1 Utkast til (endringer i) Lover og forskrifter
a. I henhold til flertallets forslag Lov xx desember 2000 om endring av og tillegg til lov 18 august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) § 44 m punkt 5 og om tillegg til lov 21 nov 1952 nr. 2 om skattebetaling § 22.
§ 1 ( Endring av skatteloven)
Skattelovens § 44 m punkt 5 skal lyde:
Det gis fradrag i skatten med 25 % av kostnadene til godkjent forsknings- og utviklingsprosjekter, eller tilskott til godkjent forskningsinstitusjon eller sammenslutning av næringsdrivende som har til formål å drive forskning og utvikling. For den enkelte skatteyter er det øvre prosjektbeløp eller tilskottsbeløp det i sum tas hensyn til, kr. 4 mill. pr. år.
For dokumenterte utgifter til innkjøp av forsknings- og utviklingstjenester ved godkjent forskningsinstitusjon kan det i tillegg til fradrag etter første ledd kreves 25 % i fradrag i skatten innenfor en årlig innkjøpramme på kr. 8 mill.
Departementet gir nærmere regler om utfylling og gjennomføring av bestemmelsene i første og annet ledd.
§ 2 (Endring av skattebetalingsloven)
Skattebetalingslovens § 22 annet ledd skal lyde:
Fradrag til forskning og utvikling etter lov 18 august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt § 44 m pkt. 5 skal komme til avregning på samme måte som betalt forskottskatt.
§ 3 ( Ikrafttredelse)
Kongen bestemmer når denne lov trer i kraft.
Fra samme tid oppheves nåværende § 44 m punkt 5 i skatteloven.
Forskrift om forskning og utvikling i næringslivet.
Fastsatt ved kgl. res. xx des. 2000 med hjemmel i lov 18 august nr. 8 1911 om skatt av formue og inntekt § 44 m pkt. 5.
§ 1 (Skattefradrag for forsknings- og utviklingsprosjekter)
For godkjente forsknings- og utviklingsprosjekter som faller inn under skattelovens § 44 m pkt. 5 og denne forskrift, kan en skatteyter trekke 25 % av prosjektkostnaden fra den skyldige skatten. Det øvre årlige beløp det tas hensyn til, er kr. 4 mill. pr. år for summen av bedriftens prosjekter.
Når flere skatteytere etablerer felles forsknings- og utviklingsprosjekter, kan hver av dem gjøre fradrag i samsvar med første ledd, selv om prosjektets eller prosjektenes totalkostnad overstiger kr. 4 mill., men slik at grensen på kr. 4 mill. gjelder for hver enkelt skatteyter.
§ 2 ( Godkjenning av prosjekter)
Krav om godkjenning av prosjekt forelegges Norges Forskningsråd (Forskningsrådet) etter nærmere bestemmelser fastsatt av Forskningsrådet. Godkjenningen omfatter både prosjektets art og hvilke kostnader som kan inngå i beregningsgrunnlaget for fradragsretten.
Dersom svar ikke er gitt innen tre uker etter at kravet er framsatt, anses prosjektet som godkjent.
Vedtak i godkjenningssak kan påklages etter § 10.
§ 3 ( Utvidet prosjektramme ved samarbeid med forskningsinstitusjon)
For dokumenterte utgifter til innkjøp av FoU-tjenester fra godkjent universitet, høgskole eller forskningsinstitutt, kan det i tillegg til fradrag etter § 1 kreves 25 % fradrag i skatten innenfor en årlig innkjøpsramme på kr. 8 mill. Skatteyteren kan fylle rammen med flere prosjekter og med ulike forskningsinstitusjoner. Godkjenning etter § 2 er ikke nødvendig for innkjøp etter første punktum.
Den utvidete rammen etter første ledd gjelder også for hvert enkelt foretak selv om flere skatteytere går sammen i felles prosjekt med godkjent forskningsinstitusjon.
§ 4 (Tilskott til forskningsinstitutt, bransjeforskning m.v.)
Skatteytere kan helt eller delvis i stedet for å gjennomføre egne forsknings- og utviklingsprosjekter etter § 1 yte tilskott til godkjent forskningsinstitusjon eller godkjent sammenslutning av næringsdrivende som skal drive forskning og utvikling.
