St.meld. nr. 32 (2003-2004)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2003

Til innholdsfortegnelse

1 OSSEs strategi for å møte trusler mot sikkerheten og stabiliteten i det 21. århundre

1. Det sikkerhetsklimaet som er i ferd med å avtegne seg ved inngangen til det 21. århundre, medfører nye utfordringer for alle, også for OSSE. OSSE vil møte slike utfordringer ved å støtte seg til sine viktige og sterke sider, nemlig sitt store antall medlemmer, fra Nord-Amerika til Europa og visse deler av Asia, samt sitt flerdimensjonale felles, utvidede, kooperative og udelelige sikkerhetsbegrep. Organisasjonen er fortsatt opptatt av å skape et fritt, demokratisk og mer integrert OSSE-område uten delelinjer.

2. Respekt for og etterlevelse av folkeretten og prinsippene i FN-pakten er fortsatt av avgjørende betydning i arbeidet for å forebygge og bekjempe trusler mot stabiliteten og sikkerheten. FNs sikkerhetsråd bærer hovedansvaret for å opprettholde internasjonal fred og sikkerhet, og fortsetter å spille en avgjørende rolle for å bidra til sikkerheten og stabiliteten i OSSE-regionen. Etterlevelse av OSSEs normer, prinsipper og forpliktelser fra og med Sluttakten fra Helsingfors er en integrert del av denne rammen. Denne strategien har som mål å bidra til et mer helhetlig og effektivt internasjonalt system for å møte globale trusler og utfordringer.

Trusler mot sikkerheten og stabiliteten i det 21. århundre

3. OSSE medvirket til å bane vei for sikkerhet og stabilitet i hele OSSE-regionen mot slutten av det 20. århundre, og har bidratt til viktige demokratiske endringer i OSSE-området. Samarbeid har nå erstattet tidligere konfrontasjon. I dag er det mer sannsynlig at trusler mot sikkerheten og stabiliteten i OSSE-regionen oppstår som en negativ, destabiliserende konsekvens av utviklingen på tvers av den militærpolitiske, den økonomiske og miljømessige og den menneskelige dimensjon enn på grunn av større væpnede konflikter. Samtidig finnes det fremdeles uløste konflikter i OSSE-området som fortsatt er opphav til stor bekymring. Det må fortsatt være en prioritert oppgave å finne fram til en løsning på disse konfliktene gjennom forhandlinger.

4. Respekt for menneskerettighetene og de grunnleggende friheter, demokrati og rettssikkerhet er kjernen i OSSEs utvidede sikkerhetsbegrep. Sterke demokratiske institusjoner og rettssikkerhet spiller en viktig rolle for å hindre at det oppstår trusler. Svakt styresett og det faktum at stater ikke makter å sørge for tilfredsstillende demokratiske institusjoner som virker etter sin hensikt, og som kan fremme stabilitet, kan i seg selv skape grobunn for en rekke ulike trusler. Likeledes kan systematiske brudd på menneskerettighetene og de grunnleggende friheter, herunder rettighetene til personer som tilhører nasjonale minoriteter, gi opphav til en lang rekke potensielle trusler.

5. Sosioøkonomiske og miljømessige faktorer kan også ha en negativ innvirkning på sikkerheten og stabiliteten. Med globalisering, liberalisering og teknologisk utvikling følger det nye utsikter til handel, vekst og utvikling, men ikke alle deltakerstatene har kunnet dra like stor nytte av dette, noe som i enkelte tilfeller har bidratt til å øke den økonomiske ulikheten ikke bare mellom, men også innad i statene. Resultatet av globaliseringen avhenger av de politiske valg som styresmaktene og de internasjonale institusjonene gjør, og av hvilke mottiltak den private sektor og det sivile samfunn setter inn. Nedbrytningen av miljøet er også et økende problem. Demografiske faktorer og utbredt forverring av folks helse er en annen potensiell utfordring for sikkerheten.

6. Manglende åpenhet og innsyn i militærpolitiske saker kan få alvorlige negative konsekvenser. Dersom eksisterende avtaler og instrumenter om våpenkontroll, avvæpning, ikke-spredning og tillits- og sikkerhetsskapende tiltak ikke etterleves innenfor de fastsatte frister og fullt ut, kan også dette få betydelige negative virkninger for den felles sikkerhet.

7. Handlinger utført av terrorister og andre kriminelle grupper kan også utgjøre en trussel. Terrorhandlinger begått i de senere årene har fullt ut bekreftet den økende utfordringen slike trusler innebærer, og at arbeidet med å hindre og bekjempe slike handlinger må prioriteres. Slike trusler oppstår dessuten ikke innenfor en enkelt stat, men går på tvers av nasjonale grenser. De rammer sikkerheten i alle stater innenfor OSSE-området og stabiliteten i våre samfunn. Samtidig er OSSE-regionen stadig mer utsatt for trusler utenfra, og utviklingen innenfor vår egen region kan på tilsvarende måte få konsekvenser for tilgrensende områder.

