4 Utdrag fra Justisdepartementets høringsbrev 28. september 1999
«I Ot. prp. nr. 16 (1986–87) Om lov om endring i bestemmelser i diverse lover om aldersgrenser (opphevelse av aldersgrenser som kan virke hindrende for eldres deltakelse i samfunnslivet), foreslo regjeringen blant annet oppheving av de aldersgrenser som da gjaldt for valg av skjønnsmenn og meddommere til jordskifteutvalgene. Sosialdepartementet uttalte i proposisjonen at det ikke var ønskelig med regler som utelukker eldre alene på grunn av alder, og at behovet for å løse enkelte fra sine verv bør løses på andre måter enn ved utelukking av alle over en bestemt alder. For medlemmene av jordskifteutvalgene og skjønnsutvalgene, ble dette foreslått løst ved anvendelse av domstolloven § 81. Denne bestemmelsen, som også gjelder for meddommer- og lagretteutvalgene, gir kommunen plikt til å slette enkeltpersoner fra utvalgene dersom de av fysiske eller psykiske årsaker er blitt ute av stand til å gjøre tjeneste. Forslagene i proposisjonen ble vedtatt av Stortinget ved lov 13. mars 1987 nr 14.
Den individuelle og løpende kontroll av de valgte lekdommeres skikkethet som domstolloven § 81 jf. § 76 gir anvisning på, vanskeliggjøres av det store antallet meddommere, lagrettemedlemmer, skjønnsmenn og jordskiftemeddommere som velges – særlig i de folkerike kommunene. Enkelte kommuner har derfor, på tross av at loven i dag ikke oppstiller noen øvre aldersgrense, funnet et behov for å utarbeide egne begrensende retningslinjer for valget der valgbarheten begrenses for personer over en viss alder.
Departementet er enig i at det i utgangspunktet er uheldig å utelukke en gruppe mennesker utelukkende på grunn av alder. Da lekdommere i høy alder i praksis har vist seg å være et problem ved flere domstoler, og muligheten for å føre individuell kontroll med den enkelte som velges er begrenset, reiser departementet likevel spørsmål om det bør innføres en øvre aldersgrense for hvem som kan velges som meddommer/lagrettemedlem. En slik aldersgrense vil som nevnt også gjelde for skjønnsmenn og jordskiftemeddommere.
Et slikt forslag kan f.eks. gå ut på at man bare kan velges inntil man fyller 70 år. Til sammenlikning gjelder det også en aldersgrense for fagdommere på 70 år.
En bestemmelse om aldersgrense krever i tilfelle en endring av domstolloven § 65.
Domstolloven § 65 kan gis følgende utforming:
«Valgbare er menn og kvinner, som har fylt 18 år, og som er vederheftige og valgbare ved kommunale valg. De som har fylt 70 år kan ikke velges.»
Forslaget innebærer at meddommerne/lagrettemedlemmene/ skjønnsmennene/jordskiftemeddommerne i siste del av valgperioden vil kunne være opp til 73 år gamle.»