12 Forslag til lov- og forskriftsendringer
12.1 Innledning
I de følgende avsnitt har utvalget utformet forslag til endringer i domstolloven, skjønnsprosessloven, tvistemålsloven, straffeprosessloven, strafferegistreringsforskriften og rettsgebyrforskriften. Enkelte av forslagene, i første rekke forslagene til endringer i domstolloven §§ 57 og 64, innebærer at det vil bli behov for overgangsregler. Utvalget foreslår at funksjonsperioden for de eksisterende utvalgene forlenges frem til tidspunktene som er foreslått i disse bestemmelsene. Utvalget har ikke utformet konkrete forslag til overgangsregler.
Reglene for valg av meddommere gjelder i dag tilsvarende for valg av jordskiftemeddommere, jf. lov om jordskifte o.a. av 21. desember 1979 nr. 77 (jordskifteloven) § 8. Utvalgets forslag til endringer i reglene om valg av meddommere vil derfor få konsekvenser for valget av jordskiftemeddommere. Det bør foretas en særskilt vurdering av hvilke regler som bør gjelde for valg av jordskiftemeddommere. Siden valg av jordskiftemeddommere ikke omfattes av utvalgets mandat, har utvalget ikke foretatt noen slik vurdering. Utvalget viser imidlertid til den foreslåtte modellen for valg av skjønnsrettsmedlemmer, jf. bl.a. kapittel 8.9.4 og forslagene til endringer i skjønnsprosessloven §§ 14 og 15 i punkt 12.3. Utvalget antar at denne modellen kan være et utgangspunkt for vurderingen av hvilke regler som bør gjelde for valg av jordskiftemeddommere.
12.2 Forslag til endringer i domstolloven
I lov 13. august 1915 nr. 5 om domstolene (domstolloven) gjøres følgende endringer:
§ 53 første ledd skal lyde:
Dommere må være norske statsborgere, menn eller kvinner, som er vederheftige, og som ikke er fradømt stemmeret i offentlige anliggender. For forliksrådsmedlemmer, meddommere og skjønnsmenn gjelder ikke krav om statsborgerskap. For meddommere og skjønnsmenn gjelder heller ikke krav om vederheftighet.
§ 56 skal lyde:
Forliksrådsmedlemmer må ha fylt 25 år. Reglene i § 65 annet ledd nr. 1 og 4, samt reglene i §§ 66, 66a og 67 gjelder tilsvarende for forliksrådsmedlemmer. Ansvaret for kontroll som nevnt i § 66a tredje ledd og for avgjørelse av søknader om fritak etter § 67 tilligger kommunen.
Som forliksrådsmedlemmer bør bare velges de som anses særlig personlig egnet til vervet.
Den som ikke bor i kommunen, eller som har vært forliksrådsmedlem i de siste åtte år, kan nekte å ta i mot valg.
§ 57 første ledd skal lyde:
Forliksrådsmedlemmer med varamedlemmer velges av kommunestyret selv. Valget gjelder for fire år fra 1. januar, første gang fra 1. januar 2005.
§ 58 oppheves
§ 59 første ledd skal lyde:
Når et forliksrådsmedlem eller varamedlem dør eller flytter fra kommunen, eller når det opplyses at vedkommende mangler noen av de betingelser som er nevnt i §§ 53 eller 56 første ledd, eller vedkommende ellers blir varig forhindret fra å gjøre tjeneste, foretar kommunestyret nytt valg av medlem eller varamedlem for den tid som er igjen. Valget foretas som flertallsvalg.
Nytt kapittel 4 skal lyde:
4de kapittel. Utvalg av lagrettemedlemmer og meddommere
§ 64 skal lyde:
Utvalg av lagrettemedlemmer og meddommere velges hvert fjerde år. Valget gjelder for fire år fra 1. januar, første gang fra 1. januar 2005 .
§ 65 skal lyde
Valgbar er enhver som har tilstrekkelig kjennskap til det norske språk og som for øvrig, for eksempel fysisk og mentalt, er i stand til å oppfylle de plikter som vervet fører med seg.
I tillegg må den som skal velges
ikke ha fylt 67 år,
ikke være fradømt stemmerett i offentlige anliggender,
stå innført i folkeregisteret som bosatt i kommunen på valgdagen, og
være statsborger i Norge eller et annet nordisk land, eller ha stått innført i folkeregisteret som bosatt i riket de tre siste år før valgdagen. Den som skal velges som lagrettemedlem og meddommer til lagmannsretten må ha fylt 25 år, og bør ha gjort tjeneste i tingretten tidlligere. Den som skal velges som meddommer til tingretten må ha fylt 21 år.
