Strategi for trygg, sikker og forsvarlig håndtering av radioaktivt avfall i Norge

Til innholdsfortegnelse

5 Avfallsanlegg og deponier for radioaktivt avfall i Norge

Det finnes flere godkjente avfallsanlegg og deponier for radioaktivt avfall i Norge. Noen av disse anleggene er:

  • Kombinert lager og deponi for lav- og mellomaktivt radioaktivt avfall (KLDRA Himdalen), Himdalen
    • Har tillatelse etter forurensningsloven til mottak, lagring og deponering av radioaktivt avfall med kunstig fremstilte radioaktive stoffer.
  • Radavfallsanlegget(behandlingsanlegg og lager), Kjeller
    • Har tillatelse etter forurensningsloven til mottak og behandling av radioaktivt avfall og lagring av radioaktivt avfall i påvente av deponering i KLDRA Himdalen, og utslipp av radioaktive stoffer.
  • Wergeland-Halsvik, Sløvåg
    • Har tillatelse etter forurensningsloven til mottak og deponering av NORM-avfall fra petroleumsindustrien og annen norsk industri og utslipp av radioaktive stoffer.
  • Heggvin Alun, Hamar
    • Har tillatelse etter forurensningsloven mottak og deponering av potensielt syredannende bergarter og radioaktivt avfall inneholdende naturlig forekommende radionuklider fra gruveaktivitet og utslipp av radioaktive stoffer.
  • Noah Langøya, Holmestrand
    • Har tillatelse etter forurensningsloven til mottak og deponering av naturlig forekommende radioaktive stoffer i form av alunskifer og andre potensielt syredannende bergarter, gruveavfall og radioaktivt avfall fra petroleumsvirksomhet og fra landbasert næringsvirksomhet som kan føre til radioaktiv forurensning, og utslipp av radioaktive stoffer.
  • Bjorstaddalen Næring, Skien
    • Har tillatelse etter forurensningsloven til mottak og deponering av fosfatsand og utslipp av radioaktive stoffer.
  • Senja Avfall IKS (forbrenningsanlegg), Finnsnes
    • Har tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av radioaktive stoffer og håndtering av radioaktivt avfall.

I tillegg finnes det flere behandlingsanlegg for avfall fra petroleumsindustrien i Norge og utlandet. Ved disse anleggene dekommisjoneres installasjoner fra petroleumsindustrien. For installasjoner fra utlandet utføres arbeidet i Norge, og det radioaktive avfallet returneres til opprinnelseslandet. Andre anlegg vasker og renser norske installasjoner og utstyr, som pakkes og sendes til deponering ved Wergeland-Halsvik.71 Noen av disse anleggene mellomlagrer også radioaktivt avfall i påvente av videresending til behandlingsanleggene.

Boks B: Avfallsanlegg

Et avfallsanlegg kan være et avfallsmottak, behandlingsanlegg, lager og deponi for radioaktivt avfall. Et avfallsanlegg kan omfatte en, flere eller alle disse funksjonene. Et avfallsanlegg kan også være et atomanlegg og omfattes av kravene til konsesjon etter atomenergiloven.

Kombinert lager og deponi for lav- og mellomaktivt radioaktivt avfall (KLDRA) Himdalen

Kombinert lager og deponi for lav- og mellomaktivt radioaktivt avfall (KLDRA Himdalen) er i dag det eneste deponiet i Norge som har tillatelse til å ta imot, lagre og deponere radioaktivt avfall med kunstig fremstilte radioaktivt stoffer. IFE fikk konsesjon til drift av anlegget i 1998, og har nå konsesjon til 2028. KLDRA Himdalen ble bygget for å skape en avfallsløsning for alle typer kunstig radioaktivitet, dvs. radioaktivitet fra forsvar, industri, sykehus, forskning og den nukleære aktiviteten. Det er deponert lav- og mellomradioaktivt avfall i anlegget, og det er noe avfall med lang halveringstid som blir lagret i KLDRA Himdalen i påvente av en løsning for deponering. KLDRA Himdalen ble opprinnelig dimensjonert for en kapasitet på 10 000 tønneekvivalenter, hvorav 7500 i deponidelen og 2500 i lagerdelen. I dag er det deponert totalt 6597 tønneekvivalenter i anlegget, i tillegg er det 166 tønner lagret. De 166 tønnene som er lagret ble i 2001 flyttet fra IFEs gamle overflatedeponi på Kjeller til KLDRA Himdalen. Tønnene inneholder plutoniumholdig avfall, og det er usikkert om de kan deponeres i KLDRA Himdalen. Tønnene må lagres videre i Himdalen inntil de kan deponeres enten i KLDRA Himdalen eller et annet deponi.

KLDRA Himdalen ble planlagt å være i drift frem til 2030, men IFE stanset deponering av radioaktivt avfall i anlegget i mars 2020. Bakgrunnen var en tilstandsrapport bestilt av NND, som avdekket utfordringer knyttet til sikkerheten ved avslutning og etterdrift av deponiet. Før deponering kan gjenopptas må IFE adressere en rekke problemstillinger knyttet til avfallsregister, drift og sikkerhetsrapport ved KLDRA Himdalen.72

I dag er det IFE som har konsesjon til drift av anlegget, mens Statsbygg har eierkonsesjon og var tenkt å skulle ta over ansvaret når driften er avsluttet og deponiet er stengt og lukket. I henhold til konsesjonen skal det foregå overvåkning og etterdrift av deponiet i 300 år. NND søkte i desember 2022 om konsesjon for å eie og drive KLDRA Himdalen.

Radavfallsanlegget, Kjeller

Radavfallsanlegget er det nasjonale avfallsanlegget for radioaktivt avfall med kunstige radioaktive stoffer, og ligger på IFEs konsesjonsbelagte område på Kjeller. Radavfallsanlegget tar imot og behandler radioaktivt avfall som skal deponeres i KLDRA Himdalen. Avfallet som tas imot inkluderer blant annet radioaktivt avfall fra sykehus, forskning, universiteter, industri, forsvaret og enkelte forbruksvarer. Radavfallsanlegget behandler og pakker avfallet, før det transporteres til KLDRA Himdalen. Selv om deponering i KLDRA er stanset, tar Radavfallsanlegget imot og behandler avfall på lik linje som før, men mer radioaktivt avfall mellomlagres ved Radavfallsanlegget på Kjeller i påvente av at eventuell deponering kan gjenopptas. Radavfallsanlegget tar også imot og lagrer enkelte avfallsfraksjoner det i dag ikke finnes deponiløsning for.

IFEs Metallurgisk laboratorium i Halden og Metallurgisk laboratorium II på Kjeller

Anlegg for håndtering av brukt atombrensel. Disse anleggene må oppgraderes eller erstattes av nye anlegg, avhengig av valgene som tas for håndtering av det brukte brenselet i Norge.

Fotnoter

71.

 Se DSA veileder 13 om radioaktiv forurensning og radioaktivt avfall fra petroleumsvirksomheten.

72.

 DSA påla 20.12.2023 stans av deponering av radioaktivt avfall i KLDRA Himdalen. Stansen gjelder inntil en fullstendig sikkerhetsrapport for KLDRA Himdalen er godkjent av DSA, og den viser at det er forsvarlig å gjenoppta deponering.
Til forsiden