8. På denne bakgrunn er det klart at OSSEs helhetlige tilnærming til sikkerhet, med sin militærpolitiske, sin økonomiske og miljømessige og sin menneskelige dimensjon, fullt ut står ved lag og må opprettholdes og styrkes ytterligere. Vår analyse av trusselmønsteret har framhevet en rekke spørsmål i denne sammenheng som vi må sette særlig fokus på i arbeidet for å styrke våre mottiltak.

9. Trusler som oppstår som følge av mellomstatlige og indre konflikter, utgjør fortsatt den største kategorien av trusler for deltakerstatene og for enkeltpersoner. Slike konflikter vil, uansett hvor de finner sted, utgjøre en fare også for nærområdene, og kan medføre ustabilitet og andre typer trusler, som terrorisme, spredning av masseødeleggelsesvåpen, overdreven og destabiliserende konsentrasjon og ukontrollert spredning av håndvåpen og lette våpen (SALW), brudd på menneskerettighetene, masseutvisninger, forverring av de sosioøkonomiske forhold og ulovlig innvandring. Manglende etterlevelse av folkeretten og OSSEs normer og prinsipper samt en rekke faktorer knyttet til den militærpolitiske, den økonomiske og miljømessige og den menneskelige dimensjon ligger bak de umiddelbare årsakene til voldelige konflikter.

10. Terrorisme er en av de viktigste årsakene til ustabiliteten i dagens sikkerhetsklima. Den har som mål å undergrave selve verdigrunnlaget som knytter deltakerstatene i OSSE-området sammen. Terrorisme vil fortsatt være en sentral utfordring for freden og stabiliteten og for statsmakten, særlig på grunn av dens evne til å bruke asymmetriske metoder for å omgå tradisjonelle sikkerhets- og forsvarssystemer. Terrorisme kan på ingen måte rettferdiggjøres. Samtidig krever terrorisme en global strategi som griper fatt i så vel utslagene av terrorisme, som de sosiale, økonomiske og politiske sammenhenger der terrorisme finner sted.

11. Globalisering og teknologiske framskritt har økt omfanget og rekkevidden av den trusselen organisert kriminalitet utgjør. Dessuten går organisert kriminalitet og terrorisme ofte hånd i hånd, både når det gjelder gjerningsmenn og metoder. Smugling av innvandrere og handel med mennesker, ulovlig handel med narkotika, håndvåpen og lette våpen samt med sensitivt materiale og teknologi er andre eksempler på kriminell virksomhet som utgjør en trussel mot stabiliteten og sikkerheten, både innenfor og utenfor OSSE-området. Åpne grenser, fri bevegelse for personer og fritt varebytte er fordelaktig for internasjonalt samarbeid, men medfører en stadig større utfordring, og også ulovlig innvandring.

12. Praksis som innebærer diskriminering og intoleranse, truer enkeltmenneskers sikkerhet, og kan medføre konflikter og vold i større skala. Slik praksis kan ha sin rot i for eksempel etniske og religiøse spenningsforhold, aggressiv nasjonalisme, sjåvinisme og fremmedfrykt, og kan også skyldes rasisme, antisemittisme og voldelig ekstremisme samt manglende respekt for rettighetene til enkeltpersoner som tilhører nasjonale minoriteter.

13. Mobilitet hos utvandrende folkegrupper og framvekst av flerkulturelle samfunn i alle deler av OSSE-regionen, bidrar både til større muligheter og stigende utfordringer. Dersom samfunnet ikke lykkes med å integrere borgerne, og dersom den enkelte borger ikke respekterer alles rettigheter, kan det undergrave stabiliteten.

14. Økende økonomiske og sosiale skjevheter, manglende rettssikkerhet, svakt styresett i offentlig og privat sektor, korrupsjon, utbredt fattigdom og høy arbeidsledighet er blant de økonomiske faktorene som truer stabiliteten og sikkerheten. Disse truslene kan danne grobunn for andre og større trusler. Nedbrytning av miljøet, uforsvarlig bruk av naturressursene, dårlig forvaltning av avfall og forurensning rammer økosystemene og har en betydelig negativ innvirkning på befolkningens helse og velferd, stabiliteten og sikkerheten i våre land. Økologiske katastrofer kan også ha slike virkninger. Problemer i forhold til styresett har, sammen med disse faktorene, en direkte destabiliserende virkning, og reduserer samtidig evnen til å sikre en bærekraftig økonomisk og sosial utvikling samt til å møte de økonomiske og miljømessige utfordringene og truslene knyttet til sikkerheten og stabiliteten på en effektiv måte.

