15 Økonomiske og administrative konsekvenser
Forslagene er i hovedsak språklige og lovtekniske justeringer og presisering av gjeldende rett, noe som ikke vil ha nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser for næringslivet eller for offentlige myndigheter. Enkelte av endringsforslagene kan likevel innebære slike konsekvenser for næringen og for DMF.
Forslaget om å innføre et generelt kvalifikasjonskrav vil innebære at bedriftene må redegjøre grundigere for relevant kompetanse, og DMF må vurdere denne dokumentasjonen. Mineralloven stiller allerede krav om at tiltakshaver må dokumentere bergteknisk kompetanse m.m. for søknader om driftskonsesjon. Forslaget innebærer at bedriftene må redegjøre noe mer på tidligere stadier i mineralprosjekter. Forslaget er forventet å ha positive samfunnsmessige konsekvenser ved at det stilles kvalifikasjonskrav som skal bidra til å sikre at driften av slik virksomhet utføres av bedrifter med tilstrekkelig kompetanse. Det forventes ikke vesentlig økt ressursbruk i DMF.
Forslaget om å åpne for overdragelse av driftskonsesjoner vil bety besparelser for bedriftene gjennom mindre ressursbruk og kortere saksbehandlingstid. Det vil også medføre vesentlig mindre omfattende saksbehandling for DMF. DMF må ta stilling til om vilkårene for overdragelse er til stede, men dette vil være mindre omfattende vurderinger enn dagens behandling.
Et rekkefølgekrav medfører at aktørene i bransjen må ha tillatelser etter plan- og bygningsloven, eventuelt reguleringsplan i orden før de kan søke om driftskonsesjon. Dette medfører at for prosjekter der det ikke foreligger godkjent plan, vil det måtte gjennomføres en planprosess før søknaden om driftskonsesjon kan vedtas.