Ot.prp. nr. 44 (2007-2008)

Om lov om forbud mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne (diskriminerings- og tilgjengelighetsloven)

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn for lovforslaget

2.1 Innledning

Et lovutvalg la i mai 2005 frem utredningen NOU 2005: 8 Likeverd og tilgjengelighet med forslag til lov om forbud mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne (diskriminerings- og tilgjengelighetsloven). Utredningen ble sendt ut på en bred høring av Justis- og politidepartementet høsten 2005. Ansvaret for å følge opp utredningen ble våren 2006 overført fra Justis- og politidepartementet til Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Som en konsekvens av at det i utredningen ble foreslått plikt til universell utforming av bygg og anlegg mv., ble arbeidet med oppfølgingen sett i sammenheng med forslag til ny bygnings- og gjennomføringsdel av plan- og bygningsloven, jf. forslag i NOU 2005: 12 Mer effektiv bygningslovgivning II. I spørsmålet om plasseringen av bestemmelsene om universell utforming av bygg, anlegg og opparbeidede uteområder, gikk departementet etter en nærmere vurdering inn for at Kommunal- og regionaldepartementet skal følge opp forslaget om universell utforming i arbeidet med ny bygnings- og gjennomføringsdel av plan- og bygningsloven.

Videre ble det i departementets arbeid avklart et behov for å utrede krav til universell utforming av informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) og transport. Fornyings- og administrasjonsdepartementet igangsatte i desember 2006 en utredning av konsekvensene ved innføring av tidsfrister for krav om universell utforming av ny og eksisterende IKT, se kapittel 2.4.

Departementet fikk også innpill om at det burde være en rapporteringsplikt i tilknytning til den foreslåtte aktivitetsplikten i lovforslaget § 3. Et forslag om aktivitets- og rapporteringsplikt i diskriminerings- og tilgjengelighetsloven og i diskrimineringsloven ble sendt på høring, se kapittel 2.4.

2.2 NOU 2005: 8 Likeverd og tilgjengelighet

2.2.1 Utvalgets sammensetning og mandat

Ved kgl.res. 29. november 2002 ble et lovutvalg oppnevnt for å utrede styrk­ing av det rettslige vernet mot diskriminering av funksjonshemmede. Utvalget hadde følgende sammensetning:

  • Professor dr. juris Aslak Syse, Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo (utvalgsleder)

  • Forbundsleder Gunnar Buvik, Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO)

  • Selvstendig næringsdrivende Guro Fjellanger

  • Pasientombud og rådgiver Atle Larsen, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) og Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO)

  • Advokat Sunniva Berntsen, KS (Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon)

  • Lagdommer Hedda Remen, Borgarting lagmannsrett

  • Fagsjef Sissel Stenberg, Politisk sekretariat i Stavanger kommune

  • Advokat Elisabeth Lea Strøm, Næringslivets hovedorganisasjon (NHO)

  • Professor dr. polit Jan Tøssebro, Institutt for sosialt arbeid og helsevitenskap, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Advokat Susanne Moshuus (KS) avløste advokat Sunniva Berntsen, da hun sluttet i sin stilling i KS 11. juli 2003. På grunn av deltakelse på hovedkurset ved Forsvarets høgskole, deltok Elisabeth Lea Strøm ikke i utvalgets arbeid fra 5. januar til 17. juni 2004.

Utvalget fikk følgende mandat:

«Utvalget skal utarbeide forslag til en ny lov eller forslag til endringer i eksisterende lovgivning eller begge deler som kan styrke det rettslige vernet mot diskriminering av funksjonshemmede. Formålet er å fremme full deltakelse i samfunnet og likestilling mellom funksjonshemmede og andre borgere.

Utvalget skal legge til grunn menneskesynet og verdigrunnlaget slik det er formulert i St.meld. nr. 8 (1998-99) Om handlingsplan for funksjonshemma (1998-2001) og utredningen NOU 2001: 22 Fra bruker til borger - En strategi mot nedbygging av funksjonshemmende barrierer. I tillegg forutsettes utvalget å sette seg inn i regjeringens stortingsmelding om mål, strategier og tiltak for funksjonshemmede som skal fremmes våren 2003.

Utvalgets forslag må ta sikte på å gi funksjonshemmede en reell styrking av vernet mot diskriminering. Utvalget må ta stilling til hvem som skal gis rettigheter og plikter, herunder om det på flere områder enn etter gjeldende rett bør gis individuelle rettigheter til den enkelte funksjonshemmede. Utvalget må drøfte ulike sanksjonsmuligheter og ta stilling til bevisbyrderegler og ansvarsformer ved eventuelle sivilrettslige sanksjoner. Utvalget skal vurdere om særskilte organer bør ha ansvar for en effektiv oppfølging av regelverket. Utvalgets lovforslag skal utformes i tråd med anbefalingene i Justisdepartementets hefte Lovteknikk og lovforberedelse, 2000.

Utvalget skal påse at lovforslagene ligger innenfor rammen av Norges folkerettslige forpliktelser, bl.a. den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 14 slik den er tolket av Den europeiske menneskerettsdomstol, FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter artikkel 2 og 26, FN-konvensjonen om økonomiske og sosiale rettigheter artikkel 2 og relevant regelverk innenfor EØS. Utvalget bør også kartlegge lovgivningen mot diskriminering av funksjonshemmede i andre land, og det arbeidet som foregår på dette feltet i internasjonale organisasjoner, herunder arbeidet med en FN-konvensjon for personer med funksjonshemninger.

Utvalget skal utrede de økonomiske, administrative og andre vesentlige konsekvenser som forslagene kan medføre. Økonomiske og administrative konsekvenser må vurderes opp mot forventet effekt av hvert enkelt tiltak. Utvalget skal avgi minst ett forslag som baseres på uendret ressursbruk.»

Fristen for å levere utvalgets innstilling var opprinnelig satt til utgangen av 2004, men ble utsatt til mai 2005. Bakgrunnen for forlengelsen var behovet for å se utvalgets forslag i sammenheng med lovforslaget om felles håndhevingsapparat for diskrimineringssaker, som ble lagt frem 17. desember 2004, jf. Ot.prp. nr. 34 (2004-2005) Om lov om Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings- og diskrimineringsnemnda (diskrimineringsombudsloven). Utvalget overleverte sin innstilling til justis- og politiministeren 18. mai 2005.

2.2.2 Hovedpunkter i NOU 2005: 8 Likeverd og tilgjengelighet

Utvalget har i utredningen lagt fram forslag om en sivilrettslig lov om forbud mot diskriminering på grunnlag av nedsatt funksjonsevne (diskriminerings- og tilgjengelighetsloven). Som begrunnelse for forslaget viser utvalget til Manneråkutvalgets beskrivelser av situasjonen for personer med nedsatt funksjonsevne i NOU 2001: 22 Fra bruker til borger, som anbefalte at det ble utformet en ikke-diskrimineringslov.

Utvalget beskriver gjeldende rett og vernet mot diskriminering på andre grunnlag enn nedsatt funksjonsevne. Arbeidsmiljøloven er det eneste eksemplet på sivilrettslig lovgivning som uttrykkelig gir vern mot diskriminering på grunn av «funksjonshemming». Vernet er begrenset til arbeidslivets område. Skiftet i perspektiv ved tilnærmingen til mennesker med nedsatt funksjonsevne, fra veldedighets- og omsorgstenkning til rettighetstenkning, er beskrevet.

Dernest redegjør utvalget for vernet mot slik diskriminering etter internasjonal rett. En oversikt over relevant EU-rett er også presentert. Utvalget gjør rede for vernet mot diskriminering på grunnlag av nedsatt funksjonsevne i Sverige, Finland, Irland, Storbritannia, USA, Canada og Australia. Det gis en oversikt, samt en kort komparativ oppsummering av sentrale og visse globale trekk i dette diskrimineringsvernet.

Utvalget mener at det er behov for diskrimineringslovgivning for å styrke likeverdet til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Utvalget redegjør for sitt verdigrunnlag og for forståelsen av visse sentrale begreper. Likeverd for mennesker med nedsatt funksjonsevne er den overordnede målsettingen for utvalgets arbeid. Ifølge utvalget bør det primære vernet mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne være forankret i sivilrettslig lovgivning fremfor i Grunnloven eller straffeloven.

