10 Gjennomføringen i norsk rett
10.1 Konstitusjonelle spørsmål
Gjennomføring av konvensjonen i norsk rett krever lovendringer og innebærer en begrenset myndighetsoverføring til Den europeiske patentorganisasjonens organer. Etter Grunnloven er derfor Stortingets samtykke nødvendig for at Norge skal kunne tiltre konvensjonen. Da man utredet spørsmålet i 1990 ble det antatt at samtykke etter Grunnloven § 26, annet ledd ville være tilstrekkelig, og at det ikke var nødvendig med samtykke etter Grunnloven § 93 som krever tre firedelers flertall.
Ved endringene i den europeiske patentkonvensjonen som fant sted i 2000 har Den europeiske patentorganisasjonen fått noe større myndighet enn den hadde i 1990. Etter endringen er det innført adgang for patenthavere til å kreve sentralisert begrensning av europeiske patenter hos Det europeiske patentverket.
Videre kan Forvaltningsrådet ved enstemmighet foreta endringer i de deler av den europeiske patentkonvensjonen som omhandler materiell patentrett og saksbehandlingen ved Det europeiske patentverket for å bringe konvensjonen i samsvar med nye internasjonale avtaler eller EF-regler om patenter. Forvaltningsrådet kan først fatte slik beslutning når en internasjonal avtale eller et nytt EF-regelverk har trådt i kraft, eventuelt etter utløpet av gjennomføringsfristen for EF-regelverk.
Norge vil etter tilslutningen være representert og ha én stemme i Forvaltningsrådet og dermed kunne blokkere slike vedtak. Det vil dessuten være de materielle bestemmelsene i den norske patentloven som er avgjørende ved prøving av gyldigheten av patenter her i riket, og det vil i siste instans være norske domstoler som har det avgjørende ord.
Det dreier seg om en så vidt begrenset myndighetsoverføring på et i hovedsak teknisk faglig område at samtykke til tilslutning etter Grunnloven § 26, annet ledd fortsatt antas å være tilstrekkelig.
10.2 Behovet for lovendringer
Tilslutning til EPC krever at det blir tatt inn regler i patentloven om at europeiske patentsøknader og patenter som gjelder for Norge skal ha virkninger her i riket på samme måte som søknader som blir sendt til Patentstyret og patenter som blir meddelt av Patentstyret, samt de nærmere vilkårene for at europeiske søknader og patenter skal få slike virkninger her i landet m.m. Det vises for øvrig til Ot.prp. nr. 33 (2006-2007) Om lov om endringar i lov 15. desember 1967 nr. 9 om patenter m.m. (gjennomføring av den europeiske patentkonvensjonen).