9 Samferselsdepartementets vurdering og tilråding
Hovedhensikten med det plan- og utredningsarbeidet som er gjennomført er å få frem løsninger for å legge jernbanetrafikken gjennom Gamlebyen i tunnel slik at miljøet og levevilkårene kan bedres og dermed bidra til en positiv byutvikling. En viktig forutsetning for planarbeidet er at tiltaket ikke skal redusere mulighetene for en positiv utvikling av kulturmiljøene og kulturminnene og ikke redusere jernbanens muligheter til å styrke kollektivtrafikken.
9.1 Vurdering av alternativene
Utredningsarbeidet som er gjennomført i perioden 1997 til 2000, er meget omfattende og har fått frem 3 ulike prinsippløsninger for omlegging av togtrafikken på strekningen Oslo S - Bryn og i alt 8 løsningsvarianter.
Alle alternativer gir store miljømessige forbedringer i form av redusert støy, vibrasjoner og strukturlyd for de ca. 3500 boligene i influensområdet fra jernbanen. I-alternativene som forutsetter fortsatt togtrafikk på Hoved- og Gjøvikbanen gir store forbedringer for bomiljøet, men mindre enn II- og III alternativene som fjerner all togtrafikk fra Gamlebyen og den fysiske barrieren gjennom området.
Resultatene fra de bedrifts- og samfunnsøkonomiske analysene av jernbanesystemet og øvrige transportsystemer gir ikke grunnlag for å trekke noen entydig konklusjon med hensyn til rangering av alternativene.
Ingen av alternativene vil medføre vesentlige endringer for togtrafikken i driftsfasen i forhold til sammenlikningsgrunnlaget, bortsett fra at et nytt godsspor med hensiktsmessige stigningsforhold vil styrke godstrafikkens konkurranseevne. I flere av alternativene kan imidlertid godstogene følge den omlagte Hoved-/Gjøvikbanen, hvor stigningsforholdene er de samme som langs dagens trasé opp mot Bryn. Et nytt godsspor til om lag 750 mill. kroner bør etter Samferdselsdepartementets vurdering kunne ses uavhengig av Gamlebyprosjektet og i stedet vurderes i forbindelse med den videre planlegging av Folloporten.
I Gamlebyen ligger fortsatt mange fredede levninger fra byen som lå her i middelalderen. Det gjelder bevarte bygninger, ruiner og kulturlag under overflaten og som alle er fredet etter lov om kulturminner. Alle alternativer som i ulik grad kommer i konflikt med de automatisk fredede kulturminnene, vil teknisk sett kunne gjennomføres. Alternativene som krever en omfattende utgraving i Minneparken med etablering av en åpen byggegrop i flere etasjer, vil med stor sannsynlighet påføre Ladegården og Bispegården setningsskader. Riksantikvaren har varslet innsigelse mot alle slike løsninger og foreslår derfor at det videre arbeid med løsninger for Gamlebyen og Folloporten tar utgangspunkt i trasékorridoren over Loenga (I/II Loenga).
Samferdselsdepartementet mener at dersom det er mulig å unngå ytterligere oppgraving i Minneparken med fare for å påføre Ladegården og Bispegården skader, bør dette veie tungt i prioriteringen mellom alternativene. Loenga I/II legges utenom de mest sårbare områdene i Gamlebyen og er i så måte de klart enkleste alternativene. Disse alternativene har den korteste byggetiden med relativt liten innvirkning på togdriften i anleggsperioden og hvor anleggsaktiviteten har minst konsekvenser for beboerne i Gamlebyen. Løsningene vil også bidra til å rydde opp i Loengaområdet med den planlagte Middelalderparken.
Driftsbanegården i Lodalen har på grunn av sin nærhet og tilgjengelighet til «alle» spor, en gunstig plassering i forhold til Oslo S. Forutsetningen om å opprettholde to driftsspor opp til Lodalen har imidlertid meget stor innvirkning på utformingen og kompleksiteten i alle alternativene. På lengre sikt vil det kunne være aktuelt å vurdere en alternativ lokalisering av driftsbanegården.
