Prop. 142 L (2012–2013)

Endringer i medieeierskapsloven

Til innholdsfortegnelse

15 Meldeplikt, gjennomføringsforbud, forhåndsklarering og opplysningsplikt

15.1 Gjeldende rett

Meldeplikt og gjennomføringsforbud

Medieeierskapsloven § 13 tredje ledd gir tilsynet hjemmel til å fatte vedtak om stående pålegg om å sende melding om eventuelle erverv av aksjer eller andeler i medieforetak, jf. § 3. Vedtaket kan rettes mot «enhver». Dette omfatter også privatpersoner eller foretak som ikke er medieforetak. Pålegg om meldeplikt gis i vedtaks form og er gyldig i maksimalt tre år av gangen. Stående pålegg om meldeplikt vil særlig være aktuelt for foretak som kan tenkes å overskride grensene for eierkonsentrasjon i §§ 10 og 11, og for foretak som allerede har oversteget grensene.

Etter medieeierskapsloven § 9 tredje ledd kan tilsynet vedta midlertidig forbud mot å gjennomføre et erverv eller vedta andre tiltak dersom det er rimelig grunn til å anta at vilkårene for inngrep er oppfylt, og Medietilsynet anser det som nødvendig for å gjennomføre et eventuelt senere vedtak om inngrep.

Forhåndsklarering

Etter medieeierskapsloven § 12 kan den som har aktuell interesse be om forhåndsklarering av et erverv før avtalen gjennomføres. Hensikten er å sikre forutsigbarhet for partene i en avtale om overdragelse av hele eller deler av et foretak innen dagspresse, fjernsyn eller radio.

Opplysningsplikt

Medieeierskapsloven § 13 første ledd pålegger en plikt til å gi Medietilsynet og Klagenemnda de opplysninger de krever for å kunne utføre sine gjøremål etter loven, blant annet for å undersøke om lovens inngrepskriterium er oppfylt, om vedtak i medhold av loven er overtrådt, eller bidra til å skape større åpenhet, oppmerksomhet eller kunnskap om eierforhold i norske medier.

15.2 Ekspertgruppens forslag og høringsnotatet

Meldeplikt og gjennomføringsforbud

Gruppen har vurdert om det er behov for å innføre generelle regler om meldeplikt og automatisk gjennomføringsforbud for erverv i de markeder loven vil regulere, men konkluderte med at det ikke er behov for slike regler. Gruppen viste til at gjeldende regler gir hjemmel til å pålegge meldeplikt i enkelttilfeller, og til at saker som antas å være relevante med hensyn til lovens formål normalt vil bli allment kjent. Departementet framholdt i høringsnotatet at det i utgangspunktet var enig med gruppen i at det ikke er behov for ytterligere regulering om meldeplikt, men ba om høringsinstansenes synspunkter på spørsmålet.

Forhåndsklarering

Gruppen mener at dagens bestemmelse om forhåndsklarering av et erverv bør opprettholdes, men foreslår å utvide bestemmelsen slik at det også vil være mulig å få forhåndsklarert samarbeidsavtaler. I høringsnotatet sluttet departementet seg til ekspertgruppens forslag om å utvide bestemmelsen om forhåndsklarering.

Opplysningsplikt

I høringsnotatet viste departementet til at en endring av lovens ervervsbegrep skaper nye behov for innhenting av informasjon, både for å avgjøre om det foreligger et erverv i lovens forstand, og for å kunne tilordne markedsandeler. Departementet foreslo derfor at bestemmelsen om opplysningsplikt presiseres, slik at tilsynet får klar hjemmel til å innhente nødvendig informasjon.

15.3 Høringsinstansenes syn

Meldeplikt og gjennomføringsforbud

Norsk Journalistlag og Medietilsynet støtter forslaget om at det ikke er behov for ytterligere regulering om meldeplikt.

Når det gjelder gjennomføringsforbud viser Medietilsynet til at det ikke er fremmet forslag om å innføre automatisk gjennomføringsforbud. Tilsynet mener derfor det er viktig at terskelen for å fatte vedtak om midlertidig forbud ikke er for høy, og videre at det vil være hensiktsmessig kun å moderere dagens vilkår om at midlertidig forbud må anses nødvendig for å gjennomføre et eventuelt senere vedtak om inngrep.

Forhåndsklarering

Norsk Journalistlag og Medietilsynet støtter forslaget om å utvide dagens bestemmelse om forhåndsklarering slik at tilsynet også får hjemmel til å forhåndklarere samarbeidsavtaler. Tilsynet mener der bør kunne knyttes nærmere vilkår til forhåndsklareringen ettersom samarbeidsavtaler ikke har karakter av å være varig på samme måte som et erverv, og innholdet i slike avtaler enkelt kan være gjenstand for endringer. Tilsynet foreslår følgende utforming av nytt § 12 tredje ledd annet punktum:

«Medietilsynet kan stille vilkår ved forhåndsklarering av samarbeidsavtaler.»

Tilsynet har også følgende forslag til språklige endringer i § 12 første ledd:

«Den som har aktuell interesse i å få avklart om det vil bli aktuelt med inngrep mot erverv etter § 9 kan melde ervervet til Medietilsynet før dette gjennomføres.»

Opplysningsplikt

Medietilsynet støtter forslaget til endringer i lovens § 13 om opplysningsplikt.

15.4 Departementets vurdering

Meldeplikt og gjennomføringsforbud

Departementet anser det ikke for nødvendig å innføre generelle regler om meldeplikt eller automatisk gjennomføringsforbud. Medietilsynet har hjemmel til å fatte vedtak om gjennomføringsforbud i konkrete saker, og saker som antas å være relevante med hensyn til lovens formål vil normalt bli allment kjent. Medietilsynet har også hjemmel til å gi stående pålegg om melding av erverv, og til å innhente informasjon fra aktørene, som nå foreslås presisert. Dette anses tilstrekkelig til at aktuelle erverv vil bli fanget opp.

Forhåndsklarering

Departementet anser at aktørene kan ha behov for forhåndsklarering av samarbeidsavtaler på tilsvarende måte som for erverv. Departementet opprettholder forslaget om at adgangen til å be om forhåndsklarering utvides til også å omfatte samarbeidsavtaler.

Opplysningsplikt

Departementet opprettholder forslaget om å presisere plikten til å gi opplysninger for å undersøke om det foreligger et erverv eller en samarbeidsavtaler som er omfattet av lovens virkeområde, og for å fastsette markedsandeler eller definere markeder. På bakgrunn av at det likevel ikke foreslås endring av selve lovens ervervsbegrep, og at Medietilsynets ansvar for å definere markeder blir betydelig mindre omfattende enn høringsnotatet la opp til, vil virkeområdet for opplysingsplikten i praksis bli mindre enn forutsatt. Departementet anser det likevel hensiktsmessig at hjemmelen til å innhente opplysninger presiseres og tydeliggjøres på disse områdene.

Til forsiden