Utvalget foreslår at loven skal innholde forbud mot direkte og indirekte diskriminering på grunnlag av nedsatt funksjonsevne. Videre foreslår utvalget at loven skal ha et forbud mot trakassering, et forbud mot å gi instruks om å diskriminere eller trakassere, et forbud mot gjengjeldelse og mot medvirkning til diskriminering.

Utvalget foreslår en plikt til generell tilrettelegging/universell utforming. Utvalget foreslår også en plikt til individuell tilrettelegging på områdene arbeid, skole og utdanning, i egne bestemmelser i diskriminerings- og tilgjengelighetsloven. Forslaget tar utgangspunkt i at diskriminering på grunnlag av nedsatt funksjonsevne skal være forbudt og at manglende tilrettelegging skal anses som diskriminering når en person med nedsatt funksjonsevne rammes av den mangelfulle tilretteleggingen. Det skal ifølge utvalget ikke anses som diskriminering dersom virksomheten oppfyller nærmere bestemmelser i lov og forskrift om innholdet i plikten til universell utforming.

Utvalgets flertall foreslår også en plikt til universell utforming av eksisterende og nye bygninger, anlegg og uteområder rettet mot allmennheten. For eksisterende bygninger foreslår utvalget tidsfrist til 1. januar 2019 og for nye bygninger mv. til 1. januar 2009. På denne måten presiserer utvalget at manglende tilgjengelighet er et problem og må ansees som diskriminering. Et mindretall foreslår å innføre tidsfrister på universell utforming av informasjons- og kommunikasjonsteknologi, samt for samferdsel.

En juridisk betenkning om universell utforming som rettslig begrep er innhentet fra advokat Nicolai V. Skjerdal og utgjør et vedlegg til utredningen.

Utvalget foreslår at delt bevisbyrde skal gjelde i diskrimineringssaker. Utvalget foreslår særlige regler om erstatning for ikke-økonomisk tap (oppreisning).

Norge har hittil ikke ratifisert tilleggsprotokoll nr. 12 til Den europeiske menneskerettskonvensjon, som inneholder et generelt forbud mot diskriminering. Utvalget foreslår at det nedsettes et eget lovutvalg for å vurdere å samle de ulike diskrimineringsgrunnlagene i en felles lov. Utvalget påpeker at et slikt utvalg også vil kunne vurdere om en ratifisering er hensiktsmessig i et bredere perspektiv. I spørsmål som er felles for flere diskrimineringsgrunnlag, legger utvalget betydelig vekt på hensynet til harmoni med gjeldende diskrimineringsvern.

Utvalgets flertall går inn for at Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings- og diskrimineringsnemnda skal håndheve diskriminerings- og tilgjengelighetsloven. Dette innebærer blant annet at ombudet skal ha en lovhåndheverrolle og en pådriverrolle og at nemnda vil få kompetanse til å pålegge stansing, retting mv. ved brudd på loven. Utvalget foreslår også endringer i andre lover. Blant forslagene er en lovfesting i sosialtjenesteloven om rett til personlig assistanse og rett til meningsfull dagaktivitet, at universell utforming inntas i plan- og bygningslovens formålsbestemmelse og at det inntas et forbud mot diskriminering på grunnlag av nedsatt funksjonsevne i boliglovene.

2.2.3 Høringen – høringsinstanser

Justis- og politidepartementet sendte 7. juli 2005 utredningen på høring med frist til 31. desember 2005 til følgende høringsinstanser:

  • Departementene

  • Fylkesmennene

  • Fylkeskommunene

  • Kommunene

  • Longyearbyen lokalstyre

  • Sametinget

  • Sysselmannen på Svalbard

  • Barneombudet

  • Likestillingsombudet

  • Senter mot etnisk diskriminering (SMED)

  • Stortingets ombudsmann for forvaltningen

  • Arbeidsdirektoratet

  • Avinor

  • Deltasenteret

  • Direktoratet for arbeidstilsynet

  • Direktoratet for naturforvaltning

  • Domstoladministrasjonen

  • Forbrukerrådet

  • Forsvarsbygg

  • Husbanken

  • Jernbaneverket

  • Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene (KIM)

  • Norges byggstandardiseringsråd

  • Norsk designråd

  • Norsk form

  • Politidirektoratet

  • Regjeringsadvokaten

  • Riksadvokaten

  • Riksantikvaren

  • Rikstrygdeverket

  • Senter for seniorpolitikk

  • Sosial- og helsedirektoratet

  • Standard Norge

  • Statens byggtekniske etat

  • Statens forurensningstilsyn

  • Statens helsetilsyn

  • Statens kartverk

  • Statens råd for funksjonshemmede

  • Statens seniorråd

  • Statens vegvesen, Vegdirektoratet

  • Statsbygg

  • Utdanningsdirektoratet

  • Utlendingsdirektoratet

  • Arbeidsforskningsinstituttet

  • FAFO

  • Forskningsparken Ås

  • Forsvarets forskningsinstitutt

  • Norges Byggforskningsinstitutt

  • Norsk institutt for by- og regionforskning

  • NOVA

  • Polarinstituttet

  • Senter for menneskerettigheter

  • SINTEF

  • Statens arbeidsmiljøinstitutt

  • Statens kunnskaps- og utviklingssenter for helhetlig rehabilitering (SKUR)

  • Transportøkonomisk institutt

  • Universitetet i Stavanger

  • Universitetet i Bergen

  • Universitetet i Oslo

  • Universitetet i Tromsø

  • Universitetet i Trondheim

  • Akademikerne

  • Den norske advokatforening

  • Den norske dommerforening

  • Den norske lægeforening

  • Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH)

  • Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS)

  • Landsorganisasjonen i Norge (LO)

  • Næringslivets hovedorganisasjon (NHO)

  • Norsk polyteknisk forening

  • Norsk psykologforening

  • Norske arkitekters landsforbund

  • Yrkesorganisasjonenes sentralforbund (YS)

  • Amnesty International, Norge

  • Forum for kommunale planleggere

  • Kirkerådet

  • Friluftslivets fellesorganisasjon (FRIFO)

  • Landsforeningen ungdom og fritid

  • Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner

  • Norges automobilforbund

  • Norges idrettsforbund

  • Norsk forening for bolig- og byplanlegging

  • Norsk Kommunalteknisk Forening

  • Norsk kulturarv

  • Norsk Pensjonistforbund

  • Norske boligbyggelags landsforbund (NBBL)

Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) med medlemsorganisasjoner:

  • ADHD-foreningen

  • Afasiforbundet

  • Autismeforeningen i Norge

  • Cerebral Parese-Foreningen

  • Dysleksiforbundet i Norge

  • Forbundet Tenner og Helse

  • Foreningen for Blødere i Norge

  • Foreningen for Fragilt X-syndrom

  • Foreningen for hjertesyke barn

  • Foreningen for Kroniske Smertepasienter

  • Foreningen for Muskelsyke

  • Foreningen for Søvnsykdommer

  • Hørselshemmedes Landsforbund

  • Interesseforeningen for LMBB-syndrom

  • Klinefelterforeningen i Norge

  • Landsforbundet for utviklingshemmede og pårørende

  • Landsforeningen Alopecia Areata

  • Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL)

  • Landsforeningen for Huntingtons sykdom

  • Landsforbundet for kombinert Syns- og Hørselshemmede/Døvblinde (LSHDBL)

  • Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte

  • Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatri

  • Landsforeningen for Trafikkskadde i Norge

  • Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer

  • Leverforeningen

  • Marfanforeningen

  • Mental Helse Norge

  • MOMENTUM

  • Morbus Addison Forening

  • Multippel Sklerose Forbundet i Norge

  • Norges Astma- og Allergiforbund

  • Norges Diabetesforbund

  • Norges Døveforbund

  • Norges Fibromyalgi Forbund

  • Norges Migreneforbund

  • Norges Myalgisk Encefalopati Forening

  • Norges Parkinsonforbund

  • NORILCO

  • Norsk Cøliakiforening

  • Norsk Dysmeliforening

  • Norsk Epilepsiforbund

  • Norsk Foreldrelag for Funksjonshemmede

  • Norsk Forening for Analatresi

  • Norsk Forening for Cystisk Fibrose

  • Norsk Forening for Ehlers-Danlos Syndrom

  • Norsk Forening for Nevrofibromatose

  • Norsk Forening for Osteogenesis Imperfecta

  • Norsk Forening for Tuberøs Sklerose

  • Norsk Hemokromatoseforbund

  • Norsk Immunsviktforening

  • Norsk Interesseforening for Kortvokste

  • Norsk Interesseforening for Stamme (NIFS)