§ 66 skal lyde:
Utelukket fra valg på grunn av stilling er:
Stortingets representanter og vararepresentanter,
statsrådets medlemmer , statssekretærer og statsrådenes personlige politiske rådgivere,
fylkesmenn og assisterende fylkesmenn,
utnevnte og konstituerte dommere og ansatte ved domstolene,
ansatte ved påtalemyndigheten, politiet, fengslene og Kriminalomsorg i frihet,
ansatte og studenter ved Politihøgskolen og Fengselsskolen,
ansatte i Justisdepartementet, Politidirektoratet og Domstoladministrasjonen og dets styre
praktiserende advokater og advokatfullmektiger .
§ 66a skal lyde
Utelukket fra valg på grunn av vandel er
den som er idømt ubetinget fengselsstraff i mer enn tre måneder,
den som er idømt særreaksjon etter reglene i straffeloven §§ 39 – 39 c,
den som er idømt samfunnsstraff og den subsidiære fengselsstraffen er mer enn tre måneder,
den som er idømt ubetinget fengselsstraff i tre måneder eller mindre, og det er mindre enn 15 år siden dommen var rettskraftig,
den som er idømt betinget fengselsstraff, og det er mindre enn 10 år siden dommen var rettskraftig,
den som er idømt samfunnsstraff og den subsidiære fengselsstraffen er tre måneder eller mindre, og det er mindre enn 15 år siden dommen var rettskraftig,
den som er idømt bøtestraff for forbrytelse, og det er mindre enn 10 år siden dommen var rettskraftig,
den som har fått betinget påtaleunnlatelse for forbrytelse eller domsutsettelse og det er mindre enn 10 år siden avgjørelsen var rettskraftig.
Ved deldom vurderes hver del for seg etter reglene i første ledd.
Ansvaret for å kontrollere at ingen velges i strid med bestemmelsene i første og annet ledd, tilligger fylkesmannen.
§ 67 skal lyde:
En person kan kreve seg fritatt fra valg dersom helsetilstand eller andre særlige grunner tilsier det. For valg til lagrette- og meddommerutvalgene kan en person i tillegg kreve fritak dersom vedkommende har vært valgt to ganger tidligere.
Avgjørelse om fritak treffes av fylkesmannen.
§ 68 skal lyde:
Den som i løpet av et år har gjort tjeneste i 15 dager eller mer, har rett til fritak fra innkalling til tjenestegjøring i flere saker samme år. Den som har gjort tjeneste i 60 dager eller mer, har rett til fritak fra innkalling resten av valgperioden.
§ 70 skal lyde:
I hvert lagsogn skal det for lagmannsrettssaker være to alminnelige utvalg av lagrettemedlemmer og meddommere, ett for kvinner og ett for menn.
Førstelagmannen bestemmer antallet slik at utvalgsmedlemmene kan ventes å tjenestegjøre i tre saker årlig. Deretter fordeler førstelagmannen antallet mellom lagsognets kommuner etter folketallet. Hver kommune skal likevel ha minst ett medlem i hvert utvalg. Senest 6 måneder før valgperiodens start, jf. § 64, underretter førstelagmannen fylkesmennene om fordelingen.
§ 71 skal lyde:
I hvert domsogn skal det være to alminnelige utvalg av meddommere for tingrettssaker, ett for kvinner og ett for menn.
Sorenskriveren bestemmer antallet slik at utvalgsmedlemmene kan ventes å tjenestegjøre i tre sakerårlig. Deretter fordeler sorenskriveren antallet mellom domssognets kommuner etter folketallet . Hver kommune skal likevel ha minst ett medlem i hvert utvalg. Senest 6 måneder før valgperiodens start, jf. § 64, underretter sorenskriveren fylkesmannen om fordelingen.
§ 72 oppheves
§ 73 oppheves
§ 74 skal lyde:
Valget foretas av fylkesmannen.
Kandidater til utvalgene for lagmannsretten trekkes tilfeldig fra de eksisterende utvalgene for tingrettene, likt fordelt mellom aldersgruppene 25–36 år, 37–46 år, 47–56 år, 57–66 år. Det endelige valget av lagrettemedlemmer og meddommere til lagmannsretten skjer deretter ved tilfeldig trekning blant de av kandidatene som oppfyller vilkårene i § 65 og som ikke er utelukket etter §§ 66 eller 66a eller kan kreve seg fritatt etter § 67. Dersom det ikke er mulig å velge et tilstrekkelig antall etter disse reglene, velges de resterende på samme måte som meddommere til tingrettene, jf. tredje ledd, men slik at det fra folkeregisteret bare trekkes kandidater over 25 år.
