skape stabilitet i regionen.
Vi bekrefter betydningen av multietniske samfunn som fungerer og er basert på respekt for rettsstatens prinsipper, menneskerettighetene og de grunnleggende friheter. At flyktninger og internt fordrevne uten hinder kan fortsette å vende tilbake, er avgjørende for å kunne skape forsoning og demokratiske utvikling.
Vi oppfordrer alle berørte land til å intensivere sitt samarbeid med Den internasjonale straffedomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY) og å gi den all nødvendig bistand, som kreves etter folkeretten, herunder særlig å stille tiltalte for Domstolen, samt å fortsette å bedre de nasjonale domstolenes kapasitet til å rettsforfølge saker.
Vi roser framdriften i gjennomføringen av fredsavtalene fra Dayton/Paris og gir vår fulle støtte til resolusjon 1244 vedtatt av De forente nasjoners sikkerhetsråd. Vi gleder oss over innledningen av en direkte dialog mellom Beograd og Pristina i Wien nylig, støtter videreføringen av denne dialogen om praktiske spørsmål og bekrefter at vi støtter politikken om «standarder foran status». Vi imøteser videre framgang med henblikk på å fullføre Ohrid-rammeavtalen.
Organisert kriminalitet, korrupsjon og smugling er reelle hindringer for demokratisk stabilitet, rettssikkerhet, markedsøkonomi og utvikling av sivile samfunn, og krever at alle OSSEs deltakerstater iverksetter mottiltak nasjonalt og på tvers av de nasjonale grensene. Vi hilser velkommen engasjementet og resultatene som er oppnådd i Sørøst-Europa i kampen mot slike fenomen, i nært samarbeid og koordinering med relevante internasjonale organisasjoner og aktører. En fortsatt innsats på alle nivåer vil være avgjørende. Vi hilser velkommen OSSEs innsats innen opplæring av politi samt det arbeidet som pågår i landene i regionen for å bedre kapasiteten innen grenseforvaltning.
Vi gleder oss over de resultatene som er oppnådd med hensyn til reform av sikkerhetssektoren. Sivil kontroll over militæret er et avgjørende element i demokratisk reform. Konsentrasjon av håndvåpen og lette våpen, effektive våpeneksportregimer og overskuddslagre av ammunisjon er også saker som bør tas opp der det er behov med internasjonal bistand, herunder fra OSSE. Vi hilser velkommen og roser videreføringen av det arbeidet og den framgangen som OSSE-formannens personlige representant har oppnådd når det gjelder bistand til gjennomføring av frivillige aktiviteter i henhold til artikkel II og rustningskontrolltiltakene i henhold til artikkel IV i fredsavtalene fra Dayton/Paris, samt opprettelsen av kommisjonen som skal granske gjennomføringen av tiltak fastsatt i sluttdokumentet i artikkel V, og vi er rede til å støtte dens framtidige arbeid.
Vi gleder oss over de aktivitetene som er utført gjennom OSSEs stedlige nærvær i regionen, samt over utviklingen og tilpasningen av disse aktivitetene i samsvar med situasjonen på grasrotplan og framgangen som er vist, i nært samarbeid med vertslandene.