  • Norsk Keratoseforening

  • Norsk Landsforening for Laryngectomerte

  • Norsk Lymfødemforening

  • Norsk Porfyriforening

  • Norsk Psoriasisforbund

  • Norsk Revmatikerforbund

  • Norsk Thyreoideaforbund (tidligere Norsk Hypothyreoseforening)

  • Norsk Tourette Forening

  • Ryggforeningen i Norge

  • Ryggmargsbrokk- og Hydrocephalusforeningen

  • Rådgivning Om Spiseforstyrrelser (ROS)

  • Støtteforeningen for Kreftsyke Barn

  • Turner Syndrom foreningen Norge

  • Vestlandske blindeforbund

Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO) med medlemsorganisasjoner:

  • Norges Blindeforbund

  • Norges Handikapforbund

  • Foreningen Norges Døvblinde

  • Norsk Forbund for Utviklingshemmede

  • Aniridi Norge

  • ASSISTANSE

  • AURORA- Støtteforening for mennesker med psykiske helseproblemer

  • Cochleaklubben (Foreldreforeningen for cochleaimplanterte)

  • Cri du chat-foreningen

  • DEBRA Norge

  • Den Norske PKU-forening

  • Foreldreforeningen for døvblinde

  • Foreningen DiGeorge Syndrom

  • Foreningen for brystkreftopererte

  • Foreningen for Cornelia de Langes syndrom

  • Foreningen for Galaktosemi

  • Foreningen for gynekologisk kreftrammede

  • Foreningen for Rubinstein Taybi Syndrom

  • Interessegruppa for kvinner med Spiseforstyrrelser

  • KABB, Kristent arbeid blant blinde og svaksynte

  • Knappen foreningen

  • Kreftforeningen

  • Krigsinvalideforbundet

  • Landsforbundet for synshemmede

  • Landsforeningen for Prader Willi syndrom

  • Landsforeningen We Shall Overcome

  • Leppe-/ganespalte foreningen

  • Myalgisk Encefalopati Nettverket i Norge

  • Norsk Craniofacial Forening

  • Norsk Dystoniforening

  • Norsk Forening for Albinisme

  • Norsk Forening for Angelmanns syndrom

  • Norsk Forening for Blæreextrofi og Epispadi

  • Norsk Forening for personer med urologiske sykdommer

  • Norsk Forening for Rett Syndrom

  • Norsk Forening for Stomi- og Reservoaropererte

  • Norsk Forening for Williams Syndrom

  • Norsk Forening for Øsofagusatresi

  • Norsk Forum for Konduktiv Pedagogikk

  • Norsk Intravenøs Forening

  • Norsk Leddgiktforbund

  • Norsk OCD forening, Ananke

  • Norsk Sarkidiose Forening

  • Norsk Spielmeyer-Vogt Forening

  • Prostatakreftforeningen

  • Retinitis Pigmentosa Foreningen i Norge

  • Synshemmede akademikeres forening

  • TMD-foreningen

  • Trafikk- og Ulykkesskaddes Landsforbund

  • ULOBA BA Andelslag for Borgerstyrt Personlig Assistanse

Departementet har mottatt høringsuttalelser fra følgende instanser:

  • Barne- og likestillingsdepartementet

  • Finansdepartementet

  • Fiskeri- og kystdepartementet

  • Forsvarsdepartementet

  • Helse- og omsorgsdepartementet

  • Justis- og politidepartementet

  • Kommunal- og regionaldepartementet

  • Kultur- og kirkedepartementet

  • Kunnskapsdepartementet

  • Landbruks- og matdepartementet

  • Miljøverndepartementet

  • Moderniseringsdepartementet

  • Nærings- og handelsdepartementet

  • Samferdselsdepartementet

  • Utenriksdepartementet

  • Fylkesmannen i Aust-Agder

  • Fylkesmannen i Hedmark

  • Fylkesmannen i Nord-Trøndelag

  • Fylkesmannen i Oslo og Akershus

  • Fylkesmannen i Rogaland

  • Fylkesmannen i Sør-Trøndelag

  • Fylkesmannen i Vestfold

  • Akershus fylkeskommune

  • Aust-Agder fylkeskommune

  • Hordaland fylkeskommune

  • Fylkeskommunalt råd for funksjonshemmede i Hordaland

  • Nord-Trøndelag fylkeskommune ved rådet for funksjonshemmede

  • Nordland fylkeskommune

  • Fylkeskommunalt råd for funksjonshemmede i Nordland

  • Oppland fylkeskommune

  • Rogaland fylkeskommune

  • Sør-Trøndelag fylkeskommune ved rådet for funksjonshemmede

  • Telemark fylkeskommune

  • Vest-Agder fylkeskommune ved rådet for funksjonshemmede

  • Vestfold fylkeskommune

  • Østfold fylkeskommune ved rådet for funksjonshemmede

  • Asker kommune ved rådet for funksjonshemmede

  • Agdenes kommune

  • Aurskog-Høland kommune ved rådet for funksjonshemmede

  • Averøy kommune ved rådet for funksjonshemmede

  • Bamble kommune ved rådet for funksjonshemmede

  • Bergen kommune

  • Flora kommune

  • Frosta kommune

  • Frogn kommune ved rådet for funksjonshemmede

  • Frøya kommune

  • Giske kommune

  • Gloppen kommune

  • Hamar kommune

  • Hå kommune

  • Karmøy kommune

  • Klæbu kommune

  • Kongsberg kommune

  • Kristiansand kommune

  • Kvam herad

  • Kåfjord kommune

  • Lier kommune

  • Lørenskog kommune

  • Malvik kommune

  • Mandal kommune

  • Mandal kommunale råd for funksjonshemmede

  • Melhus kommune

  • Meråker kommune

  • Mosvik kommune

  • Namsos kommune

  • Narvik kommune

  • Nedre Eiker kommune

  • Nore og Uvdal kommune

  • Orkdal kommune

  • Oslo kommune

  • Bydel Frogner ved rådet for funksjonshemmede

  • Rennebu kommune

  • Randaberg kommune

  • Risør kommune

  • Rygge kommune ved rådet for funksjonshemmede

  • Rælingen kommune ved rådet for funksjonshemmede

  • Røyrvik kommune

  • Sande kommune ved rådet for funksjonshemmede

  • Samnanger kommune

  • Sarpsborg kommune

  • Sel kommune ved rådet for funksjonshemmede

  • Skedsmo kommune

  • Ski kommune

  • Sola kommune

  • Stange kommune

  • Stavanger kommune

  • Tjeldsund kommune

  • Tranøy kommune ved rådet for funksjonshemmede

  • Trondheim kommune

  • Vanylven kommune

  • Vestvågøy kommune

  • Øvre Eiker kommune

  • Barneombudet

  • Forbrukerrådet

  • Likestillings- og diskrimineringsombudet

  • Likestillingsombudet

  • Aetat Arbeidsdirektoratet

  • Arbeidstilsynet

  • Avinor

  • Deltasenteret

  • Direktoratet for naturforvaltning

  • Domstoladministrasjonen

  • Husbanken

  • Høyesteretts kontor

  • Jernbaneverket

  • Norges Designråd

  • Norsk form, Senter for design, arkitektur og bygningsmiljø

  • Offentlig utvalg for blindeskrift (UOB)

  • Petroleumstilsynet

  • Regjeringsadvokaten

  • Rikstrygdeverket

  • Riksadvokaten

  • Riksantikvaren

  • Sosial- og helsedirektoratet

  • Standard Norge

  • Statens forurensningstilsyn

  • Statens helsetilsyn

  • Statens seniorråd

  • Statens råd for funksjonshemmede

  • Statens vegvesen, Vegdirektoratet

  • Statsbygg

  • Utdanningsdirektoratet

  • Utlendingsdirektoratet

  • Statens kunnskaps- og utviklingssenter for helhetlig rehabilitering (SKUR)

  • Statens arbeidsmiljøinstitutt

  • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)