Forskningsrådet kan i vilkår for godkjenningen fastsette nærmere krav til hvilke typer prosjekter godkjenningen omfatter og nærmere bestemmelse om hvilke kostnader som faller inn under ordningen, regnskapsføring m.v. Bestemmelsen i § 9 annet ledd gjelder tilsvarende.
Tilskott skal brukes til virksomhet som godkjenningen dekker senest 2 år etter at de er innbetalt. For beløp som ikke er brukt, er den godkjente institusjonen pliktig til å betale 25 % av tilskottet tilbake til kemneren.
§ 5 ( Hvem som omfattes av forskriften m.v.)
Forskriften gjelder for selvstendig næringsdrivende, herunder enkeltpersoner, og prosjekter som har saklig sammenheng med næringsvirksomheten. Universitet, høgskole eller forskningsinstitutt som mottar grunnbevilgning fra det offentlige, regnes ikke som næringsdrivende etter denne forskrift.
I konsern etter lov 4 juni nr.59 1976 om aksjeselskaper § 1–2 gjelder beløpsgrensene for hvert selskap. Ved samarbeidsprosjekter mellom selskaper i samme konsern, betraktes selskapene som én bedrift i forhold til rammene i §§ 1 og 3. Også ellers kan flere selskaper i konsern bli å regne som én bedrift dersom det ut fra en samlet vurdering er grunn til å se prosjektene i sammenheng.
§ 6 (Hvilke prosjekter som faller inn under forskriften)
Med forskning og utvikling menes i denne forskrift systematisk arbeid med sikte på å fremskaffe ny kunnskap, informasjon eller erfaring som antas å være til nytte i forbindelse med utvikling av nye eller bedre produkter eller tjenester eller produksjonsmåte.
Med prosjekt menes en definert oppgave med et klart formål, med et startpunkt og en avslutningsdato, med en planlagt kostnadsramme og eget regnskap.
Likt med prosjekt regnes utgifter til hospitering inntil 1 år av forsker med doktorgrads-kvalifikasjon eller doktorgradsstudent ansatt ved forskningsinstitusjon.
Forskriften gjelder bare for prosjekter som i det vesentlige er gjennomført i Norge. Forskningsrådet kan gjøre unntak fra denne bestemmelsen når samarbeidet med utenlandske kompetansemiljøer antas å ha særlig betydning for den skattepliktiges virksomhet i Norge.
§ 7 ( Prosjekter som faller utenfor fradragsordningen)
Fradragsordningen gjelder ikke prosjekter som:
1) har karakter av løpende drift eller dreier seg om modifikasjon av bedriftens produkter, tjenester eller produksjonsmåter som ikke fordrer ny kunnskap, informasjon eller erfaring.
2) dreier seg om organisasjonsutvikling, opplæring eller kvalitetssikring.
3) i det vesentlige er kunde- eller markedsundersøkelser.
4) har til formål å tilpasse et produkt til ulike kunder.
5) består i installasjon eller tilpasning av innkjøpt utstyr.
6) går ut på å kopiere eller konstruere produkter andre har skapt.
7) kan karakteriseres som kunstneriske, musikalske, filmatiske, litterære el.l., eller som i det vesentlige er design.
8) består i å lage pilotanlegg for produksjon.
9) går ut på å drive plante- eller dyreavel med mindre det er tale om å lage en hybrid
eller bruke avanserte teknikker for å frembringe planter eller dyr som kan beskyttes immatriellrettslig.
10) går ut på å erverve, oppføre eller utbedre fast eiendom, kjøretøy, skip eller fly.
11) har til formål å lete etter eller påvise mineralske forekomster, naturressurser el.l., med mindre det dreier seg om å utvikle nye avanserte teknikker som kan beskyttes immateriellrettslig.
Departementet kan fastsette nærmere regler om hvilke prosjekter som faller utenfor fradragsordningen.
§ 8 (Kostnader det tas hensyn til)
Det tas bare hensyn til de kostnader som kan knyttes direkte til prosjektet. Dette omfatter lønn og arbeidsgiveravgift for de personer som arbeider direkte på prosjektet og de som i henhold til prosjektplanen leder prosjektet og utgifter for øvrig som i det vesentlige angår prosjektet og ikke senere produksjon. Generelle administrasjonskostnader og andre indirekte kostnader inngår ikke i grunnlaget.