Kandidater til utvalgene for tingrettene trekkes tilfeldig fra folkeregisteret, likt fordelt på aldersgruppene 21–28 år, 29–36 år, 37–46 år, 47–56 år og 57–66 år. Det endelige valget av meddommere til tingrettene skjer deretter ved tilfeldig trekning blant de av kandidatene som oppfyller vilkårene i § 65 og som ikke er utelukket etter §§ 66 eller 66a eller kan kreve seg fritatt etter § 67.
Ingen kan velges til mer enn ett av utvalgene.
§§ 75 og 76 oppheves
§ 80 skal lyde:
Fortegnelser over de valgte lagrettemedlemmer og meddommere føres av fylkesmannen . Fortegnelsene skal inneholde utvalgsmedlemmenes fulle navn, adresse, fødselsnummer, telefonnummer privat og til arbeidssted, yrke og stilling.
Gjenpart av fortegnelsene sendes vedkommende domstol .
§ 81 skal lyde:
Når noen som er innført i fortegnelsene dør eller flytter fra kretsen, skal fylkesmannen slette vedkommende. Det samme gjelder dersom vedkommende mangler noen av valgbarhetsvilkårene etter § 65 eller er i stilling som nevnt i § 66.
Fylkesmannen skal sørge for at det månedlig kontrolleres om noen som er innført i fortegnelsene er valgt i strid med § 66a eller senere er idømt straff som ville medføre utelukkelse fra valg etter § 66a. Vedkommende skal i så fall slettes.
Er noen kommet i stilling som fritar fra valg etter § 67 første ledd første punktum , kan vedkommende kreve at fylkesmannen skal slette vedkommende frafortegnelsen .
Et lagrettemedlem eller en meddommer som har flyttet til en annen kommune i kretsen, overføres til fortegnelsene for denne kommune.
§ 82 skal lyde:
Fylkesmannens avgjørelse om fritak etter § 67 og om sletting etter § 81, kan påklages til den domstolenfortegnelsen gjelder.Domstolens avgjørelse treffes ved kjennelse.
Når retten finner at noen med urette er innført i fortegnelsen, eller er valgt med urette eller ikke er slettet i tilfeller som er nevnt i § 81 første, annet og tredje ledd, skal den av eget tiltak slette vedkommende fra fortegnelsen. Beslutningen kan påkjæres .
§ 83 skal lyde:
Fylkesmannen og domstolene skal uten opphold varsle hverandre omslettelser og andre endringer i fortegnelsen over lagrettemedlemmer og meddommere som foregår i tiden mellom valgene .
§ 84a første ledd skal lyde:
Er en kommune delt mellom flere domssogn, velges lagrettemedlemmer og meddommere særskilt for hver del av kommunen blant personer som er bosatt i vedkommende del. Bestemmelsene i §§ 70 annet ledd, 71 annet ledd,79 og 81 får i slike tilfeller tilsvarende anvendelse for så vidt angår de enkelte deler av kommunen. Sletting etter § 81 skal også foretas når noen som er innført i fortegnelsene, ikke er valgbar etter dette ledds første punktum.
§ 87 oppheves
§ 88 første ledd og nytt annet ledd skal lyde:
Når det er nødvendig for å få uhildete meddommere eller fordi det trengs særlig fagkyndighet , kan retten beslutte å oppnevne meddommere av de alminnelige utvalg eller utenfor utvalgene, eller at meddommerne skal trekkes eller oppnevnes utenfor de kretser som er nevnt i §§ 86 og 86 a .
Fagkyndige meddommere som oppnevnes etter reglene i første ledd må ha fylt 21 år. Reglene i § 65, unntatt annet ledd nr. 1, og reglene i §§ 66, 66a og 67 gjelder tilsvarende for fagkyndige meddommere. Ansvaret for kontroll som nevnt i § 66a tredje ledd og for avgjørelse av søknader om fritak etter § 67 tilligger retten.
Nåværende annet ledd blir nytt tredje ledd.
§ 91 første ledd skal lyde:
Treffer loddet et lagrettemedlem eller en meddommer, som etter § 106 eller § 107 ville være utelukket fra å gjøre tjeneste i noen av sakene, eller som har meldt eller vites å ha gyldig forfall, skal han forbigås. Det samme gjelder, når vedkommende skulle vært slettet av fortegnelsen etter § 81 første, annet eller tredje ledd, eller er siktet for en straffbar handling som kan antas å medføre frihetsstraff eller tap av offentlig stemmerett. Avgjørelsen treffes av rettens formann eller en annen dommer.