  • Universitetet i Stavanger

  • Universitetet i Bergen

  • Universitet i Oslo

  • Universitetet i Oslo, Norsk senter for menneskerettigheter (SMR)

  • Advokatforeningen

  • Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH)

  • Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS)

  • Landsorganisasjonen i Norge (LO)

  • Norsk Ergoterapeutforbund (NETF)

  • Norske Arkitekters landsforbund (NAL)

  • Norske Landskapsarkitekters forening (NLA)

  • Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)

  • Arbeidsgiverforeningen NAVO

  • Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS)

  • Døveprosten, Den norske kirke

  • Den norske kirke, Kirkerådet, Mellomkirkelig råd, Samisk kirkeråd

  • Friluftslivets fellesorganisasjon

  • Menneskerettsalliansen

  • A/L Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL)

  • Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF)

  • Norsk Pensjonistforbund

  • OBOS

  • Samskipnadsrådet

  • Afasiforbundet i Norge

  • Autismeforeningen i Norge

  • Borgerettsstifelsen Stopp Diskriminering

  • Cerebral Parese-foreningen (CP-foreningen)

  • Dysleksiforbundet i Norge

  • Foreningen for Muskelsyke

  • Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO)

  • HivNorge

  • Hørselshemmedes Landsforbund (HLF)

  • Interessegruppe for synshemmede EDB-brukere

  • ISSAC Norge

  • KABB, Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte

  • Kreftforeningen

  • Landsforbundet for Synshemmede

  • Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte (LNT)

  • Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL)

  • Mental Helse Norge

  • Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF)

  • Norges Blindeforbund

  • Norges Diabetesforbund (NDF)

  • Norges Døveforbund (NDF)

  • Norges Handikapforbund (NHF)

  • Norsk Lymfødemforening (NLF)

  • Norsk Psoriasisforbund

  • Norsk Revmatikerforbund (NRF)

  • Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU)

  • Ryggforeningen i Norge

  • Samarbeidsutvalget av funksjonshemmedes organisasjoner

  • Synshemmede Akademikeres Forening (SAF)

  • ULOBA BA Andelslag for Borgerstyrt Personlig Assistanse

  • Vestlandske Blindeforbund

2.2.4 Generelle synspunkter fra hørings­instansene

Departementet mottok 180 høringsuttalelser, hvorav 173 var realitetsuttalelser. De aller fleste høringsinstansene støtter forslaget om en egen sivilrettslig lov om forbud mot diskriminering av personer med nedsatt funksjonsevne. Det blir fremhevet at utvalgets forslag vil bidra til et styrket vern mot diskriminering av personer med nedsatt funksjonsevne. Blant høringsinstanser som støtter forslaget er Justis- og politidepartementet, Miljøverndepartementet, Moderniseringsdepartementet, Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Kristiansand kommune, NHO, KS, Likestillings- og diskrimineringsombudet, Statens råd for funksjonshemmede, Deltasenteret, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) og Samarbeidsutvalget av funksjonshemmedes organisasjoner.

Utvalgets forslag om generell tilrettelegging/universell utforming får bred støtte fra høringsinstansene, deriblant Justis- og politidepartementet, Moderniseringsdepartementet, Statens råd for funksjonshemmede, Deltasenteret, en rekke kommuner og organisasjonene for personer med nedsatt funksjonsevne.

Mange av høringsinstansene har uttalt seg til forslaget om tidsfrister for universell utforming av eksisterende bygninger, anlegg og uteområder rettet mot allmennheten. Det er delte meninger blant høringsinstansene om innføring av tidsfrister for krav om universell utforming av eksisterende bygninger. Blant annet støtter Statens råd for funksjonshemmede og organisasjonene for personer med nedsatt funksjonsevne forslaget. Fra noen kommuner påpekes det at krav om oppgradering av eksisterende bygninger mv. ikke kan innføres uten at det samtidig tilføres økonomiske ressurser. Kommunal- og regionaldepartementet, Miljøverndepartementet, Samferdselsdepartementet, KS, NAVO og NHO m.fl. går inn for at kravene på disse områdene skal fremgå av plan- og bygningsloven, og ikke av en særlov om diskriminering. Det er vist til sektoransvarsprinsippet og at det er uheldig å få parallelle saksbehandlingsløp etter to lover samtidig.

Et flertall av høringsinstansene støtter mindretallets forslag om at det bør innføres tidsfrister for krav om universell utforming av informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) og for samferdselsområdet.

Utvalgets forslag om at det bør nedsettes et lovutvalg for å utrede en samlet lov om forbud mot diskriminering på tvers av de ulike diskrimineringsgrunnlagene, støttes av en rekke høringsinstanser, deriblant Justis- og politidepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Moderniseringsdepartementet, NHO, KS, Regjeringsadvokaten, Likestillings- og diskrimineringsombudet, Statens råd for funksjonshemmede, Statens seniorråd og Deltasenteret.

Flere av høringsinstansene støtter også forslaget om at Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings- og diskrimineringsnemnda skal håndheve diskriminerings- og tilgjengelighetsloven. Blant de instansene som støtter forslaget er Justis- og politidepartementet, Deltasenteret, Likestillings- og diskrimineringsombudet, Sosial- og helsedirektoratet, Statens råd for funksjonshemmede og flere organisasjoner for personer med nedsatt funksjonsevne.

2.3 Utredning om tidsfrister for krav til universell utforming av informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) og transport

Mindretallsforslaget om innføring av tidsfrister for krav om universell utforming av IKT og samferdselstiltak ble ikke utredet av utvalget. Utvalget utredet derfor heller ikke administrative og økonomiske konsekvenser av å innføre en slik plikt.

Rapporten Full deltakelse for alle, utviklingstrekk 2001-2006, som er en evaluering av status for politikken for funksjonshemmede fem år etter at NOU 2001: 22 Fra bruker til borger ble lagt frem, har påpekt manglende måloppnåelse og målekriterier på IKT- området. Rapporten avdekker også at det ikke er samsvar mellom mål og virkelighet når det gjelder tilgjengelighet i transportsektoren.

2.3.1 Tidsfrister for krav om universell ­utforming av informasjons- og ­kommunikasjonsteknologi (IKT)

2.3.1.1 Bakgrunn

I høringen var det var bred støtte til mindretallsforslaget om tidsfrister for universell utforming av informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT).

I St.meld. nr. 17 (2006-2007) Eit informasjonssamfunn for alle, går Regjeringen inn for å lovfeste tidsfrister for universell utforming av IKT.

NTNU Samfunnsforskning utredet på oppdrag fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet tidsfrister for krav om universell utforming av IKT. Rapporten Konsekvensanalyse av tilgjengelighetskrav til IKT i forslag til ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov ble levert i mars 2007.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Fornyings- og administrasjonsdepartementet sendte i juli 2007 på høring et forslag om at krav om tidsfrister for universell utforming av ny IKT forankres i ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov. Høringsfristen utløp 1. oktober 2007.

2.3.1.2 Hovedinnholdet i høringsnotatet

Departementenes høringsforslag går ut på at all ny IKT rettet mot allmennheten skal være universelt utformet fra 1. januar 2011. Eksempler på IKT som omfattes er internettsider, minibanker og billettautomater. Kravet om universell utforming skal ifølge høringsforslaget gjelde for neste utgave eller løsningsversjon etter denne fristen. Det legges opp til en slik tidsfrist for at det i forkant av fristens utløp skal være tilstrekkelig tid til å utarbeide standarder, retningslinjer og forskrifter.

Videre foreslås det at håndhevingen av de nye kravene legges til et nytt forvaltningsorgan under Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Klagebehandlingen vil kunne legges til Fornyings- og administrasjonsdepartementet, eventuelt en klagenemnd som kan bli opprettet for dette formålet. Det foreslås en hjemmel til å fastsette pålegg om retting mv. mot en virksomhet, og at pålegg kan følges opp med tvangsmulkt. I høringsnotatet blir det også bedt om synspunkter på hvorvidt det bør være en dispensasjonsadgang. Det foreslås at domstolenes overprøvingsadgang i saker om reaksjoner i forbindelse med håndheving og i dispensasjonssaker begrenses til å prøve rettsanvendelsen.