15. Mange av truslene av militærpolitisk karakter, herunder de trusler som behandles i eksisterende OSSE-dokumenter, som destabiliserende konsentrasjon av konvensjonelle våpen, ulovlig overføring av våpen og spredning av masseødeleggelsesvåpen, gir fortsatt grunn til stor bekymring i OSSEs deltakerstater. Blant de truslene som har endret karakter eller gjennomslagskraft, eller som er fullstendig nye, må det rettes særlig oppmerksomhet mot den væpnede trusselen fra terrorister og andre kriminelle grupper. En må også være oppmerksom på de potensielle utfordringene som følger av nye typer væpnet konflikt.

16. I et skiftende sikkerhetsklima skjer det stadige endringer også i trusselbildet, og det er ikke mulig å forutse alle trusler. OSSEs løpende politiske dialog, og særlig OSSEs årlige tilsynskonferanse om sikkerhetsspørsmål (ASRC), vil bidra til å kartlegge, analysere og treffe mottiltak mot nye trusler etter hvert som de oppstår.

OSSEs mottiltak

17. OSSEs mottiltak vil være flerdimensjonale og vil ikke bli utført i et vakuum. Organisasjonen vil bygge videre på sine spesifikke sterke sider, sin ekspertise og kapasitet, og skape en effektiv ramme for samarbeid med andre internasjonale aktører for å møte truslene på en samordnet måte der partene utfyller hverandre, slik at en unngår dobbeltarbeid og beholder fokus. Sikkerhetspakten for Europa med sin Plattform for kooperativ sikkerhet ble vedtatt i Istanbul i 1999 for å styrke sikkerheten og stabiliteten i regionen, og for å bedre den operasjonelle kapasiteten gjennom en omlegging av OSSE, slik at Organisasjonen skal kunne møte hittil ukjente utfordringer. Dette gjelder fortsatt fullt ut.

18. Det er den enkelte deltakerstat som har hovedansvaret for å ivareta sine borgeres sikkerhet. Deltakerstatene står ansvarlige overfor egne borgere og overfor hverandre med hensyn til å gjennomføre sine forpliktelser innenfor OSSE. OSSE er rede til å gi bistand og råd samt til å fremme samarbeid mellom deltakerstatene for dette formål. Samarbeid mellom deltakerstatene i en ånd av solidaritet, partnerskap og åpenhet er grunnleggende for sikkerheten i OSSE-området og må avspeile gjensidig interesse og respekt. Hver deltakerstat har lik rett til sikkerhet.

19. OSSE er et forum for dialog om politiske og sikkerhetsmessige spørsmål, for fastsettelse av politisk bindende normer og prinsipper basert på konsensus, og for å fremme gjennomføringen av disse. Det faste råd og Forum for sikkerhetssamarbeid, innenfor sitt kompetanseområde og mandat, spiller en sentral rolle i den forbindelse. Denne rollen vil bli ytterligere styrket, og den politiske konsultasjonsprosessen og åpenheten innenfor Organisasjonen vil bli bedret. Dialogen, og de underliggende normene og standardene, tar sikte på å hindre at trusler oppstår. De skal også fremme utviklingen av demokratiske institusjoner og et inkluderende samfunn som er i stand til å håndtere nye trusler på en mer effektiv måte og i et tettere samarbeid.

20. OSSE vil fortsatt være en aktiv medspiller i alle deler av OSSE-regionen, og vil gjøre full bruk av sine institusjoner - Kontoret for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR), Høykommissæren for nasjonale minoriteter (HCNM) og OSSE-representanten for frie medier (RFM) - og av sine feltoperasjoner og Sekretariatet. Dette er viktige instrumenter for å kunne bistå alle deltakerstatene med å gjennomføre sine forpliktelser, herunder respekt for menneskerettighetene, demokrati og rettssikkerhet. I all relevant virksomhet vil en aktivt søke å styrke mulighetene for samarbeid med OSSEs parlamentarikerforsamling, og gjennom denne, med nasjonale parlamenter.

21. OSSE erkjenner at institusjonene og feltoperasjonene i betydelig grad bidrar til å realisere Organisasjonens mål og prinsipper, og vurderer hvordan den kan få feltoperasjonene til å fungere enda bedre og mer effektivt, og hvordan nye verktøy om nødvendig kan utvikles.

22. OSSEs samlede evne til å kartlegge, analysere og treffe samordnede tiltak mot trusler må styrkes ytterligere. Det må legges mer vekt på tidlig varsling i Sekretariatet, institusjonene og feltoperasjonene, og oppfølgingen av tidlig varsling må styrkes. Egne mekanismer for tidlig varsling av og fredelig løsning på konflikter samt REACT, innsatsgruppene for hurtig ekspertbistand og -samarbeid, står fortsatt til OSSEs disposisjon. Parlamentarikerforsamlingens tidlige varsling og konfliktforebyggende virksomhet utgjør et verdifullt bidrag i dette arbeidet.

