2 Generelt om norsk deltakelse i EPO
I Soria Moria-erklæringen heter det at «Regjeringen vil forbedre norsk patentpolitikk slik at vi kan sikre patentrettigheter på høyde med våre konkurrentland». Nærings- og handelsdepartementet har iverksatt tre prosesser for å følge opp dette punktet:
Det første trinn er å foreslå norsk tilslutning til EPC. Dette vil gjøre det enklere og billigere for norske bedrifter å sikre seg patent i hele Europa. Høringen sommeren 2006 viste at det er mange sterkt positive tilbakemeldinger, spesielt fra næringslivet, på at Norge, etter mer enn 30 års venting, nå er i ferd med og kan slutte seg til EPC.
Det andre tiltaket er etableringen av Nordisk Patentinstitutt sammen med Danmark og Island. Hovedformålet er å sikre næringslivet et godt tilbud av offentlig, patentfaglig kompetanse også i fremtiden.
Det tredje er tiltak som kan øke kompetansen om industrielle rettigheter i næringslivet. Et bredt sammensatt rådgivende forum har nylig lagt frem forslag til hvordan dette kan gjøres i en rapport til nærings- og handelsministeren.
De viktigste konsekvenser av en tilslutning til EPC vil være at norske bedrifter vil få mer like konkurransevilkår med sine utenlandske konkurrenter. Norske patentsøkere som ønsker patent i andre europeiske stater, vil ikke lenger trenge to fullmektiger (én for Norge og én for EPO). De vil i tillegg få mulighet til å delta i det nettverket for europeisk industri og patentsamarbeid som knytter seg til EPO. Det vil samtidig bli flere utenlandske patenter å forholde seg til for norske bedrifter. Nærings- og handelsdepartementet regner med at det vil føre til et økt behov for språk- og patentfaglig kompetanse i bedriftene.
Fullmektigbransjen i Norge vil stå overfor betydelige omstillinger ved at utenlandske søkere vil ha mindre behov for tjenester fra norske fullmektiger i forbindelse med å fremme patentsøknader i Norge. Det kan imidlertid forventes en overgang til større fokus på rådgivning og oversetteroppgaver.
Patentstyret vil etter en tilslutning til EPC ikke lenger få til behandling størsteparten av patentsøknadene fra utenlandske søkere, som i dag står for rundt 80 pst. av søknadsmassen, fordi disse etter tilslutning vil bli inngitt til EPO. Dette vil medføre et vesentlig bortfall av kompetansegivende arbeidsoppgaver og inntekter for Patentstyret knyttet til søknadsbehandling på patentområdet. Reduksjonen i inntekter som følge av bortfall av søknadsavgifter og gradvis bortfall av inntekter fra årsavgifter for nasjonale patenter vil inntre ca. halvannet år etter tilslutning. Inntektsbortfallet vil til en viss grad motvirkes av innbetalte årsavgifter for europeiske patenter som gjøres gjeldende i Norge.
For å sikre at Patentstyret også etter norsk tilslutning til EPC skal kunne ivareta rollen som nasjonalt kompetansesenter for industrielle rettigheter, er det nødvendig å sørge for at Patentstyret får et volum av kompetansegivende aktivitet som gjør det forsvarlig å opprettholde tilstrekkelig høy faglig kompetanse på alle teknologiområder.
Blant annet for å oppnå dette er det undertegnet en avtale med Danmark og Island 5. juli 2006 om opprettelsen av Nordisk Patentinstitutt (NPI). Denne avtalen etablerer et utvidet nordisk samarbeid mellom landenes patentverker. Det vises til en nærmere omtale av NPI i St.prp. nr. 54 (2006-2007) Om samtykke til inngåelse av avtale mellom Danmark, Island og Norge om Nordisk Patentinstitutt av 5. juli 2006.
Behovet for kompetanse om industrielle rettigheter vil øke etter tilslutning til EPC. En tiltaksplan for økt kompetanse på området ble levert av et rådgivende kompetanseforum til nærings- og handelsministeren i desember 2006.