9.2 Videre planprosess
Konsekvensutredningen og tilleggsutredningen gir et meget godt grunnlag for den videre planleggingen i området. Etter at Stortinget har behandlet denne proposisjonen vil Oslo kommune sluttbehandle kommunedelplanen som er utarbeidet og har ligget ute til høring og offentlig ettersyn sammen med konsekvensutredningen for tunnel under Gamlebyen. Stortingets vedtak om Gamlebyprosjektet vil legge føringer for transportløsningene i kommunedelplanen.
Stortingets beslutning vil også legge rammebetingelsene for den videre planlegging av nytt dobbeltspor Oslo S - Hauketo (Folloporten). Det er forutsatt at det skal gjennomføres en konsekvensutredning som grunnlag for å avklare den endelige traséføringen for Folloporten gjennom Gamlebyen. Melding om konsekvensutredning for dette arbeidet lå ute til høring sammen med konsekvensutredningen for Gamlebyprosjektet.
Som del av arbeidet med den videre planlegging av Folloporten mener Samferdselsdepartementet at en bør konsentrere seg om ett hovedkonsept. Samferdselsdepartementet mener at nye inngrep i størst mulig grad bør legges utenom Gamlebyen og at løsningene bør ta utgangspunkt i traséføringen over Loenga. Dersom Stortinget vedtar at Gamlebyprosjektet skal gjennomføres eller at det skal legges til rette for en senere gjennomføring, anbefales at det tas utgangspunkt i I/II Loenga. Begge alternativene må gjennomgås nøye med tanke på en optimalisering av løsningskonseptene, standardkrav og tilgjengelighet/fleksibilitet i forhold til Oslo S.
Samferdselsdepartementet mener videre at Jernbaneverket må sette i gang planlegging av avbøtende tiltak som kan bidra til å bedre boforholdene i Gamlebyen utover det omfattende arbeidet som er gjennomført de senere år. Ved å gjennomføre tiltak mot vibrasjoner og strukturstøy i sporet, samt gjennomføre ytterligere støyskjerming av boliger vil en kunne oppnå ytterligere forbedring av boforholdene. Planleggingen av tiltak mot vibrasjoner bør ta utgangspunkt i en kvalitetsheving av skinnegangen ved å stille strengere krav til jevnhet på skinnene og vibrasjonsreduserende sporveksler.
9.3 Samferdselsdepartementets tilråding
Samferdselsdepartementet er av den oppfatning at investeringsbehovet ikke for noen av alternativene står i rimelig forhold til hva som oppnås i forbedringer av bomiljø og arealutvikling i Gamlebyen og kan derfor ikke tilrå realisering av prosjektet jernbanetunnel gjennom Gamlebyen.
Samferdselsdepartementet anbefaler at det i stedet settes i gang planlegging av tiltak som på en mer kostnadseffektiv måte vil bedre bomiljøet ytterligere. Målet er å fremme tiltak som kan bidra til at alle boliger får støy- og vibrasjonsforhold som tilfredsstiller gjeldende normer.
Videre foreslås at det settes i gang et arbeid som har til hensikt å avklare jernbanens arealbehov i Oslo S-området og at dette ses i sammenheng med prosessen tilknyttet utviklingen av Bjørvika-området.
Dersom Stortinget likevel vedtar at Gamlebyprosjektet skal gjennomføres eller at det skal legges til rette for at det skal kunne gjennomføres senere, mener Samferdselsdepartementet at det i det videre arbeid bør tas utgangspunkt i alternativene I/II Loenga og at disse optimaliseres ytterligere i forbindelse med konsekvensutredningen for Folloporten. Endelig valg av løsningskonsept vil i så fall kunne avklares i tilknytning til konsekvensutredningen for Folloporten og kommunedelplanen for området.