23. Ettersom trusler som har sitt opphav i eller utvikler seg i naboregioner, stadig øker, vil OSSE intensivere samarbeidet med sine samarbeidspartnere i middelhavsområdet og i Asia ved på et tidlig tidspunkt å kartlegge de områdene som er av felles interesse og bekymring, samt mulighetene for enda flere samordnede tiltak. Vi vil oppmuntre dem til å gjennomføre OSSEs prinsipper og forpliktelser frivillig, og vil samarbeide med dem om dette når det er hensiktsmessig. Som et første skritt mot styrket dialog vil vi invitere alle våre samarbeidspartnere til å delta oftere som observatører på møtene i Det faste råd og Forum for sikkerhetssamarbeid. OSSE vil også vurdere hvordan Organisasjonens normer, prinsipper, forpliktelser og verdier eventuelt kan spres til andre regioner, særlig OSSEs nærområder. Kontakten med organisasjoner i disse områdene vil bli utviklet videre.

Håndtering av mellomstatlige og indre konflikter

24. Som regional ordning i henhold til kapittel VIII i FN-pakten spiller OSSE en sentral rolle når det gjelder tidlig varsling, konfliktforebygging, krisehåndtering og gjenoppbygging etter konflikt i sin region. Sikkerheten og freden må styrkes gjennom en tilnærming som kombinerer følgende to mål: å bygge tillit mellom folk innenfor statene og å styrke samarbeidet mellom statene.

25. OSSE har bevist at Organisasjonen er i stand til å reagere raskt når konflikter oppstår, takket være sitt brede spekter av instrumenter fastsatt i Sikkerhetspakten for Europa og andre OSSE-dokumenter og -beslutninger. Disse instrumentene spenner fra alle former for politiske konsultasjoner til spesielle representanter og ekspertgrupper, sendelag for faktainnsamling og feltoperasjoner. Samtidig er økt tillit og sikkerhet gjennom OSSEs militærpolitiske instrumenter fortsatt et fast mål for Organisasjonen. OSSEs forliks- og voldgiftsdomstol er et av instrumentene som benyttes til å løse uoverensstemmelser på fredelig vis. Vi vil søke å sette mer fokus på de tjenestene domstolen kan tilby.

26. OSSE arbeider for å løse konflikter gjennom forhandlinger, og vil intensivere sin innsats for å fremme slike løsninger basert på folkerettens normer og prinsipper samt vedtatte OSSE-dokumenter. Som et bidrag til å opprettholde fred og stabilitet kan OSSE, avhengig av den enkelte sak og med utgangspunkt i de eksisterende dokumenter, treffe beslutning om å engasjere seg i fredsbevarende arbeid, som utgjør en viktig operasjonell del av Organisasjonens samlede kapasitet.

27. Konfliktforebygging og gjenoppbygging etter konflikt innebærer en betydelig innsats fra Organisasjonens side, og foregår i nært samarbeid med deltakerstatene med sikte på å fremme og bidra til oppbygging av demokratiske institusjoner og rettssikkerhet, blant annet ved å støtte kapasitetsoppbygging og bidra til å styrke alle myndighetsnivåer og parlamentariske strukturer, et uavhengig rettsvesen og frie sivilsamfunn og medier.

Bekjempelse av terrorisme og trusler som følger av annen kriminell virksomhet

Terrorisme

28. FNs konvensjoner og protokoller samt FNs sikkerhetsrådsresolusjoner utgjør det globale rettslige rammeverket for bekjempelse av terrorisme. Til støtte for dette rammeverket har OSSE gjennom sine beslutninger i 2001 og 2002 etablert en struktur for helhetlig handling fra deltakerstatenes og Organisasjonens side med sikte på å bekjempe først og fremst terrortrusler, utslag av terrorisme og forhold som kan gi grobunn for og stadig ny næring til terrorisme. En operasjonell del av denne strukturen er Enhet for tiltak mot terrorisme i OSSEs sekretariat.