2.3.1.3 Høringen – høringsinstanser

Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Fornyings- og administrasjonsdepartementet sendte 4. juli 2007 forslaget på høring med frist til 1. oktober 2007 til følgende høringsinstanser:

  • Departementene

  • Fylkesmennene

  • Fylkeskommunene

  • Kommunene

  • Longyearbyen lokalstyre

  • Sametinget

  • Sysselmannen på Svalbard

  • Barneombudet

  • Forbrukerombudet

  • Likestillings- og diskrimineringsombudet

  • Stortingets ombudsmann for forvaltningen

  • ABM-utvikling – Statens senter for arkiv, bibliotek og museum

  • Arbeids- og velferdsdirektoratet

  • Avinor

  • Brønnøysundregistrene

  • Datatilsynet

  • Deltasenteret

  • Direktoratet for arbeidstilsynet

  • Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

  • DSS

  • Fiskeridirektoratet

  • Forbrukerrådet

  • Husbanken

  • Jernbaneverket

  • Justervesenet

  • Konkurransetilsynet

  • Kredittilsynet

  • Lotteritilsynet

  • Luftfartstilsynet

  • Mattilsynet

  • Nasjonal Sikkerhetsmyndighet NSM

  • Nasjonalbiblioteket – NB Stab

  • Norsk designråd

  • Offentlig utvalg for blindeskrift

  • Patentstyret

  • Politidirektoratet

  • Post- og teletilsynet

  • Regjeringsadvokaten

  • Riksadvokaten

  • Riksarkivet

  • Riksrevisjonen

  • Seniornett

  • Senter for seniorpolitikk

  • Sjøfartsdirektoratet

  • Skattedirektoratet

  • Sosial- og helsedirektoratet

  • Standard Norge

  • Statens bygningstekniske etat

  • Statens helsetilsyn

  • Statens innkrevingssentral

  • Statens kartverk

  • Statens landbruksforvaltning

  • Statens lånekasse for utdanning

  • Statens medieforvaltning

  • Statens råd for funksjonshemmede

  • Statens seniorråd

  • Statens vegvesen, Vegdirektoratet

  • Statens pensjonskasse

  • Statens strålevern

  • Statistisk sentralbyrå

  • Statsbygg

  • Statskonsult

  • Toll- og avgiftsdirektoratet

  • Utdanningsdirektoratet

  • Utlendingsdirektoratet

  • Økokrim

  • Arbeidsforskningsinstituttet

  • FAFO

  • Forskningsparken Ås

  • Forsvarets forskningsinstitutt

  • Institutt for rettsinformatikk (UIO)

  • Kompetansesenteret for IT i helsesektoren KITH

  • Norges Forskningsråd

  • Norsk Form, Senter for design, arkitektur og bygningsmiljø

  • Norsk institutt for by- og regionforskning

  • NOVA

  • NTNU

  • Senter for menneskerettigheter

  • SINTEF

  • SINTEF Byggforsk

  • Statens arbeidsmiljøinstitutt

  • Transportøkonomisk Institutt

  • Universitetet i Stavanger

  • Universitetet i Bergen

  • Universitetet i Oslo

  • Universitetet i Tromsø

  • VOX - nasjonalt senter for voksnes læring

  • Abelia

  • Akademikerne

  • Bank ID samarbeidet

  • Den norske advokatforening

  • Den Norske Dataforening

  • Finansnæringens Hovedorganisasjon

  • Handels og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH)

  • Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS)

  • Landsorganisasjonen i Norge (LO)

  • NITO

  • Norges Juristforbund

  • Norsk Bedriftsforbund

  • Norsk polyteknisk forening

  • Næringslivets hovedorganisasjon (NHO)

  • Næringslivets sikkerhetsorganisasjon

  • Skatterevisorenes Forening

  • Sparebankforeningen

  • Teknologi Bedriftenes Landsforening (TBL)

  • UNIO

  • Yrkesorganisasjonenes sentralforbund (YS)

  • Accenture

  • Bankenes Standardiseringskontor

  • BBS

  • Buypass AS

  • Cisco Systems Norge

  • Det Norske Veritas

  • DNB Nor ASA

  • EDB Business Partner

  • eForum i Standard Norge

  • Ementor Norge AS

  • Ergo Group As

  • Fokus Bank ASA

  • Høykom

  • IBM-Norge

  • IKT- Norge

  • Innovasjon Norge

  • Kartagena AS

  • Media LT

  • Microsoft Norge

  • Netcom As

  • Nordea ASA

  • Norge.no

  • Norges Bank

  • Norges geologiske undersøkelser

  • Norsik AS

  • Norsk Akkreditering

  • Norsk eiendomsinformasjon

  • Norsk Regnesentral

  • Norsk Rikskringkasting (NRK)

  • Norsk Tele- og informasjonsbrukerforening (Nortib)

  • Norsk Tipping A/S

  • NTV Norges Televisjon

  • TV2

  • TV 3 AS

  • TV Norge

  • Norstella

  • Posten Norge

  • Samordnet opptak

  • Sem Stenersen Procom

  • Software Innovation

  • Spama

  • Sparebank 1 Gruppen

  • Steria AS

  • Storebrand AS

  • Strålfors AS

  • Telefunkforum

  • Telenor ASA

  • Terra-Gruppen AS

  • Thales

  • Unibridge

  • Unikey AS

  • UNINETT AS

  • ZebSign

  • Amnesty International, Norge

  • Menneskerettsalliansen

Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) med medlemsorganisasjoner:

  • ADHD-foreningen

  • Afasiforbundet

  • Autismeforeningen i Norge

  • Cerebral Parese-Foreningen

  • Dysleksiforbundet i Norge

  • Forbundet Tenner og Helse

  • Foreningen for Blødere i Norge

  • Foreningen for Fragilt X-syndrom

  • Foreningen for hjertesyke barn

  • Foreningen for Kroniske Smertepasienter

  • Foreningen for Muskelsyke

  • Foreningen for Søvnsykdommer

  • Hørselshemmedes Landsforbund

  • Interesseforeningen for LMBB-syndrom

  • Klinefelterforeningen i Norge

  • Landsforbundet for utviklingshemmede og pårørende

  • Landsforeningen Alopecia Areata

  • Landsforeningen for Huntingtons sykdom

  • Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte

  • Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatri

  • Landsforeningen for Trafikkskadde i Norge

  • Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer

  • Leverforeningen

  • LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke

  • LSHDBL Landsforbundet for kombinert Syns- og Hørselshemmede/Døvblinde

  • Marfanforeningen

  • Mental Helse Norge

  • MOMENTUM

  • Morbus Addison Forening

  • Multippel Sklerose Forbundet i Norge

  • Norges Astma- og Allergiforbund

  • Norges Diabetesforbund

  • Norges Døveforbund

  • Norges Fibromyalgi Forbund

  • Norges Migreneforbund

  • Norges Myalgisk Encefalopati Forening

  • Norges Parkinsonforbund

  • NORILCO

  • Norsk Cøliakiforening

  • Norsk Dysmeliforening

  • Norsk Epilepsiforbund

  • Norsk Foreldrelag for Funksjonshemmede

  • Norsk Forening for Analatresi

  • Norsk Forening for Cystisk Fibrose

  • Norsk Forening for Ehlers-Danlos Syndrom

  • Norsk Forening for Nevrofibromatose

  • Norsk Forening for Osteogenesis Imperfecta

  • Norsk Forening for Tuberøs Sklerose

  • Norsk Hemokromatoseforbund

  • Norsk Immunsviktforening

  • Norsk Interesseforening for Kortvokste

  • Norsk Interesseforening for Stamme

  • Norsk Keratoseforening

  • Norsk Landsforening for Laryngectomerte

  • Norsk Lymfødemforening

  • Norsk Porfyriforening

  • Norsk Psoriasisforbund

  • Norsk Revmatikerforbund

  • Norsk Thyreoideaforbund (tidligere Norsk Hypothyreoseforening)

  • Norsk Tourette Forening

  • Ryggforeningen i Norge

  • Ryggmargsbrokk- og Hydrocephalusforeningen

  • Rådgivning Om Spiseforstyrrelser (ROS)

  • Støtteforeningen for Kreftsyke Barn

  • Turner Syndrom foreningen Norge

  • Vestlandske blindeforbund

Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO) med medlemsorganisasjoner:

  • Norges Blindeforbund

  • Norges Handikapforbund

  • Foreningen Norges Døvblinde

  • Norsk Forbund for Utviklingshemmede

  • Aniridi Norge

  • ASSISTANSE

  • AURORA- Støtteforening for mennesker med psykiske helseproblemer

  • Borgerrettstiftelsen Stopp Diskrimineringen

  • Cochleaklubben (Foreldreforeningen for cochleaimplanterte)

  • Cri du chat-foreningen

  • DEBRA Norge

  • Den Norske PKU-forening

  • Foreldreforeningen for døvblinde

  • Foreningen DiGeorge Syndrom

  • Foreningen for brystkreftopererte

  • Foreningen for Cornelia de Langes syndrom

  • Foreningen for Galaktosemi

  • Foreningen for gynekologisk kreftrammede

  • HivNorge

  • Interessegruppa for kvinner med Spiseforstyrrelser

  • Interessegruppe for synshemmede EDB-brukere

  • ISSAC Norge

  • KABB, Kristent arbeid blant blinde og svaksynte

  • Knappen foreningen

  • Kreftforeningen

  • Krigsinvalideforbundet

  • Landsforbundet for synshemmede

  • Landsforeningen for Prader Willi syndrom

  • Landsforeningen We Shall Overcome

  • Leppe-/ganespalte foreningen

  • Myalgisk Encefalopati Nettverket i Norge

  • Norsk Craniofacial Forening

  • Norsk Dystoniforening

  • Norsk Forening for Albinisme

  • Norsk Forening for Angelmanns syndrom

  • Norsk Forening for Blæreextrofi og Epispadi

  • Norsk Forening for personer med urologiske sykdommer

  • Norsk Forening for Rett Syndrom

  • Norsk Forening for Stomi- og Reservoaropererte

  • Norsk Forening for Williams Syndrom

  • Norsk Forening for Øsofagusatresi

  • Norsk Forum for Konduktiv Pedagogikk

  • Norsk Intravenøs Forening

  • Norsk Leddgiktforbund

  • Norsk OCD forening, Ananke

  • Norsk Spielmeyer-Vogt Forening

  • Prostatakreftforeningen

  • Retinitis Pigmentosa Foreningen i Norge

  • Samarbeidsutvalget av funksjonshemmedes organisasjoner

  • Synshemmede Akademikeres forening

  • TMD-foreningen

  • Trafikk- og Ulykkesskaddes Landsforbund

  • ULOBA BA Andelslag for Borgerstyrt Personlig Assistanse

Departementet har mottatt høringsuttalelser fra følgende instanser:

  • Barne- og likestillingsdepartementet

  • Fiskeri- og kystdepartementet

  • Forsvarsdepartementet

  • Helse- og omsorgsdepartementet

  • Justis- og politidepartementet

  • Kommunal- og regionaldepartementet

  • Kultur- og kirkedepartementet

  • Kunnskapsdepartementet

  • Landbruks- og matdepartementet

  • Samferdselsdepartementet

  • Utenriksdepartementet

  • Fylkesmannen i Hordaland

  • Fylkesmannen i Oppland

  • Fylkesmannen i Oslo og Akershus

  • Akershus fylkeskommune

  • Finnmark fylkeskommune

  • Hordaland fylkeskommune

  • Nordland fylkeskommune

  • Rogaland fylkeskommune

  • Vestfold fylkeskommune

  • Eidskog kommune

  • Oslo kommune

  • Sarpsborg kommune

  • Vestre Toten kommune

  • Fylkesrådet for funksjonshemmede i Østfold

  • Likestillings- og diskrimineringsombudet

  • ABM utvikling

  • Brønnøysundregistrene

  • Datatilsynet

  • Direktoratet for arbeidstilsynet

  • Domstolsadministrasjonen

  • Forbrukerrådet

  • Jernbaneverket

  • Konkurransetilsynet

  • Kriminalomsorgens IT-Tjeneste

  • Kystverket

  • Nasjonalt dokumentasjonssenter for personer med nedsatt funksjonsevne

  • NAV

  • Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek

  • Riksadvokaten

  • Riksarkivaren

  • Skattedirektoratet

  • Sosial- og helsedirektoratet og Deltasenteret

  • Statens innkrevingssentral

  • Statens lånekasse

  • Statens råd for funksjonshemmede

  • Statens seniorråd

  • Statistisk sentralbyrå (SSB)

  • Toll- og avgiftsdirektoratet

  • KITH Informasjonsteknologi for helse og velferd

  • Norges Forskningsråd

  • Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI)

  • Universitetet i Bergen

  • Advokatforeningen

  • FNH og Sparebankforeningen

  • Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH)

  • Landsorganisasjonen i Norge (LO)

  • Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)

  • BBS

  • Innovasjon Norge

  • Microsoft Norge

  • Norge.no

  • Norges Bank

  • Norges Televisjon

  • Posten Norge

  • Samordnet opptak

  • TeleFunkForum

  • Voice ASP

  • Menneskerettalliansen

  • Norsk Pensjonistforbund

  • Seniornett Norge

  • Dysleksiforbundet

  • Foreningen for kroniske smertepasienter

  • Forum for lese– og skrivestøtte

  • Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon

  • Hørselshemmedes Landsforbund

  • Interessegruppe for Synshemmede EDB-brukere

  • Norges Blindeforbund

  • Norges Døveforbund

  • Norges Handikapforbund

  • Samarbeidsutvalget av funksjonshemmedes organisasjoner

  • Stopp diskrimineringen

  • Synshemmede akademikeres forening

  • Vestlandske blindeforbund

2.3.1.4 Generelle synspunkter fra hørings­instansene

Departementet mottok i alt 81 høringsuttalelser til forslaget. Av disse hadde 14 instanser ingen merknad. Et flertall av høringsinstansene støtter at det skal innføres en plikt til universell utforming av IKT med tidsfrister.

Forslaget om lovforankring i diskriminerings- og tilgjengelighetsloven har bred støtte blant høringsinstansene som har kommentert dette.

I høringen er det merknader til forslaget til definisjon av IKT.

En rekke høringsinstanser har kommentert forslag til virkeområdet og flertallet er uenige i forslaget. De som er uenige i forslaget eller som ønsker tillegg, blant annet FFO, nevner blant annet at arbeid og utdanning må inkluderes i virkeområdet.

Høringsinstansene er delt i synet på de tidsfristene som ble foreslått i høringsutkastet, 1. januar 2011 for ny IKT og 1. januar 2021 for eksisterende IKT. Flere mener fristene er for lange, mens andre igjen mener de er for korte.

At håndhevingen legges til det nye direktoratet for forvaltning og IKT har støtte av et flertall av høringsinstansene. Blant høringsinstansene som går i mot er Statens råd for funksjonshemmede, FFO og flere av organisasjonene for personer med nedsatt funksjonsevne som går inn for at håndhevingen legges til LDO.

Et flertall av høringsinstansene støtter forslaget om dispensasjonsadgang.

2.3.2 Tidsfrister for innføring av krav om ­universell utforming av transport­midler mv.

Samferdselsdepartementet utredet våren 2007 økonomiske og administrative konsekvenser av å innføre tidsfrister for universell utforming av transportmidler og transportinfrastruktur. Regjeringen har besluttet å innføre krav om at nye transportmidler til bruk for allmennheten skal være universelt utformet. Det tas sikte på at kravene kan tre i kraft samtidig med at diskriminerings- og tilgjengelighetsloven trer i kraft. Disse bestemmelsene skal forankres i sektorlovgivningen.

2.4 Utredning om inn­føring av aktivitets- og rapporteringsplikt i ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov og i diskrimineringsloven

2.4.1 Bakgrunn

Utvalget foreslår en aktivitetsplikt for offentlige myndigheter, offentlige og private arbeidsgivere og arbeidslivets organisasjoner i diskriminerings- og tilgjengelighetsloven. For offentlige myndigheter og arbeidslivets organisasjoner foreslår utvalget en plikt til å arbeide aktivt, målrettet og planmessig innenfor sine virkefelt for å fremme lovens formål. For arbeidsgivere i offentlig og privat sektor foreslår utvalget en plikt til å arbeide aktivt for å fremme lovens formål innenfor sin virksomhet.