Kostnader til kjøp av fast eiendom, bygningsmessige arbeider og kjøp eller påkostning av transportmidler inngår ikke i beregningsgrunnlaget.
§ 9 (Godkjenning av forskningsinstitusjon mv.)
Forskningsrådet godkjenner institusjoner etter lovens §§ 3 og 4. Godkjenning kan gis til en del av en forskningsinstitusjon. Ved avgjørelse av søknad om godkjenning, skal det legges vekt om institusjonen antas å kunne gi verdifulle bidrag til næringslivets kompetanse, eller om samarbeidet med næringslivet vil styrke forskningsinstitusjonens kompetanse.
Det kan settes vilkår for godkjenningen, herunder hvilke typer prosjekter og kostnader som omfattes av godkjenningen. Godkjenningen kan gjøres tidsbegrenset og kalles tilbake hvis vilkårene ikke blir fulgt.
§ 10 ( Om oppgjør for fradraget)
Fradrag etter §§ 1,3 og 4 kommer til avregning i forbindelse med skatteoppgjøret, jfr. skattebetalingslovens kap. IV. Skatteyter som ikke har skattepliktig inntekt får fradraget utbetalt etter samme regler som gjelder for innbetalt forskottskatt, jfr. Skattebetalingslovens § 22 annet ledd.
§ 11 ( Klage, taushetsplikt m.v)
Forskningsrådets vedtak etter denne forskrift kan påklages etter reglene i forvaltningsloven.
Departementet oppnevner en egen klagenemd for slike klager.
Ved behandling av saker etter denne forskrift gjelder de samme regler for taushetsplikt, opplysningsplikt m.v. og straffansvar som i skattesaker for øvrig.
§ 12 (Nærmere bestemmelse om gjennomføring av denne forskrift)
Departementet kan gir nærmere bestemmelse om gjennomføring av denne forskriften.
b. I henhold til mindretallets forslag Lov xx desember 2000 om forskning og utvikling i næringslivet.
§ 1 (lovens formål)
Denne lov har til formål å øke næringslivets forsknings- og utviklingsinnsats, fremme innovasjon og stimulere til forskningsbaserte nyetableringer. Loven tar særlig sikte på å styrke samarbeidet mellom bedrifter, og mellom bedrifter på den ene siden og universiteter, høgskoler og forskningsinstitutter på den annen side.
§ 2 (Krav på støtte til forskningsprosjekter)
For forsknings- og utviklingsprosjekter som faller inn under denne lov, og som blir forhåndsgodkjent, kan en bedrift trekke 25 % av prosjektkostnaden fra skyldig arbeidsgiveravgift og forskuddskatt. Det øvre årlige beløp det tas hensyn til, er kr. 4 mill. pr. år for summen av bedriftens prosjekter.
Når flere bedrifter etablerer felles forsknings- og utviklingsprosjekter, kan hver bedrift gjøre fradrag i samsvar med første ledd, selv om prosjektets eller prosjektenes totalkostnad overstiger kr. 4 mill., men slik at grensen på kr. 4 mill. gjelder for hver enkelt bedrift.
Fradragsrett etter første ledd og etter §§ 3 og 6 som ikke benyttes, kan overføres til neste år i inntil 5 år, med tillegg av rente.
§ 3 ( Utvidet prosjektramme ved samarbeid med forskningsinstitusjon)
For dokumenterte utgifter til innkjøp av FoU-tjenester fra godkjent universitet, høgskole eller forskningsinstitutt, utvides rammen etter § 2 for hvilke årlige beløp det kan kreves fradrag for til kr. 8 mill. Bedriften kan fylle rammen med flere prosjekter og med ulike forskningsinstitusjoner.
Den utvidete rammen etter første ledd gjelder også når flere bedrifter går sammen i felles prosjekt med godkjent forskningsinstitusjon.
Hvis bedriften i tillegg til samarbeidsprosjekter etter første ledd, gjennomfører forsknings-og utviklingsprosjekter alene eller i samarbeid med andre bedrifter etter § 2, kommer kostnadene til disse prosjektene til fradrag i den utvidete rammen på kr. 8 mill.