29. OSSEs antiterror-virksomhet fokuserer blant annet på grensesikkerhet og grenseforvaltning, politivirksomhet, bekjempelse av menneskehandel og finansiering av terrorisme. Det vil bli lagt særlig vekt på kapasitetsoppbygging og annen bistand til bekjempelse av terrorisme. Den store utfordringen med å iverksette effektive tiltak mot terrorisme som er i fullt samsvar med rettsstatens normer og folkeretten, herunder menneskerettighetslovgivning, er også tatt opp til behandling. Slike tiltak innebærer å nekte terrorister trygt tilholdssted og å eliminere forhold som gjør det mulig for terrorister å rekruttere medlemmer og få støtte. De har også som mål å hindre at terrorister får økt slagkraft, herunder hindre at de får tilgang til håndvåpen og lette våpen, andre konvensjonelle våpen samt masseødeleggelsesvåpen og beslektet teknologi. Gjennom felles møter, kontakter på ulike plan og konkrete programmer og prosjekter søker OSSE å få til et nært samspill med andre aktuelle internasjonale organisasjoner og organer, særlig FNs sikkerhetsråds komité mot terrorisme (UN CTC) og FNs kontor for kontroll med narkotika og forebygging av kriminalitet (UNODC).

30. OSSE har også besluttet å etablere et antiterror-nettverk for å bidra til økt samordning av antiterror-tiltak og utveksling av informasjon mellom deltakerstatene i OSSE, og for å støtte og supplere arbeidet i UN CTC i forbindelse med gjennomføringen av Sikkerhetsrådets resolusjon 1373.

Trusler som følger av annen kriminell virksomhet

31. OSSE vil intensivere sitt arbeid for å bekjempe organisert kriminalitet. Regelmessige møter mellom politieksperter fra OSSEs deltakerstater og representanter fra andre relevante internasjonale og regionale særorganisasjoner ville være et viktig bidrag i denne sammenheng. OSSE vil særlig vie den økende trusselen fra menneskehandel enda større oppmerksomhet. Organisasjonen har vedtatt en handlingsplan mot menneskehandel. OSSE-dokumentet om håndvåpen og lette våpen er fortsatt et sentralt virkemiddel i kampen mot ulovlig handel med og spredning av alle former for håndvåpen og lette våpen. Gjennomføringen av dette dokumentet vil bli ytterligere styrket. OSSE vil fortsatt bidra til det arbeidet som alt pågår i UNODC for å bekjempe ulovlig handel med narkotika. Det må utarbeides en effektiv og helhetlig internasjonal strategi for disse spørsmålene.

32. OSSEs strategiske enhet for politisaker ble opprettet for å bedre deltakerstatenes evne til å bekjempe truslene fra kriminell virksomhet, og for å hjelpe dem med å ivareta rettssikkerheten. Målet er å bedre politiets kjernekompetanse, herunder respekt for menneskerettighetene og de grunnleggende friheter. OSSE vil på anmodning fra deltakerstatene legge mer vekt på bistand til myndighetene, også lokalt, i kampen mot kriminalitet og kriminelle nettverk, og vil definere og utvikle kjernekompetanse innenfor politivirksomhet, som opplæring og kapasitetsoppbygging.

33. OSSE vil intensivere sin innsats for å bekjempe blant annet smugling av innvandrere og ulovlig innvandring.

34. Det kreves en helhetlig og tverrfaglig strategi for å forebygge og bekjempe effektivt alle former for korrupsjon. OSSE vil i nært samarbeid med UNODC og andre aktuelle internasjonale organisasjoner og finansinstitusjoner bidra til å redusere korrupsjon i hele OSSE-regionen.

35. Trusler som følger av terrorisme og organisert kriminalitet, er ofte forbundet med hverandre, og strategier med synergieffekt for å bekjempe disse truslene vil bli nærmere vurdert. Bevegelse av personer, midler og våpen over landegrensene samt ulovlig handel i den hensikt å finansiere terrorisme og gi logistikkstøtte, spiller en stadig større rolle innen terrorvirksomhet. OSSE har forpliktet seg til å gripe fatt i disse problemene og å styrke sin kapasitet med henblikk på å fremme åpne og sikre grenser, blant annet ved å utarbeide et OSSE-konsept for grensesikkerhet og grenseforvalting og derigjennom bidra til økt kapasitetsoppbygging og mellomstatlig samarbeid som kommer alle til gode.

Håndtering av trusler knyttet til diskriminering og intoleranse

36. Diskriminering og intoleranse er faktorer som kan framprovosere konflikter som undergraver sikkerheten og stabiliteten. Med utgangspunkt i sine forpliktelser innenfor den menneskelige dimensjon er OSSE opptatt av å legge forholdene til rette for at alle borgere i alle deler av regionen fullt ut kan praktisere sine menneskerettigheter og grunnleggende friheter i ly av effektive demokratiske institusjoner, behørig rettergang og rettssikkerhet. Dette innebærer trygge omgivelser og institusjoner som gir alle mennesker og grupper i samfunnet mulighet til å debattere og uttrykke interesse på fredelig vis. Det sivile samfunn spiller en viktig rolle i denne sammenheng, og OSSE vil fortsatt støtte og bidra til å styrke sivile organisasjoner.