Utvalget som utredet lov om forbud mot diskriminering på grunn av etnisitet, religion mv. foreslo innføring av en aktivitets- og rapporteringsplikt i NOU 2002: 12 Rettslig vern mot etnisk diskriminering. Forslaget ble ikke fulgt opp av daværende regjering i Ot.prp. nr. 33 (2004-2005) Om lov om forbud mot diskriminering på grunn av etnisitet, religion mv. (diskrimineringsloven).

Arbeids- og inkluderingsdepartementet ga ECON i oppdrag å utrede samfunnsøkonomisk nytte og kostnader ved innføring av aktivitets- og rapporteringsplikt i diskrimineringsloven og i den nye diskriminerings- og tilgjengelighetsloven, jf. Rapport 2007-027 Aktivitetsplikt mot diskriminering.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet sendte et forslag om innføring av en aktivitets- og rapporteringsplikt i diskrimineringsloven og rapporteringsplikt i tilknytning til aktivitetsplikten i ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov på høring 17. september 2007 med høringsfrist 1. november 2007. Departementet besluttet en kortere høringsfrist enn tre måneder med begrunnelse i at forslagene i hovedsak tidligere har vært på høring.

2.4.2 Hovedinnholdet i høringsnotatet

I høringsnotatet foreslo departementet å innføre en aktivitets- og rapporteringsplikt i diskrimineringsloven og i ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov etter mønster av plikten i likestillingsloven (lov 9. juni 1978 nr. 45 om likestilling mellom kjønnene) § 1a. I høringsnotatet ble det foreslått at offentlige myndigheter, arbeidsgivere i offentlig og privat sektor og arbeidslivets organisasjoner skal ha plikt til å arbeide aktivt, målrettet og planmessig for å fremme formålet i diskrimineringsloven og diskriminerings- og tilgjengelighetsloven. Departementet foreslo å unnta private bedrifter med under 50 ansatte fra aktivitets- og rapporteringsplikten. Det ble videre foreslått en plikt til å rapportere om planlagte og gjennomførte tiltak knyttet til aktivitetsplikten i årsberetning eller årsbudsjett. Rapporteringsplikten ble foreslått hjemlet i diskrimineringsloven og diskriminerings- og tilgjengelighetsloven, samt i regnskapsloven og kommuneloven.

2.4.3 Høringen – høringsinstanser

Arbeids- og inkluderingsdepartementet sendte 17. september 2007 forslaget på høring med frist til 1. november 2007 til følgende høringsinstanser:

  • Departementene

  • Fylkesmennene

  • Fylkeskommunene

  • Kommunene

  • Longyearbyen lokalstyre

  • Sametinget

  • Sysselmannen på Svalbard

  • Forbrukerombudet

  • Likestillings- og diskrimineringsombudet

  • Stortingets ombudsmann for forvaltningen

  • Arbeids- og velferdsdirektoratet

  • Brønnøysundregistrene

  • Direktoratet for arbeidstilsynet

  • Datatilsynet

  • Deltasenteret

  • Forbrukerrådet

  • Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)

  • Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene (KIM)

  • Nasjonal dokumentasjonssenter for personer med nedsatt funksjonsevne

  • Offentlig utvalg for blindeskrift

  • Politidirektoratet

  • Regjeringsadvokaten

  • Senter for seniorpolitikk

  • Sosial- og helsedirektoratet

  • Statens forurensningstilsyn

  • Statens helsetilsyn

  • Statens kunnskaps- og utviklingssenter for helhetlig rehabilitering (SKUR)

  • Statens råd for funksjonshemmede

  • Statens seniorråd

  • Utdanningsdirektoratet

  • Utlendingsdirektoratet (UDI)

  • Arbeidsforskningsinstituttet

  • FAFO

  • Institutt for samfunnsforskning

  • IMER-Bergen

  • Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA)

  • NTNU - Institutt for sosialt arbeid og helsevitenskap

  • Senter for menneskerettigheter

  • Statens arbeidsmiljøinstitutt

  • Statskonsult

  • Statistisk sentralbyrå

  • Universitetet i Oslo (UiO)

  • Universitetet i Bergen (UiB)

  • Universitetet i Tromsø (UiT)

  • Universitetet i Stavanger (UiS)

  • Akademikerne

  • Den norske advokatforening

  • Den norske dommerforening

  • Finansnæringens Hovedorganisasjon

  • Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH)

  • Hovedorganisasjonen for Universitets- og høyskoleutdanning (UNIO)

  • Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS)

  • Landsorganisasjonen i Norge (LO)

  • Norsk Tjenestemannslag (NTL)

  • Næringslivets hovedorganisasjon (NHO)

  • Spekter (tidl. NAVO)

  • Yrkesorganisasjonenes sentralforbund (YS)

  • Amnesty International, Norge

  • Landsrådet for Norges ungdomsorganisasjoner, LNU

  • Norsk Pensjonistforbund

  • Menneskerettsalliansen

  • Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD)

  • Antirasistisk Senter

  • Innvandrernes Landsorganisasjon (INLO)

  • Kristent interkulturelt arbeid

  • Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS)

  • Primærmedisinsk verksted (PMV)

  • Selvhjelp for innvandrere og flyktninger

  • MIRA Ressurssenter

  • African Youth in Norway

  • SOS-rasisme

  • Kompetansesenter for urfolks rettigheter

  • Den norske Helsingforskomiteen

  • Human Rights Service

  • Norske Samers Riksforbund

  • Samenes Landsforbund

  • Norske reindriftsamers landsforbund

  • Nordisk Sameråd

  • Nordisk samisk institutt

  • Det mosaiske trossamfunn i Oslo

  • Det mosaiske trossamfunn i Trondheim

  • Norske Kveners Forbund

  • Taternes Landsforening

  • Foreningen Rome

  • Landsforeningen for romanifolket

  • International Romani Union

  • Skogsfinske interesser i Norge

Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) med medlemsorganisasjoner:

  • ADHD-foreningen

  • Afasiforbundet

  • Autismeforeningen i Norge

  • Cerebral Parese-Foreningen

  • Dysleksiforbundet i Norge

  • Forbundet Tenner og Helse

  • Foreningen for Blødere i Norge

  • Foreningen for Fragilt X-syndrom

  • Foreningen for hjertesyke barn

  • Foreningen for Kroniske Smertepasienter

  • Foreningen for Muskelsyke

  • Foreningen for Søvnsykdommer

  • Hørselshemmedes Landsforbund

  • Interesseforeningen for LMBB-syndrom

  • Klinefelterforeningen i Norge

  • Landsforbundet for utviklingshemmede og pårørende

  • Landsforeningen Alopecia Areata

  • Landsforeningen for Huntingtons sykdom

  • Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte

  • Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatri

  • Landsforeningen for Trafikkskadde i Norge

  • Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer

  • Leverforeningen

  • LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke

  • LSHDBL Landsforbundet for kombinert Syns- og Hørselshemmede/Døvblinde

  • Marfanforeningen

  • Mental Helse Norge

  • MOMENTUM

  • Morbus Addison Forening

  • Multippel Sklerose Forbundet i Norge

  • Norges Astma- og Allergiforbund

  • Norges Diabetesforbund

  • Norges Døveforbund

  • Norges Fibromyalgi Forbund

  • Norges Migreneforbund

  • Norges Myalgisk Encefalopati Forening

  • Norges Parkinsonforbund

  • Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)

  • NORILCO

  • Norsk Cøliakiforening

  • Norsk Dysmeliforening

  • Norsk Epilepsiforbund

  • Norsk Foreldrelag for Funksjonshemmede

  • Norsk Forening for Analatresi

  • Norsk Forening for Cystisk Fibrose

  • Norsk Forening for Ehlers-Danlos Syndrom

  • Norsk Forening for Nevrofibromatose

  • Norsk Forening for Osteogenesis Imperfecta

  • Norsk Forening for Tuberøs Sklerose

  • Norsk Hemokromatoseforbund

  • Norsk Immunsviktforening

  • Norsk Interesseforening for Kortvokste

  • Norsk Interesseforening for Stamme

  • Norsk Keratoseforening

  • Norsk Landsforening for Laryngectomerte

  • Norsk Lymfødemforening

  • Norsk Porfyriforening

  • Norsk Psoriasisforbund

  • Norsk Revmatikerforbund

  • Norsk Thyreoideaforbund (tidligere Norsk Hypothyreoseforening)