12.3 Forslag til endringer i skjønnsprosessloven
I lov 1. juni 1917 nr. 1 om skjønn og ekspropriasjonssaker (skjønnsprosessloven) gjøres følgende endringer:
§ 14 skal lyde:
I hvert fylke skal det være et utvalg av skjønnsmenn som oppnevnes av fylkesmannen etter forslag fra tingrettene og fra kommunestyrene. Utvalget skal ha så mange medlemmer fra hvert domssogn som departementet fastsetter. Ved fastsettingen av antallet tas hensyn til hvor mange skjønnssaker det vanligvis er i domssognet.
Ved oppnevningen skal det tas sikte på at utvalget får en allsidig sammensetning, og at de som oppnevnes har kyndighet på et eller flere områder som vanligvis berøres ved skjønn. Skjønnsmennmå ha fylt 21 år. Reglene i domstolloven §§ 64, 65 første ledd, 65 annet ledd nr. 3 og 4, 66, 66a, 67 og 69 gjelder tilsvarende .
Fylkesmannen skal sende oppgave over alle skjønnsmenn i det fylkesvise utvalg til tingrettene og jordskifterettene i fylket og til vedkommende lagmannsrett. Oppgaven skal inneholde fullt navn, adresse, fødselsnummer, eventuell telefon til arbeidssted og privat, stilling og yrke, samt angivelse av hva vedkommende er særlig kyndig i.
§ 15 første ledd skal lyde:
Sletting av skjønnsmenn fra utvalget, jf § 14, foretas av fylkesmannen når en skjønnsmann flytter fra fylket eller for øvrig vilkårene for sletting foreligger etter reglene i domstolsloven § 81. Domstolloven § 81 annet ledd om månedlig kontroll av vandel gjelder tilsvarende. Før avgjørelse om sletting treffes, skal vedkommende skjønnsmann så vidt mulig få høve til å uttale seg, og han skal om mulig gis meddelelse om resultatet. Reglene i domstolsloven § 82 om klage over urettelig føring m m i fortegnelsen gjelder tilsvarende. Klagen går til lagmannsretten. Istedenfor en skjønnsmann som er slettet, oppnevner fylkesmannen en annen.
12.4 Forslag til endringer i tvistemålsloven
I lov 13. august 1915 nr. 6 om rettergangsmåten for tvistemål (tvistemålsloven) gjøres følgende endringer:
§ 325 skal lyde:
Når særlig fagkyndighet er av betydning for saken, kan fagkyndige meddommere oppnevnes etter § 88 i lov om domstolene, når noen av partene forlanger det eller retten finner det ønskelig .
12.5 Forslag til endringer i straffeprosessloven
I lov 22. mai 1981 nr. 25 om rettergangsmåten i straffesaker (straffeprosessloven) gjøres følgende endringer:
§ 277 første ledd oppheves. Annet og tredje ledd blir nytt første og annet ledd og skal lyde:
I saker hvor det er behov for det, kan rettens formann beslutte å oppnevne fagkyndige meddommere etter reglene i domstolloven § 88.
Er flere handlinger forent i én sak, og det for noen av dem skal oppnevnes fagkyndige meddommere etter første ledd , behandles hele saken med fagkyndige meddommere.
Fjerde ledd blir nytt tredje ledd.
12.6 Forslag til endringer i strafferegistreringsforskriften
I forskrifter 20.12. 1974 nr. 4 om strafferegistrering gjøres følgende endringer:
§ 6a skal lyde:
Til bruk for valg og uttakelse av forliksrådsmedlemmer , meddommere, lagrettemedlemmer og skjønnsmenn , samt kontroll av disse (jf. domstolsloven §§ 56 , 66 a, 81 , 82, 88 og 91 og straffeprosessloven § 468), kan kommunene, militære myndigheter, fylkesmennene og domstolene fremsette begjæring til Strafferegisteret om uttømmende opplysninger om navngitte personer.
Opplysningene gis som utskrift.
Opplysningene skal oppbevares utilgjengelig for uvedkommende og skal effektivt tilintetgjøres etter å ha vært benyttet til det oppgitte formål.
12.7 Forslag til endringer i rettsgebyrforskriften
I forskrift 15. februar 1983 nr. 86 etter rettsgebyrloven m.m. (rettsgebyrforskriften) gjøres følgende endringer:
§ 1–2 første ledd b) skal lyde:
meddommer som tas av det arbeidslivskyndige meddommerutvalg.