1 Ord og uttrykk
Arbeidstillatelse: Begrepet arbeidstillatelse har falt bort med utlendingsloven 2008 som bare benytter begrepet oppholdstillatelse. I henhold til utlendingsloven 1988 var arbeidstillatelse en tillatelse som ga rett til å ta arbeid og opphold i Norge for den tid som var fastsatt.
Asyl: Fristed for personer som har rett til internasjonal beskyttelse. Etter utlendingsloven 2008 brukes asyl eller beskyttelse som betegnelse på oppholdsstatusen for alle som har rett til beskyttelse etter internasjonale konvensjoner, og som får oppholdstillatelse som flyktninger etter den nye loven. Etter utlendingsloven 1988 ble begrepet bare brukt om status for de som faller inn under flyktningkonvensjonen. Utlending med rett til beskyttelse etter andre konvensjoner enn flyktningkonvensjonen ble gitt opphold på humanitært grunnlag.
Asylmottak: Frivillig botilbud for personer som har søkt om asyl. Etter endelig vedtak i saken blir de normalt boende en periode i mottak før bosetting eller utreise.
Asylshopping:At en person fremmer søknad om asyl i land etter land, og får søknaden behandlet i flere land. Dublinsystemet ønsker bl.a. å gi tydelige regler for hvilket lands myndigheter som har ansvar for å behandle en asylsøknad og begrense muligheten for å fremme asylsøknader i land etter land i Europa.
Asylsøker: Person som søker om beskyttelse mot forfølgelse i hjemlandet. Vedkommende blir kalt asylsøker frem til søknaden er endelig avgjort.
Bortvisning: Vedtak om å nekte utlendinger adgang til landet eller påby utlendinger som oppholder seg her å forlate landet. Vedtaket er ikke til hinder for senere innreise. Bortvisning må ikke forveksles med utvisning eller uttransportering.
Bosetting:Overføringsflyktninger og tidligere asylsøkere som har fått oppholdstillatelse, bosettes gjennom samarbeid mellom staten, ved Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), og kommunene. For kommunene er bosetting av flyktninger en frivillig oppgave. De fleste flyktninger i Norge bosettes med hjelp fra det offentlige.
Enslig mindreårigasylsøker (EMA):Asylsøker som er under 18 år og uten foreldre eller andre med foreldreansvar i Norge.
Familieinnvandring:Brukes som samlebetegnelse for familiegjenforening og familieetablering. Familiegjenforening gjelder tilfeller hvor partene har levd sammen som ektefeller eller samboere før referansepersonen kom til Norge eller hvor søkeren er referansepersonens barn. Familieetablering brukes når søkeren har inngått ekteskap med en person som allerede er bosatt i Norge, og partene ønsker å leve sammen her.
Flyktning: Person med rett til beskyttelse etter internasjonale konvensjoner som Norge er bundet av, herunder Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Etter utlendingsloven 1988 ble betegnelsen brukt kun om asylsøkere og overføringsflyktninger som falt inn under flyktningkonvensjonen.
Flyktningpolitikk:Omfatter mål, regelverk og tiltak i arbeidet for å forebygge og løse flyktningproblemer og hjelpe flyktninger, både internasjonalt og nasjonalt. Flyktningpolitiske virkemidler er bl.a. forebyggende tiltak, nødhjelp, asyl/vern, gjenbosetting og tilbakevendingstiltak.
Gjenbosetting:Overføring av flyktninger fra et land for bosetting i et annet land, vanligvis i samarbeid med UNHCR.
Inkludering: Begrepet benyttes bredere enn begrepet integrering og handler om at alle skal ha like muligheter til å bidra og til å delta i fellesskapet. Ett element i inkluderingspolitikken er å forhindre at personer med innvandrerbakgrunn har dårligere levekår og lavere samfunnsdeltakelse enn befolkningen for øvrig.
Innvandrer:Person med to utenlandskfødte foreldre, som selv er innvandret til Norge.
Innvandring:Innflytting til et annet land enn sitt fødeland for varig bosetting.
Integrering: Handler om tilrettelegging og tilpassing for at nye innvandrere skal bli inkludert i samfunnet. Målet er å sikre at nyankomne innvandrere raskest mulig kan bidra med sine ressurser i arbeids- og samfunnslivet. Integreringspolitikk inngår igjen som en del av inkluderingspolitikken, som har som overordnet mål at alle som bor i Norge skal ha like muligheter til å delta og til å bidra i fellesskapet.