§ 4 (Hvilke prosjekter som faller inn under loven)
Med forskning og utvikling menes i denne lov systematisk arbeid med sikte på å fremskaffe ny informasjon eller erfaring som antas å være til nytte for bedriften i forbindelse med utvikling av nye eller bedre produkter eller tjenester eller produksjonsmåte. Loven omfatter ikke bedriftens egen løpende drift, kvalitetssikring, opplæring, organisasjonsutvikling mv. eller investeringer.
Med prosjekt menes en definert oppgave med et klart formål, med et startpunkt og en avslutningsdato, med en planlagt kostnadsramme og eget regnskap.
§ 5 ( Hvem som omfattes av loven m.v)
Loven gjelder for selvstendig næringsdrivende, herunder enkeltpersoner, og prosjekter som har saklig sammenheng med næringsvirksomheten.
I konsern etter lov 4 juni nr.59 om aksjeselskaper § 1–2 gjelder beløpsgrensene for hvert selskap. Ved samarbeidsprosjekter mellom selskaper i samme konsern, betraktes selskapene som én bedrift i forhold til rammene i §§ 2 og 3. Også ellers kan flere selskaper i konsern bli å regne som én bedrift dersom det ut fra en samlet vurdering er grunn til å se prosjektene i sammenheng.
§ 6 ( Tilskott til forskningsmiljøer, bransjeforskning o.l.)
Bedrifter kan helt eller delvis i stedet for å iverksette egne prosjekter etter § 2, yte tilskott til godkjent forskningsinstitusjon eller godkjent sammenslutning av næringsdrivende, som skal drive forskning og utvikling. Bedrift som gjør dette, kan ikke samtidig benytte seg av utvidetprosjektramme under § 3.
§ 7 (Straff)
Den som forsettelig eller grovt uaktsomt gir uriktige eller ufullstendige opplysninger når han forstår eller bør forstå at dette kan føre til støttemessige fordeler etter denne lov, eller som fører mangelfulle regnskaper eller ikke etterkommer pålegg etter denne lov, straffes med bøter, fengsel inntil 1 år eller begge deler.
§ 7 ( Ikraftreden og forskrifter om gjennomføring av loven)
Denne lov trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.
Kongen gir nærmere forskrifter om gjennomføring av denne lov, herunder om hvilke virksomheter som faller inn under loven, nærmere regler om hva slags prosjekter det kan gis støtte til, hvilke kostnadsarter det skal tas hensyn til, regler om overføring av ubrukt fradrag og renter, godkjenning av institusjoner etter denne lov, bruk av forskningsmidler innbetalt til bransjeforeninger el., godkjenning av prosjekter, klageregler, krav til dokumentasjon, regnskapsføring mv.
Kongen gir nærmere regler om tilsyn med at loven blir fulgt.
Forskrift fastsatt med hjemmel i lov xx desember 2000 om forskning og utvikling i næringslivet § 7 annet ledd ved kgl. res. xx desember 2000
§ 1 (Godkjenning av prosjekt)
Den som ønsker fradrag for prosjekt fremmer krav om dette overfor Norges Forskningsråd
( Forskningsrådet)
Forskningsrådet avgjør om prosjektet og kostnadene tilfredsstiller lovens og forskriftens bestemmelser. Dersom Forskningsrådet ikke har avsendt svar på krav innen 3 uker etter mottakelse, er prosjektet godkjent.
Forskningsrådet fastsetter nærmere bestemmelse om hva som skal regnes som prosjekt, saksbehandling mv. i forbindelse med krav om godkjenning av prosjekt.
§ 2 ( Prosjekter som faller utenfor fradragsordningen)
Fradragsordningen gjelder ikke prosjekter som:
har karakter av løpende drift eller dreier seg om modifikasjon av bedriftens produkter, tjenester eller produksjonsmåter som ikke fordrer ny kunnskap, informasjon eller erfaring
dreier seg om organisasjonsutvikling, opplæring eller kvalitetssikring
i det vesentlige er kunde- eller markedsundersøkelser.
har til formål å tilpasse et produkt til ulike kunder.
består i installasjon eller tilpasning av innkjøpt utstyr.
går ut på å kopiere eller konstruere produkter andre har skapt
kan karakteriseres som kunstneriske, musikalske, filmatiske, litterære el.l., eller som i det vesentlige er design
består i å lage pilotanlegg for produksjon
går ut på å drive plante- eller dyreavl med mindre det er tale om å lage en hybrid
eller bruke avanserte teknikker for å frembringe planter eller dyr som kan beskyttes immateriellrettslig
går ut på å erverve, oppføre eller utbedre fast eiendom, kjøretøy, skip eller fly
har til formål å lete etter eller påvise mineralske forekomster, naturressurser e.l., med mindre det dreier seg om å utvikle nye avanserte teknikker som kan beskyttes immateriellrettslig
Forskningsrådet kan fastsette nærmere regler om hvilke prosjekter som faller utenfor fradragsordningen.