  • Norsk Tourette Forening

  • Ryggforeningen i Norge

  • Ryggmargsbrokk- og Hydrocephalusforeningen

  • Rådgivning Om Spiseforstyrrelser (ROS)

  • Støtteforeningen for Kreftsyke Barn

  • Turner Syndrom foreningen Norge

  • Vestlandske blindeforbund

Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO) med medlemsorganisasjoner:

  • Norges Blindeforbund

  • Norges Handikapforbund

  • Foreningen Norges Døvblinde

  • Norsk Forbund for Utviklingshemmede

  • Aniridi Norge

  • ASSISTANSE

  • AURORA- Støtteforening for mennesker med psykiske helseproblemer

  • Borgerettsstiftelsen Stopp Diskrimineringen

  • Cochleaklubben (Foreldreforeningen for cochleaimplanterte)

  • Cri du chat-foreningen

  • DEBRA Norge

  • Den Norske PKU-forening

  • Foreldreforeningen for døvblinde

  • Foreningen DiGeorge Syndrom

  • Foreningen for brystkreftopererte

  • Foreningen for Cornelia de Langes syndrom

  • Foreningen for Galaktosemi

  • Foreningen for gynekologisk kreftrammede

  • Foreningen for Rubinstein Taybi Syndrom

  • Interessegruppa for kvinner med Spiseforstyrrelser

  • KABB, Kristent arbeid blant blinde og svaksynte

  • Knappen foreningen

  • Kreftforeningen

  • Krigsinvalideforbundet

  • Landsforbundet for synshemmede

  • Landsforeningen for Prader Willi syndrom

  • Landsforeningen We Shall Overcome

  • Leppe-/ganespalte foreningen

  • Myalgisk Encefalopati Nettverket i Norge

  • Norsk Craniofacial Forening

  • Norsk Dystoniforening

  • Norsk Forening for Albinisme

  • Norsk Forening for Angelmanns syndrom

  • Norsk Forening for Blæreextrofi og Epispadi

  • Norsk Forening for personer med urologiske sykdommer

  • Norsk Forening for Rett Syndrom

  • Norsk Forening for Stomi- og Reservoaropererte

  • Norsk Forening for Williams Syndrom

  • Norsk Forening for Øsofagusatresi

  • Norsk Forum for Konduktiv Pedagogikk

  • Norsk Intravenøs Forening

  • Norsk Leddgiktforbund

  • Norsk OCD forening, Ananke

  • Norsk Sarkidiose Forening

  • Norsk Spielmeyer-Vogt Forening

  • Prostatakreftforeningen

  • Retinitis Pigmentosa Foreningen i Norge

  • Samarbeidsutvalget for funksjonshemmedes organisasjoner

  • Synshemmede akademikeres forening

  • TMD-foreningen

  • Trafikk- og Ulykkesskaddes Landsforbund

  • ULOBA BA Andelslag for Borgerstyrt Personlig Assistanse

Departementet har mottatt høringsuttalelser fra følgende instanser:

  • Barne- og likestillingsdepartementet

  • Fiskeri- og kystdepartementet

  • Fornyings- og administrasjonsdepartementet

  • Helse- og omsorgsdepartementet

  • Justis- og politidepartementet

  • Kommunal- og regionaldepartementet

  • Kultur- og kirkedepartementet

  • Kunnskapsdepartementet

  • Landbruks- og matdepartementet

  • Miljøverndepartementet

  • Nærings- og handelsdepartementet

  • Samferdselsdepartementet

  • Utenriksdepartementet

  • Fylkesmannen i Hedmark

  • Fylkesmannen i Oslo og Akershus

  • Akershus fylkeskommune

  • Nordland fylkeskommune

  • Oppland fylkeskommune

  • Østfold fylkeskommune

  • Lier kommune

  • Lørenskog kommune

  • Oslo kommune

  • Sarpsborg kommune

  • Skien kommune

  • Sysselmannen på Svalbard

  • Politidirektoratet

  • Politiets utlendingsenhet

  • Helgeland politidistrikt

  • Oslo politidistrikt

  • Likestillings- og diskrimineringsombudet

  • Datatilsynet

  • Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)

  • Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene (KIM)

  • Luftfartstilsynet

  • Nasjonalt dokumentasjonssenter for personer med nedsatt funksjonsevne

  • Norsk Lyd- og blindeskriftsbibliotek

  • Sosial- og helsedirektoratet

  • Statens råd for funksjonshemmede

  • Statens seniorråd

  • Utdanningsdirektoratet

  • Utlendingsdirektoratet (UDI)

  • Høgskolen i Nord-Trøndelag

  • Høgskolen i Telemark

  • Statens arbeidsmiljøinstitutt

  • Universitetet i Bergen

  • NTNU v/Institutt for sosialt arbeid og helsevitenskap

  • Akademikerne

  • Arbeidsgiverforeningen Spekter

  • Den norske revisorforening

  • KS - Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon

  • Finansnæringens Arbeidsgiverforening

  • Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon

  • Landsorganisasjonen i Norge (LO)

  • Næringslivets hovedorganisasjon (NHO)

  • Unio

  • Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS)

  • Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner

  • MiRA – Ressurssenter for innvandrer- og flyktningkvinner

  • Primærmedisinsk verksted

  • Statistisk Sentralbyrå

  • Foreningen for kroniske smertepasienter

  • Funksjonshemmedes fellesorganisasjon

  • Norges Astma- og allergiforbund

  • Norges Handikapforbund

  • Samarbeidsutvalget av funksjonshemmedes organisasjoner

  • Stopp Diskrimineringen

  • Synshemmede akademikeres forening

2.4.4 Generelle synspunkter fra hørings­instansene

Departementet mottok i alt 67 høringsuttalelser til forslaget. Av disse hadde 21 ingen merknad.

Et stort flertall av høringsinstansene støtter forslaget om innføring av aktivitets- og rapporteringsplikt i de to lovene. Det vises bl.a. til at et lovforbud mot diskriminering ikke er tilstrekkelig for å sikre lovens formål og behovet for å harmonisere regelverket for ulike diskrimineringsgrunnlag. Blant dem som støtter forslaget, er det også bred enighet om at en aktivitetsplikt uten rapporteringsplikt vil ha liten effekt. Arbeidsgiverforeningen Spekter, Finansnæringens Arbeidsgiverforening, Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH), KS og Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) er blant dem som går imot forslaget. Disse viser til at virksomhetene pålegges mer byråkrati og mer kostnader uten at ECONs rapport sannsynliggjør at dette vil ha den ønskede effekt, jf. Rapport 2007-027 Aktivitetsplikt mot diskriminering.

I høringen er det delte syn på forslaget om at private bedrifter med under 50 ansatte skal unntas fra aktivitets- og rapporteringsplikten. En rekke høringsinstanser mener at alle bedrifter, uansett størrelse, som i likestillingsloven, bør omfattes. Det vises også til at ulik grense vil skape problemer når diskrimineringsvernet skal samles i en lov. Høringsinstanser som støtter departementets forslag er blant annet Datatilsynet, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), KS, Norsk lyd- og blindeskriftsbibliotek, Oppland Fylkeskommune, Oslo Kommune og Sosial- og helsedirektoratetet. IMDi viser blant annet til at byrdene for små virksomheter knyttet til rapportering vil bli uforholdsmessig store i forhold til eventuell likestillingsmessig gevinst.

Forslaget om at det skal rapporteres om gjennomførte og planlagte tiltak i årsberetning eller årsbudsjett, og ikke på arbeidsstyrkens sammensetning får bred støtte i høringen. Både hensynet til personvern og problemer med praktisk gjennomføring vektlegges av høringsinstansene.

Det er også støtte i høringen for at rapporteringsplikten skal hjemles i regnskapsloven og kommuneloven. Likestillings- og diskrimineringsombudet med flere vektlegger hensynet til oversiktelighet, brukervennlighet og etterlevelse for dem som skal utarbeide årsberetninger etter disse regelsettene. Den Norske Revisorforening, Finansnæringens Arbeidsgiverforening, HSH og NHO er blant dem som er kritiske til forslaget, og de viser blant annet til at rapporteringskravene ikke naturlig hører hjemme i årsberetninger eller årsbudsjett som er ment for andre formål.

Til forsiden