37. Deltakerstatene, OSSEs organer og institusjoner, Sekretariatet og mange av OSSEs feltoperasjoner er engasjert i virksomhet rettet mot trusler knyttet til diskriminering og intoleranse, herunder trusler som skyldes religiøse og etniske spenninger, kombinert med voldelig ekstremisme. De har også en viktig funksjon når det gjelder tidlig varsling. Det årlige gjennomføringsmøtet innenfor den menneskelige dimensjon og andre møter i forbindelse med denne dimensjon innebærer en anledning til å drøfte trusler knyttet til diskriminering og intoleranse og til å gi anbefalinger om mulige tiltak til bekjempelse av slike trusler. OSSE vil, samtidig som ytringsfriheten respekteres fullt ut, sette alt inn på å bekjempe kriminalitet som bunner i hat forårsaket av rasistisk og antisemittisk propaganda og fremmedfrykt på Internett.

38. Deltakerstatene og OSSEs organer og institusjoner har forpliktet seg til å trappe opp innsatsen mot trusler som følger av diskriminering og intoleranse. Det vil bli arbeidet aktivt for å fremme harmoniske forhold mellom etniske og religiøse grupper, språkgrupper og andre grupper, og for å fremme rettighetene til personer som tilhører nasjonale minoriteter, og også like vilkår for kvinner og menn. Vold, intoleranse, ekstremisme og diskriminering mot disse gruppene, herunder vandrearbeidere, asylsøkere og andre innvandrere, må motarbeides, og de som står bak slike handlinger, må stilles til ansvar. Samtidig er det vesentlig at personer som tilhører slike grupper, viser respekt for rettsstatens normer, demokratiske verdier og personlig frihet.

39. OSSE erkjenner i denne sammenheng at roma og sinti står overfor særlige vanskeligheter, og at det er behov for å treffe effektive tiltak med sikte på å fjerne all diskriminering av disse gruppene og gi dem like vilkår, i tråd med OSSEs forpliktelser. OSSE har derfor vedtatt en handlingsplan for å bedre situasjonen for roma og sinti i OSSE-området.

40. OSSEs innsats vil særlig bli rettet mot de unge for å skape økt forståelse blant dem for nødvendigheten av toleranse og betydningen av forsoning og fredelig sameksistens. Deres framtidsutsikter er avgjørende. OSSE vil derfor påta seg en større rolle innenfor utdanning der det er hensiktsmessig. Opplysningsarbeid om menneskerettigheter er eksempelvis et felt som bør ha krav på særskilt oppmerksomhet.

41. Det vil bli gjort full bruk av ODIHRs overvåkningskapasitet, og operasjonelt samarbeid med andre overvåkningsorganer på områder som innhenting og utveksling av opplysninger og felles analyse, vil bli fremmet for å få et mest mulig komplett bilde av utviklingen. Dermed kan OSSE effektivt sette inn kreftene på de områdene som har høyest prioritet.

Håndtering av trusler knyttet til økonomi og miljø

42. OSSEs svar på økonomiske og miljømessige utfordringer og trusler knyttet til sikkerheten er fastlagt i et nytt dokument om en strategi for den økonomiske og miljømessige dimensjon. Dette dokumentet oppmuntrer til å videreutvikle samarbeidet mellom deltakerstatene på ulike områder, til å iverksette tiltak og strategier som tar sikte på å styrke godt styresett på alle plan, sikre en i alle henseender bærekraftig utvikling og verne miljøet. OSSE vil i den forbindelse, og i samsvar med Plattform for kooperativ sikkerhet, ta fullt ut hensyn til andre internasjonale organisasjoners og institusjoners virksomhet med sikte på å gi et verdifullt tilskudd og oppnå synergigevinster.

43. For å lette gjennomføringen av disse oppgavene vil OSSEs rolle bli styrket ved å bedre dialogen mellom deltakerstatene i økonomiske og miljømessige spørsmål. OSSE vil også bedre gjennomgangen av gjennomføringen av forpliktelser, og styrke kapasiteten både med hensyn til å gi råd og bistand og til å mobilisere og gjøre det lettere å sette inn ekspertise og ressurser fra andre internasjonale organisasjoner.

Håndtering av spesielle trusler av militærpolitisk karakter

44. OSSE har bidratt betraktelig til å sikre at truslene fra den vedvarende konsentrasjonen av omfattende militære styrker og militær kapasitet i Europa er kommet ned på et lavt nivå. Eksisterende OSSE-dokumenter og -instrumenter vedtatt innenfor den militærpolitiske dimensjon viser at det har skjedd en betydelig endring i det strategiske sikkerhetsklimaet. Disse dokumentenes og instrumentenes relevans og gyldighet når det gjelder å møte og håndtere langvarige, tradisjonelle og mellomstatlige trusler, herunder militære faktorer og kampstyrke som fortsatt er av betydning for det nåværende og framtidige sikkerhetsklima, er ikke blitt mindre. Disse instrumentenes betydning for konfliktforebygging og oppbygging av tillit er opplagt. Det er fortsatt viktig at deltakerstatene gjennomfører disse instrumentene.