§ 3 (Kostnader det tas hensyn til)
Det tas bare hensyn til de kostnader som kan knyttes direkte til prosjektet. Dette omfatter lønn og arbeidsgiveravgift for de personer som arbeider direkte på prosjektet og de som i henhold til prosjektplanen leder prosjektet og utgifter for øvrig som i det vesentlige angår prosjektet og ikke senere produksjon. Generelle administrasjonskostnader og andre indirekte kostnader inngår ikke i grunnlaget.
Kostnader til bygningsmessige arbeider, kjøp av og påkostninger på transportmidler inngår ikke i beregningsgrunnlaget. Forskningsrådet fastsetter nærmere regler om sjablonmessig ansettelse av lønn der eier eller ledende personell helt eller delvis arbeider vederlagsfritt på prosjektet.
§ 4 (Godkjenning av forskningsinstitusjon)
Forskningsrådet godkjenner institusjoner etter lovens § 3 og 6. Avslag på godkjenning kan påklages til klageutvalget nevnt i § 1. Godkjenning kan gis til en del av en forskningsinstitusjon. Ved avgjørelse av søknad om godkjenning, skal det legges vekt om institusjonen antas å kunne gi verdifulle bidrag til bedriftens kompetanse, eller om samarbeidet med bedriften vil styrke forskningsinstitusjonens kompetanse.
Forskningsrådet fastsetter nærmere regler om godkjenningen.
§5 (Nærmere regler om tilskott til bransjeforskning m.v.)
Forskningsrådet kan godkjenne en næringssammenslutning etter lovens § 6. Forskningsrådet kan i vilkår for godkjenningen fastsette nærmere krav til hvilke typer prosjekter sammenslutningen kan finansiere, og nærmere regler om sammenslutningens kostnader og regnskapsføring.
Innbetalte beløp skal brukes til sitt formål senest 2 år etter at de er innbetalt. For beløp som ikke er brukt, er sammenslutningen pliktig til å betale 25 % til kemneren.
§ 6 (Om hvordan oppgjøret skal foretas m.v.)
Kostnadsdekningen gjennomføres ved avregning mot skyldig arbeidsgiveravgift og skattetrekk. Når prosjektet er godkjent etter § 1, kan bedriften kreve fradrag for påløpte utgifter i de periodiske innbetalingene til kemneren, mot fremvisning av godkjenningsvedtak av Forskningsrådet. Den endelige avregningen for hvert kalenderår baseres på revisorattestert prosjektregnskap. Skattedirektoratet fastsetter nærmere regler for hvordan oppgjøret skal finne sted, herunder overføring av ubrukt fradragsbeløp.
§ 7 (Ordningens virkeområde)
Fradragsordningen gjelder bare for næringsdrivende som er skattepliktige i Norge og for prosjekter som i det vesentlige er gjennomført i Norge. Forskningsrådet kan gjøre unntak fra denne bestemmelsen når samarbeid med utenlandske kompetansemiljøer antas å ha særlig stor betydning for virksomheten i Norge. Universitet, høgskole eller forskningsinstitutt som mottar grunnbevilgning fra det offentlige, regnes ikke som næringsdrivende etter lov om forskning og utvikling i næringslivet.
§ 8 (Klage og administrative bestemmelser m.v )
Forskningsrådet fastsetter nærmere regler om søknadsbehandling, saksbehandling, dokumentasjon, regnskapsplikt, opplysningsplikt mv. Forskningsrådet kan herunder stille krav om at det skal foretas patentsøk og at kommunikasjonen med Forskningsrådets skal foregå elektronisk.
Forskningsrådets vedtak etter denne forskrift kan påklages til et særskilt klageutvalg oppnevnte av departementet.