Migrasjon: Flytting eller vandring over landegrenser, uavhengig av årsak og varighet. Det skilles gjerne mellom frivillig migrasjon, f.eks. arbeidsmigrasjon, og tvungen migrasjon, f.eks. flyktningstrømmer.
Migrasjonspartnerskap: Som ledd i EUs globale tilnærming til migrasjon ønsker EU å bygge ut samarbeid med så vel opprinnelses- som transittland. Målet er å få en bedre styring med migrasjonsstrømmene. EU utvikler for tiden tre partnerskapsmodeller: mobilitetspartnerskap, migrasjonssentra og samarbeidsplattformer for migrasjon og utvikling.
Non-refoulement: Forbud i henhold til flyktningkonvensjonen mot å returnere en person til et område der vedkommendes liv eller frihet er truet pga. rase, religion, nasjonalitet, politisk virksomhet eller tilhørighet til en særskilt sosial gruppe. I enkelte sammenhenger dekker begrepet også returforbud etter andre konvensjoner.
Omsorgssenter:Det statlige barnevernets tilbud til enslige mindreårige asylsøkere under 15 år.
Opphold på humanitært grunnlag: Oppholdstillatelse som gis pga. sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til riket.
Oppholdstillatelse:En tillatelse som gir rett til å ta opphold og arbeid i Norge for den tid som er fastsatt, og med forbehold om at det kan være fastsatt særskilte begrensninger i retten til å ta arbeid. Nordiske borgere og borgere av andre medlemsland i EU enn Bulgaria og Romania trenger ikke oppholdstillatelse for å oppholde seg eller arbeide i Norge. I henhold til utlendingsloven 1988 ga oppholdstillatelse ikke rett til å ta arbeid med mindre annet var særlig fastsatt.
Overføringsflyktning:Flyktning som får komme til Norge gjennom et organisert uttak, vanligvis i samarbeid med UNHCR. Etter forslag fra regjeringen fastsetter Stortinget gjennom budsjettbehandlingen årlig en kvote for hvor mange overføringsflyktninger Norge skal ta imot. Betegnelsen kvoteflyktning er også mye brukt.
Permanent oppholdstillatelse: Tillatelse som kan gis til personer som har vært i Norge i minst tre år med gyldig oppholdstillatelse som danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse. Tillatelsen er ikke avgrenset i tid. Den gir rett til varig opphold og tillatelse til å ta seg arbeid i Norge. Den gir også utvidet vern mot bortvisning og utvisning. En permanent oppholdstillatelse faller som hovedregel bort ved sammenhengende opphold i utlandet som varer i mer enn to år. Utlendingsloven 1988 benyttet betegnelsen bosettingstillatelse.
Retur:Utlendinger som har fått endelig avslag på asylsøknaden plikter å forlate Norge frivillig. Vanligvis blir det satt en frist, slik at utlendingen kan forberede hjemreisen. Utlendinger som ikke har reist frivillig når fristen utløper, kan uttransporteres av politiet med tvang.
Tilbakevending:Flyktninger med lovlig opphold i Norge som frivillig vender tilbake til hjemlandet. Tilbakevending kan skje på eget initiativ eller være organisert av myndighetene. Tilbakevendingen kan foregå med eller uten offentlig støtte og annen aktiv stimulans eller tilrettelegging.
Tredjeland: Land utenfor EØS/EFTA-området. Personer fra dette området omtales som tredjelandsborgere.
Utlending: Utenlandsk statsborger som oppholder seg i Norge, uavhengig av årsaken til oppholdet eller hvor lenge det varer.
Uttransportering: Utlendinger som ikke får oppholdstillatelse i Norge, plikter å forlate landet frivillig. Dersom utlendingen nekter å forlate Norge frivillig, kan politiet tvangsmessig uttransportere vedkommende fra landet.
Utvisning: Vedtak som innebærer at en utlending mister retten til opphold i riket og ilegges et forbud mot fremtidig innreise (varig eller for en bestemt tid).
Visum: Tillatelse til å reise inn i og oppholde seg en periode i et land. Norge har avtaler om fritak fra visumplikt med en rekke land.