45. Men OSSE-området står også overfor en rekke trusler innenfor den militærpolitiske dimensjon som enten er nye eller som har endret karakter eller gjennomslagskraft. Disse truslene krever et tosidig svar i tråd med punkt 28 i Sikkerhetspakten for Europa, særlig fordi full gjennomføring, rettidig tilpasning og, om nødvendig, en videreutvikling av avtalene om rustningskontroll og tillits- og sikkerhetsskapende tiltak er vesentlige bidrag til vår politiske og militære stabilitet. De eksisterende dokumentenes effektivitet vil bli bedret og styrket ved behov, og tilleggsinstrumenter og nye instrumenter vil bli utviklet der det viser seg nødvendig.

46. OSSE har spilt en aktiv rolle i spørsmål om ikke-spredning, kontroll med eksport og overføring. Det er rom for forbedringer når det gjelder ulovlig overføring av konvensjonelle våpen og av håndvåpen og lette våpen, med utgangspunkt i blant annet OSSE-dokumentet om håndvåpen og lette våpen. Forum for sikkerhetssamarbeid (FSC) har gått i gang med å utvikle en strukturert dialog om ikke-spredning. Denne dialogen vil, sammen med en frivillig utveksling av informasjon om nasjonale initiativ for å hindre spredning av masseødeleggelsesvåpen, kunne utgjøre et verdifullt bidrag til åpenhet og sikkerhet generelt.

47. OSSE bruker alle de verktøy Organisasjonen har til disposisjon i kampen mot spredning av bærbare luftforsvarssystemer (MANPADS), herunder de verktøy som omfattes av OSSE-dokumentet om håndvåpen og lette våpen. Som et første skritt har Sikkerhetsforumet besluttet å arbeide for at det gjennomføres en effektiv og omfattende kontroll med eksporten av MANPADS, samt å oppmuntre statene til å søke hjelp med å destruere overskytende MANPADS og sørge for sikkerheten rundt og integriteten til nasjonale lagre ved å beskytte dem mot tyveri og ulovlig overføring.

48. Å eliminere sikkerhetsrisiko i forbindelse med lagre av våpen og materiell innenfor OSSE-området er en annen utfordring vi står overfor. OSSE har engasjert seg i arbeidet med å minske den risiko som følger av overskuddslagre av konvensjonell ammunisjon og sprengstoff. Dette arbeidet skjer parallelt med prosjekter som tar sikte på å eliminere eller bedre forvalte beholdninger av håndvåpen. Dersom OSSEs feltoperasjoner blir pålagt denne oppgaven, kan de ha en koordinerende rolle ved slike prosjekter for å sikre en mest mulig effektiv bruk av ressursene.

49. Regimet fastsatt i avtalen om konvensjonelle styrker i Europa (CFE) bidrar fortsatt i betydelig grad til at sikkerhet og stabilitet er en hjørnesten i den europeiske sikkerhetsstruktur. Avtalen om åpne luftrom er et annet viktig juridisk instrument som bidrar sterkt til åpenhet og innsyn.

50. Likevel kan det fremdeles finnes områder som ennå ikke er tilstrekkelig omfattet av det utvidede sikkerhetsregimet for rustningskontroll og tillits- og sikkerhetsskapende tiltak, og der det er rom for å treffe ytterligere multilaterale tiltak og skritt for å bekjempe truslene på tilfredsstillende vis.

51. En måte å håndtere truslene utenfor OSSE-regionen på, er å forsøke å utvide de aktuelle prinsippene, normene og tiltakene nedfelt i en rekke av OSSEs militærpolitiske dokumenter, til naboregionene. OSSE er særlig interessert i å oppmuntre sine samarbeidspartnere samt sine samarbeidspartnere i middelhavsområdet til å delta i en rekke av de eksisterende informasjonsutvekslinger og andre initiativ innenfor rammen av OSSEs tillits- og sikkerhetsskapende tiltak. Det vil bli oppmuntret til gjensidig utveksling av tidlig varsling.

Samarbeid med andre internasjonale organisasjoner og institusjoner

52. Ingen stat eller organisasjon kan møte utfordringene vi står overfor i dag, alene. En samordning av innsatsen fra alle relevante organisasjoner er derfor vesentlig. OSSEs samspill med andre organisasjoner og institusjoner er basert på Plattform for kooperativ sikkerhet. Deltakerstatene har i denne forpliktet seg til å søke å styrke den politiske og operasjonelle sammenhengen mellom alle organer som arbeider med sikkerhet, både i møte med bestemte trusler og under utformingen av svar på nye trusler og utfordringer. Med en sikkerhetssituasjon som er i stadig endring, må det en større innsats til for å nå dette grunnleggende målet - en innsats der den enkelte organisasjons sterke sider og fortrinn kan utnyttes.

53. Vårt samarbeid med andre organisasjoner og institusjoner omfatter i dag politisk dialog, samordning og strukturert samarbeid om tematiske eller regionale spørsmål i hele OSSE-regionen, basert på felles verdier og mål. Det er viktig å intensivere samspillet både på politisk og operasjonelt nivå. Samarbeid og samordning i praktiske saker og prosjekter må styrkes, både ved hovedkontorene og ute i felten. Det bør oppmuntres til kontakt mellom utsendinger og spesielle representanter samt til utvikling av felles strategier og felles sendelag for faktainnsamling.

54. OSSE ønsker å utvide sine forbindelser med alle organisasjoner og institusjoner som arbeider for utvidet sikkerhet i OSSE-området, og har etablert et system med regelmessige konsultasjoner både på teknisk og politisk nivå med en rekke av disse organisasjonene og institusjonene, blant annet med FN, EU, NATO og Europarådet. OSSE må fortsatt være fleksibel, slik at Organisasjonen kan samarbeide med ulike organisasjoner ettersom deres kapasitet og fokus kan forandre seg over tid, parallelt med endringene i trusselbildet og Organisasjonens kapasitet.

55. Som regional ordning etter FN-paktens kapittel VIII er OSSE et forum for samarbeid med subregionale organisasjoner i sitt område. OSSE vil fortsatt arrangere møter innenfor bestemte emner for å utveksle informasjon og samordne virksomheten med disse organisasjonene og institusjonene. Praktiske tiltak for å utveksle relevant erfaring i OSSE med andre regionale organisasjoner bør også videreføres. OSSE er rede til å vurdere å støtte initiativ og planer utarbeidet i andre fora for å bedre samarbeidet i kampen mot slike trusler, slik tilfellet har vært med FN-konvensjonene mot terrorisme, der OSSE har gitt støtte til gjennomføringen.

56. OSSE har utviklet et sterkt og omfattende samspill med frivillige organisasjoner, som stadig bidrar i betydelig grad til Organisasjonens samlede innsats. Dette samspillet må styrkes ytterligere.

57. Slikt samarbeid om spørsmål som dekker hele spekteret av trusler som omfattes av denne strategi, må styrkes. Det må settes inn større krefter på å få Plattform for kooperativ sikkerhet til å fungere bedre for å kunne møte felles trusler på en mer effektiv måte. For å få til dette vil det bli foreslått å opprette en ny konsultativ ad-hoc-mekanisme, etter samråd med andre internasjonale organisasjoner og institusjoner, som ledd i en samlet innsats for å analysere og håndtere truslene i fellesskap. OSSE foreslår at dette instrumentet skal være en fleksibel ramme for konsultasjon, der det opprettes kontakt med relevante organisasjoner og institusjoner når en konkret trussel oppstår eller vokser. Andre metoder for å intensivere samarbeidet ytterligere kan bestå i å avholde mer regelmessige møter for utveksling av informasjon med aktuelle organisasjoner og institusjoner, samt å opprette kontaktpunkter.

Konklusjon

58. I denne strategi har vi påpekt en rekke trusler mot vår felles sikkerhet og stabilitet. Vi har lagt strategiske føringer for vår virksomhet med sikte på å forebygge og bekjempe disse truslene. Det faste råd og Forum for sikkerhetssamarbeid er sammen med institusjonene, feltoperasjonene og Sekretariatet pålagt å bidra innenfor sine kompetanseområder og mandater til gjennomføringen og oppfølgingen av strategien. Et effektivt svar vil kreve at alle OSSEs organer og institusjoner har en konsekvent og samordnet tilnærming. Formannskapet vil på vegne av Ministerrådet og Det faste råd stå ansvarlig for samordningen av og konsultasjoner om gjennomføringen av strategien. Den årlige tilsynskonferansen om sikkerhetsspørsmål vil regelmessig innebære en anledning til å gjennomgå strategien og gjennomføringen av den og til å kartlegge og analysere truslene og utfordringene etter hvert som de oppstår. Den vil også innebære en anledning til å lansere nye mottiltak og å styrke selve strategien om nødvendig. Våre mottiltak må også samordnes med tiltak i andre organisasjoner og institusjoner. Vi vil legge vekt på områder og spørsmål der OSSEs bidrag kan utgjøre en reell forskjell. Vi ønsker at et styrket OSSE skal bidra til å møte de truslene og utfordringene som hele OSSE-området står overfor, og å gi folk økt sikkerhet og derigjennom det enkelte menneske et bedre liv - noe som er målet med all vår innsats